Nederlandse Sabam wil geld zien van bloggers

  • Gepost op vrijdag 9 oktober 2009 om 15:04
  • door Bart Van Belle
  • in Internet

De Nederlandse auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra wil geld vragen voor het plaatsen van Youtube-filmpjes op websites. De Nederlandse blogosfeer is alvast 'not amused'.

De videosite Youtube is één van de populairste websites ter wereld. Een deel van die populair heeft het ongetwijfeld te danken aan de mogelijkheid om Youtube-filmpjes ook te embedded (publiceren) op andere website.

Omdat veel filmpjes muziek bevatten wil Buma/Stemra nu geld zien. De auteursrechtenorganisatie wil bovendien twee keer langs de kassa passeren om de makers van de muziek te vergoeden. Buma/Stemra gaat immers niet alleen aankloppen bij Youtube maar ook bij de mensen die de Youtube-filmpjes op hun eigen website of weblog embedden. 

Het tariefplan dat Buma/Stemra voor websites in gedachten heeft is vrij fors. Voor 6 filmpjes zou zowat 130 euro moeten opgehoest worden. Kortingen worden er niet gegeven want 30 filmpjes zouden zowat 650 euro gaan kosten.

In de Nederlandse blogosfeer regent het verontwaardige reacties. De Digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom heeft een petitie aan Buma/Stemra overhandigd met een serie aanklachten tegen de nieuwe regels.

Volgens BoF zullen muzikanten de dupe zijn van de regel. Zij zouden hun muziek moeilijker onder de aandacht kunnen brengen.


 

Reacties

 Dirk Houbrechts zei op 9 oktober 2009 om 17:05

Inmiddels al afgevoerd
“Deze commotie heeft Buma/Stemra niet onberoerd gelaten. Buma/Stemra heeft na overleg binnen haar brancheorganisatie, VOICE, besloten om het tarief voor niet-bedrijfsmatig gebruik van muziek in embedded files niet ten uitvoer te brengen (zoals particuliere profielen op sociale netwerken)”, aldus Buma/Stemra in een persbericht. (bron: VPRO's 3voor12)

Cheap Abercrombie Fitch zei op 17 juli 2012 om 11:52

de los Gráficos es algo interesante ... Gracias a cualquier Software Edición de que Gráfica

nos Permite mejorar nuestras imágenes, crear una más salida hermoso ... mir Trate de USAR

Photoshop y Los Fuegos artificiales en la Edición y la Mejora de los Gráficos .. ES genial

.. también hay otro Programa de la Edición Gráfica como Editor de Xara imagen y más muchos

.. tratar Otros .. ES posible que les Guste

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs