Soros blogt tegen Bush

De Amerikaanse multimiljardair George Soros start een weblog tegen de Amerikaanse president George W. Bush. Soros heeft van de bestrijding van Bush "het centrale thema van zijn leven" gemaakt. En met de Amerikaanse presidentsverkiezingen voor de deur is het moment aangebroken om de strijd op te voeren. Soros publiceerde onlangs een nieuw boek The Bubble of American Supremacy en neemt daarin het Irak-beleid van Bush fel op de korrel.
Soros reist de komende maand ook door de VS en wil met een advertentiecampagne in lokale en nationale kranten zijn boodschap verspreiden. Soros kreeg het zelfs voor mekaar te adverteren op de website en in de papieren versie van de als pro-republikeins bekend staande Wall Street Journal.

(via LVB)geblogd door Bart Van Belle


 

Treinen met Google

Wie op google.be twee steden intikt, krijgt als eerste zoekresultaat een link naar de treinplanner van de NMBS. Als je er nog een cijfer bij tikt, kom je zelfs rechtstreeks uit bij het juiste uur. Gent Brussel 17 wijst bijvoorbeeld meteen uit dat je om 17:15 uur kan vertrekken in het Sint-Pietersstaion in Gent en dat je 27 minuten later in Brussel Zuid staat.

(via Polskaya)


geblogd door Henk Tack


 

Ladderzatte advocate

Akkoord, de anti-Blok-blogs zijn meestal geen toonbeelden van objectieve berichtgeving, maar soms slaan ze de nagel op de kop. Op De waarheid over het Blok loopt tegenwoordig een reeks Anekdotes over het Blok.

De recentste post heeft het over de anti-politiek van het Blok en het voortdurende schelden op politici van andere partijen. Zo schreef het Vlaams Blok-magazine in 1998 het volgende over een politica van de VLD : 'een ex-miss die eerst in Kwik en later als geschorst advocate ladderzat in de goot belandde'.

Sinds de ladderzatte advocate haar politieke leven een nieuwe wending gaf, wordt ze door de partij toch met iets meer respect behandeld.geblogd door Bart Van Belle


 

www.minister.be (2)

De Vlaamse regering en haar domeinnamen : het blijft een moeilijk huwelijk. Na de jongste verkiezingen was de start veelbelovend. Het vervolg is heel wat minder. Op 20 juli, toen de regering Leterme I in zijn definitieve plooi was gelegd, registreerde de Vlaamse administratie voor elke minister een domeinnaam ministervoornaamachternaam.be. Beter en sneller kon haast niet.

Wie er vanuitgaat dat elke minister op zijn minister-domein ook zijn beleid zou voorstellen, komt echter van een kale reis terug. Enkel Bert Anciaux blijkt (zij het vergeefse) de moeite gedaan te hebben iets aan te vangen met zijn domein. Alle anderen schitteren door afwezigheid. Nochtans hebben de meeste Vlaamse ministers wel een eigen be-domein met bijhorende (vaak beleidsondersteunende) website. Is er misschien één of ander reglement dat het koppelen van een minister-site aan een persoonlijk domein verbiedt?

Twee excellenties genieten nog even het voordeel van de twijfel. Kris Peeters zag zijn eigen domein, twee dagen na hij minister werd, immers weggekaapt worden. En Marino Keulen wacht nog altijd op de overdracht van marinokeulen.be. Het domein is volgens DNS immers nog altijd in handen van Koen Godderis. In afwachting zou Keulen nochtans zijn .com kunnen koppelen.

Toch verdient de Vlaamse administratie andermaal een pluimpje : de domeinen van de oud-ministers Somers, Byttebier, Tavernier, Sannen, Vanderpoorten, Dua, Stevaert, Ceysens, Landuyt, Van Grembergen en Bossuyt werden netjes omgeleid naar vlaanderen.be. Mieke Vogels werd over het hoofd gezien. En van de ministers Johan Sauwens, Guy Vanhengel en Jaak Gabriels is bij DNS zelfs geen spoor meer te vinden.geblogd door Bart Van Belle


 

Geen verandering

Een artikel in The Independent bevestigt min of meer wat we eerder al schreven : de strijd om de on line muziekmarkt zal gewonnen worden door diegene met de populairste speler. Met de verkoop van on line muziek alleen kunnen de verschillende marktspelers immers de kosten niet dekken. Kleinere spelers zullen op termijn de boeken moeten sluiten.

Volgens The Independent houdt Apple aan elk liedje dat via de iTunes Music Store (iTMS) wordt verkocht slechts 4 cent over. Ook op de digitale muziekmarkt gaat het grote geld (62 cent) richting platenfirma's. Het resterende bedrag wordt verdeeld over de muziekuitgevers (8 cent), technische kosten en promotiekosten.

Wie dacht dat met de intrede van het download-tijdperk, het rijk van de platenfirma's uit zou zijn, mag nu dus wakker worden. The Independent becijferde dat platenfirma's meer verdienen aan een nummer dat wordt gedownload dan aan een nummer dat verkocht wordt op cd. En dan willen ze nog meer.geblogd door Bart Van Belle


 

Caloriebom

Om zwaarlijvigheid bij kinderen tegen te gaan, wil de Britse Food and Drink Federation (FDF) alle reuzechocoladerepen en grote zakken chips uit de winkelrekken halen. Dat is één van de zeven aanbevelingen in het eerste Voedings- en Gezondheidscharter van de federatie. Zouden ze ook iets in gedachten hebben tegen Britse studenten die zichzelf trakteren op een broodje van 8500 calorieën?geblogd door Bart Van Belle


 

Speel zelf Kerry

Op 8 oktober verschijnt Silver Star, een nieuw militair computerspel. Niets bijzonders, ware het niet dat de democratische presidentskandidaat John Kerry de hoofdrolspeler is en dat het spel zich afspeelt op een boot in de Mekong-delta tijdens de Vietnam-oorlog. De missie waar Kerry zijn oorlogsdecoraties verdiende (of niet), is op basis van Amerikaanse legerdocumenten nauwkeurig gereconstrueerd. Aan de gamer om uit te maken of 'hun' Kerry een held of een mietje is.geblogd door Bart Van Belle


 

Bezittingen commissieleden

De financiële belangen van de 25 leden van de nieuwe Europese Commissie zijn bekend. Op de website van de EU-Commissie staan ze mooi gerangschikt.

Het zakelijk verleden van de Nederlandse Neelie Kroes is het meest besproken. Zij moet als commissaris voor Concurrentiebeleid waken over de eerlijke concurrentie in het Europese bedrijfsleven. Kroes heeft/had echter tientallen banden met dat bedrijfsleven. Die zijn intussen allemaal doorgeknipt, zo verklaart ze officieel.

Verder blijkt nog dat commissievoorzitter José Manuel Barroso liever in vastgoed dan in aandelen belegt. Hij heeft onder meer drie appartementen. In zijn nieuwe woonplaats, Brussel, bezit hij (voorlopig) nog geen eigendom.

En onze Louis Michel? Die blijkt eigendommen te bezitten in Jodoigne en Knokke, een studio in Brussel en een buitenverblijf in de Franse Var.


geblogd door Klaas Debacker


 

DSO zet archief open voor bloggers

Hoe frustrerend is het niet als je vanop je weblog wil linken naar een artikel op een betalende website? Of om te merken dat een artikel dat gisteren nog open stond, vandaag alweer afgesloten is. Bloggers die de actualiteit op de voet volgen en hun blog doorspekken met vaak uitstekende links naar krantenartikels, botsen steeds vaker op de betaalmuur.

De Standaard Online wil die muur slopen en wil bloggers de mogelijkheid bieden om toch een 'open' link te kunnen leggen naar een betalend artikel.

Een tiental geïnteresseerde bloggers die op hun weblog de actualiteit op de voet volgen mogen het systeem testen. Binnen enkele weken wordt het systeem geëvalueerd en mogelijk ruimer aangeboden.geblogd door Bart Van Belle
 

Leven zonder internet

En toch kan het, leven zonder internet. Dertien Amerikaanse gezinnen, samen goed voor 28 fervente surfers, hebben onlangs meegedaan aan Disconnected, een proef georganiseerd door Yahoo en het advertentiebureau OMD. De proefpersonen mochten twee weken lang geen internet gebruiken en dat viel sommigen erg zwaar.

Al gauw voelden de deelnemers zich teruggetrokken, gefrustreerd en verloren omdat ze geen contact meer hadden via het net. Voor sommigen ging de terreur nog verder. ,,We konden geen weekendje uit meer plannen'', bekende Kim V. over haar digitale drooglegging.

Als compensatie gingen de deelnemers meer telefoneren, kochten meer kranten en gingen vaker naar de bioscoop.geblogd door Klaas Debacker


 

Stemmen via internet, maar niet voor iedereen

Amerikanen in het buitenland die zich nog niet aangemeld hebben om bij de komende presidentsverkiezingen te stemmen via het Internet, lopen het risico hun stem niet te kunnen uitbrengen.

Om hackers af te houden heeft het Pentagon, dat toeziet op het Federal Voting Assistance Program (FVAP), de toegang tot de registratie-website laten blokkeren voor providers uit minstens 25 landen. Amerikanen die surfen via Yahoo Broadband in Japan en Groot-Brittannië, via Wanadoo in Frankrijk en via Telefonica in Spanje krijgen de melding dat de toegang tot Amerikaanse overheids- en militaire websites geblokkeerd is. Het Pentagon bevestigt het bestaan van een zwarte lijst, maar wil niet kwijt welke sites precies geblokkeerd worden.

De registratieformulieren zijn ook beschikbaar op andere websites, maar nogal wat expats vinden het ongehoord dat hun de toegang tot de officiële website wordt ontzegd. Overseasvote.com, een democratische website, die Amerikanen in het buitenland wil overtuigen om Kerry te stemmen, inventariseert de klachten en biedt een alternatief toegangspoortje tot de website van het FVAP aan. Ook Diana Kerry, zus van, reageert ontstemd over het feit dat de Bush-administratie pas nu op de proppen komt met het nieuws.

De digitale burgerrechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation vindt het dan weer ironisch dat de overheid niets doet om de beveiliging van stemmachines in de VS te verbeteren, terwijl websites geblokkeerd worden voor Amerikanen die vanuit het buitenland willen stemmen.geblogd door Bart Van Belle


 

Google-browser?

Google werkt aan een eigen browser. Het gerucht doet al een tijdje de ronde, en nu wijzen nieuwe feiten in die richting. Zo heeft Google onlangs vier programmeurs aangeworven die eerder bij Microsoft aan de browser Internet Explorer hebben meegewerkt. Daarnaast zou het webdomein www.gbrowser.com door Google geregistreerd zijn. Indicaties, indicaties... Niettemin blijft het gissen naar wat Google-stichters Page & Brin nu echt van plan zijn.


geblogd door Klaas Debacker


 

Absurde melkweg

Er zijn zo van die hypes waar geen grammetje sleet op komt. Zelfs niet na twintig jaar. Neem nu A Hitchhiker's guide to the Galaxy, of kortweg h2g2. Krijgt u bij de woorden ,,Babel Fish'' ook visioenen van goudvis slurpende oorschelpen? Dan zit u in de juiste trip. Het space-y luisterspel - annex roman - van Douglas Adams haalt ook vandaag nog het nieuws. Vanavond zendt BBC Radio4 een nieuwe reeks uit, 26 jaar na de eerste uitzending. Geen idee waarover het gaat? Deze ultieme gids tot de melkweggids kan helpen. Vergeet vooral niet te checken waar het woord ,,België'' voor staat...geblogd door Lieve Van de Velde


 

Populaire fietsendief

Het zal je maar overkomen. Je prutst een beetje met een duur fietsslot en een doodgewone balpen. Tot je eigen verbazing krijg je het slot in een mum van tijd open. Je publiceert een filmpje met de kraak op je weblog. En enkele dagen later hebben meer dan een half miljoen mensen jouw weblog bezocht en staat jouw relaas in verschillende Amerikaanse kranten.
En terwijl je zelf van interview naar interview fietst, moet de fietsslotenfabrikant zich in allerlei bochten wringen om de schade te beperken. In elk geval, de weblogpolitie is gewaarschuwd.

(via Internetjournalist.nl)
geblogd door Bart Van Belle


 

Gmail als lokaas

Phishers worden steeds inventiever. Ook Gmail-gebruikers worden nu geviseerd. De oplichters sturen e-mails naar bestaande Gmail-adressen en lokken de gebruiker naar een website waar extra uitnodigingen voor Gmail te vinden zijn. Vooraleer je die te pakken krijgt, moet je echter je login en wachtwoord van Gmail opgeven. En daarmee geef je phishers de kan om jouw Gmail-account te gaan gebruiken voor allerlei onfrisse praktijken.

Die hype rond Gmail-accounts heb ik trouwens nooit goed begrepen. Ok, Gmail is een fantastisch ding, maar dat mensen bereid zijn om ervoor te betalen, terwijl de uitnodigingen je rond de oren vliegen, gaat mijn petje te boven. Wie er eentje wil, moet er maar om vragen!

Update : Tientallen mailtjes in mijn Gmail-box vanmorgen (19/9). Meer dan het aanbod aan accounts dat ik nog had in elk geval. De gelukkigen hebben hun uitnodiging ontvangen. De anderen wens ik de volgende keer meer geluk.geblogd door Bart Van Belle


 

Steve Bell gebundeld

Je hebt gewone krantencartoonisten en je hebt Steve Bell. De huiscartoonist van The Guardian kan als geen ander de realiteit omplooien tot een parallel universum waar mensen dierlijke kenmerken krijgen en absurdistan de plak zwaait. Een van Bells favoriete figuren is de Amerikaanse president George Bush, die hij in zijn cartoons steevast als een aap voorstelt. Het presidentschap van George Bush volgens Steve Bell vind je nu gebundeld terug in het boekje ,,Apes of Wrath''.


geblogd door Klaas Debacker


 

Er gebeurt veel in een advertentiecampagne

De Spaanse krant El País dacht een goede campagne te hebben om digitale abonnees te werven. De slogan Er gebeurt veel op een dag, beeld je in wat er op drie maanden gebeurt werd geïllustreerd met beelden van de Twin Towers voor en na de aanslagen van 11 september 2001. Een ,,walgelijke'' campagne vonden de lezers, die niet te spreken waren over de commerciële uitbuiting van het menselijke leed in New York. De krant moest dat vandaag met het schaamrood op de wangen toegeven en biedt haar lezers haar verontschuldigingen aan.


geblogd door Henk Tack


 

Nieuwe look

Altijd leuk zo'n nieuwe look. Niet alleen de stress vooraf en de kick achteraf. Ook de reacties van mensen en de blogwereld. Neem nu blogger NoDesktopHero. Die is zelf webdesigner en begint een actie 'Geef mij maar de oude De Standaard Online'. Ook Interrupted. De postbacklog heeft ons nieuw jasje met een kritisch oog bekeken.
De vakpers heeft dan weer meer oog voor functionele en conceptuele aanpassingen.
geblogd door Bart Van Belle


 

Kranten mogen weg wijzen naar illegale websites

Media mogen van de Raad voor de Journalistiek URL's van websites waar illegaal muziek te vinden is wel degelijk vermelden. Ifpi, die de belangen van de platenmaatschappijen verdedigt, was naar de Raad getrokken naar aanleiding van twee concrete gevallen, in De Morgen en in Het Belang van Limburg. Het vermelden van de bewuste URL's ziet Ifpi natuurlijk liever niet gebeuren en om de eis kracht bij te zetten werd de vergelijking met websites met kinderpornografie gemaakt.

De Raad voor de Journalistiek vindt dat te ver gaan. In zijn uitspraak geeft de Raad aan dat beperkingen op de persvrijheid - een essentieel beginsel in de democratie - enkel te verantwoorden zijn als fundamentele waarden zoals het respect voor de rechten van de mens in het gedrang komen. En dat is niet het geval bij de vermelding van sites waar muziek kan gedownload worden.geblogd door Henk Tack


 

Postpak

Stel, je koopt on line een boek om middernacht. Lekker handig met die internetwinkels van tegenwoordig, want die zijn altijd open. Ook het betalen gaat makkelijk en meteen via thuisbankieren. Een paar dagen later wordt het boek geleverd... om kwart na tien 's morgens, net wanneer je op je werk zit. Geen probleem, je kan je pakje altijd ophalen in het postkantoor... dat alleen open is wanneer je op je werk zit. Komt u bekend voor?

In Duitsland hebben ze er iets op gevonden: het Packstation. Dat zijn terminals waar je op eender welk uur pakketjes kan oppikken. Het systeem is eenvoudig: je kiest een Packstation in de buurt waar je het pakket wil laten aankomen en als het zover is, ontvang je een e-mail of een sms. Je kan je pakje meteen afhalen aan de automaat, zelfs om middernacht. Ook versturen van pakketjes kan via het Packstation. Handig voor de vele eBay'ers onder ons. De service van DHL is gratis, je hoeft alleen een pasje aan te vragen om het Packstation binnen te kunnen. En je moet in Duitsland wonen natuurlijk.


geblogd door Klaas Debacker


 

Vlaamse liga

Het heeft er alle schijn van dat Vlaamse Liga de nieuwe naam van het Vlaams Blok wordt, als het Hof van Cassatie de uitspraak van het Gentse Hof van Beroep bevestigt. Het domein vlaamseliga.be werd vorige week dinsdag, na afloop van het speciale partijbestuur, geregistreerd door Steven Creyelman, de webmaster van het Blok. Ook de .net, .com en .org-versies van Vlaamse Liga werden geregistreerd. Vlaamseliga.info kwam echter in handen van de anti-racistische organisatie Blokbuster. Het domein vlaamse-liga.be werd (nog) niet geregistreerd. Creyelman registreerde dinsdag ook nog het adres vlaamsevrijheidspartij.be, maar die naam werd dit weekend door Filip De Winter uitgesloten.

Sinds het Blok in maart veroordeeld werd, werd voluit gespeculeerd over een nieuwe naam voor de partij. Lange tijd was Vlaams Belang in de running, naar een tijdschrift van het Blok, maar zowel vlaams-belang.be als vlaamsbelang.be werden al in november 2003 geregistreerd door ene Jeroen Soenen. Die stond bij de Vlaamse verkiezingen van 1999 op een Agalev-lijst.

Ook andere veelgenoemde namen op politieke fora werden geregistreerd door Blok-bestrijders. Blokwatcher Marc Spruyt registreerde democratisch-vlaamsblok.be, vlaamsblokplus.be en de variant vlaamsblok-plus.be. De onbekende Maarten Demaeyer plaatste op zijn webstek www.nieuwvlaamsblok.be een poëtische tekst van Haile Selassie waarin elke vorm van racisme wordt veroordeeld. Jong-VLD'er Chris Demeyere registreerde Vlaamsfront.be, maar biedt die naam nu te koop aan.

Ook de domeinnamen Vlaamse Volkspartij, Volksbelang of Nieuwe Vlaamse Volkspartij werden geregistreerd door niet-Blokkers. Dat het Blok voor die laatste naam zou kiezen, was echter weinig waarschijnlijk. De naamswijziging naar Nieuwe Vlaamse Volkspartij zou door het bestaan van een Nieuw Vlaamse Alliantie de spraakverwarring aan de rechterzijde van het politieke spectrum alleen maar vergroot hebben.geblogd door Bart Van Belle


 

Puur toeval

Weblogger Bart Vandamme merkte onlangs in de buurt van het Gentse gerechtsgebouw deze affiche (pdf) op. De Nationale Loterij heeft het vast niet zo bedoeld, maar de gelijkenis met een vooraanstaand lid van het Vlaams Blok is treffend.geblogd door Bart Van Belle


 

Pingpongpresident

Wie zich vragen stelt bij de manier waarop de Amerikaanse president George W. Bush of de Tsjetsjeense president Aloe Alchanov zijn verkozen, zal ongetwijfeld ook de wenkbrouwen fronsen bij het kiessysteem in Hongkong, waar zondag verkiezingen plaatsvinden. Als twee verkiezingskandidaten daar dezelfde score halen, wordt de winnaar bepaald door het lot - of door pingpongballen, als je wil.

Als twee verkiezingskandidaten precies evenveel stemmen achter hun naam krijgen, moeten ze beide een genummerde pingpongbal uit een zak trekken. Wie het hoogste getal opdiept, heeft gewonnen.

Aanhangers vinden het een goede oplossing: het is goedkoper dan een tweede stemronde en het sluit aan bij het sterke geloof in lotsbeschikking dat in Hongkong leeft. Tegenstanders, vooral kandidaten die door de loterij de verkiezingen verliezen, noemen het systeem belachelijk.


geblogd door Lies Lecomte


 

Succesvolle uitverkoop

De uitverkoop die online muziekwinkel RealNetworks drie weken geleden startte, mag een succes genoemd worden. Op drie weken tijd werden meer dan drie miljoen nummers verkocht.
Realnetworks wou met een forse prijsverlaging zijn marktpositie verstevigen en de strijd met marktleider iTunes Music Store opdrijven.

De prijsverlaging was slechts een onderdeel van de Freedom of choice-campagne van het bedrijf. Eind juli lanceerde RealNetworks al de Harmony Technology. Die maakte het tot grote woede van Apple mogelijk om nummers van RealNetworks ook af te spelen op de iPod.geblogd door Bart Van Belle


 

Terreurconcert

Ivan Shapovalov, bekend als de producer van het Russische popduo t.A.T.u., wil de aanslagen van 11 september 2001 op een wel heel aparte manier herdenken. Shapalov organiseert een ,,terreurconcert'' waarop een vrouw, gesluierd en met een lang zwart kleed, in het Arabisch zal zingen. Tijdens het optreden zullen beelden uit het Midden-Oosten geprojecteerd worden. De kaartjes voor het concert van n.A.T.o. zijn ontworpen als vliegtuigtickets.

De Russsen kunnen het initiatief niet appreciëren, na de recente aanslagen op vliegtuigen en de Moskouse metro en de gijzeling in een school in Beslan. Shapalov geeft toe dat de zangeres er als een terroriste uitziet, maar ziet daar zelf geen probleem in: ,,Als ze bang zijn van een vrouw met een zwarte sluier, zijn ze zelf ziek'', aldus de producer aan Izvestia.geblogd door Lies Lecomte


 

Namen noemen

Emma en Thomas zijn de voornamen die in 2003 het vaakst aan borelingen werden gegeven. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (NIS). In 2002 stonden Laura en Thomas nog bovenaan. Welke voornaam het populairst is, verschilt van gewest tot gewest. In Vlaanderen zijn Emma en Robbe het populairst, in Wallonië Léa en Hugo en in Brussel gaat de eer naar Sarah en Mohamed.

Als voornamen een graadmeter zijn voor de populariteit van bekende mensen, dan is gaat het bergaf met Justine Henin en Céline Dion. Voor Lais ziet het er dan weer goed uit. Niet minder dan 20 meisjes kregen in 2003 die voornaam. Bij de jongens scoort Jasper Steverlinck uitstekend. Jasper komt uit het niets binnen op 28 in de top 100. Ook Diego Maradona en Justin Timberlake inspireren nogal wat ouders. Er lopen sinds dit jaar zelfs 2 nieuwe Ozzy's rond.geblogd door Bart Van Belle


 

Burgeroorlog

Krijgen we binnenkort in plaats van Artis-punten downloadcodes? Of kunnen we de punten op de getrouwheidskaarten in onze portefeuille omruilen voor de nieuwste van Ozark Henry?

Het heeft er alle schijn van dat het die richting uitgaat. Na de samenwerkingen tussen Apple en Pepsi en Sony en McDonalds, gaat nu ook die andere hamburgergigant Burger King in zee met een on line muziekdienst. De fastfoodketen geeft bij aankoop van een Original Whopper een gratis download weg, afkomstig uit de catalogus van AOL Music.geblogd door Bart Van Belle


 

Video

Terwijl in heel Rusland massaal werd betoogd tegen het terrorisme toonde het Russische TV-station NTV vanavond schokkende beelden van de gijzeling in Beslan. De beelden (video bij VRTnieuws.net) werden bij het begin van de gijzeling gemaakt door één van de terroristen. Ook BBC en CNN hebben de video op hun website. Hoe NTV de beelden bemachtigde, is vooralsnog onduidelijk.geblogd door Bart Van Belle


 

Plaat te koop

Platenmaatschappijen zoeken de gekste manieren om hun producten aan de man te brengen. Epitaph probeert het dezer dagen op een wel heel aparte manier. In de classifieds - de zoekertjes - van enkele Amerikaanse bladen zoals de Pittsburgh City Paper en de New Yorkse Village Voice worden tegenwoordig toespelingen gemaakt op Don't go into that barn, een song op Real Gone de nieuwe plaat van Tom Waits die begin oktober uitkomt.geblogd door Henk Tack


 

De film van Pim

Zat vandaag in het nieuws: 0605, de film van Theo van Gogh over de moord op de Nederlandse politicus Pim Fortuyn, wordt wereldwijd verspreid via internet. De e-première is gepland voor 12 december. Virtuele bioscoop in kwestie is de site van Tiscali. Provider Notontv.net steekt een handje bij de verdeling. Wie 0605 vanuit het echte pluche wil zien met een emmer popcorn in de buurt moet een paar maanden langer wachten.geblogd door Lieve Van de Velde


 

Mediakaters om Beslan

Het gijzeldrama in de school van Beslan laat ook bij de Russische media zijn sporen na. Zo raakte vandaag bekend dat Raf Sjakirov, de hoofdredacteur van de gerenommeerde Russische krant Izvestia ontslagen is voor de manier waarop hij het drama in de krant bracht.
The Moscow Times bericht dan weer dat de Russische televisiekijkers de beelden van de bestorming van de school veel later te zien kregen dan de rest van de wereld. De Russische zenders bleven archiefbeelden uitzenden terwijl live beelden - gemaakt door Russische ploegen - al lang te zien waren op CNN en BBC.
In dezelfde Moscow Times staat ook nog het verhaal van twee journalisten die om allerlei bizarre redenen nooit de plaats van de ramp konden bereiken.
En nu we het toch over die Russische media hebben: ook interessant is het persoverzicht van de Russische kranten in The Guardian vandaag.geblogd door Lieve Van de Velde


 

Gemiste kans?

Volgens de Japanse krant Nikkei Sangyo Shimbun zou Apple-topman Steve Jobs zijn Sony-collega Nobuyuki Idei begin dit jaar hebben aangeboden samen de strijd aan te gaan met de on line muziekwinkel van grote concurrent Microsoft.

Dat het uiteindelijk niet tot een samenwerking kwam, hoeft nauwelijks te verbazen. In de zich nog ontwikkelende markt staat het geloof in het potentieel van de eigen mp3-spelers, download-diensten en bestandsformaten elk rationeel denken in de weg. Dat de consument door het bos de bomen niet meer ziet, is bijzaak.

De grote opdracht voor de verschillende aanbieders lijkt nu in de eerste plaats te zorgen voor een zo breed mogelijk gamma aan spelers die hun bestandsformaat ondersteunen. Vorige week nog lanceerde Hewlett-Packard zijn eigen versie van de i-Pod. Sony komt met zijn NW-HD1 en Dell probeert mensen te overtuigen hun i-Pod in te ruilen voor een (iets minder elegante) Dell Digital Jukebox .

't kan verkeren : twee jaar geleden verkocht Dell zelf nog i-Pods.geblogd door Bart Van Belle
 

Herkauwen

Een nieuwe trend lijkt geboren. Op de veilingsite eBay bieden tientallen mensen uitgespuwde stukjes kauwgum van Britney Spears aan. Eén iemand pakt zelfs uit met een maiskolf waarvan La Spears enkele happen zou genomen hebben. Om nog te zwijgen van stukjes kauwgum die Spears aangeboden kreeg, maar afwees.
Het begon met één stukje, maar sindsdien duiken voortdurend nieuwe stukjes op. De rage beperkt zich inmiddels ook niet meer tot Spears alleen. Ook Eminem mag zich verheugen op interesse voor het resultaat van zijn gekauw.
De nieuwe trend kreeg in de internationale pers zoveel weerklank dat ook domeinkapers hun graantje proberen mee te pikken. Zij veilen (eveneens via Ebay) de domeinnamen britneyspearsgum.com en britneysgum.com.
Of al die kauwgom echt is valt te betwijfelen, maar de persoon die beweert dat hij afgelopen zondag een Britney-gum heeft gevonden bij de MTV Awards gaat alvast met de billen bloot. Britney was helemaal niet op de uitreiking aanwezig...geblogd door Bart Van Belle


 

Download-hitlijst

Vanaf deze week brengt BBC Radio 1 elke week een hitlijst van de populairste tracks die legaal gedownload worden van onder meer iTunes, het netwerk van OD2 (MSN en mycokemusic) Napster. De boysband Westlife voert de eerste hitlijst aan met een heruitgave van Flying Without Wings, een hit van de groep uit 1999.
Het nummer werd speciaal voor deze gelegenheid opnieuw uitgebracht in een live-versie. Ook groepen als Sugababes, Muse en Faithless probeerden met heruitgaves van oudere tracks de download-hitlijst te bestormen.geblogd door Bart Van Belle


 

Arnold

Enige zin voor demagogie is Arnold Schwarzenegger niet vreemd. Op de Republikeinse Conventie in New York verdedigde hij met veel overgave president George Bush en vertelde daarbij de grootste verzinsels over zijn vroegere thuisland Oostenrijk. ,,Ik heb tanks in de straten gezien. Ik heb het communisme met eigen ogen aanschouwd'', zei hij, eraan toevoegend dat zijn land na het vertrek van de Sovjets een communistisch bolwerk was geworden. Schwarzenegger werd geboren op 30 juli 1947 in Styrië. Twee jaar nadat de laatste Sovjets Oostenrijk hadden verlaten.... Tijd voor een Total Recall.

Update:
- De Sovjets verlieten Oostenrijk pas in 1955. Karinthië, waartoe Styrië behoort, stond in 1947 onder Britse controle. De laatste Sovjet-tanks verlieten Styrië al in 1945, drie maanden na het einde van de oorlog.
- Schwarzenegger vertelde nagenoeg hetzelfde tijdens zijn inhuldiging als gouverneur van Californië. Ook toen kreeg hij her en der kritiek.geblogd door Bart Van Belle


 

't Is gedaan me spele

Antwerpenaars die hun folkloristische eigenheid hoog in het vaandel dragen, konden zich tot voor kort uitleven op www.goegel.be. Goegel was, net zoals zijn bijna-naamgenoot Google een zoekmachine, maar alle commando's stonden er in het Antwerps dialect. Bovendien had Goegel een zowat identieke layout als Google. Wie nu naar de site surft, vindt er echter een boze brief van Google aan het adres van de webmaster van Goegel.

,,Kunne we dan ni mer zuke in 't Antwaarps? Bwa, ge kunt altijd is proberen op www.eeltnet.be (sorry 'k kon het ni late)'', is het commentaar van de Goegel-master.

Een goeie zet, want wie een Googleparodie op zijn eigen site zet, hoeft niks te vrezen van de Google-advocatenteam.

Variaties met West-Vlaamse klanken zijn kennelijk ook moeilijk te detecteren voor Amerikanen:
www.hoehel.be hebben ze nog niet ontdekt.geblogd door Heleen Touquet


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs