Een brug te hoog?

  • Gepost op maandag 13 december 2004 om 17:20
  • door Bart Van Belle
  • in Actualiteit

Millau004Het Franse stadje Millau maakt zich op voor de opening van de hoogste brug ter wereld (fotospecial). De Franse president Jacques Chirac komt morgen persoonlijk het lintje doorknippen en verlost Millau, een knooppunt op de route tussen Béziers en Clermont-Ferrand, hopelijk van de beruchte files.

Enkele cijfers : het viaduct over de Tarn is 270 meter hoog, bijna 2,5 kilometer lang en rust op slechts zeven pijlers. De brug is berekend op stormstoten van 220 kilometer per uur (terwijl ter plaatse nooit meer dan 150 kilometer gemeten is) en op temperaturen van min 35 tot plus 45 graden Celsius. De brug kan over de gehele lengte in totaal 2,2 meter krimpen en uitzetten.

De brug werd ontworpen door de Britse architect Lord Norman Robert Foster, die ook de nieuwe Reichstag in Berlijn en de ,,drijvende'' luchthaven van Hongkong tekende.

Opmerkelijk is dat de realisatie van de brug de Franse staat nauwelijks iets heeft gekost. Eiffel, de staalafdeling van de firma Eiffage, heeft het viaduct gebouwd en Eiffage gaat het ook exploiteren. Dagelijks zullen naar verwachting twaalfduizend gebruikers ruim zes euro betalen om over de brug te rijden.


 

Reacties

 karel Van der Haegen zei op 14 december 2004 om 14:11

Interessante sites:

Viaduc de Millau (http://www.viaducdemillau.com/)
(de officiële site, met prachtig fotoalbum, je kan jaar na jaar volgen)

Viaduc de Millau
(http://www.viaducdemillaueiffage.com/)
(site van Eiffage, de ondernemer)

Llieven De Nys zei op 15 december 2004 om 00:05

Ja, en zéér, zéér knappe brug.
Alléén spijtig dat het grote publiek geen kans gekregen heeft ze, te voet, per fiets of skates te bewandelen, te berijden...
Zoals in de "Ballades de 3 Ponts" een lokaal initiatief van 4/12 nochthans eerst was aangekondigd.
Voor zover ik weet kon men uiteindelijk wel de andere 2 bruggen "bewandelen", of berijden per fiets, uitgezonderd de eigenlijke "Viaduc de Millau"...
Daar mocht men maar tot aan de "rand" naderen. Blijkbaar was dát een "privilege" voor de Franse president....
Verder:
de site www.viaducdemillaueiffage.com is spijtige genoeg "passé", want bijna niet mer bijgewerkt sedert juli 2004...
Spijtig voor een site nochthans van de aannemer van dit kunstwerk.
De site van www.viaducdemillau.com wás zéér goed + rijk aan foto's velen geproduceerd door amateurs of bouwvakkers die op de werf werkten; maar nu, sedert vandaag is hij super-traag. Waarschijnlijk een té zwakke Web-server, of misschien toch te veel volk dat komt "kijken".

En ik ben nog altijd op zoek naar een voldoende mooie foto van deze brug die genoeg "resulutie" bezit om als schermachtergrond te kunnen dienen.
Maar dan een foto van de brug, die "af" is, dus zonder de rode tijdelijke hulp-steigers...

Llieven De Nys zei op 15 december 2004 om 01:15

@ lieven:
Die site is wederom een bewijs dat ontwerpbureaus zich nit met sites moten bezighouden. Ze ziet er schoon uit, met inzoom-dingen enzo, maar bewijst, wederom, dat we niet zitten wachte op "intros", maar inhoud willen: fotos van bouwvakkers, fotos van automobilisten, tekstjes van bouvakkers, etcetc.

jammer. weer een kansje gemist. wanneer leren ze het nu echt -dat content (blogs etc) belangrijker is dan de presentatie-?

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs