Exit-festival, Novi Sad

Tegelijkertijd met Werchter begint vandaag in het Petrovaradin-kasteel in Novi Sad, het EXIT-festival. Novi Sad is de hoofdstad van Vojvodina,de meest noordelijke provincie van Servië en Montenegro.

Anders dan hier hebben dat soort evenementen in de Balkan nog een politieke betekenis. Dat merk je onder meer aan het feit dat het festival de gastheer is voor de South European Youth Summit MOVE! 2004, waar er onder meer zal gesproken worden over mensenhandel, nationalisme en tolerantie, de brain drain, en vrijheid van bewegen.

Het festival werd voor het eerst georganiseerd door vijf mensen van de studentenbeweging Otpor (Verzet) tijdens het regime van Slobodan Milosevic, in 2000. Hun bedoeling toen was de studenten aanzetten om te gaan stemmen. Ondertussen zakten er in 2003 al 130.000 mensen van verschillende etnische afkomst naar Novi Sad af. Tickets worden ook in alle Joegoslavische ex-republieken verkocht. Financiële steun komt onder meer van de hulporganisatie USAID.

De conservatieve Servisch-Orthodoxe kerk en de nationalistische politieke partijen zijn niet erg opgezet met het multi-etnische en liberale festival. Onder impuls van de kerk begon een campagne om EXIT in een negatief daglicht te stellen. In juni werden de organisatoren Bojan Boskovic en Dusan Kovacevic gearresteerd op verdenking van gesjoemel met entreegelden. Hun advocaat vertelde echter aan een reporter IWPR (The Institute for War and Peace Reporting), dat de twee niets te verwijten valt, en dat hun aanhouding een onderdeel is van de politie haatcampagne tegen EXIT.

Gelukkig werden ze vorige week voorlopig vrijgelaten, en kon het festival dit weekend toch doorgaan. De zaak wordt wel verder onderzocht.

Het Nederlandse DJ-collectief Jamaican Jukebox uit Eindhoven speelde overigens in 2001 al op EXIT. Zij schreven er een verslag over dat een mooi beeld geeft van het festival. De Duitsers van Datababes speelden er in 2002, ook zij hebben een verslag, maar ook een paar videofiles.geblogd door Heleen Touquet


 

Mike versus de wereld

Michael Moore's anti-Bush film Fahrenheit 9/11 breekt alle box-office records. Vorig weekend was het zelfs de drukst bekeken film in de Verenigde Staten, ongezien voor een documentaire.

Het is duidelijk dat de controverse rond zijn film de Gouden Palm-winnaar geen windeieren gelegd heeft. Nog vorig weekend raakte bekend dat de conservatieve Amerikaanse organisatie
Citizens United
een
klacht heeft ingediend
bij de Federale Verkiezingscommissie (FEC). De recamecampagne rond Fahrenheit 9/11 zou namelijk de pas gestemde
McCain-Feingold-wet op campagnefinanciering
schenden.

Die wet verbiedt actiegroepen om in een periode van dertig dagen voor een conventie of zestig dagen voor de verkiezingen advertenties te plaatsen die een kandidaat steunen of aanvallen. De FEC moet nu beslissen of de wet ook geldt voor reclamecampagnes van politieke documentaires.

En het ziet er niet zo goed uit voor Moore, want vorige donderdag adviseerde de commissie al de opschorting van de reclamecampagne voor de documentaire The Rights of the People.

Die is van de hand van amateurfilmer David T. Hardy. Hardy is niet geheel toevallig een notoir Moore-hater. Hij maakte onder meer de sites moorewatch.com en moorexposed.com. De man heeft duidelijk veel tijd want hij schreef samen met Jason Clarke ook nog eens het boek Michael Moore is a Big Fat Stupid White Man, dat gisteren in de VS verscheen.

Het lijkt wel een full scale assault op Michael Moore, want deze zomer wordt ook de documentaire Michael Moore hates America uitgebracht. Die volgt regisseur Michael Wilson terwijl hij vruchteloze pogingen onderneemt om Moore te interviewen. Van hetzelfde laken een pak voor Moore, dus.

Over censuur heeft Mike dus niks te klagen, vindt Mark Kermode van The Guardian...

PS: Voor zij die zitten te popelen van ongeduld: hier vind je de trailer, voor de rest van de film is het wachten tot 9 juli...geblogd door Heleen Touquet


 

The Great Esc.

Bob Bemer, een van de pioniers op het vlak van de ontwikkeling van ASCII (American Standard Code for Information Interchange) en COBOL, is overleden. Aan zijn website is het niet te merken, maar Bemer heeft heel wat invloed gehad in de computerwereld. Een van de grootste verwezelijkingen van Bemer was zijn een bijdrage aan de ontwikkeling van de ESC-toets. Bemer stierf thuis, in Possum Kingdom Lake in Texas. Hij was 84.


geblogd door Henk Tack


 

Bedd-buddies

Chatsites brachten je al in contact met mensen uit de hele wereld, en dankzij mobiele communicatie kan je nu ook mensen ontmoeten die dicht bij jou wonen. BEDD heet de Bluetooth-toepassing die gsm-eigenaars verwittigt als iemand met gemeenschappelijke interesses binnen een straal van 20 meter komt.


Gebruikers vullen gewoon een formuliertje in over hun hobby's en interesses, Bluetooth koppelt ze aan elkaar. Dezelfde technologie matcht ook kopers aan verkopers én waarschuwt als een van je real-life vrienden in de buurt is - best handig voor overspelige echtgenoten.

Voorlopig alleen in Singapore, binnenkort bij u thuis?


geblogd door Lies Lecomte


 

Face Off!

Herinnert u zich nog die voetbalwedstrijdjes als kind? De identificatie met één of andere onbereikbare sterspeler? Het geruzie dat ontstond wanneer nog iemand die speler wilde zijn? Jeugdsentiment, inderdaad. Ik herinner me nog wedstrijdjes als Jan Ceulemans, Jean-Pierre Papin en zelfs Vital Borkelmans.
Niet alleen de voetbaltechnische, ook de fysieke gelijkenis met die spelers was ver te zoeken.

De personificatie met idolen als David Beckham, Thierry Henry, Ruud Van Nistelrooy en Wayne Rooney verloopt tegenwoordig een stuk eenvoudiger. De BBC Sports Academy presenteert een aantal maskers van topvoetballers. Of het handig is om mee te voetballen, is natuurlijk een andere vraag.


geblogd door Bart Van Belle


 

Lijstjes (bis)

In de categorie ,,serveer eens een lijstje als discussievoer''

 • De favoriete boekenlijst van Laura Bush, nu aan de virtuele valven van het Witte Huis. En wij die dachten dat Cormac McCarthy alleen door mannen verslonden werd.
 • De 100 beste Britse albums aller tijden. En nee, The Beatles staan niet op 1. Die eer gaat naar deze jongens.


  geblogd door Lieve Van de Velde


 •  

  Over smaken en kleuren...

  Springende honden, onleesbare woorden, vloekende kleuren, ze werken menig surfer op de zenuwen. Zo kan een mens zich beginnen afvragen of het wel goed gaat met de mondhygiëne in Mississippi. Sommigen scheppen er een duivels genoegen in om vervelende sites te verzamelen, tips te geven voor een 'goed' resultaat, of zelfs prijzen uit te reiken.
  Wie in deze zenuwslopende jungle op zoek is naar wat innerlijke rust, kan natuurlijk ook een kijkje gaan nemen in de CSS Zen Garden.


  geblogd door


   

  Ruimtetoerisme

  Zelfs wie vandaag met zijn hoofd in de wolken liep, kon er niet naast kijken. SpaceShipOne schreef ruimtevaartgeschiedenis met de eerste bemande commerciële ruimtevlucht. In de marge van het internetgeweld dat met dit event gepaard gaat, is vooral één pagina het vermelden waard: de faq van Scaled Compositions, het bedrijf dat het toestel ontwikkelde.
  Niks geen wijsneuzerige Jongens & Wetenschap vragen, wel onvervalste staaltjes van het legendarische Amerikaanse middenklasse-denken. Neem nu Vraag 9 (mogen we met de camper komen?), vraag 18 (zijn er snack-kraampjes?) of vraag 23 (mag mijn hond mee?).
  Geen enkele vraag over de risico's op foute landingen. Raar, want ook dat stond ooit in het programmaboekje.  geblogd door Lieve Van de Velde


   

  Exotische beestjes, die Belgische politici

  In deze benarde tijden mogen de Belgen dan wel met zwarte bril naar hun eigen binnenlandse politiek kijken; voor een buitenlandse journalist zijn de zeden en gewoonten van onze politici een toonbeeld van inspirerend exotisch positivisme.
  Dat valt althans af te leiden uit de column die een Turkse correspondent vorige week publiceerde op de Turkse online krant Zaman. De titel: ,,Politics in Belgium is something else''. Hij heeft het over een eerste minister die zijn aktentas zelf draagt, niet boos wordt wanneer ie voor een gesloten deur staat, zich met de fiets verplaatst - en daarbij ook nog eens omver gereden wordt -, gewoon in de rij staat in de luchthaven en met de rest van zijn collega's wedijvert in een soort streven naar lowprofile bescheidenheid.
  Geen spoor van ironie of kwaad bloed te bespeuren daar. Of toch wel? Zo ergens tussen lijn 26 en 27? ,,The statement, 'one of you,' in Belgian election campaigns, is not just words''.
  Hilarisch stukje.


  geblogd door Lieve Van de Velde


   

  Creatief met spam

  Van elke drie e-mails die via het web verstuurd worden, zijn er twee ongewenst. Toch kan je met de nodige creativiteit heel wat uit die spam halen. Andrew Yahner uit Boston geeft het goede voorbeeld. Hij bouwt de spam-berichten om tot poëzie.

  Yahner verzamelt de spam die hij toegestuurd krijgt, probeert er een verborgen boodschap achter te zoeken en combineert de zinnen met andere spam. Zo ontstaan 'spoems' (een acroniem van 'spam' en 'poems'), eigen gedichten die hij op zijn internetsite zet. De Australiër en spam-dichter Jon Casimir heeft het fenomeen bestudeerd.

  Naar analogie kan je ook een 'spaiku'(spam en haiku) of een 'sponnet' (spam & sonnet) schrijven. Het is nu nog wachten op de eerste 'spairytales'.  geblogd door Klaas Debacker


   

  Surfen & surfen

  Het moest er ooit van komen, en nu is het zo ver: de woordcombinatie ,,Surfend surfen'' houdt steek. De surfplank met ingebouwde laptop, videocamera en zonnepaneeltjes wordt vandaag gelanceerd. Of hoe de verleidende kracht van woordspelingen geen uitvindershart onberoerd laat.


  geblogd door Lieve Van de Velde


   

  Dutroux in de wereld (bis)

  De Dutroux-in-de-wereld-test kan overigens nog makkelijker. Een snelle Google-search levert ons 371.000 webpagina's op. Als we filteren op Belgische sites, komen we nog maar aan 71.200. De rekensom is snel gemaakt.


  geblogd door Lies Lecomte


   

  Dutroux op wereldtournee

  Het gonsde weer, iets na tweeën op de redactie. Dan is het altijd leuk om te zien dat ook de rest van de wereld wat aandacht besteedt aan ons kleine landje - al kan je Dutroux bepaald niet als goede publiciteit omschrijven.

  Dat onze noorderburen openen met de uitspraak, is geen grote verrassing. Ook dat onze andere buren Duitsland en Frankrijk het nieuws groot oppikken, ligt in de lijn van de verwachtingen. Over het kanaal vindt de BBC de veroordeling van onze nationale vijand het belangrijkste nieuws, net als The Guardian.

  Zelfs aan de andere kant van de wereld haalt de zaak-Dutroux de on line voorpagina's - al neemt het halve zinnetje over ,,het mogelijke verband met een satanische sekte'' een groot deel van het artikel in. Iets dichter bij huis, maar qua cultuur nog verder af, is Mexico. CNN vond het nieuws zelfs belangrijk genoeg om een sms-alert voor te sturen.

  Alleen op de site van Assisen is er niets over de uitspraak te vinden: daar komen doodleuk de tekstjes ,,Geen actualiteit'' / ,,Actualité en attente'' in beeld. Tjah.


  geblogd door Lies Lecomte


   

  Media voor het blok

  ,,We moeten ootmoedig in eigen boezem kijken en durven vast te stellen dat ook wij alweer het Vlaams Blok hebben onderschat.''. De hoofdredacteur van deze krant schreef vandaag een tweepaginastuk over de omgang van de pers met het Blok. En dat had meteen zijn weerslag op de digitale brievenbus. ,,Eerlijker kan niet. Weer een taboe gesneuveld.'' schrijft Annemie Gielsen.
  ,,De verkiezingen van 13 juni waren niet die van de kloof tussen burger en politiek – dat verhaal kennen we al sinds 24 november 1991 – maar vooral die van de kloof tussen burger en journalistiek.'' aldus Eddy Daniëls.
  Misschien het moment om nog eens iets uit de oude doos te halen: ,,Pleidooi voor een nieuwe politieke mediacultuur. Naar een vierpuntenplan voor de strijd tegen extreem-rechts,'' een VUB/KUB studie van vier jaar geleden. En bijna even oud: de intussen al bijna legendarische nota: ,,De VRT en de Democratische samenleving''. En wel, waarom hangen we er niet meteen een forum aan vast?


  geblogd door Lieve Van de Velde


   

  Mooi zo

  Cindy jackson was ooit een vrouw. Vandaag is het een wandelend oefenkabinet voor plastische chirurgen met miljonairsambities. Haar website toont hoe ze van punt één naar punt twee sjeesde. Die 2-D versie van deze living doll zit vanavond in Koppen. Opmerkelijk in dat verband: de kans dat bij het vrouwenleger dat al zappend op zoek gaat naar de grootste gemene deler tussen bankrekening en beautydromen een niet-blanke vrouw zit, is erg klein. De online versie van Utne magazine heeft het vandaag over een studie over de invloed van televisie op het lichaamsbeeld van zwarte en blanke vrouwen. De conclusie? Inderdaad. Hoe raadt u het? Black Women Ignore Many of Media's Beauty Ideals.


  geblogd door Lieve Van de Velde


   

  Hallo, met een virus?

  Hoe geavanceerder onze gsm's worden, hoe kwetsbaarder ze ook worden. Zo zegt Kaspersky Labs, een Russisch bedrijf gespecialiseerd in computerbeveiliging, dat het een wormvirus voor mobiele telefoons ontdekt heeft.

  Als Cabir, zo heet het lieve diertje, zich in je toestel nestelt, maakt het gebruik van de bluetooth-technologie om andere toestellen te infecteren. Voorlopig heeft het virus nog geen schade berokkend, maar het lijkt slechts een kwestie van tijd voor er een minder vriendelijke variant opduikt.


  geblogd door Henk Tack


   

  Gezonde rivaliteit

  Heel leuk, die eeuwige rivaliteit tussen Nederland en Duitsland. Vooral als er gevoetbald moet worden. Traditiegetrouw begon de oorlog met enkele anti-Duitse smartlappen, waarin vooral bondscoach Rudi Völler het moet ontgelden. Het officiële Oranje-lied We gaan voor Oranje is nog braafjes, maar in Kein Rudi (van Nimmer ’74', een verwijzing naar de door Nederland verloren WK-finale in 1974) en Dag Rudi (van de Zakkenvöllers) wordt Der Rudi door de mangel gehaald. Hilarisch is de cover van Ruby Tuesday van The Rolling Stones : Rudy Tuesday.

  Het Nederlandse weekblad Panorama pakte uit met een omstreden actie: bij elk nummer kreeg je gratis een voodoopoppetje van een Duitse international dat je met zoveel mogelijk spelden moest zien te doorprikken. In menig Nederlands mannenurinoir zijn de traditionele vliegen deze zomer vervangen door stickers met de beeltenis van Rudi Völler.

  De Duitsers pareerden de aanval met een hele resem anti-Oranje songs. De overkoepelende titel van het oeuvre: ,,Nulpen aus Amsterdam'' (sukkels uit Amsterdam), als verwijzing naar de Hollandse oerklassieker ,,Tulpen uit Amsterdam.''

  Bild publiceerde vrijdag een lijst met anti-holland-songs en doet er vandaag nog een schepje bovenop met 55 redenen waarom Nederlanders eeuwige verliezers zijn. Opvallend dat de krant ineens het wapen van schouder verandert. Enkele weken geleden zette de krant na de 5-1 blamage van Die Mannschaft tegen Roemenië de hoofden van de Duitse spelers nog op tientallen Bratwürste neer. Maar nu spreekt de krant haar volledige vertrouwen in Duitsland uit en betitelt de ploeg zelfs als Europameister.
  Bild waarschuwde ook bondscoach Rudi Völler: de Nederlandse fans zouden een seksval opzetten voor de Mannschaft door hun mooiste dames vanavond naar het hotel van de Duitsers te sturen. ,,Ze willen onze jongens eerst scherp en dan slap maken!''

  Een andere Duitse krant, de Süddeutsche Zeitung, stelt een alternatief Nederlands elftal voor.

  Ook op het Internet worden veldslagen gestreden : sites als www.alles-ist-vorbei.de en www.schade-deutschland-alles-ist-vorbei.com bundelen songs, foto's en cartoons die de rivaliteit alleen maar kunnen aanwakkeren. Benieuwd wie het vanavond haalt.


  geblogd door Bart Van Belle


   

  Stemmen van het Vlaamse net

  Op Dag + 1 rollen de verkiezingen ook over de bloggende tongen in Vlaanderen. De ene al iets spitser dan de andere. Onder het motto 'het hoeven niet altijd krantencommentaren te zijn' hier enkele wegwijzers naar Vlaamse stemmen van het Net:

 • Een broerdermoord met conservatieve gevolgen? Schrijft Rigoureus
 • ,,Misschien is het dat wat figuren als Tom Lanoye nodig hebben om te ontwaken uit hun winterslaap: een Echte Slechterik waartegen met messcherpe columns ten strijde kan getrokken worden. Daarom Yves: neem je gsm & bel Filip! Regeer ons land terug naar de Middeleeuwen! Doén!'' Roept Cabanier.
 • Kapingamarangi haalt in een gedreven opiniestuk onder meer uit richting pers: ,,Ook de media steken best hun hand in eigen boezem. Journalisten werken partijpolitieke spelletjes in de hand of laten zich in die zin mis- of gebruiken. Ze gaan zo op in de Wetstraat dat ze de dorpsstraat uit het oog verliezen. Intriges tussen kabinetsleden interesseren hen meer dan de uitvoering van het beleid.''
 • Benedikt Beun vindt het begrip Blok-block uit en serveert de bezoekers die op de exit-poll voor 'Vlaams Blok' stemmen een blanco pagina.
 • Ook op Bruno Lowagie's Online Gazette krijgt de Blok-kiezer de schijnwerpers in de ogen. ,,De klassieke partijen voeren nog te zeer campagne tegen het Vlaams Blok en te weinig tegen de Vlaams Blok kiezer. De onnadenkende Vlaams Blok kiezer ís werkelijk fier op zijn stem: hij ziet niet in wat er grondig fout is aan het hierboven geschetste plaatje. Breek die fierheid; toon aan dat er niks is om fier op te zijn, net zoals je een puber zou behandelen die fier is bij het roken van zijn eerste pakje sigaretten.''
 • Uren-Dagen-nachten plakt een quote van Cole Porter op de zondagse spirit.

  The world has gone mad today
  And good's bad today,
  And black's white today,


 • Hullabaloo gaat even de andere toer op en maakt een lijstje van de woordcombinaties die net na de verkiezingen met uitstreven bedreigd zijn. Bovenaan in de topvijf: ,,Ik stel vast dat...''
 • Schaamrood bij De Leeskamer: ,,Wij, van de Leeskamer, verontschuldigen ons voor de politieke keuze van zowat één vierde van "ons eigen volk". Wij zijn Vlaming, geen reden om daar fier op te zijn. Op toevalligheden ben je niet fier. We schamen er ons wel stilaan voor.''
 • Piglet zet de hoofdlettertoets op actief: ,,Zijn er problemen? Sweetie, er zijn altijd en overal problemen. Dat is geen alleenrecht van Den Arme Vlaming. En wat zien we toch af, wat hebben we het hier toch slecht, met die Walen dan nog, en wat worden we toch achtergestoken door die vieze vuile VREEMDELINGEN en let maar op, madame, ze gaan uw sacoche pakken! Dat De Mensen eerst es het partijprogramma van het Blok lezen misschien. Het *volledige* programma. ''
 • Dominiek schetst het scenario van de partij Vlaamse Phoenix: (...) Een dergelijke democratisering zal ook gepaard gaan met de overstap van een aantal gematigd rechtse politici naar de Vlaamse Phoenix. Hierbij denk ik onwillekeurig aan Hugo Coveliers en Jean-Marie Dedecker, al zullen er ook schaapjes uit andere partijen over het hek springen.
 • Tafelzoetstof heeft dan weer een cunning plan klaar: ,,Ik denk dat ik een goed idee heb. Als nu iedereen die wat van politiek en samenleven kent en noties heeft van de politieke, maatschappelijke en economische realiteit waarin we leven (en die niet voor het Vlaams Blok gestemd heeft), eens één of twee mensen zoekt die wél voor het Blok gestemd hebben. En dan vervolgens die mensen 'begeleidt' tot aan de eerstvolgende verkiezingen (gemeenteraad 2006) en met hen praat en uitleg geeft en bijstaat en dergelijke..''
 • En tja, toch één blogger gevonden die aan outing doet. Met argumenten weliswaar...  geblogd door Lieve Van de Velde


 •  

  Bezorgde hindoe

  Vanmiddag kregen we hier allemaal een mail van een bezorgde hindoe in de bus. Bezorgd, maar vooral ook erg kwaad op de Brusselse vervoermaatschappij MIVB. Die gebruikt namelijk de
  afbeelding van de hindoe-god Shiva
  voor een nieuwe reclame.

  Een belediging voor de 800 miljoen hindoes in de wereld, schrijft de anonieme mailer. De MIVB zou toch ook Christus of Mohammed niet als busconducteur in een reclame gebruiken? De man/vrouw eist dan ook in naam van de hindoegemeenschap dat de MIVB de beelden meteen verwijdert.

  Overigens kunnen we hier geen link leggen naar de site van de MIVB, want dat mag alleen met uitdrukkelijke toestemming van de vervoersmaatschappij. Kennelijk houden ze niet zo van onverwacht bezoek daar. Even surfen naar www.mivb.be, klikken op het NL-logootje en vervolgens op OK, en u ziet zo de gecontesteerde Shiva-beelden.


  geblogd door Heleen Touquet


   

  Klik, nu het nog mag

  USPTO, het Amerikaanse bureau dat patenten uitreikt, lijkt het slachtoffer van zijn eigen succes te worden: momenteel liggen daar zo'n half miljoen aanvragen te wachten op een goedkeuring. Het mag dan ook niet verwonderen dat niet alles even grondig gecontroleerd wordt. Zo werden er bijvoorbeeld al patenten uitgereikt voor de beerbrella (een paraplu die je pilsje koelhoudt) of een manier om te schommelen.

  Daar kunnen we nog om lachen, maar als multinationals zich met dit soort ongein bezig houden, wordt het natuurlijk minder leuk. Wat moeten we nu denken van patent nummer 6.727.830 op naam van Microsoft bijvoorbeeld? Dat patent op de time based hardware button for application launch slaat immers op niets meer of minder dan op een muisklik. Gelukkig lijkt dat voorlopig alleen voor handcomputers te gelden. PC-gebruikers kunnen dus rustig doorklikken. Tot er iemand op een idee komt.


  geblogd door Henk Tack


   

  Het gaat niet zo goed...

  ...met de persvrijheid in Rusland. De Russische televisiepresentator Leonid Parfjonov, een van de weinige journalisten die in het land van Poetin nog een beetje zijn mening mocht zeggen, werd vorige week op staande voet ontslagen.

  Parfjonov had voor zijn programma Namedni, op de zender NTV, een interview opgenomen met Malika Yandarbijeva, de vrouw van de vermoorde Tsjetsjeense leider Zelimkhan Yandarbijev. Die werd vorig jaar in Qatar vermoord, vermoedelijk door twee Russische geheim agenten, die nu in Qatar terecht staan.

  Het programma werd nog uitgezonden in het meest oostelijke deel van Rusland, maar de geheime dienst stak een stokje voor de uitzending in Moskou en het westen. Naar verluidt had Parfjonov een verbod van zijn baas Aleksandr Gerasimov om het interview uit te zenden, genegeerd. Hij werd prompt ontslagen en Namedni werd afgevoerd. Het is slechts het laatste incident in een hele reeks, dat er op wijst dat het Kremlin steeds meer macht over de media probeert te krijgen.

  Uit een overzicht van de BBC-website blijkt dat in de Russische pers heftig gediscussieerd wordt over Parfjonov. De Komsomolskaya Pravda (vroeger een krant voor de jeugdafdeling van de Communistische Partij), bijvoorbeeld, vindt dat ,,Parfjonovs talent overleeft op een haat voor alles wat Russisch is''. Blijkbaar is het onpatriottisch om ook over negatieve aspecten van het moederland te berichten. Waar hebben we dat nog gehoord?

  Rossijskaya Gazeta vindt het ontslag van Parfjonov en het schrappen van Namedni dan weer een zwaar verlies. En Mikhail Fedotov, minister van Media onder Yeltsin, is nog duidelijker. Hij prijst Parfjonov als een eerlijke journalist, die bereid was om persoonlijke offers te brengen om de waarheid aan het licht te brengen.

  Nog interessanter misschien is de mening van Jevgeny Kiseljov. Kiseljov is een boegbeeld van de strijd voor persvijheid in Rusland. Hij was directeur van de onafhankelijke zender NTV voor die door Gazprom werd overgenomen. Daarna richtte hij TV6 op, dat werd gesloten om zogezegde financiële redenen, vervolgens was er TVS dat ook met dat argument opgedoekt. Nu is hij baas van het blad Moskovskije Novosti.

  Uit een interview op mosnews.com blijkt dat Kiseljov zo zijn eigen idee heeft over Parfjonov. Volgens hem is zijn ontslag vooral een gevolg van persoonlijke ambities en het gevecht voor de controle van de televisiezender. En Kiseljov houdt al helemaal niet van Parfyonovs methodes om tegen de censuur te vechten. Kiseljov vindt bijvoorbeeld dat Parfjonov in zijn programma zelf commentaar had moeten geven op het voorval, en niet achteraf in een krant.

  Parfjonov en Kiseljov zijn blijkbaar niet de beste vrienden: toen Gazprom NTV overnam beschuldigde Parfjonov Kiseljov er ook al van het personeel te misbruiken in de strijd om de controle van het tv-kanaal.

  Verderop in het interview laat Kiseljov zijn persoonlijke problemen met zijn ex-collega varen en zegt hij toch dat het ontslag te maken heeft met de politiek van de autoriteiten om zoveel mogelijk controle te houden over de media.

  Dat is alleszins ook de mening van The International Press Institute, dat begin deze week een open brief aan president Poetin stuurde. Daarin dringt de organisatie er bij de president op aan om het helige principe van de persvrijheid in ere te herstellen.

  Of dat gaat helpen is maar de vraag. Poetin staat al enkele jaren op de Predators of Press Freedom-lijst van Reporters sans Frontières. Ook het overzicht van de persvrijheid in Rusland in 2003 van CPJ (Committee to Protect Journalists) spreekt boekdelen.  geblogd door Heleen Touquet


   

  Internetdomeinen

  Er komen steeds meer internetdomeinen bij, en dat gebeurde nog nooit in zo'n hoog tempo. Dat blijkt uit cijfers van het internetbedrijf VeriSign, de beheerder van onder meer de domeinnamen .com en .org. Tijdens de eerste drie maanden van 2004 kwamen er liefst 4,3 miljoen domeinnamen bij. In totaal staat de teller nu al op 63 miljoen, of een domein per honderd aardbewoners.


  geblogd door Klaas Debacker


   

  Darfour

  Geen nieuws is niet altijd een synoniem voor goed nieuws. Neem nu de berichtgeving over de humanitaire crisis in Darfour. In de kranten sijpelt er af en toe wat nieuws door, soms een analyse waarom er geen nieuws is. Hoe is het gesteld met de berichtgeving op het internet?

  Blogger Jim Moore heeft zo zijn eigen manier om het conflict onder de aandacht te brengen. Hij roept alle bezoekers van zijn blog op om het woord Sudan op hun website te linken aan http://passionofthepresent.org. Googlebombing zeg maar. The Passion of the Present is trouwens een verdienstelijke website die nauwgezet het conflict opvolgt. Ook veel aandacht voor Darfour op de weblog van Ethan Zuckerman.

  Beelden zeggen natuurlijk meer dan woorden. Human Rights Watch bracht een bezoek aan Darfour, over hun bevindingen in de regio is er niet enkel een schriftelijk verslag, maar ook een video.


  geblogd door Steven De Grove


   

  Stem te koop

  Nog geen idee op wie je zondag moet stemmen? Kan je een financieel extraatje wel gebruiken?

  Een Brit heeft zijn of haar stembrief voor de lokale en Europese verkiezingen te koop aangeboden via E-bay. De hoogste bieder mocht beslissen op wie de aanbieder zou stemmen. Zover is het echter niet gekomen: na kritiek van de de autoriteiten is de advertentie van de site gehaald, nog voor een bod kon worden uitgebracht.

  De verkoop van het stembiljet was overigens geen primeur: in 2000 bood een inwoner van de Amerikaanse staat Maryland zijn stem al aan op E-bay. Toen de veilingsite de aanbieding verwijderde, was de stem al meer dan 10.000 dollar waard.


  geblogd door Lies Lecomte


   

  Het nummertje van Venus

  ,,No one alive has seen this, but you can'', koppen ze bij ruimtevaartorganisatie Nasa. Met andere woorden, er gebeuren rare dingen boven ons hoofd vandaag. Want zeg niet dat u al ooit een venusovergang hebt gezien? Qué? Venus die zich even tussen aarde en zon komt klemmen dus.
  Voor wie geen ramen, glazen daken of zwarte bril heeft, is er gelukkig internet. Want live te volgen, dat zeldzame venusfeest. Niet dringen is de boodschap. Aanschuiven in rijen van twee. En oh ja, liefst niet te lang blijven hangen...  geblogd door Lieve Van de Velde


   

  Duitsers opgelucht

  De Duitse natie haalt opgelucht adem na de herdenking van D-Day, zondag precies zestig jaar geleden. Vooraf was enige nervositeit omtrent de weigering van bondskanselier Gerhard Schröder om het Duitse soldatenkerkhof in La Cambe te bezoeken, waar ook SS'ers begraven liggen. Maar een dag na de viering klinkt er niets dan blijdschap doorheen de on line-krantenkolommen. Want Europa heeft Duitsland definitief in zijn armen gesloten.

  De Frankfurter Allgemeine heeft een heuse D-Day special onder de noemer ,,Ein Sieg für Deutschland''. Concurrent Süddeutsche Zeitung focust op de rol van de Franse president Jacques Chirac. Die maakte van de Frans-Duitse vriendschap het centrale thema tijdens de herdenking. De omhelzing van Schröder en Chirac duikt dan ook overal op als hèt beeld van de herdenking.

  Bild brengt een overzicht van wat de buitenlandse pers over de herdenking schrijft. Ook hier is de opluchting groot. Het lijkt er op dat onze Oosterburen zelf moeilijk kunnen geloven dat de oorlog, zestig jaar na datum, nu ècht voorbij is. De kop van Der Spiegel vat dit gevoel als geen ander samen: "Deutsche sind keine gestiefelten Maschinen mehr".


  geblogd door Klaas Debacker


   

  Reagan digitaal

  De tijd dat het internet weinig meer voorstelde dan een digitale versie van krant en televisie, ligt ver achter ons en dat wordt weer duidelijk bij de dood van de Amerikaanse oud-president Ronald Reagan.

  Naast de klassieke tekstberichten en fotogallerijen, die tegenwoordig op zowat alle nieuwssites te vinden zijn, pakken verschillende nieuwssites uit met digitale animatietechnieken om het leven van de oud-president te illustreren.

  Zo pakt The New York Times uit met een gesproken overzicht van zijn leven en verwezenlijkingen, geïllustreerd met geanimeerde foto's. Ook The Washington Post fleurt fotoreeksen op met gesproken biografieën van Reagan. USA Today kiest voor een interactieve tijdslijn.

  Ook voor allerhande extraatjes is er plaats op het web, zoals een interactief overzicht van zijn verwezenlijken op MSNBC of een overzicht van leuke quotes op de site van de BBC.

  Uiteraard kan een on line condoleanceregister niet ontbreken. Maar niet iedereen rouwt dezer dagen om de dood van de oud-president, en ook Reagan's tegenstanders krijgen op het internet een forum.


  geblogd door Lies Lecomte


   

  DD

  D-day dus. Ook op internet. En hoe. De D-sites zijn echt niet bij te houden. Neem nu...

 • In de rubriek 'handig om weten' is er voor de D-toerist die met volgeladen koelbox en dito auto nog snel naar de Noord-Franse stranden wil deze wat? waar? wanneer site .
 • Een virtueel geheugen, maar dan van een andere slag als wat een normaal e-mens hieronder verstaat, zit onder dit cyberish oorlogsmuseum.
 • Ontluisterend zijn dan weer de brieven van het Amerikaanse front en de ochtendinstructies op de USS Augusta (,, Draag geen witte petten, ik herhaal, draag geen witte petten op het dek van het schip''). En bij woorden als ,,May I have your attention? Your undivided attention? I could not have more serious things to say to you on matters more demanding of your most earnest listening". wordt the private in onszelf zelfs heel even wakker.
 • Kijkblad National Geographic brengt nooit vertelde verhalen over D-day. In beeld en geluid.
 • Sterk zijn ook de luchtfoto's van D-day.
 • Tot slot nog een virtuele sfeertip: wie dit weekend wil terrassen met D-day deuntjes op de achtergrond, vindt op deze site de verzamelde, gratis downloadbare versie van D-Day, the music.


  geblogd door Lieve Van de Velde


 •  

  Bloggen is goed voor politici

  Dehaene junior en senior, Bert Anciaux en de rest van de bloggende politieke mensheid gaan best door met wat ze bezig zijn.
  Bloggen is namelijk goed voor een politicus. Zeg dat internet- en marketingman Loic Le Meur het gezegd heeft. Hij somt tien redenen op waarom bloggen een politieke carrière vooruit kan helpen. Al wat u intuïtief al aanvoelde, maar nooit zelf op papier zette. Networking, politieke marketing, interactie, tweerichtingsverkeer, bottom up en meer van die buzzwoorden zetten de toon. Boeiend om even door te scrollen.
  (via www.hullabaloo.be)


  geblogd door Lieve Van de Velde


   

  Kaas met gaten

  'De Wakkere Burger' heeft zijn naam niet gestolen. Onverdroten blijft de organisatie speuren naar inbreuken op de democratie. Op hun website vind je nu ook een lijst met alle schijnkandidaten. U weet wel, dubieuze politici die op een verkiezingslijst staan, maar die er niet aan denken die plaats ook effectief te gaan innemen.

  Omdat het non-kandidaten zijn, kan je ze beter maar meteen van de kieslijsten weggommen, vinden ze bij De Wakkere Burger. Het resultaat is een kaas met gaten, waaraan zelfs de geroemde Leerdammer een puntje kan zuigen. Als ze nu maar niet voortijdig gaat schimmelen.


  geblogd door Klaas Debacker


   

  Extreem-links bijt zich vast in extreem-rechts

  De recente incidenten met Vlaams Blok-mandatarissen worden door extreem-links aangegrepen om een nieuwe website te lanceren. Op www.fdw.be wordt onder de noemer Eigen uitschot eerst een chronologisch overzicht gegeven van geweldplegingen door Vlaams Blokkers.

  Het domein fdw.be werd al in 2001 geregistreerd door Patrick Coeman, beheerder van onder meer de anti-fascistische website Antifa.be.
  Coeman registreerde toen ook www.filipdewinter.be en liet er virtuele tomaten richting Dewinter gooien.
  Na een klacht van Dewinter en een uitspraak door de geschillencommissie Cepina, verloor Coeman die domeinnaam. Fdw.be bleef echter in zijn bezit.

  Vorige week bracht Coeman de vechtpartij van Rob Verreycken aan het licht. Coeman is nog altijd de schoonbroer van Verreycken en publiceerde op zijn website een aantal foto's van de toegetakelde echtgenote van Verreycken.

  Ook op de weblog van PVDA-topman Kris Merckx wordt stilgestaan bij de recente gebeurtenissen. Merckx haalt herinneringen op aan september 1991 en bericht ook over een poging tot manipulatie van zijn weblog door een Blokker.

  Het marxistisch maandblad Vonk ten slotte gaat op zoek naar de criminele genen van het Vlaams Blok.


  geblogd door Bart Van Belle


   

  Groen! is nodig

  Na de uppercut van 18 mei 2003 laat Groen! niets aan het toeval over om op 13 juni over de kiesdrempel te gaan. Terwijl Vera Dua nog altijd zoekt naar 280.000 mensen, trok de partij gisteren ook een blik bv's open.

  Op de website van Groen! pronken nu de namen van een aantal bv's die vinden dat Groen! nodig is. Onder de ondertekenaars onder meer Anne Provoost, Erik Van Looy, Hans Otten, Jo De Poorter, Koen Fillet, Sven Speybrouck en Rob Van Oudenhove.
  Opvallende namen zijn onder meer Luc van der Kelen (Het Laatste Nieuws) en ex-De Morgen-hoofdredacteur Paul Goossens.


  geblogd door Bart Van Belle


   

  De ezel en de steen

  Dat een ezel zich geen twee keer aan dezelfde steen stoot, weet onderhand wel iedereen. Dat het Vlaams Blok voor de tweede keer in nog geen maand tijd met hangende pootjes een kliklijn moet opdoeken, is daarom des te opvallender.
  Na het meldpunt illegalen, wordt nu ook het meldpunt discriminatie van de Vlaams Blok Jongeren stopgezet. Op die kliklijn kon men leraars die het Blok bewust in een negatief daglicht stelden, verlinken. Gisteren werd de kliklijn zonder er al te veel ruchtbaarheid aan te geven weggehaald. In de cache van Google kan er wel nog geklikt worden.  geblogd door Bart Van Belle


   

  vlaamsegemeenschap.tk

  Waarom maakt de Vlaamse Gemeenschap een halszaak van het verbieden van de website www.vlaamsegemeenschap.tk, enkele jaren geleden opgezet door Eric Hasenbroekx, een (inmiddels ontslagen) werknemer van de Vlaamse Gemeenschap?

 • Omdat men er vroeger een zootje van gemaakt heeft en nu schoon schip wil maken? Onwaarschijnlijk.
 • Omdat duizenden bezoekers de weg naar www.vlaanderen.be niet vinden? Zo mogelijk nog onwaarschijnlijker. En bovendien bevat de gewraakte site een duidelijke link naar de officiële site van de Vlaamse Gemeenschap.
 • Is de site misschien beter dan de officiële website? Niet meteen. Want ze bevat enkel wat foto's van gebouwen van de Vlaamse Gemeenschap, van Brussel en van een aantal ambtenaren.

  Waarom dan wel? Als we directeur-generaal Armand Detroyer mogen geloven, laat Hasenbroekx op zijn site uitschijnen dat hij een officiële vertegenwoordiger is van de Vlaamse Gemeenschap. Volgens Detroyer valt het al evenmin te ontkennen dat Hasenbroekx de naam 'Vlaamse Gemeenschap' in de naam van zijn site gebruikt.
  Als we even rondsurfen op de site van Hasenbroekx, vinden we allerlei toespelingen op een conflict tussen Hasenbroekx en Detroyer.

  Het is niet aan ons om te oordelen, maar waarom laat Detroyer de eigenaars van de domeinnamen Vlaamsegemeenschap.be en Vlaamse-gemeenschap.be ongemoeid, terwijl hij met een vrij grote kans op succes via Cepina die domeinnamen kan opeisen?


  geblogd door Bart Van Belle


 •  

  Voor het welzijn van jongeren

  Fans van de online videogames 'Hearts of Iron' of 'Project IGI2: Covert Strike', wonen best niet in China. De Chinese overheid heeft een speciale censuurcommissie opgericht die videogames die ’de nationale eenheid kunnen bedreigen’ moet verbannen.

  Momenteel zijn er ongeveer 140 online games op de Chinese markt. Tachtig procent daarvan is afkomstig uit het buitenland. Volgens de Chinese regering is de inhoud van die videogames te vaak gerelateerd aan seks, geweld en bijgeloof en heeft dat een slechte invloed op de geestelijke gezondheid van de jongeren.

  Alles voor het welzijn van de jongeren natuurlijk. Nog geen maand geleden stelde de overheid trouwens een verbod voor op de toegang van internetcafé's voor jongeren onder de 18 jaar.


  geblogd door Steven De Grove


   

  Zoeken op deze blog

  Vlaamse blogs