Grokster-gevolgen

Het Grokster-oordeel zou wel eens nare gevolgen kunnen hebben voor Bittorrent, schrijft Wired. Dat komt vooral door bepaalde statements van Bram Cohen, de ontwerper van de software. Bij Canada.com denken ze er anders over: p2p'ers kunnen leren uit het oordeel en hun manier van werken bijschaven.

Op businessweek online kijkt rechtenprofessor Lawrence Lessig een stuk verder in de toekomst. Hij voorspelt dat het oordeel ertoe zou kunnen leiden dat de innovatie gaat vertragen.


 

Backstage-bloggen

Terwijl er op onze festivalblog geblogd wordt vanuit de backstage van Werchter, krijgen 50 bloggers de kans om vanuit de backstageruimte van één van de Live 8-concerten hun teksten de blogosfeer in te sturen.

Wie wil volgen wat er in de blogosfeer allemaal rond Live 8 wordt verteld, kan terecht op deze speciale Technorati-pagina.


 

Tanguy

De aanwezigheid van Vlaams Belanger Tanguy Veys op het Gentse Blog Dinner zorgt voor nogal wat deining in de Vlaamse blogosfeer. Het begon met wat (onschuldige) aanpassingen op de inschrijvingswiki. Een aantal bloggers liet al bij voorbaat hun afkeur blijken en later kwam er een strikte richtlijn rond het nemen van foto's. En sinds Huug in de reacties van LVB de frontale aanval koos, moet Tanguy Veys zowat de hottest blogger around zijn. En kan hij zich in de door zijn partij zo geliefde slachtofferrol wringen.

Tanguy, die er  zichtbaar genoegen in schept om via de reacties van een aantal blogs mensen nog wat extra uit te dagen, wrijft zich ongetwijfeld in de handen. Straks wordt hij echt nog tot de Vlaams Belang-toppolitici gerekend. Al zal hij dan wel moeten oppassen met dit soort fratsen. In elk geval lijkt Veys sinds enkele weken de blogosfeer als marketingtool ontdekt te hebben.

Het is heel erg jammer dat door de politieke discussie datgene waar het allemaal om draaide heel erg naar de achtergrond wordt gedrongen. Om maar te zeggen dat onder meer LVB, VH, Kerygma, Smetty, Michel Vuijlsteke en Miel Van Opstal het blogdinner geslaagd vonden. En dat blog dinners geen politieke evenementen hoeven te zijn.

Een uitgebreid verslag van het Blog Dinner leest u binnenkort in de krant. Het schrijfproces kan u hier volgen.


 

Reismicrobe

Vzw Wegwijzer heeft vandaag de website Reismicrobe.be boven de doopvont gehouden. De site wil reisgierige jongeren helpen en biedt hen een online interactief reisinfocentrum.


 

Spreidingsplan

Terwijl er in eigen land nog altijd geen duidelijkheid is rond de toekomst van de luchthaven van Zaventem, blijven ze in Nederland niet stilzitten. Voortaan kan u via de website van Schiphol volgen hoeveel geluidsoverlast de omgeving te verwerken krijgt. Misschien een ideetje voor federaal minister van Mobiliteit Renaat Landuyt?


 

Tom Tom Cleese

Cleese GPS-fabricant TomTom heeft de Britse komiek John Cleese (Fawlty Towers, Monthy Python) gevraagd om route-instructies (1, 2, 3) in te spreken voor zijn navigatiesystemen. Wie een TomTom PLUS-abonnement neemt, kan zich binnenkort dus wegwijs laten maken door Basil Fawlty.


 

Alexia

Twee jaar geleden liet de Nederlandse kroonprins Willem-Alexander één dag voor hij de naam van zijn dochtertje zou bekendmaken een aantal domeinnamen registreren. Daardoor lekte de naam Catharina-Amalia voortijdig uit.

Die fout maakte Willem-Alexander deze keer niet. Hij liet geen domeinnamen registreren vooraleer hij bekend maakte dat zijn tweede dochtertje Alexia zou heten. En de domeinnamen alexia-juliana.nl, alexia.nl, prinsesalexia.nl en prinses-alexia.nl zijn inmiddels netjes ingepikt door domeinkapers.

Benieuwd hoe onze royals hun babyboom aan zullen pakken.


 

Verkeerscam

Cameraservlet Het Verkeerscentrum Vlaanderen biedt vanaf vandaag op zijn website live camerabeelden aan van het verkeer rond Antwerpen en Brussel. Zo kan iedere weggebruiker voor het eerst on line en met eigen ogen de toestand op de Vlaamse wegen bekijken.

Het Verkeerscentrum houdt het verkeer in de gaten via onder andere camera's langs de snelwegen. De beelden van 16 locaties zijn voortaan live te bekijken op de website van het Verkeerscentrum : elf in de regio Antwerpen (op Ring, E17, E313, E19) en vijf in de regio Brussel (op E40, A12, E19, E411).  In de toekomst wordt de selectie uitgebreid met nog beelden uit het Brusselse en beelden van de regio's Gent en Lummen.


 

Internet Explorer en RSS

Wie er nog aan twijfelen mocht: RSS is the next big thing. Getuige daarvan het feit dat ook de nieuwe Internet Explorer (die ergens deze zomer wordt gelanceerd) net als 'grote' concurrent Firefox RSS-feeds zal herkennen.


 

Guy podcast

Verhofstadt Het nieuws circuleerde al enkele weken in de blogosfeer, maar sinds gisteren is het officieel: Guy Verhofstadt heeft een podcast. Voortaan kan u de wekelijkse persbriefing van de premier ook beluisteren in mp3-formaat.


 

Advocaten moeten googelen

Een rechtbank in de Amerikaanse staat Indiana heeft de aanklager in een rechstzaak op de vingers getikt (pdf-document) omdat er niet genoeg inspanningen geleverd waren om een beklaagde - een zekere Joe Groce - op te sporen. De rechter was zelf aan het googelen gegaan en vond zo informatie die niet in de processtukken opgenomen was: ,,Bij het inbrengen van Joe Groce Indiana in de zoekmachine Google ontdekten wij een adres van Google dat verschilt van de adressen die gebruikt werden in deze zaak en wat een overlijdensbericht van Groce's moeder lijkt te zijn, met tal van overlevende familieleden die mogelijk op de hoogte zijn van waar de man zich bevindt.''


 

Kerninformatie gelekt

Dat het recept voor het maken van een atoombom op het internet staat, is al lang bekend. Op zich leuk om lezen, maar in de praktijk kan je er weinig mee aanvangen (tenzij u toevallig nog 110 kilogram plutonium op zolder liggen hebt). Ook het ontmantelen ervan kent sinds vorig jaar geen geheimen meer. Anders is het gesteld met de verspreiding van informatie over kerncentrales.


 

Het wereldwijde lek

Er duiken wel vaker initiatieven op om namen van misdadigers openbaar te maken, maar de politie van Chicago gaat nog een stap verder. Daar worden hoerenlopers met naam, adres en foto op het net geplaatst.

Er mag dan bovenaan de site wel netjes  ,,presumed innocent until proven guilty in a court of law'' (onschuld wordt aangenomen tot het tegendeel bewezen is voor een rechtbank) staan, ondertussen kan de hele wereld toch maar mooi zien wie er opgepakt is. Nog voor hij of zij voor een rechtbank verschenen is. De politie verschuilt zich ook niet achter een of andere smoes: het doel van deze virtuele schandpaal is de betrokkenen te vernederen bij echtgenotes, kinderen, buren en werkgevers, aldus burgemeester Richard Daley in de  Chicago Tribune . De privacy van de verdachten is daarbij van ondergeschikt belang. De site is een succes: enkele uren nadat de eerste 150 foto's on line stonden, waren er al bijna 50.000 bezoekers geregistreerd.


 

Blogmap

Weer een nieuw speeltje voor de Belgische bloggers. Polskaya lanceert Blogmap, een site die de geografische spreiding van de Belgische blogosfeer in kaart wil brengen. Een geavanceerde versie van de Blogger-map van LVB met andere woorden.   


 

Gent - Turnhout

Vol spanning wachten we tot ook Dendermonde een eigen stadsblog begint. Na Gent en Turnhout heeft ook Mechelen (onder impuls van onder meer Druppels en Uren Dagen Nachten) nu een stadsblog. De beiaardstad is met andere woorden dé witte vlek op de treinverbinding Gent - Turnhout. Misschien iets voor Norbert?


 

Free Katie!

Ze zijn nog niet eens getrouwd, maar sommigen vinden dat ze snel uit elkaar moeten. Freekatie.net
ijvert voor een breuk tussen Katie Holmes en Tom Cruise. En er zijn blijkbaar nogal wat volgelingen, want de discussiefora draaien op volle toeren. Of is het gewoon een lepe manier om t-shirts aan de man te brengen?

Het is in ieder geval Cruise's weekje niet: tijdens de wereldpremière van War of the Worlds in Londen werd hij door een paar leuke jongens van Channel 4 natgespoten met een waterpistool. Gelukkig kan hij nog rekenen op vrienden als Steven Spielberg: die vindt dat de acteur gestraft wordt omdat hij zijn liefde voor Holmes zo openlijk belijdt.


 

Waar is Gwyneth?

Gwyneth Paltrow en Warren Beatty. Met die ronkende namen werd begin mei de lancering van de Huffington Post Weblog aangekondigd. De supersterren zouden ons verlichten met hun diepgaande analyses en controversiële meningen. Maar dat valt flink tegen.


 

Dear Friend

Heeft u de laatste tijd ook zo veel mailvrienden? En spreken ze u ook aan met ,,,Dear friend''? Kan best, want, zo telde de Federal Computer Crime Unit (FCCU), Nigeriaanse oplichters zijn steeds actiever op het internet. Er werden er vorig jaar 7.760 geteld, of bijna een vijfmaal zo veel als in  2002.
Nu zijn er verschillende manieren om met die dear friends' om te gaan: je kan ze deleten, maar je kan er ook eens een virtuele babbel mee slaan. Dat laatste deed weblogger Maanzand. Het levert een paar hilarisch stukjes lectuur op.


 

Fotomozaïek

Fk160605yEuropa werkt volop aan een patentwetgeving om software te beschermen maar veel mensen zijn niet zo opgezet met dat idee. Ze hebben daarvoor verschillende redenen. De tegenstanders plannen onder meer een protestactie in Straatsburg, maar daarvoor hebben ze foto's nodig. Veel foto's.

Wie tegen de softwarepatenten is, kan zijn foto opsturen naar softwarepatentdemo.org. Met alle foto's wordt een reuzemozaïek gemaakt, die aan het Europees Parlement in Straatsburg ontrold zal worden.


 

Festivalbuddies

Dat ze bij Virgin Express het jonge volkje als geen ander kunnen bespelen wisten we al langer. De campagne rond Ik wil naar Valencia was vorig jaar een virale voltreffer. Dit jaar pakt Virgin uit met de Festivalbuddy


 

Turnhout blogt

De Vlaamse blogosfeer is een stadsblog rijker. Een paar dagen geleden zag de Turnhoutse stadsblog het levenslicht, een initiatief van een aantal bloggers en mediamensen die een bijzondere band met de stad hebben.

De kernredactie bestaat onder meer uit blogger Bart Cabanier, Karl van den Broeck (voormalig chef cultuur van De Morgen en intussen hoofdredacteur van Knack) en Astrid Wittebolle (ook al De Morgen).

(via Eskimokaka)


 

Vrije mening

Weblogs zijn als geen ander instrument geschikt om je mening te spuien, ook al is die vederlicht. Een leuke hobby voor velen, maar als je in een land woont waar de vrijheid van meningsuiting onder druk staat, dan wordt het plots bittere ernst. De organisatie Reporters zonder Grenzen heeft een lijst klaar met de beste blogs rond vrije meningsuiting.


 

Klaar voor seks?

De vormingsorganisatie Jeugd en Seksualiteit wil jongeren met behulp van een on-line test laten nagaan of ze klaar zijn voor seks. De test bestaat uit 25 vragen die niet alleen polsen naar kennis rondom seks en lichamelijkheid.


 

Executie?

Kuiken ,,Als ik aan hem denk, dan wordt het helemaal zwart voor mijn ogen. Ze zouden zijn poten moeten afhakken en ze me serveren in een chic restaurant!''

Coldplay-zanger Chris Martin over de Crazy Frog. Na het spel en de petitie maken enkele Nederlanders ringtoneboer Jamba in al-Zarqawi-stijl hun ongenoegen over de gekke kikker kenbaar. Tot tweemaal toe. Als de actievoerders hun dreigement uitvoeren, zal dat ongetwijfeld voor evenveel controverse zorgen als de mixer-kunst 5 jaar geleden.

Het konijn Toby, dat andere bedreigde internetdier, is (voorlopig) trouwens nog altijd in leven.


 

Di Rupo

Rupo Bij het bezoek van de Amerikaanse president aan ons land in februari van dit jaar was er nogal wat te doen rond de Piss-on-Bush-stickers die Animo, de jongerenafdeling van de SP.A verspreid had. Wij kijken al uit naar de reacties over de taalgrens wanneer Zatte Vrienden hun nieuwste gadget commercialiseert.


 

Verkrachtersclub gesloten

Een club waar verkrachters opscheppen over hun curriculum en ervaringen uitwisselen: in Australië kon het meer dan een jaar lang op MSN groups. De Rape Club had al 67 leden toen de site gewist werd.

NineMSN Australië heeft geen moderatoren in dienst die de inhoud van de pagina's controleren. Dat is wel anders in China, waar de nieuwe MSN-weblogdienst nu al gecontroleerd wordt. Wie woorden als vrijheid of democratie intikt, krijgt een foutmelding en de vraag om het verboden woord te verwijderen.


 

Te koop: beroemde lucht

Te koop: lucht, mogelijk ingeademd door Brad Pitt en Angelina Jolie. Een ondernemende fan heeft een flesje gevuld met lucht op een plek waar ook de twee filmsterren aanwezig weren.

De verkoper kon geen garantie geven dat de inhoud van het flesje effectief ,,in contact was gekomen met de huid of het ademhalingssysteem van beroemdheden'', maar toch was gisteren al 15.000 dollar geboden voor de ,,beroemdhedenlucht, die moleculen bevat die mogelijk contact hebben gehad met Angelina Jolie en Brad Pitt''.

eBay verwijderde het aanbod omdat er eigenlijk niets verkocht werd, maar het idee kreeg toch navolging.


 

Naamsverandering

Bijna één maand gelegen was er nogal wat te doen omdat een aantal allochtonen van naam was veranderd in de hoop sneller aan werk te raken. Via Damslog botsten we op een artikel in dezelfde zin bij BBC.


 

Tenniscasten

Het tennistornooi van Rosmalen verspreidt tweemaal per dag nieuws over het tornooi in podcast-vorm. 's Ochtends brengt de podcast het programma van de dag en nieuwtjes over de spelers. 's Middags is er een gesprek met één van de spelers over zijn prestaties.

(via Computeridee)


 

Live 8

Vandaag in de krant:

De organisatoren van het benefietconcert Live 8 in Edinburgh hebben twee miljoen tekstberichtjes ontvangen. Onder die 2.060.285 sms'jes worden de 70.000 tickets verloot. De sms'jes kostten 1,5 pond (2,25 euro). De opbrengst daarvan gaat naar projecten in Afrika.

Ondertussen worden al tientallen tickets aangeboden op eBay. De opbrengst daarvan gaat waarschijnlijk niet naar projecten in Afrika....

De items verwijderen is voor eBay een stap te ver, maar de veilingsite liet wel al weten het percentage dat eBay opstrijkt van de verkoop aan Live8 te doneren.  Voor Bob Geldof is dat echter niet genoeg. Hij roept alle internauten op een week lang niet te eBayen...

Update 15 juni : eBay heeft de ticketveilingen voor Live 8 verwijderd


 

The Racker Song

Het ziet er naar uit dat The Racker Song aan een internationale carrière is begonnen. Nederlandse weblogs als Fok.nl en Vkmag.com hebben de song al overgenomen. Intussen duiken ook al de eerste remixen op.


 

Green frog

In de categorie bijzondere blogs: The Unexpected Life Of The Green Frog ofte lifeloggen door een groene kikker. Nee, niet die gekke kikker.


 

Uw U2-gedacht

Fotou2 Het concert van U2 zit erop. Aftellen tot her en der de eerste verslagjes opduiken. Sites als u2achtung.com en u2log.com zullen, hun reputatie van de voorbije indachtig, ongetwijfeld bij de eersten zijn. Foto's van het concert en de volledige setlist vindt u nu al in ons U2-dossier. Maar wat vond u eigenlijk van de verrichtingen van Bono en de zijnen? Laat uw mening hier achter.

Maw, scroll gewoon tot onder de laatste reactie...


 

U ook (2)

Kerygma en Linu.cx zijn maar twee van de bloggers die zich op dit moment meer dan waarschijnlijk in het Heizelstadion bevinden. U weet wel, voor dat concert van dat Ierse groepje. Schaapie is er ook. En Stielo, al was die liever naar Amsterdam geweest. Wie er ook is, is Katrien. Alleen heeft zij er blijkbaar weinig zin in. Geen fan van U2 maar er toch bij om professionele redenen.

Ieneke zal er dan weer niet bij zijn, net als Netsensei en Vandaag is het gisteren van morgen. Of Tjompe er bij is weten we niet. Hij hoopte blijkbaar nog op één van de tickets van Wim Oosterlinck. En Lena tenslotte, kon er bij zijn, maar vond 90 euro voor een tickets iets teveel.


 

Legale Windows

Een vreemde zet van Microsoft. De Amerikaanse softwaregigant heeft besloten alle illegale Windows-versies op pc's van de Indonesische regering te regulariseren voor amper 1 dollar per pc.


 

Van ons, van hen

OurrussDat burenruzies niet louter een Belgisch-Nederlandse aangelegenheid zijn, bewijzen de verongelijkte commentaren in Nieuw-Zeeland op de Australische berichtgeving over Russell Crowe.

Toen de acteur - geboren in Nieuw-Zeeland, maar opgegroeid in Australië - doorbrak op het witte doek, omarmde Australië Crowe als een ware Ozzie. Nadat zijn rol in Gladiator werd bekroond met een Oscar, werd hij liefdevol ,,Our Russ'' genoemd. Maar sinds het telefoon-incident benadrukken de Australische media dat Crowe een geboren kiwi is.

Waarop de kleine buren hun frustratie en verontwaardiging luid uitschreeuwen. Een sneer gaat naar boekingsagent Miller, ook een geboren kiwi die nu in Australië woont en werkt. Miller had Crowe verdedigd en gezegd dat hij ook wel 's zo gefrustreerd is dat hij een telefoon in iemands gezicht wil gooien. ,,Miller is ook in Nieuw-Zeeland geboren, maar zijn houding tegenover weerloze telefoonoperatoren heeft duidelijk de invloed ondergaan van zijn verblijf in Australië.''


 

U ook?

Zoneu2U2 zou U2 niet zijn als de aftrap van de Europese tournee geen U2-manie zou uitlokken. Elke zichzelf respecterende krant, radiozender of jobsite organiseerde de voorbije weken wel een U2-wedstrijd.

Ook De Standaard Online houdt de vinger aan de U2-pols. Vandaag al op de site: diareeksen van de voorbereidingen voor het concert en sfeerbeelden vanuit de rij wachtenden aan de Heizel. Na uw thuiskomst kunt u uw mening over het optreden kwijt op ons forum en 's nachts al leest u de eerste impressies van onze verslaggever ter plaatse. De uitgebreide recensie zoals die maandag in de krant verschijnt, verschijnt zaterdagmiddag on line, uiteraard gelardeerd met foto's van het optreden. Als kers op de taart geven we de volledige cd-collectie van U2 weg.


 

In het hol

Kees Stand-up comedian Kees Meerman klimt deze zomer het podium op met een nieuwe voorstelling. Die voorstelling draagt de naam In het Hol van de Leeuw en de bijhorende affiche is blijkbaar niet naar de zin van een aantal extreem-rechtse individuen dat zich verzamelt onder de naam Groen Rechts.


 

Gmail vs Telenet

Vreemd: e-mails die vanop een gmail.com-account naar een e-mailadres dat eindigt op @telenet.be gestuurd worden, komen blijkbaar niet aan. Als diezelfde gmail naar hetzelfde mailadres met @pandora.be gestuurd wordt, komt die wel netjes aan.

Op de helpdesk van Telenet wordt eerst bevestigd dat dit inderdaad het geval is, even later beweert Telenet in een mail dat de gmail-mails wel aankomen op telenet.be-adressen.

Nog iemand die dergelijke problemen ondervonden heeft, of zijn wij hier de enigen die sterretjes zien..?


 

Borsten

Van de Britse die via eBay reclameruimte verkoopt op haar borsten hebben we nog geen spoor teruggevonden, maar ze is zeker niet de enige.

Update : de Britse teruggevonden en haar vriendje ook.


 

Superman nieuwe stijl

Superdad Omdat jonge en bijna-vaders zich niet meer achter hun krant verschuilen maar actief betrokken willen worden bij wat er onder moeders vleugels gebeurt, zette het mja de website superpapa.be op. En omdat vaders belangrijk zijn - en de site goed gemaakt is - viel die virtuele superpapa gisteren in de prijzen.
Wij wisten trouwens al langer hoe belangrijk vaders zijn.


 

Moord

Altijd blijven bloggen. De politie van New York kon enkele weken geleden een dubbele moord oplossen met behulp een berichtje op de weblog van één van de slachtoffers.


 

Chips

Jezus

Wedden dat het krokantje chipje dat u hiernaast ziet binnenkort eigendom is van het Golden Palace Casino? Het casino heeft zich gespecialiseerd in het opkopen van vreemde zaken die op het internet geveild worden.

Vooralsnog weet de eigenaar nog niet of hij de aardappel wil verkopen, maar het zou ons verbazen als Golden Palace niet alles uit de kast haalt om een nieuw item toe te voegen aan zijn toch al indrukwekkende hall of fame  : de oude golf van paus Benedictus XVI,  de positieve zwangerschapstest van Britney, een boterman met Maria-afbeelding, de naam van een ongeboren kind, een naamsverandering in Goldenpalace.com, ....


 

Isnoop

Isnoop, de uitwisseldienst voor Gmail-accounts houdt er (op vraag van Google)mee op. Panikeren hoeft niet want er zijn nog genoeg accounts in de aanbieding.

(via Yet Another Blog)


 

Arnold podcast

Tel alvast de dagen tot George Bush al podcastend Bushisms verspreid verspreidt. Arnold Schwarzenegger, gouverneur van Californië, geeft alvast het voorbeeld.


 

Legaal in de lift

Nog een onderzoekje. In de Verenigde Staten is de legale muziekwinkel iTunes populairder dan gratis p2p-diensten als KaZaA en BearShare. De muziekdienst van Apple moet enkel de p2p-dienst WinMX voor laten gaan.


 

Firefox

Volgens een Frans onderzoek surft bijna 11% van de Belgen via Firefox. Daarmee bevindt ons landje zich in de Europese middenmoot. Onder meer Nederland, Spanje, Ierland en Denemarken hebben minder Firefox-gebruikers.

In Finland is de uitdager van Internet Explorer het meest ingeburgerd. Bijna 1 op 3 internauten gebruikt er Firefox. Ook Duitsland en Hongarije doen het meer dan behoorlijk. Litouwen sluit met nauwelijks 3,5% Firefox-gebruikers het rijtje.


 

Kelkoo

De winkelzoekservice Kelkoo, een dochterbedrijf van de Amerikaanse internetreus Yahoo, lanceert op dinsdag 14 juni een Nederlandstalige versie van haar Belgische website. Een beta-versie staat nu al on line.

Op de website zullen meer dan 40 lokale en internationale handelaars hun waar aanprijzen. Naast productinformatie biedt Kelkoo ook een handige prijsvergelijkingstool.


 

znarF

Benieuwd wat de mannen van Franz Ferdinand nu weer van plan zijn. Volgens zanger Alex Kapranos zitten (net als op de vorige plaat) geheime boodschappen in de nieuwe plaat van de groep als je de songs achterstevoren afspeelt. De plaat komt ligt in september in de winkels.

Mooie aanleiding om twee backmaskingsites in de picture te zetten. Backmask Online heeft een uitgebreid overzicht in mp3. Ook de backmaskingsite van Jeff Milner is de moeite waard.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs