Wel serieus blijven

Europese platenmaatschappijen gaan de muziekpiraterij georganiseerd aanpakken. Kopiëren is stelen, dus dat zullen we hier niet verdedigen. We zouden wel graag zien dat de fonografische industrie een beetje serieus blijft in de discussie.

Dus niet gaan beweren dat je een cd soms voor minder 2,50 euro vindt, zoals ifpi beweert in de faq op zijn site. De cd's die wij bij de platenboer halen kosten meestal meer. Niet moeilijk, want volgens diezelfde ifpi-site zijn cd's in België al gauw 2,50 euro duurder dan in Amerika omdat de btw hier zoveel hoger ligt. Het is het een of het ander: ofwel zijn de cd's duur ofwel zijn ze goedkoop. Je kan niet van beide walletjes eten, zelfs niet als je ifpi heet.

Helemaal moe worden we van de uitleg van de platenmaatschappijen: ze kunnen niet meer investeren in nieuw talent. Reality check: als platenmaatschappijen investeren dan is dat om later een mooie return te boeken. Dat mag, maar je mag dat ook toegeven. Gelukkig zeggen de artiesten waar het om gaat: ,,Wij voelen dat als auteurs-componisten in de eerste plaats in onze portemonee'' (Peter Gilis & Miguel Wiels, K3). Artistieke integriteit bij K3. Mooi zo.


geblogd door Henk Tack


 

Bagdad Blogger slaat weer toe

Salam Pax, de pionier van de Iraakse bloggers, is vandaag te gast op het weblog van The Guardian. Hij wijst de weg naar de 21 (!) andere Iraakse bloggers die sinds het einde van Saddam zijn opgestaan.

De Guardian-website heeft ook een neerslag van een chatsessie met Salam, waarin hij antwoordt op vragen als ,,Is Irak nu echt vrij?'' en dies meer.


geblogd door Heleen Touquet


 

Leve leidingwater

1,4 euro kost een halve liter Dasani, het luxewater van Coca Cola, in Groot-Brittannië. In de VS is het ‘zuiver niet-bruisende water’ het op een na best verkochte water.

Maar gisteren meldden verschillende Britse kranten dat Dasani niets meer is dan kraantjeswater. Coca Cola kon dat nieuws niet ontkennen. Meer dan ,,het water is wel extra gezuiverd’’ kon de frisdrankgigant niet inroepen ter zijner verdediging.

Extra zuiveringen heeft leidingwater nu net niet nodig. Uit verschillende onderzoeken van consumentenmagazine Test Aankoop blijkt namelijk dat water uit de kraan gezonder is dan veel flessenwaters. In Groot-Brittannië is dat niet anders, bewees het Drinking Water Inspectorate.
Dat betekent echter niet dat leidingwater ook lekkerder is, zo bleek uit een blinde test van de BBC.
De extra zuiveringsbeurt doet blijkbaar toch wonderen.geblogd door Lies Lecomte


 

Rock around the clock

Dat muziek de geesten jong houdt, hebben onze ouders goed begrepen. Volgens de British Phonographic Industry (BPI) blijkt dat veertigers en vijftigers steeds meer cd's gaan kopen. Jongeren daarentegen hebben aan één schijf genoeg (een harde) en kopen minder en minder muziek.

Die trend zet zich ook door in de verkoop van Britse muziektijdschriften. Instituten van de hedendaagse pop zoals Smash Hits (zowat de lokale Joepie!) zien hun oplage steeds verder afglijden, terwijl 'historische' muziektijdschriften als Mojo en Uncut, die oude en (bijna) dode muzikanten op de cover plaatsen, als zoete broodjes verkopen.

Rock 'n' Roll blijft eeuwig jong, is de boodschap. Of dat ook voor zijn publiek geldt?


geblogd door Klaas Debacker


 

Sint-Oscar

Er viel voor de Belgen niet veel te rapen op de uitreiking van de Oscars, maar we maken wel een goede kans op een Gouden Willibrord, de katholieke tegenhanger van de Oscar.

Vooral in de categorie beste mannelijk hoofdrol ziet het er goed uit voor priester Guy Gilbert en kardinaal Danneels, hoewel zij het moeten opnemen tegen kleppers als paus Johannes Paulus II en Mel Gibson. In de categorie meest opmerkelijke uitspraken zou de Willibrord wel eens naar Landskouter kunnen gaan dankzij kardinaal Joos.

Hoewel de Standaard Online regelmatig een prijs binnenrijft, valt het te vrezen dat de kansen van onze site hier nog altijd ernstig gehypothekeerd worden door een oude historie.geblogd door Henk Tack


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs