Slechtste video

Terwijl we elders op deze site op zoek zijn naar het meest irritante nummer ooit, nomineerde één van onze redacteurs dit als de slechtste video ooit. Iemand anders ging dan weer voor deze parel.


 

Podcast

Overstekend Wild, de wekelijkse column van De Standaard-redacteur Marc Reynebeau is nu ook
beschikbaar als mp3-bestand. Woensdag verschijnt de column in de krant en vanaf vrijdag kan u Reynebeau voortaan ook beluisteren in onze podcast.


 

E-Knoop in je zakdoek

Handig voor warhoofden: de online-agenda Beeplet herinnert je via mail en rss aan al je afspraken. Binnenkort kan je de alerts ook via instant messenger binnenkrijgen.

Fijn: bij het intekenen hoef je geen waslijst aan persoonsgegevens in te vullen - zelfs je e-mailadres moet je alleen opgeven als je de herinneringen in je mailbox wil krijgen.


 

Welke oorlog?

Een meerderheid van de Nederlanders denkt ten onrechte dat de holocaust de oorzaak van de Tweede Wereldoorlog was, meldt de Volkskrant. Dat blijkt uit het jaarlijkse Nationaal Vrijheidsonderzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.


 

Jamie podcast

Jamie Oliver wil later dit jaar een eigen podcast beginnen. Uiteraard over koken en alle mogelijke problemen die daar met gepaard kunnen gaan.


 

BBC gaat 2.0

De Britse omroep BBC gooit het concept van haar website volledig om. Alles draait vanaf nu rond de gebruiker en zijn bijdrages op het internet (lees: weblogs, homevideo...). En dat is geen grap, BBC wil niets minder dan de MySpace.com der openbare omroepen worden. BBC 2.0, zeg maar.

Volgens BBC-directeur voor de nieuwe media, Ashley Highfield, moet alle digitale output in de toekomst gericht zijn op de kernwoorden 'share', 'find' en 'play'. 'Share' wil zeggen dat je ,,een eigen plekje'' op de website kan maken - en die liefst ook opvult met BBC-stuff.

Ook de homepagina van de BBC-site wordt helemaal hertekend, waarbij populaire 2.0-toepassingen als Flickr, Wikipedia en Technorati een prominente plaats zullen krijgen (het 'Find'-luik).

'Play' tenslotte verwijst naar de programma's van de omroep, die tot zeven dagen na de uitzending integraal op het web opgevraagd kunnen worden. Indrukwekkend als je het ons vraagt.

(via The Guardian)


 

Hallo? Met de helpdesk?

Microsoft lanceert een nieuwe testversie voor Internet Explorer 7 en mikt daarmee voor het eerst specifiek op gewone surfers. Voor Amerikanen, Duitsers en Japanners die Internet Explorer Beta 2 testen, is er een gratis telefonische helpdesk.

Microsoft hoopt met de vernieuwde browser wat marktaandeel terug te winnen van Firefox, onder andere door ook tabbed browsing en een betere beveiliging tegen phishing aan te bieden. De definitieve versie zou tegen het eind van dit jaar beschikbaar zijn.


 

Weg gevonden

Wij waren even het noorden kwijt, maar NoDesktopHero zette ons op het juiste spoor: GoogleMaps daalt ook in Europa af tot op straatniveau. Netjes, maar Map24 blijft een indrukwekkend 3D-alternatief.


 

Living with flash

Living with War, het nieuwe album van Neil Young wordt op 28 april voor het eerst op het grote publiek losgelaten via een streaming op de website van de Canadese rocker. Vanaf 2 mei is het on line te kopen en pas nadien komt er een fysiek schijfje in de echte winkels te liggen. Allemaal zeer internetterig van ome Neil, maar zijn eigen site NeilYoung.com is een stuk minder aantrekkelijk: veel te veel flash, een ondoorzichtige navigatie, links die in nieuwe schermen opengaan,... Het lijkt er sterk op dat de webmaster in de leer gegaan is bij Silicon Cloud, waar ze mooi uitleggen hoe je surfers zo snel mogelijk wegjaagt.   

Gelukkig is er een weblog waar de Rusties alles kunnen te weten komen over de nieuwe plaat.


 

Videoremix

Het San Francisco International Film Festival biedt op zijn website een remix-tool aan waarmee iedereen zijn favoriete filmfragmenten kan bewerken en mixen. Een selectie van de ingezonden remixes wordt vanavond vertoond op het festival.


 

Myspace

Terwijl de New York Times in een paginagroot artikel nog een keertje het verhaal vertelt van Myspace.com, één van de grootste sites ter wereld, probeert deze blogger ons te overtuigen dat Myspace.com een failure of humanity is.

John Wood, Managing director van Beechwood Marketing verwoordde de verwarring bij velen op BrandRepublic.com als volgt: ,,Wie in de marketingbranche werkt en Myspace nog niet bezocht heeft, heeft geen voeling meer met de jeugd. En als je er geweest bent, kan je je beginnen afvragen wat het in godsnaam is en waarom het zo succesvol is.''


 

Nuchtere vrienden

Afgelopen weekend hebben de fijnsnaarde lieden achter zattevrienden.be een recordpoging estafettedrinken gehouden. Het doel was eenvoudig; zo veel mogelijk verschillende deelnemers moesten één na één een biertje drinken.

De vrienden, die bekend staan om hun weinig verhullende kijk op vrouwelijk schoon, haalden het niet en het record - 1.028 pinten - blijft dus in Waalse handen. Het  goede nieuws is dat de Peter Pan Sinterklaasactie, een initiatief ten voordele van Antwerpse wijk- en buurtwerkingen, er nog een centje aan overhoudt.

De Zatte Vrienden zelf krijgen alsnog hun eeuwige roem, want ze mogen het gaan uitleggen in Recht van Antwoord.
 


 

Wonen als Elvis

De eerste eigendom van rock'n'roll-legende Elvis Presley, een huis in Memphis, staat te koop op eBay. Vanmorgen hadden al dertien geïnteresseerden op het huis geboden. De hoogste bieder wil er 223.000 dollar neertellen. Bieden kan nog tot 14 mei.


 

Robotfoto

Zou de federale politie voor het maken van robotfoto's nog steeds werken met tekenaars? Of hebben ze daar ook al deze webapplicatie ontdekt?

(via LVB)


 

Da Vinci Code

Er is nu ook een online puzzel die gebaseerd is op De Da Vinci Code van Dan Brown. Doel van het spel is een geheime code te vinden door een serie raadsels op te lossen. Google en Sony Pictures hebben samen 12.358 verschillende puzzels gemaakt.


 

King Kong

Sinds enkele dagen ligt de dvd van de King Kong-remake van Peter Jackson in de winkel. Universal Pictures en Google Earth hebben naar aanleiding daarvan een speciale website opgezet waarmee u op zoek kan gaan naar Skull Island.


 

Gentse software onder motorkap van Google Calendar

Pdflowagie_1 Wat vooraf ging: zoekmachine Google lanceerde gisteren Google Calendar. Onder de motorkap van de agenda draait software van Gentenaar (en ex-blogger) Bruno Lowagie: klik je op het printericoon bovenaan de Google Calendar, dan wordt de agenda in pdf-formaat omgezet via iText, een open source-programma waar Lowagie sinds 1998 als informaticus aan de Universiteit Gent is beginnen aan schrijven. ,,We waren toen op zoek naar een systeem om puntenlijsten voor studenten makkelijk om te zetten'' , zegt hij.

Ondertussen werkt ook ruimtevaartorganisatie NASA met iText voor het omzetten van satellietbeelden in pdf-formaat. Macromedia gebruikt het programma in haar Coldfusionpakket. Of Lowagie geen spijt heeft dat hij iText onder de MPL Open Source-licentie heeft uitgebracht? ,,Als ik het betalend had gemaakt ging het nooit zo veel gebruikt worden''.

De software wordt nog vooral gebruikt in de Verenigde Staten, Duitsland, India en Japan. In eigen land blijkt er minder interesse te zijn. Nochtans kan je met behulp van iText en de Belgische elektronische identiteitskaart pdf-documenten veilig ondertekenen, maar de staatssecretaris voor Informatisering van de Staat had (vooralsnog) geen oren naar de (gratis) software daarvoor. Lowagie schrijft nu aan een boek over zijn softwarepakket voor de Amerikaanse uitgever Manning.


 

Prins Noordpool

Prins Albert II van Monaco is donderdagochtend vertrokken op expeditie naar de Noordpool. Albert reist met een hondenslee over de dichtgevroren Noordelijke IJszee en wil zondag het eerste staatshoofd  worden op de Noordpool. Of hij daar in slaagt kan u volgen op de website van de expeditie.


 

Bridget in je inbox

De naaktfoto's van de Nederlandse presentatrice Bridget Maasland die in het volgende Playboynummer staan, zijn uitgelekt en daar is het mannenblad niet blij mee. Alle webloggers die de foto's publiceerden, kregen dan ook een aanmaningsbrief in de bus. Wie de foto's op zijn site of weblog liet staan, kon rekenen op een dagvaarding.

Maar Jaggle nam de aanmaningsbrief erg letterlijk. De naaktfoto's verdwenen van de blog,  in de plaats kwam de belofte om de foto's rond te mailen. ,,Publiceren mag dan wel niet, je vrienden mailen is wel een optie. Stuur ons een e-mail en je krijgt zaterdag een gezellige paasbunny in je mailbox.''

De interessante artikels krijg je er helaas niet bij.


 

Calendar

Nieuw speelgoed van Google: Google Calendar.


 

Blogswana

In de gaten houden: Blogswana, een project waarbij twintig studenten van verschillende universiteiten in Botswana elk twee blogs bijhouden: een blog voor zichzelf en een blog voor een partner, iemand die op één of andere manier door aids getroffen werd. Terwijl de partnerblog eerder biografisch moet zijn, kan de student op zijn eigen blog vrijuit schrijven over de partner en de situatie in Botswana.


 

Firefox-reclame

Eind december lanceerde internetbrowser Firefox een oproep naar zijn gebruikers om reclamespotjes voor de browser te maken. Vrijdag loopt de wedstrijd af. De eerste filmpjes kan u nu al bekijken op Firefox Flicks.


 

iBunny

Iattire_bunny_m_500 iAttire, een bedrijfje dat zich gespecialiseerd heeft in het verkopen van hoesjes voor iPods, komt in de aanloop naar Pasen met de Bunny.


 

(Not so) Secret Service

De Amerikaanse Secret Service ging dit weekend met de billen bloot. The San Francisco Chronicle ontdekte dat een document met vertrouwelijke informatie over de Air Force One zomaar on line geraakt. Er stonden onder meer details in over het raketafweersysteem van de vliegtuigen en de exacte plaats waar de veiligheidsmensen aan boord zich bevonden. Voer voor kandidaat-terroristen dus.

,,We kunnen niet rechtvaardigen hoe de informatie op het web is geraakt. Dit soort documenten zijn normaal met een paswoord beveiligd'', reageerde een woordvoerder. ,,We betreuren het voorval en kijken in de toekomst nog scherper toe'', klonk het nog.


 

Queen

De Britse Queen Elizabeth II wordt op 21 april 80. De site van het Britse koningshuis werd voor de gelegenheid uitgebreid met een minisite over de Queen. Naast een uitgebreide bio, een quiz en 80 feitjes over de Queen, kan u er ook uw gelukwensen overmaken.


 

Riverbend

Al-Jazeera had een interview met Riverbend, de Iraakse blogster die genomineerd is voor de  BBC Samuel Johnson Prijs voor non-fictie.


 

Phishingtest

Tussen alle spam die we in onze mailbox krijgen, zit regelmatig een e-mail waarmee men ons wil overtuigen kredietkaartnummers of geheime codes op een site in te geven. Af en toe terecht, maar vaak gaat het om nagemaakte sites waarmee oplichters persoonlijke informatie proberen los te peuteren. Soms zijn die gevallen van phishing nogal doorzichtig, andere zijn dan weer minder duidelijk. Bij Mailfrontier.com kan je testen hoe goed je bent in het herkennen van echte en valse e-mails.


 

iPod-woordenboek

Merriam-Webster en iPREPpress lanceren een woordenboek voor op de iPod. De Merriam Webster Pocket Dictionary omvat zo'n 40.000 woorden en kost 9,95 dollar. Een term zoeken, doe je met het scrollwiel van je iPod.

Nog dit jaar zouden ook een iPod-synoniemenwoordenboek, een iPod-rijmwoordenboek voor hip hoppers en songschrijvers, en een iPod-atlas volgen.


 

Google Idol

Google Idol is de on lineversie van de populaire talentenjacht. In tegenstelling tot de televisieshow moeten de kandidaten hier - gelukkig! - niet zelf zingen. Geïnteresseerden playbacken een bekende hitsingle voor hun webcam, posten de opname op Google Video en hopen vervolgens geselecteerd te worden voor de competitie. Elke surfer kan zijn favoriete imitatie belonen met een stem.

Het eerste 'seizoen' van Google Idol werd met glans gewonnen door de Nederlandse tieners Pomme en Kelly. Met hun interpretaties van Shania Twain en Aretha Franklin bliezen ze de tegenstand weg. Momenteel loopt de tweede editie van de wedstrijd.


 

Eva in de woestijn

Het mannenblad Maxim brengt in de VS zijn honderdste nummer uit, en laat dat niet ongemerkt voorbij gaan. Vliegtuigpassagiers die over het zuiden van Nevada vliegen, kunnen deze week genieten van een reuzenversie van de Maxim-cover, met daarop Desperate Housewife Eva Longoria in bikini (en in Maxim-pose), als afwisseling voor het woestijnzand.

Wie niet snel nog een vliegticket kan bemachtigen, kan dankzij Google Earth toch meegenieten (link enkel bruikbaar voor wie Google Earth geïnstalleerd heeft op zijn computer).


 

Citaat van de dag

,,Hello, New York Times? I'd like to cancel my subscription today. I'm canceling because the redesign of your Web site, which you unveiled yesterday, bests the print edition by such a margin I've decided to pocket the annual $621.40 I currently spend on home delivery.''

Jack Shafer van Slate is zeer te spreken over de vernieuwde site van de New York Times. Designer Alan Jacobsen en consultant Jay Small zijn minder overtuigd.


 

Corporate bloggen of niet?

Vorige week gingen blogguru's Shel Israel en Robert Scoble langs bij boekenwinkel Amazon om uit te leggen hoe fijn corporate bloggen wel kan zijn en tegelijk hun boek Naked conversations even te promoten. Israel en Scoble zijn gewoon hun boodschap voor een enthousiast publiek te prediken, maar bij Amazon pakte dat anders uit. CTO Werner Vogel legt uit hoe zijn collega's de twee het vuur aan de schenen legden. Op zijn blog, welteverstaan.

(opgepikt via Tales of Drudgery & Boredom)


 

Bellen in het openbaar

Heeft u er een hekel aan als treinreizigers de voltallige coupé laten meegenieten van hun gsm-gesprek? U bent niet alleen. Acht op de tien Amerikanen ergeren zich aan luidruchtige bellers die aan de telefoon hun privéleven uit de doeken doen of die tijdens het bellen veel luider spreken dan nodig, blijkt uit een peiling van AP, AOL en Pew.

Toch heeft bijna niemand het zelf gedaan - of dat denken ze toch. Vier op de tien zegt te telefoneren om de tijd te doden tijdens het wachten of reizen. Maar minder dan een op de tien geeft toe dat ze daarbij wel eens anderen op de zenuwen werken.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs