Uw mening over Pearl Jam

De Amerikaanse rockgroep Pearl Jam speelde gisteravond voor de eerste keer in zijn bestaan op Belgische bodem. Dat de groep een bijzonder warm onthaal zou krijgen, stond al bij voorbaat vast. De Belgische fans moesten ruim 15 jaar wachten om de band in eigen land aan het werk te zien. Gisteravond speelde de groep naast werk uit de jongste cd ook heel wat klassiekers als Alive, Jeremy en Even Flow. Wij hoorden achteraf nogal wat mensen spreken over een historisch concert. Wat vond u van Pearl Jam?


 

Rave Inc.

Groot-Brittannië heeft vorig weekend opnieuw kennisgemaakt met het verdwenen geachte fenomeen van de illegale raves. Volgens columnist Alex Petridis van The Guardian komt dat doordat de wereld van de muziek tegenwoordig te veel wordt aangestuurd door marketeers.

,,Anyone looking for a reason why the rave scene is picking up popularity again might consider that rock and pop music has never been more in thrall to corporate sponsorship or more willing to license music to advertisers, has never seemed more unrepentantly venal than it does today. Veterans of an era when the Clash refused to appear on Top of the Pops and "selling out" was an endlessly debated topic might be shocked by today's climate, in which any artist who refuses to "play the game" is met with the kind of spluttering disbelief that greeted Gnarls Barkley's refusal to license their music to a McDonald's campaign: "Perhaps they prefer Burger King," sneered one US magazine.''


 

Web-blokkade

De New York Times heeft een artikel over het terreurcomplot in Groot-Brittannië afgeschermd voor Britse bezoekers. Het artikel in kwestie werd ook geweerd uit de Britse versie van The International Herald Tribune. De Britse wet bepaalt dat er geen informatie mag gepubliceerd worden die verdachten schuldig verklaart vooraleer ze voor een rechtbank verschenen zijn. Omdat het artikel van de NYT mogelijk in strijd was met de Britse wet, besliste de krant om surfers die vanuit Groot-Brittannië het artikel wilden lezen, de toegang te ontzeggen.

(via Webwereld)


 

EU in 't Latijn

Finland lijkt een bijzondere band te hebben met het Latijn. Dat de Finse openbare omroep een nieuwsprogramma (Nuntii Latini) in het Latijn uitzendt, is intussen genoegzaam bekend. Het Finse EU-voorzitterschap verspreidt nu blijkbaar ook mededelingen in het Latijn. In juni en juli werd al een korte nieuwsbrief (Conspectus rerum Latinus) verspreid. Vanaf september (tot het einde van het Finse voorzitterschap in december) zou de nieuwsbrief in het Latijn elke woensdag beschikbaar moeten zijn. Inschrijven kan hier.

L’Osservatore Romano, de krant van het Vaticaan, is alvast enthousiast en pleit voor het invoeren van Latijn als werktaal in de EU.


 

Boeken downloaden

Google breidt zijn Google Books-dienst uit. Voortaan kan u een aantal boeken waarop geen auteursrecht meer rust downloaden en uitprinten. Elke pagina bevat wel een Google-watermerk.


 

Klasse.vandaag

Het onderwijsblad Klasse start op 1 september met het onlinedagblad klasse.vandaag. Met deze eerste dagelijkse nieuwskrant over opvoeding en onderwijs wil het elke maand 300.000 bezoekers bereiken.


 

Lachen met George

Yaleshmale Nog eentje in de reeks 'lachen met George Bush': de Lakehead University in de Canadese provincie Ontario is een opmerkelijke aanwervingscampagne gestart met de Amerikaanse president als, nou ja, boegbeeld.

Lakehead wil zich afzetten tegen het kransje topuniversiteiten à la Yale en heeft daarvoor de website Yaleshmale.com opgezet. Voorop prijkt een foto van ex-Yalestudent Bush met de boodschap ,,Graduating from an Ivy League university doesn't necessarily mean you're smart''. We zien het K.U.Leuven niet meteen doen.


 

Kiss My Ass George

Ongetwijfeld een topper bij alle Bush-haters: www.kissmyassgeorge.com, een site waarop tegenstanders van de Amerikaanse president een foto van hun achterwerk kunnen opladen. Zodra 1.000 mensen dat gedaan hebben, vertrekt een collage van alle achterwerken richting Witte Huis. Door serverproblemen kunnen op dit moment echter geen foto's worden toegevoegd.


 

Inbraak

Een Amerikaanse Beatles-fan heeft van achter zijn pc in Dallas de politie van Liverpool een handje geholpen bij het oplossen van een misdaad. Toen de man op de webcam van Mathew Street, de straat waar onder meer de Cavern Club is gevestigd, drie mannen zag inbreken in een sportzaak, verwittigde hij meteen de politie in de Merseystad. Die ging onmiddellijk ter plaatse en kon de drie inbrekers klissen.


 

Meet the bloggers

Morgen start op BBC Radio 4 Meet The Bloggers, een vijfdelige serie met een aantal bloggers. Komen onder meer aan bod: Little Red Boat, Petite Anglaise (de ontslagen blogster), Gofugyourself, Instapundit en My Boyfriend Is A Twat (een Britse expat vanuit Brussel).


 

Nog lijstjes

Nu we het toch over lijstjes hebben. Wikipedia publiceert sinds een paar dagen een hitlijst van de populairste pagina's. Hoewel de dienst nog getest wordt, zijn de resultaten vrij voorspelbaar: ook in de online encyclopedie is sex populair. De top 20 bevat liefst 7 sex-gerelateerde onderwerpen.


 

Lijstjestijd

Voor wie van muzieklijstjes houdt.


 

In een opiniebijdrage in de Nederlandse krant Trouw betoogt Bram Fokke van de Jonge Democraten dat de platenmaatschappijen een achterhoedegevcht leveren met de hernieuwde strijd tegen het downloaden van films en muziek van het internet.


 

Leve de sixties

Het gezaghebbende Amerikaanse webmagazine Pitchforkmagazine heeft zijn eigenzinnige 200 Greatest Songs of the 1960s voorgesteld, met  The Jackson 5 op twee en The Beach Boys op een.


 

RIP Sharona

In Los Angeles is deze week Bruce Gary overleden. Hij was de drummer van het bandje dat met deze kraker rockgeschiedenis schreef (en sindsdien vaak genoemd wordt als de typische one-hit wonder band). Zelfs George Bush bleek dol op het aanstekelijke nummer, ondanks de licht-pedofiele inslag (,,Such a dirty mind. Always get it up for the touch of the younger kind'') van het nummer.


 

Jeanny, quit livin' on dreams

Falcoo Schalde hier vanmiddag door de boxen: Jeanny, het akelige ontvoeringsnummer van Oostenrijks muziekexportproduct nummer één, Falco. Zeer actueel nu de verdwijningszaak rond Natascha Kampusch is opgelost. Alleen kent haar verhaal een betere afloop dan in de clip.


 

CapsLock, nee bedankt

Pieter Hintjens heeft met een weblog en een website de strijd aangebonden met de CapsLock-toets. En haalt daar de serieuze media mee.


 

tip voor Vandereycken?

De sportjournalist Willem Vissers stelt in een opiniestuk in de Volkskrant uit de ruim veertig Belgische profs in de Nederlandse eredivisie een elftal samen ,,dat zou meedoen om Europees voetbal'':

Doel: Peersman (Willem II); defensie: De Fauw (Roda JC), Derijck (Feyenoord), Vermaelen (Ajax) en Collen (Feyenoord); middenveld: Tanghe (Heracles), Simons (PSV), Vertonghen (Ajax); voorhoede: De Ceulaer (Feyenoord), Dembele (AZ), Huysegems (Feyenoord).


 

Stille films

Ongetwijfeld bestaan er heel wat verzamelsites voor films op het internet. Deze is alvast een aanrader voor wie de klassiekers van de (vooral stille) film wil bekijken, zonder daarvoor op de welwillendheid van Arte te moeten rekenen. ,,Van de meeste aangeboden films is het auteursrecht vervallen, waardoor ze vrij op het net kunnen circuleren'', klinkt het. Het gaat onder meer om 'Birth of a Nation' van D. W. Griffith, 'Modern Times' van Charlie Chaplin en 'The Wedding March' van Erich Von Stroheim.


 

Paris & YouTube

YouTube heeft vandaag een belangrijke stap gezet in de richting van een meer rendabel zakenmodel. Vanaf nu kunnen adverteerders aparte pagina's kopen en die met eigen content vullen. De primeur ging naar Paris Hilton (die ons verblijdt met spannende filmpjes over hondjes kopen in Tokyo en liedjes zingen in de studio op het strand).

YouTube is dringend op zoek naar meer geld om het stijgende dataverkeer op de site te kunnen blijven betalen. Nu al worden er dagelijks meer dan honderd miljoen filmpjes bekeken, goed voor een maandelijkse rekening aan bandbreedte van 1 miljoen dollar.


 

Oorlogssfeer (2)

Ryanair is overigens niet te spreken over de verhoogde veiligheidsmaatregelen in de Britse luchthavens. Deze twee bloggers, die deze week via Londen naar Boston moesten vliegen, vertellen alvast hallucinante verhalen over de situatie op Heathrow. 


 

Oorlogssfeer

Ryanair heeft goeie ouwe Winston Churchill gemobiliseerd voor een actuele anti-terrorismereclamecampagne.

Fhtchurchill_1


 

Kunst of freakshow?

Fk090806d Weblogs zijn al een tijdje ingeburgerd bij het jonge volkje. Met een beetje vertraging heeft nu ook de gevestigde artistieke wereld er lucht van gekregen. Op het gerenommeerde Festival Fringe in Edinburgh ('het grootste kunstenfestival ter wereld') zijn dit jaar liefst drie toneelstukken te zien die volop de kaart van de weblogs trekken.


 

Nokia vaakst gestolen

Dieven hebben het vaak gemunt op uw gsm-toestel. Het grist makkelijk weg en neemt weinig plaats in. Bovendien kost een luxe-model al gauw 300 euro of meer en dat is mooi meegenomen. Maar gaan ze voor eender welk toestel of heeft het geboefte ook een voorkeur voor sommige merken?


 

Let's set so double the killer

Waarom zou u nog ,,Dear mom'' zeggen, als dit volgens Microsoft toch hetzelfde is als ,,Dear aunt, let's set so double the killer delete select all''? Of hoe de presentatie van de spraaktechnologie uit Windows Vista de mist in gaat.

Volgens Rob Chambers, een werknemer van de spraaktechnologieafdeling van Microsoft, is er niets aan de hand. De oorzaak is volgens hem een te hoge volumegevoeligheid van de microfoon.


 

Wie is de man met de groene helm?

Groenhelm
Het rechtse Britse weblog EU Referendum vraagt zich af of het nog toeval kan zijn dat dezelfde hulpverlener op verschillende foto's opduikt. Het blog verwijst naar een oudere foto uit 1996, waarop opnieuw dezelfde man zou te zien zijn. De site vindt dat fotografen de slachtoffers misbruikt hebben en de menselijke tragedie in Qana niet eerlijk hebben weergegeven.


 

MySpace voor babyboomers

Concurrentie voor Pascal Vyncke van Seniorennet: de oprichter van Monster.com is gestart met een MySpace-achtige site voor babyboomers, Eons.com.

Er zitten ook een database van overlijdensberichten aan vast, waardoor je meteen te weten komt wanneer iemand die je kent, gestorven is. Je vindt er ook spelletjes om je geheugen aan te scherpen en tips om langer te leven.

(Via The Age)

(update: links aangepast)


 

Cnn verzamelt filmpjes

De nieuwszender CNN heeft een website gelanceerd waar iedereen zelfgemaakte filmpjes kan posten over nieuwsfeiten. Deze ,,I-Reports'' moeten extra beeldmateriaal aanleveren dat de zender anders niet zou kunnen uitzenden. De nieuwszender speelt met CNN Exchange in op het massale succes van videosites als Youtube. CNN plukte vorige maand al filmpjes uit Libanon van YouTube om verslag uit te brengen over de oorlog daar.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs