Nog 19 dagens...

Nog 19 dagens, 18 uur en 26 minuten en de Europeese Televisie komt. De eerste pan-Europese zender zal in alle officiële Europese talen nieuws, reportages, films, sitcoms en lifestyleprogramma's over Europa brengen.

Hoe de Nederlandstalige uitzendingen zullen klinken, valt nog af te wachten. De introductietekst in onze moedertaal is inmiddels van de website verwijderd, maar volgens de 6-minutes nieuwsbrief Media & Publishing luidde die als volgt:

,,Op 20. september 2004 tijdens de zonsopgang, met de zitting in Brussel en in alle officiële talen en farben EU, begint zijn 24uur tagelijkse uitzending historisch de I. Europeese televisie. De Europeese Televisie uitzending zal niet de tagelijkse berichtgeving ontbrekken, maar ook de hoofd-avondsberichtgeving met de naam JournalTV1EU, die men elke dag behalve zondag om 20uur middeleuropeese tijd kan zien.''

Ook met het Maltees en het Iers hebben de makers blijkbaar problemen. Hongaars, Slovaaks en Lets lukt wel - al moeten we toegeven dat we die teksten niet op grammaticale juistheid konden controleren.geblogd door Lies Lecomte


 

Blog Fiction

Moby heeft een echte. Maar wat met Quentin Tarantino? Sinds vorige week staat zijn internetdagboek on line, maar hamvraag is of het wel degelijk het zijne is. En niet een of ander cyberstaaltje van pulp fiction. De verzamelde internetpers breekt er zich al dagen het hoofd over. Is hij het of is hij het niet? Op de Tarantino blog in kwestie beantwoordt de (zogezegde) regisseur vooral mailvragen van fans. Enig idee wat de meest gestelde vraag is. Inderdaad: bent u hem of bent u 'm niet? Interessant...
geblogd door Lieve Van de Velde


 

And the Belgian Jury?

Akkoord. Polls op internet hebben altijd baat bij een zware pot zout, maar dit staaltje van interactieve statistiek heeft toch wel iets: stel dat Bush en Kerry in Colombia tegenover elkaar in het politieke strijdperk zouden staan, wie zou dan welk percentage van de stemmen in de wacht slepen? Wat zouden de Oostenrijkers doen? En de Belgen? Vraag het u niet meer af. Stem gewoon. Of kijk wat de anderen doen. En ja, het zoutvatje mag in de buurt blijven.
(Via No Desktop Hero )geblogd door Lieve Van de Velde


 

Operatie Web Snare

Het Amerikaanse ministerie van Justitie maakt werk van zijn queeste tegen de cybercriminaliteit. Onder de noemer ,,Operation Web Snare'' leverde justitie deze zomer strijd tegen een allegaartje van scammers, spammers, fraudeurs, crackers en ander ongure figuren. Resultaat: meer dan 150 arrestaties, samen goed voor het oplichten van 150.000 slachtoffers ter waarde van 215 miljoen dollar.

Een van de strafste verhalen is de manier waarop ene Jie Dong op eBay te werk ging. Eerst verkocht hij voor 150.000 dollar koopwaar aan lage prijzen. De transacties verliepen correct en Dong bouwde bij het eBay-publiek een grote geloofwaardigheid op, weerspiegeld in de vele positieve commentaren op het door eBay gebruikte feedback-systeem. Toen sloeg hij zijn slag. In de herfst van 2003 verkocht hij voor liefst 800.000 dollar aan goederen, zonder die echter ook te leveren. Zo'n 5.000 mensen wachtten vergeefs op hun dvd-spelers en digitale camera's. Van de man zelf is intussen geen spoor, maar justitie heeft toch de hand op 280.000 dollar kunnen leggen.

Critici noemen operatie ,,Web Snare'' een druppel op een hete plaat, maar prijzen het feit dat de Verenigde Staten voor deze sweep samenwerkte met Roemenië, Cyprus en Nigeria. Want de grenzeloze cybercrime kan je alleen grenzeloos bekampen.geblogd door Klaas Debacker


 

Virtuele vriendin

Voor de eenzame zielen onder ons is het einde van de tunnel in zicht. Dankzij een firma uit Hong Kong kunnen ze zich binnenkort een virtuele vriendin aanschaffen. Je hebt er wel een gsm met beeldscherm (3G) voor nodig.

Hoe werkt het? Je ,,belt'' je vriendin op wanneer je daar zin in heeft. Op je beeldscherm zie je waar ze uithangt of waarmee ze zich bezighoudt. Net als jij heeft je virtuele vriendin immers haar eigen dagelijkse bezigheden: shoppen, werken, of gewoon wat rondhangen. ,,Communiceren'' kan door tekstjes of foto's door te sturen. Maar ook een chat-functie wordt voorzien.

Voor een virtuele vriend is het nog wachten tot na Nieuwjaar.


geblogd door Klaas Debacker


 

Onderdak in Irak

Huizenjagers die hier ten lande al moeite hebben met de swingende immoprijzen kunnen misschien even nachtmerriegewijs wegdromen bij de stulpjes die nu in Irak te koop staan. Ene Mustapha Abbas heeft daar het goud gezien en biedt immobiliën te koop aan via internet. Huizen die een Vlaamse fermette of dito verkavelingshuis meteen in het niets doen verzinken. Neem nu deze (200.000 $) woontip of dit dingetje (700.000$). Allemaal gelegen in de betere buurten van Bagdad.
Niet echt goedkoop naar plaatselijke normen. Blijkbaar zit de Iraakse stad volop in een immo-zeepbel. De lokale immo-middenstand gaat ervan uit dat nu Sadam er niet meer is, de hele wereld een dak wil in Irak. Dat het er nu niet meteen een oord van rust en veiligheid is, kan het enthousiasme niet temperen, vertelt Abbas aan Wired. ,,Iedereen gaat ervan uit dat de rust hier ooit zal terugkeren, en dat dan elke steen goud waard zal zijn. ''
Toeval of niet, maar in Najaf levert een immozoektocht voorlopig weinig op. Een stukje grond van 300m² in de beste wijk van Najaf. En daar eindigt het. Huizen staan er niet te koop, daar.geblogd door Lieve Van de Velde


 

Internet Explorer terug naar school?

Internet Explorer krijgt er opnieuw van langs. Door gaten in de beveiliging van de bladeraar werden in juni de bankgegevens van duizenden mensen gestolen. De afdeling Cyber Investigations van het FBI werd ingeschakeld en het Internet Storm Center adviseerde Explorer niet meer te gebruiken.

Dat staat te lezen op de nieuwe website “Browse Happy”. Mensen getuigen er over hun ontdekking van het licht: sinds ze Internet Explorer gedumpt hebben, zijn ze veel gelukkiger. Het hoeft ons dan ook niet verbazen dat “Browse Happy” een campagne is van het Web Standards Project (WaSP).

Deze organisatie ijvert voor de naleving van de webstandaarden, zeg maar de nieuwe spelling in html en css. Die wordt ontwikkeld en bewaakt door het W3C, of de Nederlandse Taalunie van het web. Als het op spellingtoetsen aankomt, blijkt Internet Explorer een slechte leerling te zijn. De bladeraar zou ook aan populariteit inboeten en volgens sommigen komt er zelfs een nieuwe “Browser War” aan: “Browser Wars II: the saga continues”.geblogd door


 

Kostelijke blunders

Dat computergeeks wereldvreemd zijn, is een cliché. Maar in elk cliché zit een kern van waarheid. Dat bewijzen ook de blunders die de Microsoft-jongens wel eens begaan. Het bedrijf gaf onlangs een paar slippertjes toe.

Weinig tactvol was de blooper met de kaart van India bij Windows 95. Op de groenkleurige kaart was de betwiste regio Kashmir met een ragfijn donkergroen lijntje afgebakend. Je kreeg de indruk dat het gebied niet helemaal bij India hoorde, wat voor het land niet minder dan een belediging was. Prompt werd Windows 95 uit India gebannen. Microsoft mocht de 200.000 verspreide kopies terug naar de VS meenemen en de fout herstellen. Het kostte de firma miljoenen.

In een ander geval gebruikte Microsoft gezongen Koranverzen als soundtrack bij een gevechtsspel, iets waar de Saudische regering niet mee opgezet was. Microsoft gooide daarop een aangepaste versie zonder de gezangen op de markt, terwijl intussen ook de versie mèt Koranverzen in omloop bleef. Saudi-Arabië verbood uiteindelijk het computerspelletje en eiste excuses. Microsoft haalde bakzeil en nam het spelletje definitief uit de markt.

Meer kostelijke verhalen vind je hier.

(Via ZDNet)


geblogd door Klaas Debacker


 

Olympische rode lantaarns

Met alle aandacht die naar Olympische medaillewinnaars uitgaat, worden de iets minder fortuinlijke atleten wel eens vergeten. Daarom wijdt de Canadees Jonathan Crowe een weblog aan die atleten voor wie de Olympische kreet ,,Deelnemen is belangrijker dan winnen'' echt opgaat: zij die als laatste eindigen. Hij wil niet met de rode lantaarns lachen, benadrukt hij: ,,They're there, and we're not''.

In de laatste-plaatsen-toptien staat China op kop, voor Polen en Griekenland. De Verenigde Staten, die totnogtoe de meeste medailles verzamelden, staan in de lijst van Crowe op de negende plek. Ons kleine landje is met nul laatste plaatsen helemaal niet in de ranglijst op genomen - een troost nu we nog maar weinig echte medailles hebben verzameld.
geblogd door Lies Lecomte


 

Duitsland lust geen spelletjes

De verkoop van spelconsoles in Duitsland hinkt achterop bij de rest van Europa. De verkoop van spelletjes(software) is er vorig jaar zelfs gekrompen. Dat heeft te maken met het gewelddadige karakter van veel videospelletjes, zegt Manfred Gerdes van Sony. ,,Duitsland is een speciaal geval, gezien zijn geschiedenis.''

Het Nazi-verleden werpt nog steeds een schaduw over het Duitse zelfbeeld. Nochtans hebben teenagers en jongvolwassenen, de belangrijkste doelgroepen voor de spelletjes, weinig van doen met de Tweede Wereldoorlog. Maar het zijn vaak hun ouders die de spelletjes en consoles moeten betalen. ,,Duitse moeders zijn de gatekeepers, en zij hebben een zeer lage tolerantiegraad voor gewelddadige videospelletjes'', aldus nog Gerdes.

(Via Reuters)geblogd door Klaas Debacker


 

Schouderklopje

Tijd voor een schouderklopje. Krantenwebsites blijven zeer gewaardeerde instituten, blijkt uit een studie van het onderzoeksbureau Marketagent.com. Een enquête bij 8.700 mensen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland wees uit dat twee op de drie surfers de on line kranten ideaal vinden om een snel nieuwsoverzicht te krijgen. Een derde surft zowat elke dag naar een nieuwssite. En maar negen procent van de surfers zou zich nooit aan een krantensite wagen.

(via Spiegelonline)


geblogd door Klaas Debacker


 

E-mail voor beginners

Het opleidingsbureau time-smart heeft een enquête gehouden over het e-mailgebruik op het werk. De conclusies zijn onthutsend: we weten niet hoe we moeten mailen. Maar geen nood, time-smart heeft de oplossing in de vorm van een opleiding: ‘e-mail-smart’. Voor wie echt tijd over heeft, als je het ons vraagt.

Anders wel een leuke site, die van time-smart. Bij problemen kan je al chattend vragen stellen, maar toen wij er rondsuften was er toevallig niemand on line. We konden wel een mailtje sturen, maar daar zijn wij nog niet aan toe. Na de cursus misschien.
geblogd door Henk Tack


 

Linken per brief

U wil een link leggen naar de officiële site van de Olympische Spelen? Simpel: stuur een brief naar het Internetdepartement van de Olympics met daarin:
-een beschrijving van je site
-de reden waarom je wil linken
-de url van de link
-de datum van publicatie
-je contactgegevens (een e-mailadres kan!)

Het schijnt nodig te zijn voor uw veiligheid en die van de Olympische Spelen...

Leve de moderne tijd!


(Via The Guardian)geblogd door Heleen Touquet


 

Pukkelpop

Altijd leuk, op een pagina botsen die eigenlijk niet voor de buitenwereld bedoeld is. Op de site van Pukkelpop kan je de opbouw van het festival volgen op een webcam. Wie een beetje nieuwsgierig is en de siteco.jpg weghaalt uit de url is slecht één muisklik verwijderd van de Pukkelpop-medewerkersite.

Die lijkt dan weer beveiligd met een paswoord, maar wie bovenaan de pagina op de titel klikt, hoeft dat paswoord niet in te geven.

Echt top-secret is de informatie op die pagina natuurlijk niet, maar het geeft wel een mooi beeld van wat er allemaal bij de organisatie van een festival van die omvang komt kijken.geblogd door Bart Van Belle


 

I/internet

Wired is overstag gegaan: vanaf vandaag schrijft het blad internet met een kleine letter. En dat kondigen ze plechtig aan. Er is geen enkele 'aardse reden' waarom het woord een hoofdletter zou verdienen, schrijft de Wired-taalbewaker.

Van Dale en Taaldatabanken waren het er al langer over eens. En Het Groene Boekje heeft tussen interneringskamp en internist dan weer geen plaats voor I/internet voorzien.geblogd door Heleen Touquet


 

De harde schijf van Al-Qaeda

Een ongelooflijk maar waargebeurd verhaal: een journalist van The Atlantic Monthly, Alan Cullison, reist in 2001 naar Afghanistan. Hij gaat er reportages maken over de val van de Taliban. Bij een ongeluk tijdens de reis over de Hindu Kush, gaat zijn laptop er echter aan. In Kabul wil hij een nieuwe kopen, en hij tikt er zowaar een pc en een laptop van Al-Qaeda op de kop. In de september-editie van The Atlantic heeft hij zijn bevindingen neergeschreven.

(Via Aldaily)

UPDATE (17/08): Absurd. Gisteren was het artikel nog helemaal gratis te lezen, nu zit het achter slot en grendel.geblogd door Heleen Touquet


 

Blogs betrouwbaar

Weblogs krijgen veel tegenwind vanuit de journalistiek. Toch zijn blogs niet zo onbetrouwbaar als wordt beweerd, zegt Mary Hodder aan Online Journalism Review. Hodder, verantwoordelijk voor de weblog Napsterization, somt vier redenen op waarom bloggers meer te vertrouwen zijn dan de traditionele media:

- Niche expertise. Kranten proberen de hele wereld te coveren, terwijl sommige bloggers experten zijn in specifieke gebieden als open-source software of micro-biologie.

- Transparency in motives. Bloggers zijn duidelijk wat betreft hun subjectieve aanpak, ze kunnen ook vrijuit schrijven wat ze in hun hart denken. Over de achtergrond en de mening van gewone journalisten kom je weinig te weten.

- Transparency in process. Weblogs linken naar brondocumenten en bewijsmateriaal om beweringen te staven. Krantenartikels lijken uit het niets te ontstaan.

- Forthrightness about mistakes. Wanneer bloggers fouten maken, slaan ze mea culpa en plaatsen een rechtzetting bij het originele artikel. Kranten stoppen rechtzettingen weg in de krant, audiovisuele media zetten hun fouten bijna nooit recht.


geblogd door Klaas Debacker


 

Google poseert voor Playboy

De beursgang van Google verliep al niet rimpelloos en nu dreigt een interview van de oprichters in het mannenblad Playboy nog eens roet in het eten te gooien. Dat interview zou immers beschouwd kunnen worden als een overtreding van de beurswetgeving.

De Amerikaanse wetgever vraagt een zeker terughoudendheid van bedrijven die zich klaar maken voor de beurs en verbiedt bepaalde vormen van promotie voor de beursgang, maar in Playboy spreken Larry Page en Sergej Brin vrijuit over hun zoekmachine, Gmail, de bedrijfscultuur én de beursgang.

Het interview zou afgenomen zijn in mei, maar de publicatie valt wel samen met de beursintroductie. ,,Als het interview een overtreding van de beurswet is, zouden we verplicht kunnen worden aandelen terug te kopen'', aldus Google, maar het bedrijf heeft er alle vertrouwen in dat dat niet zal gebeuren. Voor alle zekerheid hebben ze het interview toch maar opgenomen in hun prospectus.

(via afp/dpa)


geblogd door Henk Tack


 

Je eigen raket-wrakstuk

De Ansari X-prijs blijft brokken maken. Wie als eerste een ruimtetuig met drie personen aan boord tot op een hoogte van honderd kilometer krijg, en die prestatie binnen de twee weken kan herhalen, krijgt de prijs ter waarde van 10 miljoen dollar. Velen voelen zich geroepen, maar koken kost geld.

Een van de kandidaten die het alvast niet haalde, is de Rubicon 1. Het tuig werd vorige zondag ,,unsuccesfully'' gelanceerd vanop een klif aan de Stille Oceaan. Na een vlucht van een handvol seconden spatte het ding op 1.000 voet hoogte (330 meter) uit elkaar. De drie dummies aan boord, die het gewicht van echte astronauten moesten simuleren, lieten daarbij het leven.

Phillip Storm en Eric Meier staken zo'n 20.000 dollar in de bouw van hun raket. Naar die centen kunnen ze nu wel fluiten. Hoewel, volgende maand al wil het duo een nieuwe poging doen met de Rubicon 2. Om aan vers geld te komen, wordt het schroot van de Rubicon 1 nu op eBay aangeboden.


geblogd door Klaas Debacker


 

Porter Goss' computervaardigheden

Michael Moore draaide voor Fahrenheit 9/11 een interview met Porter Goss. Het stuk haalde de film uiteindelijk niet, maar nu Bush Goss tot nieuwe CIA-directeur heeft benoemd, heeft Moore de tapes eens terug uit de kast gehaald. En wat blijkt? Goss is er helemaal van overtuigd dat hij niet de skills heeft om voor de CIA te werken. Hij kent niet de juiste talen, en op de computer vindt hij zichzelf ook al een kluns.

In een reactie aan de New York Times zegt een woordvoerster van Goss dat hij het in het interview had over zijn kansen om een CIA-medewerker te worden. ,,Hij is zeker geschikt voor de post van directeur'', voegde ze eraan toe.geblogd door Heleen Touquet


 

Videoband versleten

Na de cassette lijkt ook zijn grote broer de videoband het pleit te verliezen tegen zijn digitale concurrenten. Free Record Shop stopt tegen volgend jaar met de verkoop van videofilms en ook andere winkels bouwen hun aanbod af. Die evolutie merk je ook in de videotheek. De trouwe tape wordt stilaan een museumstuk.

(Via Het Nieuwsblad)


geblogd door Klaas Debacker


 

Zelfkritiek

Opmerkelijk. Na de New York Times, bekijkt ook de Washington Post haar Irak-berichtgeving door een kritische bril. Volgens adjunct-hoofdredacteur Bob Woodward werd er wel voldoende bericht over de twijfels rond de dreiging van het Iraakse wapenarsenaal, maar haalden die berichten te weinig de voorpagina. ,,Daardoor kregen onze lezers nauwelijks de indruk dat de argumentatie van het Witte Huis minder solide was dan iedereen aannam,'' aldus Woodward.geblogd door Bart Van Belle


 

Toengoeska-mysterie

Komkommers tieren welig in het zomerseizoen, maar veel UFO-nieuws hadden we dit jaar nog niet gehad. Daar brengen Russische wetenschappers vandaag verandering in. Ze beweren in het Siberische Toengoeska brokstukken van een buitenaards ruimteschip te hebben gevonden.

In Toengoeska vond op 30 juni 1908 een grote ontploffing plaats. Die veroorzaakte een schokgolf, die honderden kilometers in het rond voelbaar was. Tweeduizend vierkante kilometer Siberisch woud werd vernietigd.

Het intrigerende van de zaak is dat het niet om een klassieke meteorietinslag gaat, maar waarschijnlijk om een ontploffing in de lucht. Wat heeft die ontploffing dan veroorzaakt? Het internet brengt zoals steeds raad. Kanshebbers zijn: een asteroïde, een zwart gat, anti-materie of -waarom niet- een buitenaards ruimteschip.geblogd door Klaas Debacker


 

Geen airco

Altijd leuk : lokale politici wiens bekendheid even het lokale niveau overstijgt. Neem nu wethouder André Adank uit Breda. Die heeft zich nu ook buiten de landsgrenzen enige faam weten op te bouwen.

De aanhoudende hittegolf, de podiumbelichting en een uitverkocht concert van dEUS lieten vorige week woensdag in concertzaal Mezz de temperatuur in de zaal oplopen tot in de buurt van de vijftig graden. Het zweet gutste bij alle aanwezigen in beken naar beneden en een aantal mensen werd afgevoerd. Zelfs dEUS-opperhoofd Tom Barman liet het concert tien minuten stil leggen, moest in de backstage even gaan liggen en liet nadien een ventilator op het podium zetten. Ook enkele tientallen fans verlieten de zaal en volgden de rest van het concert vanuit de (iets frissere) hal.

Het regende na afloop boze reacties bij het bestuur van Mezz, dat de bal doorkaatste naar het stadsbestuur. De Mezz werd indertijd immers gebouwd met geld van de gemeente. Toen het budget overschreden dreigde te worden werd de airco geschrapt. Enkel luchtventilatie was mogelijk. Daarbij wordt lucht van buiten naar binnen gepompt. En dat is geen oplossing bij tropische zomertemperaturen.

Mezz ging daarom na het concert van dEUS weer aankloppen bij Adank (wethouder van cultuur), maar die reageerde niet meteen begripsvol. „Vijftig graden? Dat is toch goed voor de baromzet. En thuis heb ik ook geen airco.“ Reden genoeg om op het dEUS-forum een aantal mensen op stang te jagen. Ook op de site van Mezz ligt Adank onder vuur.

Adank is trouwens geen onbesproken figuur. Hij hielp de Bredase Radio en Televisie Stichting (BRTS) in extremis toch nog aan een uitzendvergunning en dekte een fraudezaak bij de BRTS nogal gemakkelijk toe. Het leverde hem een lofrede (BRTS-gebed) en een weblog op.geblogd door Bart Van Belle


 

Hoe het niet moet

Als Free Record Shop effectief de strijd wil aangaan met de i-Tunes Music Store moet het misschien wel zijn prijzen-politiek een keertje herbekijken. Van nogal wat cd's is de download-prijs duurder dan de prijs die je betaalt voor de cd in de winkel. Niet erg logisch.

Neem nu de cd Writtings on the wall van Destiny's Child. Wie de cd bestelt, betaalt slecht 9,99 euro. Wie hem wil downloaden moet bijna het dubbele (17,44 euro) ophoesten. Ook het dubbele live-album van K's Choice is goedkoper voor wie gewoon naar de winkel loopt. Bij andere cd's wordt de logica dan weer wel gerespecteerd.geblogd door Bart Van Belle


 

Windows-update via P2P

In Redmond, Washington slaken ze rond deze tijd een grote zucht, want het Service Pack 2 voor Windows XP is eindelijk klaar. De update concentreert zich vooral op de vele gaten en onvolkomenheden in de browser Internet Explorer. Geen overbodige luxe dus om het software-pakket binnen te halen. Nog deze maand moet de download op de website van Microsoft beschikbaar zijn.

Meteen grijpen peer-to-peer-gebruikers de gelegenheid aan om de P2P-netwerken uit het verdomhoekje te halen. Omdat Microsoft het aantal downloads vanop zijn website per dag omwille van capaciteitsproblemen wil beperken, kunnen er wachtrijen ontstaan. Die problemen zal je bij P2P-netwerken niet zo snel hebben, klinkt het. Het Service Pack 2 voor professionals vind je trouwens nu al op het P2P-netwerk BitTorrent. De versie voor thuisgebruikers volgt ongetwijfeld.


geblogd door Klaas Debacker


 

Internetverslaafden niet welkom

Finnen die hun verplichte legerdienst willen omzeilen, moeten zich niet langer beroepen op platvoeten. Het Finse leger stuurt steeds meer recruten terug naar huis omdat ze verslaafd zijn aan het internet. De internetverslaafden zouden fysiek noch mentaal in staat zijn om hun legerdienst te vervullen.

Surfverslaafden staan vaak pas rond de middag op, om de rest van de dag achter hun computer door te brengen. Daardoor zijn ze volgens de legerdokters lichamelijk te zwak voor de trainingen. Ook het legerregime - opstaan om zes uur - zouden ze niet aankunnen. Mentaal zou het dan weer een te grote schok zijn om mensen van vlees en bloed te onmoeten.geblogd door Lies Lecomte


 

Neponthoofding

Het internet, hoe handig ook, is niet altijd de meest betrouwbare informatiebron. Dat maakte de Amerikaan Benjamin Vanderford vandaag nog eens pijnlijk duidelijk. Hij plaatste een video waarop hij zijn onthoofding door Iraakse rebellen ensceneert op het wereldwijde web, en al gauw pikten alle grote media het bericht op dat een groep rond Abu Musab Al-Zarqawi opnieuw een Amerikaan hadden vermoord.

Kort daarna bekende Vanderford aan het persbureau Associated Press dat het filmpje nep was. De jongeman wilde naar eigen zeggen in de aandacht komen, én aantonen hoe makkelijk zulke filmpjes te vervalsen zijn.geblogd door Lies Lecomte


 

Strijd tegen ...

War against terror - de oorlog tegen het terrorisme. Een bondige en duidelijke omschrijving, vinden wij, maar de Amerikaanse president George Bush heeft na drie jaar een betere omschrijving gevonden voor zijn antiterreurcampagne: ,,Strijd tegen de Extremistische Ideologieën die niet geloven in vrije maatschappijen en die het terrorisme aanwenden als wapen om het geweten van de vrije wereld op zijn grondvesten te doen schudden''.

Alstublieft.geblogd door Lies Lecomte


 

Zeven medailles

De Belgische topsporters gaan brokken maken in Athene, tenminste als we USA Today mogen geloven. Volgens een berekening van de Amerikaanse krant is België op de komende Olympische Spelen goed voor zeven medailles.

USA Today heeft een virtueel medailleklassement opgesteld op basis van de
meest recente WK-resultaten in de verschillende sporttakken. We halen twee
medailles in het tennis, drie in het wielrennen en nog eens twee in de
andere sporten. Of daarbij rekening is gehouden met het forfait van Filip
Meirhaeghe
is niet duidelijk.


geblogd door Klaas Debacker


 

Horrorformule

Britse wetenschappers hebben een wiskundige formule uitgewerkt waarmee ze het horrorgehalte van griezelfilms meten. Met de vergelijking (es + u + cs+t)2 + s + (tl + f) + (a + dr + fs) + sinx -1 hebben ze vastgesteld dat The Shining, de gruwelklassieker van Stanley Kubrick met in de hoofdrol Jack Nicholson, mathematisch gezien de griezeligste griezelfilm aller tijden is.geblogd door Sam Delbeke


 

Eigenliefde

Google is meer dan een zoekmachine, het is ook een spiegel die zegt wie je bent en wat je doet in deze wereld. Gooi een naam op Google en je krijgt meestal een resem sites en documenten waarin die naam voorkomt. Omdat de impact van het internet op de maatschappij steeds groter wordt, wordt die lijst met hits ook steeds langer.

Iedereen kan zo zijn eigen inlichtingendienst spelen. En dat doen we ook, bevestigt een onderzoek van MSN. We gebruiken Google op zoek naar informatie over onze buurman of baas. Zoekmachines zijn ook handig bij een nieuwe date, de zoektocht naar een oude schoolkameraad of voor een profiel van je werknemers (want ook je baas googlet wel eens).

Maar de naam die we, ondanks die zes miljard andere mensen, nog het meeste intikken -heel stiekem misschien- is die van onszelf. De mens is en blijft een ijdel dier.


geblogd door Klaas Debacker


 

Breedband in Korea

Waar ligt het Mekka van het internet? Spontaan denk je aan landen als de Verenigde Staten of Japan, maar het echte antwoord ligt in Zuid-Korea. De lokale overheid heeft er in 1994 voor gekozen om zwaar te investeren in een betaalbaar breedbandnetwerk. Met resultaat: op dit moment heeft al 71 procent van de Koreanen breedband in huis. Tegen volgend jaar moet dat 80 procent zijn.

Bovendien is breedband er een stuk breder dan bij ons. Koreanen surfen aan 20 megabyte per seconde (Mbps) of meer, voldoende om televisiebeelden te versturen in het hdtv-formaat. Daar kunnen wij Vlamingen alleen maar van dromen (Skynet Go surft aan 3,3 Mbps; Telenet Internet Mono haalt 4 Mbps).

ZDNet maakte een interessante reportage over het Zuid-Koreaanse breedbandwonder.


geblogd door Klaas Debacker


 

Compostbekertjes

Lang niet meer gehoord van de eetbare frietzakjes en andere verpakkingen met een smaakje, maar de ecologisch bewuste medemens hoeft niet te wanhopen. Brouwer Alken-Maes presenteert op het folkfestival Dranouter namelijk de composteerbare drankbeker. De beker, door het bedrijf Huhtamaki gemaakt uit maïs, ziet eruit als een gewoon plastic bekertje, maar composteert na 50 dagen in de juiste omstandigheden tot humus.

Wie bij dit bericht met de ogen rolt en dit toeschrijft aan het geitenwollen-sokken-gehalte van Dranouter, komt bedrogen uit. Later dit jaar zullen de bekers ook gebruikt worden op de Antilliaanse Feesten en Pukkelpop.geblogd door Lies Lecomte


 

Negentig jaar geleden

Vandaag is het precies negentig jaar geleden dat voor België de Eerste Wereldoorlog begon. Op 4 augustus 1914, om halfacht 's morgens, trokken de eerste Duitse troepen België binnen, in de buurt van het plaatsje Gemmenich, bij Luik. Enkele uren later sneuvelde de allereerste Belgische soldaat, Antoine Fonck. De rest is geschiedenis.
Vandaag zijn nog maar een handvol oud-strijders van de Eerste Wereldoorlog in leven. De 'laatste' Belgische oud-strijder van WWI, Paul Ooghe, overleed op 8 september 2001. Maar ook de voormalige Tourrenner Emile Brichard, die begin juli overleed, was oud-strijder, zij het dat hij achter de linies, in een veldhospitaal, werkte. En dan is er nog de naar Amerika uitgeweken West-Vlaming Cyriel Barbary, die ondanks zijn Amerikaanse staatsburgerschap door velen als de enige nog in leven zijnde Belgische WWI-veteraan wordt aangezien.
Medio juli waren er volgens officiële cijfers nog 23 Franse en nog 26 Britse oud-strijders in leven. Er zijn er nauwelijks nog die aan Duitse kant vochten. Bizar genoeg heeft een van hen, Charles Kuentz, de Franse nationaliteit. De man werd immers geboren in de Elzas, dat toen het het Duitse keizerrijk behoorde. Kuentz is nu 107.geblogd door Sam Delbeke


 

Cowboys and Angels

Surfen met Mozilla kan een aardige stuiver opleveren. De internetbrowser probeert er alles aan te doen om bugs uit haar software te halen. Daarom heeft de Mozilla Foundation een som van 500 dollar uitgeloofd voor iedereen die een kritieke beveiligingsfout in de software van Mozilla kan detecteren.

De goede zielen worden dus beloond. Daarmee bewandelt Mozilla de omgekeerde weg van Microsoft, die meer heil ziet in het bestraffen van de slechteriken. Microsoft looft immers geldsommen uit voor tips die kunnen leiden tot de arrestatie van virusmakers en ander digitaal schorremorrie.


geblogd door Klaas Debacker


 

Q valt voor mp3

De mp3-generatie rukt steeds verder op. Ook een gevestigd muziektijdschrift zoals het Britse Q moet eraan geloven. Omdat Q's verkoopcijfers al een tijdje slabakken, wil het tijdschrift meer gaan inspelen op 'de jeugd van tegenwoordig'. En hoe kan dat beter dan door mp3's als volwaardig muziekformaat uit te spelen.

Het augustusnummer mag er alvast wezen. Q opent met 'The 1010 Songs You Must Own'. Niet toevallig is 1.010 het aantal nummers dat je op een mini-iPod kan opladen. Ook worden muziekgroepen vanaf nu bij elk interview gevraagd naar hun favoriete songs (niet cd's), zodat je die lijstjes kant-en-klaar kan downloaden. Onze langspeelplaten klinken intussen steeds ouderwetser...

UPDATE. De volledige lijst van Q vind je hier.


geblogd door Klaas Debacker


 

Aandelen voor nerds

Dat ze bij Google niet vies zijn van een stunt, dat hebben we eerder al gemeld. Maar zelfs bij serieuze zaken als hun eigen beursgang kunnen ze het niet laten om een beetje speciaal te doen. Er worden immers 14.142.135 aandelen uitgegeven en openbaar verkocht door Google. Nog eens 10.494.524 aandelen worden door de aandeelhouders verkocht. Nu is 14.142135 plus 10.494.524 gelijk aan 24.636.659 en dat is een priemgetal. Toeval is dat natuurlijk niet. Vraag is enkel wie de grootste nerds zijn: de jongens en meisjes van Google die dit bedenken, of de computerfreaks die dit soort getallen optellen en controleren op priemigheid.

De introductieprijs zou, volgens de prospectus, liggen tussen 108 en 135 dollar. Wij gokken op 109, 113, 127 of 131 dollar.

geblogd door Henk Tack


 

Longhorn op de lange baan

De werken aan Longhorn, de opvolger van het besturingssysteem Windows XP blijven vertraging oplopen. Onlangs kondigde Microsoft aan dat een eerste testversie pas halverwege 2005 verwacht mag worden. De commerciële lancering van het Longhorn-programma zou dan pas voor 2007 zijn, vier jaar later dan eerst voorzien. De ontwikkeling van het Servicepack 2, zeg maar een update voor Windows XP, zou mee aan de basis van het uitstel liggen.

(Via ZDNet)


geblogd door Klaas Debacker


 

Bin Laden te paard

Osama bin Laden blijft terreur zaaien, ook op het web. Een virusmaker maakte handig gebruik van de terroristenleider om nieuwsgierige mensen in de val te lokken. Zo ontvingen nieuwsgroepen op Usenet het bericht dat journalisten het lichaam van Bin Laden zouden gevonden hebben. De man zou zich verhangen hebben en foto's van die ,,zelfmoord" zouden te vinden zijn op een bepaald internetadres, waar je een bestand kan downloaden.

We voelen de nattigheid al komen. Natuurlijk bevat het bestand geen foto's, maar een virus, in dit geval Hackarmy. Eigenlijk is Hackarmy geen virus maar een Trojaans paard, een programmaatje dat zich op je pc installeert om daarna ravage aan te richten. In het geval van Hackarmy kunnen hackers de controle over je computer overnemen en die bijvoorbeeld doen crashen. Overnemen en doen crashen, dat klinkt ons bekend in de oren. Osama bin Laden, zei u?


geblogd door Klaas Debacker


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs