U2 - Live from the Rose Bowl

Zondagavond zagen 96.000 mensen de Ierse rockband U2 aan het werk in de Pasadena Rose Bowl in Californië, maar vele keren zoveel fans zullen het kwartet ook gevolgd hebben op de videowebsite YouTube, waarop het concert live werd uitgezonden. Het volledige concert kan nu ook herbekeken worden op Youtube.


 

'Envoi' à la turque

Bert Ostyn van Absynthe Minded doet 'Envoi' in het Turks.


 

100 Youtube-hits in 4 minuten

Een handig filmpje voor wie de voorbije jaren nog nooit naar Youtube is gesurft. Honderd Youtube-klassiekers in 4 minuten samengebald.


 

Mama Appelsap

Mama Appelsap is een concept dat bedacht werd door de Nederlandse BNN-DJ Timur voor fragmenten in anderstalige nummers waar je een Nederlandstalige zin in meent te herkennen. In het filmpje hieronder vindt u 60 voorbeelden terug. Een uitgebreider overzicht vindt u op www.mamaappelsap.nl.


 

Nederlandse Sabam wil geld zien van bloggers

De Nederlandse auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra wil geld vragen voor het plaatsen van Youtube-filmpjes op websites. De Nederlandse blogosfeer is alvast 'not amused'.

De videosite Youtube is één van de populairste websites ter wereld. Een deel van die populair heeft het ongetwijfeld te danken aan de mogelijkheid om Youtube-filmpjes ook te embedded (publiceren) op andere website.

Omdat veel filmpjes muziek bevatten wil Buma/Stemra nu geld zien. De auteursrechtenorganisatie wil bovendien twee keer langs de kassa passeren om de makers van de muziek te vergoeden. Buma/Stemra gaat immers niet alleen aankloppen bij Youtube maar ook bij de mensen die de Youtube-filmpjes op hun eigen website of weblog embedden. 

Het tariefplan dat Buma/Stemra voor websites in gedachten heeft is vrij fors. Voor 6 filmpjes zou zowat 130 euro moeten opgehoest worden. Kortingen worden er niet gegeven want 30 filmpjes zouden zowat 650 euro gaan kosten.

In de Nederlandse blogosfeer regent het verontwaardige reacties. De Digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom heeft een petitie aan Buma/Stemra overhandigd met een serie aanklachten tegen de nieuwe regels.

Volgens BoF zullen muzikanten de dupe zijn van de regel. Zij zouden hun muziek moeilijker onder de aandacht kunnen brengen.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs