Dylan vertaald

Er ligt sinds kort een Nederlandse vertaling van de songteksten van Bob Dylan in de winkelrekken. Trouw heeft een interview met de makers.


 

Seksisme

Blog Against Racism hadden we al, nu is er ook een Blog Against Sexism-dag. Volgende week woensdag. En laat het dan net ook Internationale Vrouwendag zijn.

(via About:Blank)


 

Oeps

Een anonieme getuigenis in The Washington Post breekt een Amerikaanse hacker zuur op. De fotoredactie van de krant maakte een foto van de man weliswaar vakkundig onherkenbaar, maar verwijderde de metadata van het beeld niet. Zo achterhaalden lezers van Slashdot de woonplaats van de hacker - een plaatsje met 3.000 inwoners waar een 21-jarige computerfreak die dicht bij een stripzaak en een tweedehandsgarage woont, snel gevonden wordt.

(Via ZDNet)


 

Niet aansprakelijk voor doden en gewonden

Mohammedcartoons.nl verkoopt oranje T-shirts met daarop een print van de omstreden cartoon van de profeet Mohammed. Onder de spotprent staat de tekst ,,I hate violence''. Met de actie willen de initiatiefnemers zich tegen het geweld keren: ,,Het Mohammedcartoon T-shirt dient te worden gedragen door mensen die willen opkomen voor de vrijheid van meningsuiting en dit geweld afkeuren.''

De algemene voorwaarden waarschuwen dat Mohammedcartoons.nl niet aansprakelijk is als het product ,,als aanstootgevend wordt opgepakt (sic.)''. De initiatiefnemers draaien niet op voor vergoedingen bij (in)directe kosten of schade bij de klant of een derde.

Toen de Italiaanse minister van bestuurlijke vernieuwing Roberto Calderoli op televisie zijn T-shirt liet zien met daarop de gewraakte Deense Mohammed-tekeningen braken rellen uit bij het Italiaanse consulaat in Libië. Er vielen elf doden, Calderoli nam ontslag.


 

Yallah

Yahoo-gebruikers kunnen weer mailadressen aanmaken met de naam Allah erin. Ed Callahan, die de kat de bel aanbond, heeft er een overvolle mailbox aan overgehouden. Hij registreerde gisteravond het adres allah_in_callahan@yahoo.com. Dat adres kwam terecht op een aantal drukbezochte websites. Vanmorgen had Callahan ruim 7.600 mailtjes in zijn mailbox.


 

Virale verkiezingen

De Nederlandse SP heeft een mooie primeur. De partij zet voor de komende gemeenteraadsverkiezingen een viraal filmpje in. Partijkopstuk Jan Marijnissen gaat in het filmpje op pad om het verkiezingsprogramma van de SP bij individuele kiezers te bezorgen. Het filmpje eindigt met een overzicht van het SP-programma voor de gemeente van diegene die het filmpje ontvangt. Op amper één week tijd werden 100.000 filmpjes verstuurd.


 

Dell-rel

Dell_computer_1 Uitkijken met het registreren van een domeinnaam als uw naam ook de naam van een groot bedrijf is. Webdesigner Paul Dell heeft een rechtszaak van computerfabrikant Dell aan zijn been omdat Dell (de designer) twee domeinnamen heeft geregistreerd met daarin zijn achternaam: dellwebsites.com en dellimages.com.

Volgens Dell (de computerfabrikant) heeft Dell (de designer) die namen geregistreerd nadat het bedrijf in een persberichten had bekend gemaakt dat het overwoog webhosting voor kleine kmo's te gaan aanbieden.

De computerfabrikant bood de webdesigner al een aantal keren een minnelijke schikking aan, maar heeft nu beslist naar de rechter te stappen. Een website en een blog moeten Paul Dell de nodige financiële armslag bezorgen om het gevecht met Dell aan te gaan.


 

Google Page Creator

Nagelnieuw. Google Page Creator: een eenvoudige tool waarmee u in een handomdraai een eigen website in mekaar knutselt. Met een ruim aanbod aan templates en 100 megabyte webruimte.

(via Webdrain)


 

Simpsons

Tijd over? Maak dan uw eigen Simpsonfiguurtje.

(via Tijd.blog)


 

Videoclips

De 65 beste videoclips van 2005 opgelijst en voorzien van heel wat info.


 

Qwika

Voor de bookmarks: Qwika, een meertalige zoekmachine voor Wikipedia.


 

Ricky

Wie de podcast van Ricky Gervais wel kon smaken, moet voortaan in de buidel tasten. De eerste 12 afleveringen kon u gratis meepikken op iTunes, maar de volgende 12 zijn enkel verkrijgbaar op Audible.com, waar u 7 dollar per maand betaalt. Per maand worden vier afleveringen van elk zo'n half uur gepodcast.

Interessante testcase trouwens: zijn mensen bereid om te betalen voor een podcast. Als Gervais en co hun betalend model met succes introduceren, mag Audible zich aan een stormloop verwachten. Concurrent iTunes heeft immers geen mogelijkheid om podcasts te kopen of te verkopen.

 
 

iPodjasjes

Op zoek naar een leuk hoesje voor de iPod? Misschien vindt u op deze site wel iets naar uw zin.


 

Hongarije

Guy Verhofstadt mag dan wel een podcast hebben, zijn Hongaarse tegenhanger Ferenc Gyurcsány heeft een eigen weblog. Volgens About.blank neemt de Hongaarse premier zijn teksten op en worden die vervolgens door medewerkers uitgetikt. Hadden ze dan niet beter een podcast gemaakt?

Er is trouwens nog internetnieuws uit het land: de website van de regeringspartij blijkt vorig gehackt te zijn door de oppositie.


 

Google News RSS

De Vlaamse Google News is nu ook beschikbaar in rss-formaat. Zelfs zoekopdrachten op de website kan u als rss-feed bekijken.


 

Ukulele Nirvana

Licht materiaal voor het weekend: het Ukulele Orchestra of Great Britain covert Smells Like Teen Spirit van Nirvana. Ook Should I Stay Or Should I Go staat blijkbaar op hun playlist.

(via Momi)


 

World Year Of Physics

2005 was het World Year Of Physics. Dertig wetenschappers hebben daar blijkbaar van gebruik gemaakt op de Quantum Diaries bij mekaar te bloggen.


 

Ren & Stimpy

Dilbert hadden we al en nu heeft ook de man achter Ren & Stimpy een blog.


 

DiggLicious

Voor de Web 2.0-fanaten: op Digglicious kan u volgen wat er zoal hot is op digg en del.icio.us. Diggdot.us neemt er ook Slashdot bij.


 

Reclameschapen

Een Nederlandse herder lanceert een nieuwe reclamevorm. Schapen krijgen een jasje aan met daarop reclameboodschappen. Een boer die zijn kudde hesjes aantrekt, vangt vijf tot twintig euro per schaap (afhankelijk van de locatie). De initiatiefnemer wil eind 2006 zowat 25.000 schapen zien rondlopen als levend reclamebord.

(de website van Lease A Sheep was op het moment van dit schrijven onbereikbaar)


 

Wie publiceerde de cartoons?

Op Editorsweblog vind je een mooi overzicht van welke kranten de Mohammedcartoons gepubliceerd hebben. Opvallend: het gaat om 1 procent van alle kranten wereldwijd, rechtse kranten namen de cartoons sneller over, en Arabische kranten waren van het begin bij de controverse betrokken.


 

Iedereen leest, of luistert

Onder het motto Iedereen leest deelde de Stichting Lezen op Valentijn gratis boekjes uit in de grootste Vlaamse stations. Iedereen verliefd bundelt verhalen en gedichten over - jawel - de liefde. Wie de uitdeelactie gemist heeft, of wie geen zin heeft om het boek te lezen, kan een aantal van die verhalen beluisteren op de podcasts van SL, Iedereen Luistert.


 

Nieuwe NYT podcasts

Bij de New York Times zijn ze volop bezig om de site om te vormen tot een multimediaal platform, zoals dat heet. Nu hebben ze 11 nieuwe podcasts gelanceerd, die te verkrijgen zijn via iTunes Music Store, Yahoo! Podcasts, My Yahoo! and NYTmes.com.

Er zijn podcasts over de Winterspelen, restaurantrecensies en een selectie van interviews uit de serie TimesTalks.


 

iJules

Podcasten vanuit Straatsburg: de Nederlandse Europarlementariër Jules Maaten (VVD) heeft een eigen podcast. In de eerste aflevering draait hij de rollen om: Maaten interviewt een journalist van het Nederlandse persbureau ANP over zijn werkzaamheden.


 

Chimpansees

Het Jane Goodall Institute heeft een blog geopend rond haar onderzoek naar chimpansees in Tanzania. Elke blogpost is gekoppeld aan Google Earth zodat u meteen het gebied kan bekijken waar een bepaalde onderzoeker over schrijft.


 

Willie Nelson

De film Brokeback Mountain heeft homoseksualiteit onder cowboys compleet uit de taboesfeer gehaald. Countrylegende Willie Nelson heeft deze week een nummer uitgebracht met de titel Cowboys Are Frequently, Secretly (Fond of Each Other). Het nummer lag al jaren op de plank, maar werd pas eind vorig jaar opgenomen door Nelson. Het is nu exclusief verkrijgbaar in de Amerikaanse iTunes Music Store.


 

Dead-eye Dick

Het jachtongeval van Dick Cheney is natuurlijk gefundenes Fressen voor Amerikaanse komieken. Op YouTube vind je stukken uit de shows van David Letterman, John Stewart, Bob Rivers en Jay Leno.


 

Demopod

Het clubcircuit slaat aan het podcasten. Op 1 maart lanceert de Gentse rocktempel Democrazy een eigen podcast met een vooruitblik op de komende concerten en live-fragmenten uit het archief van de club. En ook de overkoepelende Clubcircuit vzw lijkt podcast-plannen te hebben. "We denken dat dit een ideale manier is om het publiek nieuwe dingen te laten ontdekken en hun nieuwsgierigheid te prikkelen", vertelt Marc Steens, coördinator van de vzw.


 

Vingerpopjes

't Is eens iets anders dan die vingerpopjes van Ikea: Albert Einstein, Charles Darwin en Soren Kierkegaard in vingerformaat.


 

De jacht op .eu-domeinen

De provincie Oost-Vlaanderen heeft alle .eu-domeinnamen voor de gemeenten op haar grondgebied geregistreerd. Dat blijkt uit de whois-register waarop je kan nagaan welke domeinen door wie zijn aangevraagd en geregistreerd. Elke gemeente uit Oost-Vlaanderen is daarmee zeker van zijn .eu-stek. Blijkbaar leidde dat wel tot enige verwarring want ook Digipolis, dat nauwere samenwerking op vlak van telematica nastreeft tussen Antwerpen en Gent, registreerde gent.eu. Antwerpen.eu komt wél in handen van Digipolis.

De provinciale coördinatie van de .eu-registraties in uniek en lijkt zijn vruchten af te werpen: de meeste Vlaamse gemeenten buiten Oost-Vlaanderen hebben weliswaar een aanvraag ingediend, maar toch blijken ondermeer Kasterlee, Kortrijk, Turnhout en Maaseik hun Europese domeinnaam nog niet te hebben opgeëist. Het bedrijf Tessenderlo heeft dan weer tessenderlo.eu aangevraagd. De domeinnaam Tessenderlo.com is ook al eigendom van het bedrijf, het is uiteindelijk tessenderlo.be dat naar de gemeentelijke website verwijst.

De provinciebesturen van West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant hebben nog geen enkele stap ondernomen om hun eigen .eu-domein te registreren, de Provincie Limburg zag zijn domein dan weer ingepalmd worden door het Duitse Limburg.


 

Nieuws 2.0

Wie het artikel over alternatieve nieuwssite van het voorbije weekend best interessant vond, komt zeker ook aan zijn trekken in dit artikel van Frankwatching: een mooi overzicht van 30 Web 2.0-projecten rond nieuws.


 

Beha-meter

Valentijn nadert. Mannen die hun partner een lingeriesetje cadeau willen doen, maar niet meteen de juiste maat weten, kunnen nu gebruik maken van de online beha-meter van lingeriezaak Ohlala in Izegem. Blijft de vraag met welke smoes u de borstomtrek van uw geliefde kan meten...


 

Stormiegate

Stormy Opnieuw een schandaaltje op Capitol Hill. Stormie Janzen, een kabinetsmedewerkster van de Amerikaanse senator Jeff Sessions moet stoppen met bloggen. De blog had nochtans niets vandoen met het politieke werk van Janzen, maar de foto hiernaast kon volgens haar baas echt niet door de beugel. Twee jaar geleden werd Jessica Cutler, een medewerkster van senator Mike DeWine ontslagen omdat ze haar seksleven nogal uitvoerig beschreef op haar blog.
 

Everest

In de categorie kranige oudjes: Mary Woodbridge's Mount Everest Expedition: een 85-jarige Britse wil met een no-nonsense aanpak de Mount Everest beklimmen. Samen met haar tekkel Daisy.


 

Brigitte en Susanne

Sinds enkele weken krijgt uw dienaar dagelijks e-mails van Diana, Susanne, Brigitte en Gabriele. Niets mis mee, ware het niet dat het spammails zijn die me een "toppositie" bij Google, Yahoo! en MSN Search bezorgen. De mailtjes leiden naar de website van Marketingsnake, een bedrijf met Duitse roots dat websites optimaliseert zodat ze beter teruggevonden worden via zoekmachines.

Een "klant" getuigt: "binnen 6 weken was onze homepage op plaats 1 bij Google, echt super!" Super, ja, maar weinig geloofwaardig. Google waarschuwt voor dergelijke bedrijven: "Wees op uw hoede voor SEO’s die beweren dat ze u een bepaalde positie in de zoekresultaten te kunnen garanderen." Google voegt er fijntjes aan toe dat ze ook zelf wel eens zulke mailtjes binnenkrijgen. Op de vraag hoe Marketingsnake die hoge posities weet te versieren, kregen we nog altijd geen antwoord van het Argentijnse Yahoo!-adres van Marketingsnake.

Deze week werd al duidelijk welke impact het voor bedrijven kan hebben om gebruik te maken van illegale technieken om bij de topresultaten van zoekmachines te belanden: de Duitse website van autofabrikant BMW werd verwijderd uit de zoekresultaten. Kortom: bakkes, marketingsnake.


 

GSM-filmpjes

Net afgelopen: het Cellflix-festival, een jaarlijk festival voor filmpjes die met een gsm gemaakt zijn. Dit filmpje ging met de eerste prijs lopen. De andere finalisten kan u hier bekijken.


 

Music on the Tube

Te koop in de London's Transport Museum Shop: Music on the tube, een kaart waarop alle Londense metrostations zijn vervangen door namen van muziekgroepen. Meer achtergrond op de weblog van The Guardian waar de kaart ook in pdf beschikbaar is.


 

Concurrentie

Concurrentie voor Upper At Home. Een koppel uit Wales is begonnen met een seksshop voor christenen.


 

Zoek de verschillen

Celeb Op welke bekende mens lijkt u? Verstuur uw foto naar de website www.myheritage.com en seconden later krijgt u te zien met welke  celeb u opvallende en vaak verrassende gelijkenissen vertoont.


 

Walvisgieter

De veiling van de gieter waarmee de reddingswerkers in Londen de neus van de verdwaalde walvis in de Thames vochtig hielden is afgelopen. Het online casino Golden Palace, dat er een erezaak van maakt om dergelijke hebbedingetjes binnen te halen, had 3000 euro veil voor het kleinood.


 

Popecast

Deus caritas est, de eerste encycliek van paus Benedictus XVI, blijkt een bestseller te zijn. Op een week tijd vlogen al een half miljoen exemplaren de deur uit. De encycliek is nu ook beschikbaar in mp3-formaat.


 

Censuur omzeilen

Volgens blogger Paul Boutin kunnen Chinezen de Google-censuur omzeilen door opzettelijk spelfouten te maken.


 

Heiligschennis

Rare jongens, die fundamentalisten. Volgens de Amerikaan Ian Millar misbruikt America Online de naam van God. Het bedrijf promoot zijn instant messaging-systeem met de slogan I AM AIM. Volgens Millar is 'I am' de Engelse vertaling van het Hebreeuwse YaHWeH, de heilige naam van God...


 

Anne Frank boom

Frankboom De Anne Frank Stichting lanceert een nieuwe website. De zestalige website Anne Frank Boom biedt mensen wereldwijd een een platform om uitdrukking te geven aan hun verbondenheid met Anne Frank en haar gedachtegoed. Elke bezoeker kan een blaadje achterlaten op de kastanjeboom die Anne Frank vanuit het zolderraam van haar schuilplaats kon zien.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs