Tapijt om van te smullen

Salamitapijt_1 Duitsers en worst, het is en blijft een onafscheidelijk duo. Na reuzeworsten, gekleurde worsten en de traditionele Frankfurter exemplaren, maken onze oosterburen nu ook worsttapijten.

U heeft de keuze uit vier smakelijke ronde tapijtjes: een salami, een bierworst, een mortadella of een bloedworst. Nu nog een hallogeenlamp in de vorm van een (groot) glas bier en de Duitse gemütlichkeit komt vanzelf.


 

Chaucer Rap

Qua popularisering van literatuur kan dit tellen. Een Britse rapper heeft de Canterbury Tales een hip hop-kleedje gegeven. Afwachten tot 't Hof van Commerce aan de slag gaat met Claus.


 

Hoehel.be

Nb28072007hoehel Goed nieuws voor fans van Hoehel.be, de West-Vlaamse versie van de populaire internetzoekmachine Google. De site mag blijven. Aanvankelijk was Google niet opgezet met het West-Vlaamse grapje. Google dreigde met juridische acties als Hoehel niet van het net verdween. Maar intussen is een en ander veranderd en heeft Google laten weten dat het (voorlopig) geen juridische stappen zal ondernemen.


 

Best bekeken webcast

De NASA-webcast van de lancering van het ruimteveer Discovery is dinsdag door 433.000 mensen bekeken. De lancering is daarmee de drukst bekeken webcast ooit. Dat de lancering plaatsvond terwijl de meeste Amerikanen zich op het werk bevonden, heeft het succes natuurlijk in de hand gewerkt. Ter vergelijking: de Live8-concerten werden begin deze maand door 175.000 bekeken.

Wie het nieuws rond Discovery wil volgen, kan zich inschrijven op deze rss-feed.


 

Palin

De reisboeken van Micheal Palin zijn voortaan gratis te lezen via het internet.


 

Struikgewas compilatie

Begin juli las u op onze blog al over een wedstrijd waarin mensen gevraagd werd een soundtrack te maken met enkel mp3's die gratis op het net werden aangeboden. Ook Struikgewas.be doet zijn duit in het zakje. Wat ruist er door het Struikgewas? Deel 1 is een compilatie van de beste legale mp3's van 2005.


 

Vista

Dat de nieuwe Windows-versie Vista gaat heten, weten we sinds begin deze week. Maar welke andere namen waren in de running? Technologiesite Tom's Hardware ontdekte dat Microsoft eerder dit jaar domeinen in samenhang met namen als Windows Seven, Windows 06, Windows 07, Windows Ruby, Windows Sapphire en Windows Emerald. Op 31 maart werd kwam Vista op de proppen. In eigen land werden windowsvista.be, microsoftvista.be en microsoftwindowsvista.be geregistreerd op 5 april. Vista.be was al geregistreerd.


 

Giga-hotmail

Het lijkt er op dat Hotmail zware klappen krijgt door de concurrentie van Gmail en Yahoo Mail en dat ze daar zo snel mogelijk iets aan willen doen. Hoe valt het anders te verklaren dat Hotmail nu ook de stap zet naar 2 gigabyte opslagruimte?


 

De mooiste

In de reeks ,,Het mooiste...'' weten ze in Groot-Brittannië van geen ophouden. Nu gaat de BBC op zoek naar ,,het mooiste schilderij''. Maar dat zint de krant The Guardian niet, die in de tegenaanval gaat.


 

Open Source Bier

Bier Een aantal Deense informaticastudenten lanceert Vores Øl, een bier waarvan het recept (de broncode als het ware) openbaar is. Vores Øl  is een klassiek bier (6%) waar guarana aan toegevoegd is. Iedereen mag het recept aanpassen, op voorwaarde dat het nieuwe recept ook open source on-line beschikbaar is.


 

Zoek het verschil

Microsoft en Apple, het zullen nooit dikke vrienden worden. Maar in plaats van elkaar in de haren te vliegen, pakt Microsoft het iets stoïcijnser: doe gewoon alsof je rivaal niet bestaat.


 

Stadsdichters podcasten

Sinds gisteren hebben de Antwerpse stadsdichters een podcast, een ,,radio-uitzending op internet''. Hun uitzendingen zijn on line te beluisteren of te downloaden voor beluistering op computer, mp3-speler of iPod. De website belooft regelmatig nieuwe gedichten en gedachten van Tom Lanoye en Ramsey Nasr, de vorige en huidige stadsdichter van Antwerpen. Ook hun optredens zullen op het web worden gezet. Het eerstvolgende van Nasr vindt plaats op zondag 7 augustus in de Marmeren Zaal van de Zoo. Hij brengt die dag een nieuw stadsgedicht, gewijd aan diezelfde Zoo.


 

Da Vinci

De katholieke kerk van Engeland en Wales is een website gestart tegen het boek Da Vinci Code van Dan Brown. De kerk weerlegt een aantal volgens haar foute claims van de schrijver over het christelijke geloof. De lancering van de website viel samen met de naamdag van de heilige Maria Magdalena afgelopen vrijdag.


 

Harry Potter en de internetpiraten

Wie dacht dat P2P-ruilnetwerken vooral worden gebruikt om muziek, films en televisieprogramma's op illegale wijze uit te wisselen, heeft het mis. Ook de Harry Potter-boeken blijken bij internetpiraten  bijzonder populair. Luttele uren na het verschijnen van het laatste boek in de reeks kon je het al in html- of in pdf-versie downloaden.

Iets minder illegaal is het project Harry auf Deutsch. In afwachting van de Duitse vertaling slaan surfers de handen in elkaar om een eigen vertaling van Harry Potter and the Halfblood Prince te maken.  Ze doen dat door e-mails met elkaar uit te wisselen. De Duitse uitgeverij Carlsen laat betijen, zolang er maar niks van de tekst on line verschijnt.


 

Typosquatting en domeinkaping

Begin deze week werd een Rus veroordeeld die googkle.com, ghoogle.com en gooigle.com geregistreerd had. Typosquatting heet zoiets: domeinnamen registreren en profiteren van tikfouten van surfers. Neem nu standaart.be en destandaart.be: de twee domeinen zijn respectievelijk in Hong Kong en Panama geregistreerd.

Domeinkaping is nog iets anders dan typosquatting. Zo zijn kamervankoophandel.be, raadvanstate.be, kindertelefoon.be en onderwijsvlaanderen.be gekaapte sites die je overdonderen met advertenties en pop-ups. Arbitragehof.be is dan weer om onduidelijke redenen gesloten. De sites, ook standaart.be, lijken door dezelfde organisatie in mekaar geknutseld.


 

Boonen verkoopt groene trui op eBay (update2)

Een groene trui van wielerheld Tom Boonen is verkocht op de veilingsite eBay. De spurtbom uit Balen bood een gesigneerde trui aan ten voordele van To walk again, de organisatie van ex-triatleet Marc Herremans, die geld verzamelt voor onderzoek naar ruggenmergletsels.

Boonen ontving het kledingstuk in kwestie na de rit van 6 juli en het ding is naar verluidt nog bezweet. De handtekening is daardoor zelfs een klein beetje uitgelopen, staat te lezen op eBay. Een uniek stuk dus. Wij waren benieuwd hoeveel de (vrouwelijke?) fans ervoor zouden bieden. De biedingsgeschiedenis is alvast merkwaardig verlopen.

Op 14 juli stond le maillot vert even op 5050 euro. Maar wat bleek vier dagen later? Het hoogste bod bedroeg 'amper' 1.995 euro. Vreemd. Zeker omdat in de biedingsgeschiedenis op eBay geen spoor te vinden is van dat hoge bedrag. Was Boonens marktwaarde plots gedaald? Of lag het probleem bij eBay?

Uiteindelijk heeft de trui toch nog 2.800 euro opgebracht. Het was MrBookmaker.com dat er zoveel geld voor over had. Het bedrijf geeft de trui weg aan een wielerfan die deelneemt aan het wielerspel naar aanleiding van de Eneco Tour. Vermoedelijk belandt het stuk textiel aan de muur en niet om de schouders van de nieuwe eigenaar.


 

Londen is niet bang

Van over de hele wereld betuigen mensen hun steun aan de inwoners van Londen die getroffen zijn door de aanslagen van vorige week. Op We Are Not Afraid plaatsen ze boodschappen en foto's met een duidelijke boodschap: Londen mag zich niet laten intimideren door terroristen.

Alfie Dennen uit Londen zette de site amper een paar uur na de aanslagen in de Britse hoofdstad op 7 juli on line. Ondertussen telt ze al honderden bijdragen. Naarmate het bestaan ervan meer en meer bekend raakt, neemt het aantal berichten ook toe. De respons is zo groot dat de site af en toe bezwijkt onder de massale belangstelling.

De toon van de berichten varieert van gematigd tot grof, maar de inhoud is dezelfde: niemand wil zich schrik laten aanjagen door terroristen. Die boodschap wordt onderstreept door allerlei beeldmateriaal, van kleine baby's tot stoere voetbalhooligans, van lieve hondjes tot getrukeerde logo's.


 

100 beste fietsroutes

Wie tijdens de zomermaanden de fietskriebels krijgt, kan op fietsen123 terecht voor een top-100 van de beste fietsroutes in Nederland en België.

Uit een selectie van ruim 2.000 routes kozen de bezoekers van de website er de 100 beste uit. De lijst bevat tips voor bezienswaardigheden en stopplaatsen in cafés en restaurants.

Door het fietsvriendelijke weer van de afgelopen dagen noteert de website naar verluidt drie tot vierduizend bezoekers per dag.


 

Sprekende wijn

Een nieuwe vorm van kostenbesparing in de horeca? Het Italiaanse bedrijf Modulgraf wil binnenkort op de markt komen met sprekende wijnetiketten. De etiketten zouden worden uitgerust met een chip waarop alle info over de wijn is opgeslagen: herkomst, jaar en suggesties over welke gerechten er het beste bij passen. De chips kunnen 'beluisterd' worden door er een speciaal kastje, ter grootte van een paje sigaretten, overheen te halen. Volgens Modulgraf hebben diverse restaurants en wijnhuizen al interesse getoond.


 

En nog een theorie

De rook van de explosies in Londen was nog niet opgetrokken, of de eerste samenzweringstheorieën verschenen al op het internet. De ene al gekker dan de andere. Die over de 911 dagen tussen 11 september 2001 en 11 maart 2004 bijvoorbeeld. En er is er hier ook net een komen aanwaaien, al even hilarisch. Zet u schrap: de Arabieren lezen van rechts naar links, als zij ons alfabet nu eens mooi in twee snijden, komen zij uit bij de letter N, van New York, links van de N staat de M, van Madrid, links van de M staat de L, van Londen.
De volgende slachtoffersteden zijn dus - inderdaad - Kopenhagen, Johannesburg en Istanbul bijvoorbeeld. En wat lezen we op de nieuwstelexen vanmiddag? Metrostation in Kopenhagen dicht om lege plastic tas.. Vals alarm, bij nader inzien.


 

Het internet vergeet niet

Professor Boudewijn Bouckaert haalde eergisteren op de site van Nova Civitas nog een keer zwaar uit naar de VLD-top, maar bedacht zich blijkbaar en verwijderde het schotschrift weer. Geen links meer op de homepage van de site en niets te vinden via de archieven. Wie een beetje met de URL's op de site goochelt, kan de originele post echter nog altijd lezen.UPDATE (8 juli 14.40pm); de tekst is volledig verwijderd van de site van Nova Civitas.
Wij visten hem nog snel op.


UPDATE 2 (9 juli): Boudewijn Bouckaert, die ondertussen uit het partijbestuur gestapt is, plaatst op de website van Novacivitas een verklaring n.a.v. het artikel in De Standaard van 8 juli. ,,Het artikel dat in De Standaard verscheen citeert correct een aantal zinnen uit de tekst maar selecteert de citaten op die wijze dat er een totaal verkeerde indruk wordt gewekt over de aard en de inhoud van de tekst'', aldus professor Bouckaert. ,,Wat hij (Bart Brinckman, auteur van het artikel, nvdr) niet mocht doen is dit artikel voorstellen als een serieuze tekst en, zeker niet als een schotschrift op de partij'', verduidelijkt Bouckaert nog.
 

Opera met Bittorrent

Nog geen week nadat het Amerikaanse Hooggerechtshop P2P-aanbieders verantwoordelijk acht  voor het illegaal gebruik van hun software (lees illegaal downloaden van films & muziek), komt de webbrowser Opera met een verrassend nieuwtje op de proppen.


 

Cartoon

Foksuk Soms wordt een cartoon sneller dan verwacht actueel. De cartoon hiernaast stond gisteren op de site van Fokke en Sukke.


 

Flickr

Wie op zoek is naar meer foto's van de moordende explosies in Londen, kan terecht bij Flickr. Normaal gezien bevat deze pagina enkel beelden geschoten door toeristen in de Britse hoofdstad. Nu gaat er het minder prettig aan toe. Deze pagina is enkel gewijd aan foto's van de aanslagen.

En amper enkele uren na de aanslagen hebben de 7 July 2005 London bombings ook al een pagina op Wikipedia.


 

Theorie

Terwijl de hele wereld in shock is, duiken de eerste theorieën op.

,,Het verschil tussen de aanslag op 11 september en de aanslag in Madrid op 11 maart is exact 911 dagen. Als je nu het verschil neemt tussen vandaag en 11 september en het verschil tussen vandaag en 11 maart en je trekt beide resultaten van elkaar af kom je weer op 911 dagen.''

Een puik staaltje wiskunde.


 

Van Dale downloaden

Wie een woordenboek nodig heeft, maar dat niet onmiddellijk bij de hand heeft, kan voortaan terecht op de website van Van Dale. Van Dale biedt zijn pocket- en handwoordenboeken als download via het internet aan. Elk woordenboek kan 30 dagen gratis uitgeprobeerd worden, daarna moet betaald worden.


 

Orgasmatones

Wie op zoek is naar een echt originele ringtone moet misschien maar een keertje gaan kijken bij Orgasmatones. Die site biedt ringtones met met vrouwen die al kreunend een naam uitschreeuwen. Voorlopig bevat de site enkel de 500 populairste Engelse namen. Steve, Andy en Paul zijn voorlopig het populairst.

(via Marketingfacts)


 

Live 8 in de charts

De artiesten die deelnamen aan Live 8 zullen dat natuurlijk wel vanuit een oprecht idealisme gedaan hebben, maar zelf worden ze er ook niet slechter van. Volgens de BBC, die zich baseert op cijfers van muziekketen HMV, zag Pink Floyd de verkoop van het album Echoes - The best of Pink Floyd stijgen met maar liefst 1.343 procent. The Who (Then and now: +863 procent), Annie Lennox (Eurythmics Greatest Hits: +500 procent) en Dido (Life for Rent: +412 procent) hebben ook een goede week achter de rug.

De relatief onbekende band Razorlight zag zijn plaat Up All Night zelfs weer HMV's top-40 binnenkomen. Ook bij Amazon.com  duiken The Wall, Dark Side of the Moon en de single-cd Wish you were here van Pink Floyd weer in de top-100 op. The Libertines, de vroegere band van Pete Doherty (die aan de zijde van Sir Elton Children of the Revolution probeerde te zingen), is zowat de enige die zijn verkoop zag dalen.

Uiteraard gaan alleen de opbrengsten van de opname van Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band door Paul McCartney en U2 rechtstreeks naar Live 8. Weldoener Dave Gilmour van Pink Floyd hoopt echter dat de artiesten en platenmaatschappijen integer genoeg zijn om de extra opbrengsten alsnog aan het goede doel te schenken.

Moet kunnen, want honger werd er niet geleden backstage: in Philadelphia werden er bijvoorbeeld gul gift bags uitgedeeld. Volgens de Philadelphia Inquirer mogen de artiesten, die 15 minuten op het podium stonden, nog leuks verwachten: Hugo Boss pakken, satelliet radio's, jeansbroeken, een gibson gitaar, Bertolucci uurwerken en meer van dat lekkers. Allemaal samen zo'n 12.000 dollar waard.


 

Soundtrack bij de zomer

Het magazine Salon.com nodigde de voorbije weken lezers uit om een soundtrack voor de zomer samen te stellen. Het muzieklijstje mocht enkel bestaan uit nummers die gratis en legaal konden gedownload worden. De vijf beste soundtracks staan nu online, maar er zit niet meteen iets in dat past bij de huidige weeromstandigheden.

De winnende soundtrack met de titel Too Much Light Makes the Baby Go Blind vindt u alvast hieronder.


 

Brussel blogt

Na Gent, Oostende, Turnhout en Mechelen wordt er nu ook in Brussel aan een stadsblog gedacht. Weblogger Peter Forret is op zoek naar medewerkers voor de Brusselse versie van Gent.blogt.be.


 

Lance in France

DE zomer begint pas echt als de Tour de France van start gaat. Wie tijdens de ritten niet voor de tv zit, kan altijd terecht op het internet. De officiële website van de Tour bulkt van de informatie. Hun live streaming is er helaas enkel voor mensen die in Frankrijk wonen, en bovendien moet er betaald worden. Gratis beelden zijn nergens te vinden. Wel heel veel mooie foto's: bij de professionele fietsfotograaf Graham Watson bijvoorbeeld, of via Flickr, waar u amateurfoto's kan bekijken. De Duitse Radsport-Aktiv-site heeft video's, maar dan wel van interviews met renners, ploegleiders en kenners.


 

Koekje van eigen deeg

De politie van Chicago mag dan al hoerenlopers op het net zetten, ene Jenny Miller zorgt ervoor dat de stoute oom agent een koekje van eigen deeg krijgt.


 

Huurmoordenaar

Wordt er binnenkort nog een moord opgelost met behulp van een weblog? Of is deze blog gewoon een idee van iemand met literaire aspiraties? Het leek even echt, maar de disclaimer beweert het tegenovergestelde.

Wie het Dagboek van een huurmoordenaar wil volgen, kan zich abonneren op deze feed.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs