Juan Cole

Werd Midden-Oosten-deskundige Juan Cole een job aan de universiteit van Yale geweigerd omwille van de standpunten die hij inneemt op zijn weblog? Een aantal bloggers denkt van wel. The Chronicle of Higher Education laat 7 andere academische bloggers en Cole zelf aan het woord over de kwestie.

(via About:Blank)


 

Fotowedstrijd

Tot 2 september gaan De Standaard Online en Panasonic Batteries op zoek naar de leukste zomerfoto. De winnaar wordt de trotse eigenaar van de Lumix DMC-FZ50, de nieuwste 10-megapixel-camera van Panasonic (winkelwaarde 650 euro). Meer info op www.standaard.be/zomerfoto2006


 

Buy Jake

Maak kennis met Jake, amper 15 maanden oud en nu al een rijkgevulde carrière in de reclamesector.


 

Vrijgezel

Google biedt naast de overbekende zoekfunctie tientallen andere diensten aan: Gmail, Google Calendar, Orkut, Google Earth, Google Maps, .... Deze blogger legt uit hoe u in elf stappen aan een afspraakje kan geraken.


 

Kapers

De Vlaamse Autonome Raad voor het Uitvaartwezen (VARU) haalt op zijn website uit naar de Nederlanders. Slimme Nederlanders hebben de voorbije jaren tientallen .be-domeinnamen (waaronder een aantal voor de VARU interessante domeinnamen zoals uitvaart.be en begrafenis.be) weggekaapt. En in de komkommertijd haalt zo'n berichtje dankzij ANP en Belga tal van Nederlandstalige nieuwssites.

(via Marketingfacts)


 

New York

Hoe klinkt New York? Op Sound Seeker kan u luisteren naar geluiden die op een aantal plaatsen in de stad zijn opgenomen.

(via Communicatielog)


 

Stroompanne legt MySpace plat

MySpace, 's werelds populairste community-website, is vandaag ruim een half uur buiten dienst geweest omwille van een stroompanne.

Toen de site offline was, werden bezoekers getrakteerd op een spelletje Pacman en een boodschap met excuses. Sommige delen van de site ondervonden geen probleem van de panne, de profielpagina's en de blogs alvast wel.

De stroompanne vond plaats bij het datacenter waar MySpace gebruik van maakt. Normaal hebben dergelijke datacenters alternatieve stroombronnen in geval van een panne, maar vandaag bleek dat niet het geval.

MySpace krijgt elke maand ruim twee miljoen surfers over de vloer.


 

Go Nuts

Artsen Zonder Grenzen is tijdens de zomer actief aanwezig op enkele grote muziekfestivals. AZG wil de festivalgangers, temidden van een festivalweide met tientallen eetkraampjes, bewust maken van de problematiek van ondervoeding. Elke dag sterven zowat 17.000 kinderen aan de de gevolgen van ondervoeding.

Naast een informatief luik (met getuigenissen van medewerkers ter plaatse), kunnen festivalgangers ook zelf aan de slag. Iedereen kan gefotografeerd worden met een reusachtige kartonnen tekstballon met daarin een zelfbedachte slogan/boodschap over ondervoeding of AZG.  Elke foto wordt onmiddellijk doorgestuurd naar de AZG-fotoblog. Op die blog kan u meestemmen op de beste foto en maakt u kans op een reis naar Londen voor twee personen.

Uit te checken op Sfinks, Suikerrock, Dranouter, Nandrin, Rimpelrock of Pukkelpop.


 

Kerblog

De Libanese muzikant en schilder Mazen Kerbaj (weblog) heeft op het terras van zijn flat een stukje muziek opgenomen: een minimalistisch improvisatiestuk met trompet en Israëlische bombardementen. Hier (en hier) te downloaden. Meer Libanese blogs op onze Libanon-blog.


 

Open brief

Blogger Bart Cabanier heeft de open brief van Filip Dewinter aan de 0110-artiesten herschreven: een open brief aan de 0909-artiesten.

Update 14u: Vlaams Belang weet te melden dat de optredende artiesten al onder druk werden gezet...


 

Do the spam

Nospam_1

Hoe lang kan je op het internet rondzwerven zonder spam in je mailbox te krijgen? En klopt het dat grote internetbedrijven als Yahoo! en Myspace je registratiegegevens niet doorspelen aan derden?

De Amerikaan Cameron Kollwitz neemt de proef op de som. Eerst creëert hij gloednieuwe mailadressen bij diensten als Hotmail en Gmail. Daarna wil hij zich registreren bij sites Yahoo!, Hotmail, AOL, Netscape, and MySpace, een proces waarvoor hij tien dagen uittrekt. En daarna begint het grote wachten, twintig dagen lang.

Of het hem lukt na een maand nog steeds volledig spamvrij te zijn, kan u hier volgen.


 

Onze man in Libanon

Peter Speetjens, correspondent voor De Standaard in Libanon, houdt voortaan ook een weblog bij.


 

Petite Anglaise

Een Britse blogster die in Parijs werkte voor Dixon Wilson is op staande voet ontslagen omdat ze haar werkgever in discrediet had gebracht op haar blog. De naam van het bedrijf werd nochtans nergens op de blog genoemd, maar volgens Dixon Wilson maakte La petite Anglaise zichzelf (en dus ook haar werkgever) herkenbaar door haar foto op de blog te publiceren.


 

World Jump Day

Ruim een jaar geleden hadden we het op deze blog al over World Jump Day. Morgen, donderdag 20 juli, is het eindelijk zover. Bedoeling is dat 600.000.000 mensen tegelijkertijd de lucht inspringen. De organisatoren willen door de trillingen proberen de baan van de aarde te veranderen. Of dat lukt, is echter zeer twijfelachtig. Of het een oplossing is voor de opwarming van de aarde is nog veel twijfelachtiger. In elk geval, u weet wat te doen morgen omstreeks 12u39.


 

Veys gehackt

Tanguysmall

Het ziet er naar uit de affaire Veys - Semtex nog een tweede staartje zal krijgen. De site van Veys werd vanmorgen gehackt (screenshot).

Update 16u44: Tanguy Veys blijkt niet de enige te zijn die gehackt werd. Mogelijk is er dan toch geen verband met de blogosfeer-avonturen van Veys: de hackers van Veys hebben Braziliaanse roots. Een afknapper voor Tanguy en de Vlaamse blogosfeer die nauwelijks moeite deed om zijn leedvermaak te verstoppen?
 


 

Breakdance

De jongste breakdancer ooit?


 

Be a roadie

Kruip in de huid van een roadie en breng zware flightcases via de weide naar de main stage. Dat is zowat de opdracht in het Pukkelpop online 3D-game Be A Roadie. Het spel bestaat uit acht levels en tussen elk level worden bands aangekondigd die op 17, 18 en 19 augustus op de main stage van Pukkelpop zullen optreden.


 

Zidane

Al enkele dagen oud, maar daarom niet minder leuk: het reclamebureau mortierbrigade gaat met behulp van Zinedine Zidane op zoek naar talentvolle copywriters.


 

Blog in Beiroet

De Standaard-medewerker Thomas Erdbrink zit sinds dit weekend in Beiroet. Zijn relaas kan u volgen op zijn weblog.


 

Worldfirefoxday

De Mozilla Foundation heeft 15 september uitgeroepen tot World Firefox Day en probeert in de aanloop naar die dag zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de browser. Wie een vriend aanbrengt die Firefox download, wordt vereeuwigd in versie 2 van de browser.


 

Veys vs. Semtex

Vlaams Belang-mandataris Tanguy Veys dient een klacht in tegen een onbekende forumdeelnemer van Semtex en blogger Tomadde. Aanleiding is een uit de hand gelopen discussie naar aanleiding van de 0110-concerten op het forum van muziekmagazine Semtex. De toegang tot de site van Veys werd tijdelijk geblokkeerd.

Veys staat al langer bekend als erg actieve blog- en forumbezoeker. Sinds bekend is wie op de 0110-concerten zal optreden, houdt Veys een lijst bij van welke bloggers allemaal over de optredens hebben geschreven, en hoe de artiesten te bereiken zijn.

Ook op het Semtex-forum kwamen de 0110-optredens ter sprake. Zowel voorstanders als sceptici mengden zich in het debat. De topic was al bijna doodgebloed toen Veys zich in de discussie begon te mengen. Prompt flakkerde de discussie hevig op. Een aantal vaste forumbezoekers ergerde zich duidelijk aan het bezoek van de politicus.

Uiteindelijk plaatste een zekere ,,xshredx'' - in zijn eerste post - een link naar een site (screenshot) waar een script werd uitgevoerd dat doorlopend fotos van de site van Veys binnenhaalde. De actie miste het beoogde effect niet: vrijdagmiddag was de site van Veys niet bereikbaar.

De site ging weer online nadat Veys de namen van de foto's aanpaste en webhost myweb.io de pagina met het script verwijderde. De 3GB-datalimiet van Veys werd ruimschoots overschreden, volgens de Vlaams Belanger tot 30 GB. Dit zou zorgen tegen 2,2 GB exclusief BTW voor een meerkost van meer dan 50 euro. Die kosten wil hij nu verhalen op de schuldige.

Veys diende vrijdag bij de  Computer Crime Unit klacht in tegen onbekenden voor het opmaken van dit script. Dinsdagmorgen stapt hij naar de onderzoeksrechter, waar hij de klacht herhaalt. Hij wil er ook klacht indienen tegen Tomadde wegens het verder verspreiden van de link. Tomadde zou de link gepubliceerd hebben op het forum van JH Mixit, maar daar is het ondertussen verwijderd.


 

Malta

Malta_1De Maltese stad Valletta blijkt volgens Google Maps midden in de zee te liggen. Van het eiland Malta is hoegenaamd niets terug te vinden Althans in de map-view. Wie satellietbeelden bekijkt, vindt het eiland wel terug. The Register vertelt zijn lezers in Malta alvast dat ze niet bestaan.


 

Yahoo TV

Internetportaal Yahoo is gestart met een dagelijkse videoshow.  In The Nine ziet u elke dag de negen beste internetfilmpjes.


 

Gent

Sitenieuws vanuit Gent. Enkele dagen voor de start van de Gentse Feesten lanceert Gent.blogt een volledige vernieuwde site. Naast het nieuwe logo vallen vooral de verbeterde navigatie en de agenda op. Wij zijn echter vooral te spreken over de forum-achtige reactiemogelijkheid van de blog. En de kinderziekten bij de website van de stad Gent lijken ook verleden tijd.


 

dEUS a cappella

Heel straf en bovendien gratis te downloaden: een a cappella-versie van Fell Off The Floor, Man van dEUS door Reset, de nieuwe groep van voormalig Voice Male-lid Jan Bervoets.


 

Zune

Microsoft werkt op dit moment hard aan een iPod-killer, een mediaspeler die de marktheerschappij van Apple kan doorbreken. Het ding zou tegen kerstmis in de winkels moeten liggen. Het toestel werd ontwikkeld onder de naam Argo, maar zou volgens Gizmodo uiteindelijk Zune gedoopt worden. Engadget, de andere grote gadget-site, heeft zelfs een foto van het toestel.


 

Merci Zidane

Sportartikelenfabrikant Adidas lanceert eind deze week de internetsite mercizidane.fr. Op de website kan iedereen die dat wenst Zizou bedanken voor de onvergetelijke momenten die hij de wereld heeft bezorgd. De site voorziet ook de mogelijkheid om videoboodschappen achter te laten. De twee beste video's krijgen een prijs.

Op het net circuleren inmiddels al enkele flashgames over de kopstoot van Zidane.


 

Ook ok

Dat het Vlaams Belang not amused zou zijn met de concerten voor verdraagzaamheid op 1 oktober was enigszins te verwachten. De media-aandacht voor het initiatief van Tom Barman was de voorbije week dan ook enorm. Een ander gelijkaardig initiatief wordt (voorlopig?) met rust gelaten.

14 festivals, het volledige Clubcircuit en een aantal andere organisaties werken immers mee aan (O)OK!, een campagne die eveneens opkomt voor meer verdraagzaamheid en respect in onze maatschappij. De boodschap is dezelfde, maar de verpakking is anders. Het woord extreem-rechts komt dan wel niet voor in het charter van (O)OK!, de boodschap blijft even duidelijk.

Of Dewinter, Veys en Van den Eynde binnenkort ook (O)OK! in het vizier nemen, valt te betwijfelen. Niet alleen is er geen expliciete link met extreem-rechts of Vlaams-Belang, op de steunende festivals treden ook geen Vlaamse populaire artiesten à la Tura, Lynn of Lotti op.

In de blogosfeer is trouwens heel wat animo rond de clash tussen 0110 en Vlaams Belang. Blogium, de hartslag van de Belgische blogosfeer, wijst u de weg. Eén van de betere analyses komt van de Vlaamse opperblogger Luc Van Braekel. Hij was er (net als een heleboel andere mensen) van overtuigd dat 0110 niet veel zou veranderen. Tot het Vlaams Belang erover begon te communiceren.


 

Pimp your past

The Daily Mail noemt het ,,the great flower power fraud'': uit een studie blijkt dat veel kinderen van de babyboomgeneratie, de huidige vijftigers, zeg maar, de verhalen over hun ervaringen als jongere in de swingende jaren zestig en zeventig bewust aandikken om cool over te komen - een verschijnsel dat ,,generational gazumping'' wordt genoemd. ,,It is common for people to look back on their younger rock 'n roll days through rose-tinted glasses'', zegt Sheila Whiteley, die rock- en popcultuur doceert aan Salford University, in The Guardian. ,,In werkelijkheid waren mensen veel meer bezig met Cliff Richard dan met Keith Richards.''


 

Nieuwe podcast

Overstekend Wild, de column van Marc Reynebeau verschijnt tijdens de zomermaanden niet wekelijks. Dat wil uiteraard ook zeggen dat er niet elke week een Overstekend Wild-podcast is. Niet getreurd echter: voortaan is ook Erger Is Ergernis van Bart Dobbelaere beschikbaar als podcast.


 

Virussen opgelijst

Om de zoveel tijd loopt op de redactie een telex binnen dat een nieuw computervirus aan zijn opmars is begonnen. Meestal lopen die onheilsberichten met een sisser af, maar af en toe is het goed raak. Techweb.com zette de tien meest schadelijke virussen ooit op een rijtje. De grootste brokkenmaker zou het ILOVEYOU virus uit het jaar 2000 zijn, goed voor een totale schade van 10 tot 15 miljard dollar.

(via Security.nl)


 

Werchter

Wie Rock Werchter afgelopen weekend gemist heeft, vindt zeker zijn gading op YouTube. U kan er fragmenten van een heleboel concerten bekijken.


 

Nicole en Keith

Te koop op eBay: een boekje uit de huwelijksviering van Nicole Kidman en Keith Urban en een hele reeks foto's van de bruiloft.


 

Gratis boeken

Planet Multimedia heeft goed nieuws. Vanaf vandaag kan u een maand lang zowat 300.000 boeken  gratis downloaden op The World eBook Library. The World eBook Library werkt daarvoor samen met project Gutenberg.


 

Historische bloggers

Worldhistory.com is op zoek naar mensen die in de huid van historische figuren willen kruipen en vanuit dat standpunt willen bloggen over actuele gebeurtenissen.


 

West-Vlams

Wist iemand al dat Wikipedia nu ook beschikbaar is in 't West-Vlams. Met artikels over Bruhhe, Guido Gezelle, Hoehel, Aovelhem en Flip Kowlier


 

Eefoof

Net op het moment dat er her en der vragen worden gesteld over het businessmodel achter de videowebsite YouTube, komt eefoof op de proppen. Die videowebsite wil mensen betalen voor het materiaal dat ze opladen. Hoe meer een filmpje wordt bekeken, hoe meer u eraan verdient.


 

Ivanov

Een aantal Nederlanders probeert geld te verdienen aan de uitschakeling van Oranje op het WK. Het bedrijfje Season Shirts verkoopt een t-shirt dat genoemd is naar de scheidsrechter die de 1/8ste finale tussen Portugal en Nederland kleurde met 20 gele en rode kaarten.


 

Heksenjacht

Een deel van de Amerikaanse blogosfeer ging dit weekend door het lint omdat de New York Times een artikel had over het plaatsje St-Michaels, waar onder meer vice-president Dick Cheney en Donald Rumsfeld een tweede woonst hebben. Volgens de bloggers was de Times betrokken in een links complot om een aantal kopstukken van de Amerikaanse regering in gevaar te brengen. Een aantal bloggers riep zelfs op om uit protest informatie te publiceren over journalisten van de krant. De blog van Glenn Greenwald plaatst alles in een ruimere context.

(via About:Blank)


 

Beethoven

Wie nog wil bieden op de Beethoven Academie moet zich haasten. Morgen loopt de veiling af. Het hoogste bod is momenteel 100.100 euro. ,,Het blijft uiteraard een ludieke veiling, met even ludieke biedingen'', zegt Jan De Wit van de Beethoven Academie. ,,Ik kan mijn muzikanten vanzelfsprekend niet verkopen. Dat neigt naar mensenhandel en is illegaal. De hoogste bieder is overigens een sympathisant van de Academie. Ik zie hem de komende dagen geen 100.000 euro op tafel leggen.''


 

0110

Kraakvers: www.0110.be, de website van de Festivals voor verdraagzaamheid die op 1 oktober plaatsvinden in Antwerpen, Brussel en Gent. Op de affiche is het nog even wachten, maar vrijwel zeker speelt het kruim van de Belgische rockmuziek die dag in één van deze drie steden. Wie de organisatie wil steunen kan de code 0110 sms'en naar 3699 (1,5 euro per sms).


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs