Schiavo

Eventjes te koop geweest op eBay: een aantal ziekenhuis-parafernalia van Terry Schiavo


 

Botsbalcamera

StuiterbalGeld teveel? De makers van de Satugo zijn op zoek naar geld. De Satugo is de eerste camera die is ingebouwd in een botsbal. Wanneer de bal iets raakt neemt hij een foto.


 

Wiki-journalisten

Via Siegfried Bracke uit de vorige post kwamen we terecht op de Wikipedia-categorie Belgisch journalist. Daar viel ons oog meteen op de vermeldingen van Yves Desmet en Luc Van der Kelen. Onze eigen hoofdredacteur is daarentegen nog Wikiloos. Marc Reynebau en Zaza nemen voorlopig de honneurs voor De Standaard waar.


 

Wikischelden

Een nieuwe trend in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden: politieke tegenstanders zwart maken op Wikipedia. De voorbije maanden werden tientallen pagina's op Wikipedia gewijzigd vanop computers in het Huis van Afgevaardigden. Het liep dermate uit de hand dat een aantal ip-adressen een tijdlang geen toegang meer kregen tot Wikipedia.

Op de pagina van volksvertegenwoordiger Eric Cantor stond bijvoorbeeld een tijdje te lezen dat hij stonk naar koeiendrek. De republikeinse fractieleider Bill Frist was dan weer ineffectief. De democraat Martin Meehan liet een van zijn medewerkers zijn biografie op Wikipedia vervangen door zijn eigen biografie. Dat Meehan ooit beloofde om na 8 jaar het congres te verlaten was niet meer terug te vinden in die laatste versie.

In eigen land is er (voorlopig?) nog geen sprake van politieke gevechten op Wikipedia. Zelfs de pagina's van Vlaams Belangers blijven vrij neutraal : Filip Dewinter, Gerolf Annemans, Rob Verreycken, Filip De Man en Tanguy Veys. Guy Verhofstadt kan dan weer een update gebruiken en bij Freya leren we iets bij over de familieband tussen de minister en Siegfried Bracke.


 

Verkiezingen op de kaart

Ideetje voor onze partijen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen: de Nederlandse PVDA brengt zijn verkiezingsprogramma met de hulp van Google Maps in kaart.

(via Marketingfacts)


 

Wc-muren

'Du bist Deutschland'. Dat is al een paar dagen de meest gezochte term op Technorati.com, zeg maar de Google van de weblogs. De intrigerende zoekterm heeft blijkbaar te maken met een goed-gevoel-campagne om de eigenwaarde van de Duitsers op te krikken. En die actie lokt sinds enkele maanden nogal wat controverse uit bij de Duitsers.

Eind vorig jaar was er al de kwestie met de Nazi-foto. Want het web zou het web niet zijn als daar niet een blogger was die ontdekte dat 'Du bist Deutschland' als slogan ook in 1935 al eens gebruikt was, in een iets andere context weliswaar.


 

Davos geblogd

Ook op het World Economic Forum wordt er geblogd. Naast de officiële blog sturen ook heel wat nieuwsmedia bloggers uit.  KPMG-topman Mike Rake en Wifi-expert George Polk doen het voor de Financial Times, dat trouwens een overzicht van alle WEF-blogs heeft. Ook Le Monde, Les Echos, International Herald Tribune, The Times en BBC zijn bloggewijs ter plaatse. En Loic Lemeur heeft podcasts met onder meer Kofi Annan, Sergey Brin (Google) en Niklas Zennstrom (Skype)


 

OPML

Voor de rss-adepten: een OPML-bestand met daarin alle rss-feeds van De Standaard. Handig om in één keer aan uw rss-lezer toe te voegen.


 

Putjes graven

De vraag die iedereen zich weleens gesteld heeft, kan nu eenvoudig beantwoord worden met behulp van Google Maps: waar zou u uitkomen als u vanop de plaats waar u staat een put graaft.

(via Tom Bogman)


 

Vegen voor eigen deur

De Motion Picture Association of America (MPAA) heeft gedaan waar het zo hard tegen ten strijde trekt: een film illegaal gekopieerd en verspreid. Ironisch genoeg is de MPAA het onderwerp van de film. This Film Is Not Yet Rated gaat over het classificeringssysteem van de MPAA. Kirby Dick, de regisseur van de film,  stuurde in november de film naar de MPAA om geclassificeerd en vermeldde expliciet dat de film niet mocht gekopieerd worden. Dat deed de MPAA toch en daarmee zondigde de organisatie tegen zijn eigen richtlijnen. Dick pakte hoogstwaarschijnlijk niet toevallig deze week uit met de onthulling. Zijn film gaat deze week in première op het Sundance Festival en dus was wat extra media-aandacht best welkom.


 

Iraakse bloggers schrijven voor NYT

5 Iraakse bloggers (Zeyad, Konfused Kid, Hassan, Aunt Najma en Truth teller) schrijven voortaan voor de New York Times.

(via About Blank)


 

Piraterij

Een tool voor illegale downloaders: met The Piracy Calculator kan u de mogelijke boete berekenen die u riskeert te moeten betalen als de muziekindustrie beslist u te vervolgen.


 

Geleend of gestolen?

Apple-producten worden vaak geïmiteerd maar zelden geëvenaard. Nu blijkt echter dat ze er ook zelf een handje weg hebben, dat vindt althans de rockgroep The Postal Service. Volgens hen is het Apple-reclamefilmpje over Intel gejat van hun videoclip voor 'Such Great Heights'.

Oordeel zelf:

(via Pitchforkmedia)


 

Verborgen miljoen

Een nieuwe variant van de milliondollarhomepage: op hiddenmillioneuro.com wordt de content pas zichtbaar als je er met de muis over scrollt.


 

Te openbaar

Pijnlijk foutje van de Beroepsinstantie Openbaarheid van bestuur. Sinds een aantal dagen waren alle beslissingen van de Beroepsinstantie online beschikbaar. Alle persoonsgegevens werden wel onzichtbaar gemaakt. Of toch niet?  Journalinks ontdekte dat de onleesbaar gemaakte delen uit de pdf-bestanden leesbaar zijn wanneer je de informatie knipt en plakt in een gewone tekstverwerker. De pdf's werden inmiddels offline gehaald.

Als het een troost mag wezen: de Beroepsinstantie verkeert in het gezelschap van onder meer het Pentagon dat met het Sgrena-rapport dezelfde fout maakt. Reden genoeg voor het National Security Agency om een aantal tips over hoe het wel kan op een rijtje te zetten.


 

Redelijk dood

Would-be acteur Chuck Lamb is al ettelijke malen op gruwelijke en bloederige wijze aan zijn eind gekomen. En zijn vrouw neemt er elke keer een foto van.  Chuck wil in Hollywood faam maken als de acteur die het best dode mensen kan neerzetten. ,,Ik wil gewoon één keer mijn naam op de eindgeneriek van een film zien staan'', zo verwoordt hij zijn grote droom. De filmwereld heeft Lamb nog geen megacontract aangeboden, maar is hij stilaan een beroemdheid. Hij heeft zijn foto's namelijk op een website gezet en die is een onvoorstelbare hit.


 

Osama Bin reclame

De bankrekening van schrijver William Blum is de voorbije dagen flink gespijsd dankzij Osama Bin Laden. Bin Laden adviseerde de Amerikanen in zijn jongste boodschap de lectuur van het boek Rogue State. Daarin haalt William Blum de Amerikaanse buitenlandse politiek over de hekel. Op de hitlijst van internetboekhandel Amazon.com schoot het boek na de bekendmaking van de inhoud van de bandopname omhoog van de 205.763ste naar de 11de plaats.


 

Groupshot

Moeten we een van de volgende dagen zeker een keertje uitproberen: Groupshot, een gratis tooltje van Microsoft Research dat het mogelijk maakt om van verschillende foto's een groepsfoto te maken.


 

Azeroth > Denemarken

Het on line rollenspel World of Warcraft meldt trots dat er wereldwijd al meer dan 5,5 miljoen spelers zijn. Dat is meer dan de bevolking van Denemarken. De meeste gamers zitten in de Verenigde Staten, maar ook China is goed voor anderhalf miljoen spelers. In Europa staat de teller voorlopig op een miljoen. Escapisme? Klopt voor een deel, maar toch blijkt de wereld van Azeroth niet zo veel te verschillen van de onze.


 

Gmail-bug en de kracht van Digg

Ouch. Google bevestigt dat hun Gmail-service bij het verzenden van mails geen verschil kan zien tussen adressen met of zonder dot erin (mail voor jan.janssens@gmail.com komt dus ook terecht bij janjanssens@gmail.com). Erg vervelend als je een veel voorkomende naam hebt.


UPDATE: Het gaat niet om een bug, maar om een feature. Wie voornaam.naam registreert krijgt meteen ook naamvoornaam. Iemand met dezelfde naam kan dat adres niet registereren.

Ryan Coleman, die het bericht op Digg lanceerde, heeft zijn fout ondertussen al toegegeven. Hij was een letter vergeten.

Ook het bericht op Ars Technica heeft ondertussen een update gekregen.


 

Bijgeloof?

Softwareproducent Corel brengt de opvolger van versie 12 van Wordperfect uit onder de naam Wordperfect X3. De X is het Romeinse teken voor 10. Bijgeloof aldus De Volkskrant.


 

SMS-bijbel

Vanaf eind februari is er ook een Nederlandstalige SMS-bijbel. Het boekje bevat bijdragen van jongeren die fragmenten uit de bijbel hebben vertaald in sms-taal. In oktober vorig jaar lanceerde het Australische bijbelgenootschap ook al een SMS-bijbel.


 

Politieke pixelsite

Het succes van de Million Dollar Homepage wekt niet alleen afgunst op. Twee Brugse Jong-CD&V'ers lanceren een gelijkaardig initiatief om hun verkiezingscampagne te betalen. Andere politici kunnen voor 0,01 € hun foto op de site van Pieter Marechal en Mathias Verlée plaatsen.

Er hangt de eigenaar van de Million Dollar Homepage trouwens een rechtzaak boven het hoofd. Eliger Kliger, eigenaar van de website milliondollarweightloss.com, won de veiling van de laatste 1000 pixels op eBay. Omdat de Million Dollar Homepage de voorbije dagen onbereikbaar was door een DOS-aanval was de advertentie van Kliger niet meteen zichtbaar op de succesvolle website. Kliger overweegt een rechtszaak wegens contractbreuk en nalatigheid.

Update: nog een Belgische miljoenpixel-site.


 

Washington Post sluit commentaren blog

Te veel persoonlijke aanvallen, ontoelaatbare taal en regelrechte hate speech. Daar kreeg de Washington Post mee te maken op zijn blog. Jim Brady van de WP zegt bij Editor & Publisher dat er dagelijks uren gespendeerd werd aan het opkuisen van de commentaren en dat werd er te veel aan. ,,We geven het concept van een openbare dialoog met onze lezers niet op, maar deze ervaring leert ons dat we beter moeten nadenken over hoe we dat aanpakken'', aldus Brady in zijn toelichting bij de beslissing.


 

Target

Logo_target_bullseye_1205Nog eentje voor de categorie bizarre bedrijfsinitiatieven: De Amerikaanse winkelketen Target heeft zijn logo (een schietschijf) op de daken van enkele van zijn filialen geverfd, zodat deze meer opvallen op de satellietfoto's in Google Maps. Hebben we u trouwens al verteld over de nieuwe sport die Google Earth-spotting heet? Twee Britten vonden zichzelf terug, iemand anders een bommenwerper uit WO II. Verder op het lijstje: een massavernietigingswapen en een vermoedelijke CIA-vlucht.


 

The iGang

Het Antwerpse IT-bedrijf iWay pakt uit met een niet alledaagse bedrijfskalender: twaalf personeelsleden staken zichzelf in een SM-jasje. Op de site van het bedrijf vindt u alvast een voorsmaakje.


 

Record doorprikt?

Om de lancering van een nieuw soort Shell-benzine kracht bij te zetten, onderneemt het Australische echtpaar John en Helen Taylor een recordpoging om zo zuinig mogelijk met een auto rond de wereld te rijden. Het koppel moet minimaal 28.970 kilometer afleggen met 50 tankbeurten. De Fuel Challenge hield ook even halt in ons land en is live te volgen op het web. Het Algemeen Dagblad heeft alvast een kritische bedenking bij de recordpoging: 28.970 kilometer met 50 tanks van 55 liter komt neer op een gemiddeld verbruik van 1l per 10,5 km...


 

Handen wassen!

Het wassen van de handen na het gebruik van een computer lijkt geen overbodige luxe. Een onderzoek van het Zweedse Pegasus Lab toont aan dat een toetsenbord meer bacteriën bevat dan een toiletbril.
Een vierkante centimer toetsenbord biedt onderdak aan gemiddeld 33.000 bacteriën. De bevolkingsgraad op een toiletbril ligt een stuk lager: ongeveer 130 bacteriën per vierkante centimeter.


 

iBaby

IbabyAlles wordt tegenwoordig aangepast aan de iPod-generatie. Voor ouders die tijdens een wandeling niet zonder hun favoriete mp3-speler kunnen is er nu de iBaby: een buggy met ingebouwde adapter voor de iPod of de iPod mini.


 

Namen naar Pluto

De start van de Pluto-missie van de NASA loopt niet bepaald van een leien dakje: technische en metereologische problemen zorgen voor uitstel. Aan boord bevindt zich een cd-rom met daarop 435.000 namen. Die werden ingezameld in een poging de betrokkenheid van het publiek bij de missie te verhogen. Alles over de missie vindt u op de New Horizons Website.


 

Parcifal

Coverparcifal1Geen idee of u er zat op te wachten, maar het is er wel: Parcifal. ,,Nog maar begonnen, en het is nu al het beste striptijdschrift van Vlaanderen''.


 

Verhofstadt in de USA

De officiële fotograaf van Guy Verhofstadt en co voor het bezoek aan de Verenigde Staten is blogster Ine Dehandschutter. Zij houdt aan de reis alvast een unieke ervaring over: ze mocht (samen met de drie officële fotografen van de Amerikaanse president George Bush) foto's nemen in de Oval Office van het Witte Huis toen Verhofstadt van Bush een gele trui gedragen door Lance Armstrong kreeg. Tekst en beeld vanuit de USA op haar blog. Een officieel verslag van de babbel tussen Guy en George vindt u op de site van het Witte Huis.


 

Robbie in Belgium

Geen ticket heeft voor de concerten van Robbie Williams in het Koning Boudewijnstadion en vrijgezel? Dan moet u deze site een keertje bezoeken. Of woensdagochtend nog een keertje proberen bij Goformusic.


 

Bijbelspel

De Amerikaanse games-fabrikant Crave Entertainment probeert een nieuw marktsegment aan te boren. The Bible Game is een quiz met zowat 1500 vragen over de bijbel en een aantal tussendoortjes (bv Rangschik de 10 geboden).


 

Cutting Edge

Lijstjes, lijstjes... we weten er alles van. Maar net nu we dachten er eindelijk van verlost te zijn voor een tijdje, komt het on line cultuurmagazine Cutting Edge met zijn Awards op de proppen. Of beter, met de vraag wat u de highlights van 2005 vond. Wie zijn stem wil uitbrengen, kan dat hier nog tot 8 februari.


 

Vaccin voor het internet

Een groep onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam werkt aan een vaccin voor het internet. Argos (zo heet het lapmiddel) detecteert virussen en bestanden die zich vreemd gedragen en ontwikkelt onmiddellijk een oplossing. Een nieuw wormvirus zou op die manier binnen de minuut kunnen gedetecteerd én uitgeschakeld worden. Argos werkt bovendien op alle besturingssystemen, is gebaseerd op open standaarden en is gratis beschikbaar. Voorlopig enkel aan te raden voor honeypots: het programma vertraagt een thuiscomputer enorm.


 

KBC via skype

KBC ontdekt Skype. Wie via de campagnesite van de bank doorklikt naar de 'eindhalte', kan via Skype bellen met een adviseur van KBC. Elke werkdag van 8 tot 22 uur en op zaterdag van 9 tot 17 uur.

(via Marketingfacts)


 

Wie doet beter?

Wie doet beter dan deze arme Brit? Hij mag dan wel de grootste ter wereld hebben, echt gelukkig is hij niet. Ondanks die pagina op Wikipedia, dat artikel op Rolling Stone, een vermelding in de Internet Movie Database en de film die over hem gemaakt werd. Ter info: volgens een onderzoek van dit gespecialiseerde bedrijf zouden wereldwijd de Franse mannen het best scoren.


 

Mozart

De British Library heeft naar aanleiding van het Mozart-jaar een notitieboek van Wolfgang Amadeus Mozart gedigitaliseerd en online gezet.


 

De plannen van Google

Google-oprichter Larry Page in een interview met The Economist over de toekomstplannen van Google: een computer bouwen die de Turing-test passeert.


 

Maak zelf Senseo-pads

Nb0712senseoDe Nederlander Niek Schroten legt stap voor stap uit hoe je zelf Senseo-pads kan maken. Benieuwd wat ze daar bij Douwe Egberts van vinden...

(uit Metro)


 

Wereldwijde domeinnaam

Handig voor wie een nieuwe domeinnaam wil registreren. Met deze zoekmachine kan u in één klik uitzoeken in welke landen de door u gewenste domeinnaam nog beschikbaar is.

(via Marketingfacts)


 

Hele universiteit gezakt

Even paniek aan de universiteit van Alabama. Alle 21.000 studenten kregen de voorbije dagen een mailtje met de mededeling dat ze niet geslaagd waren voor hun examens. Het mailtje was bedoeld voor 208 studenten, maar werd per vergissing aan de hele universiteit gestuurd. Onmiddellijk nadat de vergissing aan het licht kwam, kregen alle studenten een mailtje met een rechtzetting.


 

1.000.000

Het miljoen pixels dat een Britse student te koop aanbood op zijn website is uitverkocht. De Brit houdt er een aardige zakcent aan over. De eerste 999.000 pixels verkocht hij aan 1 dollar per stuk. Het laatste pakket van 1.000 pixels veilde hij via eBay en dat bracht nog een keer 38.100 dollar op.


 

Onfotografeerbaar

Sommige mensen pakken (spreekwoordelijk) niet op papier. Tot daaraantoe. Maar het verhaal van de Chinees Ye Xiangtin gaat ons petje te boven. De man liet op het politiekantoor een foto nemen voor zijn identiteitskaart, maar is niet te zien op de foto. Het digitale fototoestel werd grondig onderzocht, maar bleek helemaal in orde. Zelfs op een foto met een aantal andere mensen was Xiangtin niet te zien.


 

Vaticaanse geheimen

De "geheime archieven" van het Vaticaan zijn voortaan ook via internet te raadplegen.Je kan er  een virtuele wandeling maken "tussen de documenten en fresco's" of de verslagen bekijken van het proces tegen Galileo Galileï.


 

Quaero

Een aantal grote Europese bedrijven werkt aan een alternatief voor Google. De zoekmachine heeft de voorlopige naam Quaero gekregen. Het Frans-Duitse project oogt bijzonder ambitieus. Thomson-medewerker Jean-Luc Moullet, die bij het project betrokken is, verklaarde tegenover de Associated Press dat Quaero "zijn gelijke niet kent."

(via Zdnet)


 

iPod wekkerradio

WekkeripodWakker worden met de muziek uit jouw iPod? Het kan! JBL On Time is een iPod-dockingstation dat je kan gebruiken als wekkerradio. En nu we het toch over gadgets hebben: Levi's is bezig met een nieuwe lijn spijkerbroeken met een speciale 'onzichtbare' zak voor de iPod, een speciale ‘heup-afstandsbediening’ en een ingebouwde koptelefoon.

(via Gadget.nl)


 

Blog van papier

Terwijl de kranten volop met internet flirten, doet de Nederlandse webblog-verzamelsite Startlog.nl net het omgekeerde. Het wil een wekelijkse krant uitgeven met het beste uit de Nederlandse blogwereld. De krant is gratis en wordt betaald door de adverteerders, waarmee nog volop onderhandeld wordt.

Over de motivatie zegt initiatiefnemer Jorrit Kreek wel iets geks: ,,We hebben het afgelopen jaar zo veel interessante, leuke en bijzondere informatie voorbij zien komen dat we dachten: Hier moeten we iets mee doen. Het is toch zonde dat al die informatie verstopt blijft zitten ergens op het internet.''

Het bestaat immers maar echt, als het op papier staat. Toch?


 

SABAM en podcasts

SABAM, de Belgische beheersvennootschap voor auteursrechten, heeft het licht op groen gezet voor een experimentele tariefformule voor podcasts. Dat schrijft weblogger Luc Van Braekel. Wie een commerciële podcast bijhoudt moet een percentage van zijn inkomsten afstaan aan SABAM. Wie programma's heruitzendt waarop al auteursrechten betaald werden of wie een podcast-only-programma maakt betaalt per uur. Podcasts die enkel spraak bevatten moeten geen vergoeding neertellen. Het bestaande SABAM-tarief voor podcasts was gebaseerd op dat voor streaming radio.

Binnenkort zal SABAM concrete cijfers op de nieuwe tariefformule plakken. In december stak de maker achter Podcasting.be zijn bezorgdheid over het tarief niet onder stoelen of banken: ,,Ze gaan vanaf januari 75 Euro vragen voor een uurtje podcasten. (...) Podcasting werkt! Maar Sabam, beïnvloed door de muziekuitgevers en de grote platenlabels, gaat nu zorgen voor een bevriezing van de nieuwe initiatieven, en dat is alweer dodelijk voor de Belgische muzikant. We worden nu al overspoeld met buitenlandse podcasts en dat zal er zeker niet beter op worden.''

Nog volgens die site is de VRT de grote winnaar van de tarifering. De podcasts van de openbare omroep waren in 2005 alleszins succesvol. In 2005 werden ze alles samen 269.395 keer gedownload. De Afrekening en Studio Podcast van Studio Brussel bleken de populairste uitzendingen.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs