Blog jezelf de krant in

Blogs en de traditionele media, het is nog altijd geen perfect huwelijk. Bloggers gaan wel vaker in op verhalen uit de mainstream media, omgekeerd is dat veel minder het geval. Op haar blog - waar anders? - geeft Penelope Trunk, een columniste van de Boston Globe, een paar tips om je hersenspinsels vanaf je web toch in de gedrukte pers te krijgen. Ze raadt aan om het in de eerste plaats over ideeën te hebben, en niet zozeer over jezelf. Je persoontje is van weinig belang voor de traditionele media, je expertise over een bepaald onderwerp mogelijk wel. Wat de blogger ook niet mag vergeten, is dat kranten een ruimer publiek bereiken dan een blog. Als je de aandacht van grotere aantallen lezers wilt vasthouden, dan moet je een onderwerp ook breder opvatten dan doorgaans het geval is op een blog. Niet onbelangrijk is dat journalisten ook maar gewone mensen zijn die het fijn vinden als het zware werk al voor hen gedaan is. Zorg er dus voor dat berichten helder gestructureerd en helder geschreven zijn.


 

Bohemian Rhapsody

Wie oudejaarsavond doorbrengt in een gezelschap dat ten alle prijze Radio Donna's Top 2006 wil volgen, kan misschien dit filmpje proberen te imiteren: een man speelt Bohemian Rhapsody na met 'handscheten'


 

Wikiasari

Jimmy Wales, de oprichter van Wikipedia, werkt aan een nieuwe zoekmachine die moet concurreren met Google en Yahoo. In een interview met The Times zegt Wales dat de zoekmachine ergens begin volgend jaar wordt gelanceerd.

De zoekmachine zou luisteren naar de naam Wikiasari en zou net zoals Wikipedia gebruik maken van user-based technologie. Volgens Wales is Google wel een goede zoekmachine, maar zijn de resultaten vaak niet meer dan spam. Het Google-algoritme is volgens Wales te gemakkelijk te beïnvloeden door spammers en commerciële ondernemingen.

Wales wil alle pagina's laten bekijken en quoteren door gebruikers van de zoekmachine en wil op die manier komen tot bruikbaarder en betere zoekresultaten.

De naam Wikiasari is samengesteld uit het Hawaïaanse Wiki (snel) en het Japanse Asari (zoeken).


 

A Special Christmas Box

Enkele weken geleden schreven we hier al over het partnership tussen Youtube en CBS. Ook NBC laat zich niet onbetuigd: terwijl de boysband-parodie van Justin Timberlake in Saturday Night Live nog gebliept werd, plaatste NBC de ongekuiste versie wel op Youtube. Het filmpje is inmiddels het lijstje met meest bekeken Youtube-filmpjes allertijden binnengestormd.

Vorig jaar deed NBC trouwens min of meer hetzelfde met een paaldansact van Pamela Anderson.


 

Bellen met God

Gunter Lamoot speelt Jozef en belt in die hoedanigheid met God.


In dezelfde Mag het iets meer zijn-serie (voor Canvas) bestaan ook filmpjes met Nigel Williams, Freddy De Vadder en Tine Embrechts.


 

Alain Van Dam

Tomas de Soete, Christophe Lambrecht en Peter Van de Veire mochten gisteren even voor 18 uur het Glazen Huis in Leuven verlaten. Wie een aantal momenten uit het Music For Life-huis wil herbeleven kan terecht op Youtube: Thor, Yevgueni, Stan Van Samang, Hadise, Zita Swoon, Jens en Guy Mortier, ... En natuurlijk ook de langste Alain Van Dam-lach.


 

Flickr

Marketingfacts onderstreept met een simpel voorbeeld de boom van web 2.0: het aantal kerstfoto's op Flickr.com is verviervoudigd ten opzichte van een jaar geleden. Wie dit jaar gaat zoeken op trefwoorden als christmas (846.707 foto’s), xmas (197.790 foto’s), kerst (4.697 foto’s) of kerstmis (1.417 foto’s) komt uit op ruim 1 miljoen kerstfoto’s.


 

Verdachte

De populaire website YouTube heeft er waarschijnlijk aan bijgedragen dat een Canadese verdachte van doodslag zichzelf bij de politie heeft aangegeven. De politie besloot in de zoektocht naar getuigen van het misdrijf, waarbij Ryan Milner (22) vorige maand buiten een discotheek met messteken om het leven werd gebracht, opnames van bewakingscamera’s van de plaats van het delict op de website te plaatsen.

Twee weken nadat de clip op Youtube was verschenen, gaf de 24-jarige George Gallo zich aan bij de politie. De beelden hebben volgens de politie geen getuigen voortgebracht, maar de extra aandacht op het internet heeft de verdachte ertoe gezet om zich aan te geven.

Misschien moet de federale politie hetzelfde proberen om deze dolle schutter op te sporen?


 

Royale podcast

Waar wacht onze koning op? De Britse Queen Elizabeth biedt haar jaarlijkse kersttoespraak dit jaar voor het eerst aan in mp3-formaat.


 

Evolution

Het Evolution-filmpje van Dove was één van de populairste reclamefilmpjes van het voorbije jaar. Benieuwd of deze parodie ook zo populair wordt.

(via Pietel)


 

Person of the year

You I-merge pikt handig in op de Person of the year van Time. Vorige week riep het Amerikaanse tijdschrift 'You' uit tot Persoon van het Jaar 2006. Het blad roemt de rol die individuen spelen als gebruikers van het internet of bij het creëren van 'content' die via het web beschikbaar is.

Het marketingbureau bouwde als nieuwjaarskaart een minisite waarop iedereen zijn eigen Time-cover kan maken.


 

Paginagroot

Mocht u het nog niet gelezen of gehoord hebben: De Standaard steunt Music for life, de actie van Studio Brussel en het Rode Kruis ten voordele van de slachtoffers van landmijnen, en leent daarom fotograaf Michiel Hendryckx uit. De Standaard draagt zijn steentje bij met een speciale veiling: Michiel Hendryckx fotografeert de hoogste bieder en het resultaat daarvan wordt paginagroot afgedrukt in de krant.  Bieden kan op eBay.


 

Burgermanifest

Knack biedt een forse portie leesvoer voor de kerstvakantie. U kan er (volledig gratis) de eerste drie Burgermanifesten (1/2/3) van Guy Verhofstadt downloaden.


 

Beter dan Microsoft

Last.tv en treinvizier.nl hebben de programmeerwedstrijd van de Nederlandse tak van Microsoft geworden. Benjijbeterdanmicrosoft.nl ging op zoek naar de beste mash-up, een website die verschillende webtoepassingen combineert tot een nieuwe dienst.

Last.tv combineert de gegevens van muzieksite Last.fm met de videoclips van Youtube. Op die manier krijgen gebruikers van Last.fm een gepersonaliseerde clipzender. Treinvizier.nl toont dan weer real-time informatie over het Nederlandse treinverkeer op Google Maps.

Andere finalisten waren onder meer AHeadlines.nl, een site die aan de hand van voorspellingen van bezoekers de krantenkoppen van morgen laat zien en Tourplot, dat de tournee van rockgroepen in kaart brengt.


 

Wolfgang's Vault

Een aantal grote namen uit de rockgeschiedenis gaat stappen ondernemen tegen de website Wolfgang's Vault. Op die website worden, volgens de artiesten, illegaal geluidsopnamen, t-shirts en posters verkocht.

De website bevat zowat de hele verzameling opnamen en memorabilia van concertorganisator Bill Graham. Volgens muziekkenners gaat het om de belangrijkste collectie ter wereld. Toen Graham in 1991 stierf, kwam de verzameling terecht bij William Sagan. Die besloot de verzameling te commercialiseren.


 

Met Google naar de maan

Google en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaan samenwerken. Binnen afzienbare tijd zal iedereen met een programma als Google Earth beelden van de maan en Mars kunnen bekijken. Daarnaast gaan Google en de NASA ook in real-time weersinformatie en -voorspellingen geven, hoge resolutie 3-D kaarten van de maan en Mars publiceren en zal het het mogelijk worden om het Internationale Ruimte Station (ISS) en de space shuttle in real-time te volgen.


 

Weblog Awards

De Nederlandse weblog Retecool.com mag zich het volgende jaar de beste Europese weblog noemen. Retecool won de categorie Best European Blog van de jaarlijkse Weblog Awards. The Brussels Journal van Paul Beliën eindigde in dezelfde categorie op de tweede plaats.

De awards werden voor de 4de keer uitgereikt in 45 categorieën. De prijs voor de beste weblog ging naar Daily Kos. Andere bekende namen in het lijstje met winnaars zijn onder meer Engadget (beste technologieblog), Litte Green Footballs (beste conservatieve blog) en Rantings of a Sandmonkey (beste Afrikaanse blog). Slate ging aan de haal met de prijs voor de beste podcast, terwijl Diet Coke & Mentos onderscheiden werd als beste video van het jaar.

In de Belgische blogosfeer lopen trouwens op dit moment de Bwards, de ,,enige, echte, officiële en door het publiek gekozen blogawards van België 2006''.


 

Mozart

De bladmuziek van het oeuvre van Mozart is sinds kort compleet gratis te raadplegen op het internet. Ter gelegenheid van de 250e verjaardag van de Oostenrijkse componist werd een digitale kopie gemaakt van de New Mozart Edition van de Duitse uitgever Barenreiter. Een uitgebreide zoekmachine helpt u de 24.000 pagina's bladmuziek te doorzoeken.


 

Britney boert, Kerry wint

Nog maar enkele weken geleden hadden we het hier over de meest bekeken internetfilmpjes ooit. De website Viralvideochart pakt nu uit met de meest populaire filmpjes van een beroemdheid van het voorbije jaar. Britney Spears haalt twee keer de top drie. Een boerende Britney staat op 1, terwijl het filmpje waarin ex-man Kevin Federline een sms'je krijgt met daarin het nieuws dat Britney wil scheiden staat op 2. De racistische uitval van Seinfeld-acteur Michael Richards tijdens een optreden vorige maand, maakt de top-3 compleet.

Ondanks alles haalt geen van deze filmpjes de top 10 van de Top Viral Videos of 2006. Het meest bekeken filmpje van het voorbije jaar is datgene waarin John Kerry de troepen in Irak beledigt. Verder onder meer in de top-10: de slechtste dief ooit, The evolution of dance, Kiwi en deze wereldrecordpoging.  John Kerry voert trouwens ook de lijst van de meest bekeken nieuwsfilmpjes aan.

In de categorie reclamefilmpjes won de Wii van Nintendo, voor Real Beauty van Dove en deze levensechte Simpson-intro.


 

Perez Hilton

De bekende society-blogger Perez Hilton heeft een rechtszaak van het fotoagentschap X17 aan zijn been. Volgens X17 heeft Hilton zonder toestemming en bronvermelding 51 foto's gebruikt op zijn website.

PerezHilton.com plaatst spraakmakende foto’s van beroemdheden uit tabloids online en zet daar gevatte quotes en commentaar bij. Mario Lavandeira, de man achter de website, vindt dat hij niet illegaals doet en is strijdvaardig. “Ik zal voor mijn rechten strijden en voor die van alle bloggers.”  Ook de advocaat van Lavandeira heeft vertrouwen in een goede afloopt. Hij wijst erop dat Hilton het recht heeft om satirisch gebruik te maken van nieuwsfoto’s.

Dat Hilton gratis profiteert van het werk van de fotografen van X17 lijkt weinig indruk te maken op de societyblogger.


 

Google Browser

Behoren geruchten over een Google Browser definitief tot het verleden? Met de zoekmachine-gigant weet je maar nooit. Feit is wel dat Google een eigen versie van Internet Explorer 7

heeft gelanceerd. Google maakte daarvoor gebruik van de Internet Explorer Administration Kit. Die tool maakt het voor ontwikkelaars mogelijk om de populaire browser naar eigen wens aan te passen. De Google-versie van IE7 bevat naast de Google Toolbar ook standaard de Google-zoekdienst.

Eerder dit jaar diende Google een klacht in tegen Microsoft. Volgens Google moesten internetgebruikers zelf kunnen bepalen welke zoekmachine ze werken. De default zoekmachine in IE7 is Windows Live Search.


 

War Of The Worlds

Via de These Days-blog: een mp3 van War Of The Worlds, het hoorspel van Orson Welles. De paniek na de RTBF-uitzending verzinkt in het niets bij het miljoen Amerikanen dat Welles aan het schrikken kreeg met een gefingeerde inval van aliens.


 

Ipswich

Tom Stephens, de man die opgepakt werd op verdenking van de moord of 5 Britse prostituees, blijkt ook een profiel op Myspace gehad te hebben. Stephens was via MySpace op zoek naar 'dates, serieuze relaties en vrienden'. Met slechts 7 Myspace-vrienden leek dat echter niet zo best te lukken.

The Sunday Mirror had dit weekend trouwens een interview met Stephens. Hij bekende dat hij zich regelmatig in de rosse buurten van Ipswich laat zien, maar ontkent elke betrokkenheid bij de moord. Het interview is op de site van The Mirror trouwens ook te beluisteren in mp3-formaat.

Update: het Myspace-profiel (en de Google-cache ervan) werden inmiddels verwijderd. Deze blog herpubliceerde de foto's van het Myspace-profiel.


 

Een miljoen te veel?

Is de kerstman dit jaar extra gul? Het Amerikaanse zakenblad Forbes zocht voor u uit welk droomhuis u waar ter wereld koopt voor ongeveer een miljoen dollar.

De mooiste panden, gaande van de bescheiden loft in Parijs tot de riante villa op Bermuda, vindt u in deze fotospecial.


 

Kersthit

Drpulpb_1Ongetwijfeld binnen de twee weken aan de top van alle hitlijsten: de kersthit van Dr. Pulp.


 

Bloggen heeft zijn beste tijd gehad

Het onderzoekbureau Gartner publiceerde de voorbije week 10 voorspellingen voor 2007. Volgens Gartner zal bloggen in 2007 stilaan aan populariteit verliezen. Het aantal bloggers zal zich tegen juni 2007 stabiliseren op 100 miljoen. Volgens Gartner heeft iedereen die er ooit aan gedacht heeft een blog te beginnen er inmiddels wel een. "Degenen die bloggen leuk vinden gaan ermee door, terwijl anderen er juist genoeg van krijgen", aldus Daryl Plummer van Gartner.


 

Vodka.com

Russian Standard, de grootste wodkaboer van Rusland, heeft drie miljoen dollar neergeteld voor de domeinnaam vodka.com. Russian Standard hoopt op die manier meer voet aan de grond te krijgen in de Verenigde Staten.


 

Google Patents

Google heeft een zoekmachine gelanceerd voor de patentdocumenten van het Amerikaanse bureau voor patenten en merken (USPTO). De documenten kunnen gezocht worden op woord, patentnummer, eigenaar of datum. Alle patenten van Google vindt u hier bijvoorbeeld. Echt meerwaarde biedt de nieuwste dienst van Google overigens niet. De Amerikaanse patentdocumenten waren al langer openbaar via de site van het USPTO


 

Antichrist

Een Amerikaanse actiegroep eist dat het computergame Left Behind: Eternal Forces onmiddellijk uit de winkel wordt gehaald. Het spel draait om het recruteren van een leger om de antichrist te bestrijden. Volgens de actievoerders is het spel teveel gericht op het bekeren en vermoorden van niet-christenen.

In het game moeten tegenstanders worden bekeerd of vermoord. Bij elke moord verliest de speler zielpunten. Die punten kun je bijverdienen door te knielen en te bidden.

Troy Lyndon, de directeur van het bedrijf achter het spel vindt de ophef over zijn game onterecht. "Ons spel versterkt slechts het bidden en er wordt niet gemoord in naam van God", vertelde Lyndon. "Er wordt wel gemoord natuurlijk, het is tenslotte een computerspel."


 

Tom Cruise

Het kerstfeest ten huize Tom Cruise zal dit jaar iets minder in majeur verlopen. Volgens een peiling van USA Today is meneer Katie Holmes de minst populaire acteur van het moment. Liefst een derde van de ondervraagden kruiste de naam van Cruise aan op de lijst van vervelende Hollywood-sterren.

Wat heeft Cruise de doodsteek gegeven? Volgens mij zijn beschamende vertoning op de couch bij Oprah. Puur Oscar-materiaal.
Cruise nam prompt wraak op de arme Oprah door haar niet uit te nodigen op zijn huwelijksfeest. Daar heeft ze niet van terug.

De moeite waard om op te diepen uit het collectief archief: Tom Cruise bij Oprah.


 

Gevelkerstman

U kan er weer niet naastkijken tegenwoordig. Waar men gaat langs Vlaamse wegen, komt men gevelkerstmannen tegen. Hebben al die kerstmannen niets beters te doen?
 

Penis

Enkel grapjassen op een Engelse school hebben hun school op de wereldkaart gezet. Op satellietbeelden van de school, die kunnen bekeken worden met Google Earth, is namelijk een gigantische penis te zien. De school liet de penis inmiddels verwijderen.


 

Last Christmas

Via de weblog van Stubru-programma Hype Channel: de makers van www.last-christmas.com doen een poging om alle covers van Last Christmas van Wham op het net te verzamelen. De versie van onze eigen Soulwax konden wij zo op het eerste zich niet meteen spotten.


 

Slimste mens

Vanaf morgen op De Standaard Online: elke dag een leuk fragment uit De Slimste Mens Ter Wereld.


 

Life is music

Uit Brits onderzoek blijkt dat popmuziek bij de mens objectief meetbare, lichamelijke reacties losweekt inzake verdriet, geluk en opwinding. De treurigste song is The drugs don't work van The Verve, volgens de onderzoekers, gevolgd door Angels van Robbie Williams en Sorry seems to be the hardest word van Elton John. Het opwindendste nummer bleek Song 2 van Blur en de 'happy list' wordt aangevoerd door LDN van Lily Allen, gevolgd door onder meer Dancing Queen van Abba en Shiny happy people van REM.


 

Rokend pluimvee

RokendedierenVanaf 1 januari 2007 mag er niet meer gerookt worden in de Belgische horeca-inrichtingen. Om iedereen hieraan te herinneren loopt sinds vorige week een overheidspot op tv (download - 7 Mb).

En in tegenstelling tot klassieke overheidsmedelingen, wordt deze campagne best grappig in beeld gebracht. Met de slogan ,,Roken en eten gaan niet samen'' wordt een hele kudde boerderijdieren opgevoerd, één voor één driftig aan het roken.

Een kleine zoektocht op het net leert ons dat de campagne toch niet zo bijster origineel is. De Verenigde Staten kon eerder al kennismaken met Bennet, de rokende hond.

Fabeltjes met dieren zijn weer helemaal terug.


 

Corporate bloggen is wél grappig

Debbie Weill, © WDK ,,Je moet in een blog niet alle bedrijfsgeheimen verklappen. Maar de meeste grote bedrijven hebben ab-so-luut geen gevoel voor humor.'' Ex-journaliste en blog-goeroe Debbie Weil legt in een exclusief interview met De Standaard de pijnpunten bij het corporate bloggen bloot.


 

Metacafe

Metacafe, het kleine, fijne en gebruiksvriendelijke neefje van YouTube, zou verkocht worden.


 

Stoute kids

Edgar Bronfman, de ceo van Warner, de op drie na grootste muziekmaatschappij ter wereld, heeft in een interview gezegd dat hij er vrij zeker van is dat zijn een of meerdere van zijn zeven kinderen al muziek gedownload hebben zonder toestemming van de eigenaar van de auteursrechten. De kinderen hoeven niet te vrezen voor een bezoek van De Spaanse Inquisitie: zij zijn ervan afgekomen met een verbale reprimande.


 

Een miljoen Zunes

Microsoft maakte deze week bekend dat het in de eerste maanden van volgende jaar een miljoen Zune mp3-spelers zal verkocht hebben. ,,Bangelijk'', vindt Bryan Lee, een onderdirecteur van de computerfabrikant. Bij concurrent Apple zullen ze iets minder onder de indruk zijn: daar verkochten ze in de twaalfmaanden die aan oktober vooraf gingen alles samen 39 miljoen iPods. Het succes van de Zune is ook nog niet te merken bij Amazon: in de lijst met elektronicabestsellers van de online winkel staat het muziekspeeltje nu op een 70ste plaats. In de topvijf alleen al staan vier iPods en zelfs de Ion iTTUSB platendraaier haalt de 37ste plaats...


 

Myspace blokkeert seksuele delinquenten

Communitysite Myspace wil veroordeelde zedendelinquenten kwijt. Myspace gaat daarvoor gebruik maken van een in de Verenigde Staten publiek toegankelijke register waar dergelijke informatie over veroordeelden in wordt opgenomen. Wired-journalist Kevin Poulsen plukte enkele maanden geleden al dezelfde databank van het net, schreef een computerprogramma en vergeleek de lijst met Myspace-profielen. Poulsen vond bijna 500 pedofielen die zich met hun echte naam en voornaam op Myspace hadden geregistreerd.


 

Iran

Iran heeft de toegang tot een aantal websites geblokkeerd. Onder meer de New York Times, Youtube en een aantal versies van Wikipedia zijn niet toegankelijk voor Iraanse surfers. Enkele maanden geleden verbood het regime ook al breedbandverbindingen en werden nieuwssites verplicht zich bij het regime te registreren. 

Flessenmuziek

Knap werk van Les Foubracs: de 40ste van Mozart al rolschaatsend gespeeld op lege en gevulde flessen.Ook een andere act van Les Foubracs is op Youtube te vinden. (via Appelogen)


 

Beste burgemeester

Job Cohen, de burgemeester van Amsterdam, is verkozen tot 's werelds op een na beste burgemeester. Cohen moest enkel John So (Melbourne) laten voorgaan. Belgische burgemeester werden niet geselecteerd voor de verkiezing.


 

James Kim

Drie leden van een gezin uit San Francisco dat al meer dan een week vermist werd, zijn levend teruggevonden in een afgelegen gebied in het zuiden van deze staat Oregon. Het gaat blijkbaar om het gezin van CNET-journalist James Kim. Kim zelf is nog altijd spoorloos. Hij verliet zaterdag de ingesneeuwde auto om hulp te zoeken.


 

Sinterklaas

Dat Sinterklaas in het land is, hebt u ongetwijfeld al gemerkt. Hugo Matthysen had zelfs een exclusief gesprek met de man. Dat de Sint inderdaad geen softie is, bewijst onderstaand filmpje.


 

Buikblog

Twee Japanse vice-ministers van Volksgezondheid houden sinds gisteren de bevolking al bloggend op de hoogte van hun pogingen om af te vallen. De actie van Keizo Takemi en Noritoshi Ishida moet de bevolking aansporen tot een gezondere leefwijze.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs