Modeziektes

,,Veel klachten hebben geen lichamelijke oorzaak. Whiplash en chronisch vermoeidheidssyndroom, bijvoorbeeld, zijn modeziekten die gecreëerd zijn omdat patiënten een diagnose wensen en die de ziekteverzekering onnodig veel geld kosten. De oplossing: schaf de ziektes af, en bouw het sociale vangnet af.''

Met deze theorie haalde de Nederlandse hoogleraar Sociale Psychologie Bram Buunk zich de woede van heel wat patiënten op de hals. Het interview waarin hij de uitspraken deed, moest verwijderd worden van de site van de universiteit van Groningen.

Tegenlicht besteedde gisteren aandacht aan de theorie. Op de site van het VPRO-programma kan je de uitzending herbekijken en erop reageren. De redactie viste ook het originele interview met Buunk op.


 

Reacties

joris vandermeulen zei op 13 december 2004 om 16:34

Dat is nu eens exact wat ik er ook van denk: al die flauwe brol over wat nekpijn en een beetje vermoeid zijn hangt al lang mijn voeten uit (heb ik nu Chronische Voetpijn Syndroom)? Sommige mensen willen gewoon ziek zijn, en als ze het niet zijn dan blijven ze zoeken tot ze het minste kleine probleempje tot Groot Gevaar kunnen bombarderen.

Groot gelijk, mijnheer Buunk!

En die censuur van de universiteit van Groningen is al even erg. Als die man dat vindt, moet hij dat kunnen zeggen.

Stef zei op 13 december 2004 om 17:46

inderdaad, iedereen moet het recht hebben om de grootste onzin uit te kramen zolang er niemand kwaad mee gedaan wordt. Laat dat bericht hierboven dus ook maar staan.
Mr. Vandermeulen, men zou bijna hopen dat iemand vandaag of morgen eens in uw koffer knalt, eens kijken hoe u dan tegen 'wat nekpijn' aankijkt.

 joris vandermeulen zei op 13 december 2004 om 23:43

Wat Buunk gezegd heeft, en lees het maar op na voordat hij helemaal weggecensureerd wordt, is niet dat de pijn er niet is maar dat het belachelijk is dat er heel wat dingen "in de mode" zijn geraakt, onder de vorm van syndromen.

M.a.w.: confronteer die mensen met het feit dat zij, en enkel zijzelf, de oorzaak van het probleem zijn en die ingebeelde nekpijn zal best wel eens snel kunnen verdwijnen. Dus voor mij is het inderdaad "wat nekpijn", want ze doen het zichzelf aan: ze willen gewoon ziek zijn.

Johan zei op 14 december 2004 om 10:20

ok, mijn moeder heeft CVS en ik kan met de grootste moeite van de wereld niet beweren dat zij dat niet "echt" voelt, of dat zij ziek zou willen zijn. Mijn moeder kan bijna niets meer aleen, terwijl zij tot voor jaar nog zo gezond als wat was. Mij maak je niet wijs dat dat ingebeeld is, zeker niet dat zij ziek zou willen zijn!
tip: spreek eerst zelf eens met mensen die aan zoiets lijden, voor je ze veroordeelt...

 Fernand Haesbrouck zei op 17 december 2004 om 15:51

Modeziekten zijn uitingen van depressies.
Men behandelt ze dan ook met antidepressiva, te beginnen met de moeder van alle antidepressiva: amfetamine.
Probleem met de huidige depressies zijn de peuten.
Men leert ze technieken aan waarmee ze mensen kunnen 'behandelen'.
Die technieken zijn er nu op gericht om de patienten eerst vooraf in een licht psychotische toestand te brengen met psychotisch makende stoffen.
Dit zijn chemisch afgeleiden van amfetamine,want van amfetamine is bekend dat het psychotisch maakt.
Patienten die dus met amfetamine of de nieuwere antidepressiva ( SSRI's) eerst licht dwangmatig psychotisch werden gemaakt zouden 'gedweeer' zijn en meer open staan voor de standaard truuken die peuten aan universiteiten hebben aangeleerd.
Veel beter zou zijn moest men in de opleiding aanleren om mensen te behandelen zonder ze vooraf eerst een beetje psychotisch te maken.
Chemisch maakt men die patienten zo kapot, waardoor uiteindelijk zelfs de aangeleerde therapietechnieken van de peuten niet meer baten.
Uiteindelijk wordt dan puur van onmacht besloten patienten psychiatrisch en met neuroleptica te behandelen... immers chronisch toedienen van psychotisch makende medicatie leidt uiteindelijk ook wel tot ... het optreden van psychosen.

Eerst eens nadenken voor men van een depressie een modeziekte maakt?

 Sjaak Smeenk zei op 27 januari 2005 om 18:25

Misschien maar eens op mijn archiefsite kijken om een reele beeldvorming te krijgen. Zie
http://www.me-cvs.nl/

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs