Times krimpt

De tweede Britse kwaliteitskrant, The Times, is zaterdag voor het laatst als broadsheet verschenen. Vanaf maandag zal de krant alleen nog als tabloid gedrukt worden.

De lezers konden al wennen aan een kleine Times, want sinds bijna een jaar bestaan er twee formaten van dezelfde krant. Nu gooit het blad haar broadsheetformaat volledig overboord. Lezers die het afgelopen jaar vasthielden aan hun grote krant, moeten nu willens nillens wennen aan het klein formaat - of voortaan een ander dagblad kopen.

Alleen de zondagskrant The Sunday Times blijft op groot formaat bestaan.


 

Bush kan toch niet

,,Tijdens onze campagne voor Bush ontdekten we meer dan we wilden weten over het beleid van Bush. We zagen in dat deze regering een catastrofe is voor de meeste mensen. Daarom steunen we Bush niet langer en scharen we ons officieel achter John Kerry.''

Die opvallende boodschap van de ,,Yes Bush Can''-campagne kregen we gisteravond in onze mailbox. Yes Bush Can deed vorige week een oproep om aan te tonen dat documenten tegen Bush vervalst waren, maar komt nu tot de vaststelling dat de brieven en memos echt zijn. Of wisten ze dat al eerder?

De website is momenteel overigens niet bereikbaar. Blijkbaar waren we niet de enige ontvangers van de mail.

UPDATE. De site is terug in de lucht. Een blik op de patriott pledge toont dat de ommezwaai inderdaad niet zó'n ommezwaai was.


 

Persvrijheid

Het klikt misschien een beetje vreemd, maar het gaat niet goed met de persvrijheid in ons land. België is op de ranglijst van Verslaggevers Zonder Grenzen (RSF) het afgelopen jaar gezakt van de zevende naar de tweeëntwintigste plaats. De belangrijkste reden voor die achteruitgang is de affaire rond de Duitse Stern-journalist Hans-Martin Tillack.


 

Voer voor complottheorieën

Volgens de Amerikaanse journalist Will Bunch, ooit winnaar van een Pullitzer, zijn drie van de vier zwarte dozen van de vliegtuigen die op 11 september 2001 het World Trade Center binnenvlogen, wel degelijk gevonden. De Amerikaanse overheid en de onafhankelijke 9/11 Commission hebben altijd het tegendeel beweerd.


 

Outkast downloadkampioen

Fk281004xHet Amerikaanse hiphop-duo Outkast is er als eerste in geslaagd dubbel platina te halen met de verkoop van muziek on line. Hun single ,,Hey Ya'' is tot nu toe al 400.000 keer over de virtuele toonbank gegaan in de VS, goed voor twee virtuele platina schijfjes. Ook de Outkast-singles ,,The Way You Move'' en ,,Roses'' gingen naar platina na 200.000 downloads.


 

Bush-familie stemt Kerry

Wie dacht dat het binnen de Bush-clan allemaal koek en ei was, mag die illusie opbergen. Een aantal familieleden van de Amerikaanse president houden onder de slogan 'Because blood is thinner than oil' een pleidooi om voor Kerry te stemmen.


 

Niet voor buitenlanders

Vreemd. Wie niet in de Verenigde Staten woont, kan de website van de Amerikaanse president George Bush niet bereiken. Via het numerieke adres van de website, kan dat wel nog. Wat er precies aan de hand is, is niet duidelijk. Mogelijk werd de site het slachtoffer van een DOS (Denial of Service)-aanval vanuit het buitenland en werd daarom de toegang voor buitenlanders afgesloten.


 

Amerikanen, nu ook echt

Foto's, tekst en human intrest; het werkt, ook op internet. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen is de krant The Guardian gisteren gestart met een fotoreeks over Amerikaanse families. Het leven zoals het is, nu ook op internet.


 

Karaoke-record

De Chinese radiopresentator Barry Yip heeft zich in de recordboeken gezongen. Yip zong de voorbije dagen 81 uur en 23 seconden onafgebroken karaoke. In die periode zong hij zowat duizend liedjes. Tussen elk nummer had Yip vijftien seconden rust. De actie van Yip leverde Oxfam omgerekend 12.000 euro op.


 

Historische verkiezingsspotjes

TV-spotjes blijken een machtig wapen in de strijd om de gunst van de Amerikaanse kiezer. De campagneteams van Bush en Kerry sloofden zich de voorbije maanden vooral uit in het in twijfel trekken van de tegenstander. Wie wil weten hoe het er tijdens vorige campagnes aan toeging kan terecht op de site van het American Museum of Moving Image. Het museum biedt op zijn website een overzicht van verkiezingsspotjes vanaf de introductie van de televisie als campagnemiddel. 

Eilandbewoners

Intrigerend. Dat is wel het minste wat je kan zeggen over het Pitcairn-verhaal. In zeven woorden: de helft van de mannelijke bevolking van het eiland Pitcairn moest zich voor de rechter verantwoorden voor verkrachting van minderjarigen. Zes van die zeven (!) mannen werden vandaag schuldig bevonden. Volgens vele ook vrouwelijke Pitcairn-bewoners is seks met twaalfjarigen ,,een eeuwenoude traditie'' op dit dunbevolkte stukje rots in de Stille Oceaan. Geef toe, het hele verhaal is behoorlijk stimulerend voor de geografische nieuwsgierigheid. Wat is dit voor eiland? Hoe ziet het eruit? En wat voor wezens wonen er? Gelukkig is er internet. En dus ook deze site, live from Pitcairn.


 

Heibel

Een reportage in het Nederlandse magazine Netwerk over weblogs zorgt voor nogal wat ophef in de Nederlandse blogwereld.


 

Service-bericht

Vanaf heden blogt De Standaard Online via Typepad


 

Een pakje bah?

Zin in een sigaret? Als het van Europees Commissaris Byrne afhangt, zal de zin u snel vergaan. Hij selecteerde 42 horrorfoto's die vanaf 2005 op de pakjes sigaretten zouden moeten komen. En ja, er is enige variatie voorzien. U kan kiezen uit teerlongen, rotte tanden en een keeltumor bijvoorbeeld. In Canada, Australië en Brazilië liggen dit soort pakjes al in de winkel. Met effect, blijkbaar.
(via felix.be)geblogd door Lieve Van de Velde


 

Kiezers doen het

Amerikanen zijn niet verplicht te gaan stemmen en moeten zich zelfs eerst laten registreren voor ze naar het kieshokje mogen trekken. Een formaliteit die nogal wat mensen afschrikt. De jongens van Votergasm hebben er iets op gevonden om twijfelaars over de streep te trekken: sex. Hun leden beloven immers geen sex te hebben met een niet-kiezer de week na de verkiezingen. Goede burgers gaan nog een stapje verder: zij onthouden zich niet alleen van niet-kiezers, maar beloven bovendien het op verkiezingsdag te doen met iemand die wel ging stemmen.

En dan zijn er natuurlijk nog de echte patriots. Die maken op election day een kiezer gelukkig, maar weigeren de diepste draai met niet-kiezers tot aan de volgende presidentsverkiezingen, in 2008.


geblogd door Henk Tack


 

Gered door Google

De video's van angstige gijzelaars en onthoofdingen in Irak bewezen al dat Iraakse rebellen de weg naar het internet hebben gevonden. Nu blijkt ook de zoekmachine Google een werkinstrument voor gijzelnemers.


 

Nieuws, Slashdotstyle

De Amerikaanse organisatie Participatory Politics Foundation wil (rara...) de participatie in politiek bevorderen. Hun eerste project is The Regular, een nieuwssite in Slashdotstijl. Nieuwsfreaks kunnen alvast duimen en vingers aflikken.geblogd door Heleen Touquet


 

Blogs vs traditionele media

Twee interessante brokken lectuur. Gisteren lazen we bij Lvb een aantal bedenkingen over de relatie tussen weblogs en tradionele media. En vandaag botsen we bij Internetjournalist.nl op een Amerikaans onderzoek waaruit blijkt dat vier op de vijf krantenlezers geen weblogs raadpleegt.geblogd door Bart Van Belle


 

Levenslang Big Brother

De Duitse variant van de realityshow Big Brother wil vanaf 1 maart van start gaan met een levenslange editie. Er wordt uitgezonden vanuit een speciaal voor de reeks gebouwde wijk van 4.000 vierkante meter, compleet met een markt, een kerk, winkels en een klein bos. The Truman Show in het echt, met andere woorden. Wie wil deelnemen is bij voorkeur werkloos en vrijgezel. In Big Brother City krijgen de kandidaten dan de kans een stiel aan te leren en een gezinnetje te stichten. Benieuwd of Vlaanderen zal volgen...geblogd door Bart Van Belle


 

Mannen zijn voor iets goed

,,Vandaag was er een wedstrijd golf in Golfforum te Lummen. Alle spelers waren uitgeput. Ze hadden immers de hele dag gesport in de volledige zon. En tja, ze waren hun hoedje vergeten hé. Maar ik had mijn roze hoedje bij, want uiteindelijk is dit toch een leuke gimmick van mij.''

Dit en andere dolle avonturen en filosofische overpeinzingen van de kersverse Miss Belgian Beauty Cynthia Reekmans zijn te lezen in haar dagboek.

Volgende terugblik op een quiz willen wij u niet onthouden: ,,Samen met Inez en Christel zat ik in MBB 3 met nog twee mannen. Maar goed dat die twee laatste er nog waren, anders waren we zeker laatste geworden. Tja, dames, mannen zijn voor iets goed. Jongens en wetenschap, remember ?? Nu waren we voorlaatste.''


geblogd door Lies Lecomte


 

Nieuwe line-up dEUS

Wie dEUS in 2004 nog aan het werk wil zien, zal de grens over moeten. Op 2 en 3 november speelt de groep try-outs in de Mezz in Breda, om op 5 november in Rijsel aan het echte werk te beginnen. Nadien trekt de groep onder meer naar Zwitserland, Engeland en Luxemburg.


 

Sites is terug, Salam maakt video's

Oorlogsjournalist Kevin Sites moest in maart 2003 van zijn bazen bij CNN zijn warblog stilleggen. Ze vonden dat hij zich maar beter kon concentreren op het werk aan het front. Nu is hij freelancer voor NBC, en daar zijn ze kennelijk toleranter, want zijn blog wordt weer regelmatig aangevuld. Excellent lees -en klikvoer.

Ook die andere beroemde Warblogger, Salam Pax zit niet stil. Hij heeft voor het BBC-programma Newsnight een videodagboek gemaakt, dat je ook on line kan bekijken. Tijdens de reis door Irak die hij voor de video's maakte, leerde hij zijn land echt kennen, zegt hij in een interview.geblogd door Heleen Touquet


 

Schandaalnoedel

De Duitse media krijgen het stilaan in de gaten dat ene Frank Vandenbroucke op 11 november start in hun Zesdaagse van München. Hoe wordt VDB alvast aangekondigd door Radsport-news? Skandalnudel Frank Vandenbroucke aus Belgien . Het is eens iets anders dan Bimbo d'Oro , Franky Boy of zomaar woelwater.

(via Het Nieuwsblad)geblogd door Bart Van Belle


 

Tegen dek

Op het televisiestation Channel Four mogen de Britten straks kiezen wat ze het ergste gebouw van Groot-Brittannië vinden. Niet zo speciaal, ware het niet dat het uitverkoren gebouw aan het eind van de rit met de grond gelijkt gemaakt wordt. Het programma kreeg de toepasselijke naam Demolition.

Hoe het programma in zijn werk zal gaan, en of de keuze van het gebouw volledig vrij zal zijn, weten de makers nog niet. Maar dat er eentje tegen de grond gaat, staat vast. De makers willen met het programma overigens ook het debat over architectuur aanzwengelen. ,,Demolition is about planning for a better future'', klinkt het optimistisch.


geblogd door Klaas Debacker


 

iPod countert Virgin met 60G en beeld

Virgin Electronics, een dochteronderneming van de Virgin Group, brengt de Virgin Electronics Player op de markt. Een draagbare muziekspeler die onder meer de concurrentie met de populaire iPod moet aangaan. De VEP ondersteunt zowel MP3 als WMA, maar of dat voldoende zal zijn om uit te groeien tot een succes, is twijfelachtig.

Die nieuwe iPod zou volgens Think Secret - een doorgaans goed geïnformeerde bron als het over Mac-geruchten gaat - immers een opslagcapaciteit van 60G hebben. Het toestelletje wordt, volgens Think Secret, iets dikker dan de huidige iPod, maar heeft voor de rest dezelfde afmetingen. Ook het venstertje blijft even groot, maar je zal er dankzij een betere resolutie wel foto's kunnen op bekijken. De grootste troef, naast de gigantische opslagcapaciteit, moet de video-uitgang worden. Daardoor kan je bijvoorbeeld je filmpjes op gelijk welk televisietoestel afspelen.
geblogd door Henk Tack


 

Opgelicht en uitgelachen

Met meer dan 94 miljoen gebruikers is het niet te verwonderen dat er af en toe een rotte appel in de eBay-mand zit. Maar een 17-jarige uit Pontypool in Wales maakte het volgens de BBC wel erg bont op de veilingsite. Die zou er namelijk in geslaagd zijn meer dan 100 nietsvermoedende klanten op te lichten. Hij spendeerde zijn opbrengst aan kleding van exclusieve ontwerpers en dure reisjes. Omdat hij zelf nog niet met de wagen kon rijden, huurde hij af en toe een limousine.

Meer dan een jaar lang kon hij zo van het leven profiteren, maar uiteindelijk liep hij tegen de lamp omdat hij te veel details prijsgaf aan nieuwe klanten. Dat hij zijn slachtoffers nadien precies liet weten waar hij hun geld aan uitgaf, hielp ook niet echt.


geblogd door Henk Tack


 

Gsm gejamd

Het zal je maar overkomen. Je zit in de opera te genieten van Verdi's Nabucco, tot net tijdens een stille passage een Casio-versie van het zingende slavenkoor uit je binnenzak opklinkt. Wegduiken heeft geen zin, het geluid gaat door merg en been en snijdt door alles heen. De blikken rondom zijn ronduit vernietigend; je mag zelfs van geluk spreken dat je niet terstond de zaal uitgezet wordt. Genekt door je bloedeigen gsm.

In Frankrijk zijn ze bijna van dat soort telefoonterreur verlost. De regering heeft er net een wet goedgekeurd waardoor Franse uitbaters van theaters en bioscopen het gsm-signaal met een speciaal toestel mogen blokkeren. Noodnummers zouden wel bereikbaar blijven. Bedoeling is om het volk weer in de cultuurhuizen, en in de eerste plaats de cinema, te krijgen. Ongewenst gsm-gerinkel krijgt immers mee de schuld van de teruglopende bezoekscijfers.


geblogd door Klaas Debacker


 

De bobbel van Bush

De verenigde kleermakers- en internetgildes buigen zich dezer dagen over één hetzelfde fenomeen: de bobbel van Bush. Die bobbel duikt ineens op op een aantal foto's van het eerste debat tussen de Amerikaanse president Bush en zijn Democratische rivaal Kerry. Het ding zit op de presidentiële rug en lijkt verdacht veel op een zendsysteem.
Hamvraag is dus of Bush op dat debat geholpen werd door een snuggere medemens aan de andere kant van de lijn. Het vraagstuk is intussen al het voorwerp van een url: http://www.isbushwired.com/
,,Te belachelijk om nog maar op te reageren,'' zeggen de campagnemakers van Bush. ,,Niets meer of minder dan een plooi in de kostuumvest'', zo klinkt het.
The Seattle Times haalt er zelfs Bush's kleermaker bij. Georges De Paris, de man die al veertig jaar presidenten van outfits voorziet. Volgens hem zat het jasje toch ietwat krap aan de presidentiële schouders en heeft dat rare optische bijwerkingen.geblogd door Lieve Van de Velde


 

Lek?

Terwijl op de officiële Nobel-website te lezen stond dat de winnaar van de Nobelprijs voor de vrede pas om 11 uur zou worden bekendgemaakt, titelde het Noorse dagblad Aftenposten al omstreeks kwart voor elf dat de prijs naar Wangari Maathai zou gaan.geblogd door Bart Van Belle


 

Populaire blog platgelegd

De groep hackers die, uit onvrede met het beleid van de Nederlandse regering, sinds dinsdag de website www.regering.nl en www.kabinet.nl offline houdt, heeft nu ook de populaire Nederlandse weblog Geen Stijl uit de lucht gehaald.

De blog publiceerde woensdag een telefoonnummer van één van de vermoedelijke aanvallers van de overheidssites. Alleen het laatste cijfer werd vervangen door een x. In de nacht van woensdag op donderdag werd Geen Stijl zelf het slachtoffer van een distributed denial of service (DDOS)-aanval. De site werd aangevallen vanop 90.000 computers op het internet. Ook alle andere sites bij de hostingprovider van de weblog werden het slachtoffer van de aanval. Die sites zijn inmiddels wel weer bereikbaar.

De boodschap van de hackers lijkt in elk geval aangekomen. Een weblog als Fok.nl, vergelijkbaar met Geen Stijl, vroeg zijn bezoekers (tevergeefs) om geen gegevens over de hackers te posten. Berry en Berrie deed aanvankelijk hetzelfde, maar publiceerde uiteindelijk zelf ook een aantal gegevens.

Die Berry en Berrie blogde zich eerder deze week ook al in de kijker, toen de Nederlandse overheid een omstreden poster met premier Jan-Peter Balkenende liet verbieden.geblogd door Bart Van Belle


 

Straalt ie?

Enig idee wat er uit uw GSM komt? En neen, we hebben het niet of polyfonieën, ringtones of rare geluidjes. Wel over de straling. Het Mobile Manufacturers Forum - de GSM-bouwersgilde zeg maar - heeft een overzicht on line staan van het stralingsniveau per model. Handig om weten: alle waarden liggen onder de internationale veiligheidsnorm van twee watt per kilo.
(Via webwereld)geblogd door Lieve Van de Velde


 

Tokkie-feest

Afgelopen zomer herhaalde de Nederlandse omroep Ikon de realitysoap Familietrots nog eens. Het hoge In De Gloria-gehalte van het gezin Ruimgaart-Tokkie dat uit zijn huis gezet wordt, deed onwillekeurig denken aan de familie Flodder. Maar de Tokkies slaan terug. Voortaan kan je hen boeken om feesten en partijen op te leuken. De prijs is niet min; een uur Tokkie-fun kost je 1.775 euro (exclusief btw). Maar voor dat geld brengt Gerrie wel een verrassingsgast mee.geblogd door Henk Tack


 

Drie lettertjes

Het waren maar drie lettertjes, maar de Amerikaanse vice-president Dick Cheney zal zijn verspreking tijdens het debat met John Edwards betreuren. Cheney verwees naar de website factcheck.com, die zou aantonen dat Cheney niet verantwoordelijk was voor onregelmatigheden bij Halliburton.

Helaas is factcheck.com niet de website van University of Pennsylvania's Annenberg Center, maar een advertentie-site. En erger: de eigenaars van de site zien George Bush en Dick Cheney liever niet herverkozen worden. En dus stuurden zij alle bezoekers door naar de webstek van billionair en bush-basher George Soros.

Ook van factcheck.org, de site waar Cheney eigenlijk op doelde, krijgt de vice-president overigens geen steun. Het onderzoekscentrum heeft inderdaad geschreven dat Cheney geen geld heeft verdiend aan de miljardencontracten die Halliburton binnenrijfde voor de heropbouw van Irak. ,,Maar tijdens het debat zei Edwards dat Cheney verantwoordelijk was voor onregelmatigheden bij Halliburton toen hij daar nog ceo was. En daarin heeft Edwards gedeeltelijk gelijk'', aldus het onderzoekscentrum op zijn site. Ook andere uitspraken van Cheney worden in het artikel weerlegd.geblogd door Lies Lecomte


 

Google 's een boek

De zoekmachine Google stelt vandaag nieuwe zoektechnologie voor die de on line boekverkoop moet stimuleren. Naast de gewone zoekresultaten kunnen voortaan ook extracten uit boeken verschijnen. De teksten zijn aanklikbaar, de link voert je naar een aantal on line handelaars die het boek verkopen.

Amazon, momenteel de grootste on line boekenwinkel, heeft met A9 al een gelijkaardige zoekfunctie, die overigens gebaseerd is op de technologie van Google. Sinds bezoekers in boeken kunnen snuisteren, is de boekenverkoop volgens Amazon gestegen.geblogd door Lies Lecomte


 

Open standaarden bij de overheid

De Federale Overheidsdienst Informatie- en Communicatietechnologie (FEDICT) publiceerde gisteren een eerste whitepaper. Een persbericht op de site van FEDICT stelt dat Richtlijnen en aanbevelingen voor het gebruik van open standaarden en/of open specificatie bij de federale overheidsbesturen” richtlijnen en aanbevelingen voorstelt, waarmee de voorwaarden worden bepaald om een betere integratie en interoperabiliteit van de verschillende back office systemen van de federale overheidsbesturen te realiseren.

Klinkt mooi, maar wij vragen ons nog steeds af wanneer de federale overheid eindelijk werk gaat maken van transparante, gebruiksvriendelijke e-mailadressen. Alle ministers en ambtenaren een e-mailadres voornaam.naam@belgium.be, bijvoorbeeld. De kwestie werd al besproken op de superministerraad in Gembloers begin dit jaar, maar vooralsnog blijft het adresboekje van onze beleidsmakers en hun kabinetten een zootje.geblogd door Bart Van Belle


 

Afscheid van Blogger-stichter

Evan Williams, die mee aan de wieg stond van het populaire weblogsysteem Blogger, vertrekt bij Google. Op zijn weblog vertelt Williams nood te hebben aan een nieuwe uitdaging.geblogd door Bart Van Belle


 

Spraakmakende videoclip

Sex sells, niet het minst in de muziekbranche. Recente dancehits als ,,Push up'' van de Freestylers en ,,Stupidisco'' van Junior Jack hadden hun succes al minstens ten dele te danken aan het hoge pin-upgehalte van de begeleidende videoclip. En nu is er ,,Call on me'', de huidige nummer een in de Britse charts.
,,Call on me'' is gemaakt door de Zweedse dj Eric Prydz. Het nummer is opgebouwd rond een sample van de eightieshit ,,Valerie'' van Steve Winwood, met daarbij een opwindende housebeat. Maar het is vooral de videoclip die bij het nummer hoort, die druk besproken wordt. De Britse krant The Daily Mail heeft het over ,,the rudest pop video ever''. De clip is niks meer dan één ononderbroken aerobics-sessie waarin enkele misselijkmakend mooie dames in strakke jaren-tachtigturnpakjes op en neer hopsen op het ritme van de muziek. De ,,late night version'' van de clip, waarin overigens absoluut geen bloot te zien is, is berucht vanwege de suggestieve poses en bewegingen van de danseressen.
Je kunt de clip bekijken op de homepage van Eric Prydz, maar dan moet je je wel even registreren. Je kunt het ook hier proberen. O ja, voor de liefhebbers, de blonde protagoniste van de aerobics-sessie heet Deanne Berry.


geblogd door Sam Delbeke


 

Ballmer in Nederland

Microsoft-topman Steve Ballmer was gisteren op bezoek in Nederland. We weten niet of zijn opkomst op het podium even gracieus was als die andere keer, maar Ballmer had het in zijn uiteenzetting wel over hot issues als open source, beveiliging, de iPod en de opvolger van Windows XP, Longhorn. Zdnet zet de belangrijkste punten uit Ballmers' exposé op een rijtje.

Over iPod gesproken : iemand al de Mactoon gezien met Ballmer in de hoofdrol?geblogd door Bart Van Belle


 

Pink Floyd is de beste band aller tijden

Volgens het gezaghebbende Britse muziekblad
Q is Pink Floyd de beste band aller tijden. Led Zeppelin en de Rolling Stones staan op respectievelijk twee en drie, de Beatles staan (slechts) op acht. Verder bevat de lijst nog ondingen als Wet Wet Wet en Journey. De Kreuners zijn in hun Top 50 of the biggest bands ever alvast weer schandelijk over het hoofd gezien.


geblogd door Sam Delbeke


 

Spuwt hij?

Aan de Amerikaanse westkust wordt met spanning gewacht op een mogelijke uitbarsting van de vulkaan Mount St. Helens. Die is sinds afgelopen weekend opnieuw actief. Het observatorium op de berg in ontruimd, maar de webcam spuwt wel nog beelden. Ook de site van het U.S. Geological Survey, Cascades Volcano Observatory brengt dagelijks updates en beelden van de actieve vulkaan.

De vorige uitbarsting, in mei 1980, kostte aan 57 mensen het leven. De top van de berg werd toen volledig weggeblazen. Sindsdien is de berg 400 meter minder hoog.geblogd door Bart Van Belle


 

Onverantwoord interessant

Misschien heeft u ze al gezien of gehoord : de reclamespotjes voor onze weekendkrant.geblogd door Bart Van Belle


 

Boerengolf

Hebben we eindelijk een sport gevonden waarin we kunnen schitteren tijdens de Olympische Spelen van 2008? De Belgische ploeg De Klompenkappers heeft het voorbije weekend het eerste Nederlandse Kampioenschap Boerengolf gewonnen. Schrik niet, boerengolf is de snelst groeiende buitensport van Nederland.geblogd door Bart Van Belle


 

Leesvoer

De New York Times publiceerde vandaag een lijvig dossier over de aanwezigheid van massavernietingswapens in Irak. Uit de reconstructie van de NYT blijkt dat de Amerikaanse president George W. Bush systematisch gelogen heeft om een draagvlak voor een oorlog tegen Saddam te creëren. Benieuwd of dit de opmars van Kerry in de peilingen een nieuwe opstoot zal geven.

(Te bekijken zonder registratie, dankzij de link-generator van Aaron Swartz.)geblogd door Bart Van Belle


 

Nederlandse providers te laks

Nederlandse internetproviders hebben geen kaas gegeten van auteursrecht. Dat blijkt uit een onderzoek van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom. De organisatie publiceerde een tekst van Multatuli uit 1871 op webruimte bij 10 verschillende providers. Vervolgens stuurde een fictieve juridisch adviseur van het E.D. Dekkers genootschap een klacht naar alle betrokken providers.

Zeven providers verwijderden de tekst zonder meer. Enkel Xs4all had blijkbaar de juiste reflex. Zij constateerden dat de betrokken tekst tot het zogenaamde publieke domein behoorde en dat er van een inbreuk op het auteursrecht dus hoegenaamd geen sprake kon zijn. Het auteursrecht op werken verstrijkt immers zeventig jaar na de dood van de auteur.geblogd door Bart Van Belle


 

Download eens 50 dollar

De Amerikaanse overheid heeft afbeeldingen van het nieuwe biljet van vijftig dollar (pdf-bestand) dat deze week werd geïntroduceerd op het net gezet. Bedoeling is dat scholen en andere instellingen de afbeeldingen gebruiken als didactisch materiaal. Valsmunters in spe kunnen het schudden: de foto's zijn van slechte kwaliteit én voorzien van een specimen-stempel.


geblogd door Kurt Minnen


 

Inval bij Paul Bigley

De zaak rond de in Irak gegijzelde Kenneth Bigley blijft voor opschudding zorgen. Nederlandse en Britse rechercheurs zijn vrijdag op bezoek geweest bij Paul Bigley, de in Amsterdam wonende broer van Kenneth. De Nederlandse justitie ontkent dat er sprake was een heuse inval en/of huiszoeking. ,,Alles geschiedde op basis van vrijwilligheid.''

Volgens The Independent was de politie op zoek naar aanwijzigingen over de verblijfplaats van de Jordaniër Abu Musab al-Zarqawi, de vermoedelijke leider van de gijzelnemers. Bigley zou volgens de politie contact gehad hebben met al-Zarqawi, maar ontkent dat staalhard. Wel zijn er indirecte contacten geweest via de Arabische tv-zender Al-Jazeera.

The Guardian schrijft vandaag dat er een kans bestaat dat Bigley ongedeerd vrijkomt als er losgeld wordt betaald. De krant baseert zich op een bericht in de Koeweitse krant Al-Rai Al-Amm. Die bracht eerder ook enkele dagen voor hun vrijlating het bericht over losgeld dat zou betaald worden voor de twee Italiaanse gijzelaars die eerder deze week werden vrijgelaten.

Het Nederlandse tv-programma Netwerk had vorige week een gesprek met Paul over zijn verbeten strijd om zijn broer vrij te krijgen.geblogd door Bart Van Belle


 

Nobelprijs voor El Baradei?

Mohamed El Baradei, directeur van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA), is volgens de Engelse bookmaker Readabet de grote kanshebber om de Nobelprijs voor de vrede te winnen. De Zweedse Nobelstichting begint dinsdag aan haar jaarlijkse prijzenfestival. Vrijdag maakt het Noorse Nobelcomité de winnaar van de vredesprijs bekend.

El Baradei staat 2 tegen 1 genoteerd en gaat daarmee onder meer Richard Lugar en Sam Nunn (4 tegen 1) en Hans Blix (5-1) vooraf. Tony Blair en George Bush (beiden 500 tegen 1) en Slobodan Milosevic (1000 tegen 1).

Hugo Claus hoort traditiegetrouw bij het kransje favorieten voor de Literatuurprijs. Claus staat momenteel 4de met 9 tegen 1. De gedoodverfde winnaar is volgens de bookmaker de Syrische dichter Adonis (6 tegen 2). Claus moet ook de Amerikaanse schrijver Joyce Carol Oates (9 tegen 4) en de Noorse auteur Thomas Transtromer (4 tegen 1) laten voorgaan.geblogd door Bart Van Belle
 

Bel eens een terrorist

Straffe kost of een brug te ver? De Nederlandse weblogs Volkomen Kut en Zeikerdje steken de regering-Blair fijntjes de loef af. De weblogs zouden contact hebben gehad met de omgeving van de vermoedelijke gijzelnemers van Kenneth Bigley. De bloggers gingen op zoek naar de webmaster van deze en deze site. Op die sites werden de onthoofdingsfilmpjes van Eugene Armstrong en Jack Hensley vrijgegeven.

Via Google kwamen ze vervolgens terecht op deze pagina, met meer info over de webmaster. Het eerste contact verliep via MSN. Toen dat weinig opleverde, besloot Zeikerdje de telefoon te nemen.

Volkomen Kut moest vanmiddag op politiebevel het bericht verwijderen. Ook de nieuwssite Nu.nl schrapte het bericht. Het webzine Webwereld herschreef een bericht over de affaire. Op de weblog van Zeikerdje is wel nog het volledige relaas te vinden.

Een vriend van de Bigley's is er van overtuigd dat de bloggers in de goede richting zochten. Toch heeft hij geen goed woord over voor hun actie. Die kan de overlevingskansen van Bigley immers minimaliseren. Ook op andere blogs wordt afwijzend gereageerd op het initiatief. Mocht Bigley eerstdaags toch onthoofd worden, dan blijven de bloggers in elk geval met een levensgroot schuldgevoel achter.geblogd door Bart Van Belle


 

Tapkraan dicht

,,An empty building is like an empty glass. We open the tap in december''. Dat is de boodschap van een spandoek aan de nieuwe hoofdzetel van Inbev, het vroegere Interbrew, in Leuven. In het bedrijfsrestaurant zal alvast geen tapinstallatie komen. De directie van de biergigant verbiedt vanaf december de twee pintjes die tijdens de middagpauze mogen gedronken worden.

Enkel in de nieuwe hoofdzetel. En niet voor de directie. Zij zullen bezoekers ontvangen in een andere ruimte, waar wel bier getapt wordt. Het personeel in het wereldwijde hoofdkwartier zal 's middag enkel nog alcoholvrij bier kunnen drinken.

De vakbonden voelen de bui al hangen en vrezen dat de middag-Stella's ook in de andere vestigingen van de brouwerij zullen afgeschaft worden en overwegen desnoods een staking. ,,We hebben toch een voorbeeldfunctie?'', betogen de vakbonden.geblogd door Bart Van Belle


 

Bush of Kerry?

Bent u een Bush-man of een Kerry-fan? Doe de test.


geblogd door Klaas Debacker


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs