Eurojargon

De Europese Unie lanceert een vertalende databank van het EU-jargon. De databank bevat ruim 8 miljoen termen in de 23 officiële Europese talen.  Naast de vertaling wordt bij een aantal begrippen ook meer uitleg gegeven.


 

Hanneke vs Geen Stijl

De Nederlandse tv-presentatrice Hanneke Groenteman heeft een weddenschap afgesloten met de Nederlandse weblog GeenStijl. Groenteman beloofde GS-medewerker Rutger Castricum 100.000 euro als hij erin slaagt om het huis van Groenteman binnen te dringen in de badjas van de man van Groenteman.  Castricum is de man die enkele weken geleden werd opgepakt omdat hij in een parkeertoren onder de rokken van vrouwen filmde. Dat de man van Groenteman volgens de presentatrice geen badjas heeft, maakt de uitdaging voor Castricum alleen maar groter.


 

Google goes ngo

Google lanceert met Google Earth Outreach een project dat ngo's moet toelaten om hun werk via Google Earth beter in de schijnwerpers te plaatsen. Het bedrijf biedt een aantal tools aan waarmee ngo's aan de slag kunnen. Google bracht eerder ook al de crisis in Darfour en de verwoestingen van Katrina in kaart.


 

Duitse nauwkeurigheid

De Duitse overheid gaat specialisten betalen om een aantal artikels op de Duitse versie van Wikipedia uit te bouwen. Volgens het Duitse ministerie van Landbouw zijn sommige artikels over duurzame grondstoffen helemaal niet actueel. Een instituut krijgt nu subsidies van het ministerie om gedurende drie jaar een aantal specialisten te betalen die de artikels moeten bijwerken.


 

Groenere Apple

Goeie punten voor Apple. De computerfabrikant is gestegen in de Greener Electronics-rangschikking van Greenpeace. Terwijl het bedrijf in april nog de lijst afsloot, is het nu gestegen naar de 10de plaats. Sony, LGE, Panasonic en HP zijn volgens Greenpeace minder groen dan Apple.


 

Youtube vs Cicarelli

Volgens een Braziliaanse rechtbank heeft de videowebsite Youtube met de publicatie van een naaktfilmpje van de Brazilaanse tv-ster Daniella Cicarelli geen inbreuk op de privacy van Cicarelli gepleegd. Een andere Brazilaanse rechter had in januari nog een blokkade van Youtube bevolen omdat Youtube er niet in slaagde het filmpje te verwijderen.


 

Flickr Boys

Leuk in deze Werchter-tijden. De Beastie Boys (vanavond op het podium in Werchter) houden een Flickr-account bij met foto's van het leven op tour.


 

Live op Werchter

Goed nieuws voor wie de volgende dagen al in primeur de indrukken van onze redacteurs op de wei van Werchter wil lezen. Onze mannen op de wei sturen onmiddellijk na elk concert een korte impressie door. Te volgen op hun blog, op Twitter, op Jaiku en via rss. En uiteraard ook op de festivalpagina's van onze website.


 

EU op Youtube

Eurocommissaris Margot Wallström wil met de hulp van Youtube de burger dichter bij de Europese Unie brengen. Wallström presenteert haar plannen vrijdag, maar liet vandaag al verstaan dat ze met behulp van filmpjes de besluitvorming van de Europese Commissie inzichtelijker wil maken.


 

Irritante webwoorden

Het woord Folksonomy komt uit een opiniepeiling van het onderzoeksbureau Yougov als het irritantste webwoord.

  1. Folksonomy
  2. Blogosphere
  3. Blog
  4. Netiquette
  5. Blook
  6. Webinar
  7. Vlog
  8. Social Networking
  9. Cookie
  10. Wiki, Podcast, Avatar, User-generated content 

 

Telefoongids via MSN

Iets voor 1207? De Nederlandse telefoongidswebsite detelefoongids.nl lanceert een MSN-chatbot. Wie msn@detelefoongids.nl toevoegt aan zijn MSN-account kan via Messenger bedrijven en personen opzoeken.


 

Zomaargasten

Leuke toepassing van de term user generated content: in de Nederlandse twit- en blogosfeer is deze week Zomaargasten ontstaan. Zoals elke zomer zendt de VPRO ook dit jaar Zomergasten uit, een reeks avondvullende gesprekken met bekende en minder bekende gasten aan de hand van beeld- en geluidsfragmenten.

Zomaargasten wil met behulp van Youtube streams een online variant van het VPRO-programma maken, waarbij op bepaalde tijdstippen mensen een eigen Zomergasten (gecompileerd uit Youtube-fragmenten) 'uitzenden'. Bedoeling is dat iedereen ook wat uitleg geeft bij de keuze van de fragmenten.

Een ruwe versie van een mogelijke Zomaargasten vindt u hier.


 

Verdwijnt Gmail in Duitsland?

In Duitsland wordt gewerkt aan een anti-terrorismewet die e-mailproviders verplicht om de namen en adressen vrij te geven van mensen die een e-mailadres aanmaken. Volgens Google zou die wet een te grote inbreuk op de privacy betekenen. Het bedrijf overweegt dan ook om zijn Gmail-dienst in Duitsland te blokkeren.


 

Escaping Paris

Ontsnappingparis Aan de vooravond van de vrijlating van Paris Hilton lanceert de website Dailyfreegames.com Escaping Paris, een computerspelletje waarin u de hotelerfgename mag helpen uit de gevangenis te ontsnappen.


 

Google woordenboek

Voorlopig nog niet beschikbaar in het Nederlands: het vertalend woordenboek van Google.


 

Youtube vs BBC

Een interessante grafiek die de opmars van Youtube illustreert: de populaire videowebsite steekt binnenkort de BBC voorbij als meest bezochte website in Groot-Brittannië.


 

Lezen voor beginners


 

Tourtube

De Ronde van Frankrijk heeft sinds enkele dagen een officieel kanaal op Youtube. Op het kanaal staan voorlopig 9 filmpjes: enkele samenvattingen van de voorbije Rondes en een knappe 3D-presentatie van de komende Tour.


 

Webcam-examen

1182351227 De Amerikaanse Troy University gaat in het najaar 11.000 studenten die vanop afstand les volgen en examens afleggen in de gaten houden met een webcam. Alle studenten zullen worden uitgerust met een hi-tech webcam die in een hoek van 360° de omgeving in de gaten kan houden. De Securexam Remote Proctor neemt ook audio op en kan verdachte bewegingen detecteren.


 

Geen Manhunt

De Britse overheid heeft het computerspel Manhunt 2 verboden. In Manhunt 2 kan de spelers sadistische moorden plegen. De Britse Raad voor Filmkwalificatie (BBFC) oordeelde daarom dat het spel niet mag worden verkocht in Groot-Brittannië. Ook in Nederland ligt het spel onder vuur. Daar vroeg een PVDA-kamerlid aan minister van Justitie Hirsch Ballin te onderzoeken of er juridische mogelijkheden zijn om „dit extreem gewelddadige en sadistische spel te verbieden”.


 

Geen Blackberry

Blackberry7230i1 De Franse veiligheidsdienst Secrétariat général de la défense nationale heeft het gebruik van Blackberry's in de buurt van de werkkamers van de Franse premier en de Franse president verboden. Volgens het SGDN deugt de databeveiliging van de Blackberry niet en bestaat het risico dat geheime informatie door iemand anders onderschept kan worden.

Omdat de Blackberry-servers gehuisvest worden in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië wordt met die iemand anders vooral de veiligheidsdiensten van die landen bedoel. Onder meer de NSA wordt daarbij geviseerd.

De Franse overheid staat overigens niet alleen met de Blackberry-ban. Ook in een aantal bedrijven, waaronder het oliebedrijf Total, wordt de Blackberry geweerd.


 

http vs p2p

Heeft peer-to-peer-communicatie zijn beste tijd gehad? Voor het eerst in lange tijd is p2p-technologie niet meer verantwoordelijk voor het grootste deel van het internetverkeer. Volgens een studie van Ellacoya Networks is http-verkeer op dit moment goed voor zowat 46% van het internetverkeer. P2p komt met 37% op de tweede plaats. De ommekeer is voor het grootste deel toe te schrijven aan de populariteit van Youtube. De videowebsite zou goed zijn voor zowat 20% van het http-verkeer.


 

Zonder straat

Zonder haat, zonder jihaat of zonder tsjeef? Maak uw eigen variant met de Zonder straat-tool van blogger Polskaya.


 

Streetview

De wondere wereld van Google: ons eigen blogberichtje komt als eerste resultaat tevoorschijn bij een zoekopdracht op streetview, de nieuwe Google-dienst.


 

Youtube remixer

Het oogt veelbelovend, maar vooralsnog lijkt de Youtube Remixer nogal te lijden te hebben onder de massale belangstelling. De remixer is gebaseerd op Adobe Premiere en laat internetters toe om snel en eenvoudig beeld en geluid samen te gooien in een filmpje. De filmpjes komen meteen online op de videowebsite.


 

Karaoke-tour

Origineel idee van de Britse rockgroep Art Brut. Ter promotie van de Amerikaanse release van hun album It's A Bit Complicated, organiseert de groep maandagavond in vier Amerikaanse concertzalen een karaoke. Met uiteraard enkel Art Brut-songs op het menu.


 

Trailers

Ongetwijfeld filmpjes met voor- en tegenstanders: de trailers voor Blokken die door de VRT geweigerd werden.


 

Bushwatch

Lang heeft het niet geduurd. Het ,,gestolen" horloge van de Amerikaanse president George W. Bush is opgedoken op eBay.


 

Sfeer

De fotoredactie van De Standaard was op verkiezingszondag ook in de weer met de videocamera. Het resultaat vindt u hieronder.


 

In Europa

VPRO lanceert een podcast gebaseerd op het boek In Europa van schrijver Geert Mak. De auteur gidst de luisteraar door 100 jaar Europese geschiedenis. In het najaar zal VPRO ook een 35-delige reeks uitzenden gebaseerd op het boek.


 

Four Eyed Monsters

Twee jonge Amerikaanse amateurfilmmakers hebben hun volledige langspeelfilm op Youtube gepost. De film zal er een week kunnen bekeken worden.


 

Vakantiekiekjes

Opmerkelijk. De Britse politie doet een oproep aan iedereen die de voorbije weken in het hotel verbleef waar de kleine Maddie werd ontvoerd om vakantiefoto's op te laden naar een speciale pagina. De politie hoopt op die manier personen die zich verdacht gedroegen op het spoor te komen.  De zoektocht naar het meisje wordt intussen ook op Second Life voortgezet.


 

Fuck you kiezers

Ongetwijfeld zijn er hier en daar mensen die denken dat het om de echte Open VLD-site. www.open-vld.com is echter een speeltje van Zatte Vrienden.


 

Uw favoriete cover

De voorbije weken portretteerde fotograaf Koen Bauters 21 politici zoals ze graag op de cover van zijn cd zouden willen staan. De politicus koos ook een titel voor zijn cd en een lied dat hij erg graag zou zingen. Welke van onderstaande covers is uw favoriet? Stem op uw favoriete cover en maak kans op een fotoshoot met Koen Bauters.

Wedstrijd_cover_2


 

Mohammed

Mohammed is de op een na populairste jongensnaam in Groot-Brittannië, meldt The Times.


 

jailbird

Nu de bimboqueen Paris Hilton haar designerkleren heeft ingeruild voor een gevangeniskloffie - met van die leuke maar dikmakende streepjes - probeert de entertainmentwebsite tmz ons aan de hand van informatie van mede-inmates een beeld te schetsen van het leven dat Paris in de slammer leidt. Het gratenpakhuis heeft het koud en is bang, zo blijkt. En: 'Paris says she has no appetite and has eaten almost nothing.' Op dat vlak is het dus toch business as usual.


 

Kieskompas mashup

Knap werk van LVB: een grafische weergave van alle bloggers die het Kieskompas al invulden. Met de hulp van blogger B.V.L.G. die al eerder een interessante compilatie met de stemposities van bloggers maakte.


 

Flickr-porno

Opnieuw een pijnlijke zaak voor Flickr. Een jonge fotografe stelde tot haar ontzetting vast dat één van haar foto's gebruikt werd voor het artwork van de pornofilm Body Magic.


 

Karmasheetra

Twister_op_bed In de categorie speeltjes voor volwassenen: Karmasheetra, een twister voor in bed.

(via Appelogen)


 

Streetview onder vuur

De nieuwe Google Maps-feature die het mogelijk maakt in te zoomen tot op straatniveau wordt bedolven onder de kritiek. Nogal wat mensen maken gewag van een ongeoorloofde inbreuk op de privacy. Het regent intussen ook links naar opmerkelijke beelden. Zoals deze beelden van een zwerver die een maand geleden zou omgekomen zijn. Of dit beeld waar een reclamepaneel voor concurrent Microsoft Live Earth is vervangen door een zwart vlak. Of de Mercedes van Steve Jobs. Om nog te zwijgen van deze foto. Wired heeft een heleboel links samengebracht.


 

DRM en iTunes

Toch maar opletten als u de drm-vrije songs die u via iTunes hebt gedownload te grabbel gooit op het internet. Blijkbaar wordt in de bestanden de naam en het e-mailadres van de koper mee opgeslagen. Voor de muziekindustrie is het met andere woorden een makkie om terug te vinden welke onverlaat illegaal muziek op het internet heeft gegooid.

Overigens werden ook vroeger al de naam en e-mailadres van de koper mee opgeslagen. Gedownloade songs konden toen echter slechts op een beperkt aantal computers afgespeeld worden.


 

Google gezichtsherkenning

Nieuwe feature in Google Images: door het toevoegen van de parameter &imgtype=face aan een zoekresultaat krijgt u enkel gezichten te zien. Check bv Paris Hilton zonder en met de parameter. De parameter &imgtype=news zou de resultaten dan weer beperken tot foto's afkomstig van nieuwssites.


 

Blogopstand

De weblogdienst Livejournal heeft na een klacht van de actiegroep Warriors for Innocence 500 weblogs gesloten omdat ze zich zouden richten op seksueel misbruik van kinderen. Onder druk van gebruikers van de dienst, heeft het bedrijf nu beslist om alle gesloten blogs opnieuw te evalueren. Bij de afgesloten blogs zitten immers bijvoorbeeld ook blogs waar gesproken wordt over het boek Lolita.


 

EMI-tube

Het zijn goede dagen voor videowebsite Youtube. Gisteren raakte bekend dat Youtube-filmpjes ook zullen kunnen bekeken worden via Apple TV. De populaire website heeft intussen ook een akkoord met platenmaatschappij EMI. De videoclips van EMI-artiesten zullen voortaan legaal kunnen bekeken worden via Youtube. Youtube heeft daardoor akkoorden met zowat alle grote platenfirma's: Universal, Sony BMG, Warner en CBS.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs