Creatief met muziek

Een opmerkelijk initiatief van de Britse overheid: die stelt op www.soundjunction.com www.soundjunction.org ruim 5 uur aan muziek- en videofragmenten ter beschikking van het grote publiek om er on line remixen mee te maken. Enig minput: wie een remix maakt, kan die (nog) niet downloaden.


 

Gratis hotspots

Parijs is het onbetwiste mekka van de gratis hotspots: openbare aansluitingen op het internet, die men kan gebruiken om draadloos te surfen. De website FreeHotspot.com maakte een ranglijst van steden met het grootste aantal hotspots. Parijs (met 83 hotspots), Londen (21) en Dublin (16) bevolken de Europese top drie. Brussel staat onderaan de ladder met welgeteld 1 bekend gratis WiFi-toeganspunt. In werkelijkheid zijn dat er een pak meer: Freehotspot.com hield enkel rekening met geregistreerde hot spots.

Wereldwijd voert de Braziliaanse stad Sao Paulo (248) de ranglijst aan, gevolgd door Buenos Aires (185) en het Amerikaanse Austin (95).

(via Zdnet)


 

Downing Street

Guardian-fotograaf mocht een week lang bivakkeren op Downing Street Nr. 10. Hij maakte er deze fotoreportage van de Britse premier Tony Blair.


 

Flock

De buzz rond Flock is al een tijdje gaande op het net. Ook bij DS Online hebben we de nieuwe op firefox-gebaseerde browser ondertussen getest, en we kunnen formeel zijn: het is een aanrader.

In de beta-versie die je op de Flock-pagina kan downloaden zijn verschillende zogenaamde social-webtools geïntegreerd. Zo kan je vanuit je browser een blogstukje aanmaken, en kan je je Flickr -pagina (foto's) en delicious (linkbeheer) integreren.

Flock werkt op Mac, Linux en Windows. Het is nog maar een vroege versie, maar laat je daardoor vooral niet tegenhouden om het eens uit te proberen. Pret gegarandeerd.

PS: Een van de mensen achter Flock is trouwens de Belg Bart Decrem, een reden te meer om Flock een warm hart toe te dragen.


 

Coldplay

Fe8_coldplaymmWoensdag trad Coldplay op in het Antwerpse Sportpaleis. Was u erbij en wil u de rest van de wereld vertellen hoe geweldig het was?  Of kan u iedereen die geen kaart kon bemachtigen geruststellen dat ze niets gemist hebben? Wordt het eind november nog beter?

Laat het ons en alle bezoekers van De Standaard Online weten. Reageer hier of stuur uw foto's via MMS 4321. Mailen kan naar  4321@standaard.be.


 

Blogosfeer valt in herhaling

Wie 'lul' ingeeft op Google krijgt de website van Hugo Coveliers als eerste zoekresultaat op zijn bord. Eerder maakte defensieminister André Flahaut al kennis met zo'n Google Bomb (of: het manipuleren van de zoekresultaten van Google): wie connard (idioot) ingaf op Google belandde op een rist sites over Flahaut.

De schouderklopjes worden nu al gretig uitgewisseld voor een nieuwe google bomb rond het ABVV. Weblogger Joris Winters probeert via de *blogosfeer* een stakingspostje over het ABVV op kop te krijgen in Google. Het bericht bengelt nu op de derde plaats als je op 'abvv' zoekt.


 

I go chop your dollars

Chopdollars Een van de meest meegeneuriede songs in de straten van het Nigeriaanse Lagos dezer dagen heeft als titel ,,I go chop your dollars''. Een markante tekstlijn luidt: ,,I go take your money, dissapear. 419 is just a game, you are the loser I am the winner''.
Het getal 419 staat voor de Nigeriaanse mailfraude, u weet wel, die hartverscheurende verzoekjes om voorschotten. Het fenomeen verwijst naar een artikel uit het Nigeriaanse strafwetboek.
De tekst en de clip van I go chop your dollars vindt u hier.

UPDATE: Benieuwd naar de inhoud van zo'n fraudemail? Vandaag liep op de redactie een nieuwe smeekbede binnen. Que Dieu vous bénisse!


 

OpenOffice 2.0

Gisteren is met enige vertraging de nieuwe versie van OpenOffice voorgesteld. Openoffice is uitstekend een alternatief voor wie liever niet met Microsoft Office werkt, of wie liever geen geld uitgeeft aan software maar toch graag legaal werkt.

Het gratis te downloaden pakket bevat zowel een tekstverwerker, als een rekenblad, een powerpoint-achtig programma en een tekenprogramma. Voor Mac is er nog geen versie. Maccers kunnen wel terecht bij NeoOffice.


 

Grootste stripheld

In het voorjaar kregen we de eerste lading Grote Belgen over ons heen. Straks begint de finale tussen de tien meest populaire exemplaren onder hen. Maar wist u dat u ook kan stemmen voor de Grootste Stripfiguur? Kiezen kan nog tot 26 oktober.

(via Brussel Blogt)


 

Ramadan

Fk211005m_1 De islamitische vastenmaand Ramadan is intussen twee weken ver. Hoe het een vastende moslim tijdens die periode vergaat kan je lezen op de blog van Mohamed Talbi, die hij voor de Nederlandse krant Algemeen Dagblad bijhoudt.


 

De slimste mens

Wouter Deprez mag zich na een bloedstollende finale de 'Slimste mens ter wereld noemen'. De stand-up comedian Wouter Deprez - met zijn negen deelnames de favoriet - stond afgetekend aan de leiding met 566 seconden. Bart Peeters had er amper iets meer dan de helft: 286 seconden. Herbekijk hier de finale


 

Digital Music Awards

Coldplay is de grote winnaar geworden van de Digital Music Awards. De groep kreeg 3 awards: beste officiële website, beste community en beste online campagne. Daarnaast waren er onder meer prijzen voor iTunes (beste muziekwinkel), Gorillaz (beste band) en U2 (beste single). De prijs voor de beste onofficiële site ging naar deze Depeche Mode-fansite.


 

Google print

Sinds vandaag is de Belgische versie van Google Print online. Die maakt het mogelijk om te zoeken in de inhoud van boeken. Google Print bestaat uit een bibliotheek van gescande boeken, die via de bekende zoekmachine kan worden doorzocht. Enkele maanden geleden kwam de dienst onder vuur te liggen omdat uitgeverijen bezwaar maakten tegen de gratis verspreiding van hun materiaal.

In de nieuwe versie van Google Print wordt enkel gezocht op boeken die door auteurs en/of uitgeverijen zijn vrijgegeven. De internetgigant is dit jaar ook nadrukkelijk aanwezig op de Frankfurter Buchmesse, de grootste boekenbeurs ter wereld.

(via Zdnet)


 

MP3-borst

We zouden er een heleboel flauwe grappen rond kunnen bedenken, maar dat doen we dus niet. De Britse futuroloog Ian Pearson denkt dat er binnen een aantal jaren mp3-spelers kunnen worden gebouwd in borstimplantaten.


 

Stadscasters

Na de Antwerpse stadsdichters heeft nu ook de Gentse stadsdichter Erwin Mortier een eigen podcast.


 

Google Kai

Van de Google-blog: een Libanese Google-fan heeft zijn zoontje genoemd naar de populaire zoekmachine. Oliver Google Kai heeft uiteraard ook al een website.


 

Bijbel in mp3

Amper een week geleden hadden we het over de sms-bijbel en nu komt de Interkerkelijke Omroep Nederland (IKON) op de proppen met de downloadbijbel. De website www.downloadbijbel.nl maakt het mogelijk om de bijbel, of een fragment eruit, te downloaden in mp3-formaat. Alles bijeen gaat het om zowat 1.400 bestanden, goed voor 3 gigabyte opslagruimte en ruim 150 uur luisterplezier. De eerste verzen uit het boek Genesis zijn op dit moment het populairst.


 

Duvel filmpje

Een filmpje waarin iemand probeert om tien glazen Duvel binnen het half uur naar binnen te gieten is momenteel immens populair op het net. Het filmpje belandde op Zattevrienden en een aantal Nederlandse weblogs en werd al meer dan 30.000 keer bekeken. Duvel is uiteraard not amused.


 

Wikifeestje

Een historische stap voor de Nederlandstalige Wikipedia. Afgelopen vrijdag werd het 100.000ste artikel gepost: een item over RST-code.


 

Skype de nieuwe spelling

Tenzij u van een andere planeet komt, weet u ongetwijfeld dat de nieuwe spelling er aan komt. De makers van het Groene Boekje willen er alles aan doen om de overgang vlekkeloos te laten verlopen. Elke werkdag van 10 tot 11 uur 's ochtends en van 14u tot 15u 's middags, kan u via Skype en MSN een spellingsdeskundige om raad vragen. Voor beide diensten is de gebruikersnaam groeneboekje@inl.nl. En voortaan is er ook een podcast rond het Groene Boekje.


 

Robbie bij Paul

Voor het beste televisiemoment van de week moesten we dit weekend bij de VARA zijn. Paul De Leeuw had in zijn Pauls Parenshow niemand minder dan Robbie Williams op bezoek. De deal was dat het interview tien minuten zou duren, waarna de Britse ster twee liedjes zou zingen. Maar Paul & Robbie hadden het duidelijk naar hun zin en bleven maar kletsen over alles behalve Robbies nieuwe cd. En dat was niet naar de zin van de platenjongens.


 

Seks in een blog

Wiredlynn Regina Lynn, het meisje dat voor Wired Magazine wekelijks een column samenpent over hight tech sexy toestanden, weet met haar researchmateriaal geen blijf, en opende dus maar een blog met seksuele uitstraling. Deze week heeft ze het onder meer over baarmoederongelukjes...


 

Blogboeken

De Ier John Banville kreeg maandag de Booker Prize, één van de meest prestigieuze literaire onderscheidingen ter wereld. Volgend jaar wordt ook de LuLu Blooker Prize uitgereikt: een prijs voor het beste bloek. Steeds meer verhalen die beginnen als een on line weblog eindigen immers in gedrukte vorm. 

Een driekoppige jury onder leiding van Cory Doctorow zal jaarlijks een keuze maken uit de beste blooks. In maart 2006 zullen de eerste nominaties bekend worden gemaakt en op 3 april 2006 zal de eerste winnaar bekend zijn.

De Blooker prize wordt uitgereikt in drie drie categorieën: fictie, non-fictie en strip. Alle blooks kunnen meedingen naar de prijs op voorwaarde dat ze geschreven zijn in het Engels. De bekendste blooks zijn Belle de Jour, het dagboek van een prostituee en Salam Pax, een ooggetuigenverslag van de oorlog in Irak.


 

Opvolger Hotmail

Nog meer nieuws over nieuwigheden. Microsoft werkt in alle stilte aan een opvolger voor zijn webgebaseerde mailclient Hotmail. Het programma krijgt voorlopig de codenaam Kahuna en lijkt zowel van uiterlijk als inzake functies een beetje op Outlook. Kahuna komt in de eerste helft van 2006 op de markt.

(via Webwereld)


 

Nieuwigheden

Het regent weer nieuwigheden deze week: Google lanceert een eigen rss-lezer, Yahoo wil uitpakken met een zoekmachine voor podcasts en er zijn geruchten dat Apple woensdag een nieuwe iPod (iets dunner dan de huidige modellen en met 80 gigabyte opslagruimte) boven de doopvont houdt


 

iFox

Benieuwd of dit ook overwaait naar onze contreien. De Oostenrijke verdeler van Volkswagen lanceert de iFox: een VW Fox met (onder meer) een ingebouwde iPod-mini.


 

SMS-bijbel

Het Australische Bijbelgenootschap wil met een nieuw initiatief de bijbel toegankelijker maken voor jongeren. Het liet de bijbel omzetten in sms-taal. De eerste zin luidt  "In da Bginnin God cre8d da heavens & da earth."


 

Quiztijd

Wil je na het spelen van de wekelijkse Standaard Actuaquiz ook altijd meer? Op de AB-site loopt de komende weken een popquiz, in vier afleveringen.

Wie geen boodschap heeft aan het quizplezier en/of de eeuwige roem, laat zich misschien wel over de streep trekken door de prijzen: i-pods voor weekwinnaars, een reischeque voor 2.000 euro (tweeduizend euro) voor de eindwinnaar.


 

Digitale muziek in de lift

De verkoop van digitale muziek is in de eerste helft van 2005 verdrievoudigd. De verkoop van muziek via het internet of mobiele diensten is nu goed voor zes procent van de totale omzet van de muziekindustrie.

(via ZDNet)


 

Coming out

Kinder Het jongetje dat jarenlang de verpakking van de Kinderchocoladerepen sierde, is nu een man van 42. Günter Euringer vond het blijkbaar tijd voor zijn coming out, want hij heeft een boek geschreven over hoe het is om het gezicht te zijn van een populaire chocoladereep. De titel: Het Chocoladekind.

In 1973 nam zijn moeder, die zelf in de reclamesector werkte, hem mee naar een fotoshoot in München. Ze hadden toen geen idee dat hij drie decennia lang het gezicht van Kinderchocolade zou worden. En rijk is hij er ook niet mee geworden. Hij kreeg slechts driehonderd mark (150 euro) voor de sessie.

Uit een interview met de Sueddeutsche Zeitung blijkt dat Günter een pak mensen blij maakt met zijn bekentenis. Op allerhande internetfora wordt al jaren gespeculeerd over de identiteit van het jongetje. Bovendien kan hij eindelijk ook alle roddels over zijn lot (tol van de roem, drugsverslaafd, etc.) ontkrachten.

Het enige nadeel is dat Ferrero, de eigenaar van Kinderchocolade, zijn beeltenis nu van de pakjes heeft verwijderd, zegt Euringer. Ferrero zelf ontkent.


 

Femifoon

Na de low budget-operatoren richt een Nederlandse gsm-operator zich nu exclusief op vrouwen. GSM-lady verkoopt gsm-abonnementen en geeft er gratis een mobiele telefoon bij.

De ladyphones zijn geselecteerd op hun vrouwvriendelijke design - trendy, chique, elegant zakelijk of sportief. En wie een abonnement neemt, krijgt er een cadeaubon voor een parfumerieketen of een telefoonsieraad - jawel, het bestaat - bovenop.


 

Liefdesbrieven prins Charles te koop

Benieuwd naar de poëtische kwaliteiten van de prins Charles? Op E-bay staan zes liefdesbrieven van de Britse kroonprins te koop.
De verkoopster kreeg de brieven naar eigen zeggen van een voormalige minnares van Charles. Vijf brieven dateren van 1976, de laatste van 1980.
Charles schrijft onder andere: ,,Ik wou dat ik over de Atlantische Oceaan kon razen om je minder eenzaam te doen voelen.''
Vraagprijs: 60.000 dollar.

Update 12.30 uur. Volgens de Britse krant The Sun wil Ebay het aanbod van de site halen. ,,Het zijn zeer persoonlijk brieven. We willen de prins niet in verlegenheid brengen'', aldus een medewerker van de veilingsite in de krant. Maar iets na de middag staan de brieven nog steeds te koop.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs