Ether

In de nacht van 29 op 30 oktober is er geen bal meer op tv in Nederland. Ten minste voor de 74.000 kijkers die nog met een antenne het ethersignaal opvangen. De Nederlandse regering heeft beslist het analoge ethersignaal uit te schakelen, wat meteen een jaarlijkse besparing oplevert van elf miljoen euro, zo meldt VillaMedia. De Nederlandse SP pleit voor een betaalbaar alternatief voor wie niet aangesloten kan worden op de kabel. Het digitale tv-signaal van de publieke omroep - de opvolger voor het analoge signaal - blijkt bovendien nog niet overal optimaal te werken.

Nederland zal één van de eerste Europese lidstaten zijn de knop van analoge ethersignalen uitdraait. In 2005 hebben de 25 lidstaten van de Europese Unie beslist om tegen 2012 de overstap te maken naar een digitaal signaal: Digital Video Broadcast-Terrestrial (DVB-T). Tegen 2010 zou ook de Vlaamse omroep VRT de analoge tv-zenders uitschakelen en enkel nog digitaal uitzenden, zo meldde iTeeVee verleden week. De openbare omroep VRT biedt sinds 2004 al uitzendingen aan via de ether, in Nederland zorgde Digitenne voor die primeur. TV-Vlaanderen levert dan weer digitale uitzendingen aan via satelliet (DVB-S). Op de site van de Europese Commissie kan je de overschakeling naar het digitale signaal in de 25 lidstaten volgen.


 

Hitparade

De Nederlandse internetradio Mi Amigo 192 zendt vanaf morgen de langste hitparade ooit uit. De Top Tienduizend wordt tussen 1 juli en 31 augustus elke dag tussen 9u en 22u uitgezonden. Het radiostation hoopt opgenomen te worden in het Guinness Book of World Records.


 

Snelheidsrecord

50 teraflops of 50 miljoen keer een miljoen rekeningkundige berekingen per seconde. Dat is het nieuwe Europese snelheidsrecord voor supercomputers. De Tera 10-computer verpulverde het vorige record dat op 42,9 teraflops stond. Wie zich verdiepen in de wereld van snelheidsrecords en supercomputers kan terecht op www.top500.org.


 

Duitsland - Argentië

Duitsland en Argentinië nemen het morgen tegen mekaar op in de kwartfinales van het WK Voetbal. Een redacteur van het Algemeen Dagblad ontdekte vanmorgen dat de site van de FIFA al een volledig wedstrijdverslag van de kwartfinale online had staan.  De uitslag? 2-1 voor Duitsland (na verlengingen) De doelpuntenmakers? Mertesacker (strafschop in de 37ste minuut),  Schweinsteiger (own-goal tien minuten na de rust) en Metzelder (in de verlengingen) die in de verlenging scoort.
Inmiddels is de bewuste pagina van de site verwijderd, maar het blijft onduidelijk hoe de fout is kunnen gebeuren.


 

Gratis telefoneren

Indrukwekkend. Via www.jajah.com kan u (mits registratie) gratis telefoneren van vaste telefoon naar vaste telefoon. Op de website hoeft u enkel uw eigen telefoonnummer en dat van diegene die u wil bereiken ingeven. Een klik later rinkelt uw telefoon. Wanneer u opneemt, wordt ook de ontvanger opgebeld.


 

ZMS

Een Israëlisch bedrijf heeft een speciale taal voor sms-berichten uitgedokterd: Zlango. Dat meldt Monsters and Critics. De taal bestaat niet uit tekst maar uit meer dan tweehonderd iconen die onderverdeeld zijn in categorieën als 'actions', 'places', 'people',.... Het zou zo'n uurtje duren om de 'taal' onder de knie te krijgen. Op het Zlango Blog kan je de verdere ontwikkelingen volgen, in de loop van het jaar kan je de applicatie downloaden om op je gsm te installeren. Wie ook deze killer app liever aan zich voorbij laat gaan kan altijd wat afkortingen leren om sneller te sms'en.


 

Live

Website NeTTieS meldt dat Microsoft de Custom Domains-dienst officieel gelanceerd heeft. Wie een eigen domeinnaam heeft kan die koppelen aan Windows Live Mail (de opvolger van Hotmail) en Hotmail zelf. Ook andere gebruikers kunnen intekenen op zo'n e-mailaccount. Windows Live Mail biedt twee gigabyte opslagruimte.

Microsoft Live heeft halfweg juni met de stad Waterloo een overeenkomst gesloten om die nieuwigheid te promoten. Alle 30.000 inwoners van Waterloo kunnen een e-mailadres eindigend op waterloo.eu aanvragen, volgens de gemeentelijke site van de stad hebben al 1.700 burgers dat gedaan.


 

Namaak

Google mag geen advertenties weergeven van namaakproducten van Louis Vuitton. Dat heeft een rechtbank in Parijs beslist. De producent van luxegoederen pikte het niet dat er advertenties van namaak werden weergegeven in de zoekresultaten van de zoekmachine. Vuitton krijgt een schadevergoeding van 360.000 euro. Google moet de uitspraak ook publiceren in vier nieuwsmagazines.

De online advertentieprogramma's worstelen nog met een ander probleem: klikfraude. Yahoo! heeft volgens Planet Multimedia gisteren een schikking getroffen met adverteerders die vonden dat er vals geklikt werd op advertenties. Yahoo! betaalt het advocatenbureau dat de gedupeerden vertegenwoordigt bijna vijf miljoen dollar aan juridische kosten. Daarnaast komt er een regeling met de adverteerders.

Advertentieprogramma's blijven echter geld opbrengen. Vandaar dat YouTube in juli met een eigen advertentiesysteem start. Nu verschijnen er nog Google Ads op de videosite. De advertenties verschijnen bij de videofragmenten, YouTube zal de inkomsten delen met de makers van de video (via Marketingfacts). Vraag is of de advertentie-inkomsten bij auteursrechtelijk beschermde video's ook naar de oorspronkelijke maker zal vloeien.


 

Leeuw te koop

Het Brusselse reclamebureau mortierbrigade won vorige week een bronzen leeuw op het reclamefestival van Cannes. Mortierbrigade kreeg de onderscheiding in de categorie outdoor voor de ,,Moved to eBay”-campagne. Daarbij werden op leegstaande winkelpanden affiches geplakt die naar de site van het veilinghuis doorverwezen. Mortierbrigade biedt de leeuw (waarde: 813,95 euro) nu te koop aan op eBay.


 

Test Office

Bij Microsoft winden ze er niet langer doekjes om dat online-software dé toekomst is. Dat Google al 'live' is met zijn tekstverwerker en spreadsheet-programma, zal in Redmond ongetwijfeld niet meteen op applaus zijn onthaald.
Dat ze bij Microsoft niet bij de pakken blijven zitten, blijkt uit het feit dat een publieke bètaversie van Office 2007 nu online kan getest worden (door mensen met Internet Explorer en de Citrix-ActiveX-plugin). Opslaan en afdrukken kan echter niet.


 

Blunderpop

Het Antwerpse Wonderfestival draaide in september vorig jaar uit op een fiasco. De festivalweide raakte maar net op tijd klaar, een hoop grote namen op de affiche stuurde in extremis zijn kat en ook het publiek liet het massaal afweten. Het Antwerpse underground-collectief Guerilla verzamelt op de Blunderpop-weblog andere verhalen van festivalfiasco's.

Iedereen (zowel bezoekers als artiesten) kan verhalen insturen. Op dit moment kan u er bijvoorbeeld lezen hoe Chicks On Speed het podium werd afgejaagd, hoe DAAU de weg kwijt raakte in Duitsland en hoe een boer per ongeluk zijn beerkar loosde op de camping van Dour.

(via Poppunt en De Morgen)


 

Beethoven Academie op eBay

De Beethoven Academie biedt zichzelf aan op de veilingsite eBay. Het kamerorkest protesteert op die manier tegen het schrappen van 1,1 miljoen euro subsidies door Vlaamse minister van Cultuur Bert Anciaux. Door de beslissing ziet het orkest (35 beroepsmuzikanten en 4 bedienden) zich genoodzaakt de boeken te sluiten. 14 mensen staan op straat.

,,Dit orkest wordt door Cultuurminister Bert Anciaux en voorzitter van de adviescommissie Herman Baeten met één pennentrek verwijderd uit het Vlaamse cultuurlandschap. Kortom: een koopje voor de echte cultuurliefhebber!'', aldus de omschrijving op eBay. Hoogste bod op dit moment: 2,5 euro. Bieden kan nog tot volgende week dinsdag.


 

TOTP

We kunnen ons voorstellen dat het afvoeren van Top Of The Pops door de BBC bij heel wat muziekfans op een luid awoert onthaald is. Gelukkig is er nog de weblog van de Ancienne Belgique. Die vertelt ons dat een hoop legendarige optredens uit het programma inmiddels op Youtube te vinden zijn. Wat had u bijvoorbeeld gedacht van Honky Tonk Woman van The Rolling Stones uit 1969, Smells Like Teen Spirit van Nirvana uit 1991 of Lola van The Kinks uit 1970. Om nog te zwijgen van Lennon die Instant Karma zingt in 1973 en Motorcycle Emptiness van de Manic Street Preachers uit 1992.


 

Géoportail

De Franse president Jacques Chirac heeft vrijdag Géoportail gelanceerd, een website die de concurrentie moet aangaan met Google Earth. Géoportail bestrijkt enkel het Franse grondgebied en werd ontwikkeld door het Franse geografisch instituut IGN. Naast luchtfoto’s is het ook mogelijk om bijvoorbeeld de grenzen van een gemeente te bekijken.


 

Gervais record

Acteur Ricky Gervais beweert zijn eigen record van de meest gedownloade podcast gebroken te hebben. Begin februari raakte bekend dat de podcast van Gervais een plaatsje zou krijgen in het Guinness Book of World Records 2007.  Een aflevering van de podcast van Gervais werd op dat moment gemiddeld 261.670 keer gedownload. Dat aantal was volgens Gervais eind februari meer dan verdubbeld. De teller stond toen op 541.329.


 

Zetel

De Zweedse Piratenpartij die begin dit jaar het levenslicht zag lijkt goed op weg om een zetel te veroveren in de Rijksdag, zo blijkt uit verschillende opiniepeilingen. Volgens de in Noorwegen wonende landgenoot Hoegin zou het ledenaantal van de partij bovendien met vijftig procent zijn toegenomen nadat de populaire BitTorrent-site The Pirate Bay op 31 mei werd afgesloten. De piratenpartij vindt dat het kopiëren van informatie en cultuur niet gehinderd mag worden: het kopiëren van mp3- of mpg-bestanden voor eigen gebruik of om naar vrienden door te sturen moet daarom gelegaliseerd worden.


 

Blogger bij BBC

Misschien doet de term citizen journalism niet meteen een belletje rinkelen, maar met de steile opkomst van weblogs, sites als Wikinews, camera-gsm's en sms-tiplijnen kan niemand ontkennen dat burgers steeds meer bij het nieuws betrokken worden.

Blogger Frankie Roberto vroeg zich af hoe hij het als burger-journalist zou redden op een echte nieuwsredactie. Hij overtuigde de BBC en kreeg de kans om 1 week vanop de redactie van Auntie Beeb te werken. Frankie schrijft er deze week artikels voor de BBC-website en voor Wikinews. In zijn dagboeken op zijn eigen site en die van de BBC houdt hij ons op de hoogte van zijn wedervaren en geeft hij een interessante blik achter de schermen van de BBC.


 

Chinese WK-blog

Hoewel China zich niet kon plaatsen voor de eindronde van het WK, slaat het voetbalvirus ook daar wild om zich heen. De Chinese WK-blogger Dong Lu mocht dit weekend de 10 miljoenste bezoeker op zijn website verwelkomen.

Samen met drie vrienden brengt Dong elke dag een humoristische podcast online waarin hij bekende spelers imiteert, de spot drijft met WK-reclamespots en zelfs voetballiedjes zingt.

"We doen het voor ons plezier, uit liefde voor het voetbal," vertelde Dong aan het persagentschap reuters. "de wereldbeker is een groots evenement voor iedereen uit grote of kleine landen, rijk of arm."

De populariteit van sport -en showbizzblogs in China is volgens velen te wijten aan het feit dat mensen hierover vrijuit mogen praten. "In de sportjournalistiek heerst er een relatieve vrijheid van meningsuiting," zegt ook Dong "we kunnen er vrijuit praten over wedstrijden en andere zaken."


 

Zelfontbranding

Laptopexplosion In de eerste vier maanden van dit jaar werden in ons land zo'n twaalf procent meer laptops dan desktops verkocht. Dat zo'n laptop ook rare dingen kan uithalen, mocht een lezer van The Inquirer ondervinden. De man zag op een conferentie een laptop exploderen en uitbranden.


 

Pirate party

Na Zweden heeft ook de Verenigde Staten een piratenpartij: de Pirate Party of the United States (PPUS).


 

Vlaamse sagen

De Katholieke Universiteit Leuven heeft zijn online databank van volksverhalen onlangs uitgebreid met sagen uit de provincie Oost-Vlaanderen. De site  bevat nu meer dan 27.000 sagen uit de provincies Limburg, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen. Uiteraard te doorzoeken met een puike zoekmachine. Het is zelfs mogelijk om te zoeken op sagen uit een bepaalde stad of streek. Het grote publiek vindt op de site enkel een samenvatting van de verhalen in kwestie. Wie een paswoord heeft kan het hele verhaal lezen.


 

100 op 1

Niet te missen. De eigenzinnige muzieksite Pitchforkmedia grasduinde in het YouTube-archief en zette zijn honderd favoriete videoclips op een rij. Naast bekend werk van A-Ha en The Jacksons ook veel voor Europeanen minder bekend materiaal.


 

eBay-vakantie

Reisagentschap Neckermann experimenteert met een nieuwe manier om last-minute reizen aan te bieden. Vanaf deze week veilt het bureau elke week vijf weekendvakanties op eBay. De veiling loopt op woensdag af, de winnaar betaalt met een kredietkaart of Paypal, en vertrekt op vrijdag al op reis. Voor wie thuis blijft, maar toch iets wil kopen in de Neckermanwinkel, is er dit rugzakje.


 

Creative Commons in Office

Voortaan zal het in programma's van Microsoft Office mogelijk zijn om een Creative Commons-licentie toe te voegen. Dat meldt de Nederlandse website Planet Multimedia. Via Creative Commons kan een auteur zelf beslissen onder welke voorwaarden zijn werk verspreid kan worden. In 2005 besliste Microsoft al om SSE, een uitbreiding op RSS, onder Creative Commons uit te brengen, zo schrijft Lawrence Lessig, de geestelijke vader van het licentiesysteem op zijn weblog.


 

Opera 9.0

Opera pakt vandaag uit met een nieuwe versie van haar browser. Opera 9.0 biedt ondermeer ondersteuning aan BitTorrent, een programma waarmee je allerlei data kan uitwisselen. In de browser kan je ook je voorkeuren per site instellen (zoals cookies al dan niet aanvaarden) en widgets downloaden: kleine programma's die je op de hoogte houden van de actualiteit, het weer, games,... BBC biedt bijvoorbeeld een News Reader aan in Opera.


 

Schadevergoeding

Een Amerikaanse moeder eist ruim 30 miljoen dollar schadevergoeding van Myspace.com. De 14-jarige dochter van de vrouw werd verkracht door een 5 jaar oudere jongen die ze had leren kennen via de populaire website. Volgens de moeder doet Myspace onvoldoende om minderjarige gebruikers te beschermen tegen misbruik. De safetytips zijn volgens haar niet genoeg.


 

VW Vodcast

Het Duitse automerk Volkswagen lanceert VW Escape TV, het eerste Belgische videomagazine via podcasting. Op Escape TV staan reportages over muziek , interviews met beroemdheden, webfilmpjes, rijtips en wedstrijden. Over het automerk zelf wordt in het magazine maar zelden gerept. De uitzendingen van Escape TV zijn te zien op de pc en kunnen ook naar een iPod, een PlayStation Portable of een GSM gedownload worden.


 

Oranje

Morgenavond spelen Nederland en Argentinië op het WK voetbal om de winst in Groep C. Acht jaar geleden stonden beide landen ook al tegenover mekaar op het wk. Toen versloeg Nederland in de kwartfinale de Argentijnen met 2-1. Het AD blikt terug met twee toenmalige Oranje-spelers. En met dit geluidsfragment.


 

Wiki-democratie

De online encyclopie Wikipedia past zijn beleid opnieuw aan. Voortaan zullen pagina's die veelvuldig het slachtoffer zijn van vandalisme (tijdelijk) alleen kunnen aangepast worden door beheerders van Wikipedia. Het gaat onder meer om pagina's over de mensenrechten in China, Kosovo en George Bernard Shaw. Een aantal andere pagina's kan voortaan (ook al tijdelijk) enkel aangepast worden door gebruikers die langer dan 4 dagen geregistreerd zijn. In dat geval verkeren onder meer Michael Jackson, William Shakespeare, de Ku Klux Klan en John Wayne.


 

Musicbox Video

Platenmaatschappij Sony BMG wil de blogosfeer gebruiken om haar artiesten te promoten. Sony BMG lanceerde onlangs de website Musicbox Video, een website met videoclips van artiesten die bij Sony BMG onder contract staan.


 

Google Shakespeare

Naar aanleiding van het Shakespeare in the Park-festival in New York wijdt Google een pagina aan de Britse schrijver.


 

Netscape is terug

Netscape lanceerde vandaag een vernieuwde website (beta) die een kruising van Google News, traditionele nieuwssites en democratische sites als Digg.com moet worden. In tegenstelling tot Google News selecteren redacteurs de interessantste nieuwsverhalen. Ze schrijven zelf ook artikels of commentaar. Lezers kunnen interessante verhalen op de site posten (en stemmen) waaruit de Netscaperedacteurs de meest nieuwswaardige stukken op de voorpagina publiceren. Het verhaal AOL copies Digg staat op één, bij Digg.com wordt dat AOL-Netscape Launches Massive ,,Digg-Killer''.

Netscape is bekend van de Netscape Navigator-browser die halfweg de jaren negentig door 75 procent van de surfers gebruikt werd totdat Microsoft Internet Explorer lanceerde. Sinds '98 is Netscape in handen van America Online/Time Warner en werd Netscape een portaalsite. Volgens Net Applications zou één procent van de surfers nog Netscape als browser gebruiken.


 

Mentos vs Diet Coke

Goed nieuws voor de Nederlandse snoepfabrikant Van Melle. Sinds een paar maanden zit de verkoop van de Mentos-muntjes in de Verenigde Staten in de lift. Niet dat de Amerikanen nu massaal de witte muntjes verorberen. Meestal belanden de muntjes in een fles cola. De combinatie Mentos en Diet Coke is immers nogal explosief. Op sites als Youtube en Google Video staan inmiddels al tientallen amateurfilmpjes van colafonteinen en -raketten. Met 200 liter cola en 500 muntjes is dit perfect mogelijk. En haalt u misschien The Wall Street Journal.


 

Weird Al

Het is al enkele jaren stil rond Weird Al Yankovic, de Amerikaan die beroemd werd met parodieën van bekende popsongs (Beat It werd Eat it, Bad werd Fat en Living in America werd Living with a hernia). Zijn laatste album dateert alweer van 2003. Yankovic werkt op dit moment hard aan een opvolger. Als voorproefje kan u gratis You're Pitiful downloaden. U raadt het al, een parodie op You're Beautiful van James Blunt. Benieuwd of de radiozenders deze versie wel nog gaan draaien.


 

Servers

Google bouwt twee nieuwe datacentra in Dallas om meer servers te kunnen huisvesten. Die uitbreiding is cruciaal om zoekresultaten, de e-maildienst Gmail en Google Video snel te kunnen blijven aanbieden. Google zou ondertussen al 450.000 servers gebruiken die verspreid zijn over 25 landen zoals Nederland en Ierland. Google wil dit jaar anderhalf miljard dollar in haar serverpark en snelle dataverbindingen pompen.


 

Made in China

Een journalist van de Britse krant Mail on Sunday heeft een bezoekje gebracht aan de fabrieken van Foxconn in China waar Apple's iPod gemaakt wordt. De (vooral vrouwelijke) arbeiders in de fabriek van Lunghua zouden zo'n 40 euro per maand verdienen om vijftien uur per dag te werken. Ze krijgen gratis onderdak bij de fabriek. In Shanghai, waar de iPod Shuffle wordt geproduceerd, verdienen de arbeiders 79 euro per maand, voor hun voedsel en onderdak moeten ze echter zelf instaan. Apple heeft beloofd de klachten te zullen onderzoeken, het bedrijf verwijst nog naar de Code of Conduct (pdf) die toeleveranciers van Apple - zoals Foxconn - moeten ondertekenen.

Apple kreeg eerder al een veeg uit de pan van Greenpeace (via Cecil) omdat het bedrijf te veel giftige chemische stoffen in produkten zou verwerken. Sony, Nokia, Hewlett Packard, Sony Ericsson, Samsung en LG behoren volgens Greenpeace tot de beste leerlingen van de klas.


 

Robbie

Dinsdag- en woensdagavond speelt Robbie Williams in een nagenoeg uitverkocht Koning Boudewijnstadion. Naast flink wat songs uit het jongste album Intensive Care en een snuifje Take That, kregen de fans gisteren ook alle hits te horen. Was vond u van de prestaties van Robbie?


 

Fictie

Zaterdag 1 april 2006: ,,In de loop van de nacht van vrijdag op zaterdag is omstreeks 4.20 een groot stuk van zijgevel van het wintercircus aan de Waalse Krook ingestort.'' (De 1 april-grap van Gentblogt)

Dinsdag 13 juni 2006: ,,In Gent is de Lammerstraat, vlak bij het Zuid, afgesloten voor het verkeer. Rond tien uur vanmorgen zijn daar een aantal brokstukken naar beneden gevallen van het voormalige circus Mahy.'' (Berichtgeving bij de VRT)


 

U heeft 4 nieuwe berichten

De NMBS acht het voorstel van CD&V-kamerlid Jef Van den Bergh om treinreizigers via een sms-bericht te verwittigen bij grote vertragingen financieel niet haalbaar. De Vlaamse liberalen waren er als de kippen bij om erop te wijzen dat senator Stéphanie Anseeuw eind april al een schriftelijke vraag daarover indiende bij staatssecretaris Tuybens.

Anseeuw verwees toen naar de uitbouw van het m-government (mobile government) in Malta. Studenten kunnen hun examenuitslag bijvoorbeeld via sms ontvangen. De Maltese overheid ontwikkelt verder een SMS-dienst om ouders te verwittigen wanneer hun kind afwezig is op school. Er zit ook een dienst in de pijplijn die donoren moet oproepen meer bloed te geven bij een te lage bloedvoorraad.

M-government is alleszins geen nieuwigheid in ons land. Het bekendste voorbeeld is wellicht het BIPT, het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie, dat (soms) viruswaarschuwingen per sms doorstuurt. Bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB kan je de wachttijd van bussen en metro's oproepen via sms. Geïnteresseerde donoren die het Rode Kruis een sms-berichtje sturen krijgen dan weer een belletje van het Rode Kruis met meer informatie over bloed geven. Het IBBT, een onderzoeksinstituut dat opgericht werd op initiatief van de Vlaamse regering, onderzoekt hoe de overheid via ondermeer sms beter kan communiceren met burgers.


 

Ken uw pensioen

Minister van Pensioenen Bruno Tobback (SP.A) lanceert de website www.kenuwpensioen.be. Daarop kan iedereen tussen achttien en 64 jaar een betrouwbare simulatie krijgen van de berekening van zijn toekomstig rustpensioen.


 

Scoble

Robert Scoble, de bekendste blogger van Microsoft, verlaat het bedrijf uit Redmond en gaat werken voor PodTech.net. Scoble werd door de openhartige schrijfsels op zijn weblog, één van de bekende Microsoft-figuren. Scoble schreef uiteraard vaak positieve dingen over Microsoft en nieuwe diensten en producten van de softwarefabrikant. Maar hij schrok er evenmin voor terug om kritiek te geven op zijn broodheer of om lof te spuien op concurrenten als Apple en Google.


 

Trio

Wie helpt Richard Green? De man droomt van een triootje. Zijn vriendin wil die droom wel waarmaken op voorwaarde dat de site van Green voor eind dit jaar vijf miljoen bezoekers over de vloer heeft gekregen.

(via Eskimokaka)


 

Pirate Bay

Twee weken geleden haalde de Zweedse politie de populaire torrent-site The Pirate Bay offline. Drie dagen later ging de site weer open. Intussen haalt de site dubbel zoveel bezoekers als voor de actie van de Zweedse politie. Zou de MPAA, de belangenorganisatie van de Amerikaanse filmindustrie, nog altijd verheugd zijn met ,,het zinken van The Pirate Bay''?


 

Google scorebord

Een tip uit onze mailbox: als je op www.google.be World Cup intikt, krijg je het resultaat van de wedstrijd die op dat ogenblik gespeeld wordt.


 

NVD.niet

De omstreden Nederlandse pedofielenpartij NVD moet op zoek naar een nieuw webadres. Een Nederlandse rechtbank heeft beslist dat de partij Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit niet langer gebruik mag maken van de afkorting NVD. De partij moet dus een alternatief zoeken voor www.nvd.nu. De rechtszaak was aangespannen door het beveiligingsbedrijf NVD. Ook het bedrijf waar de site van het partij wordt gehost, liet onlangs weten dat de pedopartij per 1 juli niet meer welkom is.


 

Voetbalduits

De Nederlandse voetbalbond biedt op zijn website al enkele weken een cursus Duits voor supporters aan11online.be, het voetbalkanaal van Skynet heeft niemand minder dan Jean-Marie Pfaff aangezocht voor een cursus voetbalduits: Pfiffen met Pfaff. Dat het Duits van Pfaff legendarisch is, bewijst dit filmpje.


 

Merkel podcast

Vanavond wordt het WK voetbal afgetrapt. De Duitse Bondskanselier Angela Merkel grijpt die gelegenheid aan om te beginnen met een videopodcast.


 

Ons kent ons

Profielsites zoals Orkut, Friendster en MySpace bevatten een schat aan persoonlijke informatie van internetgebruikers. Dat is ook het Pentagon niet ontgaan. Het Amerikaanse tijdschrift New Scientist ontdekte dat het National Security Agency (NSA), gespecialiseerd in het afluisteren van telefoons, e-mail en dataverkeer, de gegevens op profielsites onderzoekt. De NSA kan de netwerken van vrienden en kennissen op zulke sites aanvullen met haar analyses van telefoongesprekken en betalingen met Visa. Ook de Nederlandse politie heeft al toegegeven dat ze verdachten heeft opgespoord via Hyves.nl en probeerde te achterhalen of bepaalde personen elkaar kennen.

In België loopt het zo'n vaart niet. Els Cleemput, woordvoerster van de federale politie, zegt dat er in ons land niet proactief gesurft wordt naar websites om misdaden op te sporen. Bij zware criminaliteit, zoals terrorisme, wordt wel actief gezocht naar financiële sporen op internet. De Computer Crime Unit bekijkt vooral meldingen die binnenlopen en botst zo wel eens op andere sites. In 2004 kwamen 52.112 meldingen binnen waarvan er 12.000 als strafbare feiten werden bestempeld. Het gros daarvan gaat over oplichting en phishing.

Bij gerechtelijke onderzoeken gaat de politie wel op zoek naar sporen. In de Verenigde Staten wierp die aanpak al vruchten af: tijdens een rechtszaak werd een jongen schuldig bevonden aan een dodelijk ongeval nadat hij op zijn weblog zijn betrokkenheid bij het ongeval had bekend. De achteraf verwijderde blogpost werd tijdens de rechtszaak als bewijsmateriaal gebruikt.


 

Vista proeven

Sinds vannacht kan je een bètaversie van het nieuwe besturingssysteem van Microsoft uitproberen: Windows Vista. Via de downloadmanager van Akamai kan je het bestand binnenhalen, daarna moet je een DVD branden van waarop je Windows Vista kan installeren. Windows werkt samen met Akamai in de hoop de grote toeloop aan te kunnen, maar dat lijkt niet veel te helpen: door de grote interesse is het voorlopig niet mogelijk om de opvolger van Windows XP binnen te halen. IT-professionals en ontwikkelaars met een abonnement op TechNet kregen de primeur: zij konden al sinds een week of twee proeven van deze bètaversie. De definitieve versie van Windows Vista moet volgend jaar in de winkelrekken liggen.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs