Sony toch

Sony toch. Laten ze zich nu weer vangen met zogeheten rootkits. Dat zijn technieken om bestanden en mappen voor de computer en de gebruiker onzichtbaar te maken. Een manier om te beveiligen, maar ook een prima schuilplaats voor virussen en ander digitaal tuig dat zich niet door pakweg een virusscanner wil laten opmerken.

Een paar jaar geleden lag Sony al onder vuur omdat het zijn audio-cd's voorzag van dergelijke software. De software werd geïnstalleerd van zodra de cd in de computer gestoken werd en verhinderde het afspelen van de muziek met de pc. Hoewel de bedoeling min of meer goedaardig is, kunnen de gevolgen van dergelijke software desastreus zijn. Bovendien was het onmogelijk om de software op een eenvoudige manier te verwijderen.

Een paar dagen geleden betrapte F-Secure Sony opnieuw op het gebruik van dergelijke rootkits. Het ging om de software die bij de MicroVault, een usb-stick met vingerafdrukkenlezer, geleverd werd. De MicroVault beschermt de vingerafdruk-afbeeldingen door ze te verstoppen in een onzichtbare map op de computer. Dat dit soort 'security through obscurity' niet werkt, is al langer bewezen. Vroeg of laat komt er iemand achter hoe het werkt en dan is de hele beveiliging waardeloos.

Gelukkig is de software deze keer niet zo erg als bij de audio-cd's. De gebruiker weet immers dat de software wordt geïnstalleerd en kan die ook weer verwijderen via een uninstaller. De beveiliging zit ook niet op zo'n diep niveau als de vorige keer.


 

Opgelet gevoelige lezers: Dehaene blogt.

Omdat de pers het tegenwoordig met 'een welgemikte rochel in het journalistieke smoelwerk' moet doen, heeft de gewezen premier een alternatieve vorm van communiceren ontdekt. Sinds gisteren blogt Jean-Luc. Omdat de man, die zijn posts steevast ondertekent met 'Den Dikke', nooit als een fijnbesnaarde heer bekend stond, is 'godverhierenginder' wel enige voorzichtigheid bij het lezen aangewezen. De blog is natuurlijk vals.

http://jeanlucdehaene.blogspot.com/


 

Orgaan kapot? Print gauw een nieuw!

Ars Technica meldt de opkomst van een wel heel interessante technologie: organen printen met 'stamcelleninkt' en ... de inkjet printer! 's Mans beste vriend sinds hij ontdekte dat de hond toch maar een vuil, pluizig ding is.

Inkjetprinters gaan zo precies om met vloeistoffen, dat ze wel eens prima geschikt kunnen zijn om de fijne structuur van een orgaan, die vaak uit verschillende soorten cellen bestaat, uit te printen. De structuren worden laagje voor laagje boven elkaar uitgeprint in een soort gelmassa, wat uiteindelijk leidt tot een preciese driedimensionale replica van het orgaan.

Voor u zich een levercirrose drinkt of een slof sigaretten openscheurt: de technologie staat nog niet op punt. Toch wordt een doorbraak binnenkort verwacht.


 

Storm Worm misbruikt populariteit Youtube, gevaar voor zombienetwerken dreigt

De populariteit van de videosite Youtube helpt bij de verspreiding van het virus 'Storm Worm'. De naam komt van computerbeveiligingsbedrijf F-Secure die de uitbraak op vrijdag 19 januari ervan registreerde. Na het weekend waren 8% van de geïnfecteerde computers besmet met dit virus, dat meeliftte met fake onheilsberichten over de storm in Europa. De worm stuurt mails rond met nep-links naar youtube en een tekstje dat de ontvanger erop doet klikken. De link ziet eruit alsof ze naar een youtube-filmpje verwijst, zoals deze: http://www.youtube.com/watch?v=IHzbpJLfppV.

Wie de link volgt, komt net zoals bij bovenstaande link niet op Youtube terecht, maar op een nepsite waarop slechts het logo van Youtube prijkt. De rest kennen we: de surfer wordt gevraagd een bestand te downloaden en te openen. Doordat ze denken dat het van Youtube komt, doen mensen dat rapper dan anders.

Zombienetwerken

De Storm Worm wordt bijzonder gevaarlijk geacht omdat ze haar slachtoffers in 'zombies' verandert. Dat wil zeggen dat de besmette computers gehoorzamen aan commando's die het krijgt via de worm. Zo ontstaan hele zombienetwerken (of botnets) van miljoenen computers die met een enkel commando aan het werk kunnen gezet worden. De eigenaars van deze netwerken, vaak de schrijvers van het virus, lenen die enorme computercapaciteit voor veel geld uit aan allerlei malafide figuren.

Zo worden sommige zombienetwerken gebruikt voor het versturen van grote hoeveelheden spamberichten, maar ze kunnen ook ingezet worden voor zogenaamde Distributed Denial of Service-aanvallen (DDoS). Daarbij gaan miljoenen computers tegelijkertijd verbinding maken met een bepaalde website zodat die de trafiek niet meer aan kan en eronder bezwijkt ofwel zichzelf afsluit om te verhinderen dat ze eronder bezwijkt. Veel websites van belangrijke bedrijven (zoals Microsoft) of gevoelige organisaties (zoals sites van bepaalde politieke strekkingen) worden daar regelmatig het slachtoffer van.

Erger wordt het wanneer de aanvallen zich tegen het internet zelf richten, zoals in oktober 2002 en februari van dit jaar gebeurde. Zo'n aanvallen mikken gewoonlijk op de DNS Root Servers die instaan voor het vertalen van leesbare webadressen (www.google.com) naar de eigenlijke adressen van die website (zoals 209.85.135.147 voor Google.com). Grote delen van het internet vallen uit als de DNS Root Servers het begeven. De aanvallen van 2002 en februari dit jaar waren gelukkig niet ernstig genoeg om alles lam te leggen, hoewel het internet hier en daar toch hinder ondervond.

Het leidde tot de verklaring van het Amerikaanse departement van Defensie dat het bij een volgende cyberaanval zou optreden met een cybertegenaanval of zelfs een bombardement op de bron van de aanval. Bij de het netwerk dat de Storm Worm voedt, zou dit echter heel moeilijk worden. Haar zombienetwerk wordt namelijk niet vanuit een centraal punt gecontroleerd, maar via een onderling verbonden web van computers, zoals in een peer-to-peer-netwerk.

Opletten geblazen

Niets om onmiddellijk van wakker te liggen als burger, maar toch is het opletten geblazen met gekke mailtjes, links en attachments. Wie met de muis boven een link gaat staan, kan er meestal rechts op klikken, 'eigenschappen' kiezen en zien waar de link werkelijk naar verwijst. Is de link niet wat ze pretendeert te zijn, laat haar dan maar voor wat ze is. En red de wereld.


 

Nikon en de nota van Dehaene

Dinsdag nam een fotograaf een kiekje van CD&V'er Dehaene net voor hij de oprijlaan van kasteel Belvédère binnenreed op weg naar de koning. Wat blijkt? Op de schoot van Dehaene prijkt - goed leesbaar - een nota met een aantal van zijn denksporen, waarvan enkele al eerder waren uitgelekt. Het inspireerde fototoestellenmaker Nikon tot het maken van dit korte reclamefimpje:

(via pietel)
 

Eenheid op Myspace

Enkele Franstalige Belgische muzikanten hebben een symbolische actie gelanceerd op de netwerksite MySpace om hun ongerustheid te uiten over de toekomst van ons land. Ze vragen alle Belgische MySpace-gebruikers om de afbeelding van hun profiel te vervangen door een Belgische vlag.

'Het idee is een gevolg van de politieke actualiteit in ons land', legt Stephan Debruyne, producent van de Brusselse groep Joshua, uit. 'We willen gewoon aantonen dat tegenstellingen ons land enkel verzwakken. Dit is geen politieke boodschap, we willen de mensen enkel herinneren aan het principe 'eenheid maakt macht' en aan het feit dat onze verschillen net verrijkend kunnen zijn'.

De boodschap lijkt zich in elk geval vlug te verspreiden onder de internetgebruikers die regelmatig op MySpace langskomen. Verschillende Belgische artiesten hebben hun profielfoto al vervangen door de Belgische driekleur. 'We ontvingen al heel wat positieve reacties sinds de start van het initiatief', aldus Stephan Debruyne. 'Veel jongeren tussen de 15 en 20 jaar gaven onmiddellijk gevolg aan de oproep'.

Ook de Nederlandstalige gebruikers van MySpace hebben intussen lucht gekregen van het initiatief en enkele Vlaamse groepen zoals Dez Mona en Lalalover betuigden al hun steun aan een verenigd België. 'Het is belangrijk dat we laten zien dat wat er zich momenteel afspeelt, ook de Belgische muzikanten bezighoudt. Het zou een ramp zijn moest België barsten'.


 

Ruimtebeelden

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en het Internet Archive zullen de komende 5 jaar zowat 12 miljoen foto's en honderdduizend uur film digitaliseren. De beelden zullen nadien voor het grote publiek vrij toegankelijk zijn.


 

Bacn

Jammer. De voor vanavond geplande reportage over spam in Terzake Zomer wordt door de politieke actualiteit naar een latere datum verschoven. Er is nu ook een term voor gewenste mail die op het verkeerde moment binnenloopt: Bacn (spreek uit Beekon). Het gaat dan vooral om meldingen van Web 2.0-sites als Twitter, Pownce, Linkedin en Myspace.

De term werd deze week voor het eerst gebruikt op het Podcamp in Pittsburg. Twee bloggers leggen in een Youtube-filmpje uit was Bacn is. Meer info op bacn2.com of op Twitter.

Overigens was ook in de Monty Python-sketch waaraan ongewenste e-mail de naam spam overhield als sprake van bacon.


 

Gsm-vrij dorp

De inwoners van het Zuid-Spaanse dorp Los Villares hebben in een referendum tegen de plaatsing van een gsm-mast gestemd. Het dorp blijft op die manier gsm-vrij. De tegenstanders van de mast haalden het met 38 stemmen nipt van de voorstanders (37 stemmen).


 

Phishing voor beginners

In al zijn eenvoud is deze banner wellicht de meest efficiënte methode om kredietkaartgegevens los te peuteren bij goedgelovige en bange surfers:

(via AdRants)


 

Adnan Oktar

Een Turkse rechter heeft de toegang tot de weblogdienst Wordpress.com laten blokkeren na een aantal blogposts over de Turkse miljonair Adnan Oktar. Op Comment is Free wordt de achtergrond bij de historie uitgebreid geschetst. De brief van de advocaat van Oktar kan u lezen op de blog van Wordpress.


 

Youtube voor wetenschappers

Amerikaanse Public Library of Science en de National Science Foundation lanceren een Youtube-kloon voor wetenschappers. Op Scivee kunnen wetenschappers hun artikels voorzien van een videopresentatie om één en ander te verduidelijken.


 

Gletsjersurfen

Een nieuwe rage lijkt geboren: gletsjersurfen. Surfers wachten voor de kust van Alaska tot een gigantische ijsmassa afbreekt, in zee stort en een reuzegolf veroorzaakt.


 

Honden

We dachten alles wel gehoord/gezien/gelezen te hebben na de inwendige bh. Maar bij honden kan het blijkbaar nog gekker.


 

Lekken

Een intern onderzoek van het Pentagon heeft aan het licht gebracht dat de meeste militaire geheimen niet verklapt worden op blogs van soldaten maar wel op de officiële websites van het leger. In mei verstrengde het Pentagon de regels voor militairen met een weblog. Ook de toegang tot onder meer Myspace werd geblokkeerd.   

Op bijna 900 verschillende legerwebsites vonden onderzoekers tussen januari 2006 en januari 2007 meer dan 1800 overtredingen van het veiligheidsbeleid. Een onderzoek op bijna 600 weblogs brachts slechts 28 geheimen aan het licht.


 

Wikiparodie

Als u Wikipedia wil gebruiken, toch maar beter even opletten dat een of andere onverlaat u niet naar Uncyclopedia stuurt. De informatie die daar staat lijkt immers niet allemaal even betrouwbaar.


 

Vreemde wetten

In de categorie komkommers: een overzichtje van de 25 vreemdste wetten ter wereld bij The Times. Wist u bijvoorbeeld dat zwangere vrouwen in het Verenigd Koninkrijk zich overal mogen ontlasten? En dat Franse varkens niet de naam Napoleon mogen krijgen? En dat in Florida ongetrouwde vrouwen niet mogen parachutespringen op zondag?


 

Verdammt ich hab nix

Matthias Reim kent u uiteraard vooral van de superhit Verdammt, Ich Lieb' Dich. Het lijkt erop dat Reim stilaan de bodem ziet van het spaarpotje dat hij met die nummer 1-hit heeft opgebouwd, want voor de Duitse afdeling van het autoverhuurbedrijf Sixt blikte de zanger een nieuwe versie van zijn song in.


 

Cloaca

Tv-maker Ben Lewis raakte gefascineerd door de Cloaca van Wim Delvoye en vroeg zich af hoe realistisch de uitwerpselen van de machine wel zijn.

(via Appelogen)


 

Wikiscanner

Het is voortaan een makkie om te achterhalen of een artikel op Wikipedia is aangepast door iemand die bij de inhoud van het artikel betrokken is. De tool Wikiscanner maakt het mogelijk te achterhalen welk bedrijf schuilgaat achter een anoniem ip-adres en welke wijzigingen die persoon heeft gemaakt.

Mocht een Apple-werknemer vanaf het Apple-netwerk een kritisch Wikipedia-artikel over de iPhone aangepast hebben, dan zou Wikiscanner dat perfect kunnen blootleggen. In het verleden waren er onder meer relletjes rond Amerikaanse congresleden en IBM en Microsoft I . Ook de Nederlandse politica Gonny Van Oudenallen kuiste in het verleden flink in haar Wikipedia-pagina.

Het magazine Wired heeft intussen een pagina online waarop dergelijk misbruikt wordt blootgelegd. U leest er onder meer dat werknemers van Microsoft, Exxon Mobile en de FBI gretig Wikipedia-artikels aanpasten.


 

Komieken getuigen in rechtszaak van de eeuw

De advocaten van Google roepen twee komieken op om te getuigen in de rechtszaak die Viacom, moederbedrijf van onder meer Comedy Central en MTV, heeft aangespannen tegen YouTube. John Stewart (The Daily Show of John Stewart) en Stephen Colbert van The Colbert Report mogen de rechter vertellen dat het vertonen van fragmenten van hun tv-programma's op YouTube hen slechts populairder maakt en meer kijkers oplevert op tv, en in het geheel niet schaadt. Beide komieken staan trouwens onder contract bij Viacom.

Het oproepen van de komieken is opmerkelijk omdat Google zich eerst zou verdedigen door te ontkennen dat het de wet had overtreden. Die wet bepaalt immers dat filmpjes pas verwijderd moeten worden zodra iemand klaagt over een schending van het auteursrecht. Dat is volgens Google tot dusver altijd gebeurd.

Door de twee komieken op te roepen erkent Google dat er wel degelijk rechten zijn geschonden, maar wil het op hetzelfde moment duidelijk maken dat de betrokken komieken geen schade hebben geleden. 

Verder zullen ook de topmannen van Viacom, Sumner Redstone en Philippe Dauman, de YouTube-oprichters Steve Chen en Chad Hurley, Google-voorzitter Eric Schmidt en Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin als getuigen worden opgeroepen.


 

Ontslag na kritiek op Myspace

Een jonge Amerikaanse rechter is ontslagen nadat hij op Myspace felle kritiek had geuit op een aantal aangeklagers. Jonathan MacArthur schreef onder meer dat hij er van droomde zijn voet te breken in de reet van een aanklager.


 

Sleepless in Seattle

Knap werk: de trailer van Sleepless in Seattle gemonteerd alsof het een horrorfilm is.


 

Live bloggen op het klimaatkamp

1103202755_17c3cc7a7c Een leuk experiment bij het Britse Sky News: journalist Derek Tedder kampeert tussen de betogers van het Heathrow 'Climage Change Camp' (bericht, foto's) en brengt live verslag uit.

Via zijn account van Twitter zorgt hij voor elk uur voor een stream van updates. De foto's van zijn mobiele telefoon stuurt hij dan weer door naar Flickr en verschijnen prompt online.


 

Meer tetris

Wie de Amerika-tetris beu gespeeld is, kan intussen ook terecht op de Europese en Afrikaanse versie.

(via Appelogen)


 

Jazz Middelheim plus: luisteren, kijken en bloggen

De VRT pakt tijdens Jazz Middelheim uit met zijn jazzkennis en -archief. Via de website van het festival, dat plaatsvindt van 15 tot en met 19 augustus, in park den Brandt in Antwerpen, kan u doorklikken naar Jazz Middelheim Plus.

De Jazz Middelheim-site wordt een drieluik. Het eerste deel bevat informatie over het festivalgebeuren en zijn artiesten. Er is ook een bloggedeelte waar jazzredacteurs en sitebezoekers met elkaar kunnen discussiëren over de concerten en er zijn interviews met jazzartiesten te beluisteren via de podcast.

Het tweede luik bevat audio- en videomateriaal en foto’s uit het VRT-archief. Via het derde luik krijgt de gebruikers extra info en luistertips aangereikt via onlinediensten als Flickr, YouTube en last.fm.


 

Vermiste kinderen op Youtube

Het International Centre for Missing & Exploited Children (ICMEC) schakelt Youtube in om informatie te verzamelen over vermiste kinderen. Op het Youtube-kanaal Don't You Forget About Me staan video's met de opsporingsberichten van vermiste kinderen. De site kwam er onder impuls van de ouders van het vermiste Britse meisje Madeleine McCann. Onder meer Laura Bush en David Beckham hebben in een videoboodschap hun steun aan het project toegezegd.


 

Valse Steve Jobs ontmaskerd

Fake Steve Jobs, de auteur achter het weblog The Secret Diary of Steve Jobs, is een journalist voor het blad Forbes. Met de bekentenis van technologieredacteur Daniel Lyons in de New York Times komt er een einde aan veertien maanden speculatie.

Overigens is niet iedereen blij met de onthulling. Op de NYT-blog Bits overheersen woedende commentaren, variërend van 'You spoiled the fun' over 'You ruined my life' tot 'You bastard' en 'Jerk'.

Het weblog verhuist nu naar de site van Forbes. Op die site staan ook een overzichtje van alle namen die genoemd werden en een video-interview met de journalist.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs