Beestjes kijken

De Zoo van Antwerpen pakt uit met een gloednieuwe beeldbank met een pak fotomateriaal uit de rijke geschiedenis van de dierentuin. Uit de circa 55.000 historische foto’s werd een selectie van zowat 25.000 foto's uit de 19de en 20ste eeuw gedigitaliseerd.


 

Landenportaal

Het Nationaal Instituut voor de Statistiek (NIS) heeft zijn landenportaal grondig uitgebreid.  Onder meer het aantal links per land werd drastisch uitgebreid,

Van elk land vindt u er ook verkiezingsuitslagen, een beknopte historiek en info over de gesproken talen. Bij een aantal landen kan u zelfs online de nationale hymne beluisteren.


 

Ethisch ondernemen

Het studiecentrum Business and human rights resource centre lanceerde het voorbije weekend een website waarop iedereen kan nagaan welke bedrijven de mensenrechten eerbiedigen en welke niet.  Op de site staan een zwarte en een witte lijst van bedrijven die een expliciete verwijzing naar de Universele verklaring van de rechten van de mens in hun beleidsdocumenten hebben opgenomen.


 

Hitvoorspeller

Een Spaans bedrijf heeft een computerprogramma ontwikkeld, dat liedjes analyseert en vergelijkt met een enorme hitdatabase. De platenmaatschappijen van onder meer Maroon 5 en Norah Jones wisten hierdoor al vooraf dat hun poulains een grote hit zouden scoren.

3voor12, de jongerenradio van de VPRO, deed de test en liet een nummer van een Amsterdams bandje analyseren.


 

Richter-rss

Het U.S. Geological Survey (USGS) biedt voortaan een rss-feed aan met de recentste aardbevingen. In de rss-lezer ontvang je de kracht, geografische locatie, het epicentrum van de beving en een link naar meer info op de site van het USGS.

(via Marketingfacts)


 

Anatomie voor beginners

Een paar jaar geleden maakten we ons nog drChannelfouruk over de opgezette lijken van de Duitse professor von Hagen, maar wat daar te zien was, zinkt in het niets bij het lesje anatomie dat de Britse zender Channel Four dezer dagen op de kijker loslaat. Anatomie voor Beginners, heet zoiets. Een glimp van wat er op het grote scherm te zien is, zie je ook on line. Vooral de intro-filmpje zijn - euh - vrij confronterend.

Geef toe, dissectie doe je toch beter achter gesloten deuren. Skip intro is een optie.

Hoedan ook, Ichi the killer is er niets tegen. Of toch? De bloederigste film aller tijden zit vanavond op Kanaal Twee


 

Ideeënfabriek, the sequel

De Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt (PS) opent de site "Osez lancer vos idées!" - ofte: durf jullie ideeën lanceren. Tussen 1 februari en 15 maart kan iedereen er met ideeën terecht om de economie te ontwikkelen en activiteiten te creëren. De binnengelopen suggesties zullen ondermeer door een "Cercle de la Créativité" bekeken worden: een groep van 23 mensen waaronder bedrijfsleiders, een schrijver, de baas van een basketbalploeg, een theaterdirecteur,...

Marcourt haalt zijn mosterd ongetwijfeld bij de Ideeënfabriek die Steve Stevaert begin verleden jaar lanceerde. De site van de ideeënfabriek lijkt ondertussen digitaal gesaneerd, maar met je nieuwe, leuke en originele ideeën kan je wel nog op de SP.A-site terecht.


 

Rss-sms

Een nieuw gadget voor de informatievreter : FeedBeep maakt het mogelijk om rss-feeds via sms te ontvangen.

(Via Marketingfacts)


 

Chemicals geremixed

Een nieuwe trend lijkt geboren. Een aantal Britse dance-fanaten heeft Push The Button, de jongste plaat van The Chemical Brothers, geremixed. Het resultaat heet Flip The Switch en is gratis te downloaden. Eerder kreeg ook al Always Outnumbered, Never Outgunned van The Prodigy dezelfde behandeling.

Wie tijdens al dat gedownload nog behoefte heeft aan wat beeld, raden we deze (Belgische) Technoboy aan, een productie van Frigo And The Spot.

(via Stijn Onlijn)


 

Gay-o-meter

Wie overweegt zich kandidaat te stellen voor De heren maken de man, de nieuwste reality-show op Kanaal 2, maar nog twijfelt of hij zich door de Fab Five wil onder handen laten nemen, kan zijn homo-gehalte nu ook testen op de Gay-o-meter van Channel 4.

(via Fok)


 

Censuur bij Google

Google heeft de weblog van één van zijn werknemers gecensureerd. Mark Jen maakte op zijn weblog onder meer de vergelijking tussen het salarispakket van Google en Microsoft, zijn vorige werknemer. En die vergelijking was niet over de hele lijn positief voor Google.

Woensdag werd de post aangepast en werden alle sporen uit de cache van de zoekmachine gewist. In de cache van Yahoo is wel nog een en ander terug te vinden.

De Google-werknemer komt hier goed weg. Een Schotse blogger werd recent ontslagen nadat hij af en toe op zijn weblog zich bekloeg over zijn werkgever. In de Verenigde Staten werd eind vorig jaar een stewardes ontslagen omdat ze op haar blog poseerde in het uniform van haar werkgever, Delta Air Lines.


 

Religieuze blogs

Best interessant om te lezen : de Nederlandse krant Trouw publiceerde het afgelopen weekend een stuk over religieuze weblogs. De website van de krant houdt een overzicht van reliblogs bij.

(via Hullabaloo)


 

China verbiedt computergames

China heeft vijftig computerspellen verboden die een slechte invloed zouden kunnen hebben op Chinese kinderen. Op de zwarte lijst staan onder meer The Sims 2, Manhunt, FIFA 2005, Painkiller: Battle out of Hell, Age of Mythology: The Titans, Battlefield Vietnam, Conflict Vietnam, Vietcong: Fist Alpha en Devastation.


 

Davos en Porto Alegre geblogd

Ook op het Wereld Economisch Forum (WEF) in Davos en het Wereld Sociaal Forum (WSF) in Porto Alegre wordt er geblogd. De correspondenten van Le Monde in Davos en Porto Alegre houden elk hun eigen blog bij. De BBC blogt enkel vanuit Davos.  Een overzicht van Davos-bloggers is te vinden bij Loic Lemeur.

In eigen land volgen onder meer Indymedia en 11.be het WSF op de voet.


 

U2-concerten op iTunes?

Wie U2 deze zomer niet live aan het werk kan zien, mag op een troostprijs hopen. Volgens het Amerikaanse Billboard worden er immers gesprekken gevoerd met Apple om opnames van de concerten te koop aan te bieden via de iTunes Music Store. Pearl Jam en Metallica deden eerder al iets gelijkaardigs, maar de connectie tussen U2 en Apple lijkt deel uit te maken van een uitgekiende marketingstrategie. Apple heeft bijvoorbeeld ook al een speciale U2-iPod op de markt gebracht en biedt een pakket met de volledige U2-catalogus aan op zijn iTunes Music Store.

Niet dat de vier bandleden het geld echt nodig hebben, want ze doen het verre van slecht. In 2001 - het jaar van de Elevation Tour, die onder meer in Antwerpen halthield - haalden ze volgens het muziektijdschrift Rolling Stone netto meer dan 60 miljoen dollar op. We zullen dus maar denken dat ze malafide figuren die geld willen slaan uit concertopnames te snel af willen zijn. 


 

Blog gezocht

Als we de Yahoo Buzz Index mogen geloven, blijft bloggen ook in 2005 stevig aan populariteit winnen.  Volgens Yahoo was er deze week een sterke toename te zien in zoekopdrachten naar trefwoorden als "blogs" en "blogging".


 

Schoolverkeer

Leerlingen van de derde graad secundair onderwijs kunnen binnenkort via een website hun woon-schoolverkeer analyseren en verbeteren. Met de internettoepassing, kunnen leerlingen thuis of in de klas de route uittekenen die ze afleggen naar school.

De klas kan dan discussiëren over alternatieven. De abonnees op de website www.move-vlaanderen.be  kunnen beschikken over kaarten uit de GIS-databanken (Geografisch Informatie Systemen) van de Vlaamse Overheid. Op de GIS-stratenatlas kunnen ze aangeven waar ze wonen, welk traject ze afleggen naar school, met welk vervoermiddel ze dat doen en wat de knelpunten zijn.


 

Uw moeder is een... euh...

De Nederlandse voetbalbond heeft een lijst van spreekkoren die niet meer mogen op voetbalvelden goedgekeurd. Die lijst moet supporters duidelijk maken wat wel en wat niet mag. Vanaf dit weekend dus geen kwetsende, beledigende, bedreigende, racistische en/of discriminerende teksten meer langs de lijn. Alle verwijzingen naar ziekten en geslachtsdelen en alle kwetsende, beledigende, bedreigende, racistische of discriminerende verwijzingen naar ras, geloof of bevolkingsgroep, zijn ook uit den boze.  Nog taboe; oerwoudgeluiden, imitaties van geitengemekker/schapengeblaat, het woord ,, hamas'', gesis en vuurwerkgeluiden. Als er toch iets dergelijks te horen is, kan de wedstrijd stilgelegd of zelfs gestaakt worden. Een welgemikt ,,geitenneuker'' is ook not done.

Gelukkig voor de Bond tegen Vloeken wordt de lijst regelmatig aangepast, zodat in de toekomst misschien ook ,,g*dv*rd*mm*'' - nu schandelijk over het hoofd gezien - opgenomen wordt. Geen overbodige luxe, want volgens de BthV vloeken de Nederlanders het meest op het voetbalveld. Ongetwijfeld dankzij het lobbywerk van de Bond voor het Vloeken.

Ook nog de index: ,,hoer'', wat dan weer een reden kan zijn voor de Rode Draad, de vakorganisatie van de duizenden dames die het oudste beroep ter wereld uitoefenen, om zich op zijn pik getrapt te voelen.


 

We are the world

Twijfelt iemand er nog aan dat zingen voor het goede deel weer hot is? Na het opnieuw ingezongen Do They Know It's Christmas Time en de Vlaamse tsunami-single Geef een teken, wordt nu ook We are the world, de moeder aller liefdadigheidsliedjes, opnieuw uitgebracht om geld in te zamelen voor de slachtoffers van aids en de vloedgolven in Azië.


 

Geen Yahoo-baby

Het bericht dat een Roemeens echtpaar, dat elkaar via het internet leerde kennen, hun baby Yahoo had genoemd, blijkt een hoax te zijn. De journalist die het artikel schreef, heeft toegegeven het stuk verzonnen te hebben en werd ontslagen.

De Roemeense tabloid Libertatea publiceerde vorige week het verhaal van het koppel. Het nieuws werd gretig opgepikt door webloggers en haalde zelfs enkele populaire kranten als De Telegraaf en (in eigen land) Het Laatste Nieuws.


 

Google tv-gids

Google zit niet stil. De populaire zoekmachine lanceert nu ook een zoekmachine voor (Amerikaanse) tv-programma's. Het resultaatscherm toont onder meer datum, uur en zender waarop het programma wordt uitgezonden.

Ondertussen wordt er ook weer druk gespeculeerd over een Google-browser. Ben Goodger, één van de belangrijkste Firefox-ontwikkelaars, heeft op zijn weblog  bekendgemaakt dat hij voortaan op de loonlijst van Google staat.


 

Gouden vondst?

Sinds gisteren zit de website van de Gouden Gids in een nieuw kleedje. De lay-out blijft basic, maar wat onder de carrosserie zit, heeft serieus aan paardenkracht gewonnen. Zoeken kan voortaan intuïtief. Geen geklooi met indexnamen (,,is dit een broodbakker of een banketbakker"). Gewoon intikken ,,wat’’ je zoekt, eventueel een plaatsnaam meegeven en de motor begint te draaien. Op het resultatenscherm kan je verder verfijnen. Ook handig: je kan een toolbar met zoekvenster op je scherm installeren.

Er zitten weliswaar nog wat haakjes los. Tik ,,cinema’’ in en je moet tussen de systemen voor home-cinema gaan pieren naar de bioskopen...


 

Sms-duim

Na de tenniselleboog is er nu ook de sms-duim. Een veertienjarig Italiaans meisje stuurde dagelijks tientallen sms-berichtjes en heeft daar een ernstige peesontsteking aan overgehouden.


 

20.000.000

Goed nieuws voor de steeds groter wordende Firefox-community. De alternatieve browser heeft de kaap van de 20 miljoen downloads gerond. Microsoft mag zich stilaan ernstig zorgen beginnen maken, want het marktaandeel van Internet Explorer blijft afnemen.


 

Windows-foutboodschappen

Ook de buik vol van die vervelende Windows-foutmeldingen? Voortaan kan u ook uw eigen foutboodschappen genereren.


 

Tsunami Relief Concert

Straks om 16.30 uur begint in Cardiff het Tsunami Relief Concert, waaraan heel wat grote namen uit de Britse muziekwereld zullen deelnemen. Op het programma onder meer Snow Patrol, Keane, Manic Street Preachers, Goldie Lookin' Chain, Badly Drawn Boy, Eric Clapton en - godbetert- Lulu.

Het concert kan je live volgen op de BBC-website. Voor wie de uitzending moet missen, de beelden blijven daarna nog een week lang op de site beschikbaar.


 

Vlaamse megablog

Komt er een Vlaamse mega-blog? Dat is de vraag waar onze lokale blogscene zich op dit moment volop mee bezighoudt. Is het nodig/nuttig een gemeenschappelijke blog op te starten, zoals ook de Nederlanders dat doen met hun superblogs Retecool, Geenstijl en Volkomenkut (als het maar subtiel klinkt ;-)

Blogger Tx opende het debat toen hij terloops het verschil opmerkte tussen de Vlaamse en Nederlandse blogcultuur. Dominiek ging op het denkspoor door en postte een interessante analyse met de pro's en con's van een gemeenschappelijke blog. Uit de reacties blijkt vooral dat er veel interesse is om zo'n megablog te beginnen. Benieuwd wie er zijn schouders onder zal zetten. We houden u op de hoogte.


 

Nieuwe Oor

Vernieuwd: het Nederlandse muziekblad Oor verschijnt voortaan maandelijks in plaats van tweewekelijks. Het blad is meteen grondig hertekend. Uiteraard kon de site niet achterblijven, dus ook www.oor.nl ziet er nu helemaal anders uit. Abonnees van het blad krijgen voortaan on line extraatjes. Toch blijven grote delen van de site, waaronder de concertverslagen, voor iedereen toegankelijk.


 

Nieuwe rss-feeds

Misschien had u het al ontdekt, maar sinds een paar weken biedt De Standaard Online ook een aantal rss-feeds aan. Vanaf nu kan u ook uw favoriete columns en reeksen volgen via rss.

Een aantal voorbeelden :
Aan Tafel, de restaurantbesprekingen van René de Bok
Doorgeprikt staat netjes, de tweewekelijkse column van Mia Doornaert
Overstekend Wild, de wekelijkse column van Marc Reynebau


 

Bloggende ministers

Weblogger Luc Van Braekel heeft een round-up gemaakt van het internetgebruik van de federale en Vlaamse regering. Daaruit blijkt dat ongeveer zeventig procent van onze ministers een eigen website heeft, maar dat slechts een minderheid een blog-achtig iets heeft.

Ook in Frankrijk is het item Weblogs en politiek blijkbaar hot. Daar organiseert de Franse afdeling van weblogdienst Six Apart (Typepad, Movable Type en Live Journal) binnenkort een conferentie over het onderwerp.


 

Bloggende bedrijven

Na General Motors heeft ook vliegtuigbouwer Boeing het medium weblog ontdekt. Vice-directeur marketing Randy Baseler heeft het onder meer over de nieuwe Airbus A380.

(via Marketingfacts)


 

Bush legt de eed af

Straks begint de Amerikaanse president Bush aan zijn four more years.  De inhuldiging vanavond en de aansluitende parade moeten het hoogtepunt worden van de festiviteiten die al een aantal dagen aan de gang zijn.


 

Webdesign mistakes

Vincent Flanders, het brein achter Webpages That Suck brengt op zijn website een overzicht van de grootste webdesign-fouten.


 

Sportkampen

Onder het meterschap van turnster Aagje Vanwalleghem lanceerde de Vlaamse Sportfederatie vandaag een gloednieuwe website die meer dan duizend sportkampen bundelt.


 

Open source scriptie

De Nederlander Jeroen Steeman werkt aan een scriptie over weblogs en politiek en is van plan stukken ervan op zijn eigen weblog te publiceren. Bezoekers van de weblog zouden dan kunnen reageren op hetgeen Jeroen heeft neergepend. Jeroen omschrijft dit experiment zelf als een open source scriptie.

Vandaag zou Jeroen beginnen met een eerste versie van de inhoudstabel, maar daar is hij helaas niet in geslaagd. 

Update : als surfend botsten we vanavond op een andere weblog-scriptie. Ook van Nederlandse makelij. Iemand een idee of er ook Belgen zich aan een weblog-thesis wagen?

(via Internetjournalist.nl)


 

Comment-spam

Zowel Google, MSN en Yahoo als weblogservices als Six Apart, Wordpress en Nucleus zullen binnenkort maatregelen nemen om te voorkomen dat spammers door hun url in de reacties van weblogs te posten hun ranking in zoekmachines kunnen verbeteren.  Het aantal keren dat naar een website wordt verwezen is een belangrijk criterium om de positie van een website in een zoekmachine te bepalen.

Door de <a href-tag in blog-reacties te voorzien van het attribuut rel="nofollow", weten zoekmachines dat ze deze links niet meer moeten volgen.

Meer op de blogs van Google, MSN Search, Yahoo en Six Apart en bij onder meer Polskaya en Tweakers.


 

Tsunamivirus

Nieuw dieptepunt in de virusgeschiedenis. Een virusmaker heeft een worm verstopt in een mail die de lezer oproept de tsunami-slachtoffers financieel te steunen.

Vorige week raakte bekend dat een kettingmail over een jongetje dat zonder familie werd teruggevonden in het Thaise Kao Lak, nutteloos maar onschadelijk was. Het jongetje was al op 29 december met zijn Zweedse familie herenigd.

Deze mail was geen hoax. In het geval van het Tsunamidonation-virus is er wel kwaad opzet in het spel. 


 

Waarom u het doet...

... dingen doorsturen via e-mail. Mopjes en filmpjes en zo. De tien redenen staan hier. Grappig zijn is niet genoeg.


 

Gezegende bestanden

Dankzij de Ierse website Digibless kan u voortaan de bestanden op uw computer of uw website laten zegenen.  Zodra uw bestand gezegend is, krijgt u daarvan een certificaat.


 

MSN routeplanner

De routeplanner op de site van MSN is blijkbaar niet altijd even betrouwbaar. Wie van het Noorse Haugesund naar het even Noorse Trondheim wil, krijgt wel heel veel van Europa te zien.


 

Crisispictures

Niet voor gevoelige magen : de foto's op Crisispictures. De site, een opvolger van Fallujah in pictures, publiceert elke dag een aantal (vaak bloederige) foto's uit conflictgebieden.


 

Blogium

Onder de noemer Keeping an eye on the blogosphere in Belgium lanceerde weblogger Luc Van Braekel gisteren een dienst die tweemaal per dag een top 30 van de populairste onderwerpen op Belgische websites samenstelt. Op zijn eigen weblog post LVB meer over het hoe en het waarom.


 

Gates in 1983

Hot in de blogosphere : deze foto's uit 1983 waarop  Microsoft-opperhoofd Bill Gates poseert voor het magazine Teen Beat. Dat Gates steeds meer belang gaat hechten aan weblogs, mag blijken uit het interview dat hij recent gaf aan de gadget-weblog Gizmodo. Of Gates helemaal mee is met het medium weblogs is dan weer een andere zaak.

Het Amerikaanse PEW-instituut publiceerde begin januari trouwens een rapport over weblogs. Daaruit blijkt dat 8 miljoen Amerikanen al een weblog heeft aangemaakt,  dat 27% van de Amerikaanse internauten weblogs leest en dat 5% van de Amerikaanse surfers rss-feeds gebruikt.


 

Elvis leeft (opnieuw)

The King leeft en heeft tegenwoordig wel wat beters te doen dan hamburgers flippen. Hij is er immers in geslaagd nog maar eens een nummer 1 in de Britse hitlijsten te veroveren. Platenmaatschappij SonyBMG heeft beslist de achttien singles waarmee hem dat al eens eerder gelukt was opnieuw uit te brengen en met succes dus. Vorige week kwam Jailhouse Rock op de hoogste plaats binnen. Kleine smet op het blazoen van de vetkuif is dat er maar een goede 21.000 exemplaren van het schijfje verkocht werden, het laagste aantal ooit voor een nummer 1. Maar dat werd deze week dan weer ruimschoots goedgemaakt door de release van de single One Night, die ook meteen naar de kop van de lijst schoot. Mooi meegenomen is bovendien dat dit de duizendste nummer 1 was in Engeland.

Je zou je trouwens afvragen of er nog wel nieuwe muziek moet gemaakt worden: 2005 begon immers met Against All Odds in pole-position. Niet in de versie van de vleesgeworden klefheid die Phil Collins heet, maar opgewarmd door Steve Brookstein, het Britse Idool. Nee, dan nog liever de in spandex gehesen mannen van Iron Maiden die hun Number of the Beast nog maar eens in de top-tien wisten te krijsen.


 

Sms-woordenboek

,,Wru? Izit. Kjmo om 21.03 u.? Cul.''* Wablieft? Wie minder begrijpt van de afkortingen in sms-berichtjes dan van de Chinese bijbelvertaling, vindt redding in het sms-woordenboek.

* Waar ben jij? Ik zit in de trein. Kom je me ophalen om 21.03 uur? Tot straks.

(Via Nu.nl)


 

Zoeken via RSS

Na Google biedt nu ook MSN zijn zoekresultaten aan via RSS.

  • voer een zoekopdracht in op MSN Search Beta
  • voeg de tekst &format=rss toe aan de url
  • plak nu deze volledige url in je RSS-lezer

(via Carblog)


 

Bloggen vanuit de Commissie

De Zweedse EU-commissaris Margot Wallström wil tijdens haar legislatuur een weblog bij houden. De nummer twee van de Europese Commissie heeft als Commissaris voor Institutionele Relaties en Communicatie van het beleid onder meer de opdracht om de kloof tussen bestuur en burger weg te werken. Met haar blog wil Wallström de mensen een idee geven van het leven als Commissaris.

(via Internetjournalistiek)


 

Tsunami webcast

Vanavond beleeft de actie Tsunami 1212 zijn hoogtepunt met een benefietshow in Casino Kursaal in Oostende. Niet alleen te bekijken op TV1 en VTM, maar ook via een live-stream.


 

Fox-block

Kritiek op de Amerikaanse nieuwszender Fox News kwam er al langer: de berichtgeving van de pro-Republikeinse zender is vaak verre van objectief, zoals beschreven werd in dit artikel en getoond in de documentaire Outfoxed (onder andere uitgezonden in Ter Zake).

Linkse tv-kijkers kunnen de zender nu blokkeren. De Fox Blocker kost net geen 9 dollar en filtert de gewraakt nieuwszender als hij tussen tv en kabel wordt geplaatst.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs