Israël - Dat is waar het gebeurt?

  • Gepost op dinsdag 3 juli 2012 om 12:12
  • door Anne Frid de Vries
  • in Israël
Het is alweer een kleine twintig jaar geleden. Ik zat nog midden in de computeropleiding toen mijn vrouw aan de slag kon in Israël. Er was al een bedrijf in Nederland dat mij wilde aannemen zodra ik afstudeerde, maar nu moest ik opeens zoeken in dat vreemde land in het Middenoosten. Ik wendde mij tot mijn studiebegeleider voor advies.

"Israël, dat is waar het gebeurt," sprak hij met een mengeling van waardering en jaloezie. Ik had me dat nooit gerealiseerd, maar hij wist me snel bij te praten. Alles leuk en aardig in België of Nederland, maar naast de VS geschiedt de meest geavanceerde software-ontwikkeling in Israël. "Als u daar aan de slag kunt komen, zit u in het centrum van de industrie." Om een lang verhaal kort te maken, sindsdien werk ik in de Israëlische software industrie en ben ik deel geweest van menig innovatie.

Momenteel ben ik werkzaam voor het Israëlische bedrijf Jinni dat een vernieuwer is op het gebied van toegepaste semantiek. Het eerste terrein waar Jinni's technologie is ontwikkeld is de wereld van Film en Televisie. Met behulp van de semantische technologie is een aanbevelingssoftware gemaakt dat de gebruiker films en TV programma's kan aanraden conform diens smaak en voorkeuren.

Anders dan andere software die films (of andere media) aanbeveelt, gebruikt Jinni geen statistische maar een semantische methode. Om het anders te zeggen, de semantische technologie begrijpt de inhoud van films en tv en kan daardoor veel nauwkeuriger voorspellen welke titels elke specifieke kijker zullen bevallen. Het resultaat is dat de gebruiker zich veel beter herkent in de aanbevelingen en op een geheel intuïtieve manier zijn of haar weg kan vinden in het enorme aanbod van Film en TV-titels.

Voor mijn werk ben ik dagelijks in de slag om de kwaliteit van deze aanbevelingen te controleren en helpen verbeteren. Ik zou graag vertellen dat ik op kantoor met mijn set-top box televisie zit te kijken, maar helaas, voor mij zijn de aanbevelingen slechts titels in een zee van xml code. Het is bij onze eindgebruikers dat de technologie pas goed tot zijn recht komt.

Een van de eerste aanbieders in de media die de techniek van Jinni in zijn aanbod heeft verwerkt is Belgacom. Met een zekere jaloezie denk ik aan de kijkers van Belgacom TV. Die kunnen volop genieten van de code waar ik de hele tijd aan werk. Zo'n aanbieder heb je in Israël niet.

België - Dat is waar het gebeurt.
Belgacom-new-UI

 

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.


In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog