Vééétééé-èèèèèm, kleurt je dag!

Vééétééé-èèèèèm, kleurt je dag! Zondag is het exact twintig jaar geleden dat we die welluidende slogan voor het eerst te horen kregen. Het startschot voor talloze memorabele momenten uit de vaderlandse televisiegeschiedenis. Een kleine greep uit ons collectief geheugen.

Het Nieuws

In het begin werden de nieuwsuitzendingen van de commerciële zender niet echt gezien als concurrentie voor toenmalige BRT. Tot de kijkcijfers het tegendeel bewezen. De mix van serieuzere en lichtere onderwerpen bleek een gouden formule. Het Nieuws is visueel heel verschillend, vergeleken met 20 jaar geleden, maar er is één constante: Danny Verstraeten. Zoek de zeven verschillen.

1989


2008


Ook dit fragment willen we u niet onthouden. Ex-BRTN omroepster Nadine De Sloover presenteert een extra nieuwsflash over een ongeluk met 4 doden. Omdat de nieuwsredactie van VTM uitgerust was met hypermoderne satellietwagens slaagde de zender erin heel snel beelden van ter plaatse de huiskamer in te toveren. En met de vox-pops kreeg ook de man uit de straat een stem.

Rad van Fortuin

Ossebolle O, Bruudruuster, Woestijnvis. Begrippen die bij ieder van ons een glimlach tot ver achter de oren op het gezicht tovert. Pareltjes in onze taal die we niet hadden gekend zonder het Rad van Fortuin.Tien om te zien

‘Geen kasteel, geen kooi, houden ons nog tesamen. Jij ging met stille trom, jij met de morgenzo-o-on. Veel te mooi!’ Geef maar toe. U kent het nog steeds van buiten. En ja, wij ook. Wedden dat u er voor de rest van de dag mee in uw hoofd zit?Blind Date

Als er één programma is, waar mensen die last hebben van plaatsvervangende schaamte best niet op afstemden, is het wel Blind Date, ook bekend als het hoogtepunt uit de televisiecarrière van Ingeborg. Al was het maar zelden de presentatrice die de show stal.Familie

Een soap! Dat werkt nooit! Die Amerikanen misschien, maar wij, Vlamingen, wij kijken daar niet naar! En toen kwam Guido Van den Bossche. En Marie-Rose. Onze Jan en ons Rita. Nonkel Walter. En niet te vergeten, een piepjonge Bieke Illegems als Babette. En Herman De Croo als... zichzelf. Vierduizend aflevering later is Familie de langstlopende Belgische soapserie. De lotgevallen van de Van den Bossches kregen pas vier jaar later, in 1995, echte concurrentie met de VRT-soap Thuis.Sound Mix Show

Idool, X-Factor, Steracteur/Sterartiest, ..., eat your heart out. Dé talentjacht der talentenjachten bracht VTM twintig jaar geleden al. En wel met 'onze sympathieke spring-in't-veld' als presentator. Als extraatje in dit fragment: Marlène de Wouters als omroepster.Walter Capiau

Met het Rad van Fortuin maakte hij zich al onsterfelijk ('Ik ga het zeggen Walter!'), maar Walters Verjaardagshow ('Laat maar komen, Grietje!') en De Kinderacademie - waarin een zekere Sylvie De Bie haar debuut maakte - zijn op zijn minst een eervolle vermelding waard.

Recht van Antwoord

Als de wereld vandaag Jeff Hoeyberghs kent, is dat in de eerste plaats te danken aan zijn optreden in het debat-programma dat Goedele presenteerde. Hoeyberghs vloog uit naar SP.A-politica Kathleen Van Brempt met gevleugelde woorden als 'Ga toch voor een ander hol keffen' en 'Vrouwen praten door hun aarshuid'. Waarop VTM besloot de man een eigen TV-programma te geven, de Wellnesskliniek.Pfaffs

Programma's zoals Walters Verjaardagshow worden al lang niet meer gemaakt. Of dat een spijtige zaak is, laten we aan u over. Feit is dat ondertussen één genre welig tiert: de realitysoaps. Ze worden verguisd, maar zijn vooral mateloos populair. Zelfs in die mate dat, toen Bompa Pfaff in de serie De Pfaffs stierf, het een hoofdpunt werd in het journaal.Sara

VTM mag dan wel de eerste geweest zijn met een eigen soap, de eerste Vlaamse telenovella staat op naam van de VRT. Het gedrocht Emma werd echter alles behalve een succes, VTM-variant Sara werd dat des te meer.Bloopers

Voor het geval dat u bovenstaande fragmenten nog niet amusant genoeg vond, enkele bloopers als uitsmijter.


 

Pauw & Witteman

Piet Buyse, de burgemeester van Dendermonde, heeft in de nasleep van het drama in het kinderdagverblijf Fabeltjesland zwaar uitgehaald naar de pers. Buyse was te gast in de Nederlandse talkshow Pauw & Witteman en hekelde de doorgedreven sensatiezucht van een aantal journalisten. Bekijk hier het fragment.


 

Simpsons-art

Thescream 7 beroemde schilderijen in een Simpsons-jasje.


 

400 keer Obama

Times Indrukwekkend: een overzicht van zowat 400 voorpagina's van kranten wereldwijd over de eedaflegging van Obama. Met de hulp van Newseum.


 

Vermist sinds

Vermist Foutje op de site van de Federale Politie. In het overzicht van vermiste personen staat bij een aantal personen een verkeerde datum. Twee personen zouden vermist zijn sinds een datum in de toekomst.


 

De speech van Obama

Welke woorden gebruikte Obama het meest? En welke woorden gebruikten zijn voorgangers het meest bij hun eerste toespraak? De speeches van Obama, Bush, Clinton, Reagan, Kennedy en Lincoln geanalyseerd door Wordle.

De volledige tekst van de toespraakt vindt u hier: Engels - Nederlands. Elders op deze site vindt u ook analyses van onder meer Fientje MoermanJef Vermassen en de voormalige speechschrijver van Guy Verhofstadt. Wie er graag bewegende beelden bij heeft, kan hier terecht.

Ds-cloud-obama  


 

Aer Obama

Daft Punk verbouwde de Adam Freeland-remix van hun nummer Aerodynamic tot Aer Obama.


 

Lyne Renée

Actrice Lyne Renée zat gisteren in De Zevende Dag naar aanleiding van de première van The Hessen Affair. Renée was duidelijk niet opgezet met de keuze van het getoonde fragment en het grapje dat Indra Dewitte achteraf maakte.


 

Landing op de Hudson

De beelden van de bewakingscamera die de crash van vlucht 1549 op de Hudson filmde, zijn intussen de wereld rondgegaan. De BBC ging het voorbije weekend dieper in op de crash en deed een simulatie van de succesvolle noodlanding.


 

Oasis in New York

De Britse band Oasis, deze week nog in Vorst Nationaal, gooide een korte documentaire op Myspace. In het filmpje is te zien hoe straatmuzikanten aan de slag gaan met materiaal uit het (op dat moment onuitgebrachte) Oasis-album Dig out your soul.


 

20 jaar geleden


 

De column van Bono

Bono schrijft dit jaar enkele columns voor 'The New York Times'. In zijn eerste stuk steekt hij de loftrompet van Frank Sinatra en zijn 'My way'. 'Waarom is de stem van Sinatra zo'n misthoorn in de onzekerheid van je zakelijke leven, je liefdesleven, je levensleven?'


 

Evolution of dance 2

Eén van de meest bekeken internetfilmpjes ooit heeft een vervolg gekregen. Compleet volgens de geplogenheden van een sequel biedt Evolution of dance 2 gewoon meer van hetzelfde.


 

Music Industry Awards

Mias_logoRGB dEUS, Bart Peeters en The Blackbox Revelation hebben de meeste nominaties voor de tweede Music Industry Awards op hun naam staan. De winnaars van de Mia's worden op vrijdag 6 februari door Peter Van de Veire bekendgemaakt tijdens een live-uitzending op Eén.

Dit jaar vallen er prijzen te verdelen in maar liefst zeventien verschillende categorieën. Elf Mia’s worden door het publiek gekozen: Beste Song, Beste Soloartiest Man, Beste Soloartiest Vrouw, Beste Groep, Beste Videoclip, Beste Pop, Beste Dance/Elektronica, Beste Rock/Alternative, Beste Populair, Beste Nederlandstalig en Beste Liveact.

Stemmen voor die awards kan u hier.


 

Bye Dubya

Byebush Een website die de ultieme afscheidskaart voor de Amerikaanse president George W. Bush wil maken wordt overstelpt met overwegend negatieve reacties. Slechts 2 procent van de zowat 40.000 gemaakte kaarten op ByeDubya.com is bruikbaar. Zowat 80% van de inzendingen is afkomstig uit het Midden-Oosten.


 

Wie sterft in 2009?

De Amerikaanse website Cinemablend maakte een lijstje van personen die meer dan waarschijnlijk het loodje leggen in 2009.


 

'I could take the pain away'

De 18-jarige dochter van de vermoorde Pakistaanse oud-premier Benazir Bhutto herdenkt in een filmpje op Youtube haar vermoorde moeder. Bakhtawar Bhutto zingt het nummer 'I could take the pain away'. "How you wished me happy eighteen/ A whole month in advance/’Cause somehow you knew/ It would be your last chance", zingt de 18-jarige.


 

Dichter des Vaderlands

De voormalige Antwerpse stadsdichter Ramsey Nasr is in de running om Dichter des Vaderlands te worden bij onze noorderburen. Nasr neemt het op tegen Hagar Peeters, Erik Menkveld, Tsead Bruinja en Joke van Leeuwen. Stemmen kan hier.


 

Forever MNM

Dat de nieuwe radiozender MNM gisteren van start is gegaan, is u vast en zeker niet ontgaan. De ploeg van Peter Van de Veire maakte gisteren een leuk filmpje met het openingsnummer van de zender als soundtrack.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs