Galileo versus GPS

  • Gepost op vrijdag 10 december 2004 om 17:38
  • door Bart Vanacker
  • in Actualiteit

Eind 2005 hangen de eerste satellieten van het Europese navigatiesysteem Galileo in de lucht. Galileo moet de strijd aangaan met het Amerikaanse GPS-systeem, dat in november een 52ste satelliet de ruimte inschoot. Maar Galileo zal er niet zonder slag of stoot gekomen zijn: vooral de Verenigde Staten lagen dwars en zagen geen heil in een nieuwkomer naast het Amerikaanse GPS. In juni 2004 kwam het dan toch tot een toenadering met de Verenigde Staten, de minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell noemde het project "a remarkable achievement". Galileo zal enkel burgerlijke doelstellingen dienen.

De V.S. riep veiligheidsredenen in omdat het Europese systeem té nauwkeurig zou zijn. Indien het Galileo-navigatiesysteem in handen van vijandige regimes zou vallen zouden doelwitten té precies kunnen ingesteld worden.

Op de site van de European Space Agency zegt Franco Emma dat je positie tot op 45 centimeter precies gemeten kan worden. Het GPS-systeem voor het grote publiek - de Standard Positioning Service (SPS) - was tot in 2000 veel minder nauwkeurig: het signaal kreeg een opzettelijke fout meegestuurd van het Pentagon waardoor de nauwkeurigheid tussen 15 en 100 meter lag. Sinds mei 2000 is de nauwkeurigheid opgeschroefd tot vijf meter. Alleen het Amerikaanse leger en organisaties die door de Amerikaanse regering zijn aangeduid kunnen gebruik maken van de PPS - de Precise Positioning Service van GPS. Ter illustratie: de slimme bommen, die met behulp van een GPS-navigatiesysteem in Irak werden gebruikt, hadden een nauwkeurigheid van om en bij de drie meter. Nauwkeurig genoeg?


 

Reacties

Paul Fonteine zei op 11 december 2004 om 09:57

Garmin, sinds jaren een grote fabrikant van GPS systemen, overspoelt ons met reklame voor zijn toestellen, tot in de bushokjes en op de radio toe. Ook autodealers gebruiken een GPS graag als verkoopsargument.

Al deze toestellen werken uitsluitend met het amerikaanse systeem.

bram zei op 11 december 2004 om 10:27

Nogal wiedes, Paul. Galileo hangt nog niet in de lucht. Europa heeft inderdaad wat achterstand in te halen.

Chris zei op 11 december 2004 om 10:35

Ik denk wat Paul bedoelt is dat als GPS al overal goed genoeg voor is, waar heb je dan Galileo nog voor nodig?

 kris zei op 11 december 2004 om 13:19

Weet dat een licensie veel geld kost, deze is inbegrepen in de aankoop van je toestel. Er bestaan ook maar enkele fabrikanten (natuurlijk USA) die te toestemming hebben om de chip, die instaat voor de decodering, te produceren (Rockwell, ...)
Het gaat hier over veel geld en een manier om de Europese technologieindustrie onafhankelijk te maken.

joris vandermeulen zei op 13 december 2004 om 16:38

GPS moet dringend concurrentie krijgen want als mister Bush morgen besluit dat hij de EU wat wilt pesten dan laat hij het Pentagon gewoon alle GPS-satellieten die boven Europa opkomen gewoon een paar honderd meter afwijken, en zijn wij gezien.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs