Facebook gaat concurrentie met Google aan

Internauten kunnen de mini-programma’s van Facebook nu ook op andere websites zetten. Facebook wil zo de concurrentie met Google aangaan. De sociale netwerksite Facebook zorgt ervoor dat zijn widgets of miniprogramma’s nu ook op andere sites gebruikt kunnen worden.

De site zette vorig jaar al zijn programmacodes open. De widgets kunnen variëren van virtuele huisdieren over online sneeuwballengevechten tot klokjes die aftellen tot aan de vakantie. Voorheen waren die programma’s enkel beschikbaarop Facebook, wat de site erg populair maakte. Facebook bouwde zo een ommuurd rijk op het internet, want wie de widgets wilde gebruiken, moest dat via zijn Facebook-profiel doen.

Het Open Social platform van Google, dat nu een heleboel widgets beheert, vormt een grote concurrent voor de communitysite. Facebook reageert nu op het platform van Google door het mogelijk te maken om zijn applicaties op andere sites te gebruiken. Het is wel nog nodig om een profiel aan te maken op Facebook, maar niet meer om telkens in te loggen om gebruik te maken van de programma's.

Programmeurs die er vroeger tegenop zagen om voor elke site een aangepast miniprogramma te maken, kunnen nu heel gemakkelijk één programma voor alle sites maken.


 

Have a Cartoon Break

Oké, het is een commercial, maar wel een plezier om naar te kijken.


 

Postmenselijk leven

Op het Amerikaanse History Channel loopt sinds vorige week de documentaire Life After People, waarin voorspeld wordt hoe de wereld eruit zou zijn vanaf de dag dat alle mensen ineens van de aardbol verdwenen.


 

Kervielmania

De van miljardenfraude verdachte Franse trader Jérôme Kerviel werd in no time een held op het internet, een boegbeeld van francofoben en van links en een inspiratiebron voor lucratieve doeleinden.


 

Canadees schaap

In het Zuiden van de VS wordt weleens het woord Canadees gebruikt als eigenlijk 'zwarte' bedoeld wordt.


 

Bloggen na de dood

Wie een aantal sites beheert, en intensief contact onderhoudt met personen die hij enkel via de mail mee communiceert heeft het zich misschien al afgevraagd: wat zal er gebeuren na een overlijden? Wat moet er met de blogs van de overleden gebeuren, en hoe worden personen uit online netwerken op de hoogte gebracht? Mashable verzamelde twintig tips om het voor de nabestaanden zo makkelijk mogelijk te maken.


 

Lichtgroen België

België staat op de 57ste plaats in de eerste officiële Environmental Performance Index van de gerenommeerde Yale-universiteit.


 

Unembedded journalistiek

Nederlandse militairen plaatsen steeds vaker ongecensureerde beelden van hun acties in Uruzgan (Afghanistan) op het internet.


 

When the lady smiles

Hillary Clinton gebruikt het nummer When the lady smiles van de Haagse rockband Golden Earring als een van haar campagnenummers. Een keuze die in opvallend weinig Amerikaanse media weerklank vindt. En als ze erover schrijven, gaat het er vaak over dat in de clip een verkrachtingsscène zit.


 

Knuffels voor Wilders

De afgelopen dagen hebben bijna 3.000 mensen Geert Wilders van de Nederlandse Partij Voor de Vrijheid (PVV) online eens goed geknuffeld. De initiatiefnemers menen dat Wilders dat kan gebruiken.

De knuffelactie is namelijk een reactie op de verwachte film van Wilders over de koran. Bezoekers van de website kunnen een virtuele 'knuffelkaart' naar Wilders sturen. Wilders krijgt de digitale kaarten automatisch via de e-mail toegestuurd. Wie graag ook een kaartje stuurt, kan dat nog steeds. De actie blijft lopen tot de nu al omstreden film van Wilders verschijnt.

      


 

The Davos Question

Enkele weken geleden kon u hier lezen dat iedereen vragen kon insturen voor de wereldleiders op het World Economic Forum in Davos. De eerste wereldleiders hebben hun video-antwoord inmiddels gepost op Youtube: Bono over de strijd tegen armoede, Henry Kissinger, Shimon Peres en onze landgenoot Peter Piot over de strijd tegen aids.


 

Disney Wars

Knap: deze grafische mashups van Disney-figuren en Star Wars-scènes.


 

Videodating

Datingsites die met hun tijd meegaan bieden tegenwoordig ook de mogelijkheid om videoboodschappen te publiceren. Esquire zocht en vond de 5 slechtste datingvideo's ooit.


 

De job van je leven

Hilarisch verhaal over de tourmanager van Morrisey die het amper één dag met zijn poulain uithield.


 

Polar Rose

Een Zweeds bedrijf werkt aan een nieuwe manier om afbeeldingen te zoeken. De software maakt gebruikt van gezichtsherkenning en maakt het mogelijk te zoeken op de inhoud van een foto in plaats van op een beschrijving. Wie de plugin installeert, krijgt bij elke foto die hij op zijn scherm krijgt meteen te zien om wie het gaat. Als de plugin verkeerd is, krijgt de gebruiker bovendien de mogelijkheid om te corrigeren.


 

Myspace TV

BBC Worldwide, de commerciële dochter van de BBC, gaat samenwerken met Myspace. Series als Top Gear, The Mighty Boosh en Robin Hood zullen voortaan ook worden uitgezonden via het BBC-kanaal op MySpaceTV. Myspace-gebruikers kunnen de shows ook toevoegen aan hun persoonlijk profiel. Volgens de BBC kadert deze beslissing in een strategie om BBC-materiaal beschikbaar te maken waar de lezers zijn.


 

Last.FM wordt online jukebox

Gebruikers van de sociale muzieksite Last.fm kunnen voortaan ook nummers en album integraal en gratis beluisteren. Elk nummer kan drie keer gratis gestreamd worden. Daarna krijgt de gebruiker de mogelijkheid om in te tekenen op een abonneeservice of om het nummer te downloaden bij iTunes of Amazon.

De website heeft akkoorden met EMI, Universal, Warner, Sony/BMG en een groot aantal onafhankelijke labels. Ook bands zonder platencontract kunnen hun materiaal aanbieden. Zij zouden een vergoeding krijgen per keer dat een nummer wordt beluisterd.


 

Onderschrift gezocht

Onderschrift1_3Minister van Defensie Pieter De Crem bracht gisteren een bezoek aan de vliegbasis van Kleine-Brogel. Dat leverde een aantal leuke plaatjes op. Bedenk zelf een onderschrift.


 

Acquia

Dries Buytaert, een onderzoeker van de Universiteit Gent die binnenkort zijn doctoraat verdedigt, zal in het Amerikaanse Boston een internetbedrijf oprichten. Buytaert zal Drupal, een softwarepakket dat gratis gebruikt kan worden om interactieve websites te bouwen, verder ontwikkelen en het platform promoten.

Drupal is een volgens Buytaert "uit de hand gelopen hobbyproject" dat inmiddels twee miljoen keer gedownload werd en de ruggengraat vormt van tal van nationale en internationale websites. Onder meer de sites van Studio Brussel, de federale overheid, SonyBMG, en MTV gebruiken het programma.

Eind 2007 richtte Buytaert samen met de ervaren businessman Jay Batson het eigen Drupal-bedrijf Acquia op. De ondernemers kregen een startkapitaal van 7 miljoen dollar (zo’n 4,8 miljoen euro) bijeen en hebben de ambitie om binnen het jaar te groeien tot een bedrijf van 20 werknemers.


 

Overzees

Opmerkelijk. De 5 grootste Britse nieuwssites trekken meer bezoekers uit het buitenland dan bezoekers uit eigen land. De Daily Mail haalt zelfs bijna 70% van zijn bezoekers buiten het Verenigd Koninkrijk.


 

NYT investeert in weblogs

De New York Times Company investeert samen met drie andere organisaties 29,5 miljoen dollar in weblogbedrijf Automattic, het bedrijf achter de weblogsoftware Wordpress. Het geld zal gebruikt worden om een aantal aandeelhouders uit te kopen en om de spamfilter Akismet verbeteren.


 

Paswoorden

Het blijven harde tijden voor deredactie.be. Gisteren werden per ongeluk een aantal paswoorden van de ftp-servers van de VRT op de website gepubliceerd.


 

International Delete Your Myspace Account Day

Deze blogger heeft het wel gehad met Myspace en roept 30 januari uit tot International Delete Your Myspace Account Day.


 

Geen Facebook voor AFP

Na de kwakkel met de presidentsverkiezingen op Facebook, heeft AFP de populaire netwerk-site toegevoegd aan een lijst met sites die onbetrouwbaar worden geacht. Op dezelfde lijst staat ook Wikipedia. Journalisten van het persagentschap mogen Facebook niet als bron gebruiken, tenzij een tweede bron het nieuws bevestigt.


 

Kussen

Een filmpje waarin twee Chinese tieners elkaar hartstochtelijk kussen in de metro is een hit geworden op YouTube. De beelden, genomen door een beveiligingscamera, zijn echter zonder hun medeweten op het net geplaatst. Het verliefde koppeltje spant een proces aan tegen het metrobedrijf.


 

Bierflessen

Het Melbourne Symphony Orchestra speelt het nummer uit de reclamespotjes (mp3)van Victoria Bitter-bier na op bierflesjes. Ook de making-of is te vinden op Youtube.

(via Appelogen)


 

Fotograaf Fritz

De Duitse Ramona Markstein heeft haar kater Fritz uitgerust met een digitale camera. De kleine waterdichte camera maakt elke 15 seconde automatisch een foto. De mooiste foto's worden door Markstein online gezet.


 

De Laatste Blog

Net in de mailbox: een mailtje van De Laatste Show.

‘De Laatste Blog’ biedt allerlei extra’s aan die van ver of dichtbij met DLS te maken hebben, van schrijfsels van de stoet gasten die in het programma passeren, over muzikale tips van De laatste showband, langs beelden van de repetitie (een improviserende eddy wally!) tot gewoon gare onzin. Je vindt deze zaken en meer op www.delaatsteblog.be


 

MyVideo

ProSiebenSat.1 mediagroep, de groep achter de televisiezenders VT4 en vijftv, lanceert vandaag de videowebsite MyVideo. MyVideo, is na GarageTV, de tweede Vlaamse concurrent voor Youtube. Bezoekers kunnen zelf filmpjes uploaden en doorsturen. De website bevat ook tal van hoogtepunten uit programma's van VT4 en vijftv. Vlaggenschip wordt de internetsoap 2000 Antwerpen. Die zal elke dag worden uitgezonden in afleveringen van drie tot vijf minuten.


 

Geert Wilders

Na Britney Spears en Amy Winehouse is nu ook de Nederlandse politicus Geert Wilders het onderwerp van een site waarop u kan gokken op zijn sterfdatum.


 

On juist spatie gebruik

Nederland blijkt een meldpunt voor onjuist spatiegebruik te hebben. En dat meldpunt kiest nu de onjuiste spatie van 2007.


 

Wii in de operatiekamer

Het spelen van precisie-spelletjes op de Wii heeft volgens de New Scientist een gunstige invloed op de prestaties van chirurgen. Een aantal chirurgen werd gedurende drie uur aan de Wii gezet en bleek tijdens een virtuele operatie achteraf de instrumenten nauwkeuriger te hanteren.

(via Datanews)


 

Gratis verzending

Een Franse rechtbank heeft beslist dat de Franse poot van Amazon zijn producten niet langer gratis mag versturen. De rechter oordeelde dat het gratis versturen van boeken een overtreding is van een wet uit 1981 die een aantal kortingen op boeken verbiedt. Amazon kreeg een boete van 100.000 euro en een dwangsom van 1.000 euro per dag dat het doorgaat met de gratis verzending.

Amazon heeft al laten weten dat het gewoon doorgaat met de gratis verzending en roept zijn klanten op te protesteren tegen de de verouderde wet.


 

De favorieten van Michel Gondry

De voorbije zomer stelden de redacteurs van De Standaard hun favoriete Youtube-filmpjes voor. De Franse regisseur Michel Gondry doet nu in opdracht van Youtube min of meer hetzelfde. Gondry zal tijdens het  Sundance Film Festival zijn favoriete YouTube-filmpjes tonen.  De Franse regisseur Gondry regisseerde onder meer videoclips van Björk, The White Stripes, Kylie Minoque, The Chemical Brothers, Radiohead en Foo Fighters en maakte faam met speelfilms als Eternal Sunshine of the Spotless Mind en The Science of Sleep. Gondry licht zijn plannen toe in onderstaand filmpje.


 

Groene Apple

Greenpeace heeft Apple gefeleciteerd met de MacBook Air. Volgens Greenpeace is de MacBook Air de groenste Apple-computer tot dusver. In de computer werden bijvoorbeeld geen broomhoudende vlamvertragers gebruikt. Bovendien is de hele bekabeling pvc-vrij. De computer voldoet daarmee aan strenge Europese richtlijnen. De groene Apple is echter nog niet helemaal rijp. Volgens Greenpeace moet de computerfabrikant nog meer werk maken van de recyclage van oude onderdelen en hardware.


 

Digg onder vuur

De sociale nieuwssite Digg.com ligt onder vuur. Hoewel de site verkondigt dat de gebruikers bepalen welke artikels op de voorpagina komen, blijkt nu dat een aantal secret editors een en ander bijsturen.


 

Milkshake

Alles wat u moet weten over de Amerikaanse presidentskandidaten met behulp van milkshakes.


 

Turkije blokkeert Youtube

De geschiedenis herhaalt zich. Een rechter in Ankara heeft de opdracht gegeven de toegang tot Youtube vanuit Turkije te blokkeren. Aanleiding is een klacht over een filmpje waarin Atatürk, de stichter van de Turkse republiek, vergeleken wordt met een aap. Het bespotten van de 'vader der Turken' is in Turkije ten strengste verboden.


 

Urban Legends

In deze parodie op E.R. wordt de draak gestoken met een aantal urban legends.


 

Wikivideo

Wikipedia gaat voortaan zijn artikels ook voorzien van videobeelden. De internet-encyclopedie test samen met het openbronproject Kaltura een mediadienst die wikisites van beeld en geluid voorziet. De video's zouden, net als de Wikipedia-artikels, door internet-gebruikers worden samengesteld. Een voorbeeldpagina over borstvoeding maakt één en ander visueel duidelijk.


 

Wifi in de metro

Brussel is van plan om wifi-antennes te plaatsen in alle uitgangen van de metrostations. Vooral toeristen zouden dan draadloos én gratis informatiediensten kunnen raadplegen. Dat schrijft het ICT-magazine Data News Het gaat om een honderdtal metrostations die nog voor eind dit jaar uitgerust moeten zijn met een draadloze wifi-oplossing. Het project zou zowat 1 miljoen euro kosten.


 

MacBook Air

Apple stelde deze week de MacBook Air voor, een nieuwe superdunne laptop. De Standaard geeft als eerste een MacBook Air weg. Op het internet circuleren intussen al een aantal parodieën op de MacBook Air-reclamespotjes.


 

Kleine-Brogel

Defensie is een onderzoek gestart naar websites met satellietbeelden zoals Google Earth of Virtual Earth van Microsoft om na te gaan of ze een gevaar betekenen en of het mogelijk is bepaalde locaties - zoals militaire basissen - anoniem te maken. Voorlopig kan iedereen nog een gedetailleerd virtueel bezoek brengen aan de basis van Kleine-Brogel.

In Nederland heeft Google op vraag van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) satellietbeelden van militaire locaties, koninklijke domeinen en gebouwen van inlichtingendiensten onherkenbaar gemaakt. Maar bij concurrent Virtual Earth van Microsoft kunnen internetgebruikers echter nog steeds inzoomen op die door Google gearceerde gebieden. Hangars


 

Rock Band

Het videogame Rock Band lijkt de online verkoop van muziek fors aan te zwengelen. Volgens MTV werden sinds de release van het spel al 2,5 miljoen songs (tegen betaling) gedownload voor gebruik in het spel.

Het meest populair is een pakket met drie nummers van Metallica. Ook The Police, Queens of the Stone Age, David Bowie en Black Sabbath doen het uitsteken. Het best verkochte individuele nummer is Juke Box Hero van Foreigner, gevolgd door Fortunate Son (Creedence Clearwater Revival), Buddy Holly (Weezer) en My Sharona (The Knack).

Metallica zou overigens van plan zijn zijn nieuwe single in primeur in het spel te lanceren.


 

iReport

Het lijkt CNN menens te zijn met burgerjournalistiek. De nieuwszender telde onlangs zowat 750.000 dollar neer voor de domeinnaam iReport.com. De zelfverklaarde domeinkoning Rick Schwartz slaat zo mogelijk de grootste slag uit zijn leven als domeinboer.

De site zal vermoedelijk gekoppeld worden aan het CNN-programma iReport. Dat programma bestaat uitsluitend uit video's die door kijkers naar de zender werden gezonden. iReport.com wordt meer dan waarschijnlijk een user generated content-platform.

Concurrent Fox heeft overigens een gelijkaardige show. De domeinnaam van uReport is echter nog altijd in handen van domeinkapers.


 

Recyclage

Pech voor de lezers van de Mail on Sunday met een Apple. De krant gaf zijn lezers onlangs de film The Jazz Singer cadeau. Op een milieuvriendelijke dvd die volledig afbreekbaar is. Het schijfje is ook iets dunner dan een normale dvd en bleef daardoor vastzitten in de dvd-speler van de Apple-computers. Apple-herstellers doen dankzij de actie natuurlijk wel gouden zaken.


 

Chikipedia

De perfecte vrouw kent u intussen al, maar mocht u toch nog op zoek zijn: check Chikipedia.

(via Bnox)


 

Beoordeel uw leraar

De omstreden Nederlandse website www.beoordeelmijnleraar.nl krijgt mogelijk een Vlaamse tegenhanger. Op die Nederlandse site geven leerlingen hun leerkrachten een beoordeling, met commentaar. Op basis van die cijfers geeft de site een top tien en een top honderd van de beste leraars, voor het hele land en per school.

De Vlaming Peter Bruynzeel heeft de domeinnaam www.beoordeelmijnleraar.be geregistreerd. Of deze site er hetzelfde zal uitzien als de Nederlandse tegenhanger, is nog niet uitgemaakt. 'Er is niks concreets, maar we bekijken de mogelijkheden', aldus Bruynzeel.


 

Happy Crashing

Wie kent Eboman, de beeld- en geluidssampletovenaar die midden jaren '90 een aantal alternatieve hitjes scoorde nog? De man heeft een leuke commercial voor de autoverzekering van Fortis in mekaar gebokst.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs