Zingende dikkerd

Garybrolsma Meer dan twee maand nadat deze video internauten over de hele wereld aan het lachen bracht, haalt het verhaal van de zingende dikkerd de New York Times.

De 19-jarige Gary Brolsma filmde zichzelf met zijn webcam terwijl hij meelipte met Dragostea Din Tei, het Roemeense popdeuntje dat zich afgelopen zomer hardnekkig in onze oren wist te vestigen. Het filmpje belandde op het internet, haalde onder meer CNN en MSNBC en ging in sneltreinvaart de wereld rond.

Wie op Google zoekt op Dragostea Din Tei krijgt als zesde resultaat een website met het bewuste filmpje te zien.

Wie dacht dat Brolsma met volle teugen van zijn 15 minutes of fame zou gaan genieten, kwam bedrogen uit. Brolsma komt nauwelijks nog het huis uit.


 

Michel Drets op uw scherm

Gloednieuw op de site van Het Eiland. De screensaver die Bucky in de laatste aflevering naar Liesje stuurde en bij Michel finaal de stoppen deed doorslaan. Een mooie afsluiter van de reeks on line-gadgets van de immens populaire reeks.

Fans van de serie kunnen naast het officiële gastenboek voortaan ook terecht op Het Eiland Forum, een onderdeel van de Het Eiland-fansite. Wie de blogosfeer wil monitoren op Eiland-berichtjes kan daarvoor een nieuwe aggregator-site van Maarten Schenk gebruiken.


 

A-Team

Ateam Twintig jaar nadat de laatste afleveringen van de tv-serie The A-Team werden opgenomen besloot Dave Coustan van Howstufworks de impact van de reeks te onderzoeken. Coustan publiceerde een advertentie waarin hij op zoek ging naar

"... a pilot, a veteran with leadership qualities, a bouncer-type who knows his way around a welding torch, and a faceman ...''

Sneller dan verwacht stroomden de reacties binnen.

Wie ondanks de tientallen heruitzendingen in de loop der jaren nog altijd niet genoeg kan krijgen van de avonturen van Hannibal, Murdock, B.A. en Face moest beslist een kijkje nemen op The A-Team on the web. Die website brengt onder meer de korte inhoud van elke aflevering, geluidsfragmenten en een uitgebreide faq over de reeks. Wie al dat jeugdsentiment opnieuw wil beleven, kan bovendien een aantal afleveringen downloaden van deze nog indrukwekkender A-team-website.


 

Dutch Bloggies

De shocklog GeenStijl is de grote winnaar geworden van de 5de editie van de Dutch Bloggies. GeenStijl won 9 awards, maar stuurde zijn kat naar de uitreiking. GeenStijl won onder meer in de categorieën beste weblog, beste vormgeving, meest originele weblog en meest humoristische weblog.

Omdat GeenStijl de beeldjes niet ophaalde, heeft Hersenscheet.com (onderscheiden in de categorie beste nieuwkomer) één van de awards van GeenStijl te koop gezet op Marktplaats.nl.


 

Gokken op de paus

Nu paus Johannes Paulus II steeds dichter bij zijn einde lijkt te komen, lopen ook de bookmakers zich warm. Volgens de Ierse bookmaker Paddy Power is Kardinaal Dionigi Tettamanzi (70), aartsbisschop van Milaan, de grootste kanshebber.

Tettamanzi staat 5 tegen 2 en wordt gevolgd door de 74-jarige Nigeriaanse kardinaal Francis Arinze (3 tegen 1) en de 68-jarige Cubaan Jaime Lucas Ortega y Alamino (11 tegen 2). Van kardinaal Danneels is in het lijstje geen spoor terug te vinden.  Kardinaal Danneels staat met 20 tegen 1 genoteerd (dank u, Hoegin).

Wie de bookmakers op de voet wil volgen kan terecht bij Online Betting Guide voor een overzicht van alle gokkantoren met paus-weddenschappen.


 

The Sommerville Gates

HargoHet zijn drukke tijden voor Geoff Hargadon. Hargadon parodieerde vorige week met The Sommerville Gates de hype rond het project van Christo en Jeanne-Claude in het New Yorkse Central Park en wordt sindsdien overstelpt met telefoontjes.


 

Tsunami-foto's

Hoewel ik vermoed dat er bij nogal wat mensen een zekere tsunami-moeheid is ingetreden, toch nog een aantal spectaculaire foto's. De foto's werden genomen door een Canadees koppel dat de vloedgolven niet overleefde. Een Amerikaanse reddingswerker vond het digitale fototoestel terug en bezorgde het terug aan de familie.


 

Pizza gaming

Knap staaltje van product placement. Wie in het online multiplayer game Everquest II van Sony het commando "/pizza" ingeeft, wordt meteen verbonden met de website van Pizza Hut en kan er een pizza bestellen. De afrekening gebeurt via het maandelijkse abonnementsgeld dat voor het spel moet betaald worden.


 

Cup Warmer

CupwarmerGedaan met koude koffie achter de computer. Bij het Nederlandse postorderbedrijf Conrad kan u terecht voor een USB Cup Warmer. Het ding is vergelijkbaar met een flesverwarmer, maar is via USB verbonden met een computer of laptop en haalt daar zijn stroom.


 

Zoeken naar films

Google heeft er weer een truukje bij. Wie op zoek is naar een film voegt gewoon het woordje 'movie:' in zijn zoekopdracht toe and... action: de gezochte film verschijnt meteen in je resultatenoverzicht. Straffer is dat de functie ook werkt wanneer je de titel van de film niet meer weet. Vul een stukje omschrijving of gewoon een citaat in en Google vertelt je om welke film het gaat.

Een kleine test gaf bemoedigende resultaten voor de zoektermen ,,movie: German submarine'' en ,,movie: offer you can't refuse''. Ook ,,movie: Matteo Italy'' gaf het verhoopte antwoord. Met Belgische films heeft Google het een stuk moeilijker. Zowel ,,movie: Aalst Decleir'' als ,,movie: Antwerp Barman'' gaven nul op het rekest.

Tip: een lijstje met hulpwoorden voor zoekopdrachten bij Google vind je hier.


 

Broodbloggen

De Amerikaanse weblogger Jason Kottke is gestopt met werken en wil een jaar lang leven van te bloggen. Wired zet één en ander in de juiste context. Kottke blijkt trouwens niet de eerste broodblogger te zijn. Via Marketingfacts botsten we op een interview van Buzz Marketing met de Australier Darren Rowse. Rowse blogt sinds 2002 en plaats zowat 25 postings per dag op 17 verschillende weblogs, 7 dagen op 7. Door gebruik te maken van Adsense en een aantal affiliate programs blijkt hij zich een aardig inkomen bij mekaar te bloggen.


 

101 dingen

Firefox blijft als een trein lopen. Niet zo lang geleden overschreed de browser de kaap van de 25 miljoen downloads. En momenteel wordt de browser elke dag door zowat 25.000 mensen gedownload. Frankwatching publiceert vandaag (in navolging van Neil Deakin) een Top 101 van dingen die je wel met Firefox kan, maar niet met Internet Explorer.


 

Virtuele studentencampus

De Universiteit Antwerpen (UA) heeft een virtuele campus gelanceerd waar toekomstige universiteitsstudenten zich kunnen informeren over de verschillende studiemogelijkheden die de UA aanbiedt.  De virtuele campus bestaat uit twee luiken: een informatief gedeelte een een deel met ervaringsgerichte informatie.

In het eerste gedeelte krijgen de studenten onder meer informatie over de verschillende studierichtingen, vakken en faciliteiten. In het tweede luik kunnen ze via filmpjes de sfeer aan de UA opsnuiven, kunnen ze contact leggen met andere studenten, professoren en alumni en kunnen ze de stad Antwerpen ontdekken.


 

Vakantiedump

Sites met tips voor het solliciteren, beleggen op de beurs of tuinieren zijn er genoeg. Ook wie op zoek is naar ware liefde of naar een geschikte openingszin heeft op het net ruime keuze.  Maar waar vind je een goede slotzin?

De Nederlandse website dumpjeschatje.nl biedt een heel arsenaal tips en tricks, e-cards en voorbeeldbrieven voor wie een eind wil maken aan zijn relatie maar om inspiratie verlegen zit. De edusite werd ontwikkeld door de reisorganisatie GoGo Tours, die bedacht dat een lief een goede vakantie niet ten goede komt: een gebonden vakantieganger kan immers niet vrijuit flirten met plaatselijke schonen en/of uitbundige medereizigers.

Benieuwd of de reisorganisator in de herfst een datingsite opzet, om reislustigen die met lege handen terugkwamen aan een nieuwe liefde te helpen. Of een pagina met wiedergutmachungstips, voor wie na de flirtvakantie bedenkt dat zijn of haar ex toch de slechtste niet was. 


 

Muziekmagazine

Gisteren maakte ik na het optreden van Bright Eyes in de Botanique kennis met Matthieu Van Steenkiste, een van de drijvende krachten acher de muziekwebsite goddeau.com. ,,Onze site bespreekt het soort muziek dat je op zondagavond op Studio Brussel in programma's als Rock Bottom en Duyster kunt horen'', zegt Van Steenkiste.

Een greep uit het recente aanbod bevestigt die uitspraak: recensies van The Arcade Fire en Efterklang; interviews met Styrofoam en The Radio Dept. ,,Op het scherp van de snede tussen alternatieve mainstream en het experiment in de indie-marge'', omschrijft de site zichzelf en die vlag dekt mooi de lading. Een surftip voor muziekliefhebbers met karakter.


 

Eerste spimmer gearresteerd

De Amerikaan Anthony Greco krijgt de twijfelachtige eer de eerste persoon te zijn die gearresteerd wordt op verdenking van het versturen van ongewenste instant-messaging berichten (spim).

Greco stuurde de voorbije maanden ruim anderhalf miljoen spimberichten naar gebruikers van de Amerikaanse online messagingdienst MySpace.com. Greco trok zijn stoute schoen aan en probeerde MySpace te overtuigen een marketingdeal met hem te sluiten. Door die deal zouden de berichten van Greco gelegaliseerd worden.

Greco werd onder het voorwendsel van een ontmoeting met het management van MySpace.com vanuit New York naar Los Angeles gelokt en werd bij zijn aankomst in LA meteen in de boeien geslagen.


 

Bush spreekt

De machtigste man ter wereld is dezer dagen in het land en dat zullen we geweten hebben. Tot nog toe is het bezoek vlekkeloos verlopen. Wie de toespraken van Guy Verhofstadt en George Bush vanmiddag in de Concert Noble nog een keertje wil nalezen kan terug op de site van de premier en bij het Witte Huis. Wie Bush liever iets anders wil horen zeggen, moet zeker Bush Speech een keertje uitproberen.

Maarten Schenk speelt ondertussen lustig verder met zijn aggregator-software. Na Planet Vlaanderen, brouwde hij nu een internationaal overzicht van berichten over het bezoek van Bush aan Brussel.

Op het betogingsfront lijkt alles ook zoals gepland te verlopen. Zeker een vermelding waard is de pro-Bush betoging van dinsdagochtend.

Het hoeft niet te verbazen dat het Europese bezoek van Bush ook elders in de wereld met argusogen werd gevolgd. Terwijl vrijwel alle andere media de nadruk leggen op betere transatlantische verhoudingen en vrede in het Midden-Oosten, is de titel van CNN de meest in het oog springende.

Bush to Syria: Get out of Lebanon (CNN)
Bush Calls on Russia to Renew Commitment to Democracy (New York Times)
Mid-East peace is our goal - Bush (BBC)
Bush Calls for Europe, U.S. to Stand Together (Washington Post)
Bush calls for democratic alliance (The Guardian)
Retrouvailles entre Bush et Chirac à  Bruxelles (Le Monde)


 

Paris Hilton

Paris Hilton staat weer voluit in de belangstelling. Niet met één of andere homevideo deze keer.  De 21-jarige Nicolas Jacobsen kon bijna een jaar lang rondneuzen op het T-mobile-gsm-netwerk rond Washington DC. Jacobsen hackte op die manier ondermeer de gsm's van Paris Hilton en Demi Moore.

Naast een hoop foto's werden ook het telefoonboek en de agenda uit de gsm van Hilton online gepubliceerd. Met als resultaat dat sterren als Eminem, Nick Carter, Christina Aguilera en Andy Roddick van zowat overal ter wereld telefoontjes kregen en hun gsm-nummer moesten veranderen.


 

Paus ontdekt internet

Jawel, ook de paus heeft het internet ontdekt. In zijn jongste apostolische brief Il rapido sviluppo (De snelle ontwikkeling) stelt de paus vast dat de media een belangrijk middel van leiding en inspiratie zijn voor veel mensen. Daarom moeten de media gebruikt worden ten gunste van de kerk. 

De paus roept een oproep om alle soorten communicatie te gebruiken bij het mediaoffensief, ook het internet. ,,Wees niet bang voor nieuwe technologieën. Die horen tot de geweldige zaken die God ons ter beschikking heeft gesteld om de waarheid te ontdekken, te gebruiken en te openbaren'', aldus de paus in de brief.

Er bestaat al een uitgebreid gamma aan reliblogs, maar het blijft aftellen tot de eerste bloggende priesters. Of broeden die ook op een megablog?


 

Nooit meer naar de kapper

De affaires van Phaedra Hoste, de verbouwing van Margriet Hermans,... U hoeft voortaan niet meer naar de tandarts of de kapper om er ,,toevallig'' alles over te lezen; het Nederlandse Zij Online brengt uw dagelijkse portie roddel op het net.


 

Iedereen een megablog!

Een weblog had u natuurlijk al, want u bent hip. Maar wat is er nog beter dan een blog? Een mega-blog, uiteraard.

Bloggend Vlaanderen valt tegenwoordig dan ook over elkaar om toch maar  portaalselectieoverkoepelendgewijs uit de hoek te komen. Dominiek stak het vuur aan de lont, maar besloot zich goed voor te bereiden en is ondertussen door snelheidsduivels als Planet Vlaanderen en In de marge voorbijgestoken. En eerst zijn of net niet, dat dat belangrijk is, weten ze in Gent maar al te goed. Dan zijn er ook nog verzamelde werken zoals I Know Nothing of hitparadepaardjes zoals Blogium.be.

Kortom, meer verzamelende werken dan originele uitgaves.


 

Internet als videorecorder

Naast muziek en films worden ook televisieprogramma's massaal downgeload op het internet. Daarbij zijn series die in de Verenigde Staten uitgezonden worden maar nog niet in Europa te zien zijn, bijzonder populair. Nieuwe reeksen zoals Battlestar Galactica of episodes van 24, Desperate Housewives en Six Feet Under kan je al een paar uur nadat ze in de VS uitgezonden zijn, binnenhalen. Illegaal natuurlijk.

Maar ook de oude afleveringen vind je op het net terug. Eigenlijk kan je het internet vergelijken met een reusachtige videorecorder, waarbij je programma's met een muisklik kan binnenhalen om te bekijken. Volgens een studie van het webtracking bureau Envisional wordt een aflevering van 24 wereldwijd door gemiddeld 100.000 mensen gedownload. Daarvoor maakt  70 procent gebruik van het programma Bittorrent.


 

Planet Vlaanderen

Amai, de Vlaamse bloggers hebben 2005 alvast uiterst ambitieus ingezet. Na de megablog, blogium.be en de Gentse stadsblog, lanceert weblogger Maarten Schenk (de Vlaamse poot van Typepad) Planet Vlaanderen, een zogenaamde aggregatorsite, die via rss de titels toont van de Nederlandstalige blogs in de 'Top 30 van de populairste Belgische weblogs'. Die lijst wordt (ook al sinds enkele weken) door een andere blogger, Peter Forret, samengesteld aan de hand van een aantal algoritmes.


 

Helft Europeanen online

Uit een Europees onderzoek blijkt dat ouderen de digitale kloof stilaan aan het dichtrijden zijn. Het zijn nu vooral de financieel minder draagkrachtigen die achterblijven.  Het volledige rapport is hier te lezen.

(via Zdnet)


 

Q&Al-Sistani

Bij de verkiezingen in Irak eind januari heeft de lijst rond de  groot-ayatollah Ali al-Sistani een volstrekte meerderheid in de Nationale Assemblee gehaald.  Al-Sistani wordt zelf geen president - daarvoor zijn er andere kandidaten - maar de man is wel zowat de meest invloedrijke sjiitische geestelijke in Irak.

Vroeger huldigde hij nog het standpunt dat er voor een geestelijke veel belangrijker zaken zijn dan wereldlijke aangelegenheden als de politiek, maar in de maanden na de val van Saddam Hoessein, liet hij die mening varen. Hij is in ieder geval werelds genoeg om mee te werken aan de website sistani.org. Daar leer je bij de Q&A onder meer dat de ayatollah geen problemen heeft met een wedstrijdje cricket, plastische chirurgie of een vrouw die een kerkhof bezoekt. Een spelletje schaken, oorringen voor mannen en masturbatie liggen dan weer wat moelijker.

Zijn meningen overerfenissen, anale seks en orgaantransplantaties moet u zelf maar eens bestuderen. 


 

Bad day

Wie herinnert zich nog dit filmpje? Het circuleerde enkele jaren geleden op het internet. Nu is er deze parodie.


 

Het rommeligste bureau

RommelkantoorVincent Van Quickenborne, staatssecretaris van administratieve vereenvoudiging en Tony Mary, gedelegeerd bestuurder van de VRT zijn twee van de juryleden die het rommeligste bureau van België zullen uitkiezen. De trotse eigenaar van het meest rommelige bureau maakt kans op een poetsbeurt. Wie het meeste stemmen oogst via de site kan een stofzuiger binnenrijven. Kandidaten kunnen een foto opsturen naar rommeligstebureau@time-smart.com - indien de foto niet genoeg zegt kan je er ook nog een kleine motivatie aan toevoegen.

Alle puinhopen verschijnen op een site waar bezoekers tot 20 maart hun stem kunnen uitbrengen. Met het initiatief wil time-smart de stress en onproductiviteit in de kijker zetten. En daarom roept het bedrijf 21 maart - het begin van de lente - uit tot "Nationale Bureau Opruimdag": "Via deze ludieke actie willen we de mensen bewust maken dat een opgeruimd bureau niet alleen makkelijker, maar ook motiverend werkt."


 

Bloggers journalisten?

De recente heksenjacht van IFPI zorgde voor nogal wat discussie over het feit of bloggers journalisten zijn of niet. Ook elders woedt die discussie blijkbaar in alle hevigheid.  Wired zet één en ander op een rijtje.

Update 14u13 : Bij Zdnet net lezen we net dat Apple zijn gerechtelijke stappen tegen twee sites die vertrouwelijke info over nieuwe Apple-producten publiceerden nog even in beraad houdt, tot er meer duidelijkheid is over de journalistieke status van online verslaggevers. Hoewel er in de States blijkbaar zelfs nog geen duidelijkheid bestaat over de status van 'echte journalisten'.


 

Geen bal op de tv

Doe Maar zong er ooit al over, maar als het van de kersverse PSV-voorzitter Rob Westerhof afhangt, is er binnenkort ook letterlijk geen bal te zien op tv. Westerhof bekijkt de mogelijkheid om voetbalwedstrijden uit te zenden zonder bal. Wie vijf euro betaalt, zou ook de bal te zien krijgen.


 

Radio Free Nepal

Met de democratie in Nepal ging het begin februari terug naar af, toen koning Gyanendra de regering ontbond en de noodtoestand uitriep. Over politiek wordt op straat sindsdien niet gepraat, maar gefluisterd. Want wie kritiek levert op de koning, kan worden opgepakt.

Ook de pers is door de koning volledig aan banden gelegd. Toch durven sommigen het aan verdoken kritiek te geven op de staatsgreep. Himal, een veertiendaags magazine, publiceerde in zijn eerste nummer sinds de coup onder meer een pagina met twee foto's van een berg ('himal' is Nepalees voor 'berg'). De eerste berg was door mist omgeven en kreeg als onderschrift ,,Mountain is blocked...''. Bij de tweede berg was de mist verdwenen en ging het onderschrift verder ,,...but will again be unblocked''. Elke Nepalees begreep de boodschap.

Natuurlijk is er ook het internet als uitlaatklep. Vooral weblogs zijn het aangewezen communicatiekanaal om je stem aan de wereld te laten horen, zelfs vanuit een bergstaat in de Himalaya.

United We Blog! is een groepsblog  waaraan verschillende journalisten deelnemen. Ze praten redelijk open over de situatie in de  Nepalese media (technische werkloosheid) en ook over het dagelijks leven in een staat van beleg. Maar verwacht geen kritiek op het nieuwe regime.

Een andere blog is Radio Free Nepal van een anonieme blogger die zichzelf Kathmandu gedoopt heeft. Ook hij besteedt veel aandacht aan de media en de meningsuiting, maar biedt ook links naar  relevante artikels over de Nepalese situatie. Dat bloggen in Nepal geen spelletje is, bewijst ook de inleiding bovenaan zijn pagina: ,,...any person in Nepal publishing reports critical of "the spirit of the royal proclamation" is subject to punishment and/or imprisonment...''


 

Gmail versus Hotmail

Leuk om te weten : het succes van Gmail heeft meer invloed gehad op Hotmail dan op Yahoo-mail. Een onderzoek dat vandaag werd gepubliceerd, becijferde dat Gmail-gebruikers een tweemaal zo grote kans hebben om bij MSN Hotmail vandaan te komen als bij Yahoo Mail. Ruim 50% van de Gmail-gebruikers zou voorheen een Hotmail-adres gehad hebben.

En terwijl zowat de halve blogosfeer gisteren (ten onrechte) uitriep dat Gmail nu voor iedereen beschikbaar was, kregen wij nogmaals 50 invites in onze box. Eén adres : bartvanbelle@gmail.com.


 

Gent krijgt eerste stadsblog

Gent heeft sinds vandaag als eerste stad in België een eigen stadsblog: Gent.blogt.be. Een kern van negen mensen plaatst dagelijks berichten op een gemeenschappelijke weblog met als enige noemer de stad Gent en wat er zoal te beleven valt. Aan de basis van de stadsblog staan drie vriendinnen die elk een eigen weblog hebben.

,,Het idee van een stadsblog speelde al geruime tijd in ons hoofd'', zegt Ilse Baetslé, een van de initiatiefneemsters. ,,We willen weergeven wat er leeft, broedt en woelt in onze stad. Dat kunnen recensies zijn van restaurants, besprekingen van evenementen, beoordelingen van cd's van Gentse groepjes, enzovoort.'' Baetslé benadrukt dat het om een team van sterke schrijvers gaat, die ook iets te vertellen hebben. ,,Maar we willen ons niet beperken tot het kleine kringetje bloggers. In onze rangen zit bijvoorbeeld ook een theaterrecensent van Zone 09.’’

De nadruk ligt op cultuur en vrije tijd, maar op termijn willen ze de stadsblog ook opentrekken naar stadsactualiteit, zegt Baetslé. ,,Het hangt ervan af of we ook mensen vinden die de Gentse actualiteit en politiek op de voet volgen. We willen die poule van redacteurs voortdurend uitbreiden, iedereen kan meewerken aan het uitbouwen van Gent.blogt'', klinkt het. De kern uitbreiden tot twintig medewerkers is het eerste streefdoel. Daarom wordt al van bij de start een oproep gelanceerd naar nieuwe schrijvers.

,,We zoeken volop naar studenten, migranten en senioren om onze rangen te verbreden’’, zegt Cindy Desmet, samen met Baetslé en Lien Braeckevelt de motor achter Gent.blogt. ,,Per slot van rekening zijn we als een vriendengroep gestart en ligt onze leeftijd tussen de 24 en 30 jaar.’’
Maar de stadsblog beperkt zich niet tot schrijven alleen.

Er komt ook ruimte voor podcasting, zegt Desmet die zich met de technische kant van de zaak bezighoudt. Podcasts zijn een soort radio-uitzendingen op het internet die je kan downloaden op je computer of mp3-speler. ,,We beperken ons  in eerste instantie tot geluidsfragmenten. Daarbij denken we aan interviews met acteurs of muziekgroepen, waarbij ook ruimte is voor een sketch of een muziekfragment. Maar ook openbare vergaderingen van organisaties of van de stad horen tot de mogelijkheden’’, zegt Desmet.

Later kan daar ook video bij komen. Er wordt ook gewerkt aan een fotoblog en er komen gastblogs van bekende Gentenaars. Namen noemt ze voorlopig niet, maar de onderhandelingen lopen.


 

Apple en Sony voor de rechtbank

De Franse consumentenorganisatie UFC-Que Choisir is een rechtszaak begonnen tegen Apple en Sony. Que Choisir verwijt de twee bedrijven misleiding en koppelverkoop omdat consumenten die bij de online winkels van de twee bedrijven muziek kopen, de tracks niet kunnen afspelen op mp3-spelers van andere fabrikanten.

Begin dit jaar begon de Amerikaan Thomas Slattery om dezelfde reden al een proces tegen Apple.

(via Webwereld)


 

Na de censuur, het ontslag

Weblogger Mark Jen werkt niet langer bij Google. De weblog van Jen werd eind januari al gecensureerd door zijn werkgever en nu mag Jen dus geschrapt worden van het lijstje met bloggende Google-werknemers.


 

Taalarmoede

Op onze aardbol worden meer dan 6.000 talen gesproken, hoewel er naar het schijnt wel elke dag eentje verdwijnt. Al even opmerkelijk is dat van die 6.000 maar 600 een plaatsje op het internet veroverd hebben, meldt de Unesco. Dat is een op de tien.

Onder de afwezigen onder meer het gros van de meer dan duizend Afrikaanse talen. Die afwezigheid heeft mee te maken met het gebrek aan aangepaste computerprogramma's. Een Lingala-versie van Windows XP bestaat bijvoorbeeld niet, en daar zit je dan als Congolees zonder talenkennis.

Microsoft werkt al een tijdje aan een Kiswahili-versie en ook Google biedt zijn zoekmachine in die taal aan. Maar het blijft een druppel op een hete plaat.


 

Geen fraude door Vlamingen?

Foutje van Hervé Jamar, onze federale Staatssecretaris voor Modernisering van de Financiën en de Strijd tegen de Fiscale Fraude. Jamar lanceerde een website over zijn werk, maar heeft voorlopig alleen maar aan een franstalige versie gedacht.


 

Het eiland

Alain Kunnen we voortaan elke maandag iets posten over een nieuw virtueel gadget van Het Eiland? Na de Surprise me-mail van Bucky, de mogelijkheid om zelf een identikit samen te stellen, draait alles nu rond het gsm-nummer van Alain.

In de aflevering van afgelopen zaterdag heeft Alain zich een gsm aangeschaft. Het nummer van Alain (0479-40.92.15) werd heel expliciet vermeld en wat blijkt: wie het nummer belt, komt zowaar terecht op de mailbox van Alain.


 

Blogschandaaltjes

De Amerikaanse blogwereld mag zich in de handen wrijven. De voorbije week moesten zowel Eason Jordan, de directeur informatie van de Amerikaanse nieuwszender CNN, als een pro-republikeinse journalist ontslag nemen door onthullingen op verschillende weblogs.


 

Lesley de Furby

Furbi Name-dropping werkt echt, dat is al bewezen. Product-placement is nog beter: als we het gastenboek van Het Eiland mogen geloven, gaat half Vlaanderen nu op zoek naar een Furby.

Echte geeks hacken het ding, natuurlijk. En hoe des Furbys ingewanden eruit zien, leer je hier.


 

Entertainment?

Zopas raakte bekend dat de nieuwschef van CNN, Eason Jordan, ontslag heeft genomen. Dat staat te lezen op de website van de Amerikaanse nieuwszender, net zoals enkele eerdere artikels over de controverse.
Jordan nam ontslag na enkele omstreden uitspraken over de vermeende verantwoordelijkheid van Amerikaanse soldaten bij de dood van een aantal journalisten. Heel wat Amerikaanse bloggers lustten deze uitspraken allerminst.
Pittig detail: het nieuws over het ontslag van Jordan op de CNN-website is te vinden onder de categorie Entertainment. Begrijpe wie kan.


 

Het leven zoals het is: ,,gezocht''

Geen mens (of toch?) die het zich niet afvraagt bij het lezen van sommige classifieds, seintjes, zoekertjes en meer van dat: wie is de mens achter het zoekertje? Wat drijft hem?

Welnu, laat dit o zo interessante Jambersiaanse principe nu net het uitgangspunt zijn van 24 Hours on the Craigslist, een film van ene Michael Ferris Gibson. Met 1,7 miljard pageviews per maand is de Craigslist één van de grootste zoekertjessites ter wereld. De film in kwestie werpt een blik op het leven achter de zoekertjes. De filmmakers selecteerden 80 van de duizenden advertenties die er op 1 dag -  4 augustus 2003 -  verschenen en vertellen de verhalen achter die enkele lijntjes tekst. Van de meest banale verzoekjes tot de meest kinky vragen. Vonden de zoekers wat ze zochten? Zagen ze er zo raar uit als ze klonken? Heeft de ad hun leven veranderd? En meer van dat. 

Wired heeft een leuk artikel over de film.


 

To smoke or not to smoke

We zaten, na een deugddoende rookpauze, nog maar net achter ons scherm, toen een vriend zich e-mailgewijs bezorgd maakte om onze gezondheid en die van de rest van de wereldbevolking. Inderdaad, de zoveelste petitie die aanstuurt op een algemeen rookverbod doet de ronde.

Tegelijkertijd spant minister van volksgezondheid Rudy Demotte de strijd aan tegen de tabaksindustrie. Nu gaat het nog om accijnzen, maar binnen afzienbare tijd, zo vrezen veel rokers, komt het er ook in Vlaanderen van: een algemeen rookverbod. In Ierland bestaat dat al een hele tijd, en sinds enkele maanden is het ook in Italië zover, hoewel de combinatie van een rookban en zuiders temperament niet zo vlotjes blijkt te lopen.

Benieuwd hoelang de Vlamingen nog zullen mogen roken, en hoe snel niet-rokers hun felbegeerde zuivere lucht overal zullen mogen inademen. Wij houden u op de hoogte. Na onze volgende rookpauze.


 

Da Vinci code

Wie houdt van een gezonde portie games en het boek The Da Vinci-code van Dan Brown moet beslist de combinatie van beide uitproberen.


 

Joodse rockers

Het Rock and Roll Hall of Fame and Museum is een rechtszaak begonnen tegen drie muziekliefhebbers (radiomaker Allen Goldberg en journalisten David Segal en Jeffrey Goldberg) die een website wilden lanceren met de naam Jewish Rock and Roll Hall of Fame.

Bedoeling was belangrijke joden in de rockmuziek in de schijnwerpers te plaatsen. Onder meer Bob Dylan, Billy Joel, enkele leden van de Ramones, Lou Reed en de kleermaker van Elvis hadden al een plaatsje gekregen.

De originele Hall of Fame beweert onherstelbare schade te lijden en eist het een schadevergoeding van 100.000 dollar.

(via Zdnet)


 

Martelshow

Wie vindt dat de nieuwe realityreeks Niki's geheim te ver gaat en wie de film Das Experiment niet kon uitkijken, kijkt beter niet naar de nieuwste realityshow op Channel Four. Zeven vrijwilligers worden 48 uur lang ondervraagd in Guantanamo-stijl. De uitzending kadert in een vierdelige reeks rond marteling. 

Het programma kreeg de steun van Human Rights Watch. De mensenrechtenorganisatie meent dat de uitzending kan aantonen dat zelfs relatief lichte marteltechnieken zware gevolgen kan hebben.

De vrijwiliggers in de uitzending werden vooraf gescreend en kregen zowel tijdens als na de opnames medische en psychologische bijstand.


 

Koekoorlog

Woord van de dag: koekoorlog (de (m.); -en). Juridische strijd tussen ontbijtkoekfabrikant en supermarkt.

De prijzenoorlog in de Nederlandse supermarkten heeft een nieuwe strijd uitgelokt: de koekoorlog. De Nederlandse koekfabrikant Peijnenburg weigert sinds begin dit jaar zijn XL-ontbijtkoek te verkopen aan supermarktketen Albert Heijn. Appie verkoopt de zoetekoek te goedkoop, vindt Peijnenburg, ,,en dat brengt de toekomst van de ontbijtkoek in gevaar.''

Albert Heijn trok daarop naar de rechtbank, maar de rechter gaf Peijnenburg in kortgeding gelijk. Daarmee wordt de strijd echter niet gestaakt: AH wil nu bij de mededingingsautoriteit haar gelijk halen. 

De kans is reëel dat Albert Heijn de strijd op verschillende fronten zal moeten voeren: ook Unilever is niet tevreden met de prijzenpolitiek bij AH. Binnenkort dus een deodorantoorlog en een bifiworstoorlog?


 

Dode links

Vlaamse webmasters letten dezer dagen goed op hun tellen, nu Ifpi op het oorlogspad is. Maar gelukkig maakt de Belgische lobby van de platenmaatschappijen het nog niet zo erg als zijn Amerikaanse tegenhanger, de RIAA. Die is er volgens verschillende media in geslaagd een vrouw die al een tijdje dood is voor de rechtbank te dagen. Dat de 83-jarige vrouw volgens haar dochter zelfs bij leven niet overweg kon met een computer woog blijkbaar niet op tegen het vermoeden dat ze een 700-tal rock- en rapnummers op het internet gegooid had. Zelfs een kopie van het overlijdensakte kon de platenbonzen niet op andere gedachten brengen.


 

Robbie Williams op Multimedia Memory Card

Het album Greatest Hits van wereldster Robbie Williams komt in Europese release uit op een Multimedia Memory Card (MMC) en op Reduced Size MMC, compatibel met de nieuwste generatie GSM-toestellen en zakcomputers. Daarmee is Williams de eerste om deze stap te zetten. Het album kwam eerder al in Engeland uit op MMC, en kende daar een daverend succes.

De MMC heeft een capaciteit van 128 megabyte, wat neerkomt op ongeveer anderhalve audio-CD. De Williams-MMC zal verkrijgbaar zijn in de winkels van The Phone House.

"De multimedia-GSM's zijn 'in' en het ontwerpen van deze MMC was een logische verdere stap. Het nieuwe formaat ziet er goed uit, klinkt perfect en biedt dezelfde kwaliteit als een CD, maar dan wel in een ludiek en praktisch zakformaat", aldus Paul Baeck, Algemeen Directeur The Phone House Belgium.

Het album zal 39 euro kosten. Hoeveel een geluidsinstallatie kost die de klank van gsm-muziek enigzins aanvaardbaar kan maken, en hoe "licht" en "draagbaar" die dan is, werd niet vermeld in het persbericht van The Phone House.


 

pdw

Het Radio-1 programma De nieuwe wereld moet een paar weken verder zonder zijn columnist of ,,wetgever'' Patrick De Witte (pdw). Die kreeg na zijn bijdrage Stalin , over het Vlaams Belang, zo veel negatieve reacties dat hij een pauze inlast.

In de omstreden column (die integraal is na te lezen op de weblog van De Witte) vroeg De Witte zich af waarom aanhangers van het Vlaams Belang wel met nazi's worden geassocieerd, maar socialisten niet met Stalin.

Op zijn weblog suggereert Patrick De Witte dat de negatieve reacties op zijn column de VRT zenuwachtig hebben gemaakt. Hij heeft het onder meer over de ,,merkwaardige nervositeit die hierover bij Radio-1 is ontstaan''.


 

Levend reclamebord

De veilingsite eBay heeft vandaag een aanbod van een Australisch stel van de website verwijderd. Het paar bood aan om hun ongeboren dochtertje, dat begin maart ter wereld komt, in te zetten bij elke vorm van reclame, marketing, promotie en dit voor vijf jaar.

De winnende bieder mocht zelfs de naam van het meisje kiezen. Voor de exclusieve rechten vroegen de ouders 750.000 dollar. eBay haalde de oproep echter van het net voor er een bod  kon uitgebracht worden.

Adverteerders die per se een lijf zoeken en te laat waren voor het voorhoofd van Richard Young uit Ohio, kunnen nog even proberen deze zwangere buik in te palmen. En dat hebben we uiteindelijk allemaal te danken aan Andrew 'The Forehead Guy' Fischer.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs