Big Brother Awards


Privacy International, een organisatie die waakt over de privacy van de Britse burger, heeft de winnaars van de jaarlijkse Big Brother Awards bekendgemaakt. Dit jaar gaat de Amerikaanse overheid met de hoogste pluim lopen. Ze krijgt de Lifetime Menace Award voor haar US Visit-project, waarbij elke bezoeker in de Verenigde Staten zijn vingerafdrukken moeten laten registreren. De jury vindt de maatregel ,,beledigend en opdringerig''. Bovendien werd ze door de VS eenzijdig en zonder veel overleg ingevoerd.

Een andere prijswinnaar is British Gas, dat zich verschuilt achter de Data Protection Act om de dood van twee oudjes niet op zijn geweten te hoeven hebben. Goed voor de prijs van de Most Invasive Company, vond de jury. Staatssecretaris Margaret Hodge is dan weer de Worst Public Servant omdat zij voorstelt schoolkinderen te voorzien van een tracking-zendertje zodat ouders altijd kunnen zien waar hun kroost uithangt. Het zal George Orwell plezieren.


geblogd door Klaas Debacker


 

Mag het een maatje meer zijn?

Eat your heart out, Kate Moss, Calista Flockhart en andere uithangborden van de heroin chic look en de Twiggy look. Rond verkoopt ook.
Het grote-matenmodel Sophie Dahl maakte enkele jaren terug al furore door met haar maatje 44 en haar D-cup te poseren in een gewaagde advertentie voor het parfum Opium van Yves Saint Laurent (later presteerde ze het haar lichaamsgewicht met het Atkinsdieet en een regime van veel sigaretten en water met zo'n derde terug te brengen, maar kom.). En in maart lanceerde de cosmeticafabrikant Lever Fabergé een spraakmakende campagne waarin 'echte' vrouwen met ronde vormen opdraafden ter promotie van de huidverstevigingscrème Dove. De zes gewone, van de straat geplukte dames werden heuse beroemdheden in Groot-Brittannië. De campagne was zo'n succes dat het geheel uit vrouwen bestaande marketingteam dat de campagne bedacht had, zich daarna voor een weddenschap op een soortgelijke manier liet fotograferen.
Dat de campagne vruchten heeft afgeworpen, bewijst het bericht in The Daily Mail vandaag dat de verkoop van Dove, op basis van geëxtrapoleerde cijfers, met 700 procent is gestegen en dat het aandeel van Dove op de markt van de verstevigingscrèmes in één ruk van één naar zes procent is gestegen.geblogd door Sam Delbeke


 

Fotograaf is de pineut

De digitale revolutie maakt nieuwe slachtoffers. Veel professionele fotografen dreigen kopje onder te gaan door de opkomst van digitale fototoestellen. In één jaar tijd daalde het aantal klassiek ontwikkelde filmrolletjes daardoor met 35 procent. Uit Amerikaans onderzoek blijkt bovendien dat mensen hun digitale kiekjes steeds minder laten afdrukken. Maar drie procent van alle digitale foto's wordt ook effectief op fotopapier afgedrukt.
(via Het Nieuwsblad)


geblogd door Klaas Debacker


 

The Simpsons uit de kast

Conservatief Amerika zal het niet graag horen, maar naast eerdere pogingen in Californië en Massachusetts is nu ook in televisieland een homohuwelijk in de maak. De tekenaars van de populaire tekenfilmreeks The Simpsons werken aan een aflevering waarin het roze huwelijk centraal zal staan. Een van de vaste tekenfilmpersonages zou zich bij die gelegenheid ook "outen". Maar wie dat is, willen de makers nog niet kwijt.

In de VS is het gissen naar het bewuste personage intussen al begonnen. Heel wat fans gokken op Waylon Smithers, de assistent van Montgomery Burns. Zijn geaardheid zorgde echter al een tijdje voor discussies onder Simpsons-fans. Anderen zetten hun geld op de kettingrokende tweelingszussen Selma en Patty, de zussen van Marge Simpson. De alvast druk besproken aflevering komt in januari op de Amerikaanse buis.


geblogd door Klaas Debacker


 

Reality show, nu ook in Irak

Wie nu en dan eens bij Vitaya blijft hangen, kan zich wel iets voorstellen bij het soort reality show waarbij de programmamaker voor toverfee speelt, het hele hebben en houden van een Amerikaans middenklasse gezin grondig door mekaar schudt en daarna de hele handel opnieuw schikt volgens gangbare stijlcriteria.
Welnu, in Irak hebben ze iets gelijkaardigs. Labor and Materials. Zo heet de allereerste reality show in het land. Het concept? Bewoners van door de oorlog getroffen huizen krijgen een legertje cameralui over de vloer, annex klusjeslui en meubelen. In zes weken tijd wordt het huis verbouwd en opnieuw ingericht. Doel - aldus de makers van AlSharqiya TV - is het psychologisch proces dat de bewoners in die weken doorspartelen voor televisiekijkend Irak vast te leggen. Boeiend detail: de meubelen worden betaald door kijkers die op die manier hun moslimplicht - 1/50ste van hun jaarinkomen aan armen of liefdadigheid geven - vervullen.
(via The Guardian)
geblogd door Lieve Van de Velde


 

Buck Fush

Het domein www.againstbush.com is niet meer vrij, maar voor de rest verdringen alle mogelijke subculturen zich voor een plekje in de strijd tegen George W. U kiest maar:
Bibliothecarissen, Breiende Vrouwen, Rockbands, Bluetooth-gebruikers, Babes, Expats, Republikeinen, Kinderen, Seculiere Amerikanen, ja zelfs de hele wereld.

In de off line wereld uiten ze waarschijnlijk hun ongenoegen over Dubya met een van deze bumperstickers. Of een boxershort, een t-shirt of een handtas? En om de zwakken van hart niet teveel emoties te bezorgen is er zelfs de inventieve slogan "Buck Fush!".
geblogd door Heleen Touquet


 

Google is God niet

Het nieuws springt van kabel naar kabel, van modem naar modem, van collega naar collega.. Iets wat onmogelijk geacht werd, is gebeurd. Google ligt plat. Al de hele dag. Elke zoekterm levert hetzelfde op: een errorpaginaServer Error The service you requested is not available at this time. Service error -27.  Iemand de Grote Orientator een hack gezet?
De rest van de wereld lijkt zich niet bewust van het Grote Probleem. Nergens is dit Nieuws. Pas om 17u schrijft BBC dat een paar Britse surfers last hebben om Google aan het werk te zetten.  Over de troubles aan deze kant van het kanaal: niente.
Of ligt het dan toch aan ons?

Update: Zes uur later. Het was/is een worm die het op zoekmachines gemunt heeft, en het is wel degelijk wereldnieuws
geblogd door Lieve Van de Velde


 

Poli-bloggers

In de VS halen steeds meer traditionele media hun neus op voor de Democratische en Republikeinse Conventie. Geen nieuws. Niets meer dan één mega publi-event, zo klinkt het. BBC citeert Bloombergs Andrew Ferguson die zijn collega's vraagt of ze ,,echt niets beters te doen hebben? De auto wassen, de achterkant van een doos cereals lezen, kijken hoe verf droogt, om maar iets te noemen''.
Webloggers zijn er dit jaar dan weer wél graag bij. 35 zijn er geaccrediteerd. Eigenaardig genoeg springt ook het traditionele persagentschap Associated Press op die trein. Maar het verhaal werkt in twee richtingen. Blogger Ana Marie Cox, alias Wonkette, verhuist haar commentaar op de Conventie van haar blog naar het televisiescherm. Meer bepaald naar MTV.
Misschien een concept om over na te denken in deze contreien? Bij partijcongressen allerhande. 

(via bbc)
geblogd door Lieve Van de Velde


 

Zijn er feministen in de zaal?

Godfrey Bloom, een van de twaalf Europarlementsleden van de anti-Europese UK Independence Party, heeft op zijn eerste werkdag in Straatsburg de Britse pers gehaald met de opmerking dat ,,geen enkele zichzelf respecterende zakenman met een greintje verstand in zijn hoofd ooit een vrouw in de vruchtbare leeftijd zou aanwerven''. Hij zei ook dat hij zich op vrouwenthema's wou toeleggen omdat hij vond ,,dat vrouwen vandaag niet genoeg schoonmaakten achter de koelkast" en dat hij de vrouwen wou vertegenwoordigen ,,die altijd het eten klaar hebben staan als je thuiskomt''. Kijk eens aan.

Waar zijn al die feministen van vroeger eigenlijk gebleven? Neem nu die campagne van het gespecialiseerde rondingentijdschrift Ché, met die fijnzinnige advertentie waarin de ongebreidelde permissie om goed uitgebochte bevallige voorbijgangsters vrijelijk in de billen te knijpen, ,,een betere wereld" genoemd wordt. Een andere advertentie voor het blad toont een bedrijfsorganogram, waarin de een of andere janklaassen een hoop zwoel kijkende babesnoetjes als werknemer eh... onder zich heeft. Alleen op de website zorra.be ergeren mensen zich over soortgelijke advertenties.

Nee echt, de feministische barricaden zijn blijkbaar onbemand. Als zelfs al een feministisch tijdschrift als het Nederlandse Opzij in de fout gaat. De Nederlandse columniste Nazmiye Oral merkte begin deze maand tot haar verbazing dat haar foto op de cover van Opzij geretoucheerd was: haar rimpels en de moedervlek op haar linkerborst waren digitaal weggewerkt. ,,Je mag aan mijn rimpels zien dat het leven zijn prijs heeft'', zegt ze. ,,Ik vind het een beetje cheaten en niet zusterlijk om dat weg te retoucheren. Dat vind ik niet pluis van Opzij.'' Benieuwd of Jocelyne Wildenstein dat ook vindt.
geblogd door Sam Delbeke
 

Rariteiten in het kabinet (2)

In onze surftochten over de nieuwe excellenties konden we in geen geval om de ons onbekende Gisèle Mandaila heen, staatssecretaris voor het Gezin en de eerste zwarte politicus in de Belgische regering.
Wie is ze? Waar komt ze vandaan?
Haar gsm-nummer en officieel CV staan in zowat elke google-hit, maar naar eventuele absurde hobbies is het eeuwig zoeken. Hetzelfde geldt voor de juiste uitspraak van haar naam. Dat ze op de dag van haar aanstelling  op huwelijksreis in Griekenland zat, kom je wél in geen tijd te weten. Dat ze heel snel kinderen wil en stage heeft gelopen in een brouwerij in Kinshasa eveneens. Grootste leverancier van antwoorden op onze vragen is grioo.com, een zwart-Afrikaanse site. Naast twee interviews is vooral de discussie op deze site interessant. Of Afrika fier moet zijn omdat er nu een vrouw van Congolese afkomst in de Belgische regering zit? Of ze daar speciale felicitaties voor verdient? Of dat dan niet de normaalste zaak van de wereld is?  En dus niet felicitabel?
Hoe dan ook, één ding zal mevrouw Mandaila als nationale politica toch nog moeten leren: domeinnamen registreren. Alles en bijna alles staan nog vrij.
geblogd door Lieve Van de Velde


 

Brabançonne

Morgen hebben we met zijn allen een dagje vrij, want dan is het weer Nationale Feestdag. De koning heeft vandaag al zijn duit in het zakje gedaan, dus de kans is klein dat u de nationale hymne morgen op de radio te horen krijgt. Maar mocht u ergens te lande alsnog op een Brabançonne-blaasorkest botsen, en u geraakt niet verder dan 'O dierbaar België, den ezel kan nie schijten...' dan kan u hier nog snel de tekst met de muziek leren meezingen.

De Brabanconne blijkt trouwens niet alleen een lied te zijn, maar ook een Brusselse bushalte, een culinaire bereidingswijze, een biermerk en last but not least, een kippensoort.

Maar ons gaat het hem om de muziek. Iedereen kent wel de klassieke versie, maar de hymne doet het ook goed als dansbare remix. En herinnert u zich nog de versie van III Belgen, een samenwerking van Rob Vanoudenhoven met Arno en Will Tura? Verdienstelijk, dat wel. Maar de echte Belgen... die doen het gewoon op hun gsm. Bellen maar!


geblogd door Klaas Debacker


 

90.000 keer .be erbij

De .be familie breidt zich gestaag uit. Vorig jaar werden in België 93.805 nieuwe ".be"-domeinnamen geregistreerd. Tel daarbij de al bestaande adressen en we komen voor 2003 uit op 294.650 .be's. Dat meldt domeinnaambeheerder DNS in zijn jaarlijkse rapport.


geblogd door Klaas Debacker


 

Rariteiten in het kabinet (1)

Brussel en Wallonië hebben net hun nieuwe beleidsploegen samengesteld. We surften voor u enkele weetjes over de nieuwe excellenties bijeen.

Beginnen doen we met de Waalse minister-president Jean-Claude Van Cauwenberghe, die wel het evenbeeld van ex-premier Jean-Luc Dehaene lijkt. Van Cau is gepassioneerd door hanen, net als Jean-Luc, en heeft op de schouw al een mooie verzameling beeldjes bijeen. Voorts houdt hij van pils en steak au poivre en is zijn favoriete film La Vita è Bella.

Duim omhoog, dikke knipoog en zwaaien met het vlaggeke. Charles Picqué ziet zijn nieuwe job van Brussels minister-president volop zitten. Picqué blijkt naast passioneel Brusselaar ook gefascineerd door de Middeleeuwen te zijn. Hij heeft naar eigen zeggen heel wat literatuur op de plank en verzamelt zelfs maquettes van versterkte forten. Ook zijn uitgebreide fotoboek is een kijkje waard.

Dan is eminence grise Claude Eerdekens andere koek. Hij zoekt het vertier vooral in het geestelijke. De Memoires van Hadrianus (Marguerite Yourcenar) en De naam van de Roos (Umberto Eco) behoren tot zijn favoriete lectuur. Verder vindt hij Mozart en Gainsbourg super, twee enfants terribles van hun tijd. Dat kan van Eerdekens niet gezegd worden: hij is een Stier en dat zijn geen avonturiers, maar wel geduldige en harde werkers.

En wat dacht je van Benoit Cerexhe, de man met de mysterieuze ogen. Cerexhe is waarschijnlijk de eerste politicus met een eigen encyclopedie "Le Petit Cerexhe illustré", je zal het maar bedenken. We lezen er onder meer dat hij fan van Milan Kundera en Joseph Kessel is. Benoit vindt La Tribune in Anderlecht het beste restaurant van het gewest en muzikaal zoekt hij het bij Patricia Kaas en good old Supertramp!


geblogd door Klaas Debacker


 

Biorenner pur sang

Qué? Was onze reactie bij Dave Bruylandts statement dat ,,iedereen bovendien weet dat ik thuis een hoogtekamer heb; ik zou niet weten waarom ik epo zou moeten nemen".
Voorwerp van deze occasionele Qué was het woord hoogtekamer. Bij Google leverde het ding welgeteld twee hits op. Iets onbruikbaars voor Nederlandse hardlopers en iets over Russische astronauten. En daar lazen we:  ..een afgesloten cel voor een soort 'testpiloot' waaruit geleidelijk de zuurstof werd gepompt om de atmosfeer op steeds grotere hoogten na te bootsen. ,,We gingen door totdat de testpiloot flauwviel'', zegt Aleksej. Niets ongezonds aan dus. Gewoon puur natuur.
Dat geldt trouwens ook voor een ander obscuur begrip dat Bruylandt in hetzelfde stukje introduceert: homeopathische injecties. Dat levert welgeteld vier hits op. Nummer vier gaat over uiergezondheid bij biologisch melkvee. Inderdaad, puur natuur, die  Bruylandts. 
geblogd door Lieve Van de Velde


 

Pop-ups, een vergissing

Als er ooit een top-tien van narigheden op het internet wordt samengesteld, dan zou het fenomeen pop-up reclame er beslist een plaatsje in krijgen. Je mag op het web geen voet verzetten of je hebt ze aan je been, die kleine schermpjes die plots opduiken om je ongevraagd hun waren aan te prijzen. 
 
Toch blijft de reclame-industrie vasthouden aan de pop-up/pop-under/pop-whatever. Dat komt omdat het doorklikgehalte erop een stuk hoger ligt dan bij gewone reclamebanners. Of de mensen moedwillig doorklikken vanwege de boodschap, is nog maar de vraag.

Een studie van het onderzoeksbureau Bunnyfoot Universality heeft nu aangetoond dat liefst 90 procent van al wie op een pop-up banner klikt, dit per vergissing doet. De meeste surfers willen gewoon het venster sluiten, maar klikken per ongeluk in het venster in plaats van op het kruisje. De ergernis zal er niet kleiner om zijn. Maar of dat de reclamemakers ervan zal weerhouden nog pop-ups te gebruiken...


geblogd door Klaas Debacker


 

Microsoft praat met Yahoo! praat met AOL

Microsoft, America Online (AOL) en Yahoo! hebben volgens Internetweek een akkoord bereikt om hun messaging-diensten op elkaar af te stellen. Daardoor zouden gebruikers van Microsofts Live Communications Server 2005 kunnen communiceren met gebruikers van AOL Instant Messenger, Yahoo! Messenger en MSN Messenger. De drie bedrijven lijken niet van plan gebruikers buiten de werkvloer tegemoet te komen, want de afspraak geldt voorlopig alleen voor professionele gebruikers. Andere chatters zullen dus voorlopig alleen met soortgenoten kunnen communiceren.geblogd door Henk Tack


 

Sir Tim

Tim Berners-Lee, de Britse uitvinder van het World Wide Web (WWW), is vandaag in Buckingham Palace tot ridder geslagen. Tim mag zich vanaf nu Sir Tim laten noemen, iets wat Bill Gates zure oprispingen moet bezorgen. Gates werd in januari als ridder voorgedragen maar mag als Amerikaanse burger niet de titel 'Sir' dragen. Gates moet het stellen met het achtervoegsel KBE (Knight Commander of the Most Excellent Order of the British Empire).


geblogd door Klaas Debacker


 

U2-opnames verdwenen

Island Records, de platenfirma van U2 zit met de handen in het haar. Dinsdag is een geluidsband van de volledige nieuwe U2-plaat verdwenen in de Franse badplaats Nice. Of de opnames gestolen, dan wel verloren zijn, is nog niet duidelijk. Maar het is niet denkbeeldig dat de nieuwe nummers voortijdig op het internet zullen belanden. De nieuwe U2 zou in november moeten verschijnen.


geblogd door Klaas Debacker


 

Tieners heb je in negen soorten

In de jaren vijftig had je de teddy boys, in de jaren zestig de mods en de rockers en vanaf eind jaren zestig tot diep in de jaren zeventig zwaaiden de hippies de plak. Daarna, eind jaren zeventig, had je de punks en de skinheads en in de jaren tachtig was het al new romantics wat de klok sloeg.

Om ouders die door de bomen het bos niet meer zien een handje te helpen en buitenlandse studenten Engels een beter inzicht in de Britse jeugdcultuur te verschaffen, heeft The British Council na grondig onderzoek de Britse jeugd officieel onderverdeeld in negen categorieën. Ook de BBC heeft een puzzled parent's guide, maar identificeert maar zeven 'tienerstammen'. En op de Nederlandse site Culture Shock vind je een lijst met Nederlandse jeugdculturen.


geblogd door Sam Delbeke


 

Gmail te koop

Google heeft dè marketingtruc gevonden om zijn e-maildienst Gmail hip te maken. Gmailaccounts worden kunstmatig schaars gehouden. Met mondjesmaat worden fervente internetgebruikers uitgenodigd om een eigen Gmailadres aan te maken. Hippe niet-surfers missen zo de boot en daar worden ze gek van.

Gelukkig biedt de digitale markt E-Bay soelaas. Voor een paar centen kan je al een eigen, authentiek Gmailadres op de kop tikken. Hip zijn kost nu eenmaal geld.


geblogd door Klaas Debacker


 

P2P-gebruik stijgt

Het gebruik van digitale ruildiensten (P2P) is het voorbije jaar met dertig procent gestegen in de Oeso-landen. Op elk moment zijn gemiddeld tien miljoen mensen bezig (al dan niet legaal) bestanden uit te wisselen, zo blijkt uit een steekproef. In 2003 werden voor het eerst meer video-, games- en softwarefiles uitgewisseld dan muziek.


geblogd door Klaas Debacker


 

7427466391.com

De grootste zoekmachine ter wereld zoekt werkvolk. En Google zou Google niet zijn, mocht ook het aantrekken van nieuw talent niet op een bijzondere manier gebeuren. Het bedrijf met de gelijknamige zoeksite heeft naast een snelweg van Silicon Valley een billboard geplaatst met daarop [first 10-digit prime found in consecutive digits of e].com.

Wie deze wiskundige rebus weet op te lossen, surft naar de site in kwestie. Daar vind je dan een nieuwe vraag. Na het oplossen van de twee vraag kom je op een Google Labs-pagina met daarop de volgende tekst: ,,Congratulations. Nice work. Well done. Mazel tov. You've made it to Google Labs and we're glad you're here. One thing we learned while building Google is that it's easier to find what you're looking for if it comes looking for you." Innovatieve rekrutering van de bovenste plank.

Google is met deze stunt trouwens niet aan z'n proefstuk toe: een tijd geleden heeft het bedrijf nog een programmeerwedstrijd gehosted. En wie wiskundige of moeilijke, wetenschappelijke zoektermen intikt in de zoekmachine krijgt een sponsored link voorgeschoteld met de volgende tekst: Work at Google.com ; We can't hire smart people fast enough!


geblogd door Henk Tack


 

De praatgrage terrorist

The New York Times biedt vandaag een fascinerende inkijk in de geest van de terrorist Mohammed de Egyptenaar, het brein achter de aanslagen van 11 maart in Madrid.

Mohammed, ofte Rabei Osman Sayed Ahmed met zijn echte naam, werd op 8 juni in Milaan gearresteerd. Voor zijn arrestatie werd hij door de Italiaanse politie afgeluisterd, en hij blijkt nogal een praatvaar te zijn. Zo heeft hij de politie ongewild een pak informatie gegeven over hoe hij tewerk gaat als hij terroristische aanslagen voorbereidt.

De transcripties vind je hier. (Om het artikel te lezen moet je je registreren, maar 't kost je niks.)


geblogd door Heleen Touquet


 

Boonen delicieux

Tom Boonen zorgde vrijdag niet alleen voor de eerste Belgische ritwinst in de Tour sinds 2001, hij schopte het ook tot posterboy van Tourgroupie Crazy Jane. Gekke Jane houdt een blog bij met de naam Mais bien sur, c'est le Tour delicieux, waar ze vooral de fysieke schoonheid van de ronderenner eh, bestudeert.


geblogd door Heleen Touquet


 

Kies voor mijn Ketchup! Nee, voor de mijne...

Ergens tussen hamburger en frieten. Op die plaats wordt de verkiezingsstrijd tussen Bush en Kerry uitgevochten. Strijden respectievelijk om een plaatsje in de magen van het Witte Huis: Heinz en 'W'. Twee ketchupflessen dus. Dat Kerry getrouwd is met de erfgename van Heinz, een merk waarmee zowat alle Amerikaanse middenklasse-ijskasten vol zitten, is Bush blijkbaar een doorn in het oog. Na wat lobbywerk kreeg hij de makers van een ander ketchup-merk zo ver om de Republikeinse friet-eters van kleur en smaak te voorzien. W dus. Met de W van Washington. De boodschap op de bijbehorende site zegt meteen waar het op staat: You don’t support Democrats. Why should your ketchup?.


geblogd door Lieve Van de Velde


 

Lees eens een rapport

Wat zou een mens zijn zonder internet? En waar kon diezelfde mens dit soort rapporten lezen voor het e-tijdperk? Tweemaal letterlijk on line:

 • De uitspraak van het Internationaal gerechtshof in Den Haag over de Israelische muur
 • Het rapport van de senaatscommissie over de Amerikaanse inlichtingendiensten in de aanloop naar de oorlog in Irak


  geblogd door Lieve Van de Velde


 •  

  Ay Caramba! Lisa Simpson op de bres voor Cornwall

  Maar weinig mensen zullen weten dat het graafschap Cornwall, op de zuidwestelijke punt van Engeland, een heuse onafhankelijkheidsbeweging heeft. Maar de nationalisten van Cornwall hebben nu een gigantische publicitaire stunt uitgehaald door Lisa Simpson, de immer achtjarige, wijsneuzige dochter van Amerika's meest onaangepaste gezin, voor hun zaak te winnen. In een nog niet uitgezonden aflevering loopt ze rond het huis van het gezin in Springfield en roept ze ,,Rydhsys rag Kernow Lemmyn'', wat zoveel betekent als ,,Vrijheid voor Cornwall nu'', en zwaait ze met het St. Piran's Cross, de vlag van Cornwall. Volgens de Cornish Language Fellowship spreken tussen de drie- en vierhonderd mensen het Cornish vloeiend, en hebben tussen vijf- en tienduizend mensen enige kennis van de taal.


  geblogd door Sam Delbeke


   

  BBC onder vuur

  De Britse openbare omroep BBC krijgt van Tessa Jowell, de Britse minister van Cultuur, Media en Sport, vier maanden de tijd om een aantal aanpassingen te formuleren om een eind te maken aan de oneerlijke concurrentie op kosten van de belastingbetaler. Jowell baseert zich daarvoor op het het grote rapport over de BBC Online van ex-uitgever Philip Graf.

  BBC Online domineert met in totaal 20.000 sites de Britse markt van online-publicaties. Een negatieve of positieve invloed van de BBC op de internetmarkt is (nog) niet aangetoond. Maar de online heerschappij van de omroep staat wel een aantal commerciële initiatieven in de weg. Het rapport-Graf stelt dat een aantal BBC-sites zich niet onderscheiden van wat er commercieel voorhanden is en dus geen publiek belang dienen.

  Voortaan moet de BBC bij elk nieuw initiatief nagaan of er wel een publiek belang is. Is dat er niet, dan moet de BBC het initiatief afblazen. De BBC moet op internet voorrang geven aan nieuws, actuele kwesties, onderricht en informatie die 'van waarde is voor de burger'. Op deze terreinen moet de BBC prioriteit geven aan innovatieve, rijke, interactieve inhoud.

  Graf pleit verder ook voor twee commissarissen die toezien op de webpublicaties van de BBC. Één die veel weet van nieuwe media en één die goed op de hoogte is van concurrentiezaken.

  (via Planet Multimedia)


  geblogd door Bart Van Belle


   

  Krantenflater van for-mate

  In New York was de verwarring groot gisteren. Tabloid The New York Post pakte op zijn frontpagina groots uit met het ,,exclusive'' nieuws dat de Democratische presidentskandidaat John Kerry Richard Gephardt gekozen had als running mate. Een flater van formaat dus. De heren en dames van de lokale pers doen vandaag in elk geval geen moeite om hun misser te verbergen. Want ze hernemen compleet dezelfde front. Alleen staat nu Edwards waar gisteren Gephardt stond. Onder de kop drukten ze met het nodige gevoel voor zelfspot het haakjeswoord (Really) af.
  Bij nader inzien heeft de blunder de tabloid geen windeieren gelegd. Concurrent Daily News haalde de Post vandaag naar zijn eigen voorpagina en stuurde een doos champagne naar de lokalen van The Post. En op veilingssite eBay is de krant van gisteren intussen aan een tweede leven begonnen als collector's item.


  geblogd door Lieve Van de Velde


   

  Pech voor Kerry

  De 34-jarige Kerry Edwards kan een smak geld over houden aan de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Edwards registreerde zes jaar geleden het domein www.kerryedwards.com.

  Een ideaal webadres voor presidentskandidaat John Kerry en zijn kersverse running mate John Edwards. Kerry Edwards wil het domein echter alleen van de hand doen voor een bedrag met vijf cijfers en claimt dat iemand al 15.000 dollar geboden heeft voor het betrokken domein.

  Andere domeinkapers hielden ">onder meer Kerry-Edwards.com, KerryEdwards04.com en Kerry-Edwards04.com uit handen van Kerry en Edwards. Kerryedwards.org is dan weer wel in het bezit van Kerry en Edwards.

  Tegenstanders van de democratische presidentskandidaat registreerden al kerryedwardssucks.com, kerryedwardssuck.com, stopkerryedwards.com, beatkerryedwards.com en defeatkerryedwards.com


  Hoewel Kerry's keuze voor Edwards niet echt een verrassing was, werden ook domeinnamen met andere presidentiële tandems, zoals Kerry en Hillary Clinton en Kerry en John McCain de voorbije weken gretig geregistreerd.

  Magere troost voor Kerry, maar ook zijn tegenkandidaat George W. Bush heeft af te rekenen met domeinkapers. Het domein GWBush.com bijvoorbeeld, is in handen van tegenstanders van de Amerikaanse president.

  Overigens zorgde Kerry bij de bekendmaking van zijn running mate wel voor een primeur. Voor de eerste keer werd de naam van de running mate bekend gemaakt via e-mail. Gebruikers van Kerry's website kregen het nieuws als eerste in hun mailbox.


  geblogd door Bart Van Belle


   

  Concurrentie

  Er lijkt geen einde te komen aan de stoet nieuwe bloggers, maar een internetgoeroe die het totnogtoe laat afweten op dat vlak, is Bill Gates. De topman van Microsoft had wel al een eigen webpagina, maar over zijn vakantieplannen of dagelijkse frustraties kom je daar niet veel te weten. En billgates.blogspot.com is waarschijnlijk geregistreerd door een cybersquatter. Maar er lijkt licht aan het einde van de tunnel: volgens de nieuwsbrief van Microsoft Watch zou de rijkste man ter wereld een eigen weblog beginnen. De Seattle Times schrijft dat Microsoft het nieuws nog niet wil bevestigen, maar ontkend wordt het ook niet. Spannend.


  geblogd door Henk Tack


   

  www.minister.be

  Jawel! Als het goed is mag het ook gezegd worden. De Vlaamse administratie is sinds de jongste verkiezingen opvallend bij de pinken qua domeinregistratie. Nog voor de Vlaamse regering officiëel gevormd is, hebben twee toekomstige ministers al een eigen ministeriële domeinnaam.
  Dat Yves Leterme openlijk solliciteerde naar de post van minister-president, inspireerde de administratie om al op 14 juni, nauwelijks één dag na de verkiezingen, het domein ministeryvesleterme.be te registreren.
  Ook Frank Vandenbroucke kreeg al een aangepaste domeinnaam, amper één dag nadat hij aankondigde de stap naar het Vlaamse niveau te zetten.

  (via Internetjournalistiek.be)


  geblogd door Bart Van Belle


   

  Wie bent u?

  Mogen wij even heel indiscreet zijn? En een zin citeren uit een mail die vanmiddag bij ons binnenliep? ,,Samen met een paar collega-(software-)-ingenieurs heb ik een psychologische test ontwikkeld die iemands karakter en temperament meet en - soms tamelijk provocerend - beschrijft. Het is een innovatieve test, van
  Vlaamse bodem, die in tegenstelling tot 90% van de bestaande tests nu eens
  niet gebaseerd op de leer van Jung, maar op een merkwaardige andere
  theorie.'' Of wij de test even wilden aankeilen, was de vraag. ,,Want'', aldus de makers, ,,om het systeem te valideren is een grotere pool van testpersonen nodig.''

  Klikverslaafd en e-nieuwsgierig als we zijn, hebben we de testvragen dan maar zelf eens goed doorlopen. Ze hadden niet meteen een hoog hapsnap-gehalte. Het ding houdt een mens toch een goeie zeven minuten bezig.
  De resultaten dan. Die waren - tja - opmerkelijk. Krasse treffers, maar ook een paar even krasse miskleunen, contradicties en slappe-lachverwekkende statements (x moet
  frequent eten en drinken, omdat de honger snel en scherp op komt. Zij heeft
  behoefte aan veel calorieën in verhouding tot het lichaamsgewicht
  )

  Over die contradicties hadden de ontwikkelaars meteen een antwoord klaar:
  ,,nog onvoldoende testprofielen in de database, de kans dat je tussen twee profielen valt, is daarom nog vrij hoog..''

  Wie zijn steentje wil bijdragen tot de psychologisering van de mensheid, eens even diep in de spiegel wil kijken en zeven minuten te veel op zak heeft heeft, weet dus waarnaartoe. Hierheen dus.


  geblogd door Lieve Van de Velde


   

  Guantanamo-statistieken

  Zegt de naam Moussa Zemmouri u iets? Zemmouri is de enige Belg die opgesloten is op Guantanamo Bay, de Amerikaanse legerbasis op Cuba.

  Zijn naam vonden we op de website van The Washington Post, dat aan de hand van publieke documenten, mediaberichten en (vooral Arabische) websites een lijst opstelde van 370 bekende gevangen in Camp X-Ray en Camp Delta.

  Dezelfde krant heeft ook prachtige grafieken met het aantal gevangenen die op de basis opgesloten zitten, netjes verwerkt in een tijdlijn, met rode streepjes voor elke zelfmoordpoging. In februari 2003 zijn dat geen losse streepjes meer, maar een lange rode balk. Even slikken.


  geblogd door Lies Lecomte


   

  De Tour geblogd

  De komende drie weken zitten miljoenen wielerfans aan de buis gekluisterd alwaar ze 188 mannen in spandex broeken 500.000 keer zullen zien trappen, kasseien en bergen over tot op de Champs-Elysées.

  De officiële site van de Tour heeft dit jaar een en ander in petto, onder meer een fotoblog, le journal du Tour de France (met allerlei weetjes) en Les Chroniques: de dagboeken van Sandy Casar (koerst bij FDjeux.com), Bernard Thévenet (twee keer tourwinnaar, nu commentator), Laurent Jalabert (ex-wielrenner, rijdt nu mee op de moto) en Roman Pensec (ex-winnaar, hij gaat op de site elke dag een pronostiek wagen)
  (via BoingBoing.net)

  Ook cyclingnews volgt de Tour op de voet. Een ideale site ook als je wil weten met wat voor fiets Iban Mayo de bergen in rijdt. Ze hebben ook een dagboeksectie, met onder andere US Postal-renner Floyd Landis en de niet geheel onbesproken Dr. Ferrari.

  Natuurlijk zijn er ook onofficiële blogs. Tdfblog.com is er eentje van, daar vind je ook links naar andere tourblogs. Een speciale vermelding verdient nog Engadget, dat vooral voer biedt voor tech-freaks (het gaat onder meer over hoe de renners en hun bazen communiceren, met welk high-tech materiaal de pers de Tour volgt, etc.)

  Moge de beste winnen!


  geblogd door Heleen Touquet


   

  Een wedstrijdje Marlon

  Wat de dood van een filmlegende te maken heeft met de snelheid van websites? Het antwoord op die vraag vergt een stukje uit ,,Het Leven zoals het is, DSO''...
  Nadat wij hier ten velde telexgewijs vernamen dat Marlon Brando op zijn laatste tram was gestapt, surften wij - na een snelle stop ter hoogte van onze sms-velden - ijlings richting filmdatabases. Kwestie van een en ander te stofferen met de juiste titels en jaartallen. Meteen ontspon zich een discussie tussen fanatieke gebruikers van imdb en allmovie. Welnu, als snelheid een criterium mag zijn, verliest ondergetekende en wint all movie. Amper zes minuten nadat de telex was binnengelopen, stond Brando's overlijdensdatum al op zijn CV. Op imdb was ie toen nog alleen geboren.


  geblogd door Lieve Van de Velde


   

  Dat festivalgevoel

  Een strohalm voor alle pechvogels die geen ticket voor Rock Werchter konden bemachtigen (of betalen): radio en internet.

  Gewoontegetrouw besteedt Studio Brussel in All Areas uitgebreid aandacht aan het grootste festival van ons land. Maar ook wie geen radio bij zich heeft, of wie graag ook beeld bij de klank krijgt, komt de komende dagen aan zijn trekken. De site van Rock Werchter brengt geschreven verslagen, foto's en live streams (klik op 'live').

  De site die het meest uitpakt tijdens het komende weekend, is Skynet Music Club. De concerten worden live gestreamd, tussen de optredens door krijg je een blik achter de schermen. Roos Van Acker presenteert vanop de festivalwei. Bovendien kan je op Skynet Music Club de muziek van verschillende artiesten op de affiche downloaden, inclusief de gekwetste David Bowie.


  geblogd door Lies Lecomte


   

  Zoeken op deze blog

  Vlaamse blogs