Koningsdag

15 november – Koningsdag – wordt hier in Oslo op de ambassade gebruikt als alternatief voor 21 juli. Juli is traditioneel de vakantiemaand in Noorwegen, en indien de ambassade op die datum iets zou organiseren, zou het maar een zielig feestje worden, want er zou amper volk op afkomen. Niet zo vandaag: er was veel volk, perfect om een paar nieuwe contacten te leggen en nog eens een babbeltje te slaan met oude bekenden. Bovendien stond er een reeks Belgische bieren klaar: iemand vertelde me dat hij al heel België rond was geweest, en ik heb zo een vermoeden dat hij vannacht goed zal slapen. En dan de lekkere hapjes, met witloof, en mini-éclairs! Een kinderhand is misschien rap gevuld, een Belgische maag daarentegen is wat kieskeuriger maar met de juiste spijs en drank lukt het wel.


 

Sneeuw

Dscn1018Misschien lopen er wel naïevelingen rond die denken dat aangezien het in Noorwegen elke winter sneeuwt, de eerste sneeuwval geen problemen oplevert. Mispoes dus. En elk jaar is het trouwens precies hetzelfde liedje.

Verleden zondag kreeg Oslo en omgeving een eerste waarschuwing in de vorm van smeltende sneeuw. Je zou dan misschien verwachten dat iedereen als de bliksem de zomerbanden inwisselt voor winterbanden, maar toen dan dinsdag de eerste échte sneeuw kwam, stond het verkeer natuurlijk compleet stil. Een collega vertelde dat hij op zondag wel overwogen had om toch maar de winterbanden boven te halen, maar zijn vriendin zei dat er best nog wat gewacht kon worden, want het ging toch niet sneeuwen. Terwijl het op datzelfde ogenblik dus wel degelijk buiten aan het sneeuwen was! Een andere collega had «geen tijd» gehad op zondag, en moest op dinsdagmorgen dus maar tijd maken. Nog een andere collega vond dat het op de hoofdwegen nog wel ging met zomerbanden, maar dat duurde niet langer dan tot na de middag, en ze heeft dus mooi de bus naar huis mogen nemen.


 

Belastingslijsten

Sedert vandaag en gedurende de komende drie weken zijn de belastingslijsten weer te raadplegen op het Internet. Weet je van iemand die in Noorwegen belastingen betaalt de voor- en achternaam, de woonplaats en ongeveer de leeftijd, kan je nakijken hoe groot zijn netto vermogen en netto belastbaar inkomen in 2004 was, en hoeveel belastingen hij heeft moeten betalen. Zo verdiende de toekomstige eerste minister Jens Stoltenberg (Oslo, 46 jaar) verleden jaar NOK 932.295, iets meer dan de huidige eerste minister Kjell Magne Bondevik (Kolbotn, 58 jaar),maar deze laatste had dan weer een netto vermogen van NOK 440.121. Wie te lui is om het zelf allemaal op te zoeken kan trouwens gewoon de traditionele lijstjes in de kranten raadplegen, mooi gesorteerd per categorie en volgens inkomen of vermogen.


 

Zonsverduistering

Maandag was ook hier de zonsverduistering zichtbaar, tenminste voor wie het wist en een speciaal brilletje had, want anders merkte je er niet veel van. In Oslo werd de zon op het maximum voor ongeveer 40% bedekt, en gelukkig waren de weergoden ons goed gezind, want Oslo en omgeving was zo ongeveer de enigste plaats in heel Noorwegen waar er geen wolkendek hing. In Bergen viel er bijvoorbeeld absoluut niets te merken van een zonsverduistering wegens... geen zon!


 

Verkiezingsthriller

Deze morgen zaten een aantal collega's van mij met kleine oogjes op het werk. Ook de files leken me korter dan ze gewoonlijk zijn op een dinsdag. Oorzaak: de verkiezingsthriller die gisteren plaatsvond. Zoals deze morgen al te lezen was, duurde het bijzonder lang eer de definitieve uitslag bekend werd omdat het verschil tussen rood-groen en «blauw» heel klein was, en van minuut tot minuut veranderde. Rood-groen lag wel het grootste deel van de tijd voorop, maar niet genoeg opdat Jens Stoltenberg van de Arbeiderspartij de overwinning durfde op te eisen, of Kjell Magne Bondevik zijn verlies wou toegeven. Zelf heb ik het om 23.00 opgegeven, en op dat ogenblik zat men zowel bij de openbare NRK als de commerciële TV2 te bespreken hoe lang het nog zou duren eer men het zou weten.


 

Beste land ter wereld

Noorwegen is dus volgens de UNDP het beste land ter wereld om in te wonen. Geeuw. Dat was het immers verleden jaar ook al. En de drie jaren daarvoor ook al. Dat is zo een beetje de reactie van de Noren op het bericht van de afgelopen week, voor zover het al vermeld werd in de media. Vandaag en morgen zijn er hier immers parlementsverkiezingen, en die winnen het zonder moeite van een bericht dat we de voorbije jaren ook al een keertje gelezen hebben.

Is het hier dan zo goed om te wonen? Een correspondent van de BBC zei dat hij misschien wel uit Noorwegen zou willen vertrekken de dag dat hij het geruzie van de politici over de benzineprijs beu zou worden. Of die over de rijen van kinderwagens van jonge moeders die hun volledig betaald zwangerschapsverlof van tien maanden opnemen. Tien maanden, je leest het goed, want de vaders moeten minstens twee van de twaalf maanden opnemen. En dan hebben we het nog niet over de kontantstøtte gehad!


 

Paddestoelen plukken

Paddestoelen plukken, het is zonder twijfel de tweede nationale sport na bessen plukken in de herfst. Vooral de hanenkam is populair hier in Noorwegen; de champignon die we in Vlaanderen kennen komt hier vrijwel niet voor. Maar, zoals iedereen weet, paddestoelen plukken is niet altijd zonder gevaar, en daarom organiseren Mattilsynet (Voedselveiligheidsagentschap) en Norges sopp- og nyttevekstforbund (Noorse vereniging voor paddestoelen en nutsgewassen) zogenaamde «paddestoelencontroles» op een aantal strategische plaatsen waar plukkers hun paddestoelen kunnen laten controleren door experts. Iedereen kan dan plezier hebben aan het plukken van paddestoelen, en ze 's avonds toch met een gerust gevoel opeten (en de Noorse staat bespaart ongetwijfeld elk jaar een aantal vergiftigingen met het nodige menselijke leed dat daaraan verbonden is).


 

Bosbessen

Dscn0997Wie verzot is op bos- en andere bessen (ik pleit schuldig), komt dezer dagen uitgebreid aan zijn trekken in Noorwegen. Je hoeft eigenlijk niet veel meer te doen dan even de stad uit te rijden, en je kan je aan de kant zetten en beginnen plukken (en smullen). Nogal wat Noren pakken het professioneel aan, en hebben een soort van zeefschep mee waarmee ze een bosbesveld in een mum van tijd kaal kunnen scheppen. Niet zo leuk voor wie na hen komt, maar je komt er in de Marka redelijk veel van tegen. Een nadeel van de traditionele methode is wel dat je achteraf als een klein jongetje met blauwe handen en lippen naar huis moet fietsen, maar dat neem ik er graag bij.

P.S. Naar de bosbessen op de foto hoef je niet meer op zoek te gaan…


 

Verkiezingsstalletjes

Dscn0980Zoals ik eerder al schreef, zijn de vierjaarlijkse vermakelijkheden begonnen die beter bekend zijn als de campagne voor de parlementsverkiezingen, en dat is onder meer zichtbaar aan de stalletjes (boder) die de partijen opzetten. Elke partij die zichzelf een beetje respecteert plaatst er eentje, en sommigen proberen daarbij zelfs een beetje creatief te zijn. De foto hiernaast toont twee stalletjes op Karl Johans gate in Oslo: dat van de Vooruitgangspartij (Fremskrittspartiet), eerder inspiratieloos maar toch al beter dan het soort veredeld tuinhuisje dat sommige partijen nog durven gebruiken, broederlijk naast dat van Links (Venstre, een centrumspartij), waar men toch al iets beter zijn best heeft gedaan.


 

Kiesjacht geopend

Op 12 september moeten de Noren naar de stembus om een nieuw parlement (Storting) te kiezen. En omdat de zomervakantie hier traditioneel zo'n twee weken eerder begint en eindigt dan in België, betekent dit dat de kiescampagnes stilaan op gang beginnen te komen. Eén onderdeel daarvan zijn de stalletjes op Karl Johan, waarvan ik bij gelegenheid eens een foto zal nemen. In die stalletjes is allerlei verkiezingspropaganda te verkrijgen (voor wie er thuis te weinig in de bus zou krijgen), en er komen ook regelmatig politici een toespraak houden. Niet echt wat we gewoon zijn in België.


 

In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog