Groene Apple

Apple moet er aan geloven in een nieuwe on line campagne van de milieuorganisatie Greenpeace. Die vindt het niet kunnen dat Apple ondanks haar cleane imago nog steeds gebruik maakt van sommige giftige stoffen bij de productie van Macs en iPods, en dat terwijl de concurrentie is overeengekomen die substanties niet meer te gebruiken. Op de campagnewebsite heeft Greenpeace de look and feel van Apple compleet overgenomen, maar dan met groene accenten in plaats van het zachte Apple-blauw. Mac-fans kunnen er alvast niet mee lachen, zo blijkt her en der in de blogwereld.


 

Berkeley video

De Universiteit van Californië in Berkeley heeft een overeenkomst gesloten met Google Video om filmpjes van lessen te verspreiden. Gratis, welteverstaan. En Berkeley lijkt niet bepaald gierig: er werd al meteen meer dan 250 uur materiaal on line gegooid. Het grootste deel daarvan was voordien nog niet beschikbaar op het net. Het aanbod gaat van lessen anatomie over poezielezingen tot cursussen voor bioingenieurs. Ook sommige symposia, over klimaatsveranderingen bijvoorbeeld, zijn er te vinden.

Een veelbelovend initiatief dat meteen bedacht werd met een eigen pagina op Google Video.


 

Uw impressies van 0110

0110_2 Gaat u zondag naar één van de 0110-concerten in Antwerpen, Brussel, Gent of Charleroi? Of hebt u de concerten gevolgd op radio en/of televisie? Laat hieronder uw indrukken achter.

Hebt u foto's genomen? Stuur ze dan via e-mail naar 4321@standaard.be.

Update 01/10: Gelieve dit bericht enkel te gebruiken voor reacties en indrukken vanop de 0110-concerten. Andere reacties zullen worden verwijderd.


 

Bug

Nogal wat Amerikaanse sites hadden het vandaag over een grote bug in Google Maps. Blijkt het niet te gaan om een computerbug, wel om een insect dat zich tijdens het scannen van beelden tussen de glasplaat en de film had genesteld.


 

Adsense

Een linkje voor wie zich afvraagt of er met het internet wel geld te verdienen valt: de top-8 van grootverdieners met Google Adsense. Hoeft het te verbazen dat een datingsite de lijst aanvoert?


 

Oh Come On

Na Oaster iets scheelt, de 0110-song van Helmut Lotti, Sioen en Roland, is er nu ook Oh Come On, een song over verdraagzaamheid van de hand van dEUS-gitarist Mauro Pawlowski. Te downloaden op de officiële dEUS podcast.


 

Het verkiezingssongfestival: ,,de lijnen zijn open!''

U reageerde massaal op onze oproep om campagneliedjes in te sturen. Maar welke zingende politicus heeft uw voorkeur? En welk deuntje van onze schepenen in spe levert een 'cordon musicale' op?

U kan nu elke inzending beluisteren en stemmen op uw favoriete Zingende Politicus.

Hoe beluister ik een campagnelied?

Druk op de luidspreker icoontje dat u vindt naast elke inzending. Het campagnelied wordt dan geladen. Het kan eventjes duren voor het volledige lied is gedownload. Met de play-knop bovenaan start u het liedje.

Hoe breng ik een geldige stem uit?

Naast elke inzending vindt u een stembolletje. Maak het bolletje van uw keuze rood door erop te klikken en u wordt doorgestuurd naar de voorlopige resultaten.


 

Zelfvernietigende e-mail

Het Amerikaanse bedrijfje  VOID Communications pakt uit met Vaporstream, een e-mailsysteem dat berichten vernietigd nadat ze gelezen zijn. Zowel particulieren als bedrijven kunnen (tegen betaling) van het systeem gebruik maken. Meer bij Webwereld.


 

LimeWire slaat terug

Limewire_1 De p2p-site LimeWire, die een proces aan zijn broek kreeg omdat het surfers zou aanmoedigen om illegaal muziek uit te wisselen, heeft op zijn beurt de vereniging van Amerikaanse platenfirma's RIAA aangeklaagd voor concurrentievervalsing en consumentenfraude.

Volgens LimeWire duldt de organisatie geen concurrentie in de verkoop van digitale muziek. De klagers probeerden naar eigen zeggen een overeenkomst te bereiken en een licentie te bekomen om legaal muziekdownloads te verspreiden, maar de RIAA ging daar niet op in.

Volgens LimeWire proberen de grote platenlabels alle online muziekdiensten die ze niet zelf controleren te vernietigen. De weigering van de RIAA om licenties toe te kennen kadert volgens Limewire in ,,een samenzwering om iedere vernieuwing die hun businessmodel kan bedreigen, te vernielen''.


 

Schending privacy brengt AOL voor de rechter

In de nasleep van het geknoei met private gegevens die de Amerikaanse internetprovider AOL te grabbel gooide op het net, hebben drie slachtoffers besloten naar de rechter te stappen.

AOL publiceerde - per ongeluk - zoektermen van meer dan 650.000 abonnees. Namen werden daar niet bij vermeld, maar slimme jongens konden wel achterhalen

dat de surfer met volgnummer 4417749 ene Thelma Arnold, een 62-jarige weduwe uit de Amerikaanse staat Georgia, was.  "4417749" had een op de website van AOL verschillende keren informatie over mensen met de achternaam Arnold opgevraagd, wat deed vermoeden dat dit haar familienaam was. De zoekstring ,,tuinarchitecten in Lilburn'' wees er dan weer op dat ze wellicht in het plaatsje Lilburn woonde.  Uit de gegevens van AOL kon je afleiden dat mevrouw Arnold een hondenliefhebster is, maar ook dat haar hond een plasprobleem heeft. ,,Hond die overal op plast'', luidt een van haar zoekacties.

Hoeveel de drie slachtoffers nu als schadevergoeding eisen, is nog niet bekend, maar volgens CCNMoney.com zouden ze er ook op aansturen een einde te maken aan de praktijken waarbij die gegevens worden bijgehouden.


 

Verdraagzaamheid

Vanaf vandaag op zowat alle Vlaamse tv-zenders: deze reclamespot voor de 0110-concerten. Een spotje dat trouwens wel wat gelijkenissen vertoont met een (oud) spotje van deze krant.


 

Kies uw eigen software

My Dream App is een experiment om de expertise van getalenteerde softwareontwikkelaars te combineren met ideeën en feedback van computerleken. Twee weken lang werd gezocht naar voorstellen voor te ontwikkelen programma’s voor Apple-computers. Daaruit werden er 24 gekozen waarover een panel van experts zijn licht mag laten schijnen. Uiteindelijk mogen de bezoekers van de site beslissen welke programma daadwerkelijk moet gemaakt worden. Een van de ideeën is om, door middel van een webcam, de computer met handgebaren te laten besturen.


 

Battle Of The Bands

Een buitenkansje voor bands zonder platencontract die zich aan de wereld willen tonen. Videosite Youtube organiseert een Battle Of The Bands. Van 2 tot 18 oktober kunnen muziekgroepjes video's opladen naar Youtube. De gebruikers van Youtube kiezen nadien de winnaars in 4 categorieën: beste song, beste video, beste live-performance en beste creatie. De finalisten mogen onder meer optreden in de ‘Good Morning America’ show van ABC en worden uitgerust door gitarenbouwer Gibson.


 

In de gloria bij Jay Leno

Ook Jay Leno lijkt In De Gloria ontdekt te hebben. De tipgever lijkt er alleen niet bij verteld te hebben dat In De Gloria een satirisch programma was. Anders had Leno de talkshow-sketch wellicht anders aangekondigd.

(tip: Matthias)


 

Night of Bush Capturing

Het Global Islamic Media Front, een organisatie die gelinkt wordt aan Al-Qaeda, is begonnen met de verspreiding van Night of Bush Capturing, een computergame rond de Amerikaanse president George Bush. Het Amerikaanse SITE-instituut botste als eerste op het schietspel, waarin u na een aantal gevechten met Amerikaanse soldaten ook de kans krijgt om Bush om te brengen. Met uitzondering van wat posters aan de muur, ziet het spel eruit als eender welk ander schietspel. Een videotrailer van het spel kan u hier bekijken.


 

Thailand

Twee blogs voor wie de situatie in Thailand op de voet wil volgen: Bangkokpundit, een blog over de politieke situatie in Thailand en deze Engelstalige blog die gisteren werd aangemaakt.


 

2.0

Wired publiceert 5 winnaars en 5 verliezers uit het Web 2.0-tijdperk. Bij de winnaars uiteraard klassiekers als Flickr, del.icio.us en Odeo. Myspace wordt ook hier afgerekend op zijn grafische verdiensten (,,the social networking site is about as pleasant to look at as last week's cat vomit'') en staat (ondanks zijn status als één van de populairste websites van het moment) in het lijstje met verliezers.


 

Soapbox

Pech voor Microsoft. De softwareboer wil binnen zes maanden op de proppen komen met een concurrent voor Youtube. Die tool zou moeten luisteren naar de naam Soapbox, maar die naam is blijkbaar al in gebruik.


 

Virale video

Benieuwd welke video's hot zijn op het internet? De site Viral Video Chart publiceert elke dag een top 25 van de populairste video's op Youtube, Myspace en Google Video. Onder meer de Numa Numa Cat Dance, The White Stripes in The Simpsons. Daarnaast is er ook een archief van alle nummer 1-video's per dag.

(via Frankwatching)


 

Het verkiezingssongfestival

Verkiezingssongfestival Met "Woa zaan twi iete ichte taagers / Wij zijn twee hete echte tijgers" proberen Dominique Van den Eynde en Joke De Swaef ons muzikaal te overtuigen van hun VLD-zitje in de gemeenteraad. Met felicitaties van de jury zijn ze dan ook genomineerd voor Het Verkiezingssongfestival 2006. In de preselecties nemen ze het alvast op tegen de 'buzze'-hit van Patricia Waerniers (CD&V), The Robertas onder leiding van Robert Voorhamme en VLD-"hop hop hop"-Lebbeke.

Kent u nog meer politici die zelf hun verkiezingssongs inzingen? Laat het ons snel weten. Binnen enkele dagen kan u op elk van de ingestuurde songs stemmen en komt u te weten wie naar huis gaat met de titel 'Verkiezingsidool 2006'.


 

Videoclips op Youtube

Amper enkele dagen nadat Universal, de grootste platenfirma ter wereld, juridische stappen aankondigde tegen Youtube en Myspace wegens schendingen van het auteursrecht, kondigt concurrent Warner Music aan dat de nieuwe video's van onder meer de Red Hot Chili Peppers en Madonna legaal  zullen aangeboden worden op Youtube.


 

Myspace de slechtste?

Is één van de populairste websites ter wereld meteen ook de slechtste? Volgens het Amerikaanse computermagazine PC World alvast wel. PC World plaatst Myspace bovenaan zijn lijstje met de 25 slechtste websites.

Graphically, many MySpace pages look like a teenager's bedroom after a tornado--a swirl of clashing backgrounds, boxes stacked inside other boxes, massive photos, and sonic disturbance. (lees meer)


 

not-so-lonelygirl

In mei verschenen op de razend populaire videosite YouTube de eerste videoblogjes van  mooi, onschuldig ogend zestienjarig meisje, 'Bree', dat onder de naam 'Lonelygirl15' vanuit haar slaapkamer verslag uitbracht over haar privéleven en haar relatie met haar streng religieuze ouders. De weken en maanden daarop trokken de videoposts van Lonelygirl15 miljoenen bezoekers, van wie velen algauw openlijk twijfelden aan de waarachtigheid van het het Lonelygirl15-verhaal. Vorige maand was al gebleken dat iemand de naam lonelygirl15 had laten deponeren, wat er al op wees dat de hele constructie zo goed als zeker een hoax was, en vorige slaagden drie fans erin een e-mail van 'Bree' te linken aan het agentschap Creative Artists Agency. Nu is bekendgeraakt dat de 16-jarige puber in werkelijkheid een Nieuw-Zeelandse actrice, Jessica Rose, is. Wat de makers precies wilden bereiken met hun constructie, is nog onduidelijk. Het hele verhaal nog eens hier en hier.


 

Mister spam-a-lot

De Australische autoriteiten hebben in de deelstaat Queensland een inval gedaan bij een man die ervan verdacht wordt twee miljard ongewenste e-mails met reclame voor Viagra te hebben verstuurd via servers in Nederland. De raid kwam er na een tip van de Nederlandse toezichthouder op post en telefonie, de Opta. Volgens de Opta zijn er ongeveer een miljard e-mailadressen in omloop, wat zou betekenen dat elke e-mailgebruiker ter wereld de laatste tijd gemiddeld twee spamberichten van de Australiêr zou hebben ontvangen.


 

What we saw

Een Amerikaanse koppel dat op 11 september 2001 vlakbij het WTC woonde en alles op video vastlegde, heeft vijf jaar na de feiten de beelden vrijgegeven. Een ronduit hallucinant ooggetuigenverslag.


 

Pearle

Een tv-spotje van brillenverkoper Pearle lijkt voor flink wat beroering te zorgen in Nederland. In het filmpje wordt een moeder gevolgd die haar zoon vier jaar niet heeft gezien. Pas wanneer de moeder een Pearle-bril opzet, ziet zij haar kind terug. De Nederlandse Reclame Code Commissie werd overspoeld met klachten.

Ook in ons land loopt momenteel een campagne van Pearle. Die bestaat uit drie radiospotjes met een lifster, een scheidsrechter en een shoppende zoon centraal.


 

Soapbox

Eén van de volgende dagen online: Soapbox, het Microsoft-antwoord op Youtube.


 

Campagnefilmpjes

Lien Braeckevelt, één van de stichters van de Gentse stadsblog, staat bij de gemeenteraadsverkiezingen op de lijst voor de SP.A. Uiteraard heeft Braeckevelt ook een verkiezingsblog. En daarop prijken sinds vandaag drie leuke campagnefilmpjes. Op dezelfde lijst (een paar plaatsjes hoger) staat Karin Temmerman. Ook de Gentse schepen van Stedenbouw en Mobiliteit gebruik on line video's als campagnemiddel. Wie is de blauwe man?

Wie nog zulke on line campagnes onder de aandacht wil brengen, mag ons altijd mailen.


 

Daan onder vuur

De Standaard trok gisteren het blik bekende Vlamingen nog een keer open en liet hen antwoorden op de vraag waar ze waren op 11 september 2001. Het antwoord van muzikant Daan Stuyven heeft alvast kwaad bloed gezet bij een aantal bloggers.  Ook de populaire conservatieve blog The Brussels Journal heeft het over de uitspraak van Daan en voegt er terloops aan toe dat Daan ook op (0110 staat.

Dat Paul Beliën en co het niet meteen begrepen hebben op de concerten voor verdraagzaamheid is al langer bekend. De blog ging in diverse bijdragen dieper in op de financiering van de concerten door de Nationale Loterij.  Ook het paniekvoetbal van het Vlaams Belang kwam ter sprake.

Ook vorige week kwam 0110 al een aantal keren ter sprake. Paul Beliën had het over het filmpje van Jan Eelen. En eind vorige week kreeg Microsoft de volle laag nadat bekend raakte dat Microsoft de concerten voor verdraagzaamheid sponsort. Toen een dag later bekend raakte dat Microsoft-CEO Bruno Segers het voor bekeken hield bij het Belgische filiaal van de softwareproducent, leek het zelfs even of Segers ontslagen was omwille van 0110.


 

7 days in september

Wie dezer dagen maar niet genoeg krijgt van 9/11-documentaires, moet zeker 7 days in september een keertje bekijken. Regisseur Steve Rosenbaum bracht materiaal van een dertigtal filmmakers samen en blikt terug op de week van 11 september 2001 tot 18 september 2001. Te bekijken op Google Video.


 

Wikipedia vs Britannica (deel drie)

De moeite om te lezen: een door de Wall Street Journal opgezette e-mail-discussie tussen Wikipedia-oprichter Jimmy Wales en Dale Hoiberg, hoofdredacteur van de Encyclopaedia Britannica. Een uitloper van het Nature-onderzoek dat beide encyclopedieën qua betrouwbaarheid op hetzelfde niveau plaatste.


 

Mile High

Wie er van droomt om lid te worden van de Mile High Club, maar geen zin heeft in wat geklooi in het vliegtuigtoilet, kan voortaan terecht bij Mile High Atlanta. Het bedrijf verhuurt een volledig uitgerust privé-vliegtuigje (inclusief piloot). Voor 299 dollar gaat u ongeveer een uur van de grond. Piloot Bob Smith gaf zelfs een interview aan USA Today.

(via BoingBoing!)


 

Trouwring te koop

Een man uit Turnhout verkoopt zijn trouwring op eBay: ,,Weg wegens einde huwelijk. Bied op deze ring, want ik kan het ding niet meer zien liggen. Steun mij.''


 

Alfred, de pinguin-man

Kleine hit op YouTube: dit prachtige fragment uit een documentaire: Alfred, de Belgische pinguinman.

Iemand een idee uit welk tv-programma dit komt? Digitalagency suggereert een documentaire van Jonathan Meades.


 

Natascha

Terwijl zowat heel Europa uitkeek naar het interview (en vooral de foto's) van de Oostenrijkse Natascha Kampusch, heeft de Oostenrijkse recherche blijkbaar problemen met de computer van Wolfgang Priklopil. De ontvoerder van Natascha werkte op een twintig jaar oude Commodore 64. Volgens hoofdinspecteur Gerhard Lang is het risico op dataverlies bij het overzetten van gegevens naar een moderne computer aanzienkelijk.


 

Politiek gehack

Opschudding in politiek Zweden. Een lid van de Liberale Partij blijkt maandenlang toegang gehad te hebben tot het computernetwerk van de regerende Sociaal Democratische Partij. Echt moeilijk lijkt dat niet geweest te zijn. De 'hacker' had gewoon een paswoord gekregen van een ombudsman.


 

Google News Archive

Er gaat geen week voorbij zonder een nieuwigheid van Google. Google News Archive Search is de jongste telg van het omvangrijke Google-geslacht: een zoekfunctie waarmee u oude krantenartikels van kranten als  de New York Times en The Guardian kan doorzoeken.


 

Steve Irwin

Nooit gedacht dat Steve Irwin zo populair was. De videowebsite Youtube wordt overspoeld met tribute-videos voor de overleden Crocodile Hunter. Op tal van zoekmachines was Steve Irwin de voorbije dagen bovendien de populairste zoekterm.


 

0110

Wie het Barman-bashen en het moddergooien van Vlaams Belang naar aanleiding van de 0110-concerten een beetje gevolgd heeft, zal beslist een en ander herkennen in het reclamespotje voor 0110 (met in de hoofdrol Tom Van Dijck als Dirk Debeys). Ook te zien op de Myspace-pagina van 0110.

Update 7/9 : Vlaams Belang-mediaspecialist Jurgen Verstrepen slaat terug. Met een filmpje met muziek van dEUS. Blijft de vraag of Verstrepen Sabam betaalt en op die manier de bankrekening van dEUS spijst...


 

Why am i so expensive?

Fwle_paris De door de Britse guerilla-kunstenaar Banksy bewerkte Paris Hilton cd's zijn in nauwelijks een paar dagen een collectors items geworden. De paar exemplaren die opduiken op eBay verwisselen voor meer dan 500 euro van eigenaar.

Wie ,,Why am i famous'' alleen voor de herwerkte muziek in handen wil krijgen, kan overwegen een van de gekopieerde exemplaren te kopen, maar ook die kosten bijna 50 euro. Maar dan moet je het wel zonder het hoesje van de hand van Banksy stellen.

Overigens is ook al een filmpje opgedoken waarin te zien is hoe Banksy de cd's in de Britse winkels heeft gekregen. Het blijft natuurlijk wel de vraag waarom de verkopers niet argwanend worden als een klant een van die cds afrekent en er al een schijfje in de cd-doos zit.


 

Seniorennjet

In Groot-Brittannië weigert internetprovider Carphone abonnementen te verkopen aan mensen die ouder zijn dan 70. Carphone aanvaardt geen senioren, tenzij ze vergezeld worden door een jong familielid dat hen de kleine letters van het contract en de werking van het internet kan uitleggen. Het bedrijf zegt dat het ouderen niet discrimineert, maar hen enkel wil 'beschermen'. Volgens Carphone zouden er in het verleden al problemen zijn geweest met oudere internetgebruikers.


 

Spelenderwijs Google verbeteren

Google heeft Google Image Labeler gelanceerd. De zoekmachine wil internetgebruikers spelenderwijs trefwoorden laten toekennen aan beelden die het heeft geïndexeerd. Op die manier hoopt Google de kwaliteit van de Google Image Search te verbeteren. Gedurende 90 seconden neemt u het op tegen een tegenspeler. Beide spelers krijgen dezelfde foto's te zien. Bedoeling is zoveel mogelijk trefwoorden op te geven. Als beide spelers hetzelfde trefwoord opgeven, wordt het trefwoord ook toegewezen aan de foto.


 

Uw favoriete cd's

Naar aanleiding van zijn vijfde verjaardag is de muziekwebsite Goddeau op zoek naar de beste albums van de afgelopen vijf jaar (dus vanaf 1 oktober 2001). Je kan top-tien voor 15 september mailen naar vijfjaargoddeau@goddeau.com met de vermelding 'top tien' in het titelveld. Inzendingen moeten in het formaat 'artiest: plaattitel' gebeuren.

Er zijn ook prijzen te winnen, vermeld dus best je adres. Waar wacht je nog op?

Een korte browsebeurt in onze platenkast levert alvast dit lijstje op:
The Notwist: Neon Golden
Outkast: Speakerboxxx/The Love Below
Interpol: Turn on the Bright Lights
Kanye West: Late Registration
Morrissey: You Are the Quarry
The Flaming Lips: Yoshimi Battles the Pink Robots
Richard Hawley: Coles Corner
Keane: Hopes and fears
Flip Kowlier: In de fik
Lambchop: Is a Woman


 

Myspace verkoopt muziek

De communitysite Myspace.com, één van de populairste sites ter wereld, zal muziekgroepen die een profiel hebben op de site binnenkort de mogelijkheid bieden om hun muziek via Myspace aan de man te brengen. Elke groep zal zelf de prijs per nummer kunnen bepalen. Wie één en ander wil uittesten, kan terecht op de Myspace van het Amerikaanse groepje The Format.


 

BOB

The Best of the Blogs Awards (The BOBs) worden dit jaar ook uitgereikt in de Nederlandse blogosfeer. De Nederlandse Wereldomroep gaat het initiatief van Deutsche Welle ondersteunen. Tot 30 september kunnen weblogs genomineerd worden. De stemprocedure loopt van 23 oktober tot 11 november.
The BOBs is naar eigen zeggen de enige jaarlijkse competitie die een internationaal overzicht van de blogosphere biedt. De winnaars worden op 11 november bekendgemaakt.


 

Kyra 'oops' Phillips

Leuk bericht, natuurlijk (en wat zegt ze nu precies?). Maar nog veel leuker is het eigenlijke videofragment.


 

Merchtem

De beslissing van het gemeentebestuur van Merchtem dat er in de gemeentescholen alleen nog Nederlands gesproken mag worden, heeft nu ook de Britse pers gehaald


 

Kijk eens op de podcast

Een gloednieuwe podcast op De Standaard Online. De Standaard en 3keys, het productiehuis achter Comedy Casino, Spike en Kijk Eens Op De Doos presenteren Kijk eens op de podcast. Kijk eens op de podcast is een wekelijkse videopodcast met stand up, comedy, satire en nagelnieuwe avonturen van Plantman. Wekelijks 2 minuutjes nonsens, telkens op maandag.

Te bereiken via www.standaard.be/kijkeensopdepodcast of via iTunes.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs