Japanse kers 3 weken vroeger in bloei in Toronto

Gisteren was ik in High Park, een van de grootste en oudste parken van Toronto. Hoewel we nog maar goed half april voorbij zijn, waren de sakura volop in bloei. In Japan is ohanami, letterlijk bloemenkijken, bijzonder populair. Mensen organiseren picknicks, kletsen over koetjes en kalfjes, zingen, maken muziek, allemaal onder de bloesempracht.


 

Woningmarkt in Canada blijft sterker dan in andere ontwikkelde landen

De woningmarkt in Canada is heeft zich schijnbaar helemaal hersteld na de terugval van 2008. Scotiabank verwacht dat er ongeveer 510.000 woningen verkocht zullen worden dit jaar. Dat is maar liefst 10% meer dan in 2009. Het blijft wel nog een ietsje onder het cijfer van 2007, maar dat was dan ook een recordjaar.

Of dit een duurzame trend is, is nog maar de vraag. Er zijn wel tekenen dat de werkgelegenheid aan het stabiliseren is, maar het nationale "stimulusplan" van de regering Harper heeft het land een mooie schuldenberg opgeleverd. Om het nog erger te maken, heeft het Fraser Institute berekend dat het stimulusplan een pleister op een houten been is gebleken.

Daarbij komt nog dat de interesttarieven hier op een historisch dieptepunt zitten. Veel mensen haasten zich dan ook om een woning te kopen, en dat leidt vaak tot hilarische taferelen. Zo is de verkoop van appartementen in een nog te bouwen gebouw op de hoek van Bloor Street en Yonge Street begonnen in een complete chaos. Er stonden zoveel kooplustigen te wachten in de rij, dat er veiligheidsmensen aan te pas moesten komen om alles onder controle te houden.

Bij de verkoop van individuele huizen komt het vaak tot een "bidding war" waarbij potentiële kopers tegen elkaar opbieden en de verkoper uiteindelijk meer krijgt dan hij/zij eerst had gevraagd.

Het lijkt dus allemaal wel wat op een mini-uitvoering van de zeepbel die de recessie heeft veroorzaakt.

Er wordt voorspeld dat de interesttarieven in de tweede helft van het jaar weer gaan stijgen. Als dat gebeurt, dan kunnen we verwachten dat de woningmarkt weer gaat zakken.

Als en wanneer en als... het lijkt erop dat onze economisten bij Madame Soleil op school zijn geweest: ze lijken vooral goed in het voorspellen van het verleden.


 

Seksloze engel of seksende bengel

Adam Giambrone, 32 jaar oud, gemeenteraadslid van Toronto, beschermeling van David Miller, de burgemeester en voorzitter van de TTC (de maatschappij voor openbaar vervoer van Toronto) had pas enkele dagen geleden officieel aangekondigd dat hij zou meedingen naar het burgemeesterschap van Toronto, alleen maar om gisterenochtend aan te kondigen dat hij zich terugtrok.

Wat was er veranderd op die korte tijd? Er was uitgelekt dat hij naast zijn vaste vriendin waarmee hij samenwoont nog enkele andere vriendinnetjes had, waarmee de sloeber zowaar "intieme betrekkingen" heeft gehad.

Je zou verwachten dat het privéleven van een politicus, en gelijk wie anders, na François Mitterand's ontwapenende "Oui, et alors?" niemand nog zou interesseren, en al zeker helemaal niet in het land waarvan eerste minister Pierre Trudeau ooit verklaarde dat de staat niets te zoeken heeft in de slaapkamers van de natie, maar zo is het dus niet gelopen. Blijkbaar moet je nog altijd een seksloze engel zijn als je een openbare functie bekleedt. Seksende bengels zijn niet gewenst.

TTC_Man_Sleeping[1] Om het voor de TTC nog leuker te maken, was er recent heel wat ophef over een loketbediende die in slaap gevallen was. Jason Wieler dacht er op het laatste nippertje aan om een foto te maken, en die is natuurlijk met veel plezier door iedereen overgenomen.

Dit incident komt net na een onpopulaire verhoging van de tarieven voor het openbaar vervoer, en de TTC wordt nu uiteraard beschuldigd van alles wat er misloopt in de wereld.

Al met al is het allemaal best leuk. Politiek gezien is Canada een saai land, politici zijn veel te braaf, of weten hun uitschuivers beter te verbergen dan elders, met als resultaat dat een groot deel van het dagelijks tv-journaal ingenomen wordt door schandaaltjes allerhande met Amerikaanse beroemdheden. Maar nu zijn we voor een tijdje dus verlost van Britney Spears en andere Belangrijke Figuren.

Nu nog een beetje zwijgen over de Olympische Spelen...


 

België in het nieuws

Net een leuk bericht gehoord over België op CP24, het grootste lokale televisiestation van Toronto. 

Het werd beschreven als een medisch mirakel. Een dame die een kwarteeuw geleden een auto-ongeval had en hierbij beschadigingen opliep aan haar luchtpijp heeft al die tijd pijn moeten lijden. Tot nu.

Een chirurgisch team heeft weefsel van haar beschadigde luchtpijp ingeplant in haar arm, en de daaruit gegroeide nieuwe luchtpijp ingeplant ter vervanging van de oude.

Meer informatie gaven ze niet, maar er werd heel wat afgekird over hoe fantastisch het wel was.

Gezien België gewoonlijk niet bepaald positief in het nieuws verschijnt, was het leuk om eens iets positiefs te horen.


 

Immigratie, liefdadigheid en de smaak van thuis: de Netherlands Bazaar

De Netherlands Bazaar is een meer dan vijftig jaar oude organisatie die geld inzamelt voor behoeftige mensen van Nederlandse oorsprong in Canada. Om de twee jaar organiseert deze een "Bazaar". Er worden dan allerlei goederen verkocht die in de loop van de twee jaar ervoor geschonken zijn.

Afgelopen zaterdag was het weer zover en mijn goede Nederlandse vrienden Ann en Rimmer kwamen me thuis ophalen om naar de Bazaar te gaan. Een leuke gelegenheid om mij eens onder te dompelen in een cultuur die we als Vlaming niet altijd even goed kennen en die vanwege de zo goed als perfecte assimilatie in de Canadese maatschappij ook in Canada niet altijd goed bekend is, ondanks de grote invloed die Nederlanders hebben gehad op de Canadese economie, vooral op gebied van landbouw en tuinbouw.

Het eerste dat opviel bij het binnenkomen, was dat je over de koppen kon lopen. Er was zoveel volk dat je nauwelijks ergens door kon.

De drie restaurants zaten stampvol. Daar kon je typische Nederlandse gerechten eten zoals kroket en erwtensoep met kluif en uiteraard gebakjes en broodjes allerhande.

Naast de restaurants waren er talrijke kraampjes waar Nederlandse producten gekocht konden worden. Er waren uiteraard de te verwachten houten klompen en hun pluche soortgenoten, maar ook Nederlands gebak, kaas, poffertjes, beschuit, drop en -tot mijn grote verrassing- maatjesharing.

Een deel van de opbrengst van de Bazaar wordt gebruikt om kerstpakketten te kopen voor minder fortuinlijke mensen van Nederlandse oorsprong, de rest gaat naar zomerkampen voor hun kinderen. Alles wordt door vrijwilligers gedaan.

Al bij al was het een leuke ervaring en het was zeker merkwaardig om zoveel Nederlanders samen te zien aan deze kant van de grote plas.


 

Penishanddoeken

P1950942 - Penis towels en Irlo SteakWanneer je naar een ander land gaat, verwacht je je uiteraard altijd wel aan producten die je niet kent, dat is een van de redenen dat het zo leuk en interessant is.

Loblaws is een lokale supermarktketen. Wanneer ze aanbiedingen hebben, kondigen ze die vaak aan op grote borden buiten zodat je ze kunt zien wanneer je voorbijwandelt of voorbijrijdt.

Dit is alvast een aankondiging die me direct aantrok. Helaas heb ik geen idee van wat ik me bij deze producten moet voorstellen. Ze waren nog gesloten toen ik er passeerde en ik ben via een andere route teruggekeerd.

Het ene product zal iedereen wel opvallen, het tweede misschien niet. Irlo steaks zijn ook in Canada onbekend. Wij kennen wel sirloin steaks (sirloin = lendestuk). Het lijkt erop dat een nachtelijke creatieveling een beetje met de letters gespeeld heeft.

 

Roofvogels in Toronto


Dat Toronto een uitzonderlijk groene stad is, zal wel duidelijk zijn uit wat ik vroeger al heb geschreven. Hoe groen, blijft echter verbazen. Hoewel ik hier ondertussen al meer dan een decennium woon, heb ik onlangs een uniek schouwspel kunnen gadeslaan in College Park, een gedeeltelijk historisch pand in het centrum van Toronto.

Aan College Park is een groot plein en een piepklein parkje verbonden. Daar kon ik dit keer een roodstaartbuizerd (Buteo jamaicensis) zien die een duif had verschalkt en die met veel smaak zat te verorberen in een boom. Gelukkig had ik net een camera bij de hand.

Er zijn nogal wat roofvogels in Toronto, en de roodstaartbuizerd is wellicht de grootste en meest voorkomende. Wij kunnen ze vaak zien rondcirkelen, hoog boven de stad. Dat deze beesten zich zo goed aangepast hebben aan het leven in de stad, is wellicht niet helemaal verwonderlijk. Er zijn hier heel veel duiven, maar net als overal waar mensen zijn ook veel muizen en ratten. Bovendien krioelt het hier van de eekhoorntjes.

 

De minister voor wetenschappen maakt de wetenschappers bang

Gary Goodyear, de Canadese federale minister van wetenschap en technologie, heeft in een interview geweigerd te zeggen of hij "gelooft" in de evolutietheorie.

Het gebruik van het woord "geloven" is natuurlijk ongelukkig. We "geloven" niet in de evolutieleer, we concluderen dat deze correct is op basis van een massa tastbare aanwijzingen en omdat evolutie de basis vormt van de moderne biologie en geneeskunde.

Was de minister iemand anders geweest, dan was dit wellicht overgewaaid zonder veel erg, maar deze man heeft een bedenkelijke achtergrond. Hij heeft wat biomechanica en psychologie gestudeerd aan de universiteit van Waterloo zonder een graad te halen. Daar is op zich niets verkeerd mee, ware het niet dat hij nadien een graad heeft gehaald als chiropractor, een praktijk die, om het beleefd te zeggen, van bedenkelijke waarde is en al helemaal geen wetenschappelijke basis heeft.

Om het nog erger te maken, zijn er redenen om aan te nemen dat hij evangelisch Christen en jongeaardecreationist is. 

De wetenschappelijke wereld in Canada staat nu op haar kop omdat de regering Harper (ook een evangelisch Christen) investeringen in wetenschappelijk onderzoek teruggeschroefd heeft, en dat het gevaar niet denkbeeldig is dat onderzoek op basis van de evolutietheorie, zoals stamcelonderzoek, geen of veel minder aandacht zullen krijgen, wat uiteraard zou leiden tot vertraging of zelfs een stilstand, hoogstwaarschijnlijk met negatieve gevolgen voor veelbelovende therapieën in de geneeskunde, zoals op gebied van kanker en aids.

 

St. Patrick’s Day Parade in Toronto

Gisteren was het een prachtige dag in Toronto, met temperaturen tot 9,6C. Een ideale dag voor de jaarlijkse onofficiële start van de lente met de traditionele St. Patrick's Day Parade. Groen was in gisteren, en ook iets dat niet zo groen is.


IMGP2047 - St. Patrick's Day Parade De jaarlijkse St. Patrick's Day Parade is een heuse traditie in Toronto. Dit jaar was het de 22ste. De parade startte op het kruispunt van St. George Street, bij de universiteit van Toronto, en Bloor Street. Er werd gestapt tot aan Yonge Street. Daar ging het zuidwaarts voorbij College Park en het Eaton Centre, het bekende winkelparadijs van Toronto, om dan westwaarts te gaan op Queen Street West en te eindigen op University Avenue. De parade duurde ongeveer anderhalf uur.

 
IMGP2053 - St. Patrick's Day Parade St. Patrick's Day wordt jaarlijks gevierd op 17 maart. St. Patrick is de patroonheilige van Ierland. Deze dag is daar een officiële vakantiedag. Dat is niet zo in Canada, maar de folklore leeft hier duidelijk ook sterk.
 
De parade die altijd op een zondag wordt gehouden, wordt gewoonlijk samengesteld rond een thema, en dit jaar was dit de razend populaire Amerikaanse president Obama, zoals te zien in de video. Hoeveel mensen de parade hebben gezien, is moeilijk te zeggen omdat het parcours zo lang is en er overal mensen staan, maar gewoonlijk zijn er verschillende duizenden kijklustigen. Dit jaar was het waarschijnlijk veel meer, gezien het uitzonderlijk warme weer.
 
St. Patrick's Day valt een week voor het officiële begin van de lente en bovendien valt het ook tijdens Spring Break, een vakantieperiode van een week voor schoolkinderen.
 


 

Michael Ignatieff stelt 3 voorwaarden voor instemming met de begroting

Michael Ignatieff, de voorzitter van de Liberals (centrum-linkse partij), heeft afgelopen weekend drie voorwaarden gesteld waar de nieuwe begroting moet aan voldoen:

1. De zwaksten in de maatschappij moeten beschermd worden.
2. Bedreigde banen moeten gered worden.
3. Er moeten nieuwe banen gecreëerd worden.


 

In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog