Biddende moslims opgepakt in ... moskee!

Ze kochten entree kaartjes, huurden een audiogids en begonnen aan een rondleiding. Toen ze even halt hielden om te bidden liep het mis. Veiligheidsagenten en politie kwamen er aan te pas en het incident ontaarde in een heuse rel. Resultaat: 2 toeristen aangehouden en 3 securityguards gewond.

Het toneel van dit spijtige voorval was de beroemde "Mezquita" van Cordoba: Symbool en architectonisch hoogtepunt van het Kalifaat van Cordoba dat duizend jaar geleden de plak zwaaide over "Al Andalus", het Spaanse moslimrijk. Alle oorlogen en plunderingen ten spijt stond Cordoba toen vooral te boek als een culturele wereldstad waar verschillende bevolkingsgroepen en godsdiensten relatief vreedzaam samenleefden.

Aan dit gulden tijdperk kwam een einde toen het kalifaat onder toenemende druk van de christelijke troepen in kleinere "Taifas" uiteen viel en radicale huurlingen de Straat van Gibraltaar overstaken om  de moslimstaatjes te verdedigen. Na meer dan 700 jaar moslimheerschappij viel Granada als laatste stad uiteindelijk in 1492. De katholieke vorsten bouwden de bestaande moskees om tot kerken en de bevolking werd "uitgenodigd" om zich te bekeren.

De makeover die de Mezquita van Cordoba in dit opzicht te verwerken kreeg, spant hoedanook de katholieke kroon: De nieuwe kathedraal van de voormalige hoofdstad werd pal in het midden van de moskee opgetrokken.. als een tang op een varken, de islamitische context ten spijt..

De "Mezquita" is ook vandaag nog steeds de belangrijkste katholieke tempel van de stad en de katholieke rite heeft er het monopolie. Hieraan verschillende geloofsuitingen worden dus niet geduld, ook niet als het gebouw in kwestie één van de fraaiste Europese voorbeelden van moslimarchitectuur blijkt te zijn.

Enkele jaren geleden werd een voorstel om de Mezquita om te vormen tot een oecumenische tempel voor christenen en moslims in de kiem gesmoord. Lang vervlogen zijn de tijden van het Cordobese Kalifaat en zijn culturele ontplooiing over de religieuze grenzen heen. 

De Mezquita in 3D

Het bericht in de lokale pers 

Move your Class 

Reacties

Bertinos zei op 30 april 2010 om 14:40

Doet erg denken aan wat er gebeurde in Sümela (aka Panagia Soumelà) :-(

Bertinos zei op 30 april 2010 om 14:41

Zie http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=BI2DT3AU

Bertinos zei op 30 april 2010 om 14:52

Het kan namelijk ook anders, bijvoorbeeld in het Syrische Seidnaya (zie http://www.cometosyria.com/en/pages/Seidnaya+syria/29/38 ) of het Turkse Ayia-Yorgi op Büyükada bij Istanbul (zie http://www.johnsanidopoulos.com/2010/04/miracles-of-st-george-to-muslims-at.html ) waar christenen en moslims nog vredig en in onderling respect naast elkaar kunnen bidden.

rhone zei op 5 december 2011 om 15:13

Door de Islamitische doctrinaire verbreiding zijn er grote spanningen en het opkomend invasie van Nederlandse steden is een realiteit geworden:de explosieve opmars van de vijandige vijfde colonne van 2 miljoen Moslims wordt zeker het verval van de maatschappij. Politiek gedreven grote groepen zijn bezig belangrijke posities verwerven binnen de overheid instanties. Uit een geheime Turkse document is gebleken dat de Turkse en Arabische leiders geïnteresseerd zijn in de politie en justitiële apparaat. Ze doen dat onder andere via politieke partijen. Voor de militaire dienst ga jij duizenden Euro betalen aan een andere land, hang jij een Turkse vlag en TV schotel op je flat en ga jij solliciteren bij de Nederlandse politie? In Nederland met name via de PvdA, CDA, SP, D66 en Groen Links. Deze partijen willen nog meer uitstoot massaal binnenhalen. U kunt u schamen voor de manier waarop ons land te grabbel is gegooid aan doelbewust opererende strijders en import van achterlijkheid en criminaliteit.

rhone zei op 5 december 2011 om 15:14

Het westen is financieel verzwakt door de explosief groeiende Moslims te onderhouden.
 
Hiervan profiteren China en Moslimlanden zelf; de islam is in het centrum van het debat in het Westen. Demografisch gezien worden vijandige groepen in Nederland in rap tempo steeds groter en hun invloed op de maatschappij steeds agressiever. Vroeger was dit niet het geval. Al zouden we het willen, we kunnen ons moeilijker aan de culturele invloed van de islam onttrekken. Islamitische wangedrag wordt door de blinde politicus als godsdienst beschouwd. CDA, PVDA, SP, D66 en GL staan nog steeds achter het uitstoot verplaatsing naar Nederland, "....kijk naar je omgeving, er zijn enkele homo's en bejaarden achtergebleven, moeten we ons met deze mensen integreren?", zegt Imam A. Karim. Deze imam weet heel goed dat er veel Nederlandse politicus achter hem staan...Blijkbaar zit de vijand niet in de woestijnen, deze jihadisten streven ernaar de Europese samenlevingen zo snel mogelijk te ontwrichten. Ongeveer 80% van de activiteiten zijn gewijd aan de zeer vijandelijke "kafir" en die staat in alle moskeen centraal. De militante islamitische groepen die zich als matige etnische minderheden te manifesteren, vinden steeds meer steun onder de Moslim migranten.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.


In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog