Vriendjes kopen

Hippe vogels zitten tegenwoordig op Myspace. Wij het aantal Myspace-vrienden wil opkrikken kan voortaan terecht op Fakeyourspace. Daar koopt u voor 2 dollar per maand vrienden. U bepaalt zelf het geslacht en hoe vaak uw  vriend op uw Myspace een bericht moet achterlaten.

(via Webwereld)


 

Pulitzer

Een stapje richting de erkenning van weblogs als journalistiek? De Pulitzer Prize Board laat voortaan ook toe dat kranten online content zoals weblogs, interactieve grafieken en streaming video mogen insturen voor een Pulitzer.

(via About:Blank)


 

Geen iPod voor Kim Jong-Il

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il zal het voorlopig zonder iPod moeten stellen. De muziekspeler van Apple is door de Amerikaanse regering immers op een lijst gezet met luxegoederen die niet aan Noord-Korea mogen geleverd worden. Kim Jong Il staat bekend om zijn voorliefde voor dure gadgets en andere luxegoederen. Staan verder op de lijst: plasmatelevisies, de Segway en Rolexhorloges.
 

Inschrijven

Ouders die hun kinderen willen inschrijven in een Nederlandstalige school in Brussel, kunnen vanaf nu de beschikbare plaatsen opzoeken op een website. De site bevat ook een overzicht van beschikbare plaatsen en moet files aan de schoolpoorten vermijden. 

Eindejaarspoll

Elk jaar heeft zo zijn eigen verhalen, mensen en dingen. Welke gebeurtenissen en figuren hebben volgens u hun stempel gedrukt op het voorbije jaar? Het woord is aan u! Tot en met 10 december kan u personen en feiten nomineren voor de eindejaarspoll van De Standaard. Vanaf 11 december kan u dan (net als vorig jaar) stemmen op de shortlist.


 

Uw laatste uur

Tijdens de laatste uren van het jaar wordt er traditioneel niet al te hard gewerkt. Tijdens het maken van goede voornemens voor het nieuwe jaar gebeurt het al eens dat de werkdagen tussen 24 en 31 december er - oeps! - even tussenuit vallen.

Dat bracht de mensen van Scripta op een idee. Ze sporen alle grote spelers uit de communicatiewereld aan om het loon van het laatste werkuur van 2006 weg te schenken aan het goede doel.

De aangeschreven bedrijven scharen zich massaal achter het project, want ook zij laten het tijdens de laatste uren van het jaar wat hangen. Getuige daarvan het filmpje van reclamebureau Mortierbrigade.

Meer filmpjes vindt u hier.


 

Allofmp3

Vorige week ondertekenden Rusland en de Verenigde Staten een handelsakkoord dat de laatste hinderpaal wegneemt voor de toetreding van Rusland tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Eén van de belangrijkste struikelblokken was de schending van de intellectuele eigendomsrechten in Rusland.

Het illegaal kopiëren van films, muziek en computersoftware kostte Amerikaanse bedrijven vorig jaar zowat anderhalf miljard euro. Uit een document op de website van de Amerikaanse handelsgezant Susan Schwab blijkt nu dat de Russische overheid heeft beloofd om de muziekwinkel AllofMP3.com te sluiten.

Die site is al langer een doorn in het oog van heel wat andere online muziekwinkels omdat het downloads aan een veel lagere prijs aanbiedt dan de meeste andere webwinkels. Bovendien zien artiesten geen cent van hetgeen AllofMP3 verkoopt omdat de Russische auteursrechtenorganisatie ROMS niet internationaal erkend wordt.


 

Polonium 210

Het radioactieve polonium 210, het vergif waarmee de Russische oud-KGB-agent Alexander Litvinenko werd vergiftigd, blijkt op het internet legaal en voor weinig geld te koop. Als u in de Verenigde Staten woont tenminste. Een kleine hoeveelheid van het goedje kost bij de webwinkel United Nuclear Scientific Equipment & Supplies slechts 69 dollar (exclusief verzendkosten).


 

Tony Blair is niet Adolf Hitler

Volgens de Britse Advertising Standards Authority is er niets verkeerd aan een advertentie met een close-up foto van Tony Blair met een barcode boven de bovenlip. Nadat de advertentie in The Guardian verschenen, reageerde een aantal mensen geschokt omdat de advertentie volgens hen Tony Blair deed lijken op Adolf Hilter. De advertentie van een initiatief van No2ID, een organisatie die zich verzet tegen de invoerings van identiteitskaarten in het Verenigd Koninkrijk.


 

Exit Google Answers

Is Google Answers één van de zeldzame mislukkingen van Google? Op Google Answers kon u voor 2,50 dollar een antwoord krijgen op moeilijke vragen. Wat begon als een idee van Google-oprichter Larry Page, groeide uit tot een team van ruim 800 specialisten dat de antwoorden op de ingestuurde vragen opzocht.

Op de officiële Google-blog wordt het einde van de dienst aangekondigd. Een reden voor de stopzetting wordt niet gegeven, maar volgens Google was Google Answers een leerrijk experiment. Tot nieuwjaar kan u nog vragen insturen, nadat kan u enkel nog de antwoorden op alle gestelde vragen lezen.

Volgens Google-watcher Henk van Ess heeft het opdoeken van Google Answerps vooral te maken met het succes van Yahoo Answers. Die dienst is gratis.


 

Second Life-miljonair

De Chinese Anshe Chung zou de eerste Second Life-miljonair zijn. Chung begon bijna 3 jaar geleden met 10 euro aan het spel. Volgens een persbericht dat Chung zelf de wereld instuurde, is haar virtueel imperium inmiddels 36 vierkante kilometer groot. Chung bezit ook aandelen in een heleboel virtuele bedrijven.

Begin dit jaar stampte Chung een bedrijf uit de grond dat zich uitsluitend bezig houdt met projectontwikkeling in Second Life. Het bedrijf telt 21 personeelsleden en draait een omzet van 670 miljoen Linden Dollars. Volgens de huidige koers van de Linden Dollar, het betaalmiddel binnen Second Life, is 270 Linden Dollar ongeveer 1 Amerikaanse dollar waard.


 

Kraak eens een PS3

Fk281106zDe eerste hacker die de Playstation 3 kan kraken, krijgt meteen een exemplaar mee naar huis. Een particuliere eigenaar van Sony's nieuwe spelcomputer heeft een wedstrijd georganiseerd waarbij de spelconsole gehackt moet worden. Verander de foto op de wedstrijd-site (gehost op de console zelf) en de PS3 is de uwe.

(via security.nl)


 

Pigs In Pain

Pigsinpain2_1 Wie regelmatig Jim of TMF kijkt, heeft de clip hieronder ongetwijfeld al zien passeren. Het nummer Why The Pain is van het nieuwe groepje Pigs In Pain. De groep heeft zoals elke zichzelf respecterende groep een website, een weblog en een Myspace. Tot daar het popverhaal.


 

Kiest Apple voor Apple?

Het Amerikaanse zakenblad Fortune schrijft dat Apple Corp, het bedrijf dat het oeuvre van The Beatles beheert, op het punt staat een deal te sluiten met computerfabrikant Apple. De overeenkomst zou ervoor zorgen dat de muziek van de Fab Four (voorlopig) enkel via de iTunes Music Store van Apple kan gedownload worden. Als een en ander rondgeraakt, komt er naar alle waarschijnlijkheid, naar analogie met de succesvolle U2-iPod, ook een Beatles-iPod.

Dat Apple en Apple mekaar nog geen half jaar geleden het vuur aan de schenen legden voor de rechtbank, is blijkbaar helemaal vergeven en vergeten.


 

Doelpunt van het jaar?


 

School weert gadgets

Een Canadese school weert gsm's en mp3-spelers van de schoolterreinen nadat twee leerlingen een filmpje op Youtube gooiden. In dat filmpje is te zien hoe een leerkracht in woede uitbarst tegen een 13-jarig meisje. De leerkracht zit sinds het incident overspannen thuis. De twee leerlingen werden geschorst.

In de Verenigde Staten lijken dergelijke filmpjes heel populair. Wie op Youtube nog maar zoekt op angry teacher krijgt meteen 94 resultaten. Ook Nederland is vrij goed vertegenwoordigd. Vlaanderen moet het vooralsnog stellen met het massagevecht in Eeklo eind september.

Italië heeft trouwens ook zijn videoschandaal. Twee medewerkers van Google werden er ondervraagd in een onderzoek naar een video waarop te zien is hoe 4 tieners een autistische klasgenoot aftuigen. Die video kwam op Google Video terecht. 

De laatste veteraan

Ernest Pusey, de laatste Amerikaanse veteraan van de Eerste Wereldoorlog, is vorige week overleden.


 

Vastgoed

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft vandaag een online atlas van overheidseigendommen gelanceerd. De website biedt een schat aan informatie over het onroerend vastgoed van de 51 gewestelijke instellingen: de gemeenten, OCMW’s, pararegionale instellingen en Gemeenschapscommissies. Aanklikken volstaat om informatie te krijgen over de eigenaar, de kenmerken, de bestemmingen en de stedenbouwkundige plannen die van toepassing zijn op het pand. 

Formatie

Puik werk van de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst: op een speciale website wordt het publiek op de hoogte gehouden over de kabinetsformatie.


 

Online video ten koste van televisie

Volgens een BBC-onderzoek onder tweeduizend Britten gaat de groeiende populariteit van online videosites ten koste van de traditionele televisie.


 

Gratis cursus

De Open Universiteit Nederland gaat vanaf 5 december gratis universitaire cursussen aanbieden via internet.


 

Star Wars kid klopt Paris Hilton

Starwarskid Een filmpje waarin een Canadese scholier een Star Wars lichtsabelgevecht naspeelt, is het meest bekeken internetfilmpje ooit. Het item zou al 900 miljoen keer bekeken zijn, berekende  het virale-marketingbedrijf The Viral Factory.

Gyslain Raza - de jongen in het filmpje - doet het daarmee beter dan een Amerikaanse tiener die een Roemeens popliedje meelipt (700 miljoen keer bekeken), en dan de seksvideo One Night in Paris (400 miljoen hits).


 

Garagetv

Telenet heeft gisteren www.garagetv.be gelanceerd, een eigen versie van de populaire Amerikaanse website YouTube. Een Vlaamse Youtube? Dat bestond toch al in de vorm van 16plus.be? Al heeft die site geen functie om video's te integreren in een eigen website of blog.


 

Google Mash Ups

Marketingsfacts heeft een mooi overzichtje van Nederlandse mash ups van Google Maps: webdiensten die de kaarten van Google combineren met een andere toepassing. Iemand weet van mash ups van Belgische makelij?


 

Halima Chehaïma

De kracht van het internet? Toen wij vrijdagavond de dagelijkse top-10 met meest aangeklikte stukken op de voorpagina gooiden, bleek het artikel over de vriendschap tussen kandidaat-miss Halima Chehaïma en zware jongen Bilal Ould Haj opnieuw in de top 3 te staan. Een berichtje op The Brussels Journal werd overgenomen door de Amerikaanse weblog Little Green Footballs en de Nederlandse shocklog GeenStijl. Zowat 10.000 mensen kwamen op die manier op het artikel terecht.

Update: ook tijdens het weekend blijft het bewuste artikel in de top-10 staan.


 

Week van de friet

Vandaag is het startschot gegeven van de Week van de Friet. De focus ligt dit jaar op de puntzak.  De voorbije weken konden creatievelingen originele puntzakontwerpen binnensturen. Vijftien ontwerpen werden uiteindelijk in reuzeformaat nagemaakt. Tot en met 2 december staan de reuzefrietzakken op de Groenplaats in Antwerpen. Nadien worden ze per opbod verkocht op eBay. De opbrengst gaat naar de cliniclowns.

Herr Sell, peter van de Week van de Friet en lid van de jury van de designwedstrijd creëerde eveneens een originele frietzak. De Cowboy Henk-puntzak wordt vanaf vandaag in alle Vlaamse frietkramen verspreid.


 

De Sint

De Belgische Post heeft het adres van Sinterklaas onthuld. Op de website van het bedrijf staat te lezen dat de goedheilige man in de Spanjestraat 1 in 0612 Hemel woont.


 

Stroomverspilling

Volgens het milieuweblog Treehugger heeft Windows XP de voorbije jaren 25 miljard dollar aan elektriciteit verspild en 225 miljoen ton CO2 uitgestoten. Treehugger trok op onderzoek na de recente aankondiging van Microsoft dat de Amerikaanse consument tot 75 dollar per jaar kan besparen door de energiezuinigheid van Windows Vista. Volgens Treehugger hoefde Microsoft om dat te bereiken drie kleine foutjes in de Windows-broncode te repareren.


 

De oudste laptop van België

Chipfabrikant Intel heeft de oudste laptop van België officieel bekroond. Raymond Peeters (74) kocht het prijsbeest 24 jaar geleden om de uitslagen van de duivenwedstrijden bij te houden.

Het is 25 jaar geleden dat de eerste laptop in ons land werd geïntroduceerd. De laptop van Raymond, teruggevonden op een zolder in Kampenhout, was van het type Osborne 1. Die verscheen in 1981 op de markt en wordt algemeen beschouwd als de eerste laptop ter wereld. Het toestel woog 11 kilogram en kostte indertijd 116.000 oude Belgische frank (2.875,6 euro).

Het toestel ging overigens in al die tijd nooit stuk, aldus een trotse Raymond.


 

TNT

De website van TNT is door het het Zweedse bureau Hallvarsson & Halvarsson opnieuw uitgeroepen tot beste corporate website van Europa. Hallvarsson & Halvarsson evalueert sinds 1998 jaarlijks zo'n 500 Europese zakelijke websites. TNT volgt zichzelf op als laureaat. De site kreeg 88,75 op 100 punten. Alleen de winnaar van 2001, SCA, haalde ooit punten (89/100). In de Top-100 staan slechts twee Belgische bedrijven: Fortis (42) en Dexia (88). Inbev (105), KBC (115) en Electrabel (118) vallen net buiten de top-100.

De top-10

  1. TNT
  2. Danske Bank
  3. Telecom Italia
  4. Fortum
  5. UBS
  6. TeliaSonera
  7. ThyssenKrupp
  8. BASF
  9. Repsol-YPF
  10. Swisscom

 

USB-raket

Nog op zoek naar een cool gadget voor onder de kerstboom? Misschien is de USB Missile launcher wel iets. Goed voor een paar uur kantoorpret

(via Eskimokaka)


 

Youtube goed voor de kijkcijfers

Afgaande op hoera-berichten van Youtube en CBS is het plaatsen van trailers op videowebsite goed voor de kijkcijfers. De Amerikaanse zender CBS opende enkele weken geleden een eigen kanaal op Youtube. Op het CBS-kanaal staan op dit moment zo'n 300 video's, die 857.000 keer per dag bekeken worden. Sinds fragmenten The Late Show legaal op Youtube staan, heeft het programma zijn kijkcijfers met 7% zien stijgen. En dat heeft uiteraard ook gevolgen voor de advertentietarieven.

Of dezelfde vlieger ook bij ons zou opgaan blijft de vraag. Van Willy's en Marjetten staan bijvoorbeeld tientallen fragmenten 'illegaal' op Youtube, maar dat vertaalt zich alleen maar in dalende kijkcijfers. Appelen met peren vergelijken, want bij CBS gaat het om een totaalpakket. Welke Vlaamse zender bijt de spits af?

(via The Inquirer)


 

Over & Out

Is het binnenkort over & out voor de Adobe Acrobat Reader? Google heeft in elk geval van de vernieuwing van Google Books gebruikt gemaakt om een eigen pdf-lezer te lanceren, zodat de Adobe-plugin niet langer noodzakelijk is. De Google-pdf-lezer heeft dezelfde basisfunctionaliteiten als de Reader van Adobe: bladeren, scrollen en op hoofdstuk navigeren, in- en uitzoomen en op het scherm maximaliseren.

Daarbovenop voorspelt Googlespotter Garett Rogers van ZDNet dat we de pdf-lezer binnenkort ook terug zullen vinden online tekstverwerker Google Docs & Spreadsheets.


 

Mapuche

De Chileense Mapuche-indianen zijn boos op softwarefabrikant Microsoft. Het bedrijf uit Redmond heeft namelijk besloten om Windows ook in de Mapuche-taal te vertalen. Volgens de indianen schendt Microsoft op die manier het culturele erfgoed van de stam. In een brief aan Microsoft-topman Bill Gates beschuldigen de indianen Microsoft van 'intellectuele piraterij'.


 

Blogoloog

Er komt een zoekmachine voor Vlaamse weblogs. De Blogoloog is een initiatief van Maarten Schenk van Six Apart, het bedrijf achter Movable Type en Typepad. De zoekmachine doorzoekt op dit moment zowat 45.000 Vlaamse weblogs. Naast de zoekfunctie kan u ook uitzoeken welke link het populairst is in de Vlaamse blogosfeer en wie naar een bepaalde site linkt. Omdat één en ander nog in ontwikkeling is én omdat de site momenteel nog op een oude laptop van Schenk draait, is de snelheid niet altijd optimaal, maar daar komt hopelijk snel verandering in.


 

Ségolène

De Nieuwe Reporter analyseert het belang van Désirs d’avenir, de blog van Ségolène Royal, bij de socialistische voorverkiezingen.


 

Een procent porno

Wie denkt dat het web stijf staat van het pornografisch materiaal, heeft het mis. Op elke honderd webpagina's die Google en MSN indexeren, is er gemiddeld maar een die expliciet seksueel getint is. Tegelijk blijkt ook dat de software die dat soort pagina's moet tegenhouden, verre van waterdicht is. Afhankelijk van de software worden tussen 8,8 en 60,2 procent van de geviseerde pagina's doorgelaten, terwijl 0,4 tot 23,6 procent van de 'propere' pagina's door de filters tegengehouden worden.

De cijfers werden door de Berkeley Universiteit bijeengezocht in het kader van de strijd om de Child Online Protection Act. Die wet wil de Amerikaanse jeugd beschermen tegen de invloed van pornosites, door de uitbaters ervan te vervolgen. Speciale filters kunnen toch nooit alle viezigheid tegenhouden, zeggen voorstanders van de wet. Dus is het misschien beter om de surfer te beschermen door de bron des onheils aan te pakken.

De omstreden wet werd echter afgeschoten door een rechtbank in Philadelphia, een vonnis dat later werd bevestigd door het Grondwettelijk Hof, die de opmerking maakte om eerst meer informatie over het gebruik van filters te verzamelen. Sindsdien ligt de kwestie opnieuw op tafel in Philadelphia. Een nieuwe uitspraak wordt binnen enkele maanden verwacht.


 

Dinges

Aan te raden voor wie de Erger Is Ergernis-column (in tekst of geluid) van Bart Dobbelaere kan smaken: Dinges, het weblog van dezelfde auteur. En mocht u het nog niet ontdekt hebben, ook Tilly Meireleire, de enige vrouwelijke heftruckchauffeur bij VW Vorst, kan u de volgende dagen en weken bloggewijs volgen.


 

Ujam

Heel leuke verrassing voor de mensen die het Make Poverty History-concert in Melbourne bijwoonden. Twee van 's werelds grootste bands waren in de buurt en kropen samen op het podium: Ujam.


 

Cool list

Het invloedrijke Engelse muziektijdschrift NME heeft zijn Cool List bekendgemaakt. Op 1 staat Beth Ditto van de Amerikaanse band The Gossip.


 

Forbes Fictieve Vijftien

Het toonaangevende Amerikaanse zakenblad Forbes publiceert elk jaar een top-400 van de rijkste mensen in de VS, sinds jaar en dag gedomineerd door oppermiljardair Bill Gates.

Nu is er ook de Forbes Fictional Fifteen, een rangschikking van de vijftien rijkste fictieve personages.

Montgomery Burns, Homer Simpsons vrekkige baas, is met zijn 104 jaar de oudste in de top-15. Richie Rich - what's in a name - is de rijkste tienjarige ter wereld.

Kleuren verder nog de top-15: Daddy Warbucks (de goeiige miljardair die het rosse weesmeisje Annie onderdak biedt), Mr. Monopoly (de mascotte met de monocle), Chocoladegigant Willy Wonka, Harry Potters vijand Malfidus en "Antiekhandelaar" Lara Croft.

Lara Croft antiekhandelaar? Het blijft uiteraard een fictieve rangschikking.


 

Crimineel op datingsite

Een Amerikaan die verdacht wordt van een dubbele moord, werd door de politie opgepakt nadat hij een profiel had aangemaakt op een datingsite. De foto van Calvin Bennett werd zondag getoond in het televisieprogramma America's Most Wanted. Een vrouw die de dag voordien met Bennet had gechat op de datingsite herkende de man op de foto en verwittigde de politie. Die kon via de datingsite de locatie van Benett bepalen. Benett werd gearresteerd en heeft de moord bekend.


 

Universal

Platenmaatschappij Universal lijkt de strijd tegen het gebruik van muziek van haar artiesten op het internet op te voeren. Na de klacht tegen Myspace, hebben nu ook twee werknemers van The Bank of America een proces aan het been.

Het duo bracht op een vergadering een cover van One van U2. Eén helft van het duo speelde gitaar, de andere zong een aangepaste tekst. Een filmpje van het optreden belandde op Youtube en dat is blijkbaar voor Universal reden genoeg om juridische stappen te ondernemen.


 

iPod kan uw leven redden

Leuk, zo'n mp3-speler, maar helemaal fijn wordt het als dat speeltje ook je leven redt. De Corvalis Gazette-Times brengt het verhaal van een 25-jarige paddestoelenplukker uit Vancouwer in de staat Washington die verdwaalde in de bossen toen hij op zoek ging naar paddestoelen. Pini Nou is veeleer een stadsmens en hij bewees dat door op zijn eerste champignonjacht meteen zijn moeder - die veel meer ervaring heeft in de branche - uit het oog te verliezen. Een paar telefoontjes met zijn gsm konden de hulpdiensten ietwat in de juiste richting sturen, maar het was uiteindelijk toch het lichtje van zijn iPod Nano dat zijn precieze locatie, midden van de donkere bossen, aan de redders duidelijk maakte.


 

Smash my PS3

De makers van Smash our stuff noemen het zelf een sociaal experiment: uren- of dagenlang voor de winkel staan aanschuiven, een felbegeerde spelconsole kopen, en die vervolgens voor de ogen van alle anderen die staan aan te schuiven aan diggelen slaan. De voorbije weken moesten de felbegeerde en op ebay peperdure Playstation 3 en de Nintendo WII er aan geloven.

Overigens zijn de makers niet aan hun proefstuk toe: eerder moesten een Ipod nano en een Xbox 360 het al ontgelden.


 

Wormenplaag in virtuele wereld

De virtuele wereld van Second Life heeft zondag bezoek gekregen van een worm. De Grey Goo was zo'n zware belasting op de database dat het spel even moest worden stilgelegd.
De problemen waren volgens Second Life vrij snel opgelost. Toch veroorzaakte de aanval  heel wat ergernis bij de spelers, die al geïrriteerd waren door de ongewenste introductie van een CopyBot, waardoor virtuele goederen kunnen gekopieerd worden zonder daarvoor te betalen.


 

Bidden voor Balkenende

Nu de Nederlandse verkiezingen de laatste rechte lijn ingegaan zijn, worden onze Noorderburen op alle mogelijke manieren aangespoord om voor de goei te stemmen. Vergeet de rozen van Bos, hier is de Rozenkrans van Balkenende; de Volkskrant ging filmen op een dienst van gebedsgroep Op De Bres, in Schiphol, waar de gelovigen de Heer vragen de machtigen in het land bij te staan in deze barre tijden.


 

Oudste blogger

De Amerikaanse weblog Boing Boing denkt de oudste blogger ter wereld ontdekt te hebben. De 92-jarige Donald Crowdis, de voormalige presentator van The Nature Of Things op de Canadese televisie.


 

Brandje blussen

Hongaars technici hebben een Russische tank en een MIG-gevechtsvliegtuig omgebouwd tot een superefficiënte brandblusser.


 

Job dankzij Youtube

De Britse openbare omroep BBC heeft de onbekende Susi Weaser een job als TV-presentatrice aangeboden. Weaser heeft haar nieuwe job te danken aan de vrolijke en optimistische stijl van haar video-dagboek op YouTube.com. Weaser zal de lifestyle-show 'Something for the Weekend' presenteren. Producer Mike Worsley:''Al haar video's stonden online, dus we hadden op voorhand een goed idee hoe ze op tv overkomt.''

 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs