Roemenie houdt niet van Roemenen...

  • Gepost op dinsdag 16 augustus 2011 om 15:32
  • door Christian en Carine Coolsaet

Dit land geniet een trieste reputatie op gebied van verkeersveiligheid. Het latijns haantjesgedrag bij de mannen is een belangrijke factor. Maar ook het schrijnend gebrek aan & de in slechte staat verkerende infrastructuur is zonder twijfel de grootste bijdrage aan de statistieken van de verkeersellende. ‘Schuldig verzuim’ is zonder twijfel het verdict voor de politieke klasse van dit land.

Enkele voorbeelden van een talloze reeks : 

  1. Het moet een zaterdag geweest zijn dat plots de voorrangsregels veranderden op het kruispunt vlakbij ons huis. Ik bracht mijn voetbalzoon naar de zaterdagles, en op de terugrit merkte ik de vertwijfeling in de autos voor mij. Een aarzeling, waar men voorheen knalhard rechtdoor reed. En toen zag ik ‘het’. De omgekeerde driehoek. Standaard formaat. Op een van de drukste invalswegen naar Boekarest had men alleen die driehoek in zeven haasten neergepoot. Hoewel logisch, was dit in de begin gevaarlijk. Al snel hadden de weggebruikers van de zijweg door dat zij - mits doodsverachting – zich voor het verkeersgewoel konden gooien op weg naar de stad. Het koste een paar ongevallen voor men een tweede driehoek en wat schilderwerk aanbracht maar echt duidelijk is het nog altijd niet.

  2. Vangrails zouden levens moeten redden. In Roemenie nemen ze levens. Bijna nergens zie je een ‘proper’ afgewerkt begin van een vangrail die normaal schuinoplopend in de grond is verankerd. Meestal is het begin of eind een roestig scherp stuk die zich als een speer door de auto boort bij contact.
    Volgens mijn collegas zijn de meeste vangrails niet eens deftig verankerd en hebben alleen gediend om de prive kassa te spekken van uitbestedende overheid...

  3. De drukke viervaksweg (DN1) naar het Noorden telt weinig bruggen. Langs die weg net buiten Boekarest is een populaire residentiele stad, gelegen aan een meer – Snagov. Bij gebrek aan bruggen moet het verkeer van Snagov, de twee aanstormende verkeersstromen trotseren om zich daarna in de ‘fast lane’ in te voegen. Een voorwaar heikele opdracht.
    Dat het anders kan bewijst de ‘doe het zelf’ keten ‘Hornbach’. Deze laatste liet de DN1 ondertunnelen om zo de klanten veilig de weg te dwarsen, dit op een paar kilometer van Snagov.

 Blijkbaar houdt ‘Hornbach’ meer van zijn klanten dan de Roemeense overheid van zijn burgers houdt...


 

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.


In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog