Andre Mommen -Nederland
In 1969 volgde ik mijn vrouw naar Nederland. Tussen 1972 en 1976 heb ik wel nog aan de VUB gewerkt, maar zonder Nederland als bewoner te hebben verlaten.
André Smeets - Brazilië
André ontdekte Brazilië in 2000 toen hij op vakantie trok naar Rio de Janeiro. Het beviel hem zo goed dat hij er datzelfde jaar nog eens terugkeerde en een rondreis van 3 weken maakte in het binnenland. Van het een kwam het ander en de toerist werd een expat in het begin van 2001. André bouwde een nieuwe carrière uit als contactpersoon voor buitenlandse opdrachtgevers die iets willen opstarten in Brazilië. Rio de Janeiro is zijn thuisbasis.
Ann - Verenigde Staten
Na lang twijfelen verhuisde Ann, moeder van 5 jonge kinderen, in januari naar de VS, waar haar man al twee jaar werkte bij Sony Pictures Imageworks in Los Angeles. De kinderen pasten zich snel aan, maar voor de honkvaste Ann verloopt de aanpassing wat moeilijker. In haar weblog beschrijft ze de ups en downs in haar nieuwe leven.
Anne Frid de Vries - Israël
Anne Frid de Vries ging ruim tien jaar geleden in Israel wonen. Misschien voor tijdelijk, maar het werd definitief. Hij is inmiddels behalve Nederlander ook Israeli. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen. Anne werkt in de software-industrie en blogt behalve bij De Standaard Online ook op blogspot.
Bart Van De Putte - Polen
In september 2007 trouwde Bart met zijn Poolse vriendin. Omdat hij al Pools sprak, besloot het paar zich in Polen te vestigen. Ze wonen nu in een stadje niet ver van Katowice, in het zuiden van Polen, en Bart werkt in een callcenter.
Bart Wellens - Oostenrjik
Op een dienstreis naar Oostenrijk leerde Bart zijn huidige vriendin kennen. Na een jaar pendelen, besloot hij de stap te wagen en verhuisde hij naar Wenen. Bart werkt nu in een nucleair onderzoekscentrum op een 30-tal km ten zuiden van de Oostenrijkse hoofdstad.
Christian en Carine Coolsaet - Roemenië
Toen Christian enkele jaren geleden van zijn werkgever de keuze kreeg om te gaan werken in Canada, Zweden of Oekraïne, koos hij voor de grootste uitdaging. Na ruim vier jaar in Kiev, Oekraïne, verhuisden Crhistian, zijn vrouw Carine en hun zoontjes Simon en Lucas naar Roemenië.
Christine De Galan - Polen
In augustus 2004 trekken Christine, Stephen, Bram (12) & Aoife (4) naar Polen. Het grote avontuur blijkt al snel een aantal pittige kantjes te hebben. Vanuit Powsin brengt Christine verslag uit over het leven in Warszawa, de charme van de Polacy, en het verrassingsgevoel dat er elke dag opnieuw gecreeerd wordt door de uitdrukking “moze byc” (misschien).
Clara Van Gerven - Verenigde Staten
Na enige omzwervingen in Canada, het Verenigd Koninkrijk en Hongarije belandde Clara in 2006 in Baltimore in de Verenigde Staten. Haar Amerikaanse echtgenoot heeft daar vermoedelijk wat mee te maken gehad. Ze werkt, doet vrijwilligerswerk, en verbaast zich eindeloos over Amerika.
Dirk De Bruyker - Verenigde Staten (San Francisco)
Een paar jaar geleden werd Dirk als een magneet door Silicon Valley aangetrokken - het walhalla voor ingenieurs elektronica. De onaardse schoonheid van het Amerikaanse Westen en de San Francisco Bay Area in het bijzonder, het fantastische klimaat - zowel het meteorologische als het intellektuele - en de passie voor een plaatselijke schone houden hem al meer dan vier jaar daar. Hij werkt momenteel als ingenieur en onderzoeker aan het Palo Alto Research Center, het voormalige Xerox PARC.
Dirk Renaat van Sichem de Combe de Belder - Spanje
Een Vlaming die jarenlang alternatief en eco-cultureel - met zijn vzw én privé - pelgrimeerde op het Iberische schiereiland en uiteindelijk zijn persoonlijke stek vond in de voor hem toch laatste fase van zijn zoektocht. In het mytische kernland van Kelt-Iberia.
Dirk Weemaes - Bali
Na gezondheidsproblemen verkocht Dirk zijn aandelen van zijn bedrijf. Hij trok naar Bali - ondermeer door de Indonesische roots van zijn vrouw - en begon aan zijn tweede leven begonnen. Dirk baat er een boetiekhotel uit en hoopt een Fair Trade initiatief op te zetten.
Els Borghart -Ierland
Vijf jaar geleden studeerde ik via Erasmus gedurende vier maanden in Sligo, een klein stadje aan de westkust van Ierland. Daar raakte ik aan de praat met een Ierse student die ook interesse had om in het buitenland te studeren. Enkele maanden later kwam hij in Gent studeren. Het klikte goed tussen ons en al snel werden we een koppel. Na 3,5 jaar heen en weer reizen, heb ik de knoop doorgehakt om voorlopig naar Ierland te verhuizen. Ik woon sinds 6 maanden in Drogheda, een klein stadje aan de oostkust en heb het best naar mijn zin.
Frederik Haentjens - Bahrein
Na zijn studies ging Frederik aan de slag bij een consultingbedrijf. Na omzwervingen door Nederland, Hongarije, Oostenrijk en Duitsland is hij in de Perzische Golf beland. Hij woont in Bahrain, maar reist vaak naar Koeweit, Qatar en andere golfstaatjes. Bij ons vertelt hij over zijn belevenissen in de landen van olie, zand en sjeiks.
Freddy Suls - Polen (Warschau)
Sinds oktober 2003 woont Freddy in Warschau, samen met zijn Poolse echtgenote Alicja en hun twee poezen. Hij vertrok naar Polen zonder job of ook maar vooruitzicht op werk, en is nu Key Account Manager bij een grote Belgische logistieke groep. Zijn echtgenote is TV producer. Freddy en zijn echtgenote bouwen een huis net buiten de Poolse hoofdstad.
Gerrit De Vos - VS (New York)
Gerrit vertrok na zijn studies Germaanse in Leuven in 1990 naar de VS. Na een klein (en verplicht) intermezzo in het Belgisch leger vestigde hij zich in New York (Long Island) en woont er nog steeds, nu met zijn Amerikaanse vrouw en twee zoontjes. Gerrit werkt in de toeristische sector en schrijft over zijn ervaringen als Vlaming in de Big Apple en Amerika in het algemeen.
Hans Brems -Griekenland
Wij zijn in 2001 naar Athene verhuisd als medicijn tegen de nostalgie (‘romiosini’) van mijn Griekse vrouw. Ik wou ook wel eens iets anders zien dan Brussel of Leuven. Ik werk nu als jurist in een Amerikaans computerbedrijf.
Hilde Demullier - Zwitserland
In 2000 gaf Hilde haar baan op om manlief naar het buitenland te volgen. Na vier jaar in Engeland spoelden Hilde, haar man en hun twee adoptiezoontjes Ralph en Madu aan in St. Louis, Missouri. Het stadje ligt midden in de 'Bible Belt' en alles draait er rond de 'church'. Ondertussen zijn ze opnieuw verhuisd en wonen ze in Zwitserland.
Jan Raeven -Duitsland
Door de combinatie van een Duitse vrouw en een job als Personeelsmanager net over de grens in Nederland, woont Jan sinds juli 2008 in een kleine deelgemeente van het Duitse Emmerich am Rhein. Een terugkeer naar Belgie op termijn is voorzien, maar niet voor morgen. Het gemoedelijke dorpsleven valt goed in de smaak, de overdreven regelzucht en de betweterigheid van veel van zijn nieuwe landgenoten beduidend minder.
Johan Ghijsens - Spanje (Andalusië)
Johan Ghijsens, historicus, Spaanse en -Spaanse- koloniale geschiedenis; laat na 15 jaar een leidinggevende kaderfunctie voor wat ze is, doorkruist gedurende jaren de Spaanse binnenlanden en vestigt zich uiteindelijk in het zuiden van Andalucia waar hij in zijn chambres d'hôtes gasten ontvangt, plaats bij uitstek om de passie voor het land te delen.
Karolien Verdonck - Spanje
Drijfveer: De Liefde met hoofdletter L. Liefde voor het Spaans, Liefde voor Barcelona en Grote Liefde voor mijn Ecuatoriaanse echtgenoot die ik zes jaar geleden tijdens een citytrip in Barcelona leerde kennen.
Maaike Bettens - China (Peking)
Na haar afstuderen vroeg Maaike, Sinologe en Japanologe, een beurs aan voor de Beijing Film Academy. Samen met haar vriend Bernd woont Maaike nu voor een jaar in een appartement in het Haidan District in de Chinese hoofdstad.
Peter Geets - Kroatië
Peter Geets werkte al in Bosnië, Albanië, Sierra Leone, Kazakstan, Jordanië, Irak en Congo, en woont nu met zijn Kroatische echtgenote woont in Split, Kroatië. Hij werkt er voor de ngo International Medical Corps (IMC). Ook nu nog reist hij voor zijn job de wereld rond, naargelang de behoefte zich voordoet. Via zijn blog reizen wij met hem mee.
Rik Florin - Nigeria
Toen bij Rik de reismicrobe meer en meer begon te kriebelen, kreeg hij de kans om voor het ministerie van Buitenlandse Zaken in Nigeria te werken. In de voormalige hoofdstad Lagos, aan de Golf van Guinea, behandelt de voormalige politiespeurder nu de visumaanvragen van Nigerianen die ons land willen bezoeken.
Rinaldo Neels - Polen
De liefde heeft me 5 jaar geleden naar Polen gedreven, en de aangeboden mogelijkheid om mezelf verder te ontplooien heeft me in Polen gehouden. Ik heb er de kans gekregen om de richting Nederlandse filologie aan de Katholieke Universiteit van Lublin op te starten en uit te bouwen.
Roel Verschueren - Oostenrijk
Roel Verschueren is geboren Gentenaar en leeft en werkt sinds 2004 in Wenen. Hij is schrijver, vrij journalist en vertaler en ook hij is de liefde gevolgd.  Tussen zijn twee volwassen Vlaamse kinderen en de twee kleuters in Wenen ligt een half leven. Zijn eerste roman "zwijg als je praat" verscheen in 2008, de Duitse vertaling verschijnt in de herfst bij een Oostenrijkse uitgeverij. Hij werkt aan zijn tweede roman die gepland is voor begin 2010. Hij blogde voor De Standaard omtrent de Europese verkiezingen en draagt nu actief bij aan deze blog. Meer over Roel kan je hier vinden: www.verschueren.at
Roeland Peeters - Bolivië
Na acht jaar in Ierland en Italië, kocht Roeland een ticket voor een enkele reis naar Bolivië. Daar probeert hij als een vrijwilliger een eco-toeristisch dorp uit de grond te stampen. Roeland is aanhanger van de filosofie van 20 kilo, wat betekent dat zijn volledige bezit niet meer weegt dan 20 kg zodat hij altijd mobiel blijft.
Sarah Plovier - Spanje
Bij Sarah zat het allang te kriebelen om naar het buitenland te verhuizen, alleen wist ze nog niet goed waarheen. Na een paar reisjes Barcelona werd het duidelijk: Catalunya heeft zon, zee en strand, maar ook bergen. Het heeft zowel cultuur als natuur en is dus de perfecte mix voor deze kameleon. Ondertussen woont Sarah er al 5 jaar en sindskort heeft ze samen met haar Peruaanse vriend haar eigen appartementje in een rustig dorpje op zo’n 40 km van Barcelona.
Stijn Indenhoek - Zuid-Afrika
Begin augustus trokken An en Stijn met hun zoontje Arthur naar Pretoria in Zuid-Afrika. An werkt er een jaar als pediater in het Kalafong-ziekenhuis. In België is Stijn redacteur bij uitgeverij Kluwer, maar hij geniet nu van een jaar tijdskrediet. Tijd genoeg dus om huisman te spelen en te bloggen over dit boeiende land.
Tim Vanden Poel - Argentinië
Ik woon sinds september 2005 in Buenos Aires. Mijn reden om naar hier te komen was mijn Argentijnse vriendin die ondertussen mijn vrouw is. De eerste maanden hield ik me vooral bezig met vrijwilligerswerk in verschillende NGO's. Begin 2006 vond ik dan een betaalde job als leerkracht engels in een priveschool. Een jaar later ben ik verhuisd van het centrum van Buenos Aires naar San Miguel, op een 30 km van de binnenstad. Ik ben dan ook van werk veranderd. Momenteel geef ik les economie, aardrijkskunde en geschiedenis in het engels. In mijn vrije tijd hou ik me bezig met het weven van traditionele ponchos en daarnaast ben ik een grote voetbalfan.
Tom Deliveyne - Australië
Tijdens een rugzakreis, elf jaar geleden, werden Tom en Hilde verliefd op Australië. Negen jaar later groeide tijdens een huizenruil met een gezin in Queensland het idee om down under te gaan wonen. Met hun twee kinderen verhuizen Tom en Hilde nu naar Adelaide, South Australia, waar Hilde hopelijk aan de slag kan als ergotherapeute.
Veerle Van den Brande - Verenigde Arabische Emiraten
Acht jaar geleden trok Veerle met haar man naar Dubai, in de Verenigde Arabische Emiraten, waar ze werk vond bij Export Vlaanderen. Intussen is het gezin uitgebreid met 4 woestijnkindjes die zorgen voor het nodige leven in de brouwerij. Voor ons brengt Veerle verslag uit over het echte leven in een sprookjesland.
Vincent Van den Storme - Japan
In 1997 trok Vincent naar het vaderland van zijn Japanse echtgenote. In Yokohama, 25 kilometer ten zuiden van Tokyo, is hij 'internationaalbegripleraar': spelenderwijs brengt hij de Japanse jeugd iets bij over andere culturen. Daarnaastbereidt hij Japanse expats-in-spé voor op hun verblijf in het Westen en voltrekt hij Japanse huwelijken - blanke priesters'', ook al zijn ze leek, zijn in Japan erg populair.
Willy Peersman -Letland
De liefde bracht me naar Letland, een land dat meer is dan Riga: 450 km strand en een mooie natuur. Wil je verdwalen in de vrije natuur, dan is Letland the place to be.


AFGESLOTEN BLOGS

Anouk Craps - Letland
Anouk Craps, net 18 geworden, verruilt voor een jaartje haar thuisbasis Mortsel voor Riga, Letland. In haar nieuwe gastgezin probeert ze het Lets onder de knie te krijgen en probeert ze zoveel mogelijk op te pikken over haar nieuwe, nu nog onbekende land.
Bouke Billiet - China
Bouke gaf een jaar lang Engelse les aan Chinese studenten in Dalian. Naast een poging tot Chinees leren, verdeed hij zijn tijd met schrijven en chocolaatjes eten. In juli 2005 keerde hij naar ons natte landje terug. Bouke pent zijn observaties voortaan neer in zijn persoonlijke weblog Inktkussen.
David Vanhee - Bulgarije
Leraar Nederlands/Engels David besloot zijn carrière een drastische ommezwaai te geven. In september 2004 trok hij naar Bulgarije, waar hij werkt in een call center in de hoofdstad. Vanuit Sofia wijdt hij ons in in het boeiende, maar onbekende land dat weldra deel zal uitmaken van ,,Pretpark Europa".
Filip Van Laenen - Noorwegen
Filip kwam in 1995 als Erasmus-student naar het Noorse Trondheim. De buitenlandse kriebels lieten hem niet los en in 1997 keerde terug naar het noorden, dit keer naar Oslo. Als hij niet werkt als ingenieur bij een ICT-bedrijf, leert hij Noorse jongeren esperanto of trekt hij erop uit om te skiën of te fietsen.
Gert Kloeck - Rusland (Siberië)
Burgerlijk ingenieur Gert Kloeck trok meteen na zijn afstuderen in 2004 naar Groningen. Drie jaar later zoekt hij het nog verder van huis: de komende drie jaar woont en werkt hij in Sakhalin. Op dat Russisch-Siberische eiland net boven Japan werkt hij mee aan een van de grootste projecten in de olie-industrie.
Hans Kohlbacher - Spanje
Na zijn studies Germaanse filologie, acht jaar geleden, liet Hans België achter zich. Via Dublin en Edinburgh kwam hij in Granada, Spanje terecht. Hij geeft er nu Engels en muziekles in een tweetalige school.
Iris Claeys - Honduras
Na haar middelbare school trekt Iris via uitwisselingsorganisatie AFS een jaartje naar Honduras. Via deze weblog houdt ze ons op de hoogte van de leuke én de moeilijke momenten in het leven van een uitwisselingsstudent.
Jan Leenknegt - Japan
Jan woonde van juli 2004 tot mei 2005 in Tokyo, een stad met precies evenveel obsessies als inwoners. Hij werkte er als architect en stadsontwerper en hield op zijn blog thuisfronten uit vorige levens warm met nieuws uit het land van de rijzende frisbee.
Kristof Vanhoutte - Rome
Als leek tussen de priesters, broeders en zusters doctoreert Kristof aan de pauselijke universiteit Antonianum in Rome, waar hij de relatie tussen filosofie en theologie bestudeert. Daarnaast schrijft hij poëzie en proza en schildert hij.
Katrien Sansen - Zimbabwe
In 2000 trok advocate Katrien naar de Zimbabwaanse hoofdstad Harare, waar ze vooral in de culturele sector werkte. Na zes jaar keerde ze met haar gezin naar Antwerpen terug.
Lisa De Visscher - Oostenrijk
Na acht jaar in Parijs laat Lisa de lichtstad achter zich. Van de grootstad verhuisde ze naar een klein Oostenrijks bergstadje, de non-profit ruilde ze in voor een gerenommeerd architectenbureau.
Simon Horsten - Venezuela
Simon, 18, logeerde voor een jaartje in een gastgezin in Venezuela. Gastvader Carlos is dichter, regisseur en acteur, moeder Drina is professor Engelse literatuur en zus Isabel zit nog op de middelbare school. In zijn tijdelijke thuisstad Mérida, aan de rand van het Andesgebergte, volgde Simon les aan de toneelschool.
Stefanie Holvoet - Tanzania
Drie jaar lang gaf Stefanie Holvoet Nederlandse les op een internationale school aan de voet van de Kilimanjaro, terwijl haar vriend er in een plantenexportbedrijf werkte. Al die tijd liet ze ons door haar ogen meekijken naar Tanzania.
Tom Van den Berckt - Zuid-Afrika
Sinds 2 jaar woont Tom met zijn Zuid-Afrikaanse vrouw in Kaapstad. Doordeweeks werkt hij in de it-sector, zijn weekends vult Tom met bergwandelingen, gevolgd door barbecue's. Van België mist hij de terrasjescultuur, de lange zomeravonden, mayonaise en Leo's.
Bruno Tersago - Griekenland
Bruno trok 5 jaar geleden naar Athene. Bedoeling was er 1 jaar te blijven wonen, maar de liefde voor Griekenland bleek sterker en Bruno woont er nog steeds. Hoewel hij een oude rot is in het internetvak, was Bruno nog niet aan bloggen toegekomen. Speciaal voor De Standaard brengt hij voortaan verslag uit van het leven in Griekenland.
Tom Cornille - Argentinië
Na enkele jaren in Buenos Aires, waar hij werkte als freelance fotograaf, journalist en gids, verhuisde Tom Cornille eind 2006 opnieuw naar België.
Ward Callens - Aruba
Ward wist amper waar Aruba lag toen hij de kans kreeg om er te gaan werken voor een telecombedrijf. Inmiddels woont hij al twee jaar op het eilandje in de Caribische Zee, samen met Valerie en baby Robert. Wonen en werken op een tropisch eilandje heeft alvast meer in petto dan enkel "zon, zee, strand".
Wim Laureys - Brazilië
In het bruisende Sao Paulo probeert Wim zich aan te passen van full-time bediende naar huismanager. Terwijl zijn echtgenote Inge haar bedrijf vertegenwoordigt in Zuid-Amerika, zorgt Wim thuis voor hun drie kinderen: de tweeling Ana en Sammie van 5 en baby Zoë.

In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog