politiek & sneeuw

  • Gepost op donderdag 11 maart 2010 om 14:31
  • door Kenny De Baerdemaecker
  • in Italië

Terwijl ik dit schrijf, ligt heel het noorden van Italië onder een vers pak sneeuw. Op een paar uur tijd lag hier gisteren in mijn thuisstad Vicenza (ergens midden tussen Verona en Venetië) alweer 10 cm sneeuw. Voor de 5de keer sinds december passeert een sneeuwfront het noorden van het land. Ongezien in deze contreien. Het klimaat ontregeld? Een gril van de natuur?

Wat stond er ondertussen deze week alweer op het Italiaanse menu? 8 maart: Internationale Vrouwendag. Bij ons in België wordt daar op 11 november aandacht aan besteed. Die dag valt dan samen met Wapenstilstand. Ik vind het persoonlijk een rare combinatie: de eerste wereldoorlog herdenken en onze vrouwtjes in de bloempjes zetten op één en dezelfde dag. In de bloempjes werden ze inderdaad gezet die Italiaanse vrouwen. "Auguri!" (Gefeliciteerd!) en de standaard twee kussen. De hele dag door waren de Italiaanse mannen hun vrouwen aan het bedanken, aan het feliciteren. Dat die vrouwen het verdienen daar wil ik niet aan twijfelen, maar toch wel een beetje een raar zicht voor de buitenlander die ik ben. Want die internationale vrouwendag is de voorbije jaren toch wel een beetje ongezien (shame on me!) aan mij voorbij gegaan

Op politiek vlak maken ze er hier ondertussen weer een knoeiboel van. 28 en 29 maart zijn het hier regionale verkiezingen. De lijsten van Il Popolo della Libertà (PDL, de centrumrechtse partij van Berlusconi) werden niet aanvaard in Lazio (de regio met Roma als hoofdstad) en Lombardia (de regio met Milano als capoluogo). Reden: te laat ingediend. Jammer, maar helaas. In een land als Italië stelt die PDL doodleuk een nooddecreet voor om toch de lijsten goedgekeurd te zien. De regels van het spel veranderen dus als je het spel al gestart bent. Moord en brand zou men schreeuwen mocht het gebeuren in België, maar ook het Vaticaan gooit zich dan even in de politieke wateren. Scheiding van Kerk en Staat. Tja, mooi in theorie, maar moeilijk in de praktijk als het Vaticaan op wandelafstand van het parlement ligt.

En vandaag dan weer heeft de Senaat een nieuwe immuniteitswet goedgekeurd op maat van Berlusconi volgens de oppositie. Voor een periode van 18 maand kan niemand van de regering voor de rechter gedaagd worden. Daar hebben we toch geen tijd voor, we moeten het land besturen (of redden van de ondergang). De vorige immuniteitswet werd door het Grondwettelijk hof eind vorig jaar weggestemd en dus moest er snel snel een nieuwe gemaakt worden.

Iedereen gelijk voor de wet. Maar in Italië is de éne (lees: Berlusconi & Co) precies al wat gelijker voor de wet dan de rest van het volk. En die processen tegen Berlusconi wegens corruptie en belastingsfraude? Kijk maar even in de Italiaanse koelkast.


 

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.


In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog