Alternatieve straf

Terwijl het proces-Dutroux nog lang niet bepaald heeft welke straf Dutroux en co moeten krijgen, start ene Jean-Jacques Demy uit Beersel een petitie om te pleiten voor een passende alternatieve straf voor Dutroux.


geblogd door Bart Van Belle


 

Werchter-gekte

Nog twee maand tot Rock Werchter en Herman Schueremans is niet uit het nieuws te branden. De VRT liet de Schuer gisteren reageren op de grijze verkoop van tickets via het internet. Schueremans is van plan om een kruistocht te beginnen tegen deze praktijken. Schueremans is naar eigen zeggen dressed to kill. Daarnaast is er ook het Anti-woekerprijzen-comité dat vooralsnog met weinig succes vanuit de basis een aantal acties wil opzetten.

Het ziet er trouwens meer en meer naar uit dat een aantal mensen een maandloon over heeft om de vierdaagse van Werchter mee te maken. Het hoogste bod dat we tot nog toe noteerden, was meer dan 10 keer de normale verkoopprijs.

Op het forum van Werchter opperen verschillende mensen om het festival opnieuw een broertje in Torhout te geven. De haalbaarheid daarvan is echter te betwijfelen. De nv Rock Torhout (die de praktische kant van het festival op zich nam) werd immers in augustus 2003 failliet verklaard. Bovendien is het weinig waarschijnlijk dat Clear Channel het risico durft te nemen.

Na de heisa over de tickets kwam Schueremans ook in beeld bij de voorstelling van Marc Wilmots als nieuwe sportief manager van voetbalclub Sint-Truiden. De Schuer maakt samen met onder meer Vivant- en Melexis-topman Roland Duchâtelet deel uit van de NV STVV.


geblogd door Bart Van Belle


 

Voor het vaderland (2)

The Memory Hole is zich met de hulp van de Freedom of Information Act een mooie reputatie aan het opbouwen. Nadat het vorige week 288 foto's publiceerde van lijkkisten van in Irak gesneuvelde Amerikaanse soldaten, pakt de site nu uit met de foto's van de door Amerikanen gefolterde Irakezen. Eerder werden ook al foto's van de gruwel in Fallujah en de arrestatie van Saddam gepubliceerd.


geblogd door Bart Van Belle


 

Slagen, slaan en sla

Het verhoor van de Amerikaanse president Bush door de 9/11 Commissie vandaag was een mooie aanleiding voor een bloghop richting Unanswered Questions, een blog die het 9/11 onderzoek op zijn eigen zinnige manier mooi op de voet volgt.

Vaderlandslievende Amerikanen hadden nog iets anders om over te praten. Televisiezender CBS toonde gisteren foto's waarop te zien was hoe VS-soldaten Iraakse gevangenen mishandelden. Een nieuwsgierige klik leert al snel dat er on line geen spoor van de foto's te vinden is bij CBS.

Door een of andere rare internetkronkel kwamen we daarna nog maar eens op de Most Wanted lijst van de FBI terecht. Blikvanger daarin is de foto van Khalid Shaikh Mohammed, de enige man met een rode 'located' band over zijn gezicht. De gedachte dat een FBI-ambtenaar op een blauwe maandag het item 'located band kleven' op zijn doe-lijstje had staan, is ontluisterend. Ook over het woord moet nagedacht zijn. ,,Located'' klinkt dan ook heel anders dan - pakweg - ,,jailed''.

Over gevangenen gesproken. BBC leert ons dan weer dat Franse gevangenen de nieuwste doelgroep vormen voor het kookboek van Michelin. Bovenaan op de kaart: ,,salade solitaire'' en ,,galette prisonniere aux deux pommes''...


geblogd door Lieve Van de Velde


 

Rock woekerprijs

Wie nog op zoek is naar combitickets voor Rock Werchter, kan maar beter een goeie bijverdienste zoeken. Op de zwarte markt worden tickets nu al tegen woekerprijzen aangeboden.

Op de veilingsite E-bay werd vanmiddag tot 505 euro geboden voor een ticket voor de vier festivaldagen. Normaal kost zo'n ticket 112 euro.

Op dit moment zijn alleen nog dagtickets voor 1, 2 en 3 juli beschikbaar.


geblogd door Bart Van Belle


 

Creatief surfen

Het is een cliché: het internet is een onuitputtelijke bron van informatie. Maar voor wie creatief is, is het wereldwijde web nog onuitputtelijker dan voor de doorsnee surfer, werd gisteren nog maar eens bewezen.

Gisteren raakte de winnaar van de Libris literatuurprijs voortijdig bekend, omdat die al op de officiële site te vinden was. Er stond weliswaar geen link naar de uitslag, maar door wat ,,creatief surfen'' kreeg de redactie van Tros Radio Online het juryrapport toch te pakken. En zo maakten Peter de Bie en Francisco van Jole op de radio al enkele uren voor de officiële prijsuitreiking bekend dat Arthur Japin de boekenprijs zou winnen. (De bekendmaking kan worden herbeluisterd op de site van Radio Online)

Vervelend, dat wel, maar de Nederlandse regionale uitgever Wegener zat er ongetwijfeld veel meer mee verveeld toen op de Wegener-site Krantenonline prins Claus werd doodverklaard - een half jaar voor de prins deze wereld verruilde voor de eeuwigheid. In juli 2002 stond Nederland op zijn kop nadat een weblogger via het archief van Krantenonline een bericht vond over het tragische heengaan van prins Claus. Ook dat bericht was nog niet voor het grote publiek bestemd, maar het stond wel onbeveiligd online.


geblogd door Lies Lecomte


 

Ketting van Verhalen

Dimitri Antonissen schrijft verhalen. Korte verhalen. Exact 500 lettertekens. Op de kop. En over 'haar', de 'zij' in zijn leven. Bij elk verhaal telt hij hoe vaak 'zij' vernoemd wordt.

Hij publiceert ze ook. Zijn verhalen. Niet in literaire tijdschriften, want daar heeft hij zijn buik van vol. Wel op weblogs. Onder het pseudoniem hijx500 . En vandaag staat ie hieronder. Daarmee zijn wij ongeveer de tachtigste schakel in de virtuele verhalenketting die de man aan het weven is.
We zijn in goed gezelschap. Nummer 50 verscheen op Wim Debie's Bieslog. Ook de Volkskrant deed mee. Alle verhalen samen staan verzameld op zijn eigen boeklog. En een interview met Dimitri moet u - vanzelfsprekend - ook op een blog gaan zoeken.

Wij kregen meteen een politiek verhaal. De verkiezingen, weet u wel. Oké, hier gaat ie:

Politiek
Mijn vriendin wil in de politiek.
Ze vertelt het me in een zin die begint met “Na ernstige en diepgaande overpeinzingen”, en eindigt met “besloten heb om een politiek ambt te ambiëren.”
Ze heeft talent, dat merk je meteen.
De weken daarna laat ze buttons en folders maken. En sinds ze ook een mantelpakje heeft –grijs met roze ruitjes- proeft ze de overwinning al.
Maar bij de verkiezingen blijkt ze slechts twee stemmen achter haar naam te hebben. “Enkel jij en ik kozen voor mij”, zucht ze doodongelukkig.
Ik weet niet of het haar erg zou opbeuren wanneer ik beken dat die stem niet van mij kwam.

Woorden: 108/Tekens: 500/Zij: 7
geblogd door Lieve Van de Velde


 

Marketing op het net

Yahoo heeft aangekondigd dat het zijn instant messengerprogramma in een nieuw kleedje stopt. Het berichtensysteem wordt aangedikt met de zoekmachine van Yahoo, spelletjes, on line radio, en nog meer van deze fraaie gadgets. Van een déjà-vu gesproken. Had Microsoft enkele dagen geleden ook geen vernieuwde versie van zijn Messenger beloofd? En hadden we niets opgevangen over een update van ICQ, een berichtensysteem van America Online?

Instant messengerprogramma's zijn al lang geen primitieve chatboxen meer. Ze worden door de grote Amerikaanse internetbedrijven handig ingezet in de strijd om de surfer aan zich te binden.
Messengers zijn immers enorm populair, en dus een marketingapparaat bij uitstek. Lisa Mann van Yahoo windt er geen doekjes om waarom het internetbedrijf veel energie stopt in instant messaging: ,,Hoe vaker mensen Yahoo-diensten gebruiken, hoe loyaler ze worden en des te groter is de kans dat ze terugkomen''.


geblogd door Steven De Grove


 

Bush-bashing - the movies

Na uitgebreide kritiek op de Amerikaanse president George W. Bush in boeken, in theaters en op internet, komt binnenkort het bush-bashing-seizoen in de film eraan.

Op het filmfestival van Cannes is volgende maand Michael Moores nieuwste, 'Fahrenheit 911: the Temperature when freedom burns' te zien. In september, het hoogtepunt van de verkiezingsstrijd, komt 'Silver City' in de Amerikaanse zalen. In die prent speelt acteur Chris Cooper een telg uit een Republikeinse dynastie die Born Again Christian wordt. Ook vanaf september bewierrookt de documentaire 'Tour of Duty' de heldendaden van John Kerry in Vietnam.

De toon werd begin dit jaar op het Sundance Festival gezet met twee documentaires. 'The Hunting of the President’ belicht hoe extreem-rechts in de jaren negentig president Bill Clinton het regeren onmogelijk probeerde maken; ’Control Room’ nuanceert de verwijten van het Witte Huis dat Al-Jazeera niets meer is dan moslimpropaganda. In Texas, de thuisstaat van Bush, werd vorige maand op een festival ’Bush’s Brain’ vertoond, een naar verluidt bijtende dissectie van de strategieën van Bush’ geestelijke vader, spin doctor Karl Rove.

De anti-Bush-films worden goed onthaald, in tegenstelling tot patriottische films als ’Tears of the Sun’ en ’The Alamo’, die beide zijn geflopt.

Toch is er volgens Bush' campagneteam geen reden tot paniek: de huidige president krijgt zoveel negatieve publiciteit, dat veel Amerikanen zich eraan ergeren en dat hij volgens sommigen populairder wordt. Daarom plannen zijn campagnemedewerkers spotjes waarin Bush zichzelf belachelijk maakt en andere waarin de president uitgejouwd wordt door pers, buitenlandse opponenten en Al Qaeda - waarna hij wegkruipt en - dixit een campagnemedewerker - een heldendaad verricht. ,,You know, something like signing a declaration to rid the world of terrorism or something.''


geblogd door Lies Lecomte


 

Scary and Belgian

Vlaams Blok-voorzitter Frank Van Hecke verwees zondag in De Zevende Dag tijdens een gesprek met Guy Janssens naar een (volgens Van Hecke) objectief opiniestuk in The Times van de hand van Stephen Pollard. Ook op de website van het Blok wordt de lof voor Pollard niet onder stoelen of banken gestoken.

Pollard is verbonden aan het Center for the New Europe, is socialist en adviseur van de Britse Premier Tony Blair.

Pollard levert onder de titel Scary and Belgian niet meteen een constructieve bijdrage aan het debat. Hij vertelt niet de hele waarheid en windt zich op over het feit dat één van de rechters lid is van de Lions Club, een franstalige pro-Belgische organisatie. Het hele betoog van Pollard lijkt wel ingefluisterd door het Blok.

Op de blog van Pollard reageert ene Tanguy Veys, een Blok-lid met een niet onbesproken verleden, enthousiast op de schrijfsels van Pollard. Anderen laten zich kritischer uit voor de auteur.

Update : Op de blog van Pollard kan nu niet meer gereageerd worden op het artikel over het Blok. Pollard zelf zet in een nieuwe post nogmaals zijn mening uiteen.


geblogd door Bart Van Belle


 

Een Mac voor 22 euro?

Een klein foutje in de databank van de Japanse Yahoo-poot, had het computerlandschap in Japan grondig kunnen hertekenen. Yahoo verkocht afgelopen donderdag op zijn shopping-kanaal e-macs tegen 22 euro.

Op enkele uren tijd vlogen zowat 100 miljoen Macs de deur uit. Yahoo en de Japanse verdeler van Apple waarmee het samenwerkt, lieten al weten de goedkope orders niet te zullen uitvoeren.

Mocht dat wel gebeuren, dan zou het marktaandeel van Apple in Japan stijgen tot 90 procent.


geblogd door Bart Van Belle


 

Blog Awards

In Nederland zijn afgelopen weekend de Dutch Bloggies Awards uitgereikt, prijzen voor de beste Nederlandse weblogs en bloggers.

Grote winnaar was GeenStijl, dat naast de hoofdprijs - de juryprijs voor beste weblog - zes publieksprijzen en drie bekroningen van de incrowd in de wacht sleepte. Een afscheid in stijl dus voor de weblog, die vorige week aankondigde ermee op te houden.

Retecool, Mijnkopthee en Merelroze vielen elk drie keer in de prijzen.


geblogd door Lies Lecomte


 

Het achtste wereldwonder

Als je 100 miljoen kubieke meter stenen en zand achter elkaar stapelt kun je drie keer de wereld rond. Met deze hoeveelheid kan je ook een kunstmatig eiland in de vorm van een palmboom aanleggen. Omdat één eiland van weinig ambitie getuigt legt Sjeik Mohammed Al Maktoum er twee aan voor de kust van Dubai. Zijn palmeilanden, ook wel het achtste wereldwonder genoemd, moeten een vakantiebestemming worden voor beroemdheden met voldoende cash in hun achterzak. De Belgische baggermaatschappij Jan De Nul helpt bij de bouw van het tweede eiland.

Als alles goed gaat zal het eerste palmeiland eind 2005 af zijn. De peperdure vakantiehuisjes vliegen alvast de deur uit. Zowel Ralf Schumacher, als de voetbalsterren David Beckham en Michael Owen hebben er al een optrekje besteld.

Ondertussen weet de sjeik van geen ophouden en wordt er druk gewerkt aan zijn volgende project: een eilandengroep in de vorm van de wereldkaart.


geblogd door Steven De Grove


 

Zoekterm

Eerst was het 'sex', toen werd het 'mp3', en straks... 'God'? Als het van de Amerikanen afhangt, zou Onze-Lieve-Heer wel eens de populairste zoekterm op het internet kunnen worden. Twee derde van de Amerikaanse surfers gebruikt het web namelijk in zijn zoektocht naar religieuze informatie. Dat blijkt uit de resultaten van het Pew Internet and American Life-project.

Een op de drie surfers zoekt naar religieus nieuws of is geabonneerd op een spirituele maildienst. Anderen willen gewoon meer praktische informatie over religieuze diensten en feestdagen. En religies zijn er bij de vleet. Amerikanen wonen niet voor niets in God's country.


geblogd door Klaas Debacker


 

Webby Awards

Ook het internet heeft zijn eigen oscars: de Webby Awards. In totaal strijden 150 websites in dertig categoriëen naar de hoogste virtuele eer, voor de achtste keer nu al. Topfavoriet is de Britse BBC, die met zijn verschillende websites liefst vijf nominaties binnenhaalde.

Opmerkelijke genomineerden zijn onder andere de Engelstalige website van Al-Jazeera in de sectie Nieuws en de weblog Blog for America, die de kandidaat voor de Democratische presidentsnominatie Howard Dean ondersteunde, in de sectie Politiek.

Dit jaar voor zover we weten geen Belgische kandidaten, wel een Nederlandse website: Weirdomusic. De winnaars van de Webby's worden op 12 mei bekendgemaakt.


geblogd door Klaas Debacker


 

Toegevoegde waarde

Computergebruik maakt dik. Dat las ik vanmorgen in Jobat. Nog geen uur later las ik bij Webwereld een bericht dat aan het stuk in Jobat nog een andere invalshoek toevoegde.
Uit een Engels onderzoek aan de vooravond van de Infosecurity-beurs in Londen is namelijk gebleken dat 70% van de computergebruikers zijn paswoord wil afstaan voor een reep chocolade.


geblogd door Bart Van Belle


 

Prinsjesdag

Ondanks alle heisa rond Mablegate pinkt menig Nederlander vandaag gagarandeerd een traan weg bij het ja-woord van prins Friso en de controversiële Mabel.
Een weinig fijnzinnig denkende onderdaan heeft voor het prinsenpaar alvast een virtueel huwelijkscadeau in mekaar gebokst. Elk een eigen weblog. Eén voor Friso. Eén voor Mabel. Humor uit de billenkletsersfamilie. Dit moet beter kunnen.


geblogd door Lieve Van de Velde


 

Vreest niet!

De muziekrechtenorganisatie Ifpi heeft een juridische strijd aangekondigd tegen illegale muziekdownloaders. Toch mag de internetgemeenschap op beide oren slapen, want het risico om gepakt te worden, is bijzonder klein. Dat beweert althans Markus Giesler, professor aan de Duitse privé-universiteit Witten/Herdecke. Giesler komt na een uitgebreid onderzoek tot de verbazend logische conclusie dat hoe meer downloaders er zijn, hoe minder kans er is dat ze hangen. Dat we er zelf niet op gekomen zijn.

Zelfs al brengt de juridische strijd weinig zoden aan de dijk, de muziekindustrie heeft nog een hoop andere middeltjes om het illegaal downloaden te ontmoedigen. Zo worden nieuwe muziekreleases systematisch gesaboteerd door valse files op het P2P-netwerk te zetten. Een uurtje zoeken naar de nieuwe cd van Morrissey bijvoorbeeld levert op Kazaa alleen maar rommel en een hoop spookbestanden op. Zouden de platenfirma's dan toch hun slag hebben thuisgehaald?


geblogd door Klaas Debacker


 

Altijd een beetje reizen

De website van de NMBS is geen toonbeeld van toegankelijkheid voor blinden en slechtzienden. Daarom voorzag Blindsupport een alternatieve toegang tot de dienstregelingen van het spoor. Ook het on line bestellen van treintickets is niet zo gebruiksvriendelijk als de NMBS laat uitschijnen.

Naar aanleiding van een mondelinge vraag van CD&V-kamerlid Roel Deseyn gaat minister van overheidsbedrijven Johan Vande Lanotte er nu bij de NMBS op aandringen om de nodige aanpassingen te doen.

Deseyn dringt er ook op aan dat het on line bestellen van treintickets goedkoper wordt. “De gebruiker geeft immers meer uit: papier, inkt en internetverbinding kosten immers geld” zegt hij. “Bovendien zou een korting op online bestelde tickets een mooie aanmoediging zijn voor het gebruik van de online diensten.”


geblogd door Bart Van Belle


 

Voor het vaderland

Onder het mom van de vrijheid op informatie worden op www.thememoryhole.org zo'n 360 foto's getoond van lijkkisten van in Irak gesneuvelde Amerikaanse soldaten. Door de massale belangstelling voor de foto's is de site echter niet meer on line. Voor wie de foto's toch wil zien is er reeds een andere site. Ook in de Seattle Times is een foto verschenen van twintig militaire doodskisten op een rij, bedekt met de Amerikaanse vlag.

Het Pentagon kan er niet om lachen. Sinds de Golfoorlog van 1991 verbiedt de Amerikaanse regering het tonen van foto’s van gesneuvelde Amerikaanse soldaten. Naar eigen zeggen uit respect voor de families. Volgens journalist Dana Milbank heeft het Amerikaans bewind sinds de Vietnamoorlog een panische angst om het publiek beelden te tonen van Amerikaanse soldaten die onder een gedrapeerde Amerikaanse vlag naar het vaderland terugkeren.

En dan zijn er de Iraakse slachtoffers. Alleen al sinds de start van het beleg van Fallujah begin april zijn in deze stad 271 Irakezen omgekomen. Op het net wordt het aantal Iraakse slachtoffers netjes bijgehouden. Het heeft misschien een pervers trekje, zo een bodycount, maar het houdt ons met de neus op de realiteit gedrukt.


geblogd door Steven De Grove


 

Tanken aan halve prijs?

Deze week ook een berichtje gekregen met als onderwerp Tanken aan halve prijs?? Het kan!? U was niet de enige. En u kreeg hem waarschijnlijk verschillende keren. Bijna anderhalf jaar nadat deze hoax voor het eerst opdook, is hij aan een nieuw leven begonnen.

We kunnen maar beter voorzichtig zijn met dit soort acties. Ooit stelde iemand dat als we met z'n allen minder cd's zouden kopen, cd's goedkoper zouden worden. En wat is het resultaat? Cd's zijn nooit zo duur geweest. Misschien moet er maar een keertje werk gemaakt worden van een lager btw-tarief voor cd's.


geblogd door Bart Van Belle


 

Wat is nu het excuus?

Tussen hun drukke dj-activiteiten door hebben de broertjes Dewaele eindelijk de tijd gevonden om een nieuw album in mekaar te boksen. Zes jaar na Much Against Everyone's Advice verschijnt op 16 augustus een nieuw album van Soulwax. De plaat luistert naar de naam Any Minute Now en wordt op 19 juli voorafgegaan door een nog nader te bepalen single.

Alhoewel, op verschillende sites wordt nu al uitgepakt met 'de nieuwe single'. Die luistert naar de naam This is the excuse. Verwarring alom dus. This is the excuse is inderdaad een nieuw Soulwax-nummer, maar niet de nieuwe single.

Wat het dan wel is? Een zoethoudertje voor het clubcircuit. Onder meer Erol Alkan draait de plaat regelmatig. In elk geval, met een release op 16 augustus nodigt Soulwax zichzelf uit voor Pukkelpop op 19, 20 en 21 augustus.

De kans is groot dat de zonen van Zaki op Pukkelpop hun ex-drummer Stephane Misseghers tegen het lijf lopen. Die zit nu immers achter de vellen bij dEUS. En volgens de geruchtenmolen spelen Barman en de zijnen ook in Hasselt.

De groep speelt in het weekend van 6 en 7 augustus een 'exclusief' concert op het Duitse Haldern Pop Festival. Begin september zou de groep in Groenland optreden. Het nieuwe album van dEUS (5 jaar na The Ideal Crash) komt voor het einde van de zomer uit.


geblogd door Bart Van Belle


 

Slapend rijk

Hoe je slapend rijk wordt? Door je computer 's nachts aan het werk te zetten. Dat is het voorstel van de firma VirtualMDA. Wie zijn pc en zijn internetverbinding 's nachts ter beschikking stelt om reclame-boodschappen (zeg maar spam) te versturen, krijgt er van VirtualMDA een dollar per uur voor.

Duizenden en nog eens duizenden mails versturen... we kunnen al raden naar de reactie van je provider. Of die blij zal zijn met de plotse werkijver van je pc? De 'virtuele postbode' zou wel eens heel snel off line kunnen staan.


geblogd door Klaas Debacker


 

Brussel filmstad

Brussel wordt zo stilaan één grote filmzaal. We hebben nog maar net het Gay and Lesbian Filmfestival (januari), het Festival van de Animatiefilm (februari) en dat van de Fantastische Film (maart) achter de rug en nu is er alweer het Europees filmfestival. Nog tot eind april kan u in Flagey de debuten of tweede films van enkele Europese regisseurs bekijken. Een festival om ontdekkingen te doen, dus.

Ontdekkingen doe je beslist ook in het filmarchief, de échte schatkamer van Brussel. Elke dag kan je er terecht voor het beste uit het filmverleden, waaronder ook telkens een selectie stille films. Die laatste worden live op piano begeleid. Deze maand loopt in het filmarchief een retrospectieve rond de Finse regisseur Aki Kaurismäki, in mei volgt de Iraanse regisseur Abbas Kiarostami.


geblogd door Klaas Debacker


 

Doodsoorzaken vergeleken

Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakt in het Nationaal Kompas Volksgezondheid een internationale vergelijking van een aantal doodsoorzaken.

De belangrijkste conclusies in een notedop:


  1. Niet met de auto rijden in Griekenland
  2. Niet vallen in Finland
  3. Zoek geen job in Portugal
  4. Niet doodongelukkig zijn in Finland
  5. Lok geen geweld uit in Ruslandgeblogd door Bart Van Belle


 

Half (meester)werk

Er schuilt in u een groot auteur? Maar u hebt moeite met de eerste pagina's van uw literair meesterwerk? Dan kan u misschien naar het Verenigd Koninkrijk trekken, want dan kan u meedoen aan de wedstrijd End of Story van de BBC. De Britse openbare omroep heeft aan acht auteurs gevraagd een kortverhaal te beginnen en de deelnemers mogen dat dan afgewerken. Grote prijzen zijn er niet te verdienen: de winnaar krijgt een handgebonden exemplaar van ,,zijn'' verhaal en mag een babbeltje slaan met de auteur die hem op weg hielp. Echte kunstenaars doen het namelijk niet voor het geld.


geblogd door Henk Tack


 

De jacht op Gmail

Gmail, de e-mailservice van Google blijft op weerstand stuiten omwille van de inbreuk op de privacy van de gebruikers. The Register meent zelfs te weten dat er bij Google intern zwaar over gediscussieerd is. Niet dat ze daar veel over kwijtwillen: voorlopig is er tussen de persberichten van Google zelf slechts één bericht te vinden. En dat allemaal voor een dienst die enkel nog maar in een testversie te krijgen is. Nuja, krijgen daar moet je wel wat voor doen. Geduld oefenen bijvoorbeeld: je kan je inschrijven om kans te maken op een account, maar bij ons leverde dat de afgelopen weken niets op. Of je kan actief op jacht gaan. Of je kan stomweg geluk hebben. Zo zijn wij zijn toevallig op een tijdelijke link gebotst en nu behoren we voortaan tot het trotse testpubliek. Waar we precies aan die Gmail-account geraakt zijn kunnen we natuurlijk niet verklappen. Privacy, weet u wel.


geblogd door Henk Tack


 

Het arrest (bis)

Ook op verschillende politieke fora is het Blok-arrest het onderwerp van gesprek. Opvallende vaststelling : op geen enkele officiele Blok-site is een officieel Blok-forum terug te vinden. Daar zijn ongetwijfeld goeie redenen voor.

Een uitspraak van de Nederlandse Raad voor Journalistiek oordeelde vorige week dat reacties op journalistieke websites onder de verantwoordelijkheid van de redactie vallen. Een wettelijke basis is er nog niet, maar ongetwijfeld schept deze uitspraak een belangrijk precedent naar andere (en dus ook politieke) websites.

Ombudsman Flip Voets van de Raad voor de Journalistiek brengt begrip op voor de uitspraak. De Belgische RVDJ heeft nog geen enkele klacht tegen een website behandeld. Bovendien lijkt er geen duidelijkheid te bestaan over de vraag of misdrijven die via het internet worden gepleegd als drukpersmisdrijf moeten worden beschouwd en dus voor het Hof van Assisen moeten komen. Volgens Voets zijn de voorbije jaren twee sites veroordeeld wegens overtreding van respectievelijk de racismewet en de negationismewet. Zo'n zaken zijn de bevoegdheid van de correctionele rechtbank.


geblogd door Bart Van Belle


 

Het arrest

Gisteren was een historische dag voor het Belgische politieke landschap. Het Gentse hof van beroep bestempelde het Vlaams Blok als 'racistisch'. De rechter had vier uur nodig om het wijdlopige arrest voor te lezen. U kan het iets sneller. De samengevatte tekst staat nu ook on line, in pdf.


geblogd door Lieve Van de Velde


 

Supersonisch downloaden?

Onderzoekers van het CERN en het California Institute of Technology (Caltech) hebben een nieuw snelheidsrecord gevestigd op het Internet. Gisteren werd een aantal data over een afstand van 11.000 km (Genève - Los Angeles) versast tegen 6,25 gigabit per seconde. Dat is circa tienduizend keer sneller dan de doorsnee breedbandverbinding.
Beide organisaties maken deel uit van een consortium dat werkt aan de opvolger van het Internet. Binnen die groep loopt een wedstrijd om data zo snel mogelijk te versassen. Ook het vorige record stond op naam van Cern en Caltech. Het vorige record bedroeg 4 gigabit per seconde over de afstand tussen Genève en Los Angeles. Toen gebruikten ze wel het gloednieuwe IPv6-protocol, terwijl hun laatste record met het oudere IPv4 werd behaald.


geblogd door Bart Van Belle


 

GeenStijl kapt ermee

Net nu we zelf een blog zijn begonnen, bereikt ons het bericht dat de drukbezochte Nederlandse weblog GeenStijl er mee kapt. Niet omdat hij te weinig respons kreeg, wel integendeel. Een van de redacteurs zou door onbekenden het ziekenhuis in zijn geslagen.

Meteen kropen vriend en vijand in de pen om hun steun te betuigen aan de redactie van GeenStijl. Dit was nog maar eens een aanslag op de vrijheid van meningsuiting, zo klonk het.

GeenStijl gold als een van de populairste weblogs van Nederland en dat succes werd betwist. De redacteurs speelden in hun aanklachten vaak op de man, terwijl ze zelf anoniem bleven (met aliassen als 'prof. Hoxha' of 'De Chileen'). Maar invloed hadden ze wel. Sommige kwesties haalden zelfs het nationale nieuws.

PS. Een dag later blijkt het bericht over de aanslag een grap te zijn. ,,We hebben een monster gecreëerd, hoogste tijd om deze op een stijlloze manier de nek om te draaien'', aldus de redacteurs over hun geesteskind. GeenStijl houdt er wel degelijk mee op, maar van geweld tegen zijn redacteurs is geen sprake.


geblogd door Klaas Debacker


 

Een uit de hand gelopen 1-aprilgrap?

Zien we de vlijtig Hollands pratende Wesley Sonck binnenkort in paars-wit shirt? Anderlecht bevestigt alvast de interesse voor zowel Wesley Sonck als Jelle Van Damme. Normaal zou Anderlecht vandaag een uitstapje naar Amsterdam maken, maar dat is dan weer met tien dagen uitgesteld.

Ondertussen sijpelen langzaam de eerste berichten binnen op de forums van Anderlecht en Wesley's huidige club Ajax. Op het forum van PSV Eindhoven is de transfer van Sonck dan weer oud nieuws. Al zijn ze er zelf nog niet uit of het om een uit de hand gelopen 1-aprilgrap gaat. Op 1 april bracht Belgiumsoccer.be immers al het bericht dat Anderlecht interesse toonde in de spits van Ajax Amsterdam. Dat was wel degelijk als grap bedoeld.


geblogd door Steven De Grove


 

Slechte cijfers

Defensieminister Flahaut stelt vandaag het vernietigende rapport van de onderzoekscommissie-Pirson voor. Wie wil weten wat erin staat, kan de ingescande versie al on line lezen.


geblogd door Lieve Van de Velde


 

Meisjes in de wereld

De eerste mails met reacties hebben onze blogbus gevonden. Neem nu Ine, een Belgisch meisje dat tijdelijk tent en boekentas in Israël heeft opgeslagen. Ze gaf ons niet alleen een kritische bedenking mee, maar ook een link naar haar virtuele leven in het Midden Oosten. In woord en in beeld.
Ook in Bagdad zit een meisje aan de computer. Ze noemt zichzelf Riverbend. en geeft - de begindagen van The Bagdad Blogger indachtig - foto noch leeftijd prijs. Haar vragen en emoties mogen dan weer wél het daglicht zien: Day faded into night… the longest day of my life. The day we sensed that the struggle in Baghdad was over and the fear of war was nothing compared to the new fear we were currently facing...'geblogd door Lieve Van de Velde


 

Moeder, waarom bloggen we?

De Britse krant The Guardian gaat deze week vreemd. Ze heeft een handvol intendanten aangeduid, die de dagelijkse bijlage G2 eigenhandig mogen invullen. Als eersten zijn de Glasgowse goudhaantjes van rockband Franz Ferdinand aan de beurt.

Naast de voorspelbare onderwerpen die met muziek te maken hebben (rock & mythe, rock & drugs) trok het viertal ook de kaart van het internet. Ze zetten een discussie op tussen drie bekende bloggers (Rhodri Marsden, Gregor Whright en Salam Pax) met de vraag: waarom houden bloggers een on line-dagboek bij?


geblogd door Klaas Debacker


 

Odes

Terwijl voormalig topvoetballer Maradona in een ziekenhuisbed vecht voor zijn leven, lijkt op internet zijn begrafenis al aan de gang. Bio's worden uit de kast gehaald, foto's in volgorde van gewicht gerangschikt en carrière-hoogtepunten opgediept.
Op de draaitafel vechten de Maradona blues , de Schotse Maradonahymne en een reggae-ode aan El Pibe de Oro om de cd-laser. De tekst die de Jamaicaanse songschrijvers uit hun pen geperst hebben, willen we u toch niet onthouden, wegens een ongehoord hoog coolgehalte:
Maradona is the man
who loves to play football
Boom you hear him kick the ballgeblogd door Lieve Van de Velde


 

HAJ

It’s all in a name. Soms hebben verschillende betekenissen van namen in de verte verste niets met elkaar te maken, maar leveren ze samen een verrassende combinatie op. Neem nu het drieletterwoord HAJ. Vorige maand is in Saudi-Arabië een regionale Al-Qaeda leider vermoord, zijn familienaam was Haj. In moslimlanden is Haj de benaming voor de jaarlijkse bedevaart naar Mekka. En u mag nu drie keer raden wat de afkorting is van de Duitse luchthaven in Hannover, inderdaad. En dan?

Op de website van de Arabische nieuwszender Al-Jazeera trekt een cartoon met als titel: “Special Haj Flights” de aandacht (onderaan bij de rubriek cartoons). Als het van de huiscartoonist afhangt mag er ook al eens met het moslimterrorisme gelachen worden. Nu u toch op de site van Al-Jazeera bent aanbeland, kan u meteen de laatste boodschap van Osama Bin Laden beluisteren (uiterst rechts op de site). Een kleine Arabische voorkennis is aangeraden, gelukkig is er ook voor dat probleem een oplossing voorhanden.
geblogd door Steven De Grove


 

Kill Bill

Woensdag mag Uma Thurman opnieuw aan de slag met haar aardappelmes, want dan komt Kill Bill. Volume 2 uit. Hyper-de-hype hoera!
Deze keer gaat Uma op steenkooljacht, belandt ze in De Efteling en doet ze auditie bij The Bangles. Onversaagd hakt ze erop los met maar één doel voor ogen: het vermoorden van haar chef. Maar heeft ze wel de echte Bill te pakken?


geblogd door Klaas Debacker


 

Communicatie

Dedecker, zeveraar
VLD, partij van het zevende knoopsgat
Leugenachtige en populistische voorstelling van zaken !
Heeft de VLD zo een schrik van het Blok?
Stop het populisme
VLD keurt verkeerswet toch goed??...
Geef toe, het heeft iets raars, zulke dingen lezen op een site van een VLD-senator.


geblogd door Lieve Van de Velde


 

Wie zoekt (en kan tekenen) die vindt

Zoekmachines op het internet hebben nog steeds een grote beperking: ze zoeken enkel op trefwoorden. Aan de universiteit van Purdue hebben wetenschappers, waaronder professor Karthik Ramani, een systeem ontwikkeld dat ook op basis van tekeningen opzoekingen kan verrichten. In plaats van trefwoorden moet de gebruiker een schets ingeven, vervolgens zoekt het programma vergelijkbare figuren.

Ramani wil zijn zoekmachine in de eerste plaats voor industriële toepassingen aanwenden. Ingenieurs ontwikkelen volgens hem heel wat onderdelen die later al blijken te bestaan. Een kleine zoekactie aan de hand van een schets zou hen veel tijd en energie kunnen besparen.

De Purdue-onderzoekers zijn niet de enigen die zoekmachines voor afbeeldingen intelligenter proberen te maken. Vima Technologies heeft een systeem ontwikkeld dat figuren kan identificeren op basis van hun kenmerken, opnieuw zonder gebruik te maken van trefwoorden. Een toepassing waaronder Vima het systeem commercialiseert filtert pornografische afbeeldingen op webpagina's. ImageBeagle zorgt er zo voor dat kinderen niet 'toevallig' in aanraking komen met onzedige plaatjes.

Volgens David Telleen-Lawton, bedrijfsleider van Vima, staan zoekmachines voor afbeeldingen nog steeds in hun kinderschoenen. Toch evolueren ze snel, de tijd dat Altavista nog de enige was die op basis van eenvoudige trefwoorden een afbeelding kon opzoeken lijkt prehistorie maar is nog niet zo lang geleden.


geblogd door Steven De Grove


 

Don C.

Niets zo goed voor lunch- en andere discussies als lijstjes. Neem nu deze. De honderd beste filmpersonages aller tijden. Ingelijst en gelinkt door Premiere Magazine. Bovenaan staat de man die ooit de legendarische woorden sprak: ,,I'm gonna make him an offer he can’t refuse.'' Een monument dus. Maar waarom nummer 89 pas op nummer 89 staat, is ons een raadsel...


geblogd door Lieve Van de Velde


 

Surfen op de A9

De internetwinkel Amazon werkt aan een eigen zoekmachine met de autobahn-naam A9. Woensdag kwam een eerste testversie on line. A9 gebruikt de technologie van Google, maar zoekt tegelijk ook in de eigen Amazon-database naar boeken waarin het trefwoord voorkomt. De zoekterm 'Standaard' bijvoorbeeld leidt naar het 'Standaard handwoordenboek: Engels-Nederlands, Nederlands-Engels'. We voelen ons niettemin vereerd...

De zet van Amazon is begrijpelijk, want met zoeken valt veel geld te verdienen. Kijk maar naar Google, dat een beursintroductie voorbereidt. Insiders schatten de waarde van Google op zo'n 15 tot 25 miljard dollar. Niet slecht voor een bedrijfje dat pas in 1998 werd opgericht.

Bovendien hoeven de grote zoeksites zich voorlopig weinig zorgen te maken om de nieuwe concurrentie. Surfers blijven hun zoekmachine trouw, zo blijkt uit een studie van iProspect. Meer dan de helft (56,7 procent) van de internetgebruikers gebruikt altijd dezelfde zoekmachine. Nog eens 30,5 procent doet het met een beperkt aantal zoeksites. De meest trouwe gebruikers vind je bij Google (65,8 procent), gevolgd door Yahoo! (55,2 procent) en MSN (53,7 procent).


geblogd door Klaas Debacker


 

Nieuwe trends in on line reclame?

Het moet niet altijd de grootste zijn. Dat heeft ene Rob Cockerham goed begrepen. Cockerham kwam op het idee om zijn site op te fleuren met de kleinste advertentie op het net. Formaat : 1 pixel op 1 pixel. Te koop via Ebay.
En nog eentje: fastfoodketen Burger King lanceert de webcam als marketingtool in een campagne voor een nieuwe kipburger. Op www.subserviantchicken.com kan iedereen naar een man in een kippenpak kijken. Bezoekers kunnen de kip bovendien laten reageren op bepaalde commando's. De kip legt Burger King alvast geen windeieren. De site kreeg op korte tijd al meer dan 20 miljoen bezoekers over de vloer.


geblogd door Bart Van Belle


 

De tijden zijn veranderd

Bob Dylan mag dan regelmatig zijn publiek al eens verrassen, toch kon hij altijd rekenen op een grote schare toegewijde fans. Maar tegenwoordig schudden zelfs de hardnekkigste volgelingen van Bawb het hoofd: de man heeft zijn medewerking verleend aan een commercial van Victoria's Secret, het bekende merk van damesondergoed dat eerder al door dat andere icoon Kylie Minogue aanbevolen werd.
Dat uitgerekend Dylan te zien is een reclamefilmpje, mag dan verwondering wekken, zijn keuze voor een ondergoedfabrikant is niet echt een verrassing: op een persconferentie in 1965 kreeg hij de vraag welk product hij eventueel ooit zou promoten. ,,Ladies' garments'' was toen het antwoord.


geblogd door Henk Tack


 

Spruitjes met goudvis

The Sprout. Zo heet het Engelstalige blad dat het nodig vond om foto's van de lijkjes van Julie en Melissa te publiceren. Waarom doet zo'n blad zoiets? De gelijknamige website vertelt dat het blad in Brussel verschijnt en zichzelf graag bestempelt als A Good Thing for Pro-European and Sceptics Alike. Het wil, naar eigen zeggen, de muren van de Europese instellingen strippen en het laagje goud van de vissen uit het Europese aquarium krabben. Waarom daar deze foto's voor nodig zijn, vertellen de uitgevers er niet expliciet bij.
En nu we het toch over de link tussen de uitgevers en verkeerde foto's hebben: de foto van Sprout-uitgever Gawain Towler op een blits en duur ogend Brussels-Europees feestje vraagt in die optiek eveneens om publicatie. Voor u verder klikt toch even waarschuwen voor de vestimentaire wansmaak die u wacht. Let vooral op de goudvis-knopen op ' s mans jasje.geblogd door Lieve Van de Velde


 

Financiën belt on line

De belastingadministratie schakelt over op internettelefonie. De eerste toestellen komen er nog eind dit jaar. Telefoneren via internet... Klinkt hip, maar of dit voor de belastingambtenaar echt een prioriteit is?

Het blijft immers wachten op de invoering van een elektronisch dossier voor elke belastingbetaler. Dat zou het verwerken van de belastingaangifte een stuk eenvoudiger maken. Financiën erkent de noodzaak, maar toch komen de e-dossiers er pas binnen vijf tot zeven jaar. Tot die tijd moeten de ambtenaren voortboeren met pen, papier en dikke dossiermappen.


geblogd door Klaas Debacker


 

Elf-septembercommissie

Audible.com biedt gratis audiofiles aan van de getuigenissen voor de commissie die de aanslagen van 11 september 2001 onderzoekt. Onder meer de getuigenissen van de nationale veiligheidsadviseur Condoleezza Rice en van Richard Clarke, Bush' voormalige adviseur terreurbestrijding, staan on line.

Wie de getuigenissen liever naleest, kan terecht op de site van de onderzoekscommissie.


geblogd door Lies Lecomte


 

Aanhalingstekens

Soms levert een virtuele zoektocht naar een naam opmerkelijke dingen op. Neem nu Noriaki Iami, de jongste (18!) van de drie Japanse gijzelaars in Irak. Oh ironie. De jongen is een geducht tegenstander van de militaire operaties in Irak. Hij trok naar Bagdad voor een campagne tegen het gebruik van verarmd uranium in oorlogswapens. Dat staat op zijn website. Ook voor wie het Japans niet direct onder de knie heeft.

Woensdag, net voor hij voet aan de grond zette in Irak, had hij nog een ongeruste mail gestuurd naar zijn collega's op de Sapporo school: ,,De situatie in Irak is ernstiger dan ik gedacht had'' luidde de boodschap. En: dat hij ,,eigenlijk wel bang was''.

Voor Free Republic, een uiterst conservatieve pro-Amerikaanse mediasite levert het hele verhaal alvast inspiratie voor een complottheorie : gijzelaars en gijzelnemers zouden samenspannen om Japan te dwingen zich terug te trekken uit Irak . Het woord gijzelaar wordt er meteen omringd met twee aanhalingstekens. ,,gijzelaars'' dus. Tja.
Er staan nog wel meer eigenaardigheden op die site. Of wat dacht u van een forum waarin elke dag collectief gebeden wordt voor president Bush ? Niet meteen een digitale oase van nuchter gedachten en gezond verstand dus.


geblogd door Lieve Van de Velde


 

Selecteer uw baby (m/v)

Als je de advertenties en jubelverhalen op het internet mag geloven, is het tegenwoordig mogelijk om thuis te bepalen of je kind een jongen of een meisje wordt. Voor amper tweehonderd dollar kan je op internet een doe-het-zelfpakket bestellen dat een zorgeloze geslachtskeuze “garandeert”. Het pakket bevat onder andere een thermometer en ‘geslachtseigen’ kruiden.

Volgens Scott Sweazy, een uroloog die een van de aangeboden producten hielp ontwikkelen, zijn er sinds het begin van de verkoop, drie jaar geleden, al duizenden pakketjes verkocht. Hoeveel kinderen er van het gewenste geslacht geboren zijn, is echter niet bekend: het bedrijf, GenSelect, houdt de cijfers geheim. Het bedrijf geeft toe dat er koppels zijn die niet het kind van hun keuze kregen, maar uiteraard lag dat niet aan de aangeboden methode: ,,Die koppels deden het bijna allemaal verkeerd’’, aldus Sweazy.geblogd door Lies Lecomte


 

Dokter Bibber

Chirurgen die videogames spelen, opereren beter. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Drie uur Nintendo of Playstation per week zorgt voor een betere motoriek, reactievermogen en oog-handcoördinatie.

Playstation 2 als universitaire studie... het zit er aan te komen. In afwachting kunnen studenten geneeskunde hun Dokter Bibber maar beter in de vuilnisbak gooien en hier beginnen oefenen.


geblogd door Klaas Debacker


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs