100 miljoen

Net nu Microsoft zijn nieuwe spelconsole Xbox 360 lanceert, komt concurrent Sony op de proppen met het nieuws dat zijn Playstation 2 de kaap van 100 miljoen verkochte exemplaren heeft bereikt. Dat kan geen toeval zijn.

(via Webwereld)


 

Firefox 1.5

Er is een nieuwe versie van Firefox, te downloaden van de Mozilla-site. Hij is onder meer een stuk sneller, heeft een betere pop-up-blocker en er zijn enkele veiligheidsproblemen opgelost. Meer hier en hier.


 

Google mier

GooglemierNeen. De titel van dit berichtje is niet de aankondiging van één of andere nieuwe dienst van Google. Een entomoloog heeft een miersoort de naam Proceratium Google gegeven, een eerbetoon aan Google Earth. De man was onder de indruk van de hulp die hij van Google kreeg bij het koppelen van zijn mierenwebsite aan Google Earth.


 

Ricky Gervais podcast

DavidbrentVanaf maandag te beluisteren op de site van The Guardian: een wekelijkse podcast van Ricky Gervais en Stephen Merchant, de makers van The Office en Extras.


 

Saddam

Een Amerikaanse internetveiling probeert een uniform van de voormalige Iraakse dictator Saddam Hoessein te verkopen. Een Amerikaans militair bracht het uniform mee uit Irak.  Het olijfgroene uniform met Saddams onderscheidingsteken op de schouders moet minstens 5.000 dollar opbrengen.


 

Vliegtuig vs auto

Misschien een leuke test voor Hoezo? Hoe ver blaast een vliegtuig een auto weg.


 

Download day

Mocht u het vergeten zijn: de Nederlandse poot van Oxfam organiseert vandaag een download day: op www.download.nl kan u vandaag gratis muziek downloaden. Elk nummer kan je 5 keer afspelen. Kies je voor een betalende download, dan wordt 10% doorgestort aan Novib.


 

Koude handen

Vorige week hadden we een tip voor mensen die met verkleumde handen en/of voeten op kantoor aankomen, nu hebben we er eentje voor breiende iPod-gebruikers met koude handen.


 

Final Salute

Een reporter en een fotograaf van de krant Rocky Mountain News uit Denver, Colorado volgden een tijdlang Majoor Steve Beck. Becs job bestaat erin aan families te melden dat een van hun geliefden in Irak het leven heeft gelaten. Het resultaat is het project Final Salute, met prachtige, aangrijpende foto's en teksten.


 

Freya vliegt

Freyaliegt.be en freyaliegtniet.be kende u ongetwijfeld al. Freyavliegt.be is een nieuwe, met een leuk spelletje.


 

Bedrijfsfilm

Omdat het vrijdagmiddag is: de slechtse bedrijfsvideo ooit (volgens The Register)


 

Snelheidsboete = gratis game

Spelletjesfabrikant Electronic Arts laat voor de tweede keer in korte tijd van zich spreken met een verkeersstunt. Nadat het bedrijf eerder al aankondigde om Burnout Revenge, een game met als doel zoveel mogelijk auto's in de prak te rijden, te laten testen door mensen die zich in de file bevonden, belooft de spelletjesmaker nu een gratis exemplaar van het spel Need for speed most wanted aan iedereen die gisteren een snelheidsboete heeft gekregen.

De overtreder mag de technische marge van 6 procent wel niet hebben overschreden. En uiteraard heeft EA alleen maar nobele doelen: We belonen geen hardrijders, maar geven de mensen die een tikkeltje te snel reden een tweede kans. De gratis game is vooral een hint, zodat autobestuurders nadanken over hoe ze zich op de weg gedragen", verklaart Bart Cobbaert, productmanager bij Electronic Arts op Zdnet.


 

Realiteitstelevisie

Ook zo de buik vol van Reality TV? Check dan even deze excellente persiflage.

(En nu hopen dat een of andere Vlaams tv-bons dit ook leest.)


 

Don't bomb us

Nadat bekende raakte dat de Amerikaanse president George Bush overwoog om Al-Jazeera te bombarderen, is de redactie van Al-Jazeera een weblog begonnen met de toepasselijke naam Don't bomb us. Het dreigement van Tony Blair om kranten die de bewuste memo publiceren te vervolgen, lijkt alvast geen indruk te maken op Brits parlementslid en Spectator-journalist Boris Johnson. Als iemand hem de memo stuurt, zal hij die met veel plezier publiceren in The Spectator. En Blairwatch roept bloggers op om hetzelfde te doen.


 

VS bant Iraanse blogger

Vreemd verhaal. Hoder, één van de bekendste Iraanse bloggers en criticus van het regime is Teheran, mag de VS niet meer in. Een grenscontrole met behulp van Google deed hem de das om.


 

404

Klik hier. Vraagt u zich ook af waarom ze dit soort pagina's de 404-pagina noemen? De oorsprong ligt blijkbaar in één van de kamers van het Zwitserse CERN-instituut, waar het internet min of meer ontstond.

(Via Communicatielog)


 

Hondenweer

Er is hoop voor iedereen die verkleumd op kantoor aankomt en met koude handen en voeten achter de pc plaatsneemt. Het Japanse bedrijf Thanko lanceert (USB-) verwarmde pantoffels en handschoenen.


 

Fender Intelcaster

Vorig week hadden we het over een computergestuurd stembakje, vandaag pakken Intel en gitaarbouwer Fender uit met een gitaar met ingebouwde computer.


 

Wereldbib

De bibliotheek van het Amerikaanse congres heeft grootse plannen. Een gift van ruim 3 miljoen dollar van zoekmachine Google betekent het startschot van de digitale wereldbibliotheek. Het is de bedoeling dat unieke boeken in digitale vorm beschikbaar komen. Een verlengstuk van dit project met andere woorden.


 

Nederlands huizenaanbod via Google Earth

De database van Funda, de grootste Nederlandse huizensite, is vanaf begin december beschikbaar via het satellietprogramma van de populaire zoekmachine. Het gaat voorlopig om een test. Google zelf is er niet bij betrokken, wel GlobeAssistant dat softwaretoepassingen verzint voor Google Earth. Je moet het programma wel eerst downloaden, maar dan kan je op grote hoogte de ligging van het beoogde huis zien. Funda hoopt er na de testfase geld aan te kunnen verdienen door consumenten te laten betalen voor vermeldingen op de kaart op grote hoogte.


 

Uitspraak rechter is maat voor niets

De Antwerpse kortgedingrechter heeft een journalist bevolen om binnen de 24 uur zijn website te sluiten waar hij artikels publiceerde over het parkeerbedrijf Apcoa. Hij moet ook alle stickers verwijderen die hij verspreid heeft. De rechter vond dat er geen degelijk bewijsmateriaal geleverd werd voor de beschuldigingen in verband met drugshandel en de financiering van terrorisme bij Apcoa.

De website sluiten is een maat voor niets. De site Frontpagina.be mag dan wel off line gehaald zijn, de google cache werkt feilloos: je kan alle artikels nog nalezen (dat lukt trouwens ook via de cache van zoekmachine Yahoo!, MSN Search,...)

Bij Google lees je hoe je gecachte pagina's kunt verwijderen uit de zoekmachine, maar ook dat blijkt een doekje voor het bloeden: 'Deze tag verwijderd (sic.) alleen de opgeslagen verwijzing voor de pagina. Google gaat verder met het indexeren van de pagina en toont een tekstfragment.'

Apcoa is niet het eerste bedrijf dat problemen krijgt met Google Cache. De Duitse spoorwegmaatschappij sleepte in 2002 zoekmachine Google voor de rechter omdat de Google Cache nog artikels over sabotage van treintransporten met kernafval bevatte. Uiteindelijk heeft de zoekmachine de cache onder juridische druk geleegd.


 

Eindejaarsidee

Blogger Dominiek lanceert een leuke eindejaarsactie. Dominiek roept iedereen op om zijn favoriete muziekjes van 2005 in drievoud op cd te branden, die te voorzien van een leuke hoes en die vervolgens te versturen naar drie (uitgelote) onbekenden. Iedereen die deelneemt, ontvangt op zijn beurt de compilaties van drie andere mensen.


 

Gratis downloaden

Novib, de Nederlandse poot van Oxfam, slaat de handen in mekaar met download.nl en organiseert op 29 november voor de eerste keer een Download Day. Die dag kan u gratis muziek downloaden van onder meer Franz Ferdinand, Moby en Starsailor. Iedereen die een nummer downloadt, wordt wel gevraagd een petitie voor eerlijke handel te ondertekenen. 


 

Goforrobbie.not

Het recept; een wereldster, een optreden, een site, een telefoon en een paar duizend fans. Het resultaat: bezettoon, site unavailable, currently we are experiencing technical difficulties - ordering by phone is not possible, connection failed en meer van dat fraais. Kortom, een voormiddag verspild.

De nieuwe sms-dienst lijkt ook nog niet op punt te staan. Na 3 uur 29 minuten kregen we het antwoord ,,u stuurde een ongeldige code''. Niet te bewijzen dat dat niet het geval is, ook al lijkt er met het verzonden bericht niets mis. Niet alleen een voormiddag verkwist, maar dus ook een paar halve euro's sms-kosten.

Als Robbie wil rocken zal het zonder ons zijn, want die goedkope staanplaatsen die nu (13:30 uur) nog beschikbaar lijken, daar laten we ons maar een keer aan vangen. En de markt is ook niet meer wat het geweest is.


 

Kn w klsskrs

Eerder meldden we al dat een Australisch genootschap de bijbel al op sms zette en nu meldt The Age dat Dot Mobile - een mobilofoondienst voor studenten - klassiekers zoals John Milton en Charles Dickens met sms'jes de 21ste eeuw probeert binnen te sleuren. Zoals de bard zich afvroeg; 2B/nt2B? Not, als u het ons vraagt.


 

Leugenpaleis

Zondagmiddag kruipen Bart Peeters en Hugo Matthysen voor de allerlaatste keer achter de microfoons van Studio Brussel om er nog een keer het beste van zichzelf te geven. Jawel, de aller-aller-allerlaatste Leugenpaleis. Op de Stubru-site kan u nu al warmlopen. En vanavond kan u natuurlijk ook op Canvas terecht. Hebt u er dan nog niet genoeg van, dan hebben wij voor u nog 3 Peulengaleis-boxen in de aanbieding.


 

Gratis tv

Volgend jaar zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Een hele hoop gemeente- en stadsbesturen zullen er de volgende maanden ongetwijfeld dan ook alles aan doen om met een aantal prestigeprojecten te benadrukken hoe goed ze het de voorbije 6 jaar wel gedaan hebben. Of ze daarbij zover zullen gaan om eventueel zelfs de naam van hun gemeente te wijzigen valt af te wachten.
In de Verenigde Staten hebben ze daarmee alvast geen enkel probleem. Het dorpje Clark heeft zichzelf omgedoopt in Dish, een bedrijf in satelliettelevisie. De bewoners van het dorp kijken de volgende tien jaar wel gratis satelliettelevisie.


 

Robot

GuitarGitaristen die problemen hebben bij het stemmen van hun gitaar kunnen sinds kort een beroep doen op de String Master Robotic Guitar Tuner, een automatisch stemapparaat dat op eigen houtje de gitaar opnieuw in de juiste stemming brengt. Een ingebouwde chip beoordeelt het geluid van de snaar en filtert ongewenste bijgeluiden weg.


 

Veilig?

Een onderzoekje van het Nederlandse beveiligingsbedrijf Secyourit vestigt nog maar een keertje de aandacht om de moeilijke relatie tussen p2p-netwerken en gevoelige informatie. Het bedrijf doorzocht de voorbije maanden p2p-netwerken met een aantal trefwoorden zoals bedrijfsplan, offerte en klanten. De buit bestond onder meer uit:  verschillende database met gebruikersnamen en paswoorden, bedrijfsplannen met gevoelige informatie, de originele recepten van McDonald's, het bedrijfsreglement van de National Security Agency (NSA) en terrorisme-­instructies van de IRA, de Mujahiddin en de Mossad. 


 

Dode mus

De mus die begin deze week genadeloos werd afgeknald in het Frisian Expo Centre (FEC) in Leeuwarden, heeft een condoleance-register gekregen. Surfen naar www.dodemus.nl.

Update : de mus is nu ook vereeuwigd op single.


 

Web 2.0 of niet?

De Standaard-columnist Dominique Deckmyn gelooft niet echt in Web 2.0 en participatieve websites (Wikipedia, Orkut, Delicious,...). Mensen zullen er van wegblijven, voorspelt hij. Wij zijn eens benieuwd wat u daarover denkt.

Lees het artikel hieronder en doe uw zeg in de comments.


 

Freya liegt (niet)

Vandaag kon je in deze krant lezen dat de beroepsvereniging van vastgoedmakelaars  freyaliegt.be geregistreerd heeft. De vastgoedsector is boos op minister van Consumentenzaken Freya Van den Bossche nadat ze zei dat 80% van de vastgoedmakelaars de Wet op de Handelspraktijken overtreedt. Op de site kan je nog maar eens een petitie ondertekenen.

De vastgoedsector haalt de mosterd bij het toenmalige Vlaams Blok dat in 2002 verhofstadtliegt.be registreerde (als antwoord kwam toen vaheckeliegt.be). In het rijtje liegebeesten vindt u trouwens ook nog knackliegt.be, destandaardliegt.be (beiden inactief) en de campagnesite humoliegt.be.

Als antwoord op freyaliegt.be registreerde Kristof Geilenkotten freyaliegtniet.be met wederom een petitie (via). De maker van de site zegt dat hij akkoord is met Freya omdat hij 'gelijkaardige feiten heeft vastgesteld bij makelaars'.


 

Voetbal voor 18 plus

De Nederlandse website voetbal.nl is voortaan enkel toegankelijk voor mensen ouder dan 18 jaar.  Omdat de website wordt gesponsord door biermerk Amstel. Straks ook op www.jupilerleague.be?


 

Sprekende foto's

Fotoblogs zijn er bij de vleet, maar een fotoblog waar de geportretteerde ook zijn verhaal mag doen? Fotojournalist Joe Howell van de krant <i>Knoxville News Sentinel</i> geeft niet alleen een beeld van Amerikanen, hij laat ze ook aan het woord in korte audiofiles. Aandoenlijke vertellingen.


 

Tunesië

Tunesië is dezer dagen gastland voor de World Summit on the Information Society. Controversieel, want Tunesië heeft om het met een understatement te zeggen niet echt een goede reputatie op gebied van persvrijheid en mensenrechten. Ook tijdens de Summit zit de Tunesische politie niet stil: deze week werd een journalist van Libération in elkaar geslagen, en gisteren werd een tv-ploeg van de RTBF lastiggevallen. Zij waren toevallig op weg met mensenrechtenactiviste Radhia Nasraoui. De opnames die ze maakten werden in beslag genomen.


 

Geen datalimiet

Meer dan 8700 surfers tekenden al de petitie GeenDataLimiet. De organisatoren ervan pleiten voor een hogere datalimiet of de maximale hoeveelheid data die je mag downloaden per maand: ,,Iets in de richting van 50Gb+ of FUP (Fiar Use Policy) zou nu eerder volstaan''. De datalimiet varieert nu nog van 10 GB tot 30 GB.

Muziek downloaden, gamen, webcammen, videofragmenten bekijken of audiofragmenten beluisteren is volgens GeenDataLimiet niet mogelijk met een datalimiet van tien gigabyte. ,,Belgacom en Telenet hebben jaren genoeg van hun monopolie geprofiteerd en hebben tijd genoeg gehad om al dat geld in betere infrastructuur te steken die hogere limieten toelaat'', aldus de anonieme makers, die 'Monopolielaan 10 in Brussel' als officieel adres hebben opgegeven bij DNS.


 

Uitgesmurft

SmurfinHet einde van de websites waar je webpagina's of documenten in Smurfentaal kon vertalen, lijkt nabij. IMPS, het bedrijf dat de rechten van de blauwe figuurtjes beheert, heeft dreigende e-mails gestuurd naar iedereen die het woord smurf in zijn domeinnaam heeft of een vertaaldienst aanbiedt.


 

Tijdcapsule

Een e-mail naar jezelf sturen is kinderspel natuurlijk. Wie zichzelf nu al een mail wil sturen, die hij pas binnen 20 jaar ontvangt, kan terecht bij de Time Capsule van Forbes.com. Hoe het ding werkt, leest u hier.


 

Microsoft lek

Geen lek in Windows of Internet Explorer deze keer, wel een lek bij één van de toplui van de softwaregigant. Een aantal documenten waarin de nieuwe bedrijfsstrategie van Microsoft uit de doeken wordt gedaan, belandden bij The New York Times. Weblogger Dave Winer slaagde er in de mail van Bill Gates en de memo van Ray Ozzie los te peuteren bij één van zijn bronnen binnen het bedrijf en gooide ze op het net.


 

Leuven blogt

De stad Leuven lanceert vandaag haar Wikiblog Leuven over Leuven. De stad wil Leuvenaars aanzetten om informatie over de stad (leuke plekjes, goeie café's,...) te delen met anderen. Iedereen die zich registreert kan meebloggen.


 

Darkness-cd gelekt

De zanger van de Britse groep The Darkness heeft op e-Bay Australië 515 euro neergeteld om een exemplaar van zijn eigen cd te kopen.

One Way Ticket To Hell... And Back was nochtans enkel naar journalisten gestuurd, want de cd komt pas officieel eind deze maand uit.

Op het schijfje staat een id-code, zodat The Darkness gauw te weten kan komen wie de vermaledijde is die het ding heeft doorgespeeld.

(Via BBC)


 

Bill Gates' brooddoos

Nu op e-bay: brooddozen, ontworpen door bekende Amerikanen. Alle opbrengsten gaan naar een goed doel, de Newyorkse voedselbank.

Ook Bill Gates heeft er eentje gemaakt/laten maken, en het ziet er naaruit dat hij een oude XP-reclame heeft gerecycleerd.


 

MySpace Records

De online muziek-community MySpace.com begint met een eigen platenlabel. Op 15 november verschijnt in samenwerking met Interscope Records MySpace Records Volume 1, een compilatie met onder meer Weezer, All-American Rejects, Dashboard Confessional, Fall Out Boy, AFI, Against Me, Plain White T's, New Year's Day en Hollywood Undead. Op dit moment hebben zowat 550.000 groepen een pagina op MySpace.com.


 

Dilbert blogt

U kent hem ongetwijfeld uit de krant en vanop standaard.biz: Dilbert heeft nu ook een blog.


 

Les via iTunes

Een interessant experiment in de Verenigde Staten: de universiteit van Stanford verspreidt geluidsfragmenten van de lessen via Itunes. Niet alleen voor studenten, maar voor iedereen.

(via Zdnet)


 

Wikipedia op papier

Move over, Winkler Prins. De stichter van Wikipedia, Jimmy Wales, heeft plannen om de online encyclopedie ook in print te laten verschijnen. Het gaat wel enkel om landen en plaatsen waar internettoegang schaars is, zoals bepaalde Afrikaanse landen. Wikipedia zou daar ook op dvd of cd-rom verschijnen, zodat de site offline kan geconsulteerd worden.


 

Calvin & Hobbes

Een Amerikaanse podcaster gaat op onderzoek uit in Bill Watterson's hometown in Chagrin Falls, Ohio, en krijgt Watterson's moeder voor de microfoon.

(Via Boingboing)


 

Zingen op een onbewoond eiland

De  tv-serie Lost - over veertig en zo veel overlevenden van een vliegtuigcrash op een onbewoond eiland - heeft een Flashkenner wellicht een paar nachten wakker gehouden. Hij mengde enkele honderden beelden uit de serie op de tonen van Bohemian Rhapsody. Behoorlijk meeslepend filmpje.   


 

Luister naar de lalamuis

Ah; U die dacht dat dat piepen was. Niks van. Mannetjesmuizen zingen om hun geliefde in te palmen. Dat blijkt uit een wetenschappelijk ultrasonisch onderzoek aan de Washington University van St Louis. Na onderzoek van 45 liedjes van evenveel mannetjesmuizen besloten de wetenschappers dat "de rijkdom en veelkleurigheid van de vocale expressiekracht van muizen in de buurt van die van veel vogels komt". En wie dat niet gelooft, moet maar luisteren. Hier voor de normale versie en hier voor de vertraagde versie.


 

50.000!

November ziet er niet overal hetzelfde uit. Terwijl wij hier storm lopen voor het jaarlijkse huis-tuin- en keukenboekenfeest, stormen de Britten en masse achter hun tekstverwerker. Aan de andere kant van het kanaal is het immers ,,nanowrimo'', een letterwoord dat simpelweg staat voor ,,national novel writing month''. Deelnemers moeten tussen 1 en 30 november 50.000 woorden op papier krijgen. En die moeten allemaal samen nog iets boeiends te vertellen hebben. Niet verwonderlijk dat ook de Britse bloggende medemens massaal op de nanowrimotrein springt.

Wie zet zoiets op in Vlaanderen?


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs