Roemenie houdt niet van Roemenen...

Dit land geniet een trieste reputatie op gebied van verkeersveiligheid. Het latijns haantjesgedrag bij de mannen is een belangrijke factor. Maar ook het schrijnend gebrek aan & de in slechte staat verkerende infrastructuur is zonder twijfel de grootste bijdrage aan de statistieken van de verkeersellende. ‘Schuldig verzuim’ is zonder twijfel het verdict voor de politieke klasse van dit land.

Enkele voorbeelden van een talloze reeks : 

  1. Het moet een zaterdag geweest zijn dat plots de voorrangsregels veranderden op het kruispunt vlakbij ons huis. Ik bracht mijn voetbalzoon naar de zaterdagles, en op de terugrit merkte ik de vertwijfeling in de autos voor mij. Een aarzeling, waar men voorheen knalhard rechtdoor reed. En toen zag ik ‘het’. De omgekeerde driehoek. Standaard formaat. Op een van de drukste invalswegen naar Boekarest had men alleen die driehoek in zeven haasten neergepoot. Hoewel logisch, was dit in de begin gevaarlijk. Al snel hadden de weggebruikers van de zijweg door dat zij - mits doodsverachting – zich voor het verkeersgewoel konden gooien op weg naar de stad. Het koste een paar ongevallen voor men een tweede driehoek en wat schilderwerk aanbracht maar echt duidelijk is het nog altijd niet.

  2. Vangrails zouden levens moeten redden. In Roemenie nemen ze levens. Bijna nergens zie je een ‘proper’ afgewerkt begin van een vangrail die normaal schuinoplopend in de grond is verankerd. Meestal is het begin of eind een roestig scherp stuk die zich als een speer door de auto boort bij contact.
    Volgens mijn collegas zijn de meeste vangrails niet eens deftig verankerd en hebben alleen gediend om de prive kassa te spekken van uitbestedende overheid...

  3. De drukke viervaksweg (DN1) naar het Noorden telt weinig bruggen. Langs die weg net buiten Boekarest is een populaire residentiele stad, gelegen aan een meer – Snagov. Bij gebrek aan bruggen moet het verkeer van Snagov, de twee aanstormende verkeersstromen trotseren om zich daarna in de ‘fast lane’ in te voegen. Een voorwaar heikele opdracht.
    Dat het anders kan bewijst de ‘doe het zelf’ keten ‘Hornbach’. Deze laatste liet de DN1 ondertunnelen om zo de klanten veilig de weg te dwarsen, dit op een paar kilometer van Snagov.

 Blijkbaar houdt ‘Hornbach’ meer van zijn klanten dan de Roemeense overheid van zijn burgers houdt...


 

A room with a view.

A room with a viewJe leest dit nogal vaak in vakantiebrochures als ultieme verlokking om toch maar te boeken. Begin September zijn wij met Nederlandse vrienden naar de Donau delta gereden. De machtige Donau gooit zich door deltavertakking in Roemenie in de Zwarte Zee. Een pareltje van fauna en flora die nog voor massatoerisme te ontdekken is ! Je kan er lange wandelingen maken, specifieke vogelsoorten gaan spotten of met een boot de delta opvaren en genieten van het ongerepte landschap. Mooi dus !

Om onze talrijke kinderen (wij hadden er 7 voor 4 koppels) hun fantasie te stimuleren bezochten wij een kasteelruine. De ‘caretaker’ had voor zichzelf ook een ‘room with a view’ uitgekozen. Het primitieve toilet, een vervallen houten constructie zonder deur met dito gat eronder, geeft voor diegene die op het gemak zit een uniek uitzicht van de Zwarte Zee terwijl de natuur z’n beloop krijgt.

Een aanrader. (het totale paket dan J)


 

De omgekeerde wereld...

Sedert wij in Roemenie wonen, rijden wij ieder zomer naar Vlaanderen terug. Het is een rit van 2300 kilometer en enkel het stuk in Roemenie is een ware beproeving, bij gebrek aan behoorlijke wegeninfrastructuur.

Auto in de bergen

Wij rijden er 2 dagen over en door dat wij elkaar aan het stuur aflossen valt de rit nogal mee. De jongens op de achterbank verheugen zich ondertussen op die rit. Ze kunnen namelijk twee dagen niets 
anders doen dan DVD’s bekijken en zich verdiepen in de spelstructuren van hun Ninentendo DS. Zo ken ik ondertussen iedere Disney DVD uit het hoofd, althans het spraakgedeelte, de beelden zijn voor mijn fantasie bestemd.

 

Het viel mij keer op keer op dat bij het naderen van de Roemeense grens, op de terugweg, het aantal Spaanse, Italiaanse en Britse nummerplaten toeneemt. Ontluikend toerisme zou je denken. Niets is minder waar. Het toerisme heeft nog een hele weg af te leggen vooraleer men Italianen en Spanjaarden zal kunnen overhalen naar Roemenie te komen.

Naar schatting 2 miljoen Roemenen zijn hun land althans economisch ontvlucht. Het gros daarvan trok richting Latijnse cultuurverwantschap, met Italie als koploper. Daar genieten die Roemenen, een groot deel Roma zigeuners, niet een al te beste reputatatie. Soms is er een ware hetze tegen hen. Een kleine toplaag van die economisch emigrerende Roemenen is hoog geschoold en gaat op zoek naar grotere fortuinen. Maar de verpletterende meerderheid zit onderaan de economisch ladder. Dat belet niet om in de (late) zomer toch even te gaan uitpakken met de zuur verdiende tweede hands bolide bij de jaloerse achterblijvers in Roemenie. En zo gebeurt het dat bij de grensovergang de wereld op zijn kop staat. In de autos met westerse nummerplaten bevinden zich Roemenen, in de auto met Roemeense nummerplaat... Belgen. De omgekeerde wereld J


 

In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog