2008 in beeld

Op de laatste dag van het jaar verwent De Standaard naar goede gewoonte zijn lezers met een oogstrelende fotokrant. Elke redacteur koos zijn favoriete beeld van 2008.


 

Een jaar in 40 seconden

Origineel is het idee niet, maar knap blijft het wel. Eirik Solheim nam gedurende een jaar elke dag een foto van hetzelfde plekje en plakte de beelden vervolgens aan mekaar.

(via Appelogen)


 

De 100 beste volgens Rolling Stone

Ook het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone heeft traditioneel eindejaarslijstjes. Beyoncé voert de lijst met de 100 beste singles van 2008 aan. The Killers maakten dan met Human weer de beste videoclip van het jaar volgens de lezers van het blad.


 

De nieuwe U2

De nieuwe plaat van U2, met als werktitel No Line On The Horizon, ligt pas op 2 maart in de winkels. Het Britse muziektijdschrift Q kreeg echter al een luisterbeurt en vertelt er alles over in zijn jongste nummer. Op de website van Q vindt u een ingekorte versie. 

Thuis geblogd

De populaire Eén-soap Thuis viert vanavond haar 2500ste aflevering met een dubbelaflevering. In die aflevering wordt Sofie Bastiaens begraven. Het alter ego van Lien Van de Kelder verdwijnt daarmee definitief uit Thuis.

Ellie Vranken, de nieuwsgierige buurvrouw uit het Thuis-dorp, is deze week overigens met een blog begonnen waarin ze iedereen op de hoogte houdt van wat er gebeurt in Thuis. De opmerkzame buurvrouw bracht eerder al verslag uit van de belevenissen in haar dorp op Radio 2, maar nu zet ze dus ook haar eerste stappen op het wereldwijde web.


 

Gooi een sneeuwbal op Madonna

Madonna, de Olsen Twins, Sarah Palin, Donna Karen... ze zijn allemaal niet vies van wat bont in hun kledingkast. Om hun 'dieronvriendelijke gedrag' in de verf te zetten, heeft de Amerikaanse dierenrechtenorganisatie Peta een sneeuwballenspel opgezet. Doel van het spel is binnen de 30 seconden de celebrities zo vaak mogelijk te bekogelen met sneeuwballen. Als je Madonna kunt raken krijg je 10 punten extra. De Olsen Twins en Sarah Palin leveren elk 25 punten op.


 

World Of Wishes

Sony Ericsson bouwde met World of Wishes een wereldwijd nieuwjaarswensenplatform waarop je wensen kunt delen met de hele wereld. Na enkele dagen online staat de teller al op meer dan 80 000 verstuurde wensen. Als je World of Wishes opent kom je op een wereldkaart terecht met duizenden wensberichten.


 

Dolphins into the future

The Onion AV-club, onderdeel van het satirische magazine The Onion, heeft zijn eindejaarslijstjes van 2008 klaar. Een jaarlijkse klassieker op de site is het overzicht van meest opmerkelijke groepsnamen van het jaar. Zijn het komende festivalseizoen hopelijk bovenaan, in grote dikke letters op een affiche te zien: Screaming AfterBirth, I Set My Friends On Fire, Anthony Smith's Trunk Fulla Funk, The Shitty Beach Boys, Cannabis Corpse, Jesus Causes Cancer, Evangenitals, Cher Nobyl, Natalie Portman's Shaved Head, E=MC Hammer, Labrador Dali, Yes! Yes! Take Off Your Dress!

Tussen al deze groepen staat ook één Belgische act: het Antwerpse 'Dolphins into the future', dat dit jaar ook in de VS op tour ging. The Onion citeert zelfs uit de biografie van de band. 'The sounds are information received through thelepathic / empathic communication with dolphins. all sounds and compositions are made under the proces of automatic writing. this is information about the past and future of earth.'


 

Kunstig filmpje

Vorige week zag u hier al een filmpje dat bestond uit 45.000 foto's. Onderstaand filmpje mag er ook wezen. Reza Dolatabadi  bracht 6000 kunstwerken samen in één filmpje.


 

Affleck en Mick Jagger maken filmpje voor Congo

Ben Affleck en Mick Jagger hebben een korte film gemaakt voor de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. In het filmpje zijn beelden van vluchtelingenkampen in Congo te zien, begeleid door het Rolling Stones-nummer ’Gimme shelter’. Met het filmpje willen de acteur en de Stones-zanger aandacht vragen voor de situatie in het Afrikaanse land.


 

Het jaar in beeld

De foto's van het jaar volgens Time.


 

Buzzwords

De buzzwords van 2008 volgens de New York Times.


 

The Mom Song

Alles wat een moeder op één dag tegen haar kinderen zegt samengeperst in de William Tell-ouverture.


 

dEUS in Amsterdam

Het concert dat dEUS begint december gaf in de Amsterdamse rocktempel Paradiso is nu volledig te herbekijken op Fabchannel.


 

Sneeuw in Seattle

Seattle
In het noord-westen van de VS is de voorbije dagen een al veel sneeuw gevallen. Dat levert beelden op van  erg realistische sneeuwfiguren, die toch erg eenvoudig te maken zijn. Een dikke laag poedersneeuw is voldoende, een optische illusie doet de rest. Een ideetje voor een witte Kerst?

(via wooster collective)


 

Van Vlees en Bloed

De trailer voor de nieuwe Woestijnvis-reeks Van Vlees en Bloed. Vanaf 1 januari op Eén.


 

Eindejaarsquiz

Eindejaar betekent ook op De Standaard Online een heleboel extra's. Sinds vandaag kan u bijvoorbeeld meespelen met onze Eindejaarsquiz. De volgende dagen komt elke dag een andere maand aan de beurt.


 

iToilet

De Britse komiek Peter Serafinowicz promoot zijn kerstspecial met een knipoog naar enkele Apple-commercials. Maak kennis met de Mactini, de computer met het ultrakleine keyboard en het iToilet, met printbaar toiletpapier.
 

De top-10 van zowat alles

Nu 2009 nadert, trekt Time een gigantische schuif met top-10-lijstjes open. Het volledige overzicht vindt u hier, maar hieronder ziet u alvast het grappigste moment uit een talkshow volgens Time.


 

100 sites voor 2009

De Britse krant The Guardian selecteerde 100 websites die er in 2009 zullen toe doen.


 

M&M's

1211081vanhalen9_copy3

The Smoking Gun pakt uit met een historische document: de rider (wishlist) van de rockgroep Van Halen uit 1982. Het gaat om het fameuze document waarin de groep een grote bokaal M&M's eist en waarschuwt dat de bokaal geen bruine M&M's mag bevatten. Het volledige document kan u hier bekijken.


 

Een zalige kerst

vanwege Slipknot.


 

Photoshop tegen n€p

De ngo Netwerk Vlaanderen voert momenteel actie voor 'Nieuw, Echt en Principieel' bankieren - kortweg n€p. De organisatie roept op om bankbiljetten van het woord 'n€p' te voorzien, of te illustreren.

Bij wijze van voorbeeld mochten een aantal artiesten, onder wie Jeroom, Luc Devos en Jonas Geirnaert een bankbiljet bewerken. Toen we de bijdrage van Kamagurka in Photoshop wilden openen, kregen we deze aparte foutmelding:

Nep

Voor wie het thuis wil uitproberen: sla deze .jpg op, en probeer te openen in Photoshop.

De anti-valsmunterijbeveiliging op sommige software is al langer operationeel. Maar blijkbaar zijn de bankbiljetten van ondermeer Jeroom zo grondig bewerkt dat Photoshop ze niet als dusdanig herkent.

De originele biljetten worden overigens ten voordele van Music For Life geveild.


 

Zonde van de zendtijd

De generiek van het nieuwe Canvas-programma Zonde van de zendtijd kan nu al online bekeken worden. De eerste aflevering van het programma van Henk Rijckaert en Bert Gabriëls wordt pas uitgezonden op 5 januari, maar toch is er al een fanpagina op Facebook.


 

Sock and Awe

De Amerikaanse president Bush kon de schoenen die de Iraakse journalist Muntadhar al-Zeidi hem naar het hoofd slingerde maar net ontwijken. Wie wil proberen of hij Bush wel had kunnen treffen, kan zijn kans wagen bij het spelletje Sock and Awe.

Sock

Opmerkelijk is dat de initiatiefnemer van de site Alex Tew is, de Brit die in 2005 rijk werd dankzij zijn 'million dollar homepage'


 

Site van het jaar

De verkiezing van de ‘Site van het jaar’ werd, net als vorig jaar, gewonnen door Google. De beste stadsblog werd verrassend genoeg niet Gentblogt, maar het Antwerpse Apen.be. Hieronder geven we enkel de top-3 van de blogcategorieën, de overige uitslagen kan u hier terugvinden.

Fotoblog

 1. Fototoestanden
 2. Wannabes
 3. X-Pose

Groepsblog

 1. Asfaltkonijn
 2. De Bitches
 3. Sloddervossen

Persoonlijke blog

 1. Tales from the Crib
 2. Webpalet
 3. Tante Annie & de dingen

Stadsblogs

 1. Apen - voor Antwerpen
 2. Gentblogt
 3. Oostende

 

Uw foto paginagroot in De Standaard

De Standaard steunt net als de voorbije jaren Music for life, de actie van Studio Brussel en het Rode Kruis voor moeders op de vlucht, en leent daarom fotograaf Michiel Hendryckx uit. De Standaard draagt zijn steentje bij met een speciale veiling: Michiel Hendryckx fotografeert de hoogste bieder en het resultaat daarvan wordt paginagroot afgedrukt in de krant.  Meer info hier. Bieden kan hier.


 

Pictures for Life

Geike_arnaert De Belgische rockfotografen tonen hun goede hart. Op Pictures for Life bieden onder meer Koen Bauters en Charlie De Keersmaecker één van hun foto's te koop aan. De opbrengst van de veiling gaat naar Music For Life.

Ook de Gentse stadsblog Gent Blogt pakt uit met een opmerkelijke stunt. Normaal gezien in Gent Blogt reclamevrij, maar ter gelegenheid van de aanwezigheid van het Glazen Huis in Gent, zal er gedurende Music For Life geadverteerd kunnen worden op de stadsblog.

Ook de Studio Brussel-veilingen zijn intussen losgebarsten. Tussen de eerste objecten zitten onder meer een Soulwax-maatpak en een canvas van de albumhoes van Vantage Point, de jongste cd van dEUS.

De Standaard veilt binnenkort opnieuw een paginagrote foto in de krant. De voorbije twee jaar was onze actie telkens goed voor het op een na hoogste bedrag van de veiling.

Onze zusterkrant De Gentenaar houdt in de hele stad acties om Music For Life aan te zwengelen en te steunen. Onder de noemer De Gulle Gitaar spelen straatmuzikanten voor het goede doel aan Le Bateau. De Gentenaar en Wouter Deprez zetten zich samen in voor Music For Life. De krant kon bovendien Wouter Deprez overhalen om op zondagavond 21 december een extra voorstelling te spelen van EELT, de succesvolle productie waarmee Deprez nu al maanden uitverkochte zalen boekt. Tickets zijn te koop op de website van NTGent.


 

Youtube greetings

Een alternatief ideetje voor wie gewone kerstkaartjes of virtuele e-cards beu is. Op Youtube Greetings kan u heel eenvoudig videokaarten versturen. Naast een aantal standaard-templates kan u uiteraard ook uw eigen favoriete video's versturen.


 

Smashing Pumpkins brengen geen albums meer uit

Zeitgeist Smashing Pumpkins-frontman Billy Corgan heeft in de Chicago Tribune aangekondigd dat Zeitgeist het laatste album van de Pumpkins is geweest. Volgens Corgan is het uitbrengen van een album zinloos omwille van online muziekshops als iTunes. "People don't even listen to it all. They put it on their iPod, they drag over the two singles and skip over the rest."  Volgens Corgan zijn singles de toekomst.


 

Untergang van het jaar

Maandagavond maakt de redactie van Clickx Magazine in Gent bekend welke sites in de prijzen vallen bij editie 2008 van Site van het Jaar-verkiezing. De Clickx-redactie maakte voor de gelegenheid een eigen Der Untergang-parodie.


 

Top 50 drugstrips in films

50 films waarin het gebruik van drugs centraal staat, met onder meer de afkickscène uit Trainspotting.


 

Variety over Loft

Terwijl Loft in eigen land ondertussen de kaap van de 750.000 bezoekers heeft gerond, is het Amerikaanse filmblad Variety kritisch voor de prent van Erik Van Looy en Bart De Pauw.


 

Surfer vs huis

Don't try this at home. Deze kitesurfer slaagt erin om één keer over een huis te jumpen. Bij de tweede poging gaat het echter mis.


 

45.000

Knap werk van animator Cesar Kuriyama. Hij nam zowat 45.000 foto's met zijn Nikon D200 DSLR en gooide die samen in een filmpje.

(via Appelogen)


 

De Upside van Down

‘Hart voor handicap’ - de vroegere Sinterklaasactie - komt op voor de rechten van mensen met een handicap. Dit jaar zet de organisatie alles op alles om ouders te helpen die een diagnose kregen over de handicap van hun kind.

In de bijlage die vandaag bij de krant zat, stond ook een fotoreeks van de Nederlandse fotografe Eva Snoijink. Snoijink portretteerde 101 kinderen met het syndroom van Down. Het resulteerde in een website en het fotoboek De Upside van Down (Het Spectrum, 215 blz., 39,95 euro). Van elk verkocht exemplaar gaat 5 euro naar de gelijknamige stichting.

De fotoreeks uit de bijlage kan u hier bekijken. Een video van de making of vindt u hier.


 

Gratis Roisin

Het concert dat Roisin Murphy twee weken geleden gaf in Vorst Nationaal kan nu integraal bekeken worden via de site van de voormalige Moloko-zangers.


 

How to build an iglo

Via Eskimokaka: How to build an iglo, een film uit 1949 geplukt van de site van het National Film Board of Canada.


 

Mia in het Latijn

De Tijdloze van Studio Brussel komt eraan en dan vragen wij ons elke keer opnieuw af hoe hoog Mia van Gorky zal scoren. Ook leraar Latijn Frank Claeys is in de ban van het nummer. Hij maakte samen met zijn leerlingen een Latijnse versie van het nummer. Mia werd wel Rosa omdat de Romeinen de naam Mia niet kenden. Capilla Flamenca, een klassiek-middeleeuws ensemble, zorgde voor de muziek en zang.

De tekst van het nummer vindt u bij lees verder. Het nummer is te koop (en te beluisteren) op iTunes of op de website van platenfirma PIAS.


 

Running with the Beast

Youtube heeft de videoclip bij het nummer Running with the Beast van de Nederlandse band zZz offline gehaald. De clip toont een reeks hanengevechten en zou daarmee indruissen tegen de voorwaarden die Youtube stelt. Vreemd genoeg is de clip nog wel te zien op het Youtube-kanaal van de platenfirma van de band. Een making of van de clip is ook nog op Youtube te vinden.


 

Youtube op zoek naar klassiek talent

Youtube organiseert een talentenwedstrijd voor klassieke musici. Alles draait rond een speciaal voor de wedstrijd gecomponeerd stuk van Tan Dun, de componist die een Oscar én een Grammy won voor de muziek van Crouching tiger, hidden dragon.

Surfers moeten hun versie brengen van Duns eerste internetsymfonie Eroica. Ze kunnen de partituur downloaden via Youtube.

Volgens de organisator hoeven gebruikers zich niet tot klassieke instrumenten te beperken. Ze mogen dus ook, pakweg, lepels of stokken gebruiken. Kandidaten kunnen een filmpje downloaden waarin Tan Dun dirigeert. Verder moeten de deelnemers ook hun uitvoering filmen van een bekend klassiek stuk. De tweede videoclips worden aan een jury voorgelegd, waarna een shortlist aan het publiek wordt gepresenteerd. Dat kiest de uiteindelijke winnaars.

Die winnaars mogen onder leiding van de dirigent Michael Tilson Thomas optreden in Carnegie Hall in New York, tijdens een driedaagse bijeenkomst van klassieke musici. Als u wil meespelen, hebt u nog tot 28 januari om uw interpretatie van Tan Duns compositie in te sturen. (kho)


 

Drop it like it's hot

Milow laat zich opnieuw opmerken met een opmerkelijke rapcover. Na Ayo Technology van 50 Cent Kanye West is het nu de beurt aan Drop it like it's hot van Snoop Dog.


 

Bailout

Woordenboeken-uitgever Merriam-Webster heeft de winnaar bekend gemaakt van zijn jaarlijkse zoektocht naar het woord van het jaar. Bailout kwam als winnaar uit de bus, voor vet, socialism, maverick en bipartisan.

Dichter bij huis kan u tot 15 december stemmen op het Nederlandse Woord van het jaar. Op de shortlist staan onder meer duyvendakken, gastroseksueel, horroropa, hufterindex, smirten en swaffelen.


 

GeenStijl spot met De Crem

De subversieve Nederlandse website GeenStijl.nl gaat door met de hetze tegen minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V). Met een dreigend nummer met de titel 'He De Crem, we gaan je slopen!' willen ze hun ongenoegen nog duidelijker in de verf zetten.


 

Music For Life

Speciaal voor Music For Life 2008 maakte het onuitgegeven duo Tom Helsen en Geike Arnaert (ex-Hooverphonic) het themalied Home. De single is binnenkort te koop en de opbrengst gaat integraal naar Music For Life.  Alles over Music For Life vindt u in ons dossier.


 

De beste films van 2008

De 100 beste films van 2008 volgens de Britse krant The Times.


 

Mapple en Steve Mobs

Een hilarisch fragment uit The Simpsons waarin de draak wordt gestoken met Apple-adepten.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs