Japanse kers 3 weken vroeger in bloei in Toronto

  • Gepost op dinsdag 20 april 2010 om 01:05
  • door Bart B. Van Bockstaele
  • in Canada

Gisteren was ik in High Park, een van de grootste en oudste parken van Toronto. Hoewel we nog maar goed half april voorbij zijn, waren de sakura volop in bloei. In Japan is ohanami, letterlijk bloemenkijken, bijzonder populair. Mensen organiseren picknicks, kletsen over koetjes en kalfjes, zingen, maken muziek, allemaal onder de bloesempracht.

In Toronto wordt het fenomeen ook steeds populairder, en gisteren had je je gewoon in Japan gewaand. Mensen waren aan het picknicken, plezier aan het maken en er was zelfs iemand die een hele muziekinstallatie had meegebracht. Het enige echte verschil was dat er geen bier en geen sake te bespeuren waren, want in Toronto mag je zomaar geen alcohol drinken in het openbaar. Onze vroegere burgemeester, Mel Lastman, heeft wel eens gegrapt dat hij de lokale wetgeving zou veranderen, en dat hij een uitzondering zou maken voor bier en rijstwijn onder een Japanse kers, maar het is natuurlijk bij een grap gebleven.

Dit jaar begon de bloei dus bijna drie weken vroeger dan gewoonlijk. Dat heeft wellicht te maken met het feit dat we echt een abnormaal zachte winter gehad hebben. Zo is er in maart bijvoorbeeld geen sneeuw gevallen in Toronto. Dat is de eerste keer sinds het begin van de waarnemingen in 1845.


 

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.


In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog