Voetbal

Het Algemeen Dagblad ging op zoek naar de 10 leukste voetbalfilmpjes op Youtube.


 

Virussen in beeld

Welk virus slaat momenteel waar in de wereld toe?
Dit handige kaartje, dat gestuurd wordt door de diagnosetools "HouseCall" en "Trend Virus Control System" van Trend Micro, geeft een handig overzicht.


 

Over smaken valt niet te twisten

Mediamarkt staat niet bepaald bekend om zijn kiese reclamecampagnes. Bij ons kent iedereen de slogan ,,Ik ben toch niet gek!'', maar in Duitsland gaat de mediagigant nog een stapje verder. Daar sieren oneliners als ,,Lasst euch nicht verarschen'' en ,,Sau, sau saubillig und noch viel mehr'' het straatbeeld. Een spotje waarin Polen als dieven werden voorgesteld, werd na hevig protest uit de ether genomen.

Wie zo uitdaagt, kan zich aan tegenwind verwachten. Maar daar blijkt Mediamarkt dan weer erg lichtgevoelig. Een Duitse blogger die de slechte smaak van Mediamarkt met een parodiërende website en dito filmpjes wilde aanklagen, kreeg prompt een rechtszaak aan de broek omdat hij het bedrijf met zijn ''bijzonder smakeloze'' berichten in een slecht daglicht zou hebben gesteld.

De rechter zal nu moeten beslissen wie in deze zaak goede, dan wel slechte smaak betoonde.


 

375 fans en een handvol betogers

Praga Khan heeft er zijn eerste optreden in de virtuele wereld Second Life opzitten. Volgens Rambla, het bedrijf dat instond voor het streamen van het evenement in het kader van de lancering van Windows Vista, volgden 375 mensen het optreden via Second Life. Een succes, noemt Jo Martens van Rambla het evenement in een interview met art2blog. ,,Toeschouwers waren aan het discussiëren over Vista, terwijl ze het concert bijwoonden.''

Maar niet iedereen in de buurt van het ,,Second Atomium'' was even blij met de presentatie van Windows Vista. Een groep ,,betogers'' hadden borden met het logo van de Bad Vista-actie meegebracht.

Het concert was ook op een aantal andere plaatsen in Second Life te bezichtigen. Volgens Microsoft zouden in totaal ongeveer 1.200 mensen minstens een deel van het optreden hebben bekeken.


 

Sarko danst

De Franse presidentscampagne draait ook in de blogosphère al op volle toeren. Op deze site zet de digitale versie van Nicolas Sarkozy, presidentskandidaat voor de regeringspartij UMP, zijn beste beentje voor. Vergis u niet: de site is een initiatief van de marketeers achter Sarkozy, die hem een wat humoristischer en eigentijdser cachet wilden geven. Ook leuk is dit.


 

Het einde van Google

U zoekt iets op het internet? Dan is de kans groot dat u bij Google terecht komt, of misschien op Yahoo!, MSN of Ask.com.

Maar dat is niet altijd de beste keuze, vindt zoekoptimalisator Charles Knight. De kleine zoekmachines, die samen slechts 0,01 procent van de markt in handen hebben, zijn volgens hem vaak veel creatiever en vernieuwender dan hun grote broers.

Knight staaft zijn stelling met een top-honderd van beste zoekmachines: zoekmachines die naar het voorbeeld van Ask Jeeves in zinnen antwoorden op alledaagse vragen; clustermachines die de antwoorden weergeven in een tweedimensionele kaart; zoekmachines die je niet de weg wijzen naar wat je al kent (maar niet weet staan) maar naar wat je nog niet kent; of metazoekmachines die de resultaten van verschillende sites combineren.


 

Virtuele ambassade

Zweden zou als eerste land een ambassade openen in Second Life. De ambassade zou vooral dienen als informatiecentrum: je kan er geen visum of paspoort krijgen, maar wel uitleg hoe je in het echte leven aan de officiële documenten kan geraken.

Nu al kan je in Second Life op ambassadeurs en ambassades botsen, maar de Zweedse instelling is de eerste die steun krijgt uit officiële hoek.


 

Onze principes

De SP.A congresseerde dit weekend over de nieuwe beginselverklaring. Bij die verklaring hoort ook een website. Die bevat naast de volledige tekst van de verklaring ook een reeks filmpjes.


 

Strafschop

Bij onze collega's van Sportwereld loopt momenteel de Penalty Cup, maar onderstaande penalty zal u daar moeilijk kunnen overdoen.

               
          
 

 

Google vs Second Life

Er circuleren hardnekkige geruchten dat Google alles in gereedheid brengt om Google Earth om te bouwen tot een concurrent van Second Life. De bouwstenen voor zo'n virtuele wereld zijn alleszins aanwezig. Google heeft al het 3D ontwerpprogramma SketchUp en heeft onlangs ook interesse getoond in  AdScape, een bedrijfje dat gespecialiseerd is in het integreren van reclameboodschappen in online games.


 

iPhone

Het Canadese telecombedrijf Comwave gaat stappen ondernemen tegen Cisco omdat het bedrijf de naam iPhone gebruikt. Comwave gebruikt de naam iPhone als sinds 2004 voor zijn VoIP-diensten. Volgens het Canadese rechtensysteem worden rechten toegewezen aan diegene die de merknaam als eerste gebruikt binnen de landsgrenzen.

Cisco gebruikt de naam iPhone voor een internettelefoon. Kort nadat Apple de lancering van de iPhone aankondigde, liet Cisco trouwens weten dat het stappen zou zetten tegen Apple omdat de naam iPhone een geregistreerd handelsmerk is dat eigendom is van Cisco Systems.


 

Moordcomplot?

Hallo? Zes Amerikaanse tieners zijn vorige week gearresteerd omdat ze plannen zouden gesmeed hebben om moorden te plegen. De directeur van hun school had in een vuilnisbak een dodenlijstje met 300 namen gevonden. Op de lijst stonden naast een hele hoop klasgenoten en leerkrachten ook Tom Cruise en Oprah Winfrey.
Omdat een post op een van de Myspace-pagina's van de meisjes het woord Kill  bevatte, werden de meisjes opgesloten in een jeugdgevangenis. Concrete aanwijzingen dat de meisjes effectief aan het moorden zouden slaan waren er nochtans niet.


 

Melopee

De poëziewebsite Parlando vroeg naar aanleiding van gedichtendag een aantal kunstenaars (o.a. Christophe Vekeman, DJ Bobby Ewing en Michiel Hendryckx) om een 'bewerking' te maken van het gedicht 'Melopee' van Paul Van Ostaijen. Het resultaat is te lezen, te bekijken en te beluisteren op deze website.


 

Google Video

Het lijkt erop dat Google plannen heeft om Google Video om te bouwen tot een zoekmachine voor video's. Sinds gisteravond kan u via Google Video immers ook videofragmenten van Youtube terugvinden.

Er was trouwens goed en slecht nieuws voor Google vandaag. We beginnen met het goede nieuws: volgens het Amerikaanse Brandchannel is Google het meest invloedrijke merk van 2006. Google wordt gevolgd door Apple op twee en Youtube (ook eigendom van Google) op drie.

Het slechte nieuws komt uit het Youtube-huishouden. Een Amerikaanse rechter heeft de videowebsite na een klacht van Fox verplicht om de identiteit vrij te geven van één van zijn gebruikers. De bewuste gebruiker had afleveringen van 24 en The Simpsons op Youtube gepost vooraleer ze op het scherm getoond werden.

Goed nieuws trouwens ook voor de miserable failure van Bush, het rare kapsel van Balkenende, de vreemdelingenhaat van Rita Verdonk, de lul van Hugo Coveliers en de connard van Flahaut. Google heeft een kleine aanpassing gedaan waardoor er wellicht een einde komt aan het fenomeen Google Bomb.


 

Nike mashup

Volgende week lanceert Nike de nieuwe Air Force 25-sportschoenen in de Verenigde Staten. Op een speciale website kan iedereen een eigen reclamespotje voor de schoenen maken. Nike zorgt voor beeld en geluid, de montage moet u zelf doen. Elke video eindigt wel met de slogan ’The Second Coming’ en het logo van Nike.


 

An Inconvenient Truth

Wie An Inconvenient Truth, de klimaatfilm van Al Gore, nog niet gezien heeft, kan nu ook terecht op Google Video. De film is er gratis te bekijken.


 

Don't try this at home

Goed nieuws voor rokers bij wie pogingen om te stoppen vergeefs bleken: wetenschappers hebben ontdekt dat hersenschade, meer precies in een gebied vlakbij het oor, verstokte rokers geneest van hun nicotineverslaving. ,,Ze vergeten gewoon hun drang om te roken'', zegt een wetenschapper in The New York Times.

Toch waarschuwt de krant doe-het-zelvers: ,,Niemand suggereert dat u zichzelf het hoofd zou inslaan.''


 

Slimste Mens

De teerling is geworpen. De finalisten van De Slimste Mens Ter Wereld zijn bekend.

Wie wordt volgens u De Slimste Mens ter wereld?bekijk resultaten


 

Tunnel

Wie dezer dagen schrik heeft van rijm en ijzel op onze wegen, blijft beter weg uit de Lefortovo tunnel in Moskou. De 2 kilometer lange tunnel loopt onder de Yauza. Op sommige plaatsen lekt de tunnel en dat zorgt bij temperaturen van -38 spekgladde wegen. En natuurlijk ook spectaculaire beelden.


 

Stoller vs Google (en vice versa)

Bizar verhaal bij Webwereld. Google begint een rechtszaak tegen Leo Stoller omdat Stoller de voorbije jaren tal van absurde rechtszaken tegen Google begonnen is.


 

Web Celebs

Een nieuw lijstje bij Forbes: The Web Celeb 25, een lijst van de 25 meest invloedrijke personen op het net. De lijst wordt aangevoerd door Jessica Lee Rose, u wellicht beter bekend als Lonelygirl15. Op twee staat celebrity-blogger Perez Hilton, op 3 gevolgd door Markos Moulitsas Zúniga van Daily Kos.  Het volledige lijstje (met achtergrond bij elk persoon) vindt u hier.


 

Franjehaai

De unieke beelden van de franjehaai die in Japan werden geschoten, brachten herinneringen terug aan een filmpje dat we enkele weken (ook al) op Youtube vonden: een groepje 12-jarigen schoot in 1978 met beperkt materiaal een eigen versie van Jaws.


 

Microsoft vs IBM

Is er een relletje tussen Microsoft en IBM in de maak? De softwareproducent uit Redmond lijkt IBM ervan te verdenken geknoeid te hebben met de Wikipedia-pagina's waar spraken is van de bestandsformaten OpenXML en OpenDocument.

OpenDocument wordt onder meer wordt gebruikt door het populaire gratis kantoorpakket OpenOffice.org en wordt gesteund door onder meer Sun, Novell en IBM. Microsoft geeft  de voorkeur aan OpenXML, een zelf ontwikkeld bestandsformaat.

De bal ging aan het rollen nadat blogger Rick Jelliffe bekend maakte dat Microsoft hem geld had geboden om de artikels in kwestie te herschrijven. Jelliffe, die het aanbod serieus in overweging neemt, zegt dat hij alleen de feitelijke onjuistheden zou wegwerken.

Microsoft gaf inmiddels al toe dat het Jelliffe, een computerwizard gespecialiseerd in bestandsformaten, een aanbod had gedaan. Volgens een woordvoerder van het bedrijf zijn de artikels geschreven door werknemers van concurrent IBM.


 

Solo

Het muziektijdschrift Guitar World publiceerde onlangs een lijst van de 100 beste gitaarsolo's ooit. De blog Cityrag zocht voor de top-20 videofragmenten bij mekaar.


 

Second Life

Wist iemand dat Second Life Belgisch is? Ten minste, dat er in de jaren '80 een Belgische muziekgroep was met die naam...


 

Woordenboek der Nederlandsche Taal

Vanaf zaterdag online: het Woordenboek der Nederlandsche Taal. Het woordenboek bevat zowat 450.000 trefwoorden.

 
 

Zoook

De Nederlandse website Zoook.nl combineert twee online succesformules: zoekertjes en video. U raadt het al: op Zoook kan u tweedehands materiaal te koop aanbieden en er een zelfgemaakt filmpje bij plaatsen. Wie een auto verkoopt, kan bijvoorbeeld even de motor laten draaien. En wie een printer verkoopt, kan meteen bewijzen dat het ding nog werkt. Bovendien kan elke video beoordeeld worden op creativiteit.


 

Antonio Di Pietro

De Italiaanse minister van Infrastructuur Antonio Di Pietro zal voortaan wekelijks een video posten op Youtube. In die video geeft hij toelichting bij de beslissingen die de regering de voorbije week heeft genomen. De eerste video staat inmiddels online. Een Engelse transcriptie is beschikbaar op de site van Di Pietro.

Di Pietro is niet aan zijn proefstuk toe. Op 19 december gaf hij uitleg bij zijn tegenstand tegen de fusie van een Spaans en een Italiaans bedrijf. Drie dagen later publiceerde hij een video met nieuwjaarswensen.


 

Leven te koop

Een Australiër heeft zijn leven te koop aangeboden op eBay. De 24-jarige filosofiestudent Nicael Holt bood op de site zijn naam, telefoonnummer en al zijn bezittingen te koop aan, alsmede een vier weken durende cursus ’hoe word ik Nicael Holt?’ De Australiër geeft in de advertentie aan dat hij de koper aan al zijn vrienden zal voorstellen en tevens aan al zijn ,,potentiële liefdes", een stuk of acht meisjes met wie hij geflirt heeft.

Ook zit in het totaalpakket een baan in fruitbezorging, zes grappen, een stukgelopen relatie en een cursus surfen, handstand doen en jongleren met brandende fakkels inbegrepen. Holt overweegt ook een documentaire te draaien over de veiling. De veiling is inmiddels afgelopen. Het leven van Holt is zowat 7500 Australische dollars waard.


 

CIA

Op zijn zachts gezegd opmerkelijk: de Amerikaanse inlichtingendienst CIA recruteert via een pagina op de community-site Facebook werknemers voor de National Clandestine Service.  Een spotje op Youtube moet potentieel geïnteresseerden overtuigen.


 

Urltrends

Eentje om meteen te bookmarken: www.urltrends.com. In de gratis versie kan u tot 10 sites volgen qua  pagerank, backlinks en nog wat zoekmachine-eigenschappen.


 

Meest irritante geluid

Een jaar lang ging de universiteit van Salford op zoek naar het meest irritante geluid. Enigszins verrassend werd niet op het geluid van een nagel op een schoolbord het vaakst gekozen, maar wel braakgeluiden. De feedback van een microfoon staat op nummer twee, terwijl huilende baby's en piepende treinwielen de derde plaats delen.

Meer dan een miljoen surfers luisterden het afgelopen jaar naar 34 geluidsfragmenten op de website BadVibes, en lieten weten welke klanken hen het meest storen. Hoewel veel mensen zeggen dat ze het geluid van een vingernagel op een schoolbord vreselijk vinden, kwam het op een ranglijst van 34 klanken pas op de 16de plaats. Opvallend: vrouwen stoorden zich meer dan mannen aan 25 van de 34 klanken. Maar het geluid van huilende kinderen werkt dan weer vooral mannen op de zenuwen.


 

Three eighty-six

Microsoft stelt eind deze maand Windows Vista voor, maar het is onwaarschijnlijk dat iemand enthousiaster zal zijn dan in 1987, toen Windows 386 op de markt kwam. In een twaalf minuten lange reclamevideo is een secretaresse werkelijk euforisch over Windows three eighty-six.

Ga gerust meteen naar het begin van de zevende minuut, waar ze begint te rappen over hoe handig het is meerdere toepassingen in een keer te kunnen uitvoeren:

I’ve got pieces in one spreadsheet, I’ve got pieces in another,
I’ve got pieces that have never been close to one another.
Some are in the database, where things are pretty stuffy;
some are in the word processor, that’s where it gets sloppy.

Later deed Microsoft het nog eens dunnetjes over voor Windows 95. In de ,,cyber sitcom'' was de hoofdrol weggelegd voor Friends Matthew Perry en Jennifer Aniston, die bij Bill Gates op bezoek gaan.


 

KLM

De Nederlandse vliegtuigmaatschappij KLM lanceert de KLM-GlobeAssistant. Die dienst toont, met behulp van Google Earth, alle KLM-bestemmingen ter wereld. Met een simpele muisklik kan u nadien informatie over de bestemming opvragen en een ticket boeken.


 

Amber

De populaire website Myspace heeft een overeenkomst gesloten met Amerikaanse National Center for Missing and Exploited Children. De site zal voortaan online alerts versturen om vermiste kinderen op te sporen. De alerts zullen verschijnen in een klein tekstvenster bovenaan de website. Wie doorklikt krijgt meer info over de verdwijningszaak te zien.


 

Ecops

Internetgebruikers kunnen vanaf vandaag alle inbreuken die ze op het internet vaststellen, melden bij de federale politie via een nieuwe website: www.ecops.be.

De website brengt surfers in contact met de Computer Crime Unit (FCCU), de cel van de federale politie die bevoegd is voor de strijd tegen de internetcriminaliteit. Internetgebruikers kunnen er heel uiteenlopende inbreuken melden, zoals seksueel misbruik van kinderen op het internet, illegale reclame, internetfraude, racisme of stalking.

Wie een inbreuk meldt, kan dat volledig anoniem doen. Het blijft evenwel bij een melding. Via de website kan geen klacht worden ingediend.


 

Geven en nemen?

Opschudding in de Wikipedia-gemeenschap. De online encyclopedie heeft besloten om alle externe links een no follow-tag te geven. Daardoor zullen die links niet meer "gevonden" worden door zoekmachines. Volgens Wikipedia is het de enige manier om spammers een halt toe te roepen.


 

911

Inwoners van New York kunnen voortaan ook foto's en filmpjes versturen naar het alarmnummer 911. De autoriteiten hopen dat burgers beelden insturen van misdrijven waarvan ze getuige waren. Dat moet de politie helpen bij het oplossen van de misdaad. De beelden kunnen ook via de website van het stadsbestuur worden ingestuurd.


 

De iPhone, meer dan een telefoon


 

Vista testdrive

Na de online testversie van Office 2007 heeft Microsoft nu ook een testdrive van Windows Vista gelanceerd. De virtuele omgeving toont hoe Vista eruit ziet, maar heeft wel beperkte mogelijkheden. Na een uurtje surfen, moet de computer bijvoorbeeld opnieuw worden opgestart.


 

Liever een iPod

Het lijkt erop dat de laatste dagen van Microsoft-topman Jim Allchin niet helemaal volgens plan verlopen. Vorige week lekte een e-mail uit waarin hij schreef liever een Mac te hebben. In het  kader van het antitrust-proces tegen Microsoft in Iowa werd deze een andere e-mail vrijgegeven.

Allchin was eind 2003 zo teleurgesteld over de belabberde kwaliteit van mp3-spelers die gebruik maakten van het Windows Media-formaat dat hij voorstelde om Apple-opperhoofd Steve Jobs op te bellen om te praten over een mogelijke samenwerking.


 

Energie

Dat Windows XP nogal wat energie heeft verspild, wisten we al een tijdje. Volgens een Amerikaanse blogger moet ook Google nu zijn steentje bijdragen. Volgens Mark Ontkush zou een hoop energie bespaard worden als Google de achtergrond van zijn website wijzigt van wit naar zwart.


 

Stop her now

Hillary Clinton maakte het voorbije weekend bekend dat de in de race om het Amerikaanse presidentsverkiezingen stapt. De anti-Hillary-website Stop Her Now doet een poging om ,,Amerika te redden van de radicale ideeën van de voormalige First Lady.


 

Criminaliteit

Verrassende cijfers in Der Spiegel: het Vaticaan blijkt de meest criminele buurt ter wereld.


 

Fabplayer

Een mooie gelegenheid om één van onze favoriete sites nog een keertje in de spotlights te zetten. Het Nederlandse Fabchannel heeft een aardige reputatie opgebouwd met het streamen van concerten. Vrijdag lanceerde de website de Fabplayer, een toepassing die het voor iedereen mogelijk maakt om de concertbeelden van Fabchannel op zijn eigen website te integreren.

Het integreren van de player is even eenvoudig als het integreren van een Youtube-filmpje. De Fabplayer heeft het grote voordeel dat je nummers uit verschillende concerten in één player kan samenbrengen. Op die manier kan iedereen een eigen kanaal vormen met favoriete nummers uit het Fabchannel-archief, dat inmiddels zo'n 600 concerten bevat. Een voorbeeldje van een player vind u hieronder.

Justin Kniest van Fabchannel geeft op Planet.nl meer uitleg.


 

Ziekenhuizen vergelijken

In ons land is mond-aan-mondreclame vaak een bepalende factor in de keuze van arts en ziekenhuis. In Nederland kan je de prestaties van de ziekenhuizen binnenkort gewoon on line vergelijken. Op de website Kiesbeter.nl kan je straks allerlei chirurgische ingrepen naast elkaar leggen en met elkaar vergelijken.

Minister van Volksgezondheid Hoogervorst wil op die manier zorginstellingen prikkelen tot betere prestaties. Opvallend is dat zowel de artsen-, patiënten- als verpleegkundigenorganisaties het initiatief steunen.

Als eerste komen ingrepen bij staar, borstkanker en liesbreuken aan bod. Vanaf februari worden ook de resultaten bij knie- en heupoperaties, diabetes en incontinentie bij vrouwen in kaart gebracht. In de maanden daarop zijn spataderen, hernia, blaaskanker en het weghalen van de amandelen aan de beurt.


 

Spermcube

Alles voor de kunst: de Franse kunstenaar Philippe Meste werkt momenteel aan de Spermcube, een glazen kubus waarin hij 1000 liter sperma wil verzamelen. Meste doet een oproep aan de mannelijke wereldbevolking om een kwakje bij te dragen. Meste spreekt van een collectief, internationaal en universeel kunstwerk.

(via Appelogen)


 

Copiepresse vs Yahoo

Na eerdere processen tegen Google en Microsoft richten de Belgische uitgevers van Franstalige kranten hun pijlen nu op Yahoo!. Ze beschuldigen de internetzoekmachine ervan artikels zonder toestemming en zonder betaling van auteursrechten te publiceren.

,,We hebben woensdag een ingebrekestelling gestuurd naar Yahoo! zodat ze stoppen met het publiceren van artikels uit Belgische kranten zonder toestemming'', aldus de advocaat van Copiepresse.

Volgens Copiepresse schendt Yahoo! de auteursrechten door via haar pagina's ''in cache'' oude krantenartikels aan te bieden. In de meeste gevallen moet er intussen voor de inhoud van die artikels betaald worden.

Indien Yahoo! geen maatregelen treft, zou Copiepresse gerechtelijke stappen kunnen ondernemen, luidt het nog. Een jaar geleden sleepte Copiepresse Google News al voor de rechter in een gelijkaardige zaak. Een Brusselse rechtbank doet binnenkort uitspraak in die zaak.


 

MySafeSpace

MySpace werkt aan software die ouders helpt om de gegevens te controleren die hun kinderen online plaatsen. Zo wil de communitysite voorkomen dat kinderen zich ouder voordoen dan ze zijn, om zo de leeftijdsbeperkingen te tackelen.

Om misbruik te voorkomen, zijn kinderen jonger dan veertien niet welkom op MySpace en zijn de persoonlijke gegevens van 14- en 15-jarigen alleen toegankelijk voor leeftijdsgenootjes. Heel wat jongeren omzeilen die regels door te liegen over hun leeftijd.

Met de nieuwe software, die vanaf volgende zomer beschikbaar zou zijn, kunnen ouders controleren welke profielen er op de thuiscomputer worden opgesteld. Pech voor nieuwsgierige ouders die hopen op deze manier wat meer te weten komen over hun zwijgzame puberzonen: alleen de opgegeven nickname, leeftijd en woonplaats worden zichtbaar. in tegenstelling tot andere controlesoftware krijgen nieuwsgierige ouders geen toegang tot de andere persoonlijke gegevens.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs