Woningmarkt in Canada blijft sterker dan in andere ontwikkelde landen

  • Gepost op woensdag 24 maart 2010 om 07:33
  • door Bart B. Van Bockstaele
  • in Canada

De woningmarkt in Canada is heeft zich schijnbaar helemaal hersteld na de terugval van 2008. Scotiabank verwacht dat er ongeveer 510.000 woningen verkocht zullen worden dit jaar. Dat is maar liefst 10% meer dan in 2009. Het blijft wel nog een ietsje onder het cijfer van 2007, maar dat was dan ook een recordjaar.

Of dit een duurzame trend is, is nog maar de vraag. Er zijn wel tekenen dat de werkgelegenheid aan het stabiliseren is, maar het nationale "stimulusplan" van de regering Harper heeft het land een mooie schuldenberg opgeleverd. Om het nog erger te maken, heeft het Fraser Institute berekend dat het stimulusplan een pleister op een houten been is gebleken.

Daarbij komt nog dat de interesttarieven hier op een historisch dieptepunt zitten. Veel mensen haasten zich dan ook om een woning te kopen, en dat leidt vaak tot hilarische taferelen. Zo is de verkoop van appartementen in een nog te bouwen gebouw op de hoek van Bloor Street en Yonge Street begonnen in een complete chaos. Er stonden zoveel kooplustigen te wachten in de rij, dat er veiligheidsmensen aan te pas moesten komen om alles onder controle te houden.

Bij de verkoop van individuele huizen komt het vaak tot een "bidding war" waarbij potentiële kopers tegen elkaar opbieden en de verkoper uiteindelijk meer krijgt dan hij/zij eerst had gevraagd.

Het lijkt dus allemaal wel wat op een mini-uitvoering van de zeepbel die de recessie heeft veroorzaakt.

Er wordt voorspeld dat de interesttarieven in de tweede helft van het jaar weer gaan stijgen. Als dat gebeurt, dan kunnen we verwachten dat de woningmarkt weer gaat zakken.

Als en wanneer en als... het lijkt erop dat onze economisten bij Madame Soleil op school zijn geweest: ze lijken vooral goed in het voorspellen van het verleden.


 

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.


In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog