Angus and Julia Stone

De muziekindustrie blijft een vreemd fenomeen. Waarom worden bepaalde bands internationaal bekend en blijven andere op het nationale niveau steken? Het blijft een raadsel. Want met de kwaliteit van de muziek heeft het meestal niks te maken. Wel met het management dat achter de band schuilgaat. Een mooi voorbeel vind ik dEUS. In België met voorsprong de beste band ooit en hier totaal onbekend. Zouden de Aussies dEUS dan niet goed vinden? Natuurlijk wel. Maar de man in maatpak achter dEUS krijgt ze hier waarschijnlijk niet verkocht. Jammer. Vorig jaar draaide Triple J hier plots veel van het Belgische Goose. Vreemd, want Goose was in België niet eens een grote naam. Maar achter de band ging wel een Brits management schuil met goede contacten Down Under. En dan kan er uiteraard veel. Live dj-sets op de radio, een mini-toernee door OZ, die nota bene door Humo gecovered werd. Vreemd allemaal. Muziek is dus vooral een product dat goed moet verkopen. Niks op tegen, maar het blijft net daarom leuk om te blijven zoeken naar bands die misschien nooit elders in deze wereld airplay zullen krijgen. En zo zijn er in OZ ongelooflijk veel. Een van mijn favorieten vandaag zijn Angus and Julia Stone, broer en zus uit Sydney, de eenvoud zelve qua muziek, maar o zo mooi. Leer ze kennen! Ze verdienen internationale erkenning, maar of ze die krijgen zal van hun marketingjongens en -meisjes afhangen...


 

Duurzaam bier

Familiebrouwerijen, ze zijn een uitstervend ras. De biergiganten slorpen ze maar al te graag op om hun producten op wereldschaal te kunnen vermarkten. Dat we hier in Adelaide Hoegaarden en Leffe kunnen drinken, heeft alleen te maken met het feit dat Inbev, de Belgisch-Braziliaanse biergigant, deze bieren wereldwijd aan de man probeert te brengen. Maar gelukkig zijn er ook nog kleintjes die dapper een eigen koers blijven varen. Een ervan is Cooper's, een lokale brouwerij uit Adelaide, die sinds 1861 in handen van dezelfde familie is. Redelijk uitzonderlijk in tijden van globalisering. Maar bij Cooper's maken ze al vijf generaties lang de beste ales, stouts en lagers. Geen massaproductie, maar puur vakmanschap. En dat werd vandaag beloond. Want Tim Cooper, die vandaag aan het hoofd van de brouwerij staat, werd gisteren op de Queen's birthday geridderd tot Member of the Order of Australia. En niet zomaar omdat hij lekker bier brouwt, maar ook... for services to the brewing industry - particularly through his implementation of environmentally sustainable production and manufacturing practices. Cooper's is dus niet alleen lekker, het is bovendien goed voor het milieu...


 

Go Rudd Go!

Ik kan het niet onder stoelen of banken steken, maar ik ben een grote fan van Kevin Rudd. De man is nog maar een aantal maanden Prime Minister en hij heeft zijn voorganger Howard al volledig naar de vergeethoek gespeeld. Na 11 jaar Howard is er gelukkig een man opgestaan met een langetermijnvisie voor dit mooie land. Een kleine opsomming van een aantal van Rudd's opvallende verwezenlijkingen tot hiertoe:
- Sorry aan de Stolen Generations
- Ondertekening van Kyoto
- Terugtrekking van de troepen uit Irak
En vandaag spreekt Rudd de Chinese leiders toe en uit hij kritiek op hun aanpak van de crisis in Tibet. En dat doet hij in het Mandarijn! Jawel! De man spreekt uitstekend Mandarijn! Je moet het maar doen; met een van Australië's grootste handelspartners in de eigen taal de vloer aanvegen. Sterk, zeer sterk!
Benieuwd hoe sterk Leterme zich over deze zaak zal uitlaten...


 

Dramatisch droog

Gisteren op tv: de dramatische gevolgen van de droogte voor Australië's langste rivier de Murray, die in South Australia in de oceaan uitmondt.
Onder Howard werd er jarenlang niks aan gedaan, maar Rudd slaagde er afgelopen week in om de verschillende staten tot een akkoord te bewegen. Victoria, dat in het verleden het water van de rivier voor zichzelf wilde houden, is nu bereid om de sluizen opnieuw open te draaien en de Murray van de ondergang te redden.
Hopelijk is het nog niet te laat...

Bekijk hier de reportage.


 

Rudd in Brussel

De Australische Prime Minister Kevin Rudd is aan een heuse wereldtournee bezig. Na de V.S. - voor wat handjesschudden met Bush en de Amerikaanse presidentskandidaten Clinton en McCain en een telefoongesprek met een te druk bezette Obama - vloog hij gisteren naar Brussel. Niet om Yves Leterme te feliciteren met zijn premierschap, maar om er met de verschillende Europese leiders over de wereldhandel te spreken. Brussel als hoofdstad van Europa dus en niet zozeer van België of Vlaanderen. Na Brussel volgt Boekarest voor de NAVO-gesprekken over Afghanistan en een bezoek aan Japan, dat oorspronkelijk ook op het programma stond, werd uitgesteld tot in juni.
Rudd toont dus dat hij de zaken anders gaat aanpakken dan zijn voorganger Howard. Niet blind achter de Amerikanen aanhollen, maar het land wereldwijd een gezicht geven. De man is goed bezig!

   * Video: Rudd courts EU power brokers (ABC News)
  * Audio: Rudd lobbies for fairer sharing of troop burden in Afghanistan (The World Today)
  * Related Link: Kevin Rudd's speech on Australia-Europe relations
  * Related Link: Dispatches: Rudd tour


 

Belgium Divided

De Belgische crisis door een Australische bril. Eergisteren op de ABC, de openbare Australische omroep! Zeer interessant...

Klik hier om de reportage opnieuw te bekijken.


 

Tour Down Under

Wielerfans die alles over de Tour Down Under willen weten, kunnen terecht op de website van SBS, de Australische televisiezender die dagelijks verslag uitbrengt over de race. Klik daarna op Launch Video Player (onder Our Picks) en daarna op het EXTRA tabblad (rechts op de pagina). Ritverslagen, voor- en nabeschouwingen, interviews en natuurlijk mooie beelden uit South Australia! Enjoy!


 

Australia's health system third best

Wie naar het buitenland emigreert, hecht uiteraard ook belang aan een goede gezondheidszorg. En hier in OZ hoeven we ons daar geen zorgen over te maken. Want die is hier uitstekend. Dat wordt ook in onderstaand artikel bevestigd.

AUSTRALIA'S healthcare system may come in for constant criticism, but compared to most other countries, it is one of the best.
Australia came third in a list of 19 industrialised countries surveyed for their ability to provide timely and effective healthcare to its citizens.

Lees meer hier.

We hebben het onlangs op nieuwjaarsdag zelf mogen ondervinden toen een vriendje van onze jongste zoon bij een poging tot het maken van een achterwaartse salto met zijn gezicht op de rand van het zwembad terechtkwam. Resultaat: een zwaar gehavend en bloedend gezicht. Grote paniek en snel naar de spoed. Wat denk je dan? Die zien we vandaag niet meer terug. Want nieuwjaarsdag is niet echt de dag dat je naar de spoed wil. Niks daarvan, na een goed uur stonden de ouders en de kleine daar terug. De ouders (zelf ook migranten uit Engeland) waren laaiend enthousiast over de opvang en de behandeling die ze kregen. Snel, efficiënt en supervriendelijk. Gelukkig was er niks gebroken en konden we opgelucht onze New Year's Party @ the Pool verderzetten...


 

Bush loses a friend in Australia

De winst van Labor zal tot in de V.S. gevoeld worden. Want president Bush is meteen zijn trouwe schoothondje Howard kwijt. En of we dat goed nieuws vinden! Nu nog Kyoto ondertekenen en de Australische troepen uit Irak weghalen en we zijn helemaal tevreden. Twee punten waarvan Rudd beloofd heeft dat hij er onmiddellijk werk gaat van maken. Good on you, mate!

Lees meer hier.


 

Exit Howard, Welcome Rudd

De Australische verkiezingen zijn voorbij, de stemmen geteld en de winnaars en verliezers gekend. En het werd een zeer pijnlijke afgang voor Howard en zijn Libs. Want de ALP (Labor) van Rudd won op verpletterende wijze. De arrogantie van de macht werd dus na 11 jaar genadeloos afgestraft. Australië deed wat het moest doen: kiezen voor iets nieuws.
Als nieuwe inwoners van dit land hopen we uiteraard dat Rudd en de zijnen - waaronder Peter Garrett, frontman van Midnight Oil, en toekomstig minister van milieu - dit prachtige land een duurzame toekomst zullen bezorgen. We geven hen alvast ons volste vertrouwen...

Wie alles over de Australische verkiezingen wil lezen, kan dit op de zeer informatieve website van de ABC.


 

In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog