Burgerjournalistiek

Citizenjournos Nee, bloggers zijn helaas niet the Persons of the Year in Time (Bush ging met de titel Man of the Year lopen). Dit gephotoshopte beeld komt van ABC World New Tonight dat net als veel andere media in de opkomst van de burgerjournalistiek (bloggers als u en wij) een van de belangrijkste evoluties van 2004 zag. Misschien maken de citizen journalists volgend jaar wel kans...Iets om vanavond op te klinken.

(Dankuwel, Boingboing)


 

Waarom overleefden wilde dieren de tsunami's?

In de Tsunami-nieuwsberichten duikt een nieuwe vraag op. Blijkbaar zijn er nog bijna geen wilde dieren dood teruggevonden. Volgens experten hebben ze een zesde zintuig dat hun waarschuwt voor een aankomende ramp.

Washington Times - BBC - Wired
 

Help!

1212.be, zo heet de site waarmee zes Belgische humanitaire organisaties geld willen inzamelen om de slachtoffers in Zuid-Oost Azië te helpen. Ook talrijke bedrijven bieden steun aan de getroffen gebieden. Google maakte een lijstje met sites waar je geld kan storten. Apple heeft de lay-out van haar homepagina volledig omgegooid om links aan te bieden naar ondermeer Unicef, het Amerikaanse Rode Kruis, Oxfam,... En Microsoft blijft niet achter met een lange lijst van hulporganisaties die je kan steunen. Via Amazon kan je geld storten aan het Amerikaanse Rode Kruis, het aantal donaties en het totaal verzamelde bedrag worden via de site getoond.


 

Bittorrent interview

Mooi inkijkje in het leven van een supergeek: het blad Wired heeft voor zijn januari-issue een lang interview met Bram Cohen, de uitvinder van het succesvolste peer-to-peer programma (al werkt het een beetje anders dan pakweg Napster) ooit: Bittorrent.


 

Tracing-website tsunami

Het Internationale Rode Kruis heeft een website gelanceerd om mensen wereldwijd te helpen zoeken naar familieleden in de getroffen gebieden in Azië. De databank bestaat uit twee lijsten. Op de eerste lijst kunnen mensen die in de regio verblijven zichzelf registreren. Als hun familie
hun naam terugvindt op die lijst, betekent dat dat alles in orde is. Daarnaast bestaat er een lijst waar je de naam kan registreren van de persoon naar wie je op zoek bent.

Donderdagmiddag zaten 650.000 mensen tegelijk op de site, die daardoor crashte. Vrijdamiddag zou alles opnieuw up-and-running moeten zijn, meldt de communicatieverantwoordelijke van Rode Kruis Vlaanderen, Luc De Groote.


 

Kevin Sites naar Thailand

Kevin Sites is van Irak naar Thailand getrokken en brengt nu op zijn excellente blog verslag uit van het post-Tsunamileed. Hij heeft ook een aantal foto's on line staan. De meest aangrijpende is er een van doodskisten met daarop digitale foto's van de lichamen die erin zitten, ten behoeve van het identificeren.


 

Stadsgezicht

Een van de kenmerken van steden is dat er mensen van allerlei pluimage gaan samenklitten. Zo zie je blank naast oosters, Magrebijns naast Zuid-Amerikaans over de straten lopen. Fotograaf Mike Mike wilde daar iets mee doen. Het viel hem op hoe in Istanbul, waar lang geleden ook veel verschillende culturen en volkeren samenkwamen, nu een aardige homogeniteit is ontstaan. Bijna iedereen heeft er donker haar en donkere ogen. Hij wilde laten zien hoe de inwoners van andere wereldsteden er in de toekomst uit zouden gaan zien. En dus maakte hij veel foto's van de inwoners en voegde ze samen op zijn website Face of Tomorrow.

(via Tegenlog)


 

Tsunamibloggers

Op sommige vlakken valt het internet gewoon niet te kloppen. Want zoek maar eens een meer doorleefde berichtgeving over de vloedgolf in Zuidoost-Azië dan de e-notities van de bloggers ter plaatse.

  • 2 friends dead. They were on a romantic beach holiday. I like to believe they died holding each other's hands. schrijft een tv-maker in Sri Lanka
  • There are over 500 bodies, unidentified, in the morgue at the Karapitiya hospital in Galle. I stepped over a few as I looked for my friend Timmy. getuigt een van zijn blogbuddies
  • It is probably by luck that I got the head of the buffalo in the picture where there is a dead body on the platform. Dat zegt Sunkamar uit India. En dan zijn er de foto's van Strandbar Soi Easy in Phuket
  • Of de beschouwingen van de Indische blogster uit het collectief van worldchanging.com.
  • En uit eigen land: journalist-wereldreiziger Thomas Siffer - wel even naar beneden scrollen, het reisdagboek zit ondersteboven in elkaar - Want toen kwam de grote golf eraan. De verwoester. Will en ik, wij zagen hem komen. Neen: groeien.

The New York Times wijdt trouwens een artikel aan het rampenblogfenomeen. Interessant.

(oa via smintjes.be en boingboing)

UPDATE. Hier en daar duiken ook de eerste tsunami-video's op.


 

Vrouwen in het nieuws

Welke vrouwen bepaalden in 2004 het nieuws? Naast voordehandliggende namen als Condoleezza Rice, de Amerikaanse zakenvrouw Martha Stewart, Nobelprijswinnares Wangari Maathai en tennisster Maria Sharapova plaatste de BBC ook Rebecca Loos, die beweert dat ze een relatie had met stervoetballer David Beckham, en Marge Simpson op de lijst. De cartoonmoeder, die verkozen werd tot ,,meest gerespecteerde moeder'' is een ,,onbaatzuchtig genie'', aldus de Britse openbare omroep.


 

Spamvrij 2005!

Isoc Belgium start vanaf 1 januari een ombudsdienst voor Internet. Daarmee belooft het Internet een wel erg veilig oord te worden in 2005: begin deze week kondigde Philippe De Coene van de SP.A al aan dat de overheid voor een veiliger internet moet zorgen.

Bij de ombudsdienst van Isoc Belgium zullen internetgebruikers allerlei problemen kunnen melden zoals spam, aankopen of verkopen via internet, problemen met hosting van sites en auteursrechten. Nadat je een formulier hebt ingevuld stelt de ombudsdienst een dossier op. De dienst is niet gratis. Isoc Belgium biedt ook al een spam- en spywareklachtendienst.

Misbruiken kan je uiteraard ook nog altijd melden bij een provider. Mailen kan dan naar abuse@telenet.be, abuse@skynet.be,... Providers kunnen echter enkel optreden tegen wangedrag van hun eigen klanten.


 

Bedreigde bedrijfsleider

De Ledegemse bedrijfsleider Rik Remmery wordt door onbekenden met de dood bedreigd omdat hij een moslimvrouw met hoofddoek in dienst heeft. Gisteren kreeg hij al bijna 1.500 steunmails en -telefoons ontvangen, lezen we in de krant. Ook u kan de man een hart onder de riem steken. De zelfstandigenorganisatie Unizo heeft op zijn website een steunpetitie geopend. Reacties van andere mensen kan je hier lezen.


 

RSS

Een super-kerstgeschenk voor de tientallen lezers die ons er de voorbije maanden achter vroegen : de rss-feeds met artikels van De Standaard Online.


 

Duitsers zoeken de weg

Niet één of andere bekendheid is de populairste zoekterm bij de Duitse versie van Google. Wel het woord 'routeplanner', gevolgd door 'weer' en 'telefoonboek'.  Pas op de vierde plaats duikt een eerste bekendheid op, namelijk Paris Hilton, gevolgd door Christina Aguilera en Britney Spears. Politici of bedrijfsleiders komen helemaal niet voor in de top tien, waar wel plaats is voor begrippen zoals 'chat', 'afbeelding', 'aldi' en 'arbeidsbureau'.


 

De Vloek van Kerstmis

Kerstsingles zijn niet zonder risico's, ook voor de artiesten zelf, want vaak betekenen ze de doodsteek voor hun carrière. Onze eigen Soeur Sourire bijvoorbeeld, die in december 1963 met ,,Dominique'' een dikke nummer 1 scoorde in Amerika en Groot-Brittannië, werd achtervolgd door de 'Vloek van Kerstmis'. Nieuwe successen bleven uit. En nadat ze was uitgetreden, werd haar leven een verhaal van flops en belastingsproblemen. Ze pleegde uiteindelijk zelfmoord in 1985. The Guardian zette tien  'kerstverhalen' uit de popmuziek op een rijtje.


 

Betaalbare bubbels

Onder het motto ,,waarom eens geen eindejaarstip?'': De goedkope-champagnetest van Testaankoop is behoorlijk - excuse le mot - verhelderend. En klikbaar voor iedereen.


 

Oud koopt nieuw

Er zijn zo van die nieuwsberichten die een mens lekker ouderwets doen zuchten ,,wie had dat ooit gedacht?'' Dit is er zo eentje - van gisteren - : De gevestigde Amerikaanse krant The Washington Post gaat internetmagazine Slate kopen. Verkoper is Microsoft. The Slaters zelf blijven er vrij nuchter onder. Onder de zucht Goodbye Bill, hello Don G. verzekeren ze hun lezers dat er niets, maar dan ook absoluut niets gaat veranderen aan wat en hoe ze schrijven.


 

Na voor komt tegen

De veilig-verkeerwebsite annex petitie ikbenvoor.be van federaal minister Renaat Landuyt en het BIVV is bij velen in het verkeerde keelgat geschoten. Enkele tegenstanders hebben daarom de website ikbenertegen.be in elkaar gestoken.


 

0605 illegaal

Het was natuurlijk te verwachten. Nog geen week nadat 0605, de laatste film van Theo Van Gogh, legaal te downloaden was op de website van de Nederlandse provider Tiscali, duiken op verschillende p2p-platformen piraatversies van de film op.

0605 was de eerste Europese film die op internet zijn première beleefde. De film kon voor 4,99 euro gedownload worden en vervolgens gedurende 48 uur bekeken werden. Tot nu toe hebben ongeveer 4000 mensen de film betaald en bekeken. Veel komen er daar waarschijnlijk niet meer bij, want op de downloadpagina staat de boodschap ,,Het is op dit moment niet meer mogelijk om de film te downloaden.''


 

Astroladies

GESPOT. Gisteren kreeg electronica-wizzard Stijn in de Gentse Vooruit het gezelschap van Astroladies, een beloftevolle Vlaamse band. Die laatsten hebben met behulp van Alex Callier (Hooverphonic) intussen ook een cd opgenomen. Een voorsmaakje vind je hier.


 

Rommeligste bureau

time-smart, een Belgisch opleidingsbureau gespecialiseerd in time management, gaat op zoek naar het rommeligste bureau van België. Het meest rommelige bureau wordt door een professionele jury uitgekozen. Het winnende bureau krijgt van time-smart een opruimbeurt; de trotse eigenaar een cursus in organisatie.


 

Apple inspireert

Het succes van Apple en iTunes werkt blijkbaar inspirerend. Of hoe komt iemand er anders bij om een parodie te maken van de Apple-store? Heeft u de nieuwste iPod-varianten trouwens al gezien?

Er is trouwens nogal wat iPod-nieuws dezer dagen. Naar alle waarschijnlijkheid komt er volgend jaar een 80 gigabyte-versie van de muziekspeler. En Apple heeft ook een update uitgebracht die het onmogelijk maakt om op de iPod nummers af te spelen die gedownload werden bij Harmony, de muziekwinkel van concurrent Realnetworks. Die ontwikkelde enkele maanden terug de mogelijheid om muziek gedownload van de RealNetworks Music Store af te spelen op Apples muziekspeler.


 

Postbode

Sinds 8 maart verschijnt De Standaard op een kleiner formaat. Voor de reclamecampagne die met de formaatswijziging gepaard ging, werd onder meer een tv-spotje opgenomen. Toen dat spotje was opgenomen, bleek er nog tijd genoeg over om ook een spotje voor De Standaard Online te draaien.


 

Hobbelpaard

In de categorie bizar : op eBay biedt iemand een dood veulentje aan dat is omgebouwd tot schommelpaard. En wat gedacht van dit?


 

Mishandeling

In de Verenigde Staten heeft de marine nieuwe documenten vrijgegeven waaruit blijkt dat mishandeling van Irakezen in de gevangenissen veel vaker voorkomt dan vermoed of gedacht. De stukken staan hier.


 

Zo simpel als ABC

The Register wou een ABC opstellen van het internet en deed dat niet door de hersenen van de plaatselijke redacteurs aan het werk te zetten, maar door de motor van Google Suggest te laten draaien. U weet wel, de ik-denk-in-uw-plaats service van Google. Het principe was simpel: tik gewoon een letter in en zie waarnaar Google opzoek gaat. Het resultaat is behoorlijk geloofwaardig. A staat voor Amazon, C voor CNN, I niet voor iPod maar wel voor Ikea, opmerkelijk is de T, die staat niet voor Typepad of tinternet, maar wel voor Tara Reid, de soapactrice die onlangs een ongelukje à la Janet Jackson had en daarmee de zoekmotor serieus verhitte.


 

Een brug te hoog?

Millau004Het Franse stadje Millau maakt zich op voor de opening van de hoogste brug ter wereld (fotospecial). De Franse president Jacques Chirac komt morgen persoonlijk het lintje doorknippen en verlost Millau, een knooppunt op de route tussen Béziers en Clermont-Ferrand, hopelijk van de beruchte files.


 

Modeziektes

,,Veel klachten hebben geen lichamelijke oorzaak. Whiplash en chronisch vermoeidheidssyndroom, bijvoorbeeld, zijn modeziekten die gecreëerd zijn omdat patiënten een diagnose wensen en die de ziekteverzekering onnodig veel geld kosten. De oplossing: schaf de ziektes af, en bouw het sociale vangnet af.''

Met deze theorie haalde de Nederlandse hoogleraar Sociale Psychologie Bram Buunk zich de woede van heel wat patiënten op de hals. Het interview waarin hij de uitspraken deed, moest verwijderd worden van de site van de universiteit van Groningen.

Tegenlicht besteedde gisteren aandacht aan de theorie. Op de site van het VPRO-programma kan je de uitzending herbekijken en erop reageren. De redactie viste ook het originele interview met Buunk op.


 

J-ray

Tandjesjezus Na de Maria-sandwich is er nu de Jezus-röntgenfoto. Uiteraard ook al te koop op eBay.


 

Olieramp in Alaska

Voor de kust van Alaska is vorige week woensdag een Maleisische tanker vastgelopen. Vrijdag brak het schip in tweeën. Op de site van de staat Alaska en het Alaska Department of Environmental Conservation wordt de toestand op de voet gevolgd.


 

Google denkt mee

Google zet een nieuwe stap in haar ontwikkeling. De zoekmachine gaat voortaan meedenken bij het ingeven van zoekopdrachten. Meer bij Zdnet.


 

Hondenblog

De Duitse Wereldomroep Deutsche Welle heeft de winnaars van de International Weblog Awards bekendgemaakt. De categorie Beste weblog kreeg een opmerkelijke winnaar: The Dog Newspaper, een Chinese weblog over honden. Er werden verder ook prijzen uitgereikt voor het beste onderwerp, het mooiste design en de beste journalistieke weblog. U leest er alles over op de site van The Bobs.


 

Galileo versus GPS

Eind 2005 hangen de eerste satellieten van het Europese navigatiesysteem Galileo in de lucht. Galileo moet de strijd aangaan met het Amerikaanse GPS-systeem, dat in november een 52ste satelliet de ruimte inschoot. Maar Galileo zal er niet zonder slag of stoot gekomen zijn: vooral de Verenigde Staten lagen dwars en zagen geen heil in een nieuwkomer naast het Amerikaanse GPS. In juni 2004 kwam het dan toch tot een toenadering met de Verenigde Staten, de minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell noemde het project "a remarkable achievement". Galileo zal enkel burgerlijke doelstellingen dienen.

De V.S. riep veiligheidsredenen in omdat het Europese systeem té nauwkeurig zou zijn. Indien het Galileo-navigatiesysteem in handen van vijandige regimes zou vallen zouden doelwitten té precies kunnen ingesteld worden.

Op de site van de European Space Agency zegt Franco Emma dat je positie tot op 45 centimeter precies gemeten kan worden. Het GPS-systeem voor het grote publiek - de Standard Positioning Service (SPS) - was tot in 2000 veel minder nauwkeurig: het signaal kreeg een opzettelijke fout meegestuurd van het Pentagon waardoor de nauwkeurigheid tussen 15 en 100 meter lag. Sinds mei 2000 is de nauwkeurigheid opgeschroefd tot vijf meter. Alleen het Amerikaanse leger en organisaties die door de Amerikaanse regering zijn aangeduid kunnen gebruik maken van de PPS - de Precise Positioning Service van GPS. Ter illustratie: de slimme bommen, die met behulp van een GPS-navigatiesysteem in Irak werden gebruikt, hadden een nauwkeurigheid van om en bij de drie meter. Nauwkeurig genoeg?


 

Als de liefde over is

Altijd oppassen met overijverige liefjes die per se naaktfoto's willen nemen en het liefdesspel op film willen vastleggen. Volgens het Nederlandse Meldpunt Kinderporno durven jaarlijks bijna tweehonderd tienermeisjes niet naar school omdat hun ex-vriendjes naaktfoto's en -filmpjes van hen on line hebben gezet.  Wie er de archieven van weblogs als Geen Stijl en Volkomenkut op naslaat vindt alvast voorbeelden genoeg.


 

Slechte punten

Slechte punten voor de Antwerpse afdeling van het Vlaams Belang. Het nieuwste Vlaams Belang-magazine vermeldt de nieuwe url van de afdeling: www.vlaamsbelangantwerpen.org. Eén klein detail hadden de lokale Belang-kopstukken over het hoofd gezien: de domeinnaam in kwestie was nog niet geregistreerd.

Een voorzet die de anti-Belang-organisaties maar in te koppen hadden. Antifa-kopstuk Patrick Goeman registreerde het domein. Dat werd aanvankelijk doorgelinkt naar de petitie van het Vlaams-Burgerinitiatief, maar verwijst sinds vanmorgen naar de Blokwatch-site.


 

Bush wanted

Puik! Amper enkele uren nadat bekend raakte dat de Amerikaanse president George W. Bush op 22 februari het verkeer in en rond Brussel danig in de war zal sturen, hebben enkele organisaties al een uitgebreide protestwebsite on line staan. 

Wij doken even in ons archief en ontdekten niet alleen dat de kans bijzonder klein is dat de actievoerders op 22 februari hun aartsvijand echt zullen te zien krijgen, maar bovendien dat er toen ook al Democraten waren die zich verontschuldigden voor hun president.


 

iPod Flash

Terwijl de iPod nog steeds hoge toppen scheert, werkt Apple in stilte aan een opvolger. De iPod Flash wordt een mp3-speler met Flash-geheugen: minder opslagruimte dus, maar ook veel goedkoper dan zijn oudere broertjes. En hij ziet eruit als een muis. De iPod Flash zou volgens insiders in het voorjaar van 2005 op de markt komen.


 

Aldipod (2)

Grappig. Een collega kocht vanmorgen een Aldipod en installeerde Musicmatch (World's best music player volgens de eigen website), het programma dat op de bijhorende cd-rom werd meegeleverd. De man probeerde wanhopig zijn mp3-tjes op de mp3-speler te krijgen, maar keerde telkens van een kale reis terug. Dan maar iTunes (van de echte iPod) gedownload. En met die software werkte het ding perfect.  Nog iemand met dergelijke ervaringen?


 

Vlaams Behang

We zagen de naam al opduiken als nickname op Messenger en als spotnaam op internetfora, maar nu heeft het Vlaams Behang ook een eigen website. De site biedt 'behangpapier' aan dat kan afgedrukt worden op t-shirts, muismatten en koffietassen.

Opvallend : het Vlaams Belang registreerde enkele weken voor de ontbinding vernieuwing van de partij zelf het domein vlaamsbehang.be. Die website is voorlopig nog niet actief.

Ook de domeinen vlaamsbehang.org en vlaamsbehang.com werden de voorbije weken geregistreerd. Vlaamsbehang.org linkt door naar de site van Blokwatch. Blokwatcher Marc Spruyt registreerde trouwens ook vlaamsgevang.beVlaamsbehang.com is eigendom van ene Freddy Jorus. Die man heeft een bedrijfje en is ook actief als dj Piet Keizer.


 

Blogger verkoopt zichzelf via eBay

3350 dollar. Voor dat bedrag heeft weblogger Jeremy Wright zichzelf verkocht op eBay. Wright gaat nu drie maanden bloggen voor de hoogste bieder. Het hoe en waarom van de veiling is terug te vinden op Ensight, de weblog van Wright.

(via Internetjournalist.nl)


 

Mock Turner Prize

Er mag al eens gelachen worden, ook met kunst. De BBC lanceerde een pseudo-kunstwedstrijd onder de naam Mock Turner Prize, een knipoog naar de echte Turner Prize met zijn vaak controversiële winnaars. Uit de lezersinzendingen selecteerde de BBC tien 'kunstwerken', waaruit het publiek nu zijn keuze mag maken.


 

De president en de journalist

BBC-correspondent Mark Doyle heeft een hilarisch verhaal geschreven over zijn geïmproviseerde ontmoeting met de Congolese president Kabila. ,,You see, I was not very happy when I heard you say that the idea of holding fair elections in Congo in six months' time was... what was it you said? A bad joke.'' En dat is dan nog maar één van de vele opmerkelijke quotes.
De kans dat Doyle en Karel De Gucht ooit samen aan tafel zitten is klein, maar als het er ooit van komt, weten ze in elk geval waarover praten.


 

Terreur-server

Er mag ook al een keertje gelachen worden met terroristen. De Nederlandse weblog Volkomenkut ontdekte dat één van  de servers waarop de recenste video van Al Zarqawi werd gepubliceerd, niet helemaal beveiligd is. Wij deden alvast de test en slaagden erin een mp3 en een videoclipje up te loaden.

De blog deed een oproep aan al zijn bezoekers om de server vol te stouwen met allerhande rommel die mensen op hun pc hadden staan.  Met als resultaat dat de terroristen-server naast propaganda-materiaal, nu ook een stevige dosis porno bevat. Eén iemand postte zelfs een deel van Submission, de controversiële film van Theo Van Gogh.


 

Microsoft blogt

Het zal wel geen toeval zijn dat Steve Ballmer deze week de woorden "Blogging is huge" liet optekenen. Sinds vandaag hebben de Bloggers, Typepads en Skyblogs van deze wereld er een te duchten concurrent bij. Onder de noemer MSN Spaces komt nu ook Microsoft op de weblogmarkt.

MSN Spaces is een uit de kluiten gewassen tool geworden, compleet met ingebouwde reacties, trackback en een categorieën-opdeling. Mijn hoofd eraf als dit geen succesverhaal wordt.


 

Humo-spot

De hoofdacteur in één van de Humo-condoomspotjes voelt zich gepakt. Jos De Wilde (82) is de bejaarde man die eerst door enkele prostituees wordt meegenomen in een bubbelbad en in bed. De man geeft er de geest waarna de boodschap 'Humo lezen kan ernstige gevolgen hebben' in beeld verschijnt.

De Wilde is niet te spreken over de manier waarop één en ander gelopen is. De mensen in zijn dorp bekijken hem voortaan als een geilaard. ,,Heel het dorp spreekt schande en mijn kinderen hebben slaande ruzie door het spotje", zegt De Wilde vandaag in De Morgen. Bij Humo houden ze hun onschuld staande en wordt gezegd dat de man tevoren van het hele opzet op de hoogte was.

Ook de tweede reclamespot zorgde voor controverse. In die spot wordt een demente dame opgevoerd die per ongeluk seks heeft met haar schoonzoon. Na een klacht werd de spot uit de bioscoop gehaald en verdween die spot van de Humo-site.


 

AldiPod

De iPod krijgt binnenkort concurrentie uit onverwachte hoek. Vanaf volgende week ligt een gelijkaardige mp3-speler in de winkelrekken van supermarktketen Aldi. Het toestel van producent Medion kreeg al het koosnaampje AldiPod. Vanaf 8 december is de 'iPod voor de arme mens' tijdelijk in België te koop. Kostprijs: 199 euro.


 

e-Kunstig

Vandaag start een opmerkelijk kunstevent on line. Onder de naam Approximations/Contradictions brengt fotografe/allround kunstenaar Ana Torfs 21 portretten van zangers en zangeressen die elk drie versies uit het Eisler Hollywood Songbook brengen.


 

Europees volkslied

De Britse muzikant Scanner kreeg van de British Council de opdracht een nieuw Europees volkslied te componeren waarin alle 25 lidstaten zich konden terugvinden. Scanner ging aan de slag en haalde uit elk van de 25 hymnes wel iets : een rif van Malta, een noot van Frankrijk en de melodie uit het Italiaanse volkslied.

Scanner trad afgelopen weekend op in Brussel en stelde daar het hele project voor. Wie er niet bij was kan Europa 25: An inter-national anthem en vijf andere nummers (legaal) downloaden op de website van de British Council.

De Negende van Beethoven blijft vooralsnog de officiële Europese hymne.


 

'Blog' woord van het jaar

Het woord 'blog' is het Engelstalige woord van het jaar. De weblogs voeren de hitlijst aan van de meest opgezochte woorden op het on line woordenboek Merriam-Webster. Het woord blog (of: web site die een persoonlijk on line dagboek bevat met overpeinzingen, commentaren en vaak hyperlinks, dixit M-W) volgt 'democracy' op, dat op nummer een stond in de hitlijst van het jaar 2003.

Net als vorig jaar wordt de toptien duidelijk beïnvloed door het nieuws. Vorig jaar was de oorlog in en democratisering van Irak het grootste nieuwsfeit, dit jaar zorgden de Amerikaanse presidentsverkiezingen voor een bloghype. Ook de andere woorden in de toptien, zoals electoral, insurgent, hurricane, en sovereignty, zullen ongetwijfeld opduiken in heel wat Amerikaanse jaaroverzichten.


 

Creatief met Bandaid

Krijgt u ook Zuid-Aziatische kippengrieprillingen bij het horen van de eerste noten van ,,Do they know it's Christmas''? Maar maakt uw geweten het u wel heel erg moeilijk om de nieuwste versie in de winkelrekken te laten liggen? Opbrengst voor Darfur, weet u wel... Deze site helpt u van uw dilemma af. Creatief met muzikale wondpleisters, zeg maar. Kopen en verwerken tot conceptuele kunst is de boodschap.


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs