Microsoft blogt

  • Gepost op vrijdag 3 december 2004 om 21:07
  • door Bart Van Belle
  • in Internet , in Weblogs

Het zal wel geen toeval zijn dat Steve Ballmer deze week de woorden "Blogging is huge" liet optekenen. Sinds vandaag hebben de Bloggers, Typepads en Skyblogs van deze wereld er een te duchten concurrent bij. Onder de noemer MSN Spaces komt nu ook Microsoft op de weblogmarkt.

MSN Spaces is een uit de kluiten gewassen tool geworden, compleet met ingebouwde reacties, trackback en een categorieën-opdeling. Mijn hoofd eraf als dit geen succesverhaal wordt.


 

Reacties

Clopin zei op 4 december 2004 om 18:15

Dan zullen ze toch eerst hun censuur-policy overboord moeten gooien. Er zit blijkbaar een censuur-filter op hoe je je blog wil benamen. Censuur op een blog?

Geert Vansintjan zei op 5 december 2004 om 14:42

Het succes is niet meer automatisch gegarandeerd voor microsoft: Google en Firefox zetten de toon, niet msn en internet explorer. Het bloggen is al een gevestigde waarde, en de thuiscomputers worden niet zo maar vervangen. Met internet expelorer hebben zij gewonnen omdat iedereen een nieuwe computer gekocht heeft.

Terzijde, wisten jullie dat onze eigen vrt Firefox en Mozilla uitsluit van beluisteren?

Matthias zei op 5 december 2004 om 18:00

En weeral te laat voor MS. Het zou sterk zijn moesten ze die 'markt' kunnen domineren.

Julien Moorrees zei op 6 december 2004 om 14:20

bron: [url=http://goedzo.com]http://goedzo.com[/url]

[b]MSN Spaces, slechtste weblog software ooit.[/b]

MSN Space censureert weblogberichten en -titels, claimt het copyright op Spaces-berichten en voldoet niet aan geldende HTML-standaarden.

Dat blijkt uit reacties van verscheidene webloggers die het vorige week gelanceerde MSN Spaces onder de loep namen. Weblogdiensten als Blogger, Pivot en Typepad laten de gebruiker vrij in de naam die ze hun weblog willen geven. Microsoft houdt er een censuursysteem op na. Titels, maar ook weblogberichten zelf, met enige seksueel getinte woorden erin worden geweigerd. Weblog BoingBoing nam de proef op de som en zag zeven pogingen om een MSN Spaces-site te beginnen stranden vanwege het taalgebruik.

Internetnieuwssite News.com omschrijft de censuurpogingen 'grappig om te omzeilen, maar illustrerend voor het spanningsveld tussen de wereld van het vrije woord op weblogs en het bedrijfsbelang daarvan voor een bedrijf als Microsoft.’ Weblog Boingboing verwoordt zijn kritiek met: 'als je niet kan zeggen wat je wil, wat is het nut van een weblog dan?'.

Behalve de inhoud van de weblogs is ook het auteursrecht van de Microsoft-gebaseerde weblogs dubieus. Onderaan ieder weblog staat een verwijzing naar de algemene gebruiksvoorwaarden. Normaalgesproken is een webschrijver zelf de eigenaar van de auteursrechten over zijn teksten en afbeeldingen. De gebruiksvoorwaarden waar MSN Spaces naar verwijst claimen echter het tegengestelde: "U geeft Microsoft het recht uw kopij te gebruiken, kopiëren, distribueren, reproduceren, bewerken en vertalen".

De Amerikaanse krant Washington Post nam MSN Spaces ook onder de loep en oordeelde met 'maximaal zo-zo'. De krant zag een onstabiele weblogdienst. Het online zetten van foto's via een inbelverbinding lukte niet en ook niet alle verzonden teksten werden ook daadwerkelijk gepubliceerd. Berichten die de term 'god damn' bevatten, werden wel online geplaatst maar een oud nummer van Elton John met de titel 'The bitch is back' kwam niet door het censuurfilter van MSN Spaces.

Ook de meest basale technische uitgangspunten bij het maken van een weblog negeert Microsoft. Weblogs op MSN Spaces voldoen niet aan de HTML 4.01-specificaties van het W3C, de organisatie die verantwoordelijk is voor het stellen van standaarden op internet.

 Huug zei op 7 december 2004 om 16:19

'Blogging is Huug'. (Dat wist ik al langer... ;-)

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs