Durga Puja

Vrijdagavond een conferentie over investeren in groene energie in India gehad. Georganiseerd door mijn werkgever, Evolution Markets India en de World Energy Council. Daar, samen met wat collega's, aan de praat geraakt met Dr. Prodipto Ghosh, onze hoofdspreker en zowat de klimaat-expert van de Indische regering. Na het eten nodigde hij ons uit om de volgende dag naar de Durga Puja in zijn wijk te komen.

Durga Puja is een jaarlijks Hindu festival toegewijd aan de Godin Durga. Het vindt zijn oorsprong eigenlijk in West-Bengalen, de streek rond Calcutta, maar wordt ook gevierd in alle grote steden van het land. In Delhi alleen al zijn er 400 verschillende Puja's.

Aangezien mijn collega Tanushree ons reeds had uitgenodigd om samen met haar familie naar de Puja in haar wijk te gaan, besloten we om met iedereen eerst naar de Puja van Dr. Ghosh te gaan. Een eerder kleine Puja, maar toch leuk om de hindu tradities aan het werk te zien. Mijn oorspronkelijke aarzeling bij het deelnemen aan deze tradities, bleek niet nodig. De Indiërs moedigden participeren aan en keken helemaal niet vreemd op. Hierna dan naar de andere Puja gegaan. Een veel grotere, in Egyptische stijl gedecoreerde 'tempel' opgezet naast de echte tempel en hierrond allerlei stalletjes met Indisch eten. Zeer aangename en typisch indische activiteit. Geen enkele toerist weet hier namelijk van.
 

Monsoon Rain

Na het lange uitblijven van de echte moesson regen in New Delhi tijdens de maanden Juli en Augustus - men sprak over een vermindering van 60 tot 90% in vergelijking met meer vochtige jaren - heeft het deze week nog eens zwaar geregend. Woensdag was de tweede vochtigste dag van het jaar en Indiërs hebben vreemde gewoonten dan. Voor scholen is het normaal om een verlofdag in te lassen wanneer het regent, spijtig genoeg hebben vele andere (werkende) mensen deze gewoonte ook gehouden.

Op kantoor zijn 3 mensen thuis gebleven, waaronder de twee secretaresses, tot groot ongenoegen van onze voorzitter, Mr. Som. Ook iemand anders stuurde een droge email met iets als "Because of the heavy rain it is impossible to come to the office and it would even be dangerous". Ook onze kuisvrouw was niet aanwezig woensdag. Toen we haar hier de volgende dag op wezen, kregen we een grote glimlach en een vinger naar de hemel: "Rain, sir"...
 

In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog