Ik zal nooit meer te laat zijn

Ik zal nooit meer te laat zijn. Dat was de titel van een filmpje op Youtube waarin een Fransman tegen 225 kilometer per uur over de snelweg raast. De politie kwam Loïc et sa trottinette echter via het filmpje op het spoor. Binnenkort mag hij het aan de rechter gaan uitleggen.

Het filmpje van Loïc lijkt inmiddels van Youtube verdwenen, maar deze twee Fransen gaan hem mogelijk achterna. En uiteraard is er ook al een parodie.


 

Gevoelig

De Chileense regering is boos op Google Earth. In het populaire programma van Google wordt het grensdorp Villa O' Higgins immers in Argentinië gesitueerd. Het dorp ligt echter aan de Chileense kant van de grens.


 

Geen stijl onder de rokken

Twee medewerkers van de Nederlandse weblog GeenStijl zijn gisteren opgepakt in een parkeertoren omdat ze onder de rokken van vrouwen filmden. Het trappenhuis van de toren bestaat uit verschillende rooster, waardoor gluurders vrij spel hebben.

Het duo had eerder dit jaar ook al in de bewuste parkeertoren gefilmd, maar besliste het item niet te publiceren omdat de gemeente beloofde iets aan het trappenhuis te doen. Nadat de bloggers werden opgepakt, publiceerde GeenStijl alsnog het eerdere item.


 

Uitzending gemist

Terwijl iedereen er van uitging dat de Nederlandse publieke omroep stappen zou ondernemen tegen Youtube, lijkt het omgekeerde te gebeuren. Uitzending Gemist, de dienst waarmee kijkers een bepaald programma opnieuw kunnen bekijken, heeft een kanaal geopend op Youtube. Radiozender 3FM begint dan weer een kanaal met backstagefilmpjes en reportages vanop de festivals. Eerder deze week lanceerde ook de VPRO een aantal Youtube-kanalen.


 

Oudste bijbel

De Codex Sinaiticus, de oudste Bijbel ter wereld, wordt binnenkort integraal op internet gezet. Delen van het boek bevinden zich in bibliotheken verspreid over 4 landen. Het grootste deel van het boek bevindt zich in de British Library in Londen. Ook in de universiteitsbibliotheek van Leipzig, de Russische Nationale Bibliotheek in Sint-Petersburg en het St. Catharinaklooster in de Sinaï bevinden zich delen van het boek.


 

Glijmiddel

Pijnlijke vergissing bij glijmiddelfabrikant Astroglide. Iemand gooide de gegevens van zowat 260.000 mensen die een proefverpakking bestelden online. De fout werd ontdekt door één van de testpersoon die zichzelf aan het Googlen was. Astroglide gooide de lijst onmiddellijk offline, maar had meer problemen om ze uit de cache van Google te krijgen. In elk geval is het aanvraagformulier voor een staal voorlopig niet beschikbaar.


 

Opentube

Open VLD start als eerste Vlaamse partij een internetplatform waarop de kandidaten voor de verkiezingen van 10 juni hun eigen filmpjes kunnen posten. Op www.opentube.be zijn voorlopig vooral toespraken van voorzitter Bart Somers en premier Guy Verhofstadt te zien, 'maar het is de bedoeling dat er ook luchtigere filmpjes op gepost worden. Het wordt een mix van ernstig en ludiek, een middel om campagne te voeren. Kandidaten kunnen erop tonen wie ze zijn, waar ze voor staan en wat ze doen in de aanloop naar 10 juni', aldus Bart Somers.


 

Cheddartv

Wie echt niet weet wat te doen, verwijzen we graag door naar deze website waar u sinds december het rijpingsproces van een blok Cheddarkaas kan volgen. De eerste 3 maanden kan u alvast bekijken in onderstaand filmpje.


 

Emma

De VRT lanceerde gisteren op een persconferentie het internetluik van Emma. De virtuele wereld van Emma is al een paar maanden actief, maar pas nu pakt de VRT er groot met uit. Via spelletjes, websites en weblogs kunnen surfers een antwoord vinden op de vraag die in de serie centraal staat: wie heeft Marc Jacobs vermoord?

Zoals eerder al bij Het Eiland heeft ook in Emma het bedrijf dat centraal staat een echte website. Met een intranet dat niet goed beveiligd is. Daarnaast hebben ook zowat alle personages uit de reeks een eigen weblog en/of Myspace: Emma (Myspace), Nils Oscar (Myspace), Ignace, Dirk, Birsen, Vero, Fie en Sam.

Pietel was zo vriendelijk hoofdpersonage Emma ook nog een Twitter-account cadeau te doen. De domeinnaam kreeg ze er later op de avond als toetje bovenop.


 

Het internet in kaart gebracht

Twee Portugese studenten zijn het voorbije weekend begonnen aan een poging om alle internetters in kaart te brengen. Volgens de studenten is het theoretisch mogelijk op één maand tijd alle internetters op MapMyName te krijgen.

(via Marketingsfacts)


 

Festivaltwitter

Twitter is stevig op weg de nieuwe hype te worden: 3voor12, de muziekzender van VPRO zal tijdens Pinkpop thuisblijvers op de hoogte houden via Twitter. Drie verschillende Twitter-feeds brengen nieuws uit de backstage, recensies en aankondigingen van optredens op tv.


 

Blogfight

Nieuwe leuke feature op De Blogoloog: ontdek hoeveel blogs naar twee verschillende sites linken. Voorbeelden: De Standaard vs De Morgen, Twitter vs. Second Life  of Gent blogt vs. Antwerpen blogt.


 

Nieuwe spotjes

Een aantal nieuwe spotjes van De Standaard zijn beschikbaar op ons Youtube-kanaal.
 

VPRO op Youtube

De Nederlandse omroep VPRO heeft 4 kanalen op Youtube gelanceerd. Naast een kanaal met fragmenten uit nieuwe programma's is er een kanaal voor internetmuziekzender 3voor12, een documentairekanaal en een geschiedeniskanaal. Een opmerkelijke stap omdat eerder deze week bekend raakte dat de Nederlandse omroepen onderzoeken hoe ze Youtube kunnen aanpakken wegens schendingen van het auteursrecht.


 

Campusmoorden, in real time

In het live verslag van de schietpartijen op Virginia Tech maakte ongeveer elk nieuwsagentschap gebruik van de getuigenissen van 'citizen-journalism'. Gsm-beelden van een student op de campus gingen de wereld rond. BBC News bijvoorbeeld heeft op zijn site een verslag staan van de student Nikolas Macko die zijn klas gebarricadeerd had tegen de dolle schutter.

De website van mnsbc publiceert een chatgesprek tussen een twintigjarige studente, Laura Anne Spaventa, met haar broer en haar moeder. Wanneer ze de eerste waarschuwingsmail van de universiteit ontvangt, meldt ze zich aan en start het gesprek over de gebeurtenissen van minuut tot minuut. Via Twitter is een gelijkaardige getuigenis te volgen.

Communitysites als Facebook of Myspace werden al snel de online ontmoetingsplaats voor slachtoffers en nieuwsgierigen. Toch is er kritiek te horen over deze sociale netwerksites. Na het nieuws ontstond er een online klopjacht op de dader. Een student van de bewuste universiteit die op zijn blog pronkte met zijn wapenverzameling kreeg al snel doodsbedreigingen en zijn foto werd getoond op nationale televisie.

Enkele dagen na de tragische gebeurtenissen later duikt ook al het eerste ,,Virginia Tech''-virus" op.


 

Google Maps België

Google heeft Google Maps België gelanceerd, een dienst die mensen moet helpen bij het vinden van de juiste weg of informatie over de locatie van onder meer bedrijven, winkels en diensten. Google Maps was al vanuit ons land consulteerbaar via een versie in een ander land, maar tot nu toe ontbrak de lokale informatie.

Google Maps biedt naast getekende kaarten ook satellietfoto’s aan van heel België. Je kan Google Maps een adres laten opzoeken en een traject laten uitstippelen. De dienst koppelt die informatie aan extra gegevens over onder meer hotels, restaurants en winkels. Wie bijvoorbeeld zoekt naar een chocoladewinkel in Brussel, krijgt meteen een kaart van de stad met de juiste locaties.

Google werkt voor die informatie samen met verschillende partners. Het bedrijf combineert zijn eigen informatie van miljarden webpagina’s uit de Google-index met de bedrijfslistings van Infobel.be, de restaurants van Resto.be en hotels van Hotels.be en Toerisme Vlaanderen. Adverteerders kunnen advertenties plaatsen die verschijnen bij vooraf bepaalde zoektermen. Bedrijven kunnen ook zelf informatie toevoegen of aanpassen.


 

Wikidvd

De eerste offline versie van Wikipedia is beschikbaar. Martin Walker, professor chemie aan de State University in New York, selecteerde bijna 2.000 artikels uit de Engelse Wikipedia. De artikels worden beschouwd als de beste uit de Engelse Wikipedia en zijn samengebracht op een cd. De cd is ibedoeld voor mensen zonder internetaansluiting. Later zou er een uitgebreide offline-versie van Wikipedia beschikbaar worden op dvd.


 

Myspace news

De populaire jongerensite Myspace begint binnenkort met een eigen nieuwssite gebaseerd op Digg en het Netscape-portaal van Time Warner. Myspace zal ook duizenden kranten- en nieuwssites en weblogs op interessante berichten scannen.


 

Domein te koop

De dag na het drama in Virginia werden de eerste domeinnamen te koop aangeboden via de veilingsite Ebay. In de loop van de dag verwijderde Ebay de meest aanstootgevende namen. Toch blijven namen zoals VirginiaTechLawsuits.com te koop. Namen zoals Vatechbloodbath.com (Virginia Tech bloedbad) en Techkilling.com (Tech moorden) deden het goed op de site.

Binnen de kortste keren werd er 500 dollar en meer geboden. De verkopers probeerden hun actie goed te praten. Enkelen zullen een percentage van de opbrengst doneren aan de nabestaanden. Anderen verwijzen naar andere domeinnamen die volgens hen nog erger zijn. De meer respectvolle domeinnamen zijn niet erg populair. Er wordt nauwelijks geboden op GodBlessVaTech.com, ILoveVaTech.com en BlessVaTech.com.


 

Talk to Gringo

De Vlaamse  blogosfeer raakt er niet over uitgepraat: een fragment uit Temptation Island waarin Gringo, de mannelijke helft van een van de koppels, nieuwe beelden te zien krijgt van zijn vriendin. In een behoorlijk beschonken toestand verspreid hij opmerkelijke quotes als ,,Ze mag voor mij de hoogste palmboom in, kan ze kokosnoten gaan plukken als een aapje'', ,,hij komt nog niet tot aan mijn knieën van wat ik kan'' en vooral ,,Talk to the hand, because the face don't want to hear it anymore''.

Pardon? De uitdrukking blijkt echt te bestaan, en betekent iets als ,,ik luister niet meer''. Eerder dook de zin al op in films als Terminator 3 en The fifth element.Blijkbaar kan de prestatie van Gringo nu even hoog worden ingeschat als die van de hoofdrolspelers uit die films. De quote van Gringo is tegenwoordig ook terug te vinden op de Wikipedia-pagina over de uitdrukking, als het meest recente voorbeeld van ,,use in popular culture''.


 

Invloedrijk

Het Gentse bedrijfje MetaTale lanceert binnenkort als eerste bedrijf in Europa een dienst om de invloedrijke gebruikers van sociale media op te sporen. Met de tool - die zich in de eerste plaats richt tot marketeers en communicatieverantwoordelijken - wordt het bijzonder eenvoudig om op  zoek te gaan naar gebruikers die binnen bepaalde thema's een sterke invloed kunnen uitoefenen op hun persoonlijke netwerk.
In afwachting van de lancering publiceerde Metatale vandaag een top 100 van meest invloedrijke Vlaamse weblogs.


 

Death Of A Nation

Marcel Theroux maakte met Death of A Nation is een knappe documentaire over het Rusland van Vladimir Poetin. Doet qua stijl denken aan de Siberië-reportages van Martin Heylen.

 

Morality

Fijne sneer van Nine Inch Nails richting RIAA: op de achterkant van Year Zero prijkt een stickertje met het opschrift "USBM WARNING: Conusming or spreading this material may be deemed subversive by the United States Bureau of Morality. If you or someone you know has engaged in subversive acts or thoughts, call 1-866-445-6580."


 

Zeearend

Pech voor de zowat 25.000 vogelliefhebbers die via een webcam het wel en wee van een nest zeearenden in de Nederlandse Oostvaardersplassen volgen. Net op het moment dat de eieren van het arendskoppel gaan uitkomen, is er een technisch probleem met de webcam.

Het Nederlandse Staatsbosbeheer, dat de webcam beheert, heeft al laten weten dat er voorlopig niemand wordt uitgestuurd om de webcam te maken. Dat zou het broedproces immers verstoren. Als het arendskoppel het nest verlaat, riskeren raven de eieren te stelen. Het wegvallen van de beelden is trouwens ook vervelend voor Staatsbosbeheer zelf. De beelden zouden namelijk gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek.


 

Zucht

,,Mehr Licht''. Dat waren de laatste worden die Goethe naar verluidt uitsprak, alvorens naar de eeuwige jachtvelden te vertrekken. Benieuwd wat andere celebs nog op het nippertje wereldkundig maakten?

Der Spiegel-journalist Hans Halter maakte een overzichtje van de laatste verzuchtingen van Coco Chanel, Lady Di, Marlene Dietrich en andere groten der aarde.


 

Crisis in Darfour

Google heeft samen met het Holocaustmuseum uit Washington het project Crisis in Darfour opgericht om de wreedheden in die Soedanese provincie onder de aandacht te brengen. Gebruikers van het satellietfotoprogramma Google Earth kunnen inzoomen op de verwoeste regio en de vluchtelingenkampen en de sporen van platgebrande huizen zien.

De website heeft een lijst opgemaakt van zowat 1.600 dorpen die getroffen werden door het conflict samen met een honderdtal foto's en tientallen videogetuigenissen. Grafieken en foto's begeleiden de kaarten, die regelmatig geactualiseerd worden.


 

Online winkelen leidt tot méér transport

Internetwinkelen zorgt voor een toename van het personen- en goederenvervoer. Dat is de opmerkelijke uitkomst van een onderzoek van het Ruimtelijk Planbureau uit Nederland naar de maatschappelijke gevolgen van e-commerce. De simpele reden is dat de internetaankoop bij de consument thuis wordt afgeleverd. Het is niet meer zo dat grote hoeveelheden producten bij één winkel worden gedropt.


 

Just Google

Via Marketingsfacts: onderstaande ode aan Google. Ook eBay, Myspace en de PS3 blijken al bezongen te worden.


 

Bloggen vanuit de ruimte

De Amerikaanse ruimtetoerist Charles Simonyi is vannacht  samen met twee Russische kosmonauten in het Internationale Ruimtestation (ISS) aangekomen. Simonyi betaalde 25 miljoen dollar voor de ruimtetrip en zal de komende tien dagen bloggen vanuit de ruimte.


 

D'Haese en Walput


 

Wie zij jij zitten?

Ongetwijfeld een site die de volgende dagen veel zal gelinkt worden: www.ikziejezitten.com. Geef de emailadressen in van mensen (M/V) die je ziet zitten en zij krijgen een anoniem mailtje. Als die M/V jou ook ziet zitten, hebben jullie een match.

(via Pietel)


 

Piraterij

De Recording Industry Association of America toont zich opnieuw van haar engste zijde. Enkele fans van de Amerikaanse groep Nine Inch Nails hebben van de RIAA een brief gekregen met de vraag om mp3's van een aantal nummers van de band van hun website te verwijderen.

Op het eerste zich niet zo'n vreemd verzoek van de RIAA, ware het niet dat het nummers betreft die de band zelf heeft verspreid in het kader van de promotiecampagne voor het nieuwe album Year Zero dat binnenkort verschijnt.

De nummers werden door de band verspreid via een geheime website, waarvan het adres verborgen stond op een t-shirt van de groep, en via achtergelaten usb-sticks in concertzalen waar de band langskwam. Opzet van de campagne is dat de muziek door de fans zou uitgewisseld worden om op die manier de release van het nieuwe album kracht bij te zetten.

Maar blijkbaar staat het uitwisselen van muziek voor de RIAA altijd gelijk met piraterij. Zelfs als de band die de nummers heeft opgenomen, daar zijn toestemming voor geeft.


 

My Maps

Google heeft een nieuwe dienst toegevoegd aan Google Maps. Voortaan kan u eenvoudig op kaarten zelf markeringen aanbrengen of commentaar toevoegen. Bovendien kan u de kaarten ook delen met andere bezoekers. Een kaart met alle Olympische steden of met alle toeristische bezienswaardigheden in Delft maken is nu kinderspel. Uiteraard profiteert ook Google zelf van de nieuwe dienst: de kaarten worden opgenomen in de zoekmachine en worden bovendien door gebruikers verrijk met lokale informatie. Zoals bijvoorbeeld de lokatie van de hoofdkwartieren van de Vlaamse politieke partijen.


 

De fiscus op Second Life

Ook de Nederlandse belastingen heeft zijn weg naar het online spel Second Life gevonden. De fiscus gaat de handel nauwkeurig in de gaten houden. Steeds vaker verdienen gamers er niet enkel virtueel maar ook echt geld, en daar moet volgens de fiscus belasting over betaald worden.

De dienst overweegt ook om een eigen kantoor in SL te openen, maar vindt het nu nog te vroeg. Op Second Life zijn ongeveer zesduizend Nederlanders actief.


 

Joostchannel

De online concertzender Fabchannel.com krijgt vanaf donderdag een eigen kanaal op het online tv-distributieplatform Joost. In de serie The Best Of Fab zijn de beste live momenten uit het archief van de concertzender te zien.

Volgens directeur Justin Kniest van Fabchannel kreeg de concertzender in het verleden al verschillende keren een aanbod van een reguliere tv-zender, maar ging de zender er nooit op in omdat de Fabchannel-concerten pas na middernacht zouden uitgezonden worden.


 

Kurt koppijn

Een beetje een oneerbiedige titel voor één van mijn jeugdidolen misschien, maar morgen is het 13 jaar geleden dat Kurt Cobain zelfmoord pleegde. Reden genoeg voor Studio Brussel om een uitgebreide Nirvana-special online te zetten.


 

IBM vertaalt

Het Amerikaanse software-bedrijf IBM schenkt vertaalsoftware ter waarde van 45 miljoen dollar aan het Amerikaanse leger nadat de zoon van een IBM-werknemer zwaargewond raakte in Irak. De man verloor beide benen. Bij zijn terugkeer in de Verenigde Staten vertelde de soldaat aan zijn vader dat het leger verlegen zit om tolken Arabisch - Engels. Uiteindelijk kwam het verhaal ter oren van IBM-baas Samuel Palmisano.

De ceo bood het Amerikaanse leger 10.000 Multilingual Automatic Speech Translator (MASTOR)-paketten aan en 1.000 toestellen waarop de software is geïnstalleerd. Het Amerikaanse leger was de software overigens al een tijdje aan het testen.


 

Google Python

Vreemd voorval in het kantoor van Google in New York. Kaiser, de python van één van de Google-medewerkers wist dit weekend uit zijn kooi te ontsnappen. Het bedrijf stuurde zondag (1 april, jawel) een mailtje naar al zijn medewerkers in New York om uit te kijken voor het dier. Gisteravond zou het dier teruggevonden zijn.


 

Bhumibol Adulyadej

Thailand heeft de toegang tot Youtube geblokkeerd omdat de videosite weigert een filmpje te verwijderen, waarin de Thaise koning Bhumibol Adulyadej wordt bespot.  In het filmpje wordt het portret van de koning onder meer voorzien van een clownsneus. Belediging van koning Bhumibol Adulyadej is in Thailand strafbaar. Er staat maximaal vijftien jaar cel op.


 

Knutlied

Het ijsbeerjong Knut is goed op weg om geschiedenis te schrijven. Hij is al een boegbeeld van de strijd tegen de opwarming van de aarde, zorgde er al voor dat de beurswaarde van de zoo van Berlijn verdubbelde, en heeft een leven als casanova voor de boeg.

Het Knutlied kon dan ook niet achterwege blijven.


 

Greener Electronics

Apple is er niet in geslaagd op te rukken in de de laatste versie van de Guide to Greener Electronics van Greenpeace. Apple heeft net als in december vorig jaar de laagste score. De verschillende Greenpeace-campagnes om Apple te sensibiliseren hebben dus weinig indruk gemaakt. De lijst wordt aangevoerd door Lenovo. Dat bedrijf stond in augustus 2006 nog helemaal onderaan de lijst. Nokia, de nummer 1 van december, bezet nu de tweede plaats. De volledige rangschikking vindt u hier.


 

Maand van de Myspace-lekken

Twee hackers zijn begonnen aan de Month of the Myspace bugs. Mondo Armando en Müstaschio zullen de komende maand elke dag een veiligheidslek in Myspace bekend maken. Echt origineel is hun initiatief niet: eerder was er ook al The Month Of Apple Bugs, The Month Of Kernel Bugs, The Month Of PHP Bugs en The Month Of Browser Bugs


 

Google vs Katrina

Een commissie van het Amerikaanse Congres verwijt Google dat het de geschiedenis vertekent. De kritiek komt er nadat Google in Google Maps en Google Earth foto's van het door de orkaan Katrina getroffen gebied heeft vervangen door foto's van hetzelfde gebied voor de orkaan er langskwam.

De schade die de orkaan heeft aangericht, was daarmee (althans virtueel) in één klap uitgeveegd. Inwoners van het getroffen gebied hebben alvast verontwaardigd gereageerd. Zelfs de lokale overheden blijven niet buiten schot. Volgens een aantal mensen hebben die immers bij Google aangeklopt met de vraag de foto's aan te passen. Op die manier zou de stad beter voorgesteld worden dan in werkelijkheid. En dat zou opnieuw toeristen naar het gebied moeten lokken.

Update: Josh Hanke, directeur van Google Maps reageert op de Google Blog.


 

1 april

Niet alleen de VRT pakte gisteren uit met een geslaagde aprilvis. De Nederlandse omroep NOS was er zelfs het slachtoffer van. De omroep nam van de website Watersportalmanak het bericht over dat Friese brugwachters voortaan ook alcoholcontroles zouden houden. Dat de NOS not amused was, kunnen we nog begrijpen, het dreigen met een schadeclaim veel minder.

De helpdesk van Corelio liet gisteren weten dat elke werknemer een gratis Google-toolbar kon afhalen. Tennisinfo.be lanceerde het bericht dat Kim Clijsters zou gaan dubbelen met toekomstige echtgenoot Brian Lynch.

Bij Google leek de inspiratie dan weer niet op te kunnen. Traditiegetrouw pakt ook de zoekmachine uit met een aprilgrap. Dit jaar zelfs twee: internet via de riool en Gmail paper. De gadget-site Engadget lanceerde een zelfelectrocutie-machine en BBC maakte bekend dat het geur-tv had ontwikkeld.

Een overzichtje van andere aprilgrappen kan u vinden op Wikipedia.


 

Onthoofding

Youtube heeft een video verwijderd waarop te zien is hoe een lid van de Mexicaanse drugsbende The Zeta's  wordt onthoofd. De vijf minuten durende video stond sinds vrijdag op de website. Ook andere filmpjes van de twee rivaliserende drugsbendes werden verwijderd.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs