Nog meer video

Nog een overzichtje van de beste internetfilmpjes van het voorbije jaar.


 

Canterbury

De aartsbisschop van Canterbury, Rowan Williams, verspreidt maandag een nieuwjaarstoespraak via de videosite Youtube. De boodschap is opgenomen in de cathedraal van Canterbury. Rowan Williams zegt onder meer dat "God niets en niemand afdankt". Ook eerdere boodschappen van Williams zijn te bekijken op Youtube.


 

Sport = sexy

Amandabeardeditheader In eigen land werd Hanna Mariën onlangs verkozen tot meest sexy sportvrouw, maar het lijstje van Co-Ed Magazine maakt toch net iets meer indruk op ons. Geniet mee van de 25 meest sexy sportvrouwen ter wereld.


 

Playstation Wii

Grapje van een van de programmeurs achter de Google Translate-toepassing. Wie Nintendo Wii vertaalt van Spaans naar Engels krijgt als resultaat Playstation.


 

Formatievoetbal

De formatiecrisis in de vorm van een voetbalmatch.


 

Ze zullen hem niet temmen

Yves Leterme die het foute volkslied aanheft? Het kan ook omgekeerd, zoals de Franse president Nicolas Sarkozy aantoont in de digitale nieuwjaarswensen van het Leuvense reclamebureau Edison.


 

De populairste Youtube-video's van 2007

De videowebsite Youtube heeft een lijstje gemaakt van de populairste video's van het voorbije jaar. Het filmpje Battle At Kruger Park, waarin een gevecht te zien is tussen een groep leeuwen en een kudde waterbuffels, voert de lijst aan. Het filmpje werd maar liefst 21 miljoen keer bekeken. Andere toppers zijn onder meer Obama Girl, Leave Britney Alone en de Nederlandse Esmée Denters.


 

Album van het jaar

Geheel onverwacht komt het niet: In Rainbows van Radiohead is voor de New York Times het album van 2007.


 

RIP Netscape

De internetbrowser Netscape houdt op te bestaan. Begin jaren '90 had de browser nog een marktaandeel van zowat 90 procent. Dat kalfde echter spectaculair af toen Microsoft op de proppen kwam met Internet Explorer, een internetbrowser die meegeleverd werd met het besturingssysteem Windows. Uiteindelijk lag de browser aan de basis van Firefox. Het Amerikaanse internetbedrijf AOL hield nog geruime tijd een eigen versie van Netscape in leven, maar omdat die browser geen rol van betekenis meer speelt, besliste AOL om vanaf 1 februari geen ondersteuning meer te geven.


 

Cliniclowns

Nobel idee van Telenet: de internetprovider zet een kerstkaart online en belooft voor elke keer dat de kaart wordt doorgestuurd 50 eurocent te storten in het Cliniclowns-fonds.


 

Begin het jaar met Radiohead

Fans van Radiohead maken op oudejaarsavond best haast tijdens het kusritueel. Om middernacht stuurt de groep immers een uniek concert de ether in. Tijdens het concert speelt de groep haar jongste plaat In Rainbows, aangevuld met enkele andere songs. Het (op voorhand opgenomen) concert is te bekijken via Current.com en uiteraard ook op de site van Radiohead zelf. Het concert moet de release van In Rainbows op cd en vinyl ondersteunen.


 

Pilatelij

Vergeet Amerika met zijn goedkope dollar, om echte koopjes te doen moet je in China zijn.


 

Twitteren voor het goede doel

Mooi voorbeeld van de kracht van het internet als actiemedium. Een groep Nederlandse Twitter-gebruikers heeft op 24 december al Twitterend zowat 3.000 euro opgehaald. Met dat bedrag werden een twintigtal laptops gekocht van het One Laptop Per Child-programma.


 

George doet R.E.M.

Zo vader, zo zoon. Herinnert u zich nog dat filmpje waarin George Bush sr. aan de slag gaat met We Will Rock You van Queen? De kleine Bush doet nu hetzelfde met It's The End Of The World van R.E.M..


 

Fake Steve Jobs

Het internet gonsde vandaag van de geruchten dat Apple juridische stappen wil ondernemen tegen de Fake Steve Jobs blog, een weblog geschreven vanuit Apple-CEO Steve Jobs. De valse Steve schrikt er niet voor terug om de spot te drijven met journalisten, concurrenten en de rest van het IT-wereldje.

Gisteren schreef valse Steve dat hij een aanbod had gekregen van Apple om de weblog offline te halen. Maar volgens velen haalt de valse Steve Jobs met die post enkel fijntjes uit naar Think Secret, de technologieblog die eerder deze week bekend maakte er mee te kappen na een minnelijke schikking met Apple. Bij Engadget gaat men er vanuit dat valse Steve de volgende weken en maanden er lustig mee doorgaat.

De auteur van de weblog bleef lange tijd onbekend. Afgelopen zomer onthulde de New York Times dat achter de weblog Forbes-redacteur Daniel Lyons schuilging.


 

The Royal Channel

De Britse Koningin Elizabeth II zal dit jaar haar kerstwensen ook via YouTube verspreiden. Vanaf dinsdag 25 december zal het filmpje van de koningin te bekijken zijn op het Youtube-kanaal van het Engelse koningshuis. Het kanaal bevat nu al een aantal filmpjes, zoals deze kerstboodschap uit 1957, de eerste kerstboodschap die op tv werd uitgezonden.


 

Stairway To Heaven

Hoe zou Stairway To Heaven van Led Zeppelin klinken in een Beatles-versie? De Australische Beatles-tributegroep The Beatnix deed begin jaren '90 een verdienstelijke poging.


 

Geen sant in eigen land

In de Site van het jaar-verkiezing van Clickx moest de Belgische communitysite Netlog in de categorie communities nog Seniorennet en GarageTV laten voorgaan, maar internationaal valt de site wel in de prijzen. Netlog is in 5 Europese landen bekroond met de prijs 'International Site of the Year'. In de jaarlijkse verkiezing van het online onderzoeksbureau Metrixlab in 9 landen kwam Netlog in Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk als nummer 1 uit de bus. Netlog is beschikbaar in 15 talen en telt bijna 30 miljoen gebruikers. Volgens het CIM is Netlog de meest bekeken Belgische site met 13,5 miljoen pageviews per dag en meer dan 2,2 miljoen gebruikers.

Netlog werd vandaag trouwens ook bekroond met een Open Web Award in de categorie Mainstream and Large Social Networks. De Open Web Awards zijn een organisatie van Mashable, een van 's werelds grootste blogs rond sociale netwerken.


 

Zeitgeist

Weinig verrassingen in de Belgische versie van Googles Zeitgeist 2007. De algemene top-10 bevat zoektermen als Youtube, Myspace, Facebox en Dailymotion. In de categorie showbiz voert Tokio Hotel de lijst aan voor Mika en Clouseau. Anderlecht is de populairste voetbalclub, voor Club Brugge en Germinal Beerschot en auto's zijn de favoriete tweedehandsproducten. Bij de vakantiebestemmingen scoren Frankrijk, de Ardennen, Turkije, Spanje en Italië.

Leuk om weten: Google ging ook na welke woorden waar populair zijn. Gent blijkt de stad te zijn waar het vaakst wordt gezocht naar vacatures. Brussel is de stad met de meeste zoekopdrachten naar recyclage. In Leuven wordt vooral gezocht naar bier, terwijl in Antwerpen de zoekterm party populair is. In Roeselare hangt blijkbaar het meeste romantiek in de lucht want daar wordt het meest naar liefde gezocht.


 

Battle Of The Sexes

Leuke commercial van The Daily Mail.

(via Ferket)


 

Gratis

Een overzichtje van 25 populaire desktop-applicaties en hun (gratis) online alternatieven.


 

Sovjet-kerst

Aerspa011Op zoek naar een originele kerstkaart? Misschien biedt deze collectie oude Sovjet-kerstkaarten wel soelaas. En mocht u daar nog niet genoeg aan hebben, check dan de kerstblog van Jeroom bij Humo. De cartoonist gaat er dagelijks aan de slag met bewerkingen en collages van kerstkaarten.


 

Winnaars en verliezers

De Britse krant Daily Telegraph publiceerde een lijstje met de 10 Web Winners van 2007. De Spaanse koning Juan Carlos voert het lijstje aan. Onze eigen Yves Leterme haalt met het Brabanconne-incident het lijstje met de 10 Web Losers. Leterme verkeert in het gezelschap van de Kanoman, de gephotoshopte pedofiel en Nicolas Sarkozy.


 

Geslaagd

Goed nieuws voor webdesigners en -ontwikkelaars. De volgende internetbrowser van Microsoft, Internet Explorer 8, is geslaagd voor de Acid 2-test, een belangrijke test om te controleren hoe een browser omgaat met de webstandaarden (Wikipedia). Eerder slaagden ook Opera, Safari en een testversie van Firefox 3 in de test. Een eerste versie van de browser zou ergens in het voorjaar van 2008 beschikbaar moeten zijn.


 

Gedaan met denken

Opmerkelijk nieuws. De Apple-weblog Think Secret houdt ermee op. Dat is het resultaat van een minnelijke schikking tussen Apple en Think Secret. De computerfabrikant begon drie jaar geleden een rechtszaak tegen de weblog. Het feit dat Think Secret met de regelmaat van de klok en vaak weken voor de officiële bekendmaking door Apple, de komst van nieuwe Apple-producten voorspelde, was Steve Jobs en co ongetwijfeld een doorn in het oog.


 

Eco-mashup

Perfecte illustratie van hoe hot het milieu dit jaar was: een milieubewuste webtoepassing heeft de Nederlandse programmeerwedstrijd 'Ben jij beter dan Microsoft?' gewonnen. Op www.vananaarbewuster.nl kunnen Nederlanders reisadvies inwinnen voor een bepaald traject. De site toont hen dan voor een aantal vervoermiddelen niet alleen de benodigde tijd maar ook de hoeveel CO² die uitgestoten wordt.


 

Kerstmuziek

Nog een overzichtje van de slechtste kerstsongs ooit gemaakt. Uiteraard stuk voor stuk goed fout. Zoals deze mash-up van enkele kerstklassiekers en de Macarena.


 

We're all gonna die

In Engeland is geen plaatsje zo gegeerd als de eerste plaats in de hitlijsten op Kerstmis. Voormalig Arab Strab-lid Malcom Middleton neemt het dit jaar met het nummer We're all gonna die op tegen onder meer de Spice Girls en een blik X-Factor-deelnemers.


 

Facebook for life

Wie er niet in mocht slagen de volgende dagen het glazen huis in Leuven te gaan bekijken, kan op Facebook het Music For Life-game spelen. Doel van het spel is drinkbaar water naar Afrika dragen. Een plaatje aanvragen (tegen betaling uiteraard) kan overigens ook online. Wie liever deelneemt aan een van de tientallen veilingen kan hier terecht.


 

Videodinges

De 50 beste videoclips van 2007 volgens de gezaghebbende muzieksite Pitchfork. Bij Q Magazine kan u dan weer terecht voor de 10 beste nieuwkomers van 2008.


 

BBC censureert The Pogues (even)

De Britse BBC is gezwicht voor het protest dat er kwam nadat Radio 1, een van de zenders van de openbare omroep, een lied van The Pogues gecensureerd had.

Het bewuste nummer, Fairytale of New York, dateert al uit 1987 en wordt elk jaar met Kerstmis regelmatig gedraaid. Totnogtoe zonder problemen, maar dit jaar nam de verantwoordelijke voor de afdeling Muziek, George Ergatoudis, de beslissing het woord "faggot" weg te laten uit het nummer omdat het  een weinig vriendelijke omschrijving van de anders geaarde medemens zou zijn.

Nogal wat luisteraars namen het niet dat het nummer zo verminkt werd.  En ze kregen ook meteen steun van Jean MacColl, de moeder van zangeres Kirsty MacColl die meezingt op de plaat. ,,Dit zijn echte personages die zo spreken'', zegt zij in The Independent. Zelfs woordvoerders van de Britse holebibeweging namen geen aanstoot aan het woordgebruik van songschrijven Shane MacGowan. Dat het lied wel integraal te horen was op Radio 2 maakte de controverse er niet minder op.

Het protest viel niet in dovemansoren: voortaan mag Fairytale of New York weer volledig gedraaid worden op Radio 1.

En hier. Let ook even op acteur Matt Dillon, die in het begin van de video even zijn opwachting maakt.


 

Web celebs

Perez Hilton voert de tweede editie van Forbes' Web Celeb 25 aan. Hilton eindigde vorig jaar al tweede en grijpt dit jaar de macht. Van de nummer één van vorig jaar, Lonelygirl15, is dit jaar geen sprake meer.


 

Natte voeten?

Bij welke stijging van de zeespiegel moet u verhuizen? Deze handige kaart toont alvast de gevolgen van een stijging van de zeespiegel. Bij een stijging van 8 meter mag ikzelf alvast op zoek naar een andere woonplaats.

(via Polskaya)


 

Paginagroot

Net als vorig jaar veilt De Standaard ook dit jaar een pagina in de krant. De Standaard leent fotograaf Michiel Hendryckx uit om de hoogste bieder van deze veiling te fotograferen. Het resultaat van deze fotosessie wordt paginagroot afgedrukt in de krant. Vorig jaar bood Sandra Schevenels met de hulp van het internetbedrijf Dommel 10.000 euro voor de paginagrote foto.

Bieden kan hier.


 

Seksfeestjes

Dennis Black Magic laat opnieuw van zich horen. De voormalige Vlaamse pornokoning laat op zijn Myspace weten dat hij binnenkort een website zal openen met daarop compromitterende foto's van Vlaamse journalisten.


 

Kerst-Apple

Het reclamespotje van Apple voor de kerstdagen. Met animatie-versies van de hoofdrolspelers uit de vorige Get A Mac-spotjes.


 

Firefox-straf

Vreemd verhaal. Een Amerikaanse scholier moet twee uur nablijven omdat hij op school gebruik maakte van Firefox.  Op het internet circuleert de brief die de ouders van de jongen ontvingen van het schoolhoofd van Big Spring High School in Newville. Daarin staat dat de leraar hem wil laten nablijven omdat de scholier weigerde Firefox af te sluiten en verder te werken met een andere browser.

Update 18/12: de school laat in een bericht op de schoolwebsite weten dat de brief helemaal niet bestaat.


 

30 jaar Homer

In The Simpsons werd onlangs de draak gestoken met de mensen die elke dag een foto van zichzelf nemen en die foto's nadien in een filmpje online gooien.

Update: de video werd verwijderd na een klacht van Fox. Een andere versie kan u hier bekijken.


 

Google Me

Slechts 47% van de Amerikaanse internetters zou zichzelf ooit gegoogled hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van het Pew Internet en American Life Project. Slechts 3 procent van de ondervraagden gooit zichzelf regelmatig in Google. 60% van de ondervraagden zegt zich geen zorgen te maken over de hoeveelheid persoonlijke informatie die over hun persoon op het net te vinden is.


 

Ontsnapt

De overvallers in onderstaand filmpje leken er bijna aan voor de moeite.

Update: de voorbijganger die dit filmde was zonder het te weten getuige van de opnames van een reclamespot.


 

Davos 2.0

Het World Economic Forum, de jaarlijkse bijeenkomst van politieke leiders, ondernemers en intellectuelen in het Zwitserse Davos, staat dit jaar ook open voor input van de gewone man. Iedereen mag in een filmpje op Youtube een antwoord formuleren op de vraag 'Welke sleutelactie moeten landen, bedrijven of individuen ondernemen om in 2008 van de wereld een betere plaats te maken? De deelnemers aan het Forum kunnen alle inzendingen bekijken en erop reageren met een filmpje. Daarvoor wordt in het congrescentrum in het Zwitserse Davos een speciale YouTube-zuil met camera geïnstalleerd.

Om het initiatief onder de aandacht te brengen van de YouTube-bezoekers staat er al één filmpje op het kanaal van het WEF. Daarin leggen bekende YouTube-gebruikers als Geriatric1927, Khayar, Anonygirl1 en Gringeronymous de bedoeling van het project uit. Er worden ook tips gegeven om je voorstel meer kans te geven: een persoonlijk antwoord dat origineel is en in minder dan drie minuten uitgelegd kan worden, maakt meer kans dan een doorwrocht werkstuk van een halfuur.


 

Daddy for Christmas

Een Amerikaanse soldaat had een leuke verrassing in petto voor zijn dochtertjes. De man was voor een vliegopleiding even vanuit Irak terug gevlogen richting thuisfront en verstopte zich in een kerstcadeau dat zijn dochters op school mochten openmaken.


 

Amazing Women in Blogging

Bloggen is geen louter mannelijke aangelegenheid. Deze 15 vrouwen hebben met behulp van de blogosfeer hun weg gemaakt. Eén Belgische in het lijstje: webdesigner Veerle Pieters.


 

Folter eens een gans

GAIA lanceerde deze week een nieuwe eindejaarscampagne tegen foie gras. Om die campagne te ondersteunen heeft de organisatie een bijzondere website gemaakt waarop surfers een virtuele gans kunnen folteren met een dynamietstaaf, een bunsenbrander of een tang. 'Voor de liefhebber die zich echt niet kan bedwingen en zich eens wil uitleven. Beter dat dan door foie gras te eten echte dieren te doen lijden, is de boodschap', aldus GAIA.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs