Virtuele bekeringen

De katholieke kerk heeft het licht gezien: mogelijks zien we binnenkort Jezuieten in Second Life om virtuele bewoners van een al even virtuele zondeval te redden. In het Italiaanse blad La Civilta Cattolica - gelezen en goedgekeurd door het Vaticaan - schrijft broeder Antonio Spadaro immers dat katholieken niet bang hoeven te zijn om zich in Second Life te wagen. Dit alternatieve universum zou immers wel eens de ideale plaats kunnen zijn om heidenen te bekeren.

(bron: reuters)


 

Ontslag wegens blogpost

In het buitenland hadden we al een aantal voorbeelden gehad, maar het lijkt erop dat nu ook in België iemand ontslagen is wegens een blogpost. Blogger Artanis werd door zijn werkgever aan de deur gezet omwille van een blogpost op de VDAB-joblog.


 

Webcamdiefstal

De politie heeft op basis van webcambeelden twee verdachten geïdentificeerd die vrijdagmiddag inbraken in een studentenkamer in Elsene. De snuggere student had na een vorige inbraak een systeem in elkaar geknutseld om ongewenste bezoekers te identificeren. Bewegingsdetectoren registreerden elke aanwezigheid in de kamer. Als er werd ingebroken, legde een webcam het gezicht van de dieven vast.

Vrijdagmiddag ging de student een uurtje naar de bibliotheek. De inbrekers maakten van die gelegenheid gebruik om aan de haal te gaan met een computer en een modem. De webcam lieten ze echter staan, zodat het slachtoffer later zijn eigen buur en diens vriend kon ontwaren op de beelden.


 

Echte superhelden

Vergeet Superman, Batman en Spiderman. Als je echt in de problemen zit, komen die toch niet opdagen.Gelukkig zijn er ook nog superhelden van vlees en bloed. Oddee zet de meest merkwaardige op een rijtje.

Zo vecht Superbarrio tegen corruptie in Mexico, helpt Terrifica in New York vrouwen die het slachtoffer van een verleider dreigen te worden en schiet Angle Grinder Man in Londen mensen ter hulp van wie een wielklem op hun verkeerd geparkeerde auto is geplaatst.

(via zone 5300)

Update: Er wordt blijkbaar gewerkt aan een documentaire over de superhelden. Kijk bijvoorbeeld hoe Zetaman bloed geeft.


 

Webcam-awards

De Nederlandse muziekzender TMF speelt handig in op de hype rond Youtube-ster Esmée Denters en voegt een categorie beste webcam-act toe aan de jaarlijkse TMF-awards. Iedereen kan via de site van TMF een filmpje uploaden waarin hij/zij meezingt met één van de 6 aangeboden nummers. In de aanloop naar de uitreiking van de awards gaat de zender in een tiendelige reeks op zoek naar de beste webcam-act. De winnaar krijgt zijn award tijdens de uitreiking in de Heineken Music Hall in Amsterdam op 27 oktober.


 

Interactieve overstromingen

Schitterend voorbeeld van user generated content: de interactieve overstromingskaart van de BBC.


 

Auteursrecht

Kan iemand de waanzin stoppen? Platenmaatschappij Universal heeft een filmpje van 29 seconden van Youtube laten verwijderen waarin een kind op en neer springt op Let's Go Crazy' van Prince. Volgens Universal vormde het filmpje een inbreuk op het auteursrecht. De moeder van het kind is (met de steun van dee Electronic Frontier Foundation) een rechtszaak begonnen tegen Universal en eist nu een schadevergoeding. Het filmpje is tot nader order nog altijd online.

De ouders van de twee kinderen die You Don't Know van Milow coverden, mogen volgens ons op beide oren slapen. Milow gooide het filmpje immers op zijn eigen weblog.


 

Letermetube

Her en der duiken de eerste video's op die inspelen om de misser van Yves Leterme vorig weekend. De Kennedys, een nieuw humorcollectief van acteurs Bert Van Poucke en Aron Wade (die u vast nog kent uit De Kotmadam) kwam maandagochtend al met drie clipjes (1/2/3). Ook zoekertjeswebsite Spotter.be heeft een spotje en een zoekertje rond het Brabançonne-incident.

Grappig is trouwens ook dit filmpje dat gepost werd na de uitlatingen van Leterme in Libération.


 

Jealous Computers

Leuke campagne van These Days rond de Nokia N95. Dat gsm-toestel kan zowat alles wat een gewone pc kan en dat zorgt voor een reeks ontevreden pc's die hun baasjes aanvallen. De bijhorende website toont naast getuigenissen ook een aantal veiligheidstips. Bovendien kan iedereen zelf een getuigenis over een jaloerse computer toevoegen.


 

Overval 2.0

Een Braziliaanse jeugdbende heeft een tijdlang een gamer gegijzeld in een poging om zijn paswoord voor Gunbound te bemachtigen. De gamer had via social networkingsite Orkut een afspraakje met het vriendinnetje van een bendelid. Het meisje kwam echter niet opdagen. De man kreeg een geweer tegen het hoofd en werd meegenomen. Desondanks hield de man de kiezen op mekaar.


 

Brand in de Tour

Pech voor de mensen van het persagentschap Reuters in de Tour. Eén van de wagens waarmee journalisten en medewerkers zich verplaatsen, vatte vorige week donderdag onderweg vuur. Naast duur fotomateriaal gingen ook een heleboel persoonlijke bezittingen in vlammen op. Van de nood werd echter promp een deugd gemaakt, getuige dit verslag, inclusief video over het incident.

(via Nodesktophero)


 

United Tetris Of America

De Europatest had u al gekregen, Statetris is een Amerikaanse variant waarbij u de verschillende Amerikaanse staten Tetris-gewijs op de juiste plaatst moet knallen.


 

Braballaise

Voor diegenen die de Brabançonne nog zouden verwarren met de Marseillaise: hier vindt u de twee volksliederen broedelijk naast mekaar.


 

Gevangenisthriller

Op zijn zachtst gezegd bizar: bijna 1000 Filipijnse gevangenen die op de binnenkoer van de gevangenis de clip van Thriller (Michael Jackson) naspelen. Het origineel kan u hier bekijken.


 

Digitaal DNA

De snoodaard die eerder deze week foto's lekte van de nieuwe Harry Potter kan mogelijk opgespoord worden met behulp van de metadata van de foto's. In de EXIF-gegevens van de foto's is namelijk naast het type ook het serienummer van zijn fototoestel te vinden. Als de man de aankoop van zijn toestel geregistreerd heeft bij Canon, is hij er mogelijk aan voor de moeite.


 

Veiligheid in het vliegtuig

Het antwoord op een vraag die na elke vliegtuigcrash opduikt: welke stoeltjes zijn het veiligst?


 

Op kot

Anton Clijmans stuurde ons een origineel kotverhaal binnen. Hij rapte een nummer over zijn kotleven bij elkaar. Het nummer kan u beluisteren op de Myspace van Anton, de tekst leest u op onze kotverhalenblog.


 

Duo-gitaar

Maak kennis met Zack Kim, een Koreaans student in Australië, die met twee gitaren tegelijkertijd aan de slag gaat.


 

100 miljoen keer gelezen

Eerder deze week hadden we het over de miljoenste reactie op de weblog van de Italiaanse komiek en acteur Beppe Grillo. De Chinese actrice en regisseuse Xu Jinglei bekeken doet echter nog een pak beter. Haar blog (vertaalde versie) werd de voorbije twee jaar meer dan 100 miljoen keer bekeken. Dat maakt haar volgens Reuters de meest gelezen blog ter wereld.

De 33-jarige Jinglei schrijft over haar werk en dagelijks leven. Als regisseuse won ze in 2004 met haar film A letter from an Unknown Woman in 2004 de prijs voor beste regie op het San Sebastian Internationaal Filmfestival.


 

Koop van je leven

Een Britse 16-jarige die op eBay een Playstation 2 had gekocht, heeft daarmee de koop van zijn leven gedaan. De verpakking waarin de spelconsole werd toegestuurd, bleek immers naast de PS 2 ook zowat 65.000 euro in cash te bevatten. De ouders van de jongen brachten het geld naar de politie. Die heeft van een rechter tot september de tijd gekregen om de herkomst van het geld te achterhalen. Nadien kan het gezin het geld alsnog opeisen. Helaas voor de spelletjesfanaat ontbraken in het pakket wel 2 games.


 

Enigma te koop

E74a_12 Voor verzamelaars: er staat opnieuw een Enigma-machine te koop op eBay. De Enigma-machine raakte bekend als codeermachine van de Wehrmacht vóór en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het hoogste bod bedraagt op dit moment 13.000 dollar.


 

Zwarte Cross

Volgende week vrijdag wordt tijdens het Zwarte Cross-festival in het Nederlandse Lichtenvoorde in Nederland een knalroze condoom van 34 meter de lucht in gelaten. De gezondheidsdienst van Gelre-IJssel wil daarmee in het Guiness Book of Records terechtkomen in de categorie grootste condoom. Maar uiteraard wil de organisatie ook de aandacht vestigen op het belang van veilig vrijen.

De lokatie voor de stunt is wellicht niet toevallig gekozen. Het festival is de jongste jaren explosief gegroeid en trekt zowat 80.000 bezoekers. De muziek is voor de meeste bezoekers echter bijzaak. Onderstaand filmpje heeft er (samen met tientallen andere filmpjes op Youtube) voor gezorgd dat de combinatie muziekfestival-motorcross-evenement de voorbije maanden ook over de Nederlandse landsgrenzen heen aan bekendheid gewonnen heeft.


 

Animated Homer

Homerchalk Lang heeft het niet geduurd vooraleer iemand de voor de hand liggende animated gif van Homer Simpson en de Cerne Abbas Giant maakte.


 

Kotverhalen

De Standaard gaat op zoek naar de strafste kotverhalen. Hans Otten, Katrien Devos en Bert Anciaux geven alvast het goede voorbeeld. Mail uw kotverhaal naar 4321@standaard.be. Het beste verhaal wint 200 euro aan AB-concertcheques.


 

De Pixkes

4oz55vq De Pixkes brengen een redelijk leuke parodie op kvraaghetaan van de Fixkes. Met verwijzingen naar de jaren '90 en naar het Tien Om Te Zien-incident.


 

CNN & Youtube

CNN en Youtube slaan de handen in mekaar naar aanleiding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Tot 22 juli kunnen Youtube-gebruikers een filmpje insturen met daarin een vraag voor één van de Democratische presidentskandidaten. De redactie van CNN kiest vervolgens de beste vragen en zal die op 23 juli tijdens een debat voorleggen aan de Democratische kandidaten. Later wordt hetzelfde gedaan met de Republikeinse kandidaten.

Zowat 1100 mensen hebben al een filmpje ingestuurd.


 

Eén miljoen reacties

Een verhaal dat de macht van het internet onderstreept. Eind jaren '80 werd de Italiaanse acteur en komiek Beppe Grillo geweerd van de Italiaanse televisie. Grillo maakte naam door in zijn shows te wijzen op machtsspelletjes en misstanden in de Italiaanse politieke en economische wereld en aarzelde niet om daarbij namen van politici en bedrijven te noemen.

In de sterk gepolitiseerde Italiaanse mediawereld was voor Grillo geen plaats meer. In de Italiaanse theaters en op het internet gelukkig wel. Grillo begon in 2005 met een weblog en werd in hetzelfde jaar door Time uitgeroepen tot European Hero.

De blog van Grillo is inmiddels uitgegroeid tot één van de populairste blogs in Europa. Deze week werd de miljoenste reactie op de blog gepost. Naast een Italiaanse en een Engelse versie lanceert Grillo in september ook een Japanse versie.


 

5 minuten

Een site om in de gaten te houden: de videopedia 5min, een website waar iedereen filmpjes van maximum 5 minuten kan opladen waarin wordt uitgelegd hoe u een bepaald iets moet doen. Dat bepaald iets kan variëren van een pizza maken, paaldansen, een eenvoudig zonnepaneel bouwen tot een gratis pint scoren.


 

Angry faces

Net als vorig jaar trekt Artsen zonder grenzen ook dit jaar naar de festivalweides. Het project Angry Faces wil een noodkreet de wereld insturen voor de gezondheidszorg van de meer dan 5 miljoen vrouwen in crisis- en conflictgebieden. Festivalgangers kunnen op de AZG-stand kwaad laten fotograferen. Die foto's komen terecht op een fotoblog.

In het kader van dezelfde campagne liet Humo vorige week Admiral Freebee optreden in de virtuele wereld Second Life.


 

Japan in de ban van wilde weldoener

Japan is dezer dagen in de ban van een wilde weldoener die her en der enveloppes met 10.000 yen (60 euro) achterlaat.

Sinds 9 april werd al zo'n vier miljoen yen (zo'n 24.000 euro) gevonden in mannentoiletten. Bijna iedere keer in kantoorgebouwen van de overheid.

Elke pak geld is vergezeld van een statig geschreven brief, waarin de milde schenker de hoop uitdrukt dat het geld ,,nuttig zal zijn bij de zoektocht naar kennis''.

Omdat bijna alles in mannentoiletten gevonden werd, gaan de meeste media ervan uit dat de schenker een man moet zijn. De taal die in de begeleidende brieven gehanteerd wordt duidt op iemand meet sterke religieuze overtuiging, hoewel sommigen eerder denken aan een ambtenaar die zijn collega's een gelukkiger bestaan wil geven.

Handschriftexperts lijken het erover eens dat alle brieven door dezelfde persoon geschreven zijn. Het beverige handschrift zou erop wijzen dat het om een oudere of zieke man gaat.

(bron: reuters)


 

MSN Reporter nog altijd lek

Dat MSN Reporter, de Digg-kloon van MSN, een spamlek heeft is oud nieuws. Blogger Joost De Valk schreef er al over in februari van dit jaar. Maar sindsdien lijkt er, ondanks een herinnering door Webdrain in april, niets aan het lek gedaan.

Op MSN Reporter kan iedereen via een formulier nieuws posten. Bezoekers van de website kunnen dat nieuws vervolgens kicken of dumpen. Het artikel met de meeste kicks verschijnt bovenaan de site en wordt ook getoond op de voorpagina van het MSN-portaal. Om te kicken of dumpen is echter geen registratie nodig. Het verwijderen van cookies volstaat om opnieuw te kunnen stemmen

Met behulp van enkele lijntjes PHP-code blijkt het bovendien kinderspel om in enkele seconden een artikel honderden kicks te geven. Op enkele minuten tijd kan je zo een artikel naar de hoogste regionen van MSN Reporter kicken. Wij deden de voorbije weken enkele keren de test en konden met het php-scriptje zowel artikels kicken als dumpen. Omdat de Belgische en de Nederlandse sites op dezelfde technologie draaien, werkt het php-scriptje ook op beide sites.

Dit berichtje gaven we op twee minuten tijd bv 111 kicks. Enkele minuten later staat de teller al boven de 600.

Een woordvoerder van MSN verklaarde in februari dat het bedrijf de mogelijkheden onderzocht om het lek te dichten zonder de drempel om te kicken te verhogen. Die zoektocht lijkt dus niet echt vlot te verlopen. Voorlopig moeten de MSN-redacteurs misbruik manueel opsporen.


 

Ik wil een i30

Automerk Hyundai trekt voor de lancering van de i30 de kaart van het internet. Hyundai organiseert de volgende weken een wedstrijd waarmee 4 auto's te winnen zijn. De auto wordt geleverd per helikopter.

Na registratie op de campagnesite ontvangt u een grondzeil waarmee u de landingsplaats voor de helikopter kan markeren. De bedoeling is dat u nadien zoveel mogelijk stemmen verzamelt voor uw landingsplaats. Wie eind augustus de meeste stemmen achter zijn naam heeft, wint een auto.


 

Uitdaging

Mocht u het nog niet gemerkt hebben, onze Komkommerquiz is uitgerust met een nieuwe feature. Voortaan kan u ook uw vrienden uitdagen om beter te doen.


 

Gaven van de geest

We zijn er enkele weken te laat mee, maar het Gaven van de geest-game wilden we u toch niet onthouden.


 

Jay Leno interviewt Paris


 

Google verliest

Google Duitsland heeft in hoger beroep een rechtszaak rond het gebruik van de merknaam Gmail verloren. Het bedrijf was een zaak begonnen tegen Daniel Giersch, een Duitse ondernemer die al 2000 een e-maildienst aanbood via de website Gmail.de. Hoewel Google nog in beroep kan gaan tegen het vonnis, ziet het er naar uit dat het bedrijf in Duitsland (net als in het Groot-Brittannië) gebruik zal moeten blijven maken van googlemail.de.


 

Hoe het moet

Een onlangs gelanceerde Nederlandse voorlichtingssite voor jongeren lijkt een gigantisch succes te zijn. Hoehetmoet.nl kreeg de voorbije twee weken ruim 200.000 mensen over de virtuele vloer. Naast de tientallen (betalende) video's over allerlei vormen van seksualiteit, is volgens de initiatiefnemers vooral het forum een succes.


 

iPhone, the musical


Picture_6
Het heeft nog lang geduurd, maar nu is er eindelijk de iPhone musical. Schuldige is David Pogue, columnist van de NY Times.


 

Zomerfoto

Ook deze zomer gaat De Standaard Online op zoek naar de beste vakantiefoto. U kan uw mooiste plaatje zelf uploaden. Leg kort uit waar de foto genomen is, en vermeld uw naam een woonplaats. Klik hier om uw foto op te laden.


 

Trakteer terrorisme de wereld uit

John Smeaton hoeft de eerste dagen  zijn biertjes niet meer zelf te betalen.

De man, die werkt bij de bagageafdeling van de luchthaven van Glasgow, was vorige week getuige van de aanslag  waarbij een brandende jeep de terminal probeerde binnen te rijden. Toen hij zag dat de politie nogal wat moeite had om een van de daders te overmeesteren, moest hij niet lang nadenken. Hij schoot de ordediensten meteen ter hulp.

Dergelijke burgerzin was meteen goed om een tribute webiste op te zetten. Smeatons houding is typisch voor de inwoners van Glasgow, en de Schotse versie van Jack Bauer uit 24, had dan ook recht op een beloning vond de webmaster van johnsmeaton.com. En in Schotland wordt die beloning omgezet in pints. Voorlopig heeft Smeaton al recht op 1.200 biertjes, en daar komen er nog dagelijks bij.

Hieronder een interview met de brave man, die de terroristen meteen duidelijk maakt dat ze in Schotland geen onnozeliteiten moet proberen: ,,You come to Glasgow and we'll set about you!''

 


 

Efteling tycoon

Gamesfabrikant Atari brengt in oktober in samenwerking met de Efteling het computerspel Efteling Tycoon uit. Doel van het spel is de beste parkdirecteur te worden door op pc zelf een Efteling na te bouwen met alle attracties.


 

Spermasoft

De Mexicaanse zakenman Carlos Slim mag Bill Gates dan wel onttroond hebben als rijkste man ter wereld, er is ook goed nieuws voor de Microsoft-topman. Gates scoort namelijk bijzonder goed in een poll van een Chinees vrouwenblad. Gates staat op de tweede plaats in een lijstje van meest begeerde spermadonoren en steekt daarmee onder meer Brad Pitt en David Beckham de loef af.


 

Geekvakantie

Voor de geeks onder ons: Wired heeft een lijstje met vakantietips.


 

Beleggen voor beginners

Vreemde manier om te beleggen. Koop een iPhone, haal het ding uit mekaar en probeer te ontdekken welke bedrijven de inwendige electronica voor de Apple-telefoon leveren. Koop vervolgens aandelen in die bedrijven.


 

VPRO-archief

Eentje voor de bookmarks. Sinds 2006 worstel een personeelslid van de Nederlandse omroep VPRO zich door duizenden banden met radio-uitzendingen. Bedoeling is om een index te maken van het VPRO-radio archief. Interessante of opmerkelijke fragmenten komen terecht op een weblog.


 

Flaming tips

Zondag staan de Flaming Lips op het podium van het Cactusfestival in Brugge. Frontman Wayne Coyne geeft alvast tips om zonder kleerscheuren het festivalseizoen te overleven.


 

Stomende EU

Euseks_2 Vorige week kon u hier al lezen dat Europees Commissaris Margot Wallström met behulp van Youtube Europa dichter bij de burger wou brengen. Een van de filmpjes op EU-tube doet nu al behoorlijk wat stof opwaaien. Het filmpje is een montage van seksscènes uit films die door Europa gesubsidieerd werden. De boodschap van Wallström is eenvoudig: elk jaar subsidieert Europa zowat 300 films.

The Daily Mail schreef als eerste over het filmpje en sprokkelde reacties van een Pools en een Brits parlementslid. De Pool had het over immorele methoden, terwijl de Brit het filmpje wel kon pruimen. “I suppose this film is appropriate. The EU has been screwing Britain for the past 30 years.” In eigen land hekelt de politieke weblog In Flanders Fields de Eurocratische seksorgie.

(via Om ter saaist)


 

Wikipedia sneller dan politie

Bizar verhaal. Worstelaar Chris Benoit vermoordde vorige week zijn vrouw en zijn 7-jarig zoontje. Het nieuws over de dood van zijn vrouw stond blijkbaar 14 uur voor de ontdekking van de lijken op Wikipedia.


 

Te koop

Het Amerikaanse dorpje Bridgeville staat voor de derde maal te koop op eBay. De vraagprijs bedraagt 960.000 euro. Bankier Bruce Krall kocht het dorpje in 2002 voor een half miljoen euro. In 2006 bood Krall het dorp opnieuw aan op de veilingsite. Daniel La Paille werd voor zowat 930.000 dollar de nieuwe eigenaar. Omdat La Paille eind vorig jaar zelfmoord pleegde, bied zijn familie Bridgeville nu opnieuw aan.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs